Algemene informatie

Algemene informatie

 

Deelnemers:
Susanne van den Oetelaar-Manders (43 jaar) – Medewerkster Travelhome (sinds 1999)
Martijn van den Oetelaar (47 jaar)
Fréderique van den Oetelaar (14 jaar)

 

Campertype en -verhuurder: C-30 van Cruise America

Totale kosten benzine: US$816
Totale kosten campingovernachtingen vooraf gereserveerd (voor 19 nachten): Euro 1191 (voor camper met lengte 30 ft en 3 personen) 
Extra kosten voor omboekingen campingovernachtingen ter plaatse: US$95 (voor een extra nacht Las Vegas en omboeking Joshua Tree national park naar Palm Springs) 
Taxikosten en kosten Uber: US$300 
Kosten boodschappen: US$600
Kosten souvenirs en shoppen: US$1200
Kosten drankjes, lunch, diner, ijsjes, taartjes, koffie, etc.: US$1350
Kosten internet Airalo: US$100

 

Kosten excursies en bezienswaardigheden:

* America the Beautiful nationale parkenpas US$80 per camper
* Monument Valley tour / Euro 90 per persoon
* Entrée Deadhorse Point State Park / US$30 per camper
* Entrée Goblin Valley State Park / US$30 per camper
* Achtbaan New York New York hotel Las Vegas / US$25 per persoon 
* Parkeerkosten Horseshoe Bend / US$10 per camper 
* Tunnel Zion National Park / US$15 per camper

 

Afstand:  3571 km

 

Amsterdam - Phoenix

Dag 1 / 13 juli 2023 / Amsterdam – Phoenix

 

Eindelijk is het zover! We hebben een plekje gereserveerd in de parkeergarage bij P3 op Schiphol en mooi op tijd en zonder file arriveren we net iets meer dan drie uur voor vertrek op Schiphol. We kunnen direct inchecken en zonder problemen zijn we na een klein half uurtje ook door de security check en douane. We krijgen al snel een berichtje via de app van United Airlines dat de vliegreis vertraging heeft. Door noodweer in Chicago gisteravond (want het toestel komt nu natuurlijk uit Chicago aan in Amsterdam) kon het vliegtuig later vertrekken en dus hebben we vertraging. Gelukkig is de communicatie via de app en mail van United Airlines heel erg duidelijk en hebben we bovendien ruim drie uur overstaptijd in Chicago. Hier hebben we voorafgaande aan de reis specifiek zelf naar gekeken. Geen te krappe overstaptijd voor ons, maar liever een extra drankje op ons gemak dan haasten. Lekker rustig winkelen we dan ook nog wat op Schiphol, voordat we uiteindelijk een kleine twee uur te laat vertrekken richting Amerika. 

 

De vliegreis verloopt verder helemaal prima. Geen turbulentie, lekker eten en een mooie ruime zitplaats. We hebben voor de heenreis namelijk een upgrading naar Economy Plus en dat bevalt ons absoluut. Omdat de overstaptijd wat krapper is geworden door de vertraging vanuit Amsterdam laat de stewardess ons weten dat ook de doorvlucht wat vertraging heeft, waardoor er geen problemen zijn voor ons in Chicago. Heel erg fijn dat de vliegmaatschappij ons zo op de hoogte blijft houden, dat zorgt voor rust bij ons alle drie. 

 

Eenmaal in Chicago gearriveerd staan er een flinke rij voor de douaneprocedure, maar er zijn veel hokjes geopend en dus zijn we binnen een uur aan de beurt. Een vriendelijke jongeman heet ons welkom in Amerika en de reis kan nu dan ook ècht gaan beginnen.

 

De bagage is snel opgepikt en afgegeven bij de ‘Connecting flights’ drop off balie waardoor we uiteindelijk zelfs nog wat extra tijd over hebben. Na twintig minuutjes beginnen we aan de twee vliegreis van vandaag waar we alle drie weinig van meekrijgen, want we slapen vrijwel de gehele vlucht.

 

Direct na landing op Phoenix airport voelen we de warmte. Het is inmiddels 20.00 uur in de avond, maar het is nog altijd lekker warm. De eerste palmbomen worden gespot en we hebben meteen een heerlijk vakantiegevoel. De shuttle bus van het Double Tree hotel pikt ons na een belletje met de receptie op en na het inchecken zien we dat we een hele mooie ruime suite hebben. 

 

We besluiten om nog even gezellig samen een hapje te gaan eten in het restaurant van het hotel (Brix Kitchen & Cockatials) en rond 22.30 uur vallen we moe maar voldaan in slaap. De eerste reisdag zit erop en morgen gaat de camperreis dan echt beginnen!

 

Accommodatie: DoubleTree Suites by Hilton Phoenix ****
Type accommodatie: Eén slaapkamersuite met twee queensize bedden
Plaats: Phoenix airport
Prijs: ca. Euro 129 per kamer per nacht
Ligging: Nabij de luchthaven (inclusief gratis airportshuttle (juli 2023)
Faciliteiten: Restaurant, zwembad, airportshuttle, ruim complex, wifi, uitchecktijd 12 uur 
Afstand gereden vandaag: - 

 

Bijzonderheden: Het DoubleTree Suites by Hilton Phoenix airporthotel biedt een gratis airport shuttle aan. Na aankomst op Phoenix airport is het verstandig om even te bellen met het nummer op het voucher. Zo weet het hotel dat je gearriveerd bent en zij kunnen je laten weten wáár je precies kunt wachten op het busje. In ons geval moesten we bij pilaar 14, buiten bij Terminal 1 wachten. Het duurde ongeveer 30 minuutjes in ons geval. 

Camper ophalen - Lake Pleasant SP

Dag 2 / 14 juli 2023 / Phoenix / Lake Pleasant state park 


Zoals vaak tijdens een reis naar Amerika worden we ook vandaag lekker vroeg wakker, de jetlag zegt rond 06.00 uur goedemorgen en we zijn niet ontevreden. Martijn gaat wat foto’s van het complex maken en de dames starten lekker rustig op. We hebben in het hotel goede wifi en vooral de puber beseft dat ze het er nu nog even van moet nemen.

 

Rond de klok van 08.00 uur nuttigen we een heerlijk ontbijt in het restaurant van het hotel. Net als het avondeten van gisteren is het ontbijt erg goed en niet duur. Een vriendelijke man draait zowat het hele restaurant in zijn eentje en verontschuldigd zich regelmatig. Niet nodig wat ons betreft, want hij is ontzettend vriendelijk en werkt heel hard. Wij hebben bovendien vakantie en dus alle tijd.

 

Na een heerlijke frisse duik in het zwembad, wat we deze ochtend voor onszelf alleen hebben, bestellen we een taxi naar Cruise America. Het is inmiddels 12 uur en rond 12.30 uur arriveren we bij Cruise America. We hebben een afspraak met Karin en Tracy en het is leuk om iedereen weer even te zien. Onze camper staat binnen en de airco draait. Dat is absoluut geen overbodige luxe, want de temperatuurmeter geeft inmiddels 52 graden aan in de zon! 

 

Samen nemen we het contract door en lopen alles even na. Er zijn wat schadepunten aan de camper en die worden genoteerd op het contract. Zo kunnen wij er niet voor verantwoordelijk gehouden worden, wanneer we de camper over drie weken weer inleveren in San Diego.

 

Vol goede moed en met gratis flesjes koud water van Cruise America vertrekken we naar de Walmart, waar we de eerste boodschappen gaan doen. We kiezen voor een filiaal ten noorden van Phoenix, op weg naar onze camping. Voorafgaande aan de reis hebben we een lijstje gemaakt en we gaan lekker met z’n drietjes de boodschappen doen. Gek misschien, maar we vinden het allemaal erg leuk om zo’n grote supermarkt te bezoeken als we in Amerika zijn.  

 

Wanneer we de camper volgeladen hebben vertrekken we rond 16.30 uur naar de eerste camping. Voor de eerste nacht hebben we weer de Desert Tortoise campground gereserveerd en daar arriveren we rond vijf uur. Op ons gemakje pakken we de koffers uit en alles krijgt zijn eigen plekje in de camper. De koelkast is al lekker koud dus we kunnen heerlijk genieten van een koud drankje voordat we een frisse duik in het meer nemen. Vanaf onze plek kijken we prachtig weg en lachen de schitterende cactussen ons toe. Het water is niet te warm of te koud en we genieten van deze eerste duik deze vakantie, want er zullen er vast nog vele volgen.

 

Een heerlijk broodje hamburger is vanavond onze maaltijd en met een temperatuur van nog altijd 42 graden vallen we om 21.00 uur alle drie om. Het was een fijne eerste dag, maar door de jetlag zijn we simpelweg heel erg moe. Lekker slapen dus. 

 

Accommodatie: Desert Tortoise campground
Plaats: Lake Pleasant state park

Prijs: ca. US$40 per campingplaats per nacht 
Ligging: Direct aan het meer
Afstand gereden vandaag: 95 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: Zorg dat de camper goed afgesloten is wanneer je de eerste keer boodschappen gaat doen en neem alle waardevolle spullen mee naar binnen (wanneer er niemand bij de camper blijft). Helaas zijn er soms dieven actief rondom verhuurstations en we willen absoluut voorkomen dat je bestolen zult worden. Niet zo leuk om over na te denken wellicht, maar wel belangrijk natuurlijk. 

 
Afstand: 95 km

Sedona

Dag 3 / 15 juli 2023 / Coconino national forest / Sedona

 

Om 05.00 uur worden Martijn en ik vrijwel tegelijk wakker. Het is Golden Hour buiten en dus genieten we samen van een schitterende zonsopkomst aan het meer. De kleuren zijn prachtig. Aan de overzijde van het meer stijgen even later tientallen luchtballonnen op. Wat zullen zij een geweldig uitzicht hebben nu ook, zeggen we tegen elkaar. 

 

Na een frisse douche en ons eerste ontbijt op de camping rijden we rond 09.30 uur vanaf de camping naar onze eerste stop. Natuurlijk willen we in Amerika echt even shoppen. Zeker de bekendere merken zijn hier doorgaans (flink) voordeliger dan bij ons in Nederland, dus we hebben een doel vandaag. Fréderique is mega blij met kleren van o.a. Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Ook een mooi paar Nike schoenen worden gescoord en tevreden lunchen we bij de foodcourt rond 12.00 uur. 

 

Wanneer we de navigatie instellen voor onze volgende stop zien we dat er file is. Haha, bijzonder is dat, in Amerika hebben we eigenlijk nog niet vaker file gehad. Nu is het zaterdag, vrij afgelegen reisgebied, maar toch is er file. Nou ja, er is geen alternatieve route mogelijk (er is echt maar één weg hier) dus we gaan met geduld aansluiten in de file. Met een uur vertraging arriveren we uiteindelijk bij Montezuma Castle National Monument. We parkeren de camper en wandelen naar het visitor centre. Hier kopen we de nationale parkenpas, America the Beautiful. Want dit is ons eerste nationale park wat we bezoeken. De kosten bedragen $80 per camper en je kunt er feitelijk een heel jaar álle nationale parken van Amerika mee bezoeken. Geweldig systeem dus en je ondersteunt zo bovendien het onderhoud van de parken. 

 

De temperatuur is ook vandaag flink aan de hoge kant en rond 14.00 uur is het zo’n 45 graden als we door het park wandelen. We zijn goed ingesmeerd met zonnebrand en bovendien dragen we allemaal een hoedje of pet. Veel hinder van de hitte hebben we dus gelukkig niet tijdens de wandeling. Het is rustig in het park en dus hebben we alle ruimte om te genieten van de omgeving en we lezen de informatie die op de borden te vinden is. 

 

Eenmaal terug in de camper nemen we een heerlijk ijsje uit de vriezer en drinken weer veel water. Dat blijft toch ideaal aan een camper: je hebt altijd je eten en drinken bij. Met dit warme weer is dat extra gunstig hoor. 

 

Onze volgende stop is Bell Rock nabij Sedona. Ook hier wapenen we ons met een hoedje en petten, maar halverwege de wandeling vinden we het toch wel te warm. Inmiddels is het ook half vier ofzo, dus niet zo gek. Het heetste moment van de dag zowat. Terwijl Martijn nog even doorstapt kiezen wij ervoor om terug te gaan naar de camper. We maken wat foto’s van de camper in deze prachtige omgeving. 

 

Bij terugkomst valt het Martijn op dat het ‘sewer compartment’ los lijkt te hangen. Hij duikt op zijn rug onder de camper. Snel eerst een handdoek, want het asfalt is bizar heet ook. Al snel ziet hij inderdaad dat dit niet helemaal goed is. Er lijken geen schroeven (meer) vast te zitten. We rijden snel naar een dichtstbijzijnde ACE hardware store en met behulp van een lokale bewoner hebben we binnen een half uur de onderdelen die we nodig hebben. Op de camping duikt Martijn opnieuw onder de camper. Alles zit weer vast en we bellen naar Cruise America om hier melding van te maken. De dame aan de lijn is heel erg vriendelijk en noteert alle informatie. Voor nu zijn we geholpen en gaan we lekker verder met genieten van de camperreis.

 

Onze camping van vandaag is echt een juweeltje vinden wij. Temidden van de hoge kalkstenen rotsen ligt de camping direct aan de Oak Creek en het water stroomt rustig langs onze plek af. Ik vind niets leuker dan een mooie plek tussen de bomen dus geniet volop. In de avond spelen we na het eten buiten lekker een spelletje samen. Het was een fijne, maar volle dag en dus zoeken we ons bedje op zodra het echt te donker is om buiten verder te gaan met Yahtzee. 

 

Accommodatie: Pine Flat campground
Plaats: Coconino national forest nabij Sedona
Prijs:ca. US$30 per campingplaats per nacht (zonder faciliteiten)
Ligging: In het bos, aan de Oak Creek 
Afstand gereden vandaag: 165 km
Tanken: US$108 Sedona / US$3,69 per gallon

 

Bijzonderheden: In de omgeving van Sedona zijn veel campings te vinden. Wij kozen voor een camping echt midden in de natuur, zonder faciliteiten. Je kunt prima een dag of drie zonder aansluitingen, omdat je camper zelfvoorzienend is. Een camping midden in de natuur is niet alleen vaak prachtig gelegen, maar ook voordeliger. Wij moesten wel een reservering maken voor twee nachten (en betaalden dus US$60). We hebben de camphost op onze vertrekdag wel laten weten dat we weggingen, zodat zij de plek weer konden vrijgeven voor andere reizigers. Een camping met faciliteiten in Sedona, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke favoriet Rancho Sedona, kost al snel richting $95 voor drie personen. 

 
Afstand: 165 km

Grand Canyon National Park

Dag 4 / 16 juli 2023 / Grand Canyon National Park

 

Heerlijk om wakker te worden in de natuur. Het water van de Oak Creek kabbelt lekker door terwijl we uitkijken op de hoge kalksteenrotsen, die zo kenmerkend zijn voor de omgeving van Sedona. Op ons gemakje starten we vandaag op en nuttigen een lekker ontbijt met gebakken eieren in de ochtendzon. In de nacht is het hier lekker afgekoeld, maar nu de zon weer wat kracht krijgt voelen we de temperatuur weer snel stijgen. Ideale van een camper is dat je makkelijk van kleding wisselt, als dat nodig is. Nu switchen wij snel naar hoogzomerse kleding voordat we op pad gaan via de scenic route naar de Grand Canyon.

 

Onderweg stoppen we bij een parkeerplaats waar de Indianen een aantal kraampjes opgesteld hebben en Fréderique koopt een prachtige armband, met felle kleurtjes. Vanaf de parkeerplaats heb je ook super mooi uitzicht over de bossen van het Coconino national forest. 

 

Daarna maken we een stop in Flagstaff waar we wat verse boodschappen inslaan bij de Walmart en een bezoek brengen aan ons favoriete restaurant voor lunch, Outback steakhouse. Natuurlijk nemen we de Blooming Onion als starter, voordat we spareribs en steaks eten. Wat een bofferij toch weer. Met onze buikjes goed gevuld rijden we op (wederom via de scenic road) naar Grand Canyon.

 

Onderweg spotten we flinke rookwolken van diverse bosbranden in de omgeving. Het is nog ver weg, maar doordat het zo helder is kun je heel ver weg kijken. Het blijft heel erg heftig vinden wij om het natuurgeweld zo te zien. 

 

Rond de klok van vier uur arriveren we op de Mather campground, welke midden in het park gelegen is. Mooie ruime plekken midden in de prachtige natuur van het Grand Canyon National Park. Al snel komen de hertjes grazen en we zeggen tegen elkaar dat dit echt is wat we zo geweldig vinden aan kamperen. Super gaaf om zo een te kunnen zijn met de natuur. 

 

We vinden het te vroeg om op de camping te blijven en nemen de shuttlebus naar het Mather Point. Vanaf hier heb je het beste uitzicht voor zonsondergang. Omdat we nog wat vroeg zijn wandelen we eerst van Yavapai point via de Rim Trail terug naar Mather Point. 

 

Onderweg ontmoet ik een aantal Amerikanen die van oorsprong Turks zijn en we hebben een fijn gesprek over Nederland, Amerika en het reizen per camper. Persoonlijk vind ik dat altijd erg leuk om zo te kunnen praten met reizigers van andere culturen.

 

De kleuring van de zonsondergang is inmiddels gestart en het blijft indrukwekkend mooi om te beleven. Het is iets na 20 uur als we terug wandelen naar de shuttlebus. 
Tevreden wandelen we terug naar de camping vanaf de bushalte. Het is inmiddels helemaal donker en ik ben blij dat ik vanmiddag een zaklamp in de rugzak heb gegooid. Die komt nu dus inderdaad goed van pas. Meestal lachen Martijn en Fréderique om de inhoud van mijn rugzak, die varieert namelijk van water tot blarenpleisters. Van zonnebrand tot snoepjes. Van medicijnen tot afvalzakjes. Van lucifers tot zakdoekjes. Van een mesje tot antimuggenspray. En dus ook een zaklamp 😊. Je weet tenslotte maar nooit wat je nodig hebt tijdens een wandeling haha.

 

Eenmaal terug bij de camper zien we dat het lampje van de koelkast op rood staat i.p.v. groen. In de gebruiksaanwijzing staan wat tips die we opvolgen, maar nog altijd blijft het lampje branden. Het nummer van Cruise America is goed bereikbaar en een vriendelijke dame legt uit dat het vermoedelijk door de extreme hitte komt. We krijgen en tip en gaan kijken of dit zo werkt. 

 

Omdat we vanmiddag zo uitgebreid geluncht hebben, nemen we vanavond alleen wat fruit, lekker buiten bij de camper. We maken een kampvuurtje en genieten van het knisperen van het hout en lekkere geur van het vuur in de natuur. 

 

Perfecte afsluiting van een geweldige dag!

 

Accommodatie: Mather campground 
Plaats: Grand Canyon national park
Prijs: ca. US$18 per campingplaats per nacht (zonder faciliteiten)
Ligging: In het nationaal park
Afstand gereden vandaag: 240 km 
Tanken:  - 

 

Bijzonderheden: Gedurende het hoogseizoen (veelal vanaf eind mei tot begin september) werken een aantal nationale parken met een shuttlebus. Je kunt dan de camper parkeren en met de shuttlebus het park verder verkennen. Ook in Grand Canyon national park werkt men met dit systeem. Wanneer je op de Mather campground verblijft kun je dus de camper laten staan en met de shuttlebus het park bezoeken. Ideaal en goed geregeld. Vanaf een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang rijden de bussen rond. In het Grand Canyon national park werkt men met kleuren. Er zijn vier kleuren routes (oranje, paars, blauw en rood). Vandaag namen wij de blauwe route vanaf de camping naar het visitor centre. Vanaf daar zijn we gaan wandelen naar Mather Point. 

 
Afstand: 240 km

Grand Canyon National Park

Dag 5 / 17 juli 2023 / Grand Canyon National Park

 

Omdat er voor vandaag wat wolken verwacht worden kiezen we ervoor om morgen naar de zonsopkomst te gaan kijken. Dat betekent dat we deze ochtend lekker rustig aan kunnen doen. We checken de koelkast, maar lampje is weer rood geworden in de nacht. Helaas moeten we wat boodschappen hierdoor weggooien vandaag, maar door een tip van de dame van Cruise America lukt het uiteindelijk wel om de koelkast weer op groen te krijgen. Het zal ongeveer zes uur duren voordat de temperatuur weer gehaald is. Voor ons geen probleem, want we gaan vandaag de hele dag het Grand Canyon national park ontdekken. Het is simpelweg te warm en de koelkast heeft het gewoon ook zwaar. We laten ons er niet door weerhouden en starten de dag lekker op. 

 

Als ontbijt besluiten we dan maar eieren met biefstuk te gaan eten, want het is jammer om weg te gooien natuurlijk haha. Terwijl we aan het ontbijten zijn, komen er drie hertjes snuffelen. Het blijft geweldig om dit zo midden in de natuur mee te maken. Ze geven ons totaal geen aandacht en grazen lekker in het gras. Moeder hert is echt wel een maatje groter en gaat zelfs heerlijk ontspannen zowat recht voor onze camper tussen de bomen in de schaduw liggen. Natuurlijk schieten we veel foto’s en maken we prachtige filmpjes. Het blijft een geweldig tafereel om van zo dichtbij de wilde dieren te kunnen bewonderen. 

 

Als de rugzak weer goed gevuld is (met extra veel water vandaag!) gaan we op pad met de shuttlebus. We stappen over van de blauwe bus naar de rode bus, waar een wachtrij staat en we even moeten wachten. Gelukkig is er een groot gedeelte overdekt en kunnen we in de schaduw staan. De bussen rijden continu af en aan en de wachttijd is dan ook niet veel meer dan 20 minuutjes. 
Het meest westerse puntje van de South Rim staat als eerste op ons programma, maar de chauffeur legt uit dat het viewpoint vanaf Monument Creek Vista ook heel gaaf is en dat we kunnen wandelen naar Pima Point. Hier komt de shuttlebus namelijk niet terug. We besluiten om naar het advies te luisteren en wandelen helemaal alleen langs de prachtige rim van de canyon. Het is werkelijk waar schitterend hier weer. Dat er geen andere reizigers zijn komt waarschijnlijk doordat het kwik inmiddels weer 42 graden heeft bereikt. We drinken continu water en zijn blij met de flesjes die we meenamen. Eenmaal aangekomen bij Hermits Rest zoeken we een schaduwplek op en bestellen een lekker koud ijsje. Dat is genieten, vanaf deze mooie plek!

 

Met de shuttlebus reizen we terug naar het visitor centre waar we nog wat souvenirs scoren voordat we naar de camping teruggaan. Nadat we lekker rijst met saté (meegebracht uit Nederland!) hebben gegeten spelen we samen weer gezellig een spelletje. De avond sluiten we met een kampvuurtje af en het hert dat komt snuffelen is de kers op de taart voor vandaag!

 

Accommodatie: Mather campground
Plaats: Grand Canyon national park
Prijs: ca. US$18 per campingplaats per nacht (zonder faciliteiten)
Ligging: In het nationaal park
Afstand gereden vandaag: 0 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: De Mather campground is een geweldige camping om de Grand Canyon te gaan ontdekken. Je kunt de camping vooraf reserveren via de Reservation.gov app en de kosten bedragen maar $18 per nacht (juli 2023). Er zijn geen faciliteiten. Mocht je niet in de camper willen douchen is er een centraal punt waar je niet alleen kunt douchen (tegen betaling), maar ook bijvoorbeeld een wasje kunt draaien (tegen betaling). Vanaf de A Loop kun je makkelijk naar de bushalte lopen voor de blauwe shuttlebus door het park. Wij hadden onze favoriete plek, nummer 11 op de A Loop (hier kampeerden we al vaker). 

 

Zonsopkomst Grand Canyon en Page Lake Powell

Dag 6 / 18 juli 2023 / Page – Lake Powell 

 

Vandaag gaat de wekker om 03.30 uur… we hebben een wishlist dingetje af te vinken. Met de eerste shuttlebus van de dag rijden we vanaf de camping met de blauwe lijn naar de Bright Angel trailhead stop. Hier stappen we over op de rode lijn en nemen de stop bij Hopi Point. Vanaf hier heb je geweldig mooi uitzicht om de zonsopkomst te bekijken. Om iets over 05.00 uur kleurt de lucht al prachtig op en we wachten in alle rust op de daadwerkelijke zonsopkomst. Er zijn niet heel veel andere toeristen, maar er is wel een bus met een Indiaanse begeleidster. Iets wat later super leuk blijkt te zijn, want zij speelt uiteindelijk op een traditionele fluit, als de zon haar eerste stralen laat zien. Een geweldig mooi tafereel, waar we allemaal kippenvel van krijgen.

 

De opkomst van de zon gaat altijd veel te snel, maar wij kunnen er geen genoeg van krijgen en blijven maar filmen en foto’s maken. Om iets over 06.00 uur zijn we helemaal alleen bij Hopi Point en dat heeft toch echt iets magisch. Op deze plek, met z’n drietjes samen, te kunnen genieten van deze schitterende omgeving. WOW!

 

Onze statief hebben we meegenomen en dus kunnen we, ondanks dat we helemaal alleen zijn, leuke foto’s maken met z’n drieën. Fréderique is er al snel helemaal klaar mee, want ondanks dat pubers altijd en overal foto’s lijken te maken, is dit natuurlijk “tóch anders mam”. 

 

Dag 6 / 18 juli 2023 / Page – Lake Powell anaf hier wandelen we op ons gemak terug via Maricopa Point en de Trailview Overlook naar de shuttlebus en rond 09.00 uur zwaaien we voor het laatst naar de hertjes op de Mather Campground.

 

Er staat iets leuks op de planning deze ochtend: bij het Desert Viewtower Point ontmoeten we namelijk oude vrienden van Martijn. Zij zijn met de twee puberjongens op rondreis met de auto door Zuidwest-Amerika en vandaag kruisen onze routes elkaar. Nadat wij eerst een lekkere bagel met zalm als ontbijt hebben genuttigd op de parkeerplaats, arriveren Tamara, Maurice en de jongens vanuit Page rond 10.00 uur bij het viewpoint. We kletsen honderduit over de geweldige reizen die we aan het maken zijn. Maar de hitte zet ook vandaag weer op en na een klein uurtje gaan we allebei de andere kant op. Zij de canyon in, wij naar Page met Lake Powell.

 

In Page scoren we bij de Walmart wat verse producten en na de boodschappen pikken we ook nog een lekkere milkshake bij Mac Donalds mee, heerlijk met deze warmte.

 

Ondanks dat we allerlei grootse plannen hadden voor vandaag, kiezen we er samen voor om lekker te gaan zwemmen. Nadat we onze plek bezocht hebben op de camping rijden we naar het nabijgelegen hotelresort. Bij het resort krijgen we een pasje waarmee we de beiden zwembaden kunnen bezoeken. We kiezen vandaag voor het kleine zwembad, waar op dat moment verder niemand aanwezig is. Er is een grote overkapping met een heerlijke loungebank. We bestellen wat te drinken aan de bar en met het uitzicht over Lake Powell genieten we volop. Zo kunnen we de warmte wel trotseren samen. Na uren lekker plonsen in het water, het lezen van een boek en het genieten van een ijsje rijden we met de camper rond 19.00 uur weer terug naar onze campingplek. De zon verdwijnt achter de bergen en ik schil de aardappels. Blijft leuk en typisch Hollands natuurlijk, maar we eten vandaag gekookte en daarna opgebakken aardappeltjes met een vleesje en salade.

 

Natuurlijk sluiten we de avond met een spelletje en de airco blijft lekker aan vanavond in de camper, zodat we heerlijk kunnen slapen.
Accommodatie: Wahweap RV & Campground
Plaats: Page / Lake Powell
Prijs: ca. US$100 per campingplaats per nacht (Full Hook-up)
Ligging: Direct aan het meer
Afstand gereden vandaag: 232 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden:  Vanuit Page kun je verschillende excursies maken. De Antelope Canyon is verreweg de meest populaire tour die gereserveerd wordt in dit reisgebied. Je kunt zowel de Upper als Lower canyon bezoeken. Met een jeep ga je richting de canyon rijden en voor een klein half uurtje ben je meestal echt ‘in’ de canyon. Prachtige foto’s kun je maken als de zon de canyon in straalt. (Dit jaar hebben wij deze tour zelf niet gemaakt, omdat we deze al vaker mochten ervaren).

Afstand: 232 km

Page & Lake Powell

Dag 7 / 19 juli 2023 / Page – Lake Powell 

 

De dag starten we vandaag met een lekker ontbijt bij Denny’s in Page. Onze campingplek heeft namelijk geen schaduw in de ochtend en we kiezen er dus voor om lekker in de airco te gaan ontbijten. We genieten van pannenkoeken.

 

Als doel vandaag hebben we de wandeling naar de Horseshoe Bend. Een prachtig uitkijkpunt over de buiging van de Colorado rivier. Het is een pittige wandeling en de temperatuur is ook vandaag weer hoog, dus we wapenen ons na het ontbijt met water en hoofddeksels richting de overlook. Het wandelpad is een aantal jaar geleden verhard met grind waardoor je in ieder geval wat meer grip hebt op het nogal steile pad. Daarnaast zijn er drie schaduwplekken gemaakt, waar je tussentijds even op adem kunt komen en waar wij vandaag vooral even de schaduw opgezocht hebben. Na een kleine 20 minuten komen we op de top aan. Ook hier is er wat gewijzigd sinds ons laatste bezoek, want er staan voortaan veel meer hekken, zodat toeristen geen al te gekke halsbrekende toeren meer kunnen uithalen om foto’s te maken. 

 

Het is inmiddels iets na 12 uur en we genieten volop van het prachtige uitzicht. De Colorado river straalt helder groen in de felle zon. De blauwe lucht en witte wolken maken het mooie plaatje compleet. Door de hitte laten we ons niet direct tegenhouden en we maken natuurlijk weer veel foto’s en filmpjes. Heel erg blij met onze petjes en hoedjes zijn we vandaag, want de zon steekt flink op dit tijdstip. Op ons gemakje wandelen we weer terug, ditmaal grotendeels naar beneden. Bij de schaduwplekken stoppen we even en drinken veel water allemaal. 

 

Eenmaal terug bij de camper besluiten we om weer een lekkere koude milkshake te gaan scoren. Met de camper rijden we naar het Lone Rock State Park. De naam zegt het al: er is een grote rots die midden in het water staat te stralen. Je kunt met de camper tot aan het water rijden. Amerikanen brengen er graag zelf ook de dag door. Zij hebben allemaal een tentje en zo voorkomen ze dat je de hele dag in de brandende zon moet zitten zeg maar. Wij besluiten om met onze huurcamper toch maar niet het losse zand op te rijden. We hebben ook geen tent of schaduwplek natuurlijk. We maken wat foto’s en een korte wandeling voordat we teruggaan naar de camping. 

 

Het middagplan is weer hetzelfde als gisteren. We gaan lekker zwemmen op het resort. Vandaag is er een grote groep met Franstalige jongeren in het kleine zwembad aanwezig en we vinden het alle drie te druk en chaotisch zo. Samen wandelen we naar het grotere bad, verderop in het resort en hier hebben we mooi drie ligbedden in de schaduw. De rest van de middag en begin van de avond blijven we lekker aan het zwembad. We plonsen, gooien een bal, lezen een boek en drinken weer een koud drankje van de bar. Een heerlijke vakantiemiddag en perfect om ons tegen de warmte te wapenen. 

 

Accommodatie: Wahweap RV & campground
Plaats: Page / Lake Powell
Prijs: ca. US$100 per campingplaats per nacht (Full Hook-up)
Ligging: Direct aan het meer
Afstand gereden vandaag: 45 km 
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: Er is een mooie parkeerplaats gemaakt vanaf waar je het wandelpad kunt nemen naar de overlook. De parkeerkosten bedragen US$10 per camper. Er is voldoende ruimte voor campers en vanaf de parkeerplaats is de wandeling ca. 20 tot 30 minuten, enkele reis. Meeste reizigers verblijven in totaal zo’n 1,5 uur bij de Horseshoe Bend. 

 
Afstand: 45 km

Monument Valley

Dag 8 / 20 juli 2023 / Monument Valley 

 

Vandaag starten we na het ontbijt met het weer volgooien van de camper. We tanken bij de Maverik in Page alvorens we richting Utah gaan vandaag. We doorkruisen straks een tijdszone dus daar moeten we even rekening mee houden. Het is in Utah een uur later, dus we ‘verliezen’ een uurtje zeg maar. Om 10.15 uur gaan we op weg naar Gouldings en onderweg stoppen we een paar keer vop een mooi uitzichtpunt om foto’s te maken. Onderweg maken we ook even een lunchstop bij de Subway. Lekkere belegde broodjes smikkelen we allemaal en gaan verder met de rit op weg naar Monument Valley. 

 

Iets voor 14.00 uur arriveren we op de camping, Gouldings Resort RV & Campground. Vanaf hier maken we straks ook de tour door Monument Valley. Voor het eerst blijven we ín de camper. Er is geen schaduw rondom de camper en de temperatuur geeft bijna 46 graden aan zo midden op de dag. Stiekem ook wel eens fijn om even lekker te relaxen in de camper. Op de camping is gratis wifi en dat vinden we allemaal wel fijn even haha. 

 

Om 15.45 uur komt de chauffeur van onze tour ons halen. Hij is zelf ook een native inwoner van dit gebied en kent veel feitjes en geheimen, die hij graag met ons deelt tijdens de tour. De de jeep gaan we op pad en het windje is heel erg fijn. Ook heeft onze jeep een afdakje waardoor we in de schaduw kunnen zitten. (Onderweg komen we veel andere jeeptours tegen, maar die hebben allemaal een hele andere setting. Bankjes direct naast elkaar en bovendien soms geen afdak. We zijn dus onwijs blij dat we voor deze tour vanaf de camping gekozen hebben. Helemaal omdat we vandaag dus de hele tour voor onszelf alleen hebben). 

 

Werkelijk overal waar we kijken zien we prachtige toppen, in allerlei soorten, vormen en maten. Het is fantastisch mooi en ondanks dat we ook deze tour al eens eerder gedaan hebben, genieten we volop. Vooral onze puber is ook echt sprakeloos en geniet volop. Dat gaat nog een stapje verder als ze bij een stoppunt op een paard een ritje mag maken. De omgeving is magnifiek en de foto’s zijn ook echt geweldig gaaf. Daar zit ze dan, onze topper, stoer op een paard. We geven de native inwoner een extra fooi en hij legt ons uit dat het zijn eigen paard is. Er is een speciaal stalletje voor het paard gemaakt en hij laat zien dat het paard veel vers water en schaduw heeft. Dat is toch wel fijn om te zien, want ergens heeft het natuurlijk toch ook wel iets ‘zieligs’ ofzo. Maar hij verzekerd ons dat hij met veel liefde dit al jaren doet. Het paard is erg lief, toegankelijk en rustig en met content gevoel gaan we op naar de volgende stop.

 

Tot ongeveer half acht toeren we verder met de jeep door het park. Onze guide en chauffeur heeft echt onwijs veel interessante informatie te vertellen en zo krijgt de omgeving van Monument Valley voor ons ook steeds meer vorm. Het is een geweldig mooi gebied en alles is simpelweg fantastisch gaaf om te bezichtigen. Vol met rode stof rijden we tegen achten de camping weer op. Honderden foto’s en filmpjes verder en genoten van deze super excursie. 

 

Het stof spoelen we weg met een frisse douche en tevreden gaan we na een spelletje Beverbende lekker onder de wol (alhoewel we met dit weer geen dekbed nodig hebben 😉). 

 

Accommodatie: Gouldings Resort RV & campground
Plaats: Gouldings / Monument Valley
Prijs: ca. US$ 75 per campingplaatse per nacht (Full Hook-up Back In)
Ligging: Nabij Monument Valley – startplaats voor tour door Monument Valley
Afstand gereden vandaag: 222 km 
Tanken: US$120,48 voor 30,9 gallons (prijs per gallon $3,899)

 

Bijzonderheden: Wij namen deel aan de Deluxe Tour die 3,5 uur duurde. Kosten bedroegen US$89 p.p. plus de lokale belasting. Je tourguide neemt je mee door het uitgestrekte gebied van Monument Valley en het is een zeer leerzame tour, met voldoende stops. Bovendien krijg je onbeperkt koud water (er is een grote waterton in de jeep gebouwd) en zit je droog en/of in de schaduw. 

Afstand: 222 km

Canyonlands National Park en Moab

Dag 9 / 21 juli 2023 / Canyonlands national park - Moab

 

Heerlijk terugkijkend op de tour door Monument Valley van gistermiddag en -avond rijden we rond 10.00 uur weg vanaf de camping in Gouldings. Onderweg stoppen we nog een aantal maal om mooie foto’s te maken. De oneindige wegen met de prachtige rotsen en bergen blijven ons boeien. Als eerste stop hebben we vandaag het Goosenecks state park op de planning staan, maar als we eenmaal dichterbij komen blijkt helaas dat de weg met onze 30 ft niet mogelijk is. Overal staan waarschuwingsborden en nadat we de eerste genegeerd hadden, draaien we na het derde bord toch maar om...

 

Niet getreurd, want dat betekent ook dat we wat meer tijd in Canyonlands national park over zullen hebben. Via highway 191 rijden we noordwaarts totdat we de afslag voor highway 211 zien staan, deze weg laat ons het zuidelijk deel van Canyonlands national park betreden via de zuidkant. Het park is onderverdeeld in twee delen: “The Needles” in het zuidelijk deel en “Island in the sky” in het noordelijk deel. Vandaag bezoeken we het zuidelijk deel. 

 

We passeren vrijwel geen andere voertuigen en dus besluiten we halverwege wat foto’s te maken, van de camper en de omgeving. De camper parkeren we midden op de weg, zodat de omgeving goed tot zijn recht komt. Wanneer we rond de klok van 13.00 uur bij The Needles Visitor Centre arriveren vertelt de vriendelijk ranger ons allerlei mooie verhalen over het park en over zijn werk als ranger. Met een aantal tips voor de beste viewpoints gaan we op pad. 

 

Eerst rijden we de loop naar de Wooden Shoe Arch overlook. De rotsen vormen hier een beeld wat lijkt op een Nederlandse klomp, dus dat vinden we erg leuk. Enige inbeelding hebben we wel nodig, maar we keuren het goed. 

 

De Pothole Point overlook bezoeken we ook kort, maar door de warmte besluiten we om het voor vandaag hier voor gezien te houden. Morgen staat er nog een volle dag in het Canyonlands national park op de planning en voor nu willen we stiekem alle drie graag een frisse duik nemen.

 

Om half zes arriveren we op de camping, voor de komende drie nachten, de Sun Outdoors Moab Downtown. Zoals de naam al doet vermoeden ligt de camping in het centrum van Moab, achter het tankstation. De camping is niet groot, maar heeft precies de juiste plekken (met schaduw!), een wasserette en een heerlijk verkoelend zwembad.

 

Ik verzamel de was bij elkaar en draai een wasje in de wasserette. Er moeten quarters in het apparaat en dat wist ik al van een vorige reis, dus heb speciaal quarters gespaard. Terwijl het wasje draait nemen we een heerlijke duik in het zwembad. Het zwembad is niet groot, maar helemaal prima voor ons. 

 

Na het zwemmen is de was klaar en die hangen we op aan de waslijn, die ik vanuit Nederland heb meegenomen. Met deze hoge temperaturen droogt alles lekker snel. 

 

Op ons gemak wandelen we naar het iets drukkere gedeelte van de hoofdstraat van Moab. Er zijn veel leuke restaurantjes en winkeltjes te vinden en het geeft ons een echt vakantiegevoel. We zijn natuurlijk al ruim een week onderweg, maar we zijn veelal in de natuur geweest tot nu toe. De gezellige drukte van een stad (dorp) is dus zeker welkom vanavond en we genieten enorm. De keus valt op het restaurant Zax en we mogen boven buiten op het terras plaatsnemen. Na het eten shoppen we nog wat souvenirs, waarna we terug naar de camping wandelen. Een super fijn einde van weer een mooie dag.

 

Accommodatie: Sun Outdoors Moab Downtown
Plaats: Moab
Prijs: ca. US$90 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull Through)
Ligging: Aan de hoofdweg van Moab
Afstand gereden vandaag: 365 km 
Tanken: -

 

Bijzonderheden: Het Canyonlands national park is minder bekend vaak bij reizigers, qua naam, dan bijvoorbeeld het nabijlegen Arches National Park. Het park is onderverdeeld in twee delen: “The Needles” in het zuidelijk deel en “Island in the sky” in het noordelijk deel. Plan voldoende tijd om het park te bezoeken. Bij voorkeur zeker drie nachten in Moab doorbrengen, zodat je op je gemak het gebied kunt gaan ontdekken. 

 
Afstand: 365 km

Canyonlands National Park en Moab

Dag 10 / 22 juli 2023 / Moab

 

De tweede dag door het Canyonlands national park start voor ons vandaag rond 10.00 uur. Via highway 191 rijden we eerst noordwaarts vanaf waar we highway 313 nemen, op weg naar het Island in the sky deel van het park. Bij de rangers in het Visitor Centre winnen we informatie in. De eerste loop die we rijden heet de ‘Green River Overlook’ en in de verte zien we inderdaad de Green River lopen. Verderop in het park komen de Green River en Colorado bij elkaar. 

 

Een absoluut hoogtepunt wat ons betreft is het Grand View Point Overlook. Eindeloos ver weg kunnen we kijken en het uitzicht is echt schitterend. De camera’s maken weer overuren en samen met een handje vol andere toeristen genieten we volop. Nooit eerder was ik op dit punt en ik ben erg blij dat ik het kan afvinken. Ongelofelijk mooi hier.

 

Eenmaal terug onderweg richting Moab nemen we de afslag naar het Dead Horse Point state park. De entree bedraagt $30 met de camper. We bezoeken het Visitor Centre wederom en wandelen via de kade naar het viewpoint. Erg mooi en vooral de gooseneck die we hier kunnen spotten vinden we heel erg mooi om te zien. 

 

De temperatuur is inmiddels weer aardig opgelopen en dus besluiten we om terug te gaan naar Moab. Bij de supermarkt aan de hoofdstraat doen we nog wat boodschappen voor verse producten, voordat we terug gaan naar de camping. Natuurlijk nemen we weer een duik in het zwembad en vandaag valt het op dat er alleen maar Nederlandse toeristen bij het zwembad zijn. Veel Nederlandse toeristen zijn met de camper op pad in de zomer, leuk om de reisverhalen te delen met elkaar. 

 

In de avond spelen we na het eten weer gezellig een spelletje samen. Gelukkig ben ik helemaal blij en enthousiast van de reis, de natuur, de camper, de omgeving, etc. tot nu toe, want ik verlies ook vanavond weer en dus moet ik het niet van het winnen van spelletjes hebben…

 

Accommodatie: Sun Outdoors Moab Downtown
Plaats: Moab
Prijs: ca. US$90 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull Through)
Ligging: Aan de hoofdweg van Moab
Afstand gereden vandaag: 175 km
Tanken: US$160,15 voor 41,18 gallons (prijs per gallon US$3,88)

 

Bijzonderheden: Als onderdeel van het nationale parkensysteem schaf je dus een America The Beautiful Pass aan voor US$80 per jaar (2023). Tijdens de reis kom je echter ook regelmatig een state park tegen en/of nationale monumenten. Deze parken zijn in principe geen onderdeel van het nationale parkensysteem en er is dan een (extra) entree van toepassing per camper. 

 
Afstand: 175 km

Arches National Park

Dag 11 / 23 juli 2023 / Arches national park - Moab

 

Als we wakker worden en buiten de camper komen vertelt onze buurman dat zij vanmorgen al om 06.00 uur naar Arches national park zijn gereden, omdat zij geen Time Entry gereserveerd hebben vooraf. Gelukkig heb ik dat een aantal maanden geleden al wel gedaan. Via de app van de nationale parken kon ik makkelijk een tijd selecteren. Vooraf heb ik op internet gelezen en gekeken wat de beste tijd zou kunnen zijn. Vooral vroeg in de ochtend en later in de middag (en begin van de avond) is het er erg druk. Het minst druk is het tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Begrijpelijk natuurlijk, want dat is ook het heetste moment van de dag. Tóch heb ik voor een time entry gekozen tussen 11.00 uur en 12.00 uur, om zo de grote drukte te kunnen vermijden. Het blijkt een prima keuze. Er is geen wachtrij bij het entrance station en dus gaan we lekker op pad door het park.

 

Het eerste deel na de entrance is al geweldig mooi, via een aantal haarspeldbochten beginnen we aan de rit via de Courthouse Towers naar de Great Wall en Park Avenue. Overal zijn voldoende viewpoints gemaakt en we kunnen met de camper overal goed parkeren steeds.

 

Onze eerste wandeling van vandaag gaat naar de Balanced Rock. De wandeling is niet (te) lang en ondanks de hitte wandelen we heerlijk tussen de kalksteenrotsen door. 

 

Via een aantal korte wandelingen bij de Garden of Eden, Parade of Elephants en de Double Arch rijden we op weg naar het hoofddoel van vandaag: de Delicate Arch. Na een korte stop naar het Upper en Lower viewpoint bereiden Martijn en Fréderique zich voor op de echte wandeling. Het is inmiddels aardig heet, zo op het midden van de dag, maar ze gaan ervoor. De kanjers laten zich niet tegenhouden en stappen dapper naar het prachtige uitkijkpunt, terwijl ik bij de camper op hen wacht. De trail is zo’n 4,8 km lang in totaal en met deze warmte is het een flinke uitdaging. 

 

Met veel enthousiasme komen ze na een klein uurtje weer terug bij de camper. Prachtige foto’s en een geweldige ervaring rijker. Maar door de hitte zeker ook enorm vermoeid, dus snel wat koud drinken en een ijsje in de camper (bij de airco). 

 

Na een verdiende pauze vervolgen we onze rit door het park. Bij iedere stop die we maken genieten we volop. Zo ook bij de Devils Garden Trail, aan het einde van het park. 
Op de terugweg stoppen we nog een extra keer bij Park Avenue, wat is Arches toch een geweldig mooi en gaaf park zeg. Ongelofelijk indrukwekkend om alle vergezichten en de rode rotsen te zien stralen in de zon. 

 

Voordat we terug gaan naar de camping nuttigen we een hamburger bij de Mac en ook nu kiezen we voor een lekkere milkshake. 

 

Lekkere frisse duik in het zwembad nemen we ook vanavond weer op de camping voordat we een spelletjesavond organiseren met hapjes en drankjes. Het leven is een feestje hier en wij hangen zelf de slingers lekker op!

 

Accommodatie: Sun Outdoors Moab Downtown
Plaats: Moab
Prijs: ca. US$90 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull Through)
Ligging: Aan de hoofdweg van Moab
Afstand gereden vandaag: 85 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: Er zijn veel verschillende campings in de omgeving van Moab te vinden. Wij kozen zelf specifiek voor de Sun Outdoors Moab Downtown camping. Niet alleen ligt de camping dus erg centraal in Moab, waardoor je op loopafstand zit van restaurantjes en winkels, maar ook heeft de camping een zwembad. In de zomer is dat heel erg fijn, gezien de hogere temperaturen in Moab. 

Afstand: 85 km

Capitol Reef National Park

Dag 12 / 24 juli 2023 / Capitol Reef National Park 

 

Na drie hele fijne dagen gaan we vandaag Moab alweer verlaten helaas. We hadden hier nog prima een paar dagen door kunnen brengen. Er zijn veel gave excursies te boeken, zoals een Jeeptour, mountainbike tours, rafting- en/of suptours. Maar helaas hadden wij daar nu dus geen tijd voor. We nemen ons voor om de volgende keer gewoon nog wat langer in Moab te verblijven. Eén ding is zeker: het was niet de eerste keer in Moab, maar het zal zeker ook niet de laatste keer zijn. Moab is wat ons betreft een geweldige vakantiebestemming die absoluut thuishoort in een camperreis. 

 

Via de scenic highway 128 laten we deze ochtend Moab achter ons. Al na een paar minuten rijden maken we weer een stop. Ditmaal bewonderen we de Colorado River waar een aantal mensen aan het suppen zijn. Langs deze route komen we vaker een aantal groepjes tegen van mensen die de Colorado River bevaren met bijvoorbeeld ook een raftingboot. 

 

De weg eindigt op de kruising met de Interstate 70 en met een goede snelheid reizen we westwaarts op weg naar onze volgende stop, het Goblin Valley state park. Daar waar we normaal gesproken geen ‘last’ hebben van het rijden met de camper of langere afstanden, valt het ons vandaag wat zwaar. Alle drie zijn we een beetje moe en futloos. Misschien komt het doordat we zo’n fijne dagen gehad hebben in Moab, maar de route (die absoluut ook mooi is) kan ons vandaag in ieder geval niet echt bekoren. 

 

Eenmaal bij Goblin Valley state park gearriveerd betalen we US$30 entrance fee en wandelen we een aantal korte trails. Het park heeft veel bijzondere gevormde rotsfiguren. Het lijken net poppetjes die van klei gemaakt zijn, maar dan in het groot. Er staat veel wind vandaag en ook na het bezoek aan dit park zijn we niet echt vooruit te branden. We gaan op pad naar de camping voor vanavond en om 16.30 uur arriveren we op de Fruita campground, die in het Capitol Reef national park gelegen is. 

 

Temidden van de fruitboomgaarden schittert de camping en we worden direct verwelkomd door een hertje wat komt grazen. Helaas hebben onze overburen een hond die continu blaft, zodra het hertje dichterbij komt. 

 

Capitol Reef National Park kenmerkt zich door de hoge kliffen in zowel rood als wit teinten. We hadden voorafgaande gepland om wat trails te lopen, maar nog altijd hebben we een beetje een offday en we besluiten er lekker aan toe te geven. Alle drie lezen we een boek en na een uurtje of zo ga ik lekker koken in de camper. Soms ook gewoon heel erg fijn en dus genieten we van een lekkere maaltijd in de avondzon te midden van de natuur van Capitol Reef National Park. Gelukkig brengt dat absoluut weer wat positiviteit terug en samen genieten we de hele avond van een kampvuurtje. 

 

Accommodatie: Fruita campground
Plaats: Capitol Reef National Park
Prijs: ca. US$25 per campingplaats per nacht (zonder faciliteiten)
Ligging: In het nationaal park, nabij een fruitgaarde
Afstand gereden vandaag: 335 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: Om het Goblin Valley State Park te kunnen bezoeken verlaat je de hoofdweg highway 24 en de rit naar de ingang van het park duurt wat langer dan je vooraf denkt. De weg slingert namelijk continu op en neer en je ziet het park ook niet makkelijk liggen vanaf de weg. Je moet deze weg op en neer rijden, dus zorg dat je voldoende tijd hebt om het park te gaan bezoeken. Mocht je niet veel tijd hebben, tijdens de rit van Bryce National Park naar Moab, dan adviseer ik liever om het staatspark over te slaan. Zo heb je voldoende tijd om de route af te leggen. Bij voorkeur dus met een stop (overnachting) in Capitol Reef National Park. 

Afstand: 335 km

Bryce Canyon National Park

Dag 13 / 25 juli 2023 / Bryce Canyon National Park 

 

Na het ontbijt gaan we op pad naar Bryce Canyon national park, maar eerst gooien we de camper nog even vol bij het tankstation voordat we de scenic byway 12 gaan rijden. We maken een aantal stops onderweg zoals bij The Hogback en de Larb Hollow overlook. Schitterende vergezichten en de route loopt via kronkelende wegen door de bergen. Soms met een flinke stijging en daling, maar dat vinden wij juist het mooie aan deze geweldig mooie scenic byway.

 

Onderweg genieten we van een heerlijke lunch bij een lokale diner en kiezen voor een traditionele burger die we helemaal zelf kunnen versieren met alle ingrediënten die we maar willen. De cola is refill en het geeft ons toch wel het èchte Amerika gevoel hier in dit kleine dorpje. 

 

Met een volle buik rijden we rond 14.00 uur de Ruby’s Inn RV campground op en krijgen een mooi plaatsje toegewezen midden op de camping. We wandelen met een gevulde rugzak naar de opstapplaats van de shuttlebus en besluiten om vanmiddag op te splitsen. Martijn wil graag een lange wandeling maken en wij willen liever een aantal kortere wandelingen maken. 

 

Wij starten bij Bryce Point, in principe de laatste stop van de shuttlebus. We wandelen via de Rim Trail naar het Inspiration Point, via de bovenkant. In afstand zo’n 2,5 km relatief vlakke wandeling en er staat een beetje wind vandaag, dus voor ons is dit helemaal prima zo. Martijn daarentegen geniet van een langere wandeling met vooral ook wat meer daling en stijging. Gelukkig heeft hij geen last van de warmte en bovendien is zijn conditie helemaal top waardoor ook hij onwijs geniet vanmiddag.

 

Fréderique en ik wachten op Martijn aan het einde van zijn trail (de Navajo Loop gecombineerd met de Queen’s Garden Trail) en samen wandelen we op ons gemak via het laatste stukje van de Rim Trail naar de opstapplaats van de shuttlebus. 

 

De stop bij de camping laten we aan ons voorbij gaan, want we willen even shoppen in het dorpje van Ruby’s Inn. Naast een camping is er namelijk ook nog een restaurant, een ijswinkel, een rodeo, een cadeauwinkel en een hotel. In de shop neuzen we wat rond en scoren een aantal souvenirs. Ook kopen we wat laatste boodschappen in de winkel en wandelen dan op ons gemakje terug naar de camping. 

 

Omdat we vanmiddag heel uitgebreid gegeten hebben in de diner kiezen we ervoor om een simpel broodje hot dog te eten voordat de spelletjes weer op tafel komen. Het koelt hier in de avond duidelijk wat meer af en dat vinden we helemaal niet erg. Het is stiekem wel lekker om even wat koudere temperaturen te hebben, vooral in de nacht. We duiken rond elf uur dan ook zeer tevreden ons bedje in na deze hele fijne dag. 

 

Accommodatie: Ruby’s Inn RV park & campground
Plaats: Bryce Canyon national park
Prijs: ca. US$65 per campingplaats per nacht (Full Hook-up)
Ligging: Aan de rand van het nationaal park 
Afstand gereden vandaag: 195 km
Tanken: US$100 voor 25,06 gallons (prijs per gallon US$3,99)

 

Bijzonderheden: Bryce Canyon national park heeft erg veel te bieden voor iedereen. Er zijn wat kortere wandelingen, maar je kunt ook verschillende wandelingen combineren. Wanneer je de Rim Trail volgt blijf je boven aan de rand van de canyon en andere trail lopen juist echt ín de canyon. Wanneer het je eerste bezoek is aan het park adviseer ik het liefste om twee nachten te plannen. Zo heb je voldoende tijd om het park te ontdekken. 

Afstand: 195 km

Zion en Las Vegas

Dag 14 / 26 juli 2023 / Zion National Park 

 

Wanneer we na het ontbijt de camping af willen rijden zien we dat een andere camper LPG laat vullen. Wij moeten ook het gas bij laten vullen en besluiten om dat ook hier op de camping te doen. Twee vriendelijke heren helpen ons zorgvuldig. We tanken 6,9 gallons en dat kost hier US$30 bij Ruby’s Inn. Het gas is dus weer bijgevuld en we kunnen op weg naar het Zion National Park.

 

Via de tunnel arriveren we rond 13.00 uur in het park en kunnen direct naar de camping rijden. Voorafgaande aan de reis heb ik de Watchman camping gereserveerd en vanaf deze camping nemen we de shuttlebus naar het park. De temperatuur tikt ook vandaag weer ruim 42 graden aan en vooral Fréderique en ik hebben er last van. Martijn wil heel erg graag een groot deel van de Narrows wandeling lopen. Met de shuttlebus rijden we naar de Temple of Sinawava stop, het verste punt in het park. Via de Riverside walk wandelen we tot aan het water, waar de Narrows trail ook verder doorloopt. 

 

Uiteindelijk gaan Fréderique en ik lekker terug naar de Zion Lodge. Heerlijk luieren we wat op het grote grasveld in de schaduw van de bomen en genieten van een lekker ijsje. Als Martijn na de wandeling ook hier terug komt neemt hij ook lekker softijsje.

 

De zon straalt hoog aan de hemel en de temperatuur is hoog wanneer we terug op de camping komen. Er blijkt geen schaduw op onze plek en dus gaan we naar binnen, de airco draait in de camper tenslotte volop. Maar na een kwartiertje merk ik dat het me niet lekker zit dat we hier ín de camper zitten. We proberen het buiten nog een keertje, maar helaas… de zon brandt echt veel te hard vandaag. Ik kom met een suggestie: wat als we nu gaan rijden naar Las Vegas, in plaats van morgen. Dan zitten we in de camper en airco tot vanavond en hebben morgen een extra dag waarop we niet hoeven te rijden en Las Vegas kunnen bezoeken. Alle drie zijn we het er mee eens en dus bel ik naar de camping in Las Vegas. Het is geen probleem om vanavond al te komen en dus koppelen we de camper af om 16.30 uur, melden ons af bij de rangers en gaan on the road naar Vegas, baby!

 

Het is inmiddels bijna 21.00 uur wanneer we, na wat file onderweg, de hoge hotels van Las Vegas op zien doemen vanuit de woestijn. Het blijft bijzonder om deze bijzondere stad zo te mogen aanschouwen, wanneer je met de camper de stad nadert. Nadat we ingecheckt zijn en de camper aangesloten staat bestellen we een Uber. Want als we er nu zijn, willen we graag maar meteen Vegas ontdekken. Vooral Fréderique vindt het heel erg leuk, want ze herinnert zich niets meer van de eerdere twee keren dat we hier met haar waren, alleen van foto’s.

 

Ze heeft de tijd van haar leven en geniet volop. Wat een drukte! De vele themahotels schitteren en stralen met allerlei kleuren, lichten en geluiden. Ze vindt het geweldig. Mama iets minder, want er hangt ook hier een flinke wietlucht vrees ik. Deze ervaring hadden we in oktober in november ook al, maar nu dus ook hier. Even slikken, want ik vind het oprecht vervelend, maar goed… we laten ons er niet door tegenhouden natuurlijk. 

 

In het Paris hotel eten we een lekkere hamburger (die veel duurder is dan de hamburger van gister in de typisch Amerikaanse diner.. en ook nog eens drie keer zo kostbaar ofzo…) voordat we de Strip verder gaan ontdekken. De fonteinshow bij het Bellagio hotel steelt de show voor ons en ook het Paris hotel bezoeken we uitgebreid vanavond. 

 

Met de Uber gaan we uiteindelijk om 01.00 uur in de nacht pas terug naar de camping, waar we alle drie moe maar voldaan lekker ons bedje weer op zoeken. Morgen weer een dag in deze knotsgekke stad. 

 

Accommodatie: Watchman campground / Oasis Las Vegas RV Resort
Plaats: Zion National Park / Las Vegas
Prijs: ca. US$30 per campingplaats per nacht (Standard Electric)
Ligging: Aan de voet van het park
Afstand gereden vandaag: 150 + 270 km
Tanken: - 
Uber: US$35 retour inclusief fooi

 

Bijzonderheden: Om het Zion National Park te kunnen bezoeken moeten we vanaf deze kant via een tunnel. Het betreft een smalle tunnel en dus regelen de rangers van het nationaal park dat je tegen betaling (US$15 per camper) de tunnel even vrij gemaakt zal worden. Zo kun je met de camper in het midden van de tunnel rijden. Een unieke ervaring die zo’n 15 minuutjes in beslag neemt inclusief de wachttijd. 

Afstand: 420 km

Las Vegas

Dag 15 / 27 juli 2023 / Las Vegas 

 

Nadat we vannacht erg laat terug waren op de camping slapen we vandaag natuurlijk even lekker uit. Een vriendinnetje van Fréderique is ook met de camper op reis door Amerika en zij blijken op dezelfde camping te staan. Aan het einde van de dag ontmoeten we elkaar, want hoe leuk is het om elkaar hier te kunnen treffen? We wisselen wat tips en trucs uit en nemen helaas weer afscheid van elkaar. Zij gaan op weg naar San Diego terwijl wij nog wat tussenstops hebben. 

 

Onze eerste stop vandaag is de shopping mall, want Fréderique wil heel erg graag winkelen bij Sephora. Ze heeft maanden gespaard om hier vandaag te kunnen shoppen en ze is helemaal in haar element. Ruim een uur struint ze met een grote glimlach om haar mond door de winkel en alle centjes worden uitgegeven. Misschien winnen papa en mama wel in het casino wat terug 😉.
Onderweg terug naar de camping stoppen we nog bij een Walmart voor wat boodschappen en ook tanken we bij de Sinclair. 

 

De rest van de middag gaan we heel fijn weer zwemmen in het mooie zwembad van de camping. Er zijn twee zwembaden op de camping. Maar eentje is voor iedereen en het andere (hoger gelegen) zwembad is alleen voor volwassenen. Bij beiden zwembaden is veel ruimte en zijn er voldoende ligbedden. Het zwembad is mooi gemaakt met palmbomen en een strandje. Het is een sfeervol zwembad en een lekkere plek om af te koelen tijdens je bezoek aan Las Vegas. 

 

In de avond maken we ons klaar voor een leuke avond uit op de Strip. Samen genieten we allereerst van een heerlijke maaltijd bij onze favoriet Outback Steakhouse. De Blooming Onion mag natuurlijk niet ontbreken en we smullen dan ook lekker samen. 

 

Las Vegas in de avond betekent wel een hoop gekte en drukte. Soms komen we ogen en oren te kort. We wandelen over de Strip en maken veel foto’s en filmpjes. Met de Uber reizen we net voor middernacht weer terug naar de camping.

 

Accommodatie: Oasis Las Vegas RV Resort
Plaats: Las Vegas
Prijs: ca. US$90 per campingplaats per nacht (Full Hook-up)
Ligging: Aan de zuidkant van The Strip 
Afstand gereden vandaag: 25
Tanken: US$88,48 voor 22,80 gallons (US$3,87 per gallon)
Uber: US$31 retour inclusief fooi

 

Bijzonderheden: Op de Oasis Las Vegas RV Resort camping zijn 15 Premium plekken beschikbaar, vooraan op de camping. Deze plekken hebben schaduw aan de zij- en achterkant van de camper door de grote (palm)bomen. Je betaalt iets meer per nacht, maar wij zijn er onwijs blij mee altijd. Je kunt in de schaduw lekker opstarten of even uitrusten in de drukte van de stad. 

Afstand: 25 km

Las Vegas

Dag 16 / 28 juli 2023 / Las Vegas 

 

Deze ochtend starten Martijn en ik rustig op en kunnen lekker in de schaduw buiten zitten. Het is al warm (bijna 38 graden!), maar we lezen rustig een boekje terwijl Fréderique uitslaapt. Allerlei plannen hebben we, maar komen tot de conclusie dat we liever gaan zwemmen en dan wel zien hoe de dag gaat lopen verder. De rest van de ochtend en middag spetteren we lekker in het water. Dit is ook vakantie natuurlijk. Meestal staan we continu aan tijdens een camperreis, op zoek naar allerlei nieuwe leuke bezienswaardigheden, maar we vinden het stiekem ook wel lekker zo. Niets moet, alles mag. Niet alleen voor de puber fijn, maar zeker ook voor de papa en mama.

 

Aan het einde van de middag gaan we lekker allemaal douchen en maken ons klaar voor de laatste avond in Vegas. Met een Uber rijden we naar de Strip. 

 

Toen we eerder in Las Vegas waren met Fréderique was ze nog te klein om in de achtbaan van het New York New York hotel te mogen. Dit jaar is ze absoluut groot genoeg en dus gaat ze samen met Martijn op weg naar The Big Apple Rollercoaster. Voor ‘slechts’ US$25 p.p. genieten ze van een geweldig avontuur samen. De achtbaan raast door het hotel en gaat buitendoor, met uitzicht op de Strip, dwars overal tussendoor met loopings en kurkentrekkers. Geweldig gaaf en vol adrenaline komen ze na een kwartiertje weer naar buiten. Wat hebben ze genoten samen. Eindelijk! 

 

We kiezen ervoor om vanavond bij The Olive Garden te gaan eten. Een favoriet Italiaans restaurant waar we in Amerika al veel vaker gegeten hebben. Lekkere pastamaaltijden, frisse salades en knoflookbroodjes smikkelen we weer samen lekker op. 

 

Daarna is het natuurlijk weer tijd om de vele hotels op de Strip te bewonderen. Wat blijft het toch indrukwekkend en vooral knotsgek hier in Las Vegas. 

 

Rond 23.00 uur nemen we een Uber naar het bekende ‘Welcome to Fabulous Las Vegas’ sign. Het is er druk, maar dat blijkt vooral te komen door een grote groep. Er staan een aantal luitjes die met een lens en grote flits voor je maken. Ze mogen er geen geld voor vragen, maar je kunt wel een fooi geven. We kiezen er inderdaad voor om een van de mannen de foto’s te laten maken. Voor $10 krijgen we geweldig mooie foto’s en dat vinden wij heel erg fijn en dat tientje is voor ons dus geen probleem. 

 

Helemaal content nemen we een Uber terug naar de camping en sluiten deze dagen in Las Vegas bij de camper lekker af met een koud drankje uit onze koelkast. We hebben genoten en komen snel weer terug hier!

 

Accommodatie: Oasis Las Vegas RV Resort
Plaats: Las Vegas
Prijs: ca. US$90 per campingplaats per nacht (Full Hook-up)
Ligging: Aan de zuidkant van The Strip 
Afstand gereden vandaag: 0 km
Tanken: - 
Uber: US$49 retour inclusief fooi 

 

Bijzonderheden: Het is niet (makkelijk) mogelijk om met de camper het ‘Welcome to Fabulous Las Vegas’ sign te bezoeken, door de beperkte parkeerplaats. Neem liever een Uber. Makkelijk geregeld en het geeft je een goede kans om op je gemak foto’s te (laten) maken. 

Hoover Dam en Needles

Dag 17 / 29 juli 2023 / Needles 

 

Het ontbijt nuttigen we ook deze ochtend lekker in de schaduw. Wat zijn we weer blij dat we een Premium plek hebben gekozen, aan de rand en vooraan op de camping. De zon straalt al flink vandaag en dus is schaduw heel erg fijn natuurlijk. 

 

Op weg naar de Hoover Dam en Route 66 vandaag tanken we bij een Circle K station. Na een klein uurtje komen we bij de Hoover Dam aan en Martijn maakt een eerste wandeling. Daarna rijden we door naar de parkeerplaats speciaal voor campers, wat hoger gelegen. Martijn wandelt helemaal naar het begin via de brug. Fréderique en ik kiezen ervoor om de wandeling te maken aan de zijkant van de dam, kijkend op de stroming vanaf Lake Mead. 

 

De lunch nuttigen we vandaag in Kingman, bij de Panda Express waar we de famous Orange chicken met noodles en rijst kiezen. Met een volle buik kunnen we aan de scenic bergroute naar Oatman beginnen. Via prachtige wegen met uitgestrekte landschappen genieten we continu van het uitzicht als we rond 15.30 uur in Oatman arriveren. Oatman is een klein bergdorpje helemaal gericht op de Old Historic Route 66. De ezels lopen er los rond overal en dat blijft een bijzonder tafereel. We shoppen wat in de souvenirswinkeltjes en rijden weer verder op weg naar de camping voor vandaag.

 

Onderweg stoppen we een paar keer om foto’s te maken. Vooral de foto’s met het Historic 66 logo zijn favoriet en omdat er vrijwel geen verkeer is kunnen we de camper ook weer mooi laten poseren. 

 

Eenmaal op de KOA camping in Needles blijkt dat we maar met vijf andere reizigers (campers en tenten) zijn deze avond. De dame bij de receptie schrikt bijna als we ons komen melden. Ze was een serie aan het kijken op tv en die pauzeert ze even om ons te helpen. Er is wat minder weer voorspelt geeft ze aan, door bosbranden bij de grens van Mexico. Ook de hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel mensen doorrijden naar Los Angeles, geeft ze aan.

 

Wij blijven wel op deze camping en nemen een verfrissende duik in het zwembad, waar we dan ook alleen zijn. Het koelt vanavond niet af en dus blijven we in onze badkleding buiten een spelletje spelen genietend van de mooie zonsondergang achter de bergen. Een kaarsje aan, een spelletje spelen, een drankje drinken, een chipje eten… voor ons zijn dit toch wel hele fijne zomeravonden tijdens een camperreis. 

 

Accommodatie: Needles KOA journey

Plaats: Needles
Prijs: ca. US$45 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull through)
Ligging: Dichtbij de hoofdweg met een mooi zwembad en een prachtige zonsondergang achter de bergen 
Afstand gereden vandaag: 297 km
Tanken: US$118,33 voor 33 gallons (US$3,559 per gallon)

 

Bijzonderheden: Er is nog maar een klein deel van de Old Historic Route 66 te bewonderen. Vanuit Williams naar Kingman en naar Oatman. Hier tref je het logo op het wegdek en er zijn verschillende oude diners, toeristische stops en tankstations te vinden. Absoluut de moeite waard om te bezoeken wanneer je in dit reisgebied bent. Door de wat oudere wegen is het wel verstandig om wat extra tijd te plannen. 

Afstand: 297 km

Joshua Tree National Park

Dag 18 / 30 juli 2023 / Joshua Tree National Park

 

Totaal anders dan de afgelopen weken worden we vandaag wakker met zware bewolking. Alhoewel we merken dat het geen letterlijke bewolking is, maar het lijkt meer op rook. We herinneren ons dat de dame bij de receptie inderdaad gister dus aangaf dat er rookontwikkeling verwacht werd door de bosbranden bij de Mexicaanse grens. De andere kampeerders zijn ook al vertrokken en wij gaan ook snel op pad.

 

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan het Joshua Tree national park. Al een aantal maanden geleden heb ik de Black Rock Canyon campground gereserveerd, aan de oostzijde van het park.

 

Maar het betreft een camping zonder faciliteiten. Dat betekent dat we de generator moeten gebruiken voor de airco. Maar tijdens de ‘stilte-uren’ (van 22.00 uur tot 07.00 uur) mogen we daar geen gebruik van maken. Samen overleggen we even en we besluiten om de geboekte camping te annuleren (via de app) en een nieuwe camping te boeken. Ik heb ervaring met de Palm Springs/Joshua Tree KOA Holiday en dus besluiten we deze online te boeken. Het is fijn dat we nu weten waar we vanavond zullen overnachten. 

 

Onze eerste stop vandaag hebben we gepland bij Lake Havasu City, maar helaas regent het wanneer we hier arriveren en dus besluiten we om lekker door te rijden. Gedurende de gehele ochtend blijven we lekker rijden door de mooie vooral uitgestrekte omgeving.

 

Voordat we het Joshua Tree national park gaan bezoeken besluiten we om een hamburger en milkshake te scoren bij Mac Donalds in Twentynine Palms, nabij de Noordoost ingang van het park.

 

Tijdens de rit door het park maken we verschillende stops zoals bij Split Rock, Jumbo Rocks, Keys View en Cap Rock. Overal maken we korte wandelingen en natuurlijk vooral ook weer veel foto’s.

 

Een van onze favoriete gebieden in het Joshua Tree National Park is Hidden Valley. Je kunt er verschillende mooie wandelingen maken vanaf de parkeerplaats en ook vandaag trotseren we de warmte en genieten volop van dit mooie natuurpark, het laatste natuurpark tijdens deze camperreis alweer. 

 

Via highway 62 gaan we zuidwestwaarts richting de KOA camping, waar we na sluitingstijd arriveren. Er is een klein hokje waar onze reservering klaar ligt en we uitleg krijgen over de camping en onze plek. Ook hier is het ongelofelijk rustig. We zien maar een kleine 20 campers in totaal en dat doet ons vermoeden dat de voorspellingen inderdaad juist zijn en reizigers dus ervoor kiezen om niet hier te blijven.

 

Fréderique ziet een midgetgolfbaan en wil graag een potje spelen. De sticks en ballen liggen bij de baan en dus dagen we elkaar uit. Zoals altijd wint ook Martijn dit potje weer en we wandelen in de warme avondzon terug naar de camper.

 

Samen nemen we de planning voor de komende dagen door, alweer de laatste dagen van deze mooie camperreis en bekijken de weersomstandigheden. Voor morgen inderdaad de voorspelling dat de bewolking hier verder zal toenemen en vooral ook de kwaliteit van de lucht verslechterd (door de rook). In San Diego lijkt alles helemaal prima met prima temperaturen, dus lekker slapen nu en morgen op weg naar deze leuke stad. 

 

Accommodatie: Black Rock Canyon campground (geannuleerd) / Palm Springs/Joshua Tree KOA Holiday
Plaats: Joshua Tree national park / Palm Springs
Prijs: ca. US$25 per campingplaats per nacht (Non electric) / US$45 per campingplaats per nacht (Full Hook-up back-in)
Ligging: Direct in het nationaal park / in een woonwijk met veel faciliteiten zoals zwembad, minigolf, hoefijzer gooien, fietsen, etc. 
Afstand gereden vandaag: 429 km
Tanken: - 

 

Bijzonderheden: Het Joshua Tree national park heeft een drietal ingangen. De noordwestingang, de noordoostingang en de zuidoostingang. Je kunt met de camper feitelijk dus dwars door het park rijden en/of een loop maken. Vooral in het gedeelte tussen de noordwestingang en de noordoostingang kun je mooie wandelingen maken en veel bezienswaardigheden bewonderen. Doorgaans is één nacht voldoende voor een eerste bezoek aan het park.

Afstand: 429 km

San Diego

Dag 19 / 31 juli 2023 / San Diego

 

Vannacht ging het flink te keer: regen en onweer. Iets wat we niet eerder meegemaakt hebben deze reis. Ook wanneer we in de ochtend wakker worden blijkt het weer helemaal anders dan gisteravond en inderdaad zoals voorspeld. Door de rook vanuit Mexico is het zicht minimaal. Het geeft een beetje een bijzondere sfeer en we kunnen voor het eerst dus niet buiten ontbijten. Martijn oppert om te gaan ontbijten bij Denny’s en zo het slechte weer niet in de weg te laten zitten. Allerlei lekkere gerechten worden door ons allemaal besteld en we genieten volop. Met een meer dan goed gevulde buik vertrekken we naar San Diego, maar tanken eerst nog even de camper af. 

 

Onze eerste stop van vandaag is bij de Mission San Luis Rey in Oceanside. Wat een geweldig mooie missiepost, met een prachtige kapel en ook de tuin is fabelachtig. Een klein uurtje later rijden we verder en de oceaan komt in zicht. Het geeft toch altijd een fantastisch gevoel als je de oceaan ziet stralen. 
Via de Pacific Coast Highway (highway 1) rijden we naar San Diego en onderweg stoppen we bij de kust van Oceanside, waar we een typisch Lifeguard huisje bezoeken en genieten van het klotsen van de grote golven tegen de kade. 

 

In Chula Vista, een buitenwijk van San Diego, ligt de laatste camping van deze camperreis, de San Diego Metro KOA Resort. Een echt vakantiedorp waar ook heel veel Amerikanen zelf op vakantie gaan. De zon schijnt volop en we besluiten om een Uber te bestellen om naar het Gaslamp Quarter te gaan. 
Om 19.00 uur arriveren we bij het Gaslamp Quarter en het is er al gezellig druk. We wandelen eerste even door de hoofdstraat en bekijken verschillende restaurants voordat we kiezen om bij Union Kitchen lekker buiten op het terras te gaan genieten.

 

Niet vaak zie je in Amerika echte buitenplaatsen en terrassen en dat maakt het des te leuker om hier onze laatste avonden door te brengen. Absoluut heerlijk vakantiegevoel en bovendien ongelofelijk lekkere maaltijden. Extra genieten voor ons allemaal! 

 

We snoepen nog van een ijsje bij Ghirardelli voordat we terug gaan met de Uber naar de KOA en lekker ons bed op zoeken rond middernacht.

 

Accommodatie: San Diego Metro KOA
Plaats: San Diego
Prijs: ca. US$115 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull through)
Ligging: Een groot vakantiedorp in een buitenwijk van San Diego met veel faciliteiten zoals zwembaden, fietsen, entertainment, etc. 
Afstand gereden vandaag: 256 km
Tanken: - 
Uber: US$62 retour inclusief fooi

 

Bijzonderheden: De campingplekken op de KOA camping in San Diego zijn erg groot en je zou prima een huurauto kunnen parkeren op dezelfde plek. Wij kozen dit jaar voor ritjes met Uber, maar eventueel kun je dus prima een auto huren om de stad te verkennen. Een aantal bezienswaardigheden ligt ook wat verder uit elkaar, waardoor een huurauto ideaal kan zijn. 

Afstand: 256 km

San Diego

Dag 20 / 1 aug. 2023 / San Diego

 

De zon straalt weer heerlijk aan de hemel, maar hier is het met ‘slechts’ 26 graden toch net even fijner dan de afgelopen weken met temperaturen boven de 42 graden. We gaan op pad na het ontbijt, met een Uber en laten ons naar het Balboa Park brengen. Absoluut een van de meest mooie parken ter wereld. Je kunt er werkelijk uren wandelen en continu genieten. Er zijn musea te vinden, een dierentuin, winkels, restaurants en veel kunstgalerieën. 

 

Zeker twee uurtjes wandelen we door het park en genieten van de omgeving voordat we besluiten om op ons gemak te gaan wandelen naar de haven. Heerlijk slenteren we door de stad en genieten volop. Totdat we plotseling in een verkeerde straat uitkomen. Het voelt niet zo goed en dus besluiten we om een andere route te nemen. Er zijn, net als in veel andere grote steden in Amerika, veel zwervers in Amerika en we zien helaas ook de verslaving bij de mensen die hier in tentjes op straat wonen. Erg confronterend voor ons alle drie en in stilte wandelen we verder richting de kust.
Bij de Cheesecake factory genieten we van een heerlijke maaltijd en bespreken nog eens hoe heftig het kan zijn en vooral hoe goed wij het samen hebben. Eigenlijk hebben we ook nog zin in een stukje cheesecake maar we zitten echt vol. Dat bewaren we dus maar voor een andere keer.

 

Aan de haven ligt het vliegdekschip, het USS Midway museum. Het is echt net te laat om nu nog goed te kunnen bezoeken, dus besluiten we om vooral maar even rondom het schip te wandelen vanaf de kade, waar we ook genieten van het beeld van ‘Onvoorwaardelijke overgave’ voor de mariniers en hun partners. Dit doet me denken aan mijn eigen ouders. Want mijn vader zat bij de marine en ging vaak voor langere tijden ook naar het buitenlands destijds, terwijl mijn moeder op hem wachtte in Nederland. 

 

Een paar uur later wandelen we verder langs de haven en we zien in de verte de Cheesecake Factory weer liggen. We giebelen wat met elkaar en besluiten dat we prima nu alsnog dat toetje en taartje kunnen gaan eten. We smikkelen van de cheesecake, maar nemen het uiteindelijk in een doggy bag (box) mee naar de camping. Onze ogen waren toch echt groter dan de maag. 
Aan het begin van de avond gaan we terug naar de camping. Helaas is dit de laatste avond in de camper en moeten de koffers dus weer ingepakt worden. Terwijl Martijn en Fréderique lekker buiten een boekje lezen, duik ik de camper in en probeer alles weer netjes in de koffers terug te krijgen. Altijd een uitdaging, maar het lukt aardig vandaag. In één koffer zorg ik dat alles bij elkaar zit om morgen en overmorgen nog te kunnen gebruiken in het hotel. 

 

Op deze camping mogen we een kampvuurtje maken en daar maken we graag gebruik van deze laatste avond, terwijl we nog een laatste potje Yahtzee spelen. Een heerlijk einde van een fantastische camperreis. 

 

Accommodatie: San Diego Metro KOA
Plaats: San Diego
Prijs: ca. US$115 per campingplaats per nacht (Full Hook-up Pull through)
Ligging: Een groot vakantiedorp in een buitenwijk van San Diego met veel faciliteiten zoals zwembaden, fietsen, entertainment, etc. 
Afstand gereden vandaag: 0 km 
Tanken: - 
Uber: US$27 retour inclusief fooi 

 

Bijzonderheden: Wanneer je een bezoek brengt aan San Diego kun je diverse grote bezienswaardigheden bezoeken, zoals de San Diego Zoo, het USS Midway museum en/of LEGOLand San Diego. Ook activiteiten zoals de Old Town Trolley Tours en de City Cruises zijn de moeite waard. Om kosten te besparen en extra voordeel te krijgen kun je bijvoorbeeld overwegen om een San Diego Citypass aan te schaffen. Je kunt een aantal bezienswaardigheden kiezen en het voordeel is maar liefst zo’n 40%!

San Diego

Dag 21 / 2 aug. 2023 / San Diego

 

We nuttigen het laatste ontbijt en maken daarna de camper verder schoon voordat we een kleine 10 mijl rijden naar de locatie van Cruise America. Natuurlijk moeten we de camper inleveren zoals we deze ook gekregen hebben in Phoenix bij het ophalen. Dat betekent in ons geval dat we nog even moeten tanken. Via Google zien we dat dit kan vlakbij het depot, dus dat is ideaal.

 

In tegenstelling tot de grote locatie in Phoenix, waar het hoofdkantoor gevestigd is van Cruise America, zien we dat deze locatie in San Diego duidelijk wat kleiner is. Vol enthousiasme worden we welkom geheten door de locatiemanager. Hij geeft aan erg blij te zijn met deze nieuwe camper op zijn locatie, want ze hebben niet zoveel campers hier. Ondanks dat het allemaal wat rommeliger oogt merken we toch ook snel dat hier vooral mensen werken met passie voor het vak. Ze vragen ons vol aandacht hoe de reis was en hoe alles is gegaan met de camper. We laten zien wat er tijdens de reis met de camper misschien niet helemaal goed gegaan is en hij roept meteen zijn monteur. De man duikt direct onder de camper en geeft aan dat hij dit zonder problemen kan maken. Fijn dat we het doorgeven, want dat is soms het probleem. Wanneer eerdere reizigers niets doorgeven dan kan een verhuurder het ook niet weten en belangrijker nog: repareren. 

 

De locatiemanager belt voor ons een taxi en we spreken een vast tarief af naar het hotel nabij de luchthaven waar we iets na het middaguur arriveren. 

 

We kunnen direct inchecken en dat is fijn. We installeren ons in de kamer en dat is toch altijd even wennen nadat je drie weken in een camper geleefd hebt. Terwijl ik de koffers voor een laatste keer orden, gaan Martijn en Fréderique alvast lekker zwemmen. 

 

Ongeveer twee uurtjes genieten we aan het zwembad en nemen de laatste duiken van deze reis in Amerika. 

 

Allemaal lekker douchen en schone kleren aan en we kunnen met de Uber voor de laatste keer San Diego gaan bezoeken. Ook vanavond kiezen we voor het Gaslamp quarter. We shoppen nog wat laatste souvenirs en kiezen een Italiaans restaurant vanavond. 

 

Op het terras genieten we van de avondzon en een lekkere maaltijd, alvorens we ook vanavond weer een ijsje gaan eten bij Ghirardelli. 

 

Omdat we morgenochtend om 04.00 uur op moeten staan nemen we op tijd de Uber terug naar het hotel en proosten daar samen voor de laatste keer op onze geweldige reis! 

 

Accommodatie: Sheraton San Diego Hotel & Marina ****
Type accommodatie: Standaard kamer met twee dubbele bedden
Plaats: San Diego airport
Prijs: ca. Euro 249 per kamer per nacht
Ligging: Nabij de luchthaven (inclusief gratis airportshuttle (augustus 2023)
Afstand gereden vandaag: 16 km 
Tanken: US$76,61 voor 15,025 gallons (US$5,099 per gallon)
Taxi: US$60 inclusief fooi 

 

Bijzonderheden: We hebben veel hotels bekeken voor deze laatste nacht, maar kiezen uiteindelijk voor dit hotel omdat we morgenochtend vroeg een vliegreis hebben en dit hotel zit niet alleen heel dicht bij de luchthaven, het heeft óók een gratis airportshuttle die ons naar de terminal zal brengen. Ideaal dus. Daarnaast beschikt het hotel over een mooi zwembad, ruime kamers en verschillende restaurants. Wil je dus niet meer de stad in, heb je voldoende faciliteiten in het hotel. 

Afstand: 16 km

Terugvlucht Amsterdam

Dag 22 / 3 aug. 2023 / San Diego

 

Het is een vroege ochtend vandaag. De vliegreis staat gepland om 08.00 uur vanaf San Diego airport en dus nemen we om 05.00 uur de shuttle service naar de luchthaven. We hebben gisteravond geïnformeerd bij de receptie en we hoeven niet te reserveren.

 

We arriveren op tijd op de luchthaven en de bagage is snel ook ingecheckt weer. (Online zijn we al ingecheckt gisteren en dat heeft de procedure op de luchthaven dus weer doen versnellen). 
Ditmaal vliegen we met een overstap in Washington en alles verloopt voorspoedig. De vliegreis vliegt letterlijk voorbij doordat we allemaal flink wat uurtjes slaap mee kunnen pikken.

 

Bijzonderheden: Tijdens de overstap op de heenreis moet je door de douane en nog even je bagage opnieuw inchecken. Maar voor de terugreis is dit dus niet van toepassing. Je checkt de bagage in op je vertrekbestemming (in ons geval dus San Diego) en gaat hier door de douane. Vervolgens hoef je in de overstaplocatie niet meer door de douane en ook niet je bagage op te halen. Dit gaat allemaal vanzelf door, naar Amsterdam Schiphol.

 

Dag 23 / 4 aug. 2023 / Amsterdam

 

Ons vliegtuig landt iets voor half acht weer op Nederlandse bodem en zo komt een geweldig mooie camperreis helaas weer ten einde. Wat hebben we genoten. Het was een schitterende reis en door het rustige tempo hebben we optimaal kunnen genieten.

 

Veel nieuwe locaties mogen ontdekken en ook oude bestemmingen bezocht. Het was een geweldige mix, tussen rust en ruimte, maar zeker ook actie en spanning. Alle drie kijken we terug op een hele mooie reis. Het was niet de eerste keer door Zuidwest-Amerika en het zal zeker ook niet de laatste zijn (geweest).

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties