Amsterdam - Salt Lake City

Vandaag is het dan eindelijk zover! Na maanden van voorpret bij het voorbereiden vertrekken we dan vandaag eindelijk (weer eens) met z’n vieren naar de Verenigde Staten. De bestemming is o.a. Salt Lake City! De vliegreis is pas in de namiddag dus de kinderen gaan in de ochtend nog naar school. Dat is wel fijn, zo kunnen wij nog de laatste dingen inpakken en het huis na een grondige inspectie op ons gemak afsluiten.


We halen de kinderen op en nadat zij hun laatste handbagage spullen hebben gepakt gaat de eerste reisdag van start en zo ook onze meivakantie. We rijden met de auto naar Vijfhuizen nabij Schiphol gelegen. Daar woont mijn nicht waarbij wij onze auto kunnen parkeren. Vanaf hier worden wij door haar man naar de luchthaven gebracht. Ruim op tijd staan we in de vertrekhal en zoeken onze check-in balie op. We vliegen met de KLM KL 609, een fijne non-stop verbinding naar Salt Lake City in Utah. Het inchecken verloopt zeer vlot en na de veiligheidscontroles lopen we nog wat (tax free) winkels af.


De kinderen worden wat ongeduldig en willen maar al te graag naar óns vliegtuig. Alvast kijken en bovenal; “anders zijn we nog te laat mama”. Hoewel we nog tijd genoeg hebben besluiten we dan ook maar om naar de gate te gaan. Voor de kinderen is het natuurlijk extra spannend om zo’n grote reis te gaan maken. We hebben ze in de voorbereiding meegenomen en laten zien waar we naar toegaan en wat we zoal gaan zien.


De boarding van alle passagiers verliep vlot en het vliegtuig koos op tijd het luchtruim. De vliegreis duurt ruim 9 uur. We vliegen met de KLM Dreamliner. Een heel prettig ruim en modern vliegtuig. Iedereen heeft redelijk ruime stoelen en een eigen entertainment scherm waarop je de nieuwste films uit kan uit kiezen. Een feest voor de kinderen en ook zo prettig voor ons. Er waren namelijk ook wat Nederlandse kinderseries om uit te kiezen.


Tijdens de vlucht kregen we 2 maaltijden en een snack geserveerd. Daarbij kwamen ze een aantal keren langs met drank, waaronder ook alcoholische drankjes. De 9 uur gingen zo redelijk snel voorbij en zo’n uur voor de landing vlogen we de laatste vliegmijlen boven de Amerikaanse Rocky Mountains, prachtig! We zijn er!


We komen in de aankomsthal eerst bij een zuil waar we de douanevragen moeten beantwoorden en zelf al een foto moeten maken en vingerafdrukken. Dat duurt wel even voor 4 personen. In de aankomsthal voelde het wat hectisch en het was warm. Veel reizigers hadden vragen en er was een schaarste aan hulp. Uiteindelijk wordt er een uitdraai gemaakt en we mogen door naar de beambte. Dat duurder ook nog wel even voor wij aan de beurt waren. Inmiddels zagen wij onze bagage al op de band. De beambte stelt nog een paar vragen en zet de stempel in onze paspoorten. De koffers liggen inmiddels al klaar naast de band en we kunnen zo door de douane.


We liepen door naar buiten opzoek naar de shuttle service van het hotel. We zagen hotelshuttle busjes rijden maar helaas nog niet van de onze. We besluiten te bellen met het hotel, het telefoonnummer staat op het voucher. Ze geven aan uit te kijken naar het Best Western busje bij uitgang nummer 11, daar stonden we toevallig ook. Na zo’n 15 minuten kwam het busje aan. De rit naar het hotel duurde zo’n 15 minuten.


Het hotel oogt netjes en simpel. Prima voor de komende nacht. Hoewel het een luchthaven hotel is, ligt het wel redelijk van de luchthaven af. Je hebt niet het idee dat je op de luchthaven zit, geen last van de vliegtuigen. We checken in en verdwijnen dan al snel na een heerlijke verfrissende douche in ons bed.


Overnachten: hotel BW Suites at Airport incl. ontbijt

Kosten: €100 incl. ontbijt en airportshuttle

Camper ophalen - Dinosaur NP

We worden rustig wakker op onze eerste volledige dag in Amerika. Yay! We zijn er en wat hebben wij er veel zin in om met de camper op pad te gaan. Het is nog vroeg in de ochtend…jetlag! Als eerste schuiven we aan bij het ontbijt. Er is een ruim assortiment aan ontbijt. Van eigen te bakken wafels tot yoghurt met muesli. Fruit en allerlei soorten sappen. En uiteraard koffie! We nemen onze tijd en bellen ondertussen met de camperverhuurder Cruise America om af te spreken hoe laat wij de camper kunnen ophalen. We staan om 13:00 ingepland. Dat geeft ons de ochtend om nog even wat te zwemmen en te sporten. Dat is heel fijn na zo’n lange reisdag. Als we hiermee klaar zijn besluiten we om alvast een Uber op te roepen om ons naar het verhuurstation te verplaatsen. Altijd leuk om daar nog wat rond te kijken.


Al snel was er een Uber die ons naar de locatie van Cruise America bracht. Een middel grote nette locatie gelegen op een doorgaande weg met veel autoshowrooms en andere kleine industrie. We lopen met onze bepakking de ontvangst ruimte in. Een ruime hal waarin 2 campers voor de verkoop ter display staan. Dat vonden de kinderen natuurlijk erg interessant en gingen meteen een kijkje nemen. Wij melden onszelf bij de balie en er werd inderdaad bevestigd dat wij om 13:00 aan de beurt zouden zijn. Het was er een drukke zaterdagochtend. Dat gaf ons nog een klein uurtje om de locatie en de campers te bekijken. 


Om iets voor 13:00 worden we naar de balie geroepen en nemen we samen met een medewerker het huurcontact en de voorwaarden door. Nadat onze gegevens verder werden ingevoerd, betalen wij met onze creditcard de borg voor de camper. En na het ondertekenen van het huurcontract krijgen wij de sleutels van onze camper. Een medewerkster liep met ons mee naar buiten naar de voor ons bestemde unit, de C30. Het was een mooie, schone camper met nog maar zo’n 26.000 mijl op de teller. We krijgen uitleg van alle knopjes, lampjes en hendels en bekijken met de medewerkster de camper van binnen en van buiten op eventuele schades. De camper blijkt piekfijn in orde. We zetten onze koffers binnen en stellen onze navigatie in op Dinosaur NP.  Daar gaan we!


Rond 14:00 rijden we weg van de locatie en besluiten om de stad uit te rijden en de route in te zetten richting Dinosaur NP met een stop voor boodschappen in Vernal. Het begint meteen al super mooi. Salt Lake City wordt aan een kant omringd door de Rocky Mountains, iets wat wij ook al vanuit het vliegtuig zagen. De stad en haar omgeving heb ik een paar jaar geleden bezocht en uitgebreid bekeken. Erg mooi en zeker de moeite waard om daar 1 of 2 dagen door te brengen. Onder meer Cathedral Square en de kathedraal met ‘werelds grootste orgel. Uiteraard veel invloeden van de Mormonen.


Wij rijden door de prachtige bergen richting Vernal. Een hele mooie route en zo kunnen we meteen goed wennen aan ons ‘hotel op wielen’ voor de komende weken. In Vernal doen we bij een American size supermarkt onze eerste grote boodschappen. Met een goed volle camper vervolgen wij de weg naar Dinosaur NP. De omgeving is heuvelachtig met hier en daar grijs/rood achtige rots bergen. Hier en daar langs de weg staan borden waarop aangegeven staat dat er iets van opgravingen te vinden zijn of gewoon een roadhouse die ze omringd hebben met dinosaurussen. Ze weten het altijd weer goed te vercommercialiseren.


Het is in deze omgeving niet druk en er rijden niet al te veel campers. Als we het nationaal park inrijden vragen we ons dan ook af of we de enige zullen zijn op de camping. Het ziet er wat verlaten uit. De camping van dit nationale park is niet te reserveren maar is z.g. Walk up, dus een soort van ‘first come, first serve’. Gelukkig zijn wij niet de enige op de camping, deze is half vol. Inmiddels is de avond ingevallen en er branden hier en daar al wat kampvuurtjes. We installeren onze C30 op een mooie plek en maken wat klaar voor het avondeten. De kinderen sprokkelen hout en samen maken we ons eerste kampvuur, heerlijk!


Nog voor het helemaal donker wordt lopen we een rondje over de camping. Het is een prachtig gelegen camping aan een snel stromende rivier met veel groen en grijs/rode rotsen. Een heerlijk relaxed gevoel van dat onze campervakantie is gestart komt over ons heen. Wat fijn om hier te zijn. Terug bij de camper installeren we ons voor de nacht en zoeken al gauw onze camperbedjes op.


Overnachten: National park camping Dinosaur NP $18. Walk up/geen hook up

Afstand: 315 km

Dinosaur NP - Glenwood Springs

Heerlijk wakker worden in de camper, we hebben allemaal goed geslapen. We beginnen de dag met een ontbijt in de camper want helaas regent het.

De campingrangers kloppen aan om het geld van de overnachting te innen. We hebben alleen nog geen contactgeld bij waarop zij aangeven dat we bij de entree van het park per credit card kunnen betalen. Prima, dat gaan we doen.

Na het ontbijt rijden via de entree naar het visitor center, we betalen onze overnachting en gaan naar binnen. We worden vriendelijk verwelkomt door de park rangers. Helaas is het weer te slecht om een wandeling te maken in het park. Wel krijgen we de tip om iets verder door te rijden en het tweede gedeelte van het visitor center te bezoeken. Dit gedeelte is wat hoger gelegen en voor de helft van glas, gelegen tegen een rotswand. Daar is het een soort van tegenaan gebouwd. In deze rotswand kun je de opgravingen zien liggen, verschil in grondsoort, stukken beenderen, schedels van allerlei soorten dinosauriërs en ook zo opgebouwde skeletten van dinosauriërs. Erg interessant om te zien, de kinderen kijken hun ogen uit. Er staat ook een onderbeen van een dino, daarmee kunnen de kinderen inschatten hoe enorm gróót ze waren.

De kinderen doen mee met het Junior Ranger programma en maken ijverig de opdrachten in het boekje. Na het afleggen van hun beloftes (dat ze het park zullen beschermen etc.) krijgen ze een mooie broche van Dinosaur National park. Wat zijn ze trots en enthousiast.

Met de camper rijden we het park uit en gaan we richting highway 70, op naar Glenwood Springs. Ook weer op de diverse plekken de invloeden van de dinosauriërs te zien, van giftshop tot camping, van restaurant tot benzine station. Vele dragen de naam ‘Dinosaur’. Eenmaal op de 70 veranderd de omgeving in een wat ruiger groener landschap.

Net voor Glenwood Springs ligt de camping voor de komende nacht, KOA Glenwood Springs. Weliswaar vlakbij de 70 maar deze hoor je niet op de camping. Wel hoor je het snelstromende water van de Colorado rivier, prachtig. We krijgen een plek aan de rivier. Een mooie plek met een patio waaronder een tafel met stoelen staan én een grote gas BBQ. Dat biedt mogelijkheden voor het avondeten!

Het weer is iets wat opgekapt, een lekker warm zonnetje. We doen wat spelletjes met de kinderen en doen het verder wat rustig aan die middag. Na een eerste BBQ maaltijd sluiten we voldaan de camper af.

 

Overnachten: KOA camping Glenwood Springs $65. Fully hookup
Afstand: 225 km

Glenwood Springs - Denver

Vandaag rijden we naar Denver! We beginnen de ochtend sportief. Het weer is mooi en gaan met z’n allen een rondje hardlopen over de camping. Zo zie je nog eens wat. Het is best een grote camping met mooie faciliteiten. Goed onderhouden speeltuin, mooi buiten zwembad en nette sanitaire voorzieningen. Er zijn campingplekken zoals de luxe waarop wij staan maar ook ietwat eenvoudiger met alleen een picknicktafel en een vuurkorf.


Nadat we allemaal uitgebreid hebben gedoucht vervolgen we onze weg via Glenwood Springs. Dit is een alleraardigst stadje en met een gezellig ogend centrum.  Er zijn warm waterbronnen en een attractiepark Glenwood Caverns Adventure Park. Helaas hebben we vandaag alleen even tijd voor de Walmart maar komen er hier weer, op de terugreis vanuit Denver naar Utah.


We vervolgen highway 70 naar Denver. En wat wordt het er mooi!! Met de snelstromende Colorado rivier op links en dan weer op rechts rijden we door gebergte, door valleien met en zonder sneeuw. Weilanden zover je kunt kijken met daarop een ranch. Écht Colorado! We passeren skiresorts en rijden door bekende skigebieden. Het is een prachtige route, adembenemend mooi.


Na een paar laatste bergpassen wordt de pittige afdaling ingezet en rijden we Denver binnen. We hebben hier voor 3 nachten een hotel gereserveerd. Dat is wat handiger dan met de camper. Campings liggen wat verder buiten de stad. Het kán maar dan ben je meer afhankelijk van het openbaar vervoer. De navigatie brengt ons bij het Holiday Inn Cherry Creek, ten zuiden van het stadscentrum.


Mijn broer en zijn vrouw, die in New York City wonen, zijn ook voor een paar dagen overgekomen en verblijven in hetzelfde hotel. Ze komen ons tegemoet in onze bij het hotel geparkeerde hotel. Erg leuk om ze weer te zien! We brengen wat bagage naar de hotelkamer en gaan samen de stad in. Opzoek naar waar Denver om bekend staat: een bierbrouwerij! Na een tip van een local komen we uit bij een hippe brouwerij. Daar nemen we een ‘fleet’ met verschillende smaken bier. We gaan verder de stad in en eten bij ‘Denver Chophouse’ een wat luxer restaurant naast het baseballstadion gelegen. Na een gezellige avond duiken we ons hotelbed in, ook weer lekker!


Overnachten: Holiday Inn Cherry Creek $150 per nacht inclusief ontbijt/3 nachten

Afstand: 260 km

Denver

Lang zal ze leven, lang zal ze leven…hieperdepiephoera! Lisa is vandaag 6 jaar geworden en hoe bijzonder om dit in Amerika te kunnen vieren.


We hebben de hotelkamer versiert met slingers en ballonen. Na het openen van een paar cadeautjes gaan we beneden ontbijten. Mijn broer Caspar en zijn vrouw Regina zijn er ook. Na het mooiste cadeau van de dag, een grote Frozen rugzak, het ontbijt en een korte work-out gaan we samen de stad verkennen.


Caspar heeft een huurauto waar we allemaal inpassen en rijden ermee de stad in. We maken vanuit Union Station een wandeling door de stad. Denver is een mooie ruim opgezette stad met een goede combinatie van moderne en oudere gebouwen bij elkaar. Ze hebben mooie karakteristieke pakhuizen gerenoveerd en in de een zit een bierbrouwerij en in een ander een restaurant of koffiebar.


In en rondom Union Station zijn een aantal restaurants en met mooi weer, zoals vandaag, gezellige terrassen. Vandaag heb ik een lunchafspraak met een vriendin die in Denver woont. We treffen elkaar bij Union Square. Ze vertelt mij nog meer over de stad en geeft nog wat tips om te doen op de komende dagen. 's Middags gaan we naar een ander gedeelte van de stad waar we nog een paar vrienden treffen voor een happy hour in een van de vele bierbrouwerijen.


We sluiten deze feestelijke dag zeer gezellig af in een fantastisch goed Chicago pizzarestaurant.

Denver

Vandaag gaan we naar het Denver Museum of Nature & Science en het daarbij gelegen park. Na het ontbijt nemen we afscheid van Caspar en Regina. Zij gaan naar het Red Rock Amfitheater en vanuit daar naar Rocky Mountain National park.


Wij pakken een Uber naar het museum. De kinderen en ook wij kijken onze ogen uit. Het is een prachtig museum over de natuur en het ontstaan van de aarde. Met in een paar zalen voor de kinderen de mogelijkheid om natuur- en wetenschapsproefjes te doen. In een aantal zalen zijn de dieren te zien die wij al op onze eerste bestemming in Utah, Dinosaur NP troffen. 


Er is een uitgebreide tentoonstelling over dinosauriërs. Vanaf het ontstaan tot aan het uitsterven en de huidige opgravingen. Zeer interessant en de moeite waard. Thomas heeft besloten dat zijn spreekbeurt over dinosaurussen moet gaan!


Rondom het museum is een mooi park met een speeltuin waar wij ons de rest van de middag goed vermaken. We gaan terug naar het hotel vanwaar we in de buurt bij een gezellig pub/brouwerij gaan eten.

Denver - Colorado National Monument

Na het ontbijt verlaten we het hotel en stappen weer in onze camper, heerlijk!! Het was fijn maar we zijn er weer aan toe om de natuur in te gaan en verder te genieten van onze camperreis. Denver is een fantastische stad en zéker een bestemming om naar terug te keren.


Vanuit de stad gaan we eerst naar het Red Rock Amfitheater, zo’n 30 minuten ten westen van de stad. Prachtig gelegen in de rode rotsen net buiten de stad. Je rijdt vanaf highway 70 een stukje omhoog richting de Rocky Mountains en via een afslag rij je een mooie weg op naar het openluchttheater.


Het is een groot terrein en je kunt er wandelingen omheen maken én in maken. Het is een must (see) plek voor sporters die op en neer de tribune joggen. Nog steeds worden er concerten en (theater)optredens gegeven. In het visitor center van het theater is ook een ‘hall of fame’ waar alle artiesten die er hebben opgetreden hangen. Een leuk interactief museum. Ook vanuit het theater heb je bijzonder mooie uitzichten op Denver. Een top attractie, echt een aanrader om te bezoeken!


Wij vervolgen onze weg (higway #70) naar Colorado Monument NP Hé, vervelend weer die zelfde prachtige highway #70 door de Rocky Mountains en nu zelfs de andere kant op dus nét even wat andere (ver)gezichten. Dit is geen straf. Vooral het laatste stuk net voor Glenwood Springs als de Colorado Rivier weer mee stroomt.


We slaan bij Fruita, CO af van de highway en rijden door het binnen gebied naar Colorado Monument. Zomaar uitgekozen als tussenstop op weg naar Moab. We gaan nog even via de supermarkt en rijden dan het Nationale Park in. Ook hier lijkt het alsof we de enige zijn. Het is een prachtige weg, die al gauw de hoogte in gaat richting de top van het plateau. Rode rotsen, kloven, canyons en arches…wat een bijzonder mooi park. Niet verwacht dat het hier ook al zo mooi is. Boven aangekomen maken we een scherpe bocht naar rechts de camping op.


Ik moest even wennen aan de hoogte maar aangekomen op onze campingplek zagen we dat wij op een héle bijzondere plek terecht gekomen zijn. Deze camping had ik van te voren online gereserveerd en betaald. Wel grappig om dan op je campingplek je achternaam terug te lezen met ‘reserved’ erbij. Je voelt je hier ‘on top of the world’ en de stilte doet pijn aan je oren. Vooral na de dagen in Denver is dit even een overgang. Maar dat went al heel snel… het moment is daar om een koud biertje en wijnfles te openen en de BBQ aan te steken. En daar zitten we dan, onder de sterrenhemel op een prachtige camping.


Nagenietend van deze dag, sluiten we af met een potje Uno in de camper en gaan we weer onze camperbedjes opzoeken.


Overnachten: National Park camping Colorado NM $18. Geen hookup

Afstand: 416 km

Colorado National Monument - Moab

We worden wakker op deze bijzondere plek. De zon is nog niet geheel op en samen gaan we de camper uit om de ochtendzon op te zien komen. Heldere lichtstralen schijnen over de rotsenwanden en geven schitterende kleuren aan de lucht. Een héle mooie natuurverschijnsel die een ander natuurverschijnsel goudenkleuren geeft.


Na deze prachtige en vooral rustgevende zonsopgang gaan we nog even met een kop koffie aan onze picknicktafel nagenieten. Langzaam worden ook onze kinderen wakker. Samen ontbijten op deze magische plek. We laten de camper staan en lopen vanuit de camping naar het visitor centrum. Hier leren we over het ontstaan van het park, welke dieren er leven en over de grondsoorten. Vanuit de achterdeur start een prachtige wandeling. Via een korte boardwalk kijk je over de rotsen langs de rim. Een diepe afgrond vol ruime rotsen die torenhoog op elkaar lijken te balanceren. Wat een bijzonder park is dit, echt een juweeltje en must see. Wij komen hier zeker nog een keer terug!


We gaan op weg naar Arches. We rijden terug naar de 70 en gaan dan bij Grand Junction zuidwaards richting Moab; The adventure center of the west!. Je kunt ook over highway 128 rijden maar deze doen wij later nog aan.


In Moab is het dit weekend druk. Er is een autoshow en al veel accommodatie is vol. Wij hebben een reservering voor 2 nachten bij de KOA in Moab. Het verkeer trekt langzaam door het stadje. Op zich niet zo erg, er is genoeg te zien, bekijken en bekeken worden. Bijzondere auto’s en buggy’s. De kinderen kijken hun ogen uit. Zij verheugen zich vooral op de aankomst op de camping zodat ze lekker kunnen zwemmen. Daar hebben ze wel even naar uitgekeken en aangekomen is dat ook hetgeen we meteen gaan doen.


Daarna draai ik een kleine was en ga een start maken aan het avondeten. Dat is wel handig aan deze particuliere campings zoals KOA. Ze hebben allen faciliteiten zoals wasmachines, drogers en een middel grote kampeerwinkel voor wat benodigdheden. Het is wel even lekker om zo de dag te eindigen, samen in de hot tub en het mooie zwembad. Morgen hebben een dag vol avontuur; raften op de Colorado Rivier.


Overnachten: KOA Moab $80/ 2 nachten. Fully hookup

Afstand: 180 km

Moab Excursie Raften

Vandaag gaan we een hele dag raften! Zin in! We staan om 07:00 op, om 08:00 moeten we bij Red River adventures rafting zijn. Het is een prachtige zonnige dag met een helder blauwe lucht. Sowieso onze zwemkleding onder onze kleding aan, je weet maar nooit. We hebben er allemaal erg veel zin in. Lisa, onze dochter van 6 zonder zwemdiploma mag ook mee. Het is een family raft met stroomversnellingen van level 1 en 2.

Rafting full day

 

We komen aan bij het kantoor en parkeren onze C30 op een van de aangewezen parkeerplaatsen. We melden ons op het kantoor, klein maar dat past wel bij het bedrijf. Leuke jonge medewerkers. Samen met een van hun lezen we het contract door. Uiteraard een veiligheidsinstructie en regels voor in de boot. Alles is duidelijk en ondertekenen de overeenkomst, ook namens de kinderen. Terug buiten krijgen we onze wetsuites en lifevestst aangemeten. We voelen er ons veilig in. Heerlijk ingepakt ook met dit warme weer. Ook nu krijgen we wat instructies over onze pakken en reddingsvesten.

We krijgen ook nog een z.g. dry-bag waar spullen zoals een telefoon in kunnen. Geheel ingepakt en wel gaan we met een klein busje van Red River adventures op pad. Het is een klein uurtje rijden naar de plek waar wij te water gaan. Een prachtige route! We rijden door Moab richting Arches NP en gaan nét voor Arches NP de Scenic Byway U-128 op, een van de mooiste wegen van Utah op paralel aan de Colorado river Gorge. Deze volgen we een tijdje stroomopwaarts.

Onze gids Mike vertelt over het prachtige landschap, de rotsen, de canyons zoals Negro Bill Canyon en wandelingen die je op de verschillende plaatsen kunt maken. Het lijkt veel op Monument Valley maar dan met veel groen, weilanden en canyons. Echt schitterend. Langs de rivier zijn ook een aantal erg mooi gelegen campings, stateparkcampings. We worden afgezet bij een van deze campings nabij Fisher Towers. Hier kunnen we nog even gebruik maken van een wc en nog wat eten en drinken.

Ondertussen worden de raftboten klaargemaakt en gaan te water. Na nóg een veiligheidsinstructie van onze kapitein mogen wij ook de boot in. Samen met nog 2 jongemannen uit Alaska. Met z’n 4-en zitten we op de rand van de boot, de kinderen zitten achterop en daarachter de kapitein. Ook Lisa krijgt een peddel.

Het is vanaf de rivier nóg mooier. De immens hoge rode rotsformaties aan weerskanten, verre landschapsgezichten met groene wijds weilanden. Onze gids vertelt uitgebreid over de omgeving en wat er te doen/zien is. Op sommige plekken in de rivier zijn er versnellingen en kolkende waterpartijen. We krijgen instructies wanneer wel en vooral ook wanneer niet te peddelen. De kinderen vinden het prachtig en gillen het uit! Lisa kan zich goed vasthouden aan de touwlijnen van de boot. Het had voor ons wel wat heftiger gemogen maar passen ons graag aan de kinderen voor wie dit prima was.

Rond het middaguur leggen we aan bij een strandje waar we ons even ontdoen van wat natte kledingstukken. Lekker opwarmen in de zon. Ondertussen wordt er een heerlijke lunch klaargemaakt. We pauzeren hier zo’n uurtje. Het is ook weer een prachtige plek. Na de lunch gaan we nog ruim een uur verder stroomafwaarts en overwinnen nog een paar stroomversnellingen. Wat een fantastisch avontuur!

Rond een uur of 3 meren we weer aan op een strand van een rest area. Hier staat ook weer het busje en worden de boten op de aanhanger gehesen. Moe en zeer voldaan gaan we terug naar Moab. What an amazing day! We sluiten deze geweldige dag af via de supermarkt op de camping. We duiken het zwembad in en relaxen in de hottub. 's Avonds maken we de bbq aan en eten lekker buiten.

Excursie: Volle dag raften: $382,54 totaal / excl. fooi

Moab - Capitol Reef

Vandaag gaan we weer verder. We verlaten de KOA camping en rijden door Moab naar Canyon Lands.


We rijden met onze C30 het park door en stoppen bij het Island in the sky Visitor Center. Daar laten we ons informeren over de must sees en wandelingen die ook geschikt zijn voor de kinderen. De kinderen vermaken zich in het museum gedeelte van het center waar ze kunnen voelen aan beestjes en kunnen bekijken hoe alles is ontstaan. We laten de camper even staan en lopen naar Shafer Canyon overlook, deze is waanzinnig! Wat een bijzonder mooi park. Wijdse canyons en diepe kloven.


We rijden met de camper verder het park in naar Mesa Arch en Green River Overlook. Vanuit daar maken we een korte wandeling. Amazing! Na een bezoek aan Whale Rock rijden we de weg terug langs het visitor Center. Helaas is het weer wat slechter geworden. Te slecht om een bezoek te brengen aan Dead Horsepoint State park. We besluiten om onze reis voor te zetten naar Capitol Reef National Park.


We pakken highway 191 naar de 70.  Na de plaats Greenriver rijden we de 24 op richting Hanksville en Caineville naar Fruita. De weg naar Capitol Reef is heel afwisselend. Van steppe woestijn tot grijs/bruine rotspartijen naar groene vlaktes. In Capitol Reef is het prachtig! De grijs/bruine rotsen worden weer rood en hebben ronde vormen en torens. Hoge kliffen en de enorm vruchtbare omgeving is zeer groen. Zo ook rondom de camping in Fruita, er ligt een fruitboomgaarden en staan nog huisjes uit voormalige tijden. We rijden over de scenic drive door het park naar het visitor center. 


We besluiten door te rijden naar de camping. Deze is prachtig gelegen en vol! Goed dat we deze vooraf gereserveerd hebben. Het is echt een must. We maken een wandeling over de camping en de Fremont River Trail en zien wat hertjes en een bever. Heel bijzonder. We ontsteken het kampvuur en leggen op de BBQ rekje het eten voor deze avond. Na een voetbalspel met andere Nederlanders gaan we naar bed.


Overnachten: National Park Fruita campground $18. No hookup.

Afstand: 300 km

Capitol Reef NP - Bryce Canyon NP - Zion NP

We brengen een bezoek aan het visitor center. Hier begint ook de scenic drive, deze is one way dus je moet ‘m ook weer terugrijden. Het eindpunt is Capitol Gorge. Je rijdt langs rode rotswanden en kunt stoppen op uitkijkpunten waar ook de start is van diverse wandelingen.  Een verblijf van 2 nachten is aan te raden om het park goed te kunnen bekijken. Helaas moeten wij weer door… Vandaag gaat de reis naar Zion NP via Bryce NP en willen we rond de lunch bij Ruby’s Inn zijn.


We rijden naar Torrey en vanuit daar pakken we highway 12. State route 12 of scenic byway 12 of nog beter en zo is het ook volgens ons; ‘Journey Through Times Scenic Byway’. Een aanrader om te bereizen als je de nationale parken Capitol Reef en Bryce Canyon bezoekt. Een highway vol hoogte punten. Soms slingert de highway omhoog door de bossen waar nog sneeuw ligt en langs rode rotsen en diepe kloven. Dan rij je bovenop een kol en ga je langzaam aan weer naar beneden richting het dal en rij je door de vallei.


Aan de start van hwy 12 ligt een bezoekerscenter, zeker naar binnen gaan om wat tips te krijgen voor onderweg. Hwy 12 heeft een aantal punten (z.g. mijlpalen) die een bezoek meer dan waard is. Een zeer afwisselende dagtocht! We komen aan in Bryce Canyon en helaas is het weer omgeslagen. Het nationale park van Bryce Canyon zelf hebben we al een paar keer bezocht. Voor vandaag is het alleen de bedoeling dat we rondom Ruby’s Inn blijven.Het was er erg druk. We lopen het hotel in en kijken daar wat rond. Er is een souvenirwinkel en een levenswarenwinkel voor wat kleine boodschappen.


We lunchen in de camper. Omdat het weer nog slechter is geworden besluiten we om verder te rijden. We vervolgen onze weg naar Zion National Park. Het regent heel hard en de temperatuur is gezakt. Onze camping Ponderosa ligt aan de oostkant van Zion, aan highway 9. We nemen de afslag en rijden de berg omhoog. Bovenaan aangekomen rijden we het terrein van Zion Ponderosa op. Het is een ranch-achtig terrein met individueel te huren huisjes, een hotel en een camperplaats. Nadat we ons gemeld hebben rijden wij daar naar toe. Het ligt helemaal bovenaan, net achter een prachtig zwembad.


We installeren ons en gaan zwemmen, ondanks de regen wel lekker. Zo ook weer de hottub. Wel weer fijn voor ons en de kinderen na zo’n reisdag. Helaas wordt het weer slechter en trekken er zeer donkere wolken boven ons. De aangemaakte BBQ regent uit waardoor we alles in de camper gaan klaarmaken. Het onweer is best heftig, vooral zo bovenop de berg. We spelen nog een paar potjes Uno en gaan te bed.


Overnachten: Camping Zion Ponderosa $80 fully hookup.

Afstand: 300 km

Zion NP - Las Vegas

We hadden gepland om de ochtend op de camping door te brengen. Nog wat zwemmen en dat ik een tocht per paard ga maken. Maar helaas is de grond zo nat dat de paden naar Zion niet begaanbaar zijn. Een rondje rondom de camping leek mij niet zoveel. Helaas, een volgende keer. We besluiten om de camping te verlaten en verder te gaan zodat we wat langer in het Nationale park kunnen doorbrengen.


We rijden naar de entree van de east entrance en kopen een kaartje voor de Zion tunnel @$15 die we doorgaan. Dat is de tunnel in het park die afgezet wordt om een aantal grotere voertuigen door te laten gaan, waaronder campers. Deze rijden dan in het midden door de tunnel omdat de zijkant te laag is. Zion is een druk bezocht park. Het bestaat uit een aantal hoge plateaus met diepe canyons zoals de ravijn Zion canyon. Hoog oprijzende wanden en onderin stroomt de Virgin Rivier. We maken een tocht naar de Zion Canyon bezoekerscenter. Daar laten we ons weer verder informeren over het nationale park. We verlaten Zion weer via de south entrance richting Springdale.


Vandaag is de eind bestemming Las Vegas! Richting deze fantastische stad merken we dat het weer opklaart en het warmer wordt. Heerlijk! Doordat we langer in Zion NP zijn gebleven besluiten we Valley of Fire State Park over te slaan. We willen vanavond óok nog even de stad en rijden door. De Interstate 15 voert door de woestijn, door prachtige beige canyons, hoog gelegen en steil. Dan opeens doemt er een oase op vanuit het niets en zien we de skyline van Las Vegas. Sin city! We zijn er weer. Zo om de 5 jaar proberen we er naar toe te gaan om te zien hoe deze zinderende stad zich verder heeft uitgebreid. Aangekomen op de camping installeren we ons bij het zwembad, even opwarmen naar 2 frissere dagen. De kinderen vermaken zich in het resortstijl zwembad. De hemel is blauw en steekt prachtig af tegen de groene palmbomen die rondom het zwembad staan. Tot ver in de namiddag brengen we hier met gemak onze tijd door.  De camping verder is netjes en staat vol met enorme Amerikaanse campers. Het zijn parkeerplaatsen sommige voorzien van een met terras met gras en andere met grint. Hierop staat een picknick tafel, een kampvuur mag niet. Maar dat hoeft ook niet. Doorgaans gaat iedereen net zoals wij naar Las Vegas, de strip. We informeren bij de receptie naar een goed sushi restaurant (dat willen de kinderen al de hele vakantie) en nemen er een Uber naar toe. We eten fantastische sushi bij Sushi Way! Een aanrader en avondvullend. De kinderen zijn moe en we besluiten om een Uber terug te nemen, uiteraard wel over de Strip!


Overnachten: Oasis campground $80 fully hookup / 2 nachten

Afstand: 100 km

Las Vegas

Vandaag blijven we op en rondom de Oasis campground. Na het ontbijt wandelen we vanuit de camping naar de outletmall, gelegen op zo’n 15 minuten loopafstand van de camping. Het is een gigantisch overdekt winkelcentra met outlet winkels. Hier vermaken we ons wel een paar uur! Bekende sportmerken zoals Nike en Adidas, Thommy, Guess, Gap en nog véle andere winkels krijgen een uitgebreid bezoek van ons. Met tassen vol nemen we aan het eind van de middag een Uber terug naar de camping. Wij ploffen neer bij het zwembad zodat de kinderen lekker kunnen afkoelen en spelen in het water. Wij relaxen aan de waterkant.


Aan het begin van de avond pakken we een Uber naar de Strip, bestemming is het Bellagio hotel. Daar kwamen we precies op tijd aan voor de fonteinenshow. Prachtig! We lopen naar de overkant het Paris hotel in en daarna naar het Venetian. We wanen ons in zuid Europa en de kinderen kijken hun ogen uit. We eten in een van de hotels, lang niet zo goed als de dag ervoor maar goed. Na het eten het donker en spotlights aan in Las Vegas. De stad en haar hotels lichten op en er is veel vertier op straat. We nemen een Uber naar het New York New York hotel en lopen vanuit daar nog naar het MGM en Excalibur. Voldaan en met genoeg indrukken van deze bruisende stad nemen we vanuit het MGM weer een Uber naar de camping.


Moe maar zeer voldaan kruipen we in ons camperbedje.

Las Vegas - Los Angeles

Vandaag een hele lange reisdag, we rijden naar Los Angeles! Op naar de kust, de Californische kust.  De reis tussen Las Vegas en Los Angeles is in de meeste routes opgenomen. Alternatieve routes met extra stops zijn rijden via Joshua Tree, Lake Havasu  of in de maanden buiten het zomerseizoen door Death Valley. 


Wij pakken de ‘kortste route’ via de I-15 verder zuidwaarts en vervolgen dezelfde weg naar het westen tot aan Los Angeles. Onze route bevat een aantal stops onderweg die voornamelijk plaatsvinden bij tankstations. Zodra we in de buurt van Los Angeles zijn duurt het nog ruim 1,5 naar de camping. Deze bevindt zich in de buurt van Hollywood. Het is een mega grote stad met aaneengesloten snelwegen waarop het altijd druk is.


Aan het begin van de avond komen we aan op de camping, Walnut RV Park.  We blijven hier 3 nachten. De camping is gelegen in een nette woonwijk. Een prima uitvalsbasis om het noorden en de kust van Los Angeles te bezoeken. We installeren de camper, eten wat en regelen een Uber naar de luchthaven van Burbank. We hebben namelijk een auto gehuurd voor de komende dagen. We kiezen een gave sportwagen uit, een Nissan Maxima. De mannen zijn helemaal in hun nopjes. We rijden (racen) terug naar de camping. Wel weer even anders, rijden in een auto. We sluiten de dag af met een paar potjes Uno en gaan slapen.


Overnachten: Camping Walnut RV park $80 fully hookup. 3 nachten.

Autohuur: €45 per dag / Fully inclusive

Afstand: 400 km

Santa Monica - Hollywood - Beverly Hills

Vandaag zouden we eigenlijk naar Universal Studio’s gaan maar als we het de kinderen vragen willen zij het liefste eerst zwemmen en daarna met de auto naar het strand. Tja, dan doen we dat toch!


Gisteren was al een lange reisdag en de dagen in Las Vegas, ondanks de tijd bij het zwembad, ook een paar met vele indrukken.


We blijven de ochtend bij het zwembad en ik draai weer wat wasjes. Dat moet tenslotte ook gebeuren. Na de lunch rijden we met onze sportwagen door Beverly Hills en Hollywood richting Santa Monica. We parkeren bij Venice Beach en lopen daar de boulevard op. Helaas naar ons idee wat vergaande glorie. Het zag er wat verpauperd uit. Veel straatartiesten/daklozen en de winkels, restaurants en bars nodigen niet zo uit.


We lopen wat rond en besluiten verder te rijden naar Santa Monica waar we via de pier het strand op gaan. In onze herinnering was het hier ook mooier. Maar goed, de kinderen maken veel plezier met het zand en water. Na een paar uurtjes gaan we terug naar de camping. We stoppen eerst nog even bij een supermarkt om onze voorraad wat aan te vullen. Wel handig met de auto. Ik geloop niet dat het anders met de camper zo gemakkelijk zou zijn met parkeren en rijden langs de kust plaatsjes.


Terug op de camping eten we en maken we een einde aan onze dag met wat spelletjes.

Malibu

Vandaag gaan we er weer op uit met de auto. De bestemming is het Hollywood sign en Beverly Hills. We rijden door de prachtige bergen rondom de stad en rijden zo Hollywood binnen. Gigantische huizen en mooie lanen met palmbomen, dit is Beverly Hills en Bellair. We stellen de navigatie in op ‘the mansion’ en rijden er zo naar toe. Vanuit daar gaan we naar Griffith observatory vanwaar je naar het Hollywood sign kan lopen. Dat doen we een stukje en maken foto’s van dichtbij. Erg leuk om daar te zijn.

Vanuit hier rijden we naar de kust maar nu rondom Malibu. Een favoriet plekje van ons. We rijden via Malibu Creek en Canyon naar het stadje en komen uit op highway 1. Deze vervolgen we een klein stukje richting Los Angeles en parkeren de auto. Hier liggen prachtige huizen aan/op het strand. Op sommige plekken kun je tussendoor aan het strand komen. Dat staan aangegeven met een bord. We verblijven hier de rest van de middag aan het strand. Het is een beetje uitwaaien maar wel lekker. Aan het einde van de middag pakken we onze spullen en gaan terug naar de auto. We gaan iets doen wat we nog niet hebben gedaan, bij de MC Donalds eten!

Santa Barbara

Vandaag rijden we met zowel de camper als de auto naar Santa Barbara. Een van onze favoriete stadjes aan de Californische kust. Het was van oorsprong een missiepost en dat zie je ook wel terug. De stad werd zwaar beschadigd door een aardbeving en is grotendeels herbouwd in de Spaanse stijl.


Het heeft een hele gezellige hoofdstraat met leuke winkels, restaurants en bars. Het is een populaire stad als toeristische bestemming en woonplaats voor de rich and famous. We maken eerst een héle lange stop bij de Camarillo Premium outlet mall. Onze 2e keer dat we tijd hebben om te winkelen. Vanuit daar rijden we door naar Carpinteria. Hier verblijven we op de state beach camping pal aan het strand; fantastisch! Zo dichtbij de oceaan dat je ‘m hoort, zelfs in de camper. We maken een kampvuur (yay! het mag eindelijk weer) en dekken de picknicktafel voor het eten.


Wat fijn om hier weer te zijn. We blijven nog lang buiten en zien het kampvuur opbranden.


Overnachten: Camping Carpinteria $45. No hookup

Afstand: 150 km

Santa Barbara - Highway 1 - Big Sur

Vandaag gaan we naar het stadje Santa Barbara. We parkeren de camper bij een hotel en gaan met de auto naar het centrum. Daar lopen we over de hoofdstraat en drinken onze favo bij Starbucks. Tijd om weer verder te gaan. Het tempo van deze reis bevalt ons goed en het is ook niet te veel. We nemen genoeg tijd om dingen te zien en het rijden tussendoor valt ook mee. Ook dán is er genoeg te zien en te beleven, prachtige routes. En vanaf vandaag nóg een; highway #1!


We leveren de auto in op Santa Barbara airport, een makkelijke kleine luchthaven dus zo gebeurd.


Vandaag rijden we een stuk van highway 1 via Pismo Beach en San Luis Obispo rijden naar Big Sur. Highway 1 is één van de mooiste routes ter wereld. Vele mooie uitzichtpunten, interessante bezienswaardigheden en leuke stadjes. En uiteraard de prachtige natuur, de kustlijn en wildlife. We stoppen op een aantal plaatsen. Onder meer om de zeeleeuwen op verschillende stranden te zien liggen.


Vanaf de omgeving van Big Sir rij je écht langs de kust en kronkelt de weg prachtig middels vele haarspeldbochten omhoog richting San Francisco. We passeren kleine stadjes, mooi gelegen hotels en campings. Voornamelijk state park campings. Zo ook de onze voor de komende nacht. We blijven op state beach Kirkwood. Een perfect postcard picture camping. Hoog gelegen in een groene omgeving uitkijkend over de oceaan en links en rechts over de kustlijn. Adembenemend! Ook hier weer, reserveren is een must want de camping is vol geboekt.


We maken na het installeren een wandeling over de camping en naar verschillende uitzichtpunten. Tijd voor het kampvuur en om de BBQ te ontsteken. Weer genieten hier!


Overnachten: Camping state beach Kirkwood $18. no hookup

Afstand: 300 km

Big Sur - Highway 1 - Monterey - Santa Cruz

Vandaag rijden we verder, Highway 1 noordwaarts. Na het ontbijt maken we vanaf de camping een wandeling naar beneden, naar de oceaan. Er loopt een goed pad en is ook voor de kinderen goed te doen. We komen uit op een strandje met stenen en rotsen. De oceaan dendert er tegenaan. Prachtig. Je kunt net de hoek om kijken en ziet highway 1 wat hoger gelegen liggen. We blijven hier even en verzamelen wat stenen. De kinderen klauteren op de rotsen en er worden mooie foto’s gemaakt.


Na deze wandeling vervolgen we highway 1 en rijden naar Big Sir. Een leuk klein stadje. We halen hier wat boodschappen in een all natural biologisch winkeltje.


We komen aan in Monterey. Helaas is het gaan regenen en willen de kinderen voornamelijk naar een speeltuin of zwemmen. We slaan daarom maar het aquarium over en gaan naar het bezoekers centrum om te informeren naar campings. We besluiten om verder te rijden naar Santa Cruz. Daar hebben we wel eens eerder op de KOA gestaan en dat was goed bevallen, een mooie camping.  Hoe kort bij ook, het weer is er net iets beter. Dat heb je veel hier langs de kust. Het kustgebergte kan de wolken net tegenhouden waardoor het op de ene plek fris en mistig is en op de andere zonniger.


We installeren ons op de campingplaats en gaan met de kinderen naar het mooie zwembad. Het ziet er allemaal net iets anders uit dan de vorige keer. Zo ook het zwembad. Die is zichtbaar nieuw en mooi aangelegd. Ook weer met een heerlijke hottub. Na het zwemmen maken we bij de camper het kampvuur aan. De kinderen spelen in het tegenovergelegen speeltuin en gelegenheid. Het is een hele mooie camping.


Ovrenachten: KOA Santa Cruz $104 fully hookup

Afstand: 232 km

Santa Cruz - Basin Redwoods State Park

Deze ochtend blijven we op de camping. We zwemmen en spelen met de kinderen en amuseren ons in en rondom de camper.


Rond de middag rijden we ongeveer 1 uur richting San Francisco naar Big basin Redwoods state park. Het oudste staatspark van Californië. Heel verrassend rijden we de bergen in die vol staan met groene wouden, hoge dikkere bomen. Het is een prachtig gebied. Net voor het state park rijden we naar de camping. Het wordt afgeraden om deze weg verder door te rijden, door het park. De weg bevat veel bochten die te scherp zijn voor zo’n grote camper als wij bij hebben.


De camping is mooi, simpel maar gelegen tussen de Redwood bomen. De eigenaars zijn alleraardigst en behulpzaam en geven ons wat tips aan wandelingen voor de volgende dag. We installeren ons verder en maken het kampvuur weer aan. Het lijkt wat eerder donker omdat we onder de bomen staan. Met kaarsjes en het licht van de camper redden we ons met buiten eten.


Overnachten: Big Basin Redwoods campground $40. Fully hookup

Afstand: 180 km

Basin Redwoods - Silicone Valley - San Francisco

Deze ochtend maken we een flinke wandeling vanuit de camping naar Big basin Redwoods state park. Het eerste stuk gaat langs een andere camping waarna we over een rivier steken het park in. Het is echt een juweeltje. Tussen de bomen zien we een paar herten grazen. Het doet wat denken aan Sequoia NP. In het park zijn de wandelpaden goed aangegeven en loop je een soort ronde langs een aantal typische bomen, sommige met naam. We gaan kijken bij het bezoekers centrum en laten ons informeren over het park. We lopen terug naar de camping.


Vanmiddag gaan we naar Silicone Valley. Kijken waar Facebook en Google gevestigd zitten. Het is een groot terrein met alleen bij Google een Google winkel waar je allerlei spullen van Google kunt kopen. Leuk om gezien te hebben maar helaas anders voorgesteld. Het had veel informatiever mogen zijn zodat je als gebruiker van op een interactievere manier iets had kunnen leren.


We rijden naar Coyote Valley, iets verder zuidelijk van San Francisco. Daar hebben we een camping voor onze laatste nacht. Kinderen naar het zwembad en wij alvast de eerste koffers inpakken. Helaas is het alweer zover. De avond maken we alle laatste etenswaren op en gaan op tijd naar bed.


Overnachten: Coyote Valley RV Park $80. Fully hookup

Afstand: 180 km

Camper inleveren in San Francisco

Deze ochtend vroeg alle koffers verder inpakken en de camper inlever klaar maken. Kastjes leeg en alles bezemschoon. Tanken, watertanks legen en propaan bij laten vullen. We rijden vanuit de camper binnen 1 uur naar Newark, ten oosten van San Francisco. Daar leveren we de camper in. Het is een enorm groot verhuurstation en de medewerkers zijn gehaast. Voordeel is dat we de camper zo kwijt zijn en vlot geholpen worden. Alles is in orde dus we kunnen een Uber bestellen om mee naar de internationale luchthaven van San Francisco te gaan.


Op de luchthaven moet je bij de incheckzuilen jezelf verder inchecken en krijg je de kofferlabel naar Amsterdam. Daarmee ga je de rij in waar je de koffers kunt afgeven. Het vliegtuig vertrekt op tijd, klaar voor de 10 uur durende terugreis.

San Francisco - Amsterdam

Op tijd komen we aan in Amsterdam. Moe maar zéér voldaan. Wat een bijzonder, prachtige reis hebben wij gemaakt. Een met vele highlights en waar we nog héél lang van kunnen genieten. Ik weet wél al waar onze volgende camperreis naar toe gaat…in ieder geval vanuit Denver en een stuk door Colorado. Wat heeft mij die stad en staat verrast! Amazing!!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties