Duurzaam reizen

We zijn ons bewust van de impact die onze reizen hebben op de bestemmingen. We vinden het ook vanzelfsprekend om hiervoor onze verantwoordelijkheid te nemen. Als echte reisfanaten vinden we het belangrijk dat de generaties ná ons ook van de prachtige nationale parken, unieke wilde dieren en andere culturen kunnen genieten.

Van elke gereden mijl of kilometer die wordt gereden met een camper van Travelhome wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd. De kosten hiervan nemen we voor onze rekening. Gewoon, omdat wij dit zo belangrijk vinden!
Ook voor de compensatie van de vliegreis en het verblijf tijdens de (eerste) hotelovernachting(en) is bij Travelhome al gezorgd. Je kunt dus met een gerust hart op reis.

We werken samen met de South Pole Group voor het compenseren van de CO2-uitstoot van onze reizen. Het geld wordt door hen gebruikt voor duurzaamheidsprojecten op verschillende bestemmingen.

Wil je meer weten over wat wij intern doen om bewuster om te gaan met het milieu? Lees dan hier het interne duurzaamheidsbeleid van Travelhome. Samen met de ANWB hebben we diverse ambities vastgesteld die we willen behalen.

 

Bewust kiezen voor duurzaam reizen

De wereld verkennen is prachtig, zeker als dit zo duurzaam mogelijk gebeurt. ANWB is zich bewust van de impact die reizen met zich kan meebrengen. Daarom streven we een maximale reisbeleving na die minimaal impact heeft op natuur, cultuur en milieu. Zo kunnen komende generaties ook zorgeloos de wereld blijven ontdekken en beleven.

 

ANWB wil jou de wereld beter laten zien. Of je nu kiest voor een stedentrip dichtbij met de auto of een verre bestemming met het vliegtuig: voor elke keuze biedt Reizen in de toekomst een zo duurzaam mogelijk alternatief. Zo kun jij bewust en met een gerust gevoel op reis gaan.

 

De komende jaren helpt ANWB om duurzame vakanties te herkennen en te kiezen. En ontwikkelen wij ons reisaanbod duurzaam door. Duurzaam toerisme biedt kansen om lokale gemeenschappen te ondersteunen, diersoorten te beschermen, het milieu te ontzien en nieuwe initiatieven van de grond te krijgen. Hiervoor werken we nauw samen met internationale organisaties en instellingen die ons helpen onze duurzaamheidsambities te behalen.

 

ANWB is Travelife gecertificeerd en heeft daarin de hoogste status bereikt: Travelife Certified. Dit is dé toonaangevende internationale duurzaamheids-certificering voor reisorganisaties. Slechts enkele reisorganisaties in Nederland hebben deze hoogste Travelife status bereikt. Daarnaast bieden we al onze reizen CO2-neutraal aan in samenwerking met de South Pole Group.

 

We werken met lokale agenten, accommodatie-, transport- en activiteitenaanbieders en stimuleren ze om duurzaam te ondernemen. Zo draagt Reizen bij aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme, zodat iedereen, nu en in de toekomst zorgeloos op reis kan.

 

Ben jij benieuwd wat wij samen nog meer kunnen doen om duurzaam toerisme te bevorderen?

Lees in De Groene Ambitie 2025 welke duurzame doelen ANWB nastreeft.

 

Zelf kun je natuurlijk ook jouw steentje bijdragen om culturen en natuur zo min mogelijk verloren te laten gaan. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Houd rekening met de natuur wanneer je activiteiten op de bestemming onderneemt. Wandel alleen op de daarvoor aangelegde wandelpaden.
 • Wees voorbereid wanneer je een nationaal park bezoekt waar wilde dieren leven.
 • Gooi je afval in de afvalbakken en scheid afval wanneer hier de gelegenheid voor is. Wanneer er geen afvalbak in de buurt is, houd afval dan bij je om later weg te gooien. Laat de campingplek schoon achter.
 • Bezoek lokale restaurants en koop lokale producten, hiermee stimuleer je de lokale economie.
 • Maak zo min mogelijk gebruik van de generator in de camper.
 • Koop alleen de biologisch afbreekbare toilet chemicaliën. Kies bijvoorbeeld ook voor biologisch afwasmiddel etc. en andere biologische producten.Koop de nationale park pas en koop deze niet tweedehands via marktplaats of dergelijke
 • Wanneer je start met rijden, rij dan extra kalm want een koude motor verbruikt twee keer zoveel benzine als een warme motor.
 • Parkeer de camper in de rijrichting voor vertrek, omdat een warme motor zuiniger loopt scheelt het in brandstofverbruik om de camper zo te parkeren dat je met een koude motor niet meer hoeft te keren.
 • Rijd lange afstanden en combineer zo vaak mogelijk ritjes met de camper. Huur voor korte afstanden bijvoorbeeld een fiets op een camping of maak gebruik van de aangeboden shuttlediensten.
 • Controleer de bandenspanning van de camper bij het ophalen van de camper, rijden met te zachte banden zorgt voor meer brandstofverbruik.
 • Bespaar gewicht en neem geen onnodige bagage mee. Het helpt zelfs als je grote afstanden met een lege schoon watertank rijdt en vies watertank ook dumpt.
 • Maak geen extra snelheid bergopwaarts en laat de camper uitrollen wanneer je bergafwaarts gaat. Maak gebruik van de juist versnelling.

Welke excursies zouden vermeden moeten worden? En welke excursies zijn wél verantwoord? Klik hier voor een uitgebreid overzicht en meer informatie. Heb je zelf een tip? Laat het ons weten via dto@travelhome.nl.

OVER SOUTH POLE

South Pole ontwikkelt projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. South Pole is in 2007 als spin-off van de technische universiteit in Zürich (ETH) door vijf studenten opgericht en nu werken er 200 klimaatexperts wereldwijd aan het ontwikkelen van projecten en aan vele andere activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Inmiddels heeft South Pole meer dan 500 klimaatprojecten ontwikkeld. De meeste projecten zijn gecertificeerd met de Gold Standard en bevinden zich in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Omdat er geen schakels zitten tussen South Pole en de ondernemers, ingenieurs en ngo’s die het project dagelijks runnen, komt zo veel mogelijk geld direct bij de projecten terecht. Voor meer informatie over South Pole, kijk op www.southpole.com.

 

BESCHRIJVING CO2-COMPENSATIE

Door de CO2-uitstoot van uw reis te compenseren helpt u om ergens anders op de wereld dezelfde hoeveelheid CO2 te voorkomen. Dit is mogelijk door het ondersteunen van projecten die dankzij uw financiële steun CO2-uitstoot kunnen vermijden, bijvoorbeeld door het koken op ovens die schoner en zuiniger zijn of door het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Niet alleen wordt er dankzij het project CO2-uitstoot vermeden, maar er worden ook nieuwe banen gecreëerd, de levensomstandigheden verbeterd en de natuur beschermd. Met CO2-compensatie doet u dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking.

 

PROJECTEN

ZONNE-ENERGIE IN THAILAND (SIAM SOLAR ENERGY)

Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olie-importeur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is dus van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

 

De zonnepanelen van het Siam project in Thailand wekken per jaar gemiddeld 148.477 MWh groene stroom op waardoor schadelijke CO2-uitstoot vermeden wordt. In de provincies Saraburi and Kanchanaburi in het hart van Thailand waar men voornamelijk van de landbouw leeft, zijn op tien verschillende plekken zonneparken gebouwd met een totaal vermogen van 104,7 megawatt. Omdat in dit gebied de zonne-intensiteit een van de hoogste van heel Thailand is, wordt er op een efficiënte manier veel schone elektriciteit opgewekt.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Het zonne-energieproject voorziet bijna 65.000 mensen in hun energiebehoefte
 • Honderd nieuwe banen gecreëerd
 • Jaarlijks wordt 148.477 MWh groene stroom opgewekt waardoor minder fossiele brandstof verbrand hoeft te worden
 • 37 werknemers krijgen technische training
 • Verbeterde lokale infrastructuur
 • 80.487 ton CO2 per jaar vermeden dankzij de zonnepanelen

 

SCHONE KOOKOVENS IN RWANDA (EFFICIENT COOKSTOVE PROJECT)

In Rwanda zijn de belangrijkste energiebron voor koken houtskool en brandhout, vooral op het platteland. Het koken gebeurt over het algemeen op thermisch inefficiënte traditionele apparaten en veroorzaakt grote hoeveelheden rook. De houtskool en brandhout die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool en brandhout ontbossing en woestijnvorming.

Door de verspreiding van innovatieve kooktoesteltechnologie onder de gemeenschappen in Rwanda, komt dit project het milieu ten goede evenals een gezondere leefomgeving. De kookovens zijn schoner en zuiniger waardoor ze aanzienlijke brandstofverbruik verminderen. De verbeterde kachel is ontworpen om het rendement, de veiligheid, de kosten, de stabiliteit en de sterkte van de kachel in evenwicht te brengen met een focus op het gebruik van lokaal beschikbare materialen. 

Dankzij het ondersteunen van dit project kunnen de efficiënter brandende kookovens tegen een lagere prijs verkocht worden. Hierdoor hebben ook armere families de mogelijkheid om een schone kookoven aan te schaffen. Huishoudens besparen geld door minder brandstof nodig te hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te koken en de gezondheid wordt verbeterd door de vermindering van binnen-luchtvervuiling.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • Gemiddeld is er 70% minder brandhout en houtskool nodig met de duurzame kookovens waardoor er meer geld gespaard kan worden
 • Per jaar worden er 2.1 miljoen uren bespaard doordat er minder brandhout verzameld hoeft te worden en de kookovens sneller koken. Dit zorgt ervoor dat vrouwen meer tijd hebben voor hun eigen ontwikkeling en andere inkomsten genererende activiteiten
 • Betere luchtkwaliteit en minder luchtwegeninfecties en oogproblemen bij vrouwen en kinderen door 57% reductie van rookontwikkeling tijdens het koken
 • Werkgelegenheid en inkomsten voor mensen via de distributie en het onderhoud van de kachels, evenals training en het inzetten van gemeenschapsonderwijspersoneel, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de lokale economie
 • Minder ontbossing dankzij de verminderde vraag naar houtskool en een positieve impact op de biodiversiteit
 • Ruim 140.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden dankzij het gebruik van de schone kookovens

 

WINDKRACHT IN TAIWAN (GUANYIN WIND PROJECT)

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

 

Het Guanyin wind project aan de noordwestkust van Taiwan wekt op een duurzame manier schone energie op, waardoor er minder brandstoffen geïmporteerd en verbrand hoeven te worden. Het project bestaat uit 19 moderne windturbines met een totaal vermogen van 43,7 MW en levert groene stroom aanmeer dan 30.000 huishoudens.

Bijdrage aan duurzame ontwikkeling:

 • 142.000 MWh schone stroom per jaar
 • 13 nieuwe permanente banen gecreëerd
 • Bijna honderd tijdelijke banen gecreëerd tijdens de bouw van het windmolenpark
 • Ondersteuning van milieuactiviteiten zoals het opruimen van stranden
 • 50 kinderen profiteren van speciale schoolprojecten en er worden beurzen aan studenten uitgereikt
 • Overdracht ven kennis naar de lokale bevolking
 • Er hoeven minder fossiele brandstoffen te worden geïmporteerd, die meestal per tankerschip worden aangeleverd wat met de nodige risico’s gepaard gaat
 • Gemiddeld 110.293 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden foor het vervangen van fossiele energie door schone windenergie