Bereikbaarheid Yosemite National Park 2023

Bereikbaarheid Yosemite National Park 2023

Door Manon Verstegen op 5 mei 2023

Update: 15 juni 2023 

Op dit moment is de Yosemite Valley onbereikbaar via een van de vijf parkingangen. De Tioga Road is dicht vanwege extreme sneeuwval. Hierdoor is de Tioga Pass Entrance aan de oostzijde van het park, momenteel gesloten.


Ben jij van plan om Yosemite National Park binnenkort met de camper te bezoeken? Lees dan snel verder om erachter te komen of deze wegafsluitingen gevolgen hebben voor jouw reisroute. 

Wegwerkzaamheden Big Oak Flat Road

Vanaf 9 juni heropend. Vanwege een scheur in de weg, vinden wegwerkzaamheden plaats tussen Yosemite’s westelijke parkgrens Big Oak Flat Road Entrance en Merced Grove. Parkrangers melden dat het niet veilig is om de Big Oak Flat Road zelfs maar voor beperkt verkeer open te stellen: de scheur is ruim 60 meter lang en meer dan een meter diep. Op de weg kunnen nog wel vertragingen plaatsvinden zolang de werkzaamheden voortduren.

Mariposa Grove Road open

De Mariposa Grove Road en shuttlebussen tussen de parkeerplaats bij Mariposa Grove en de lagere delen zijn geopend. 

Tioga Pass 

Rijden over de Tioga Pass (het hoogste punt van de Tioga Road) is letterlijk een hoogtepunt bij een bezoek aan Yosemite National Park. Volgens veel reizigers is de bergweg vanuit de Tioga Pass Entrance in het oosten van het populaire park de mooiste van heel Amerika. Neem je deze route, dan rijd je met je huurcamper op grote hoogte langs prachtige bergmeren, granieten rotsen, ruige bergwanden, uitgestrekte weilanden en de indrukwekkende Half Dome.

 

Ieder jaar is het weer afwachten wanneer de Tioga Pass open zal gaan. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die tijdens de winter gevallen is. Meestal wordt de Tioga Pass half mei opengesteld, maar ook eind juni is al eens voorgekomen. 

 

Het lijkt erop dat ons geduld in 2023 op de proef wordt gesteld. In de Yosemite area is afgelopen winter een recordhoeveelheid sneeuw gevallen, waardoor lokale accommodatieverschaffers verwachten dat de Tioga Pass relatief laat in het seizoen begaanbaar zal zijn

Bereikbaarheid Yosemite Valley vanuit het oosten

Wanneer de Tioga Road gesloten is, is het niet mogelijk om Yosemite National Park vanuit het oosten binnen te rijden. Ook zijn Tuolumne Meadows niet bereikbaar.  

 

De wegafsluiting loopt van de Tuolumne Grove in het westen van het park tot het ingangsstation van de Tioga Pass in het oosten van het park. Buiten het park gaat de Tioga Road over in CA-120. Deze is in de winter vaak gesloten tot vijf mijl ten westen van het plaatsje Lee Vining.  

 

De andere parkingangen, waaronder die langs CA-120 vanuit het westen, Hetch Hetchy, CA-140 en CA-41, zijn onder normale omstandigheden het hele jaar open.

 

Een alternatief voor de Tioga Pass om de Yosemite Valley te bereiken vanuit oostelijke richting, is de Sonora Pass. Houd er echter rekening mee dat je het park, zolang Big Oak Flat Road gesloten is, vanuit het westen alleen kunt betreden via Arch Rock Entrance. De Senora Pass kan, net als de Tioga Pass, tot laat in het seizoen gesloten zijn vanwege winterweer. 

 

Een andere manier om de Yosemite Valley vanuit oostelijke richting te bereiken wanneer de Tioga Pass is gesloten, is ‘onderlangs’ via Fresno. Neem ten noorden van de stad de CA-41 North en rijd Yosemite binnen via de South Entrance. De CA-41 gaat over in Wawona Road, die naar de Yosemite Valley leidt. 

Overige verkeershinder in Yosemite National Park

Helaas zijn de Big Oak Flat Road en de Tioga Road niet de enige parkwegen die momenteel gesloten zijn. Glacier Point Road zal naar verwachting pas na juli openen vanwege sneeuwval en geplande wegwerkzaamheden. Mariposa Grove Road (normaal alleen toegankelijk voor shuttlebussen en voertuigen met een gehandicaptenkaart) is gesloten tot tenminste eind mei vanwege schade aan de weg. Sentinel Drive (tussen Yosemite Village en Southside Drive) is gesloten vanwege werkzaamheden tussen 5 juni en (naar verwachting) 6 juli.

Must see

Yosemite dan maar overslaan? Niet doen! Het populaire park is een must wanneer je een rondreis met de camper maakt door West-Amerika. Kies er eventueel voor om Yosemite niet in je programma op te nemen als dagtrip, maar als doorreisbestemming. Ook dan zul je genieten van een uitzicht op schitterende valleien, watervallen en Reuzenbomen. Trek vanwege de verwachte drukte in elk geval genoeg tijd uit voor je bezoek aan dit prachtige park en probeer je niet te ergeren aan eventuele files. Tenslotte gaat het om de kwaliteit van je vakantie, niet om de kwantiteit. Bezienswaardigheden afstrepen kun je weer in het nabijgelegen Sequoia National Park of Death Valley National Park!