Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Door Jip Thijssen op 21 december 2021

Laatste update: 30-09-2022 (deze pagina wordt indien nodig wekelijks bijgewerkt)

Sinds 7 september 2021 mogen we weer naar Canada reizen en sinds 8 november 2021 zijn we weer welkom in Amerika. Eindelijk kunnen we weer de camperreizen gaan maken waar we zo lang op gewacht hebben! Heb je binnenkort een camperreis in het vooruitzicht? Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste coronamaatregelen voordat je afreist. Er zijn maatregelen waaraan je moet voldoen om naar je bestemming te gaan, ook voor de terugreis. Deze regels veranderen regelmatig, check dus altijd kort voor vertrek het reisadvies van de Rijksoverheid. Ook is het handig om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hier kun je automatisch updates ontvangen zodra de situatie op jouw bestemming verandert.

Ondanks dat deze pagina wekelijks gecontroleerd zal worden, ben je zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Naast de coronaregels heb je natuurlijk ook nog een toeristenvisum nodig: een ESTA voor Amerika of een eTA voor Canada. 

Inreizen Amerika vanuit Nederland

  • Je moet volledig zijn gevaccineerd (minimaal 2 weken voor binnenkomst). Het bewijs moet je digitaal of op papier kunnen laten zien. De CoronaCheck app werkt vaak niet in Amerika: we adviseren om het bewijs ook altijd te printen, je kunt de print maken via de CoronaCheck website. Als je niet, of niet volledig, gevaccineerd bent, mag je niet naar de VS reizen. Kinderen onder de 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.
  • Sinds 12 juni is de testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers komen te vervallen. Je hoeft voorafgaand aan je reis dus geen PCR-test of antigeentest af te laten nemen.
  • Ongevaccineerde kinderen tussen de 2 en 17 jaar hoeven niet te te testen voor vertrek. Wel moet een ouder of voogd dit attest invullen. (Let op: in dit attest staat dat je, wanneer je ongevaccineerd bent, 5 dagen in zelfisolatie moet, maar kinderen tussen de 2 en 17 jaar vormen een uitzondering op deze regel). 3-5 dagen na aankomst in Amerika moeten ongevaccineerde kinderen een test laten afnemen, tenzij ze in de laatste 90 dagen genezen zijn van COVID-19. Wanneer zij positief testen of verkoudheidsklachten ontwikkelen, moeten zij alsnog 5 dagen in zelfisolatie. Een mondmasker is verplicht tijdens de zelfinsolatie en tijdens de eerste vijf dagen na deze isolatietermijn. Meer informatie over uitzonderingen op de vaccinatieplicht vind je in het Attestation form en op de website van Center of Disease Control and Prevention
  • Voor ongevaccineerde kinderen onder de 2 jaar hoeft geen verklaring ingevuld te worden. 

Terugkeer naar Nederland vanuit Amerika

  • Je mag gewoon terugreizen. Er zijn geen aparte maatregelen meer als je naar Nederland reist. Je hoeft dus ook geen coronatest te doen.

Inreizen Canada vanuit Nederland

  • Per 1 oktober 2022 heft de Canadese regering de inreisbeperkingen op. Het is vanaf deze datum niet langer nodig een vaccinatiebewijs te tonen. Ook hoef je de ArriveCan app niet langer te gebruiken en wordt er niet meer steeksproefsgewijs getest aan de grens.

Terugkeer naar Nederland vanuit Canada

  • Je mag gewoon terugreizen. Er zijn geen aparte maatregelen meer als je naar Nederland reist. Je hoeft dus ook geen coronatest te doen.

Meer vragen over reizen ten tijd van corona? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.