Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Corona in- en uitreisregels Amerika en Canada

Door Jip Thijssen op 21 december 2021

Laatste update: 13-01-2022 (deze pagina wordt indien nodig wekelijks bijgewerkt)

Sinds 7 september mogen we weer naar Canada reizen en sinds 8 november zijn we weer welkom in Amerika. Eindelijk kunnen we weer de camperreizen gaan maken waar we zo lang op gewacht hebben! Heb je binnenkort een camperreis in het vooruitzicht? Het is belangrijk om rekening te houden met de juiste coronamaatregelen voordat je afreist. Er zijn maatregelen waaraan je moet voldoen om naar je bestemming te gaan, ook voor de terugreis. Deze regels veranderen regelmatig, check dus altijd kort voor vertrek het reisadvies van de Rijksoverheid. Ook is het handig om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hier kun je automatisch updates ontvangen zodra de situatie op jouw bestemming veranderd.

Ondanks dat deze pagina wekelijks gecontroleerd zal worden ben je zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Naast de coronaregels heb je natuurlijk ook nog een toeristenvisum nodig: een ESTA voor Amerika of een eTA voor Canada. 

Inreizen Amerika vanuit Nederland

 • Je moet volledig zijn gevaccineerd (minimaal 2 weken voor binnenkomst). Het bewijs moet je digitaal of op papier kunnen laten zien. Voor de zekerheid adviseren we om het bewijs ook altijd te printen, je kunt de print maken via de CoronaCheck website. Als je niet, of niet volledig, gevaccineerd bent mag je niet naar de VS reizen. Kinderen onder de 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.
 • Voor vertrek moet je een PCR of antigeentest test laten afnemen. Het testresultaat mag niet ouder zijn dan 1 dag voor vertrek. Dit is verplicht voor iedereen vanaf 2 jaar oud. 
 • Het advies voor alle reizigers is om 3-5 dagen na aankomst te laten testen. 

Terugkeer naar Nederland vanuit Amerika

 • Vanaf 30 december moeten alle reizigers vanuit de Verenigde Staden die naar Nederland komen verplicht in quarantaine. De quarantaineplicht geldt ook voor gevaccineerden. De periode is vastgesteld op tien dagen. De quarantaine mag na vijf dagen beëindigd worden na een negatieve coronatest bij de GGD.
 • Je mag alleen terugreizen met een vaccinatiebewijs. Zorg dus dat je je bewijs in de handbagage hebt. 
 • Alle reizigers van 12 jaar of ouder moeten zich laten testen voor de terugreis naar Nederland. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Dit mag zijn een PCR-test van maximaal 48 uur voor vertrek, of een antigeentest van maximaal 24 uur voor vertrek.
 • Alle passagiers van 12 jaar en ouder moeten deze gezondheidsverklaring invullen.  
 • Dringend advies om een zelftest te doen bij thuiskomst voordat je weer anderen gaat ontmoeten.  


Inreizen Canada vanuit Nederland

 • Je moet volledig zijn gevaccineerd (minimaal 14 dagen voor aankomst) met een in Canada goedgekeurd vaccin: Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca of Janssen. Ook als je corona hebt gehad is een volledige vaccinatie (2 doses) verplicht. Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht.
 • Voor vertrek moet je een COVID-19 test laten afnemen. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Let op: een antigeentest wordt niet geaccepteerd.
 • Je hoeft geen negatieve COVID-19 test te laten zien als je hersteld bent van corona en geen symptomen meer hebt. In dat geval moet je juist wel een positieve test laten zien die tussen de 14 en 180 dagen oud is.
 • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCan app te gebruiken.  
 • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of je Canada kunt inreizen.  
 • Door de omikron-variant in Canada worden bij aankomst in Canada alle (volledig gevaccineerde) passagiers op COVID-19 getest. Volledig gevaccineerde passagiers moeten in quarantaine in afwachting van het testresultaat. Het is toegestaan om de testuitslag af te wachten in je eigen geboekte hotel. 

Terugkeer naar Nederland vanuit Canada

 • Je mag alleen terugreizen met een vaccinatiebewijs. Zorg dus dat je je bewijs in de handbagage hebt. 
 • Alle reizigers van 12 jaar of ouder moeten zich laten testen voor de terugreis naar Nederland. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Dit mag zijn een PCR-test afgenomen maximaal 48 uur oud voor vertrek, of een antigeentest van maximaal 24 uur voor vertrek afgenomen.
 • Alle passagiers van 12 jaar en ouder moeten deze gezondheidsverklaring invullen.
 • Dringend advies om een zelftest te doen bij thuiskomst voordat je weer anderen gaat ontmoeten. 

PCR-test voor vertrek:

Ben je ANWB-lid? Dan kun je een PCR-test met korting boeken. Kijk op de website van ANWB voor meer informatie.

 

PCR-test ter plaatse:

Ben je in Amerika of Canada en heb je voor vertrek naar Nederland een PCR-test nodig? Dit kan op veel verschillende plaatsen en veelal is de luchthaven er daar een van. Let op dat je de test ruim van tevoren boekt, plaatsen kunnen snel vol zitten en ook geldt dat hoe later je boekt, hoe hoger de prijs is. Informatie over testlocaties die niet op de luchthaven gelegen zijn varieert en kunnen wij helaas niet in kaart brengen. Wel zijn er op Facebook handige pagina's waar je informatie kunt vragen aan andere reizigers. Hier vindt je vaak actuele overzichten of kun je een vraag stellen. De pagina's die wij graag raadplegen zijn Canada reis forumAmerika reizen bespaartipsAmerika met de camper en Amerika voor iedereen - USA4ALL.

 

Meer vragen over reizen ten tijd van corona? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.