Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Door Travelhome op 21 december 2021

Laatste update: 02-05-2023

 

Sinds 7 september 2021 mogen we weer naar Canada reizen en sinds 8 november 2021 zijn we weer welkom in Amerika. Eindelijk kunnen we weer de camperreizen gaan maken waar we zo lang op gewacht hebben! Heb je binnenkort een camperreis in het vooruitzicht? Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste coronamaatregelen voordat je afreist. Er zijn maatregelen waaraan je moet voldoen om naar je bestemming te gaan, ook voor de terugreis. Deze regels veranderen regelmatig, check dus altijd kort voor vertrek het reisadvies van de Rijksoverheid. Ook is het handig om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hier kun je automatisch updates ontvangen zodra de situatie op jouw bestemming verandert.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. De coronaregels staan los van een toeristenvisum: een ESTA voor Amerika of een eTA voor Canada. 

 

Vaccinatieplicht Amerika vervalt per 12 mei 2023

 

Het Department of Homeland Security in de Verenigde Staten is voornemens de coronamaatregelen voor internationale reizigers te laten vervallen per 12 mei 2023. Dat betekent dat ongevaccineerde reizigers vanaf 12 mei welkom zijn in de VS. Je hoeft dan niet meer volledig gevaccineerd te zijn om de VS in te mogen reizen. Tot 11 mei 23.59 uur gelden onderstaande regels. 


Inreizen Amerika vanuit Nederland

  • Je moet volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 met een geaccepteerd vaccin (minimaal 2 weken voor binnenkomst). Een boosterprik is niet verplicht. Het vaccinatiebewijs moet je digitaal of op papier kunnen laten zien. De CoronaCheck app werkt vaak niet in Amerika: we adviseren om het bewijs te printen via de CoronaCheck website. Als je niet of niet volledig, gevaccineerd bent, mag je niet naar de VS reizen. Onder 'volledig gevaccineerd' verstaat de VS twee prikken. Wanneer je slechts een prik hebt gehaald, mag je het land niet betreden, behalve als je gevaccineerd bent met een geaccepteerd enkelvoudig vaccin zoals Johnson & Johnson (Janssen & Janssen). 

    Een uitgebreide toelichting op dit onderwerp en info over inreizen wanneer je twee prikken van twee verschillende vaccins hebt gehaald, vind je op de Requirement for Proof of COVID-19 Vaccination for Air Passengers-pagina van de nationale instantie voor volksgezondheid van de Verenigde Staten.

    Kinderen onder de 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.

  • Je hoeft voorafgaand aan je reis geen PCR-test of antigeentest af te laten nemen.
  • Ongevaccineerde kinderen tussen de 2 en 17 jaar hoeven niet te te testen voor vertrek. Wel moet een ouder of voogd dit attest invullen. Voor ongevaccineerde kinderen onder de 2 jaar hoeft geen verklaring ingevuld te worden. 
  • 3-5 dagen na aankomst in Amerika moeten ongevaccineerde kinderen een test laten afnemen, tenzij ze in de laatste 90 dagen genezen zijn van COVID-19. Wanneer zij positief testen of verkoudheidsklachten ontwikkelen, moeten zij alsnog 5 dagen in zelfisolatie.

    Meer informatie over uitzonderingen op de vaccinatieplicht vind je in het Attestation form en op de website van Center of Disease Control and Prevention

Terugkeer naar Nederland vanuit Amerika

Je mag gewoon terugreizen. Er zijn geen beperkingen of maatregelen als je naar Nederland reist.

 

Inreizen en terugkeer Canada

 

Sinds 1 oktober zijn de inreisbeperkingen opgeheven. Er zijn ook geen beperkingen of maatregelen als je terugreist naar Nederland.