Reizen tijdens en na corona: dit kun je verwachten en dit verwacht de reisbranche van jou

Reizen tijdens en na corona: dit kun je verwachten en dit verwacht de reisbranche van jou

Door Manon Verstegen op 25 mei 2022

De media staan er vol mee: de problemen op luchthaven Schiphol. Stakingen en personeelstekort leiden tot vertraagde en geannuleerde vluchten, lange wachttijden en zelfs ruzies en vechtpartijen. Maar vooral: veel onbegrip. Alles is toch weer normaal? Internationale grenzen zijn open, er is vliegverkeer, we kunnen op reis! Daar zijn we met z’n allen enorm aan toe: terug naar normaal.

 

De afgelopen twee jaar zijn voor niemand makkelijk geweest. Misschien ben je nog steeds niet hersteld van je coronabesmetting. Of heb je last gekregen van mentale problemen door het lange thuiszitten of het harde werken in de zorg. Misschien ben je je baan kwijtgeraakt of heb je een dierbare verloren. Nu het normale leven weer op gang komt, staan we er soms te weinig bij stil welke nasleep corona heeft. We willen de afgelopen tijd graag vergeten. Maar corona heeft nog steeds een flinke impact: op onszelf, op onze medemens. Maar ook op het beroepenveld. In dit geval op de reisbranche.

 

PERSONEELSTEKORT 

 

Die kampt als gevolg van corona met een enorm personeelstekort. Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen binnen het toerisme hun baan kwijtgeraakt. Van de mensen die thuis kwamen te zitten, heeft een gedeelte zich laten omscholen. Deze groep was bang voor een nieuwe lockdown of wilde zo snel mogelijk weer aan het werk. Het gevolg is dat er nu moeilijk aan personeel te komen is. Dat merkt Schiphol, dat merken wij en dat merken onze partners en concurrenten. En uiteindelijk merk jij dat ook: bijvoorbeeld aan langere wachttijden. De situatie op Schiphol is daar een goed voorbeeld van. Normaal gesproken begint de vakantie op Schiphol, maar de huidige situatie draagt niet bij aan de vakantiebeleving. Dat snappen wij. Maar de woede die geuit wordt op het luchtvaartpersoneel? Die snappen wij niet.

 

MEDEWERKER = MENS

 

Wij schrikken ervan op wat voor manier het personeel van Schiphol, maar ook onze eigen reisspecialisten en collega’s uit de branche, worden toegesproken. De lontjes zijn kort, het geduld lijkt op. Sommige mensen lijken te vergeten dat de persoon voor hen, behalve een vertegenwoordiger van de organisatie, ook een mens van vlees en bloed is. Een persoon die net als de rest van de wereld twee moeilijke jaren achter de rug heeft. Die nu waarschijnlijk dubbele diensten draait om de onderbezetting op te vangen. Een persoon met gevoelens, die de stortvloed aan uitingen van frustratie ook maar tot op bepaalde hoogte kan incasseren.

 

BEGRIP 

 

Hoewel we snappen waar die boosheid vandaan komt, vragen we om je begrip. Voor de medewerkers op Schiphol. Voor het cabinepersoneel. Voor de hotelmedewerkers. Voor de camperverhuurder. Voor de campingmedewerkers en voor het horecapersoneel waar je onderweg mee in aanraking komt. We mogen weliswaar weer reizen, maar ‘normaal’ is het nog niet. Niet in Nederland en niet in de rest van de wereld.

 

STEL JE VERWACHTINGEN BIJ

 

Stel je in op langere wachttijden dan je gewend bent. Bereid je voor op een minder goede doorstroom dan voorheen. Houd er rekening mee dat processen nog niet lopen zoals ze moeten lopen. De branchemedewerkers doen allemaal hun best. Dat vragen we ook van jou: adem in en uit. Probeer je geduld niet te verliezen. Toon een beetje begrip voor de medewerker die voor je staat. Het is een moeilijke tijd geweest voor ons allemaal. Jij hebt nog steeds een onvergetelijke reis om naar uit te kijken. Je gaat dat gevoel van vrijheid beleven met je camper. De natuur op de plaats van bestemming is nog steeds even mooi. Maar er zijn wel degelijk dingen veranderd. Stel je verwachtingen bij. Zet de knop om en bedenk je dat je op vakantie bent. We mogen allemaal dankbaar zijn dat dat weer kan. Met de juiste instelling, kan het onderweg alleen maar meevallen.

 

Wij wensen je een fijne reis en we zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Echt. Maar misschien zul je wel een paar keer op je tanden moet bijten. Als we naar onszelf kijken, is dat een offer dat we graag willen brengen om de wereld weer te mogen ontdekken. We hopen dat jij daar ook zo over denkt.