Op naar Amerika

We worden door Frank en Lidia weggebracht naar Schiphol. Het inchecken ging snel en we zijn op weg naar de Verenigde Staten. Na ruim 8 uur vliegen komen we in Minneapolis aan voor de overstap naar Phoenix. Binnen de korste keren waren we door de douane en de immigratiedienst en hadden we ruim de tijd om rond te kijken en in te checken voor Phoenix. Ruim drie uur later waren we in Phoenix, konden we zo doorlopen en met de shuttlebus naar het hotel.

De camper ophalen

We worden netjes conform afspraak opgehaald bij het Best Western hotel door een taxi die ons brengt naar Cruise America. Hier staat de voor ons vertrouwde C30 al klaar. We herhalen het terugkerende ritueel van de eerste keer boodschappen halen bij Safeway, waar mijn oude klantenkaart van 2001 nog een korting opbracht van USD 22,00!
Hierna zijn we op weggegaan naar de camping Point of Rocks RV Park in Prescot. Voor vandaag meer dan genoeg, morgen zien we verder en gaan we richting Las Vegas via een deel van de Route 66.

Over de Route 66

We vertrekken richting Las Vegas. We nemen de weg richting Ash Fork en vandaar door naar het plaatsje Seligman. Hier blijkt wel dat de Route 66 nog steeds een wereldberoemde weg is, want het stadje staat vol met toeristenbussen. En alles is uit de kast gehaald om maar zoveel mogelijk de oude glorie te herstellen van de Route 66, uiteraard met de auto's uit de tekenfilm Cars. Hier hebben we even rondgekeken, een paar kaartjes gekocht, foto's gemaakt en vertrokken over de Route 66.
De weg begint slecht maar hoe verder we komen wordt het al wat beter. Voor Lake Mead willen we de Hoover Dam bezoeken, maar eerst moeten we door de strenge beveiliging. De camper controle verloopt soepel en we kunnen over de dam rijden en parkeren aan de andere zijde van de dam. Helaas weinig plek meer, dus even wat foto's maken en op weg naar de camping aan Lake Mead. Plaats is er voldoende en we krijgen een mooie plek op nummer 1201.

Viva Las Vegas!

Vandaag gaan we naar Las Vegas. Zonder onze oude TomTom met SD-kaartje van de VS en Canada waren we niet op de camping Circus Circus gekomen, maar ergens in Los Angels. De ene 6-baans weg na de andere, afslag na afslag en op het laatst richting Los Angels, jawel.. toch fout? Nee, de volgende afslag rechts, en weer scherp naar links en ja hoor we zijn er.
We besluiten maar meteen op advies van de camping medewerker een buskaart te nemen om De Strip te bezoeken. De Strip ligt op loopafstand van de camping en daar staat de bus al. We gaan eerst naar het Bellagio hotel en vandaar lopen we een stuk terug langs alle bijzondere gebouwen.
's Avonds gaan we weer, maar nu meer voor de prachtige verlichting. Uiteraard gaan we ook nog even naar het casino waar we zowaar nog een prijs winnen, USD 1,00, het is niet veel maar wel leuk. Er is wel internet maar de verbinding en mailen kunnen we helaas niet.

National Park Valley of Fire

Als eerste verras ik Truus om niet direct op pad te gaan, maar we rijden eerst naar de Little White Chapel, hier stonden we 20 jaar geleden ook en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Een kleine verandering hier en daar, maar de rest is hetzelfde gebleven.
Het heeft de afgelopen nacht gewaaid, maar vandaag lijkt het wel storm. Ik kan het stuur niet met één hand bedienen, beide handen aan het stuur en maar tegensturen. Veel snelheid zit er voor ons en veel weggebruikers dan ook niet echt in.
We rijden door naar het Valley of Fire National Park, mooi om te zien maar niet erg spectaculair. We rijden door naar Zion National Park. Net voor de ingang van het park nemen we de camping Zion Canyon Camp Ground. Hier horen we dat het te plaatse behoorlijk heeft gespookt en alle verbindingen zijn uitgevallen, dus weer géén telefoon en internet.

Zion National Park

Vanmorgen was het perfect weer, in het ochtend zonnetje ontbijten en gaan we op pad richting Zion National Park. Aangezien de camping net voor het park ligt, zijn we binnen 5 minuten bij de poort van het park. We moeten USD 25,00 extra betalen om door het park te mogen, ongeacht onze Nationale Parkenpas. Ook betalen we USD 15,00 extra om door de tunnel te mogen. Zouden we dit niet doen, dan moeten we een behoorlijke omweg maken van zo'n 200 kilometer om verder te kunnen.
We parkeren de camper in het park en kunnen met de gratis shuttle bus het park door. We besluiten een traip te lopen bij het Emerald pools. Prachtige trail, in het zonnetje, wat wil een mens nog meer.
Nadat we terug zijn bij de camper vertrekken we richting Bryce Canyon National Park. Via een goed aangelegde weg, met prachtige vergezichten komen we door het park bij de tunnel. Hier regelt de parkwachter voor ons een lege tunnel, aangezien onze camper hoog en breed is, wordt al het verkeer tegen gehouden. De tunnel heeft namelijk een half ronde vorm en bij een tegenligger zouden we vast komen te zitten in de tunnel. Toch wel stoer met zo'n camper alléén door de tunnel te mogen.
Alles gaat goed en we gaan op weg naar Bryce Canyon. Onderweg weer prachtige vergezichten. Plotseling betrekt de lucht en we krijgen.. sneeuw. Nog niet eerder gehad op vakantie, maar voor alles is een eerste keer.
Onderweg zien we overal sneeuw liggen en als we bijna bij de camping zijn, sneeuwt het nog harder. Echter zo snel als het begon te sneeuwen, brak ook de zon weer door. Het blijft verder droog en we besluiten wat te gaan wandelen.

Bryce Canyon National Park

Vannacht was het extreem koud en konden we, ondanks de kachel in de camper, nauwelijks warm blijven. We waren, net als alle buren op de camping, al vroeg op om ons warm te douchen en bakken koffie te slurpen. Buiten bleek de waterslang bevroren en kon ik met moeite de beide uiteinden in elkaar draaien. De slang paste dus ook niet meer in het vak voor de waterslang, dus maar in de ruime garage van de C30.
Dus al vroeg op pad door Bryce Canyon National Park. Onvoorstelbaar zo mooi zijn hier de uitzichten op de vele uitzichten. Je vraagt je iedere keer weer af, valt er een rotspuntje af, of blijft deze hangen? We gaan van uitzichtpunt naar uitzichtpunt, het blijft iedere keer weer een wonder om naar te kijken.
We vervolgen onze weg want we willen vandaag door naar Capitol Reef National Park. Onderweg nemen we de weg nummer 12, ook weer een bijzonder mooie weg dwars door de bergen. Aangekomen in het dorp Torrey, net voor het park, blijkt dat twee van de drie campings vol zitten! Gelukkig kunnen we op de derde camping nog een plekje krijgen.
Nu snappen we de opmerking van de douane bij binnenkomst in Minneapolis pas, die vroeg namelijk: “zijn alle Hollanders nu in Amerika?”. Blijkbaar wel veel Hollanders die gebruik maken van de gunstige Dollar en het voorseizoen.

Capitol National Park

Vannacht was het weer koud, maar redelijk te doen, of we raken aan de kou gewend. We worden in ieder geval wakker in een lekker zonnetje. Vanaf vandaag hebben we plotseling het weer mee en blijft het zonnig en de nachten in ieder geval in de plus rond de 8 graden.  Na het ontbijt vertrekken we naar Capitol Reef NP , een must als je hier bent. Ontzettend mooi en het zou jammer zijn als je dit park niet bezoekt. Onderweg, ik herhaal me zelf maar weer eens, vallen we van de ene verbazing in de ander. Zo mooi is ons onze aarde dus.
Na het park, het blijft gewoon heel mooi, rijden we door de prairie naar het dorpje Moab, over lange rechte wegen. Erg Amerikaans, lange, lange rechte wegen, zonder uiteinde lijkt het wel.
We komen op tijd aan in Moab en hebben weer geluk, nog 1 plaats voor 1 overnachting vrij!

Arches National Park & Dead Horse Point National Park

Vandaag staat Arches National Park en Dead Horse Point State Park op de agenda.
Wat valt er hier nog van te zeggen, het park is een aaneensluiting van prachtige bergen, uitzichten en noem maar op. Als je hier de vorige parken mee vergelijkt, kun je alleen maar zeggen, overweldigend. Dit park is een must om te zien.
Vanuit Arches National Park een stukje in noordelijke richting rijden en je kunt links afslaan naar Canyonsland NP en Dead Horse State Park. Dit laatste park hebben wij bezocht, dit is dan wel geen nationaal park maar een state park waarvoor je wel entree moet betalen, ondanks je nationale parkenpas. Maar goed het was toch echt wel de moeite waard.
We overnachten op de KOA Grand Junction waar we nog een ander Nederlands stel ontmoeten, dat de camper had opgehaald in Chicago op 5 mei en tot vandaag alléén maar sneeuw hebben gehad. Hetgeen aangeeft dat je niet al te vroeg vanuit Chicago moet vertrekken.

Black Canyon of the Gunnison

We vertrekken richting het zuiden naar het plaatsje Montrose, dichtbij de Black Canyon of the Gunnison National Park.
Hier zijn we aan het begin van de middag en zoeken een plekje op de KOA campground. We besluiten eerst even te rusten, ja dat doen we zo nu en dan ook, we mogen gebruik maken van de hottub en de grote gas barbecue, dat is toch wel handig.
De Black Canyon of the Gunnison is niet ver van de camping vandaan en binnen de kortste keren staan/rijden we door het park. Op de diverse uitzichtpunten kunnen we de natuur bewonderen. Hier zijn de bergen bijna donker, vandaar Black canyon, met hier en daar een hele bijzondere schittering in het gesteente.
Wij kijken vanaf de top van de berg naar een heel diep dal, het lijkt qua bouw wel op de Grand Canyon, alleen dan veel smaller.

Silverton

We gaan richting Silverton, zo'n 2,5 uur rijden vanaf de camping voor onze volgende stop. Onderweg stoppen we in het mooie dorp Ouray waar veel oude winkels zjin van rond 1855. Een van de winkeliers waarschuwt ons dat we over de 550 niet verder kunnen, aangezien er een bergverschuiving heeft plaatsgevonden. Als alles volgens plan verloopt zal de weg om 12.30 uur weer vrij zijn. Rond 12 uur staan we inderdaad voor een gesloten 550, we sluiten aan in de rij wachtenden tot het sein vrijgegeven zal worden. We lunchen maar vast in de camper, veel ruimte naast de camper is er niet, wel een afgrond die gelik zo'n 50 meter naar beneden gaat. We zien de vrachtwagen voor ons bijna op de rand van de afgrond rijden, zo smal is het hier en wij dus ook. Truus heeft het niet meer, ik blijf rustig en denk aan de televisieserie waarin truckers door bergen van India continue over zulke wegen rijden. Alles gaat uiteindelijk goed en we komen aan in Silverton. Hier is het echt zéér koud en staat er een harde stofwind te blazen, dat we besluiten door te rijden naar de KOA in Durango. Hier boeken we 2 nachten om even bij te komen. We besluiten om niet met de trein de tocht te maken naar Silverton.

Mesa Verde National Park

Vandaag zijn we naar Mesa Verde National Park geweest en heel mooi park waarin we nog de restanten van de oude Indianen, of wel de Native’s zien. De huizen zijn net onder een overhangende rots gebouwd, zodoende waren ze veilig voor weer en wind en ook voor eventuele vijanden.

Monument Valley National Park

Vandaag rijden we door naar Monument Valley National Park waar we een camping hebben uitgezocht midden in het park.
Als we onderweg zijn, is de wind zo hard, dat we regelmatig een zandstorm over de weg krijgen. Het zicht valt plotseling geheel weg door de zandstorm en moeten we regelmatig stapvoets rijden. Je ziet op de tv in Afrika wel eens een zandstorm, nou deze was dan klein maar fijn. In heel de camper ligt een dun laagje zand. Op de camping aangekomen blijkt deze geheel vol te zijn, zelfs de beide andere campings zijn vol. Doordat het heel hard waait en het zand strak over de weg waait, besluiten we om geen tour te doen. Het is een open vrachtwagentje waarin je achterin kunt zitten, dit lijkt me voor mijn ogen niet zo geweldig en we besluiten dan ook maar noodgedwongen om verder te rijden naar de volgende dorpje Mexican Hat. Hier vinden we een heel gezellige camping, met 12 plaatsen, waar we gaan staan. De eigenaar is een vrolijke oud marinier en laat ons zelf een plek uitzoeken. We staan er met 2 campers, het sanitair is oud maar zeer schoon.
Pizza staat op het menu vandaag, volgens de eigenaar het beste van het wilde westen. We laten ons verrassen.
En jawel hoor, een heel goede pizza krijgen we voorgeschoteld. Dat blijkt ook wel weer uit de honderden briefjes die aan de muur hangen, uit heel de wereld is men hier geweest, van China tot Rusland en Zuid Amerika. Uiteraard ook de nodige Europeanen zijn hier geweest. Blijkbaar een onbekende toplocatie voor een pizza.
Het waait nog steeds erg hard en langzamerhand ontstaat er een klein laagje zand in de camper. Buiten kunnen we niet meer zitten, We zitten midden in de woestijn, dus dan is er zand en zijn er heel soms “zandstormen”.

Page

We vertrekken vandaag richting het plaatsje Page.
Ook vandaag weer een straffe wind en als we weer langs Monument Valley komen zien we de zandstormen weer over de weg, dus toch maar doorrijden.
Na een paar uur komen we aan in Page en gaan gelijk op zoek naar de camping aan Lake Powell, want als we een plek hebben kunnen we wel weer verder zien. Gelukkig is er dit keer wel een plek vrij voor 2 dagen, 3 nachten zit er al niet meer in wegens volle bezetting.
We gaan terug naar Page om te tanken, te winkelen en om de propaantank bij te laten vullen. De koude dagen van een week terug heeft een aanslag gedaan op de voorraad gas.

Antelope Canyon

Vandaag gaan we naar de Navajo indianen om een tour door de Antelope Canyon te doen.
We worden met jeeps door de woestijn naar de ingang van de Canyon gebracht en onze gids legt onderweg het een en ander uit. Ze vergeet gemakshalve aan het begin van de tour te vertellen dat 's morgens door de Navajo's eerst de slangen uit de Canyon gehaald worden, maar vertelt dit pas aan het einde. Oeps!
Een prachtige Canyon waar we ruim 1,5 uur doorlopen en waar onze gids uitleg geeft hoe en waar je de mooiste foto's kunt maken. Altijd vanuit de schaduw zegt ze, anders worden ze niet mooi. En mooi dat de foto's zijn geworden!
Na de tocht terug richting Page waar we bij de supermarktketen van Wallmart de benodigde spullen weer inslaan, onderweg nog een prachtige tocht naar een fotopoint gedaan, dan nog even de Glen Canyon Dam bewonderen en weer terug naar de camping.

Navajo's

We besluiten, met nog een week te gaan, een korte verplaatsing te doen en gaan naar het RV park van de Navajo in Tuba City. We bezoeken het plaatselijk museum van de Navajo’s en gaan lekker een middagje relaxen.

Grand Canyon National Park

Vandaag de verplaatsing naar de Grand Canyon National Park, alleen het is erg bewolkt en we kunnen een bui verwachten. Net voor de Grand Canyon valt een klein buitje en als we bij het eerste viewpoint komen is het wat bewolkt. Jammer van de foto's, maar niets aan te doen. Even later klaart het weer op en kunnen we toch nog mooie foto's maken.
We verlaten het park nadat we even heel kort het Visitors Center hebben bezocht, hier was het een gekkenhuis, het leek wel of half Amerika hier was. Alle vier de parkeerplaatsen waren bomvol met honderden auto's en campers. Met moeite konden we een parkeerplaats vinden voor onze C30 van 9 meter.
We belanden bij de KOA camping in Williams.

Memorial Day

Al vroeg gaan we op pad naar Williams waar vanmorgen de Memorial Day Parade zal plaatsvinden. We laten ons verrassen.
Het is inderdaad een indrukwekkende parade waarin onder andere de lokale gesneuvelden worden herdacht. Heel het dorp is uitgelopen en is in feeststemming. Vlaggen en muziek waar je ook maar kijkt.

Sedona

We vertrekken op ons gemak richting Sedona, ongeveer een uurtje rijden, maar omdat de 89a afgesloten is door een grote bosbrand, moeten we een stuk omrijden. Tussen Flagstaff en Sedona woed er in een van de Canyon’s een grote brand.
Ook in Sedona hangt nog steeds de waas van de bosbrand over het dorp. De bergen zijn nog net te zien, zoveel rook hangt er nog. We besluiten te overnachten op de Rancho RV park en krijgen, ja echt weer hetzelfde verhaal, de laatste plaats voor 2 overnachtingen.
De camping is gewild wegens zijn ligging ten opzichte van het dorp Sedona. We krijgen een prachtige plek, nr 12.
Eerst even het dorp in, een echte toeristen stad, waarin men zich verontschuldigd voor het slechte uitzicht op de bergen. Het is erg druk, we winkelen wat en eten bij de Mexicaan een "echt" Mexicaans gerecht.
Na terugkomst op de camping besluiten we het morgen te proberen de Bell Rock te beklimmen, het is dan maandag en wellicht wat rustiger en wat minder rook.

Bell Rock

Vandaag gaan we de Bell Rock beklimmen. We zijn een heel eind gekomen, de top zat er door het warme weer zeker niet in. Maar voor ons doen zijn we een behoorlijk eind gekomen en geklommen. Al met al een tochtje van meerdere uren. Daarna lekker relaxen op de camping.

Montezuma Castle en Tuzigoot National Park

Vanmorgen worden we vroeg wakker door een brandlucht, het zal toch niet waar zijn? De rook van de bosbrand is neergeslagen en heel Sedona en omgeving ligt in een dikke wolk van rook. Het stinkt erg en we vertrouwen het toch niet helemaal en vertrekken direct na het ontbijt.
We gaan op weg richting Phoenix.
Eerst komen we nog langs Montezuma Castle National Park, waar we een stop maken om daarna door te rijden naar Tuzigoot National Park. Beiden minder spectaculair, maar omdat we in de buurt zijn toch meegenomen op onze tocht.
Van hieruit gaan we naar Desert Sands RV park ten noorden van Phoenix, om hier de 2 laatste dagen door te brengen. Het is hier warm, liefst 34 graden en het zal vanmiddag nog warmer worden volgens de info, rond de 41 graden. Weer eens iets anders dan -1 graad.

Phoenix

De camping die we uitgezocht hadden viel zwaar tegen en we verkassen voor de laatste dag naar Eagle View RV park. Een prachtig RV park, zó mooi hebben we het nog niet gehad.  En dat op 30 minuten van Cruise America, mooier kun je het niet krijgen de laatste dag.
Gratis koffie, limonade, donuts en ’s morgens een klein ontbijtje voor de gasten. Truus zit aan de knoppen van de airco en jawel hoor, de airco valt bij 42 graden Celsius uit. Na enige tijd zoeken de zekering gevonden, resetten en hij werkt weer, gelukkig maar, want om 21.15 uur is het nog steeds 32 graden.

Weer terug naar Nederland!

Vandaag brengen we de camper terug naar Cruise America en worden per taxi voor de laatste nacht naar het hotel gebracht.
De volgende morgen worden we vroeg met de hotel shuttle naar het vliegveld gebracht en beginnen we aan onze terugreis. We hebben zoveel gezien en meegemaakt, dat we thuis alles nog eens rustig na moeten kijken. Een onvergetelijke top reis is het zondermeer geweest.

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties