Op reis tijdens corona: PCR-test of quarantaine?

Op reis tijdens corona: PCR-test of quarantaine?

Door Maike Lenders op 29 juni 2021

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk en aan welke richtlijnen moet ik voldoen?

Via de ANWB Reiswijzer vind je in één oogopslag voor 24 vakantielanden in Europa  - inclusief Nederland - of deze reizigers toestaat. Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.

 

Heb je binnenkort een camperreis gepland staan en zijn de grenzen naar je bestemming open? Dan is het dus mogelijk om af te reizen. Het is wel belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je afreist. Er kunnen maatregelen zijn waaraan je moet voldoen om naar je bestemming te gaan. Check hiervoor de ANWB Reiswijzer en de verwijzing naar het reisadvies van de Rijksoverheid

 

Wanneer je voor een reis een verplichte PCR- of sneltest moet laten afnemen, kun je dat via een speciale website gratis doen tussen 1 juli en 31 augustus 2021. Met ingang van 30 juni staat daarvoor de overheidswebsite www.testenvoorjereis.nl live. Via deze website kun je de aangesloten locaties vinden voor de gratis test en een afspraak maken. Welke test je nodig hebt voor het land van je bestemming kun je vinden via het reisadvies van de Rijksoverheid.


De CoronaCheckApp kan al worden gedownload maar het downloaden van de internationale QR-code van het Digitale Corona Certificaat (DCC) kan pas vanaf donderdag 1 juli. Vanaf deze datum is de Europese verordening van kracht van vanaf dat moment mag Nederland op basis van nationale wet- en regelgeving de test-, vaccinatie- en herstelgegevens van burgers verwerken voor het DCC.


De kosten voor een verplichte quarantaine zijn voor eigen rekening.