Algemene informatie

Totale reisafstand: 670 mijl / 1072 kilometer
Totale kosten benzine/diesel: $240
Campertype en -verhuurder: Cruise America - C25
Gemiddelde kosten campings: US$ 53 per nacht, totaal US$ 478

Ook extra kosten als:
Totale kosten boodschappen: US$ 421
Totale kosten uit eten: US$ 313
Totale kosten taxi: US$ 223
Totale kosten tol: US$ 8 Openbaarvervoer Miami Airport naar South Beach: $4,50 (2p)
Simkaartje $52 (onbeperkt bellen + smsen binnen de VS + 6G internet)
UHAUL $18 (propaan vulling)
Trail Glades Shooting Range $33 (25 shootings met shotgun op kleiduiven)
Entrée Everglades $25 (geldig voor een hele week)
Airboat tour $42 incl. tax p.p.
Parkeren Manatee Park $2 (per uur) – ($5 per dag)
- $25 kayakhuur per huur en $35 voor een dubbele kayak
Entree Honeymoon Island $8
Entree Homosassa Springs Wildlife Park $13 p.p.
Entree Kennedy Space Center
- $15 parkeren
- $50 p.p. excl. tax
Entree Universal Studio’s, twee parken één dag $179 p.p. excl. tax

 

Miami

We vlogen met Lufthansa via München naar Miami. Omdat we nu eerste een vlucht binnen Europa hadden was de controle minder streng. Onze koffers werden doorgelabeld naar Miami en de douane & handbagage controle hadden we binnen een mum van tijd achter ons.


De overstaptijd van 70 minuten hebben we ook écht nodig gehad. Een voordeel van een biometrisch paspoort is dat je op München sneller door de paspoortcontrole heen bent. Alles is geautomatiseerd. Na de controle moesten we met de bus naar de volgende terminal waar we weer een kleine controle kregen. Hier controleerden ze je paspoort nog een keertje, vroegen hoelang je ging blijven in de VS en als je geluk had mocht je meteen doorlopen en anders kreeg je nog een extra scan en controle. Tijdens deze controle was het boarden al begonnen. Gelukkig hadden we het allemaal gered en waren we op weg naar Miami.


Aangekomen in Miami maakte we ons klaar voor de zware controle die er uiteindelijk niet was gekomen. Omdat wij een ESTA hadden en zo’n biometrisch paspoort konden we weer door de automatische controle. We konden zelf ons paspoort scannen, er werd een foto van ons gemaakt en vervolgens moesten we bij een selfservice-kiosk nog wat vragen beantwoorden over wat onze doel was van de reis, of we nog iets hadden aan te geven e.d. Binnen enkele minuten stonden we bij de koffers. Het verbaasde ons echt het dat allemaal zo vlot verliep.

 

Bij de Ground Transportation desk vroegen we een man van het informatiepunt om hulp en advies. We namen de bus en stonden binnen 20 minuten bij ons hotel. Een mooi hotel met een prachtige lounge tuin, twee zwembaden en direct toegang tot het strand.

 

Na het inchecken vroegen we de mensen van het hotel om advies en kregen we een kaart mee van South Beach en Miami zelf. Binnen 10 minuten wandelen stonden we op Lincoln St. een straat vol winkeltjes, bars en restaurantjes die voor het grootste gedeelte is afgesloten voor motorvoertuigen. Als tip om uiteten te gaan hadden we Nexxt Café doorgekregen. Hier hebben we enorm goed, en groot op z’n Amerikaans, gegeten. Nadien liepen we naar Ocean Drive, een hele levendige en leuke straat ook weer vol hotels, bars, restaurantjes. En omdat het springbreak was werd er natuurlijk extra hard feest gevierd en kwamen de mensen met de meest dure auto’s aangereden. We keken onze ogen uit. De sfeer was erg gezellig in deze straat. We keerde daarna terug naar ons hotel om weer eens eventjes lekker bij te slapen.

 

Shore Club Hotel

Ligging: Miami South Beach

Faciliteiten: 2 Zwembaden, Spa, Lounge tuin, Restraurant/bar, tour desk, gratis fietsen huur

Bijzonderheden: Directe toegang tot het strand.

 

Entreekosten/excursiekosten voor die dag:

Openbaarvervoer: $4,50 voor 2 p inclusief tax

Uit eten $46

Wynwood Walls/Calle Ocho Festival

Vandaag waren we lekker op tijd wakker en zaten rond 09:30 al aan het ontbijt.


Bij het hotel konden we gratis fietsen huren, dus besloten we een tochtje te maken over de boardwalk naar South Point Park Pier. Het was een mooi tochtje langs het strand met wuivende palmbomen en een openlucht fitness waar we ook nog even een stop hebben gemaakt. Vanaf de Pier hadden we een prachtig uitzicht over kustlijn van Miami Beach.


Na het fietstochtje gingen we met Lyft naar de Wynwood Walls. De Wynwood Walls zijn een verzameling van kunstwerken. De meest mooie graffiti wordt hier door straatkunstenaars op de muren gespoten. Ook is er een kunstgalerij die je kan bezoeken. Vandaag was er dan ook nog eens een klein marktje iets verder op van zelfgemaakte sierraden en tweedehands kleding. 

 

We wilden nog iets gaan drinken voor we weer door zouden rijden en stuitte op een café genaamd ‘Panther Cafe’. Wat bijzonder is aan dit café is dat ze alleen Etiopische Panthér koffie maken en de bonen ook zelf branden. Het hele proces kun je volgen en de koffie smaakt ontzettend lekker. Echt een aanrader.

 

De volgende lyft rit bracht ons naar Little Havana, met name Calle Ocho. Hier was vandaag het Calle Ocho Festival, ook wel het carnaval van Miami genoemd. Dit staat volledig in het teken van alle latino’s ter wereld. Er werden zelfs petjes, kleding e.d. van Barcelona en Madrid verkocht. Ook werkelijk veel mensen van al deze landen hadden zich hier verzameld. De vlaggen van Cuba, de landen van Zuid-Amerika e.d. zag je hier verschijnen.


Heel Calle Ocho was opgebouwd met standjes van eten en drinken, snuisterijen en veel muziek, ontzettend veel muziek. Het festival is volledig gratis toegankelijk. Hoe druk het ook was, de mensen waren er allemaal ontzettend vriendelijk. We hebben hier toch goed en wel een uur of 4 doorgebracht.

 

Onderweg kwamen we nog een telefonie winkeltje tegen waar we meteen een simkaartje kochten. Toch wel handig om altijd bereik te hebben, vooral als je veel gebruikt maakt van lyft bijvoorbeeld. In het hotel nog even omgekleed en weer vertrokken om lekker uit eten te gaan. Vandaag bleven we in de sfeer van Cuba en gingen we uiteten in Lincolnstreet bij Yuca. Een Cubaans-Amerikaans restaurant. Voldaan van het eten keerde we weer terug naar ons hotel en maakte we ons klaar om morgen de camper op te gaan halen bij Cruise America.

 

Shore Club Hotel

Ligging: Miami South Beach

Faciliteiten: 2 Zwembaden, Spa, Lounge tuin, Restraurant/bar, tour desk, gratis fietsen huur

Bijzonderheden: Directe toegang tot het strand.

 

Entreekosten/excursiekosten voor die dag:

Ontbijt $33

Lyft van Hotel naar Wynwood Walls $12,50

Lyft van Wynwood Walls naar Calle Ocho $12,5

Lyft van Calle Ocho naar hotel $15,5

Simkaartje $52 (onbeperkt bellen + smsen binnen de VS + 6G internet)

Uiteten $40

Miami

Vandaag konden we de camper gaan ophalen. We startte de dag met een ontbijtje aan het zwembad en maakte daarna nog een wandeling over het strand om vervolgens even te relaxen op één van de grote bedden aan het zwembad. De tijd vloog voorbij. Lekker weertje, fijne muziek op de achtergrond, heerlijk. Om 12 uur checkten we uit en boekten we weer een Lyft. De vriendelijke man bracht ons naar het depot van Cruise America Miami South. Cruise America heeft hier geen eigen depot maar een kleine balie in Alex’s Trucker Shop. Na de nodige formaliteiten maakte we een rondje om en in de camper om te zien of alles in orde was, en we konden vertrekken. De propaantank was bijna leeg en aangezien ze hier geen mogelijkheid hebben om deze bij te vullen moesten we zelf even opzoek naar UHAUL, deze zat even verderop aan dezelfde straat.

 

Vooraf had ik al uitgezocht waar de dichtsbijzijnde Walmart was op weg naar de eerste camping. Deze lag op zo’n 16 minuutjes rijden van het depot. Toen we daar aankwamen bleek er geen parkeerplaats te zijn maar een garage. Tegenover de supermarkt waren er nog wel plaatsen maar, wij hadden toestemming gekregen om achter op de laadplaats te parkeren. Het was geen grote Walmart, maar we hadden nu ook niet zoveel tijd dus dat kwam goed uit.

 

Na de nodige eerste boodschappen te hebben gedaan gingen we op weg naar de camping. Dat was ongeveer 5 mijl rijden, een goede 10 minuten. Uit vorige ervaringen besloten we deze keer ook een kolenbarbecue te kopen in de Walmart. Voor nog geen $15 hadden we er al eentje gevonden. Ideaal. We reden door en kwamen kort daarna aan bij de camping. We waren net op tijd want het kantoor was zich al klaar aan het maken om te sluiten. Tijdens het inchecken werden we nog uitgenodigd voor de Bingo Avond om 19uur. De winnaar zou zo maar eens naar huis kunnen gaan met $100. We installeerden ons en begonnen de camper aan te sluiten en de barbecue in elkaar te schroeven. Nu was het dan eindelijk tijd voor een lekkere barbecue. Heerlijk genieten dit campingleven! Morgen staan de Everglades op de planning, dus we namen de route nog eens door zodat we al weer helemaal klaar waren voor ons avontuur van morgen.

 

Miami Everglades RV Resort

Prijs: $79 - Pull Thru and Full Hook-ups

Ligging: Goed. 10 miles van Cruise America. Net tussen Miami Beach en de Everglades of de Keys in. Ideaal voor een eerste overnachting voordat je doorrijdt.

Faciliteiten: zeer goed, goed onderhouden campingplaatsen, geen eigen grill, zwembad en hot tub, verschillende sportvelden, speeltuintje, minigolf, patio, club house, grote centrale fire pit, gratis wifi bij het kantoortje, honden losloop zone. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd.

Bijzonderheden: Aangesloten bij Encore RV Resorts en Thousand Trails

 

Entreekosten/excursiekosten voor die dag:

Ontbijt $55

Lyft $67 (Taxi zou minimaal ongeveer $80 zijn) 45 minuten

UHAUL $18 (propaan vulling)

Boodschappen $162

Camping $79

Afstand Cruise America – Miami Everglades RV Resort – 10 mijl +/- 20 minuutjes.

Everglades - Collier Seminole State Park

Het was onze eerste ochtend dat we wakker werden in de camper. Wat een heerlijk gevoel. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en de mensen waren druk bezig met het opstarten van de dag. We hebben op ons gemak ontbeten, gedoucht en zijn daarna vertrokken.


Vlak voordat we de Everglades inreden maakten we nog even een stop bij een shooting range. Het grootste deel van de range was voor mensen die zelf hun eigen pistolen en geweren meenamen, maar ze boden ook de mogelijkheid om een shotgun te huren en kleiduiven te schieten. Mijn vriend nam hieraan deel en vond het een ongelooflijke geweldige ervaring!


Nu was het tijd om de Everglades in te rijden. Op een gedeelte van de weg waren wegwerkzaamheden bezig waardoor het voor ons lastig gemaakt werd om met de camper bijvoorbeeld Everglades Safari Park te bezoeken, dus reden we maar door. Bij het Shark Valley Information Center betaalden we de entree voor de Everglades. Het was er ontzettend druk en de parkeerplaats was vol. Toch besloten we achteraan in de rij aan te sluiten en in een mum van tijd stonden we op het terrein geparkeerd. We wilden naar de Observation Tower, maar de tram tour was fully booked. We konden ook fietsen huren, dus dat leek ons een goed alternatief. Uiteindelijk bleek dat we hiervoor zeker 3 á 4 uur moesten reserveren en genoeg eten en drinken moeten meenemen. Gezien het tijdstip was dat voor ons niet haalbaar. We besloten te gaan wandelen. Direct aan het begin van de trail lag een echte, levende alligator! Om de haverklap kwamen we er eentje tegen. Sommigen lagen half in het water en andere lagen lekker te zonnen in het gras. Ongelooflijk dat we hier zo dicht bij stonden, zonder gracht, zonder hek.. gewoon in de vrije natuur. We hebben ook erg veel bijzondere vogels en veel schildpadden gezien. Het was een prachtige wandeling.

 

We wilden graag voor het donker aankomen op onze camping. De planning van vandaag was alle stops bij de Everglades en Big Cypress te doen, jammer genoeg gezien het tijdsgebrek moesten we overal doorrijden. Bij het Oasis Visitor Center van Big Cypress wonnen we wat informatie in over deze omgeving. We besloten om morgen terug te rijden naar dit gebied om alles te kunnen bezoeken. We stapten terug in de camper en reden door naar Collier Seminole State Park. Iets na 17:00 uur kwamen we aan. We checken in en reden een overvol en klein State Park in. Het was er mooi, maar niet in het bijzonder. Na de barbecue liepen we een rondje door het State Park. De trail van 45 min was helaas afgesloten vanwege stormschade van orkaan Irma. Wel zijn we bij de bootramp geweest waar manatees kunnen voorkomen en waar vissers worden gewaarschuwd voor zwaardvissen in het water.

 

Na het wandelingetje sloten we de dag af bij het kampvuur. Morgen weer een nieuwe dag in de Everglades en Big Cypress.

 

Collier Seminole State Park

Prijs: $55 - back in - water en elektriciteit

Ligging: Goed. Net buiten de Everglades en Big Cypress en maar een 30 min van Naples. Erg mooi in de natuur. Vlak bij doorgaande weg

Faciliteiten: matig, goed onderhouden campingplaatsen met vuurpit en picknicktafel. Veel sanitaire voorzieningen met wasmachines, maar niet erg goed onderhouden en veelal verouderd, bootramp, speeltuintje, campinghost, mogelijkheid tot aankopen kampvuurhout en ijs.

Bijzonderheden: State Park

 

Entreekosten/excursiekosten voor die dag:

Miami Everglades RV Resort – Walmart =  9 miles / 20 minuten

Walmart – Trail Glades Range (shooting) = 16 minuten

Trail Glades Range – Collier Seminole SP Campground = 118 km / 1 uur 33 minuten.

 

Boodschappen $134

Trail Glades Shooting Range $33 (25 shootings met shotgun op kleiduiven) 

Entrée Everglades $25 (geldig voor een hele week)

Fietsenhuur Everglades voor $9 per fiets per uur

Collier Seminole SP Campground $55,45 (2 nachten)

Big Cypress National Preserve

Vandaag begonnen we de dag met een airboat tour in Everglades City. De Airboat tour ging dwars door de Ten Thousand Islands heen, een indrukwekkend gebied van mangroven. Sommige stukken gingen we langzaam om goed rond te kijken en op andere stukken genoten we van de snelheid. Het was echt een hele leuke tour. Helaas geen alligators en manatees gezien, maar wel wasbeertjes. We meerden aan bij een eilandje en ze kwamen zo ontzettend dichtbij. Wat een mooi ervaring.

Na deze tour reden we verder richting een aantal andere viewpoints. De eerste stop was bij Big Cypress Swamp Welcome Center voor wat extra informatie over het gebied. En wat bleek nou, dat bij de boardwalk achter het kantoor een stuk of 6 manatees zwommen. We liepen meteen naar achteren, en ja hoor, we zagen steeds hier en daar wat snuitjes uit het water komen. Helaas was het water zo troebel dat we deze magnifieke beesten niet erg goed konden zien.

De volgende stop was Ochopee’s kleinste postkantoortje van de VS. Dit postkantoortje was vroeger een gereedschap schuurtje wat nadien werd gebruikt als postkantoor. Het is 2,10m x 2,40m groot. Toch bijzonder. Vorig jaar zagen we het kleine politiekantoortje en nu het kleine postkantoortje van de VS. We reden weer door, nu naar het verste punt dat we vandaag wilden rijden, Kirby Storter Roadside Park. Ook hier was een boardwalk. Naast de mooie natuur hadden we hier helaas geen wildlife gezien. Vanaf dit punt besloten we terug richting de camping te rijden met hier en daar nog wat stops. Zoals H.P. Williams Roadside park, waar we erg veel alligators, vogels en vissen zagen. Big Cypress Bend Boardwalk naar een moeras, die bekend staat om veel wildlife zoals Florida panther, beren, bold eagles en dergelijke.

De laatste stop was Marsh Trail & Observation tower. Dit gebied maakt ook deel uit van de Ten Thousands Islands. Rondom de Observation Tower zagen we veel alligators. Omdat het nu heel erg droog was zagen we op de dorre grond overal sporen van alligators en vogels. Hier waren drie verschillende trails om te bewandelen. Dit stuk vonden we wat minder interessant. Het was nog maar een paar minuutjes rijden voordat we weer terug op de camping stonden. De bbq en kampvuur ging weer aan en zo maakte we een einde aan vandaag. Morgen staat er weer een stad op de planning, Naples!

Van camping naar Airboat tour 31 km / 25 minuten
Airboat tour $42 incl. tax p.p.
Getankt $65

Naples

Vandaag stonden we weer lekker op ons gemakje op. Eventjes douchen, ontbijten, en de camper klaarmaken voor vertrek. Wel was het tijd om ook weer eventjes een stop te maken bij een walmart. We vonden er eentje op de weg richting Naples. De camping waar we nu verbleven was een 55+ community. De snowbirds (mensen uit het noorden die komen overwinteren in het zuiden) hebben voor een aantal maanden hun vaste plekje hier. Voor kort verblijf mogen natuurlijk mensen van alle leeftijden hier verblijven. Iedereen op de camping was erg geïnteresseerd in ons en de mensen waren er ontzettend vriendelijk.

Nadat we de camper hadden geïnstalleerd bestelden we weer een Lyft en lieten we ons afzetten bij Tin City. Tin City is een visserswerf bestaande uit allemaal loodsen met tinnendaken. Hierin zitten leuke souvenirwinkeltjes en restaurantjes gevestigd. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Vanaf hier zijn we gaan wandelen naar het strand, dit duurde ongeveer zo’n 30 minuten. Naples is echt een hoogstaande stad met grote luxe villa’s, dure winkeltjes, veel restaurantjes. De stad is erg netjes, geen vuiltje op de straat. Dure auto’s staan overal geparkeerd. Wanneer we door de straten wandelden zagen we de mooiste huizen en mooie straten met palmbomen. Het was echt zoals ik had verwacht.


Bij het strand aangekomen troffen we geen boulevard aan zoals we in Nederland zijn gewend. Het was gewoon een heel lang stuk strand wat op dit moment erg druk bezocht was. We liepen binnen door tot aan de pier en kwamen nog een mooi en gezellig stukje tegen bij 3rd street and Broad Ave. Hier ook weer verschillende gezellige restaurantjes.
Eenmaal op de Pier hadden we een prachtig uitzicht over de kust. Normaal met een beetje geluk zie je hier manatees en dolfijnen zwemmen. De manatees zitten nu vooral in het binnenland, omdat de zee nog te koud is. 

Vanuit de Pier wandelden we weer op ons gemak terug naar Tin City om vervolgens met Lyft weer naar de camping terug te gaan. De zon scheen nog fel en het was nog aangenaam warm, tijd voor een plons in het zwembad waar we ook weer aan de praat raakten met erg vriendelijke snowbirds. Tijd voor een wasje en het avondeten. Natuurlijk stond er weer een lekkere barbecue op de planning. Wat genieten we toch van het campingleven en het geweldig mooie weer.

Collier Seminole SP -Walmart 15km / 13 minuten
Walmart – Rock Creek RV Resort 13km / 11 minuten
Lyft camping – Tin City $8
Lunch in Naples $47
Lyft Tin City – Camping $10
Boodschappen $80

Omschrijving Camping:
Rock Creek RV Resort
15 maart 2017
Prijs: US$71,04 – back in – full hook-up
Ligging: Matig. Naast een privé vliegveld (weinig overlast), een deel van de camping ligt letterlijk langs de straat. Voordeel is dat de stad maar 2 a 3 mijl hier vandaan is, ongeveer 9 minuutjes rijden.
Sfeer: Goed en gezellig. 55+ community. Er worden veel activiteiten georganiseerd.
Faciliteiten: Matig. Vrij weinig sanitaire voorzieningen. Wel goede wasfaciliteiten. Leuk zwembad, clubhouse
Reserveren: Ja. Kan telefonisch of via de website.
Transport: Lyft/Uber

Myakka River State Park

Vandaag stonden we voor een keuze. Zoals gewoonlijk wilde ik weer veel te veel zien in een veel te korte tijd. De keuze zat tussen Fort Myers stad of strand, Lee County Manatee Park, Sarasota stad of strand. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn we vertrokken op weg naar Lee County Manatee Park, vlak langs de hwy 75 ten hoogte van Fort Myers.


Omdat we vastberaden waren deze keer manatees te gaan zien dachten we dat we ze hier niet zouden kunnen mislopen. Manatee Park is gratis toegankelijk, we betaalden enkel voor het parkeren en we konden vrij een donatie geven. Wat een geluk hadden we, er waren wel meer dan 50 manatees hier. Manatees houden van warm water en de stroomcentrale aan de andere kant van de weg zorgde hier wel voor. We zagen hele grote manatees, maar ook moeders met hun jongen. Wat prachtig om deze dieren hier in alle rust te zien dobberen. We konden ook een kayak huren om nóg dichterbij te komen maar gezien de alligators zagen we daar maar vanaf. Na goed en wel een uurtje te hebben rond gewandeld en nog een leuk souvenirtje te hebben gekocht gingen we verder op weg.


We vroegen onszelf nog één keertje af ‘Sarasota stad of strand’. Aangezien we deze vakantie nog niet echt de tijd hadden gehad om te genieten van een mooi strand, kozen we daarvoor. We reden richting Siesta Key Beach, wat het nummer 1 strand van de VS zou moeten zijn. Via googlemaps had ik een hele grote parkeerplaats gevonden bij Siesta Key Drum Beach waarvan ik dacht dat we daar zeker de camper wel kwijt zouden moeten kunnen. Eenmaal op de weg naar Siesta Key beach stonden we vast in de file. Dit bleef maar duren en duren en we kwamen stukje bij beetje vooruit.


We bedachten ons als dit zo door zou blijven gaan dat we dan én geen stad én geen strand zouden hebben gezien. Ik keek weer op googlemaps en zag dat het strand zo goed als aan de andere kant van de brug zou liggen, zo’n 18 minuutjes wandelen. We keken elkaar aan en besloten de camper te parkeren op één van de parkeerplaatsen bij de winkels vlak voor de brug. En zo deden we. Een mooi plekje gevonden, omgekleed, tas gepakt en verder te voet vertrokken. En inderdaad, aan de andere kant van de brug nog even oversteken bij de stoplichten en we liepen zo het strand op. Siesta Key Beach is een erg lang strand van wel een paar kilometer en wij waren nu juist aan het begin ervan.

 

We waren de file te voet voorbij gelopen en lekker genoten van het fijne witte zandstrand en de prachtige blauwe golf van Mexico. Tóch moesten we wel opletten met deze zon, het waaide goed waardoor we de zon niet voelden branden op onze huid en besloten maar niet te lang te blijven liggen. We keerden weer terug naar de camper om vervolgens verder te rijden naar Myakka River State Park.

 

Het staatspark ligt ongeveer een klein halfuurtje van Sarasota, maar is een goed alternatief voor wie graag in de mooie natuur verblijft. We meldden ons bij de toegangspoort en kregen uitleg over het park en al wat er te doen was. Het is echt een erg groot park en we moesten ons verplaatsen van punt naar punt met de camper, omdat de afstanden te groot waren om ‘even’ te lopen. De totale weg binnen het park is 7 mijl lang. Tegen 16:00 uur waren we aangekomen in het park en besloten maar een kijkje te nemen bij de Outpost een stuk verder in het park. Bij het brugje over de rivier zagen we in eens mensen langs de weg staan, ook hier waren weer alligators te zien die lekker lagen te genieten van het zonnetje. We reden door naar de Outpost. Hier kon je eten en drinken bestellen, of in ons geval een lekker ijsje eten, er zit een leuk souvenirwinkelje en er is de mogelijkheid tot het huren van fietsen (ideaal voor dit park), kayakken of je kunt een boottour boeken voor binnen het park.

 

Na ons ijsje hadden we wel weer zin gekregen in een natuurwandeling en gingen we de Canopywalk opzoeken. Dit is een stukje pad op hoogte met daarbij een uitkijktoren waarmee je over het hele park kunt kijken en erg ver kunt zien. We liepen nadien nog een stukje van de 40 minuten durende naturetrail en gingen daarna maar eens onze campingplaats opzoeken. We hadden weer een ontzettend mooi plekje aan het begin van de loop en midden in de natuur. Wat houd ik toch van deze manier van kamperen, midden in de prachtige natuur. Bbq aan, kampvuurtje aan, en we konden ook deze dag weer tevreden afsluiten. Ook morgen staat weer in het teken van keuzes maken, zoveel te doen in zo’n weinig tijd. Ons eerste doel wordt morgen Honeymoon Island State Park!

 

Parkeren Manatee Park $2 (per uur) – ($5 per dag) – Speciale parkeerplaats voor RV’s

- $25 kayakhuur per huur en $35 voor een dubbele kayak

Rock Creek RV Resort – Siestra Key Druk Beach = 1,30 uur rijden / 112 mijl

Siesta Key Druk Beach – Myakke River State Park = 30 min rijden / 16 mijl

 

Omschrijving Camping:

Myakka River State Park Campground

16 maart 2017

Prijs: US$35,82 – back in – stroom en water

Ligging: Zeer goed. Midden in de prachtige natuur van dit mooie staatspark. Wel wat verder weg gelegen van de stad.

Sfeer: Goed. Er worden veel activiteiten georganiseerd.

Faciliteiten: Goed. Niet meer dan nodig maar alles is vrij zuiver.

Reserveren: Ja. Kan telefonisch of via de website.

Transport: Camper

Umatilla

Vandaag konden we kiezen uit het volgende, St Pete Beach, Clearwater Beach of Honeymoon Island State Park. Na de steden kozen we nu voor het state park. Rond 10 uur kwamen we aan bij Honeymoon Island State Park en tot onze vreugde waren we bijna één van de eersten. We betaalden onze entree en konden ze doorrijden. We stopten bij de eerste grote parkeerplaats bij main beach. Hier is een klein cafeetje, winkeltje en er zijn sanitaire voorzieningen. We liepen het strand op en wandelden langs de mooie, blauwe zee over het witte zand. Vooral nu het nog niet bezet was met mensen was het geweldig om hier te zijn. Wat een mooie omgeving. We reden door naar het einde van het State Park. Hier konden we over een nature trail wandelen richting Pelican Cove en er was een leuk speeltuintje gebouwd. Bij het strand boden ze ook de mogelijkheid om ligbedjes te huren met parasol voor $25.

We reden door naar onze volgende stop; Homosassa Springs. De weg van Honeymoon Island naar Homosassa is een hele lange weg vol stoplichten wat ons minimaal een half uur vertraging gaf. De ingang van Homosassa Springs and Wildlife Park had maar kleine parkeerplaats en ook de aanvullende parkeerplaats bood niet echt de ruimte voor een camper, maar gelukkig vonden we toch een plaatsje. Het zag er meer uit als een dierentuin dan als een natuurpark. We betaalden de entree bij de rangers en gingen naar binnen. Toen zagen we echt dat het een dierentuin was. We wilden eigenlijk de manatees in hun natuurlijke omgeving in een mooie, vrije spring bezoeken. Ze lieten ons weten dat de poorten van de spring open worden gezet tijdens het winter seizoen, dus dat deze manatees elk moment terug de zee in konden. Omdat het niet was wat we verwacht hadden besloten we snel weer te vertrekken en nog naar Three Sister Springs te gaan even verder op. Helaas waren we net te laat. Ze verkochten maar toegangspassen tot 14:30, dan kun je tot 15:30 het park in. Dit wisten we niet. Jammer, het leek ons een prachtig park.

Nu was het tijd om te vertrekken naar onze vrienden Todd & Debbie die wij vorig jaar in Savannah, Georgia hadden leren kennen. We waren namelijk uitgenodigd bij hun thuis, wat toevallig ongeveer op de route lag van dit jaar.


Wat leuk om hen na een jaar weer te zien. Ze wonen in een prachtig typisch Amerikaans huis met een typische rode schuur en op een enorm groot landgoed. Wat prachtig! We hoorden meteen dat de ouders van Todd, die iets verder op het landgoed woonden, mee kwamen eten. Debbie had speciaal voor ons erg lekkere Amerikaanse gerechten gemaakt, maar voor dat we aan tafel konden gingen we in de keuken in een kring hand in hand staan en Say Grace zeggen. We genoten van een heerlijke maaltijd onder gezellig gezelschap en hadden het al over de plannen van morgen die we samen zouden gaan ondernemen.

Afstand Myakka – Honeymoon Island 137km / 2,5 uur
Afstand Honeymoon Island – Homosassa 99km / 1,5 uur
Afstand Homosassa – Three Sister Springs 7 mijl / 17 min
Three Sister Springs – Umatilla 69 mijl /  1,5 Uur

Tol $1,5 Brug naar St. Petersburg
Getankt $72
Honeymoon Island $8
Entree Homosassa Springs Wildlife Park $13 p.p.

Lake County

Vandaag zijn we gaan varen over de meren van Lake County (de gemeente waarin ze wonen heet zo vanwege de vele meren) naar Silver River en zo door naar Silver Spring State Park.


Na het gezellige, gezamenlijke ontbijt werd de boot aan de truck gehangen en konden we vertrekken. Binnen een half uurtje zouden we aan het dobberen zijn op de meren. Het was erg mistig, maar het beloofde een stralende dag te worden van wel bijna 30 graden.

 

We gingen met een snelheid over de meren en voeren rustig door de smallere en bewoonde stukjes die de meren met elkaar verbond. Er waren twee sluizen waar we doorheen moesten gaan om bij Silver River te komen. De eerste en tevens kleinste sluis hadden we al snel gehad. Ondertussen hebben we ook veel wildlife gezien, van bold eagles en andere bijzondere vogels tot alligators en schildpadden. We kwamen aan bij de tweede sluis, maar zagen niemand. Uiteindelijk bleek dat de sluis onaangekondigd voor 6 maanden gesloten zou zijn. Ons plan om naar Silver Spring State Park te varen viel hiermee in het water. Het was al te laat om terug te varen en de boot elders in het water te laten, dichter bij het State Park.

 

Todd en Debbie hadden een ander alternatief. Een leuk bootcafeetje aan het water met live muziek. Het was er erg druk en we kwamen er al meteen achter waarom dit zo’n populaire plaats was. Goed en goedkoop eten en leuke live country muziek. Alle tafels waren vol, maar we konden zo aanschuiven bij een erg aardig Canadees koppel. Het klikte en we hebben met ons zessen toch wel een paar uur gezellig zitten kletsen. Wij vonden het echt een hele bijzondere ervaring en het is geweldig om zo mensen te ontmoeten en te leren kennen. We hebben een geweldig leuke middag hier gehad. Het was weer tijd om terug te varen en de boot weer achter de truck te hangen.

 

Een paar momenten later reden we bij onze vrienden thuis met de 4wd over hun terrein. Ze hadden er namelijk ook een meer waar we konden genieten van een prachtige zonsondergang. We zagen nog een bold eagle en wat wilde varkens. Het was een hele rit. Terug bij hun huis genoten we van lekkere hapjes die Debbie had gemaakt en kletsen we nog tot laat in de avond.

Silver Spring State Park/Blue Spring State Park

Aangezien we gisteren niet naar Silver Spring State Park konden gaan, gingen we vandaag. Helaas zat het weer nu niet mee. Het regende en er werden zware onweerstormen voorspeld. We hadden extra regenkleding meegenomen, handdoeken en dekentjes en gingen op weg. De kleine kap van de boot bood ons net genoeg ruimte om te schuilen voor de regen. Normaal is de Silver River ontzettend helder en blauw en kun je zo de bodem zien. De alligators en schildpadden zouden bij mooi weer overal aan de oever te zien zijn en de aapjes, ja zeker de Rhenus aapjes, zouden overal in de bomen hangen. Helaas door de regen was de rivier niet zo mooi en helder als altijd en was er geen wildlife te zien. We maakten er het beste van en genoten van de tijd met elkaar.


Eenmaal bij de Spring aangekomen was het gestopt met regenen. We haalden de lunch tevoorschijn en genoten van de prachtige Spring vol met mooie vissen. We dobberden hier wat rond en de glasbodem boten van Silver Spring State Park voerden om ons heen.


Ineens riep onze vriend Todd ‘Manatee’ ‘Manatee’. En ja hoor, daar lagen er twee. Te genieten in het warme water. In dit heldere water konden we deze keer de Manatees echt goed zien. We waren zo blij! Eindelijk zagen we ze dan, zo goed, zo helder en zo dichtbij. We lieten de dieren weer met rust en voerden naar plek waar dat de Oklawaha River en Silver River samenkomen. Hier zie je namelijk erg goed het verschil in kleur van het water. Het erg donkere water van de Oklawaha River tegen het lichte en heldere water van Silver River. Wat bijzonder om te zien.

 

Eenmaal terug aangekomen bij onze vrienden thuis was het tijd om door te rijden naar onze volgende bestemming, Blue Spring State Park. We namen met pijn in ons hart afscheid van onze goede Amerikaanse vrienden, niet wetend wanneer we elkaar weer terug zouden gaan zien. Wel wisten we dat dit zeker niet de laatste keer was.

 

We kwamen aan bij het State Park, vonden ons plekje en installeerden de camper. Door de hevige storm waren we gebonden aan onze camper. We kookte op de pitjes en kletsen gezellig na over de laatste dagen met onze vrienden. Tussen de flinke buien door, zagen we wat we hoopten, vuurvliegjes overal rondom de camper!

 

Ook voor morgen staat er hevig weer op het programma, maar in Florida weet je het maar nooit met het weer. Wie weet valt het mee en hebben we geluk. We willen toch ook zeker nog dit prachtige park en de manatees gaan bekijken.

 

Afstand 34 mijl – 50 minuten

Boodschappen $45

 

Omschrijving Camping:

Blue Spring State Park Campground

19 maart 2017

Prijs: US$33,70 – back in – stroom en water

Ligging: Zeer goed. Midden in de prachtige natuur van dit mooie staatspark. Wel vlak bij een treinspoor maar relatief weinig last van.

Sfeer: Goed.

Faciliteiten: Zeer goed onderhouden sanitaire voorzieningen. Wel erg weinig douches. Wasfaciliteiten maar wel duur $3 per wasje.

Reserveren: Ja. Kan telefonisch of via de website.

Transport: Camper

Blue Spring State Park

Vandaag was het maar afwachten wat het weer zou gaan doen. Wanneer we opstonden zagen we een zonnetje schijnen door de grijze wolken. Hiermee hadden we toch nog de kans gekregen om dit park te gaan bezoeken. We gingen te voet op onderzoek uit. Het was echt een erg mooi park en de camping is op wandelafstand van de rivier en de spring gelegen. Al gauw kwamen we bij het leuke souvenirwinkeltje uit waar ook het begin van de boardwalk was. Omdat dit een overwinteringsplaats is voor de manatees was de spring nu afgesloten voor ons. Dit allemaal om de manatees te beschermen. Aan de andere kant van de rivier in het zonnetje en in het warmere gedeelte van het water zagen we de manatees liggen. Helaas zagen we niets meer dan af en toe een neusje boven water uitkomen en een grijze rug. Bij de boardwalk is het mogelijk  een boattour te boeken over de St. Johns River. Dit is een twee uur durende vaart. Hier hadden we momenteel de tijd niet voor anders hadden we dat zeker gedaan.

We liepen over de boardwalk terug naar het winkeltje en zagen daar nog een andere trail, eentje van 10 minuten. De trail bracht ons naar het einde van de spring, waar we tot onze verbazing nog één manatee konden zien. In het heldere water konden we dit prachtige dier goed bekijken. We hadden het hele park rond gewandeld en gingen terug naar de camper om te vertrekken naar onze volgende bestemming. 

Het weer dat achter ons aan kwam zag er niet al te best meer uit. Het werd steeds donkerder. Wij reden nog in de richting van het blauwe stukje lucht maar ook hier werden de windvlagen steeds harder. Eindelijk kwamen we aan op de camping en het begon een beetje te regenen. Het weer had ons ingehaald. We kregen onze plaats toegewezen en de vriendelijke mensen hier stelden ons gerust. Door het zware weer konden we helaas niets anders doen dan in de camper blijven zitten en vooral niet de weg op gaan. Het werd donkerder en donkerder tot dat het weer echt losbarstte, al met al viel het hier gelukkig nog wel mee. Tussen de grote buien door deden we maar wat wasjes en verder gingen we schuilen in de camper. Rond een uur of 7 a 8 zou alles voorbij moeten zijn en dat betekende BBQ! Het was nu flink afgekoeld en de dag was al weer voorbij. Gelukkig stond er voor morgen weer een stralende zonnige maar koelere dag op de planning met een bezoekje aan Kennedy Space Center.

Afstand Blue Spring – KOA Titusville 53 mijl – 1 uur
Titusville – Kennedy Space Center 24 mijl – 30 min
KSC – KOA Orlando Kissimmee 61 mijl – 1,5 uur (wegens verkeersdrukte)

Omschrijving Camping:
KOA Titusville / Kennedy Space Center
20 maart 2017
Prijs: US$45 – back in – full hook-ups
Ligging: Matig. Aan een doorgaande weg, steeds maar tientallen minuutjes rijden van belangrijke bezienswaardigheden, in de dichte nabijheid niets te doen.
Sfeer: Goed.
Faciliteiten: Zeer goed onderhouden sanitaire voorzieningen. Clubhouse, Laundry ruimte, paviljoen, game room, speeltuintje, zwembad.
Reserveren: Ja. Kan telefonisch of via de website.
Transport: Camper of lyft.

Kennedy Space Center

Vandaag was het dan zo ver. Het werd tijd om weer iets van mijn wishlist af te vinken, namelijk Kennedy Space Center. We wilden vandaag er zo vroeg mogelijk zijn zodat we een hele dag zouden hebben. Het Spacecenter zou om 9 uur open gaan en om half 10 kwamen we aangereden. Van een afstandje zagen we de raketten al boven de bomen en gebouwen uitkomen.


Eenmaal binnen konden we onze dag laten inplannen. Afhankelijk van het aantal uur dat we te besteden hadden maakten ze voor ons een planning zodat we toch de mooiste en leukste dingen konden meemaken. Er bestond ook de mogelijkheid om een échte astronaut te ontmoeten, dat was iets wat ik niet wilde missen.


Het Space Center vonden we ontzettend indrukwekkend, ze kunnen de beleving echt goed naar voren brengen. Het is erg interactief dus ook voor kinderen erg leuk. Op een leuke manier kwamen we op deze manier erg veel te weten over verschillende raketten en ruimteschepen. De échte Atlantis konden we er zelfs bewonderen. We staan op de foto met astronaut Joe Tanner, die wel 4 keer in de ruimte is geweest, onder andere met de Atlantis en op ISS. Door middel van een simulatie kon je meemaken hoe het ongeveer zou zijn om met een raket afgeschoten te worden naar de ruimte. We hebben hier echt een fantastische dag gehad!


Rond half 5 reden we aan naar de volgende KOA Camping. Hier zou een goed uur voor staan, maar door de enorme drukte en files rondom Orlando hebben we er toch ruim een half uur langer over gedaan. Hierdoor kwamen we ‘te laat’ aan op de camping. Het kantoor was gesloten, maar ze hadden de map van de camping met onze naam op het raam geplakt. Onze campingplaats stond hierop genoteerd zodat we de volgende ochtend zouden kunnen inchecken. We installeerden de camper en hadden daarna het plan om naar Disney Springs te gaan om nog even van de Disney sfeer te kunnen genieten.

 

We lieten weer een lyft komen en met een kwartiertje rijden stonden we weer in een Disney wereld. Wat een gezelligheid. Disney Springs is een soort dorpje bestaande uit winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes. Overal is live muziek en optredens, van zangeressen tot rappers tot danslesjes voor de allerkleinste. In verband met de Spring Break was het hier wel erg druk, vooral bij de restaurantjes moesten we toch wel eventjes wachten voor dat we een tafeltje konden krijgen. Rond 10 uur ‘s avonds reden we weer terug naar de camping. We moesten er toch wel rekening mee houden dat het morgen weer vroeg dag zou zijn en we de laatste, drukke, volle dag in Florida zouden hebben.

 

Entree Kennedy Space Center

- $15 parkeren

- $50 p.p. excl. Taks

 

Tolwegen $6

Lyft naar Disney Springs $11 per enkele rit

 

Afstand van KOA naar Space Center 27 min / 33km

Afstand Space Center naar KOA 1,5 uur / 90 km

Afstand KOA naar Disney Springs 16min rijden

 

Omschrijving Camping:

KOA Orlando / Kissimmee

21+22 maart 2017

Prijs: US$ – back in – Full hook-up

Ligging: Goed. Dichtbij alle belangrijke themaparken.

Sfeer: Goed.

Faciliteiten: Zeer goed onderhouden sanitaire voorzieningen. Was faciliteiten, game room, speeltuintje, springkussen, fitness ruimte, zwembad, gedeeltes voor kampvuur.

Reserveren: Ja. Kan telefonisch of via de website.

Transport: Camper of lyft.

Universal Studio's Orlando

Vorig jaar hadden we twee parken van Disney bezocht dus deze keer besloten we om de twee parken van Universal Studio’s te gaan bezoeken. We kochten hiervoor een parkhopper pas. Beide parken hebben een gedeelte van de Harry Potter films nagemaakt, een Harry Potter trein verbindt deze twee gedeeltes met elkaar. Op deze manier konden we van park naar park reizen op een leuke manier. In de trein worden met hologrammen scenes uit de Harry Potter Film nagebootst waardoor het net lijkt alsof je zelf midden in de film zit. Wat ongelooflijk mooi gemaakt. Beide parken hebben erg leuke attracties, het hoofdpark is meer gebaseerd op families en kinderen en het tweede park is meer gebaseerd op de wat meer avontuurlijkere mensen en kinderen met ruigere attracties. Natuurlijk beschikken beide parken ook over een kidzone, met leuke attracties voor de kleinere kinderen.

Veel attracties hier hebben een simulator. Op deze manier maken ze de beleving levensecht, alsof je midden in een avontuur of film zit van je strip- of filmheld. Zo hebben wij onder andere een strijd meegemaakt tussen King Kong en dinosaurussen. Wat geweldig mooi gemaakt. In het hoofdpark hadden ze aan het einde van de dag nog een leuke Mardi Gras parade waarmee ze met mooie praalwagens rondreden en kraalkettingen het publiek in gooiden.  Daarnaast is er ook nog de Universal City Walk. Deze zit aan het begin van beide parken en is nog tot laat in de avond open wanneer de parken al zijn gesloten. Er zijn erg veel winkeltjes, restaurantjes en (dans)cafeetjes. Dus ook al waren de parken al gesloten, de gezelligheid ging verder op de City Walk. Als afsluiter hebben we nog heerlijk gegeten in het Hardrock Café en namen daarna de Lyft terug naar de camping. Onze laatste volle dag in Florida zat er al weer op.

Entree Universal Studio’s, twee parken één dag $179 p.p. excl. tax
Diner in HardRock Café $70
Lyft $18 per enkele rit

Terugvlucht

Onze retourvlucht zou pas vertrekken om 21:05, dus had ik, nog voor vertrek naar Florida, gevraagd aan de camperverhuurder of dat we de camper iets later mochten inleveren en dat was gelukkig geen probleem. We sliepen nog lekker uit zonder de wekker te zetten want we moesten pas op de camping uitchecken om 11 uur. Tijd genoeg om nog lekker te douchen, te ontbijten, koffers in te pakken, de camper schoon te maken, te legen en de water tank aan te vullen. Het was heerlijk weer en lekker warm op onze laatste dag in Florida.

We checkten uit op de camping en reden naar de dichtstbijzijnde tankstation om ook de benzine weer aan te vullen op het level dat we de camper hadden meegekregen. We maakten daarna nog een laatste stop bij een Walmart om nog wat items te kopen die we in Nederland niet kunnen krijgen. Rond 13 uur waren we bij de camperverhuurder om ons huisje van de laatste 12 dagen weer terug in te leveren. Ze bestelden voor ons een taxi zodat we naar de luchthaven gebracht konden worden.

Eenmaal op de luchthaven hadden we nog een kleine 3 uur voordat we konden inchecken. We gingen op ons gemak iets eten en om ons tijd te verdoen wat in de winkeltjes snuffelen. Ongeveer 4 uur voor vertrek was het mogelijk om in te checken en onze koffers af te geven. Daarna gingen we door de controle en met de monorail naar de terminal en de gates. Ons toestel zou op tijd vertrekken. Ditmaal vlogen we via Frankfurt.

Na een vlucht van 8:15 kwamen we eindelijk aan in Frankfurt. We moesten van hal Z naar hal A. Ik verwachtte eigenlijk dat we ook weer een controle zouden krijgen en ons moesten verplaatsen met bus of trein. Dit was echter niet het geval. Alleen onze paspoorten werden gescand en we moesten een heel stuk wandelen naar de volgende gate in hal A. Frankfurt is een erg grote luchthaven met ontzettend veel winkeltjes. De sanitaire voorzieningen zijn echter wel erg beperkt en niet goed onderhouden. We hadden 1 uur en 35 minuten om de overstap te doen en dat uurtje hadden we ook echt wel nodig gezien de flinke wandelafstand van de ene gate naar de andere. Vanaf Frankfurt was het echter nog maar 1 uurtje vliegen naar Amsterdam. Nu zat onze reis er echt op en keken we met een goed gevoel terug naar onze mooie herinneringen.

Afstand KOA – Cruise America 7 mijl / 15 min
Getankt voor $68
Taxi Cruise America naar airport $40

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties