Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Door Jip Thijssen op 21 december 2021

Laatste update: 23-06-2022 (deze pagina wordt indien nodig wekelijks bijgewerkt)

Sinds 7 september mogen we weer naar Canada reizen en sinds 8 november zijn we weer welkom in Amerika. Eindelijk kunnen we weer de camperreizen gaan maken waar we zo lang op gewacht hebben! Heb je binnenkort een camperreis in het vooruitzicht? Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste coronamaatregelen voordat je afreist. Er zijn maatregelen waaraan je moet voldoen om naar je bestemming te gaan, ook voor de terugreis. Deze regels veranderen regelmatig, check dus altijd kort voor vertrek het reisadvies van de Rijksoverheid. Ook is het handig om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hier kun je automatisch updates ontvangen zodra de situatie op jouw bestemming verandert.

Ondanks dat deze pagina wekelijks gecontroleerd zal worden, ben je zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Naast de coronaregels heb je natuurlijk ook nog een toeristenvisum nodig: een ESTA voor Amerika of een eTA voor Canada. 

Inreizen Amerika vanuit Nederland

 • Je moet volledig zijn gevaccineerd (minimaal 2 weken voor binnenkomst). Het bewijs moet je digitaal of op papier kunnen laten zien. De CoronaCheck app werkt vaak niet in Amerika: we adviseren om het bewijs ook altijd te printen, je kunt de print maken via de CoronaCheck website. Als je niet, of niet volledig, gevaccineerd bent, mag je niet naar de VS reizen. Kinderen onder de 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.
 • Sinds 12 juni is de testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers komen te vervallen. Je hoeft voorafgaand aan je reis dus geen PCR-test of antigeentest af te laten nemen.
 • Ongevaccineerde kinderen tussen de 2 en 17 jaar hoeven niet te te testen voor vertrek. Wel moet een ouder of voogd dit attest invullen. (Let op: in dit attest staat dat je, wanneer je ongevaccineerd bent, 5 dagen in zelfisolatie moet, maar kinderen tussen de 2 en 17 jaar vormen een uitzondering op deze regel). 3-5 dagen na aankomst in Amerika moeten ongevaccineerde kinderen een test laten afnemen, tenzij ze in de laatste 90 dagen genezen zijn van COVID-19. Wanneer zij positief testen of verkoudheidsklachten ontwikkelen, moeten zij alsnog 5 dagen in zelfisolatie. Een mondmasker is verplicht tijdens de zelfinsolatie en tijdens de eerste vijf dagen na deze isolatietermijn. Meer informatie over uitzonderingen op de vaccinatieplicht vind je in het Attestation form en op de website van Center of Disease Control and Prevention
 • Voor ongevaccineerde kinderen onder de 2 jaar hoeft geen verklaring ingevuld te worden. 

Terugkeer naar Nederland vanuit Amerika

 • Sinds 23 maart hoef je geen testbewijs meer te laten zien wanneer je (terug) naar Nederland reist.
 • Alle passagiers van 12 jaar en ouder moeten deze gezondheidsverklaring invullen.  
 • Dringend advies om een zelftest te doen bij thuiskomst voordat je weer anderen gaat ontmoeten.  

Inreizen Canada vanuit Nederland

 • Je moet volledig zijn gevaccineerd (minimaal 14 dagen voor aankomst) met een in Canada goedgekeurd vaccin: Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca of Janssen. Ook als je corona hebt gehad is een volledige vaccinatie (2 doses) verplicht. Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.
 • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCan app te gebruiken.  
 • Per 1 april vervalt de testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers. Je hoeft voorafgaand aan je reis dus geen PCR-test of antigeentest af te laten nemen. Wel worden er bij binnenkomst in Canada steekproefsgewijs PCR-testen afgenomen.
 • Ongevaccineerde kinderen onder de 12 jaar hoeven niet langer een PCR-test af te laten nemen. Zij hoeven ook niet in quarantaine na aankomst in Canada. Wel moeten zij tot 14 dagen na aankomst in Canada een mondkapje dragen in publieke binnenruimten. 
 • Ongevaccineerde kinderen tussen de 12 en 17 jaar moeten vooraf, bij aankomst en op de 8e dag van hun verblijf in Canada, een test laten afnemen. Ook moeten zij na aankomst in Canada 14 dagen in quarantaine. Meer informatie over de quarantaine-vereisten voor deze leeftijdgroep, vind je op de website van de Canadese overheid
 • De ArriveCan app zal vragen om een quarantaineplan. Hier kun je invullen dat je in een camper verblijft. Een camper wordt namelijk geaccepteerd als geschikte quarantaineplek als deze beschikt over een eigen badkamer, keuken, stromend water en voedselvoorraad. De campers die Travelhome in Canada aanbiedt, voldoen aan deze voorwaarden. 
 • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of je Canada kunt inreizen.  

Terugkeer naar Nederland vanuit Canada

 • Sinds 23 maart hoef je geen testbewijs meer te laten zien wanneer je (terug) naar Nederland reist.
 • Alle passagiers van 12 jaar en ouder moeten deze gezondheidsverklaring invullen.
 • Dringend advies om een zelftest te doen bij thuiskomst voordat je weer anderen gaat ontmoeten. 

PCR-test voor vertrek:

Ben je ANWB-lid? Dan kun je een PCR-test met korting boeken. Kijk op de website van ANWB voor meer informatie.

 

PCR-test ter plaatse:

Ben je in Amerika of Canada en wil je voor vertrek naar Nederland toch graag een PCR-test doen? Dit kan op veel verschillende plaatsen en veelal is de luchthaven er daar een van. Let op dat je de test ruim van tevoren boekt, plaatsen kunnen snel vol zitten en ook geldt dat hoe later je boekt, hoe hoger de prijs is. Informatie over testlocaties die niet op de luchthaven gelegen zijn varieert en kunnen wij helaas niet in kaart brengen. Wel zijn er op Facebook handige pagina's waar je informatie kunt vragen aan andere reizigers. Hier vind je vaak actuele overzichten of kun je een vraag stellen. De pagina's die wij graag raadplegen zijn Canada reis forumAmerika reizen bespaartipsAmerika met de camper en Amerika voor iedereen - USA4ALL.

 

Meer vragen over reizen ten tijd van corona? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.