Amsterdam - Seattle

Om 5 uur vanochtend ging de wekker.... De laatste spullen inpakken, een snel ontbijtje en alles nog even checken. Om 6 uur kwam onze lieve dochter Veerle ons ophalen om ons naar Schiphol te brengen. Het is rustig op de weg, en binnen een uur zijn we al bij vertrekhal 2. Een dikke knuffel, want we zien elkaar zes weken niet!!
Op Schiphol is het al flink druk. Even in de rij om de bagage af te geven, daarna tijd voor een kopje koffie, en al snel boarden. Rustig en relaxt gaat het allemaal. We hebben prima plaatsen in het vliegtuig, we vertrekken keurig op tijd (10.30 uur) en worden gedurende de vlucht van negenenhalf uur prima verzorgd. Lekkere snacks, een warme lunch, diverse keren water, koffie of thee, af en toe een opfrishanddoekje. Goed gedaan Delta Airlines! En ja, in die tijd, wat doe je dan? Je kent dat wel: beetje lezen, beetje film kijken, even plassen, wat eten en drinken, nog even wat lezen, weer een dutje etc.
Om 10.50 uur plaatselijke tijd geland in Seattle. Door de douane, bagage ophalen en weer inleveren (?) en op zoek naar de shuttlebus die ons naar het Quality Inn Hotel brengt. Na een telefoontje is hij er, en brengt ons in tien minuten naar het hotel. Vriendelijk maar een beetje vervallen en smoezelig is het hier, maar dat maakt niet zo veel uit! Snel de koffers naar de kamer en meteen een City Tour Seattle geboekt, om de vermoeidheid de baas te blijven. De eerste keus bleek niet mogelijk te zijn, dan maar een alternatieve folder uit het rek gehaald. Binnen een half uur opgehaald door een rare Chinees, die Japanner bleek te zijn. Hij liet ons de Highlights van Seattle zien, voorzien van vaak onverstaanbaar commentaar. We kregen er zowat de slappe lach van! Onderweg nog twee toeristen opgehaald, die al snel weer afhaakten. Prima hoor, zo’n privé tour! In drie uur tijd rijden we heel wat kilometers, door downtown Seattle, wat er heel gezellig uitziet, maar ook langs de huizen van Bill Gates in een chique voorstad, langs de kust en de haven waar de cruiseboten liggen, langs het boothuis uit de film Sleepless in Seattle en nog veel meer. Helaas gaf onze chauffeur geen gelegenheid voor  fotostops, maar dat maken we morgen goed. Om 17.00 uur brengt hij ons weer terug naar het hotel, waar we nog wat koude blikjes bier op het terras drinken.
Maar dan slaat de vermoeidheid toch echt toe hoor! Dus: snel naar bed nu. Morgen verkennen we Seattle zelf, in ons eigen tempo! Komt helemaal goed!

 

Seattle

Na een wat onrustige nacht waren we, zoals we al hadden verwacht, vroeg wakker. Helemaal niet erg! Na het ontbijt met de shuttlebus naar SeaTac Airport, om van daar met de Link Lite Rail naar Downtown Seattle te gaan. Als eerste bezochten we de Pike Place Market, een grote, gedeeltelijk overdekte markt, heel mooi schoon en sfeervol. Veel verse groente, fruit en vis, mooie bloemen, leuke souvenirs. Ook de eerste Starbucks (uit 1912) bezocht natuurlijk! In het zonnetje aan het water lekkere Rainier kersen gegeten, genoemd naar de berg Mount Rainier, die hier behoorlijk het landschap bepaalt! Te voet verder langs het water, waar we even naar binnen liepen bij het Edgewater Hotel, waar in 1964 de Beatles verbleven. Daarna richting The Space Needle, waar we met een snelle lift naar boven gingen om van het uitzicht te genieten. Daarnaast lag het EMP, een museum met als thema Muziek. Leuk om te zien, mooi verzorgd allemaal.
We hadden ze al een paar keer zien rijden, de amfibievoertuigen van Ride The Duck Tours. Heel toeristisch, maar jawel hoor, ook wij deden mee. En het was geweldig! De zeer enthousiaste Captain PollyEsther vertelde leuke wetenswaardigheden, op een luchtige en komische manier, voorzien van lekkere muziek. Na een rit door het drukke verkeer van Seattle voeren we ook nog een stuk op Lake Union. Erg leuk om te doen!
Inmiddels is het etenstijd. Leuk tentje gevonden met een terras, koude pinten en een lekker Mexicaans hapje. Daarna weer richting Westlake Station, SeaTac Airport en Quality Inn Hotel. Om 20.00 uur op de kamer. Dat was dan Seattle, een vriendelijke, overzichtelijke, gezellige stad, een mix van oud en nieuw, van land en water, met veel straatmuzikanten, kunst, en goed geregeld openbaar vervoer. Kortom: een aanrader!


De camper

Na een snel ontbijt en de koffers weer inpakken werden we keurig op tijd opgehaald voor de transfer naar Fife, waar de ophaalplaats van de camper is. Het was er nog niet druk. We werden te woord gestaan door een mevrouw met veel ervaring in de camperwereld. Na de nodige handtekeningen en creditcardnummers liep ze met ons een rondje om en in de camper om alles uit te leggen. Daarna de koffers uitgepakt en de boel ingericht. Het is altijd weer even zoeken naar de handigste plek voor al je spullen, maar dat komt vast goed.
En dan op weg!! Het eerste doel is de WalMart om boodschappen te doen, ongeveer 25 mijl zuidelijk. We vinden hem gemakkelijk, wat een uitvinding zo’n TomTom! Het kost even wat tijd om alles te vinden (wat een verschrikkelijk grote winkels zijn dat toch!) en uiteindelijk gaan we rond 14.00 uur dan echt op weg richting Portland, 150 mijl zuidelijk. Via internet al een Rv-park uitgezocht en gereserveerd. Af en toe is het druk onderweg, maar Henk voelt zich de koning te rijk achter het stuur. Cruise control erop en scheuren maar! Zo lang naar uitgekeken, en nu is het dan eindelijk zo ver! Geweldig!
Al snel komen we aan bij Jantzen Beach RV Park, mooi gelegen aan een rivier. Erg warm is het hier, de airco komt goed van pas. De omgeving nog wat verkend en een hapje gegeten op onze picknickbank.
Nu even oriënteren op ons bezoek aan Downtown Portland van morgen.
Afstand: 282 km

Portland

Heerlijk geslapen in ons comfortabele camperbed! Maar wel weer vroeg wakker! Die jetlag is zo maar niet weg. Na het ontbijt de camper verplaatst naar een andere plek, omdat die van ons al was gereserveerd. Daarna met bus 4 en The Yellow Line (een kruising tussen trein en tram) naar Downtown Portland.
Om te beginnen een koffie bij de Starbucks, en daarna wat rondgelopen om het centrum te verkennen. Bij de Tourist Information folders gehaald over de bierbrouwerijen, waar Portland bekend om is. Na wat zoeken uiteindelijk uitgekomen bij de Pints Brewery, een leuke en gezellige plek, waar we diverse bieren proeven (ja, ook hier van die leuke kleine glaasjes!), lekker lunchen en de brouwer aan het werk zien. Verder langs de volgende brouwerij, Old Town Brewery, waar we ook proeven en een leuke ontmoeting hebben met een zeer sympathieke Spaans/Indische studente! Zij wees ons op de Deschutes Brewery, een hippe plek in Portland, waar Henk vervolgens een mooie Growler kocht. Hoe we die mee naar Nederland krijgen...???
Vervolgens langs een prachtige, grote markt/supermarkt vol met alleen maar gezonde voeding. Niet te geloven, zag er heerlijk uit allemaal, en zeer verantwoord: kokoswater, ongezouten noten, allerlei bonen en granen, veel vers fruit etc.
Alles bij elkaar hadden we ons wat meer voorgesteld van Portland. Er was niet echt een sfeervol centrum, en we hadden ons waarschijnlijk een verkeerde voorstelling gemaakt van de bierbrouwerijen. Daarnaast waren er erg veel zwervers, bedelaars, jonge mensen die echt de weg kwijt waren, straatmuzikanten, louche types. Jammer, want dat bepaalt toch het beeld van zo’n stad!.
Rond 16.00 uur weer op zoek naar de opstapplaats van de Yellow Line, die we snel hadden gevonden. Het laatste stukje weer met de bus, en na een stop bij supermarkt Target weer terug bij Jantzen Beach RV Park.
Even tijd om de dag van morgen te plannen. En wat is internet dan toch een uitkomst. We besluiten om morgen vroeg te vertrekken richting Crater Lake, daar een rondje langs het Lake te maken en vervolgens te overnachten in de buurt van Crescent. Dat wordt een drukke en volle dag dus!
De temperatuur was vandaag behoorlijk hoog, maar nu zo tegen de avond zeer aangenaam, met een lekker windje. Dus aan de picknicktafel buiten nog een gezond hapje, drankje, en weer vroeg naar bed!

Crater Lake

Al om 7.30 uur “on the road again”!! Rondom Portland wel even wat drukker, maar na een half uurtje konden we flink doorknallen over de Interstate 5. Onderweg even getankt en een koffie bij McDonalds. Al snel zijn we via internet en TV op de hoogte van de vliegramp boven Oekraine, waarbij veel Nederlanders om het leven zijn gekomen. Verschrikkelijk nieuws! We zijn er stil van....
Maar goed, onze reis gaat verder. Vanaf Eugene nemen we de toeristische route, een prachtige weg langs rivieren, meren, bergen, bossen. Onderweg heerlijke muziek op van de Westcoast! Die Henk regelt dat soort dingen perfect, hoor!!
In de middag bereiken we, na 400 km. Crater Lake National Park. We volgen de Rim Drive, de route rondom het meer. In totaal zo’n 50 km. lang, soms heel steil, dan weer heel smal, soms slecht wegdek dus stapvoets.... Spannend hoor! Het meer ligt op 2471 meter en is ontstaan door een vulkaanuitbarsting, zo’n 7700 jaar geleden, en is op de diepste plek 647 meter diep. Wat een prachtige uitzichten, adembenemend af en toe, en die kleuren!! Echt de moeite waard! Niet te vergelijken met iets wat we ooit gezien hebben. Hier en daar ligt nog sneeuw langs de weg.
Om 16.30 uur komen we aan op The Big Pines RV Resort in Crescent. Van tevoren gereserveerd, wat is internet toch makkelijk. Een kleine, rustieke camping, heel rustig en relaxt. Camper geparkeerd, pilsje/wijntje erbij, foto’s bekijken en plannen maken voor morgen.

Crater Lake - Meridian

Wow! Dat was een koude nacht! Gevoelstemperatuur: rondom het vriespunt! Maar wel al om 6.30 uur een mooi zonnetje. Om 8.00 uur op weg, eerst langs Highway 97 naar het noorden, vervolgens de afslag naar Highway 20 Eastbound (de TomTom stuurde ons een stukje langs onverharde weg....)Het landschap is saai, er is niets te zien, vlak, dor, hier en daar een range. Het is wat mistig en het ruikt naar brand. Een lange rechte weg van honderden kilometers lang.....
We voelen de temperatuur stijgen. De vesten van vanochtend gaan uit, de airco aan!
In Brothers, een dorpje van niets, stoppen we om te tanken. We raken in gesprek met Dixie, een dame van ongeveer 65 jaar (of ouder? of jonger?), die daar samen met haar zus het tankstation/koffiebar/postoffice/saloon/winkel runt. Er volgt een prachtig gesprek, wat een geweldig mens is dit! We drinken gratis koffie, maken een foto van haar, geven het adres van onze weblog, en schrijven in haar gastenboek. Mooie ontmoetingen zijn dit!
Weer verder, eerst nog door dat saaie landschap, maar voorbij Riley verandert dat: meer bergen, meer groen, een riviertje, heel apart.
Onderweg stoppen we nog een keer om te lunchen, gewoon in de camper, we hebben alles bij ons, prima!
En weer “on the road again”.... Soms is het druk, dan weer helemaal niet. Soms steil en bochtig, dan weer vlak en recht.
Alles bij elkaar leggen we zo’n 600 km. af voordat we arriveren in Meridian Idaho, op de KOA camping die we vooraf al hadden gereserveerd.
De klok is inmiddels een uur verzet (tijdsverschil nu nog 8 uur!) Tijd voor een hapje en drankje. Morgen trekken we weer verder, richting Jackson Wyoming, aan de voet van Grand Teton en Yellowstone!
Wordt vervolgd!

Craters of the Moon

Vannacht stond de airco op Auto, waardoor de temperatuur beheersbaar was! Pfff, heel heet hier in Meridian! Om 9.00 uur onderweg, eerst een stukje over I 84, daarna Highway 20 richting Arco. Onderweg tijd om te tanken, olie te controleren en koffie te drinken. Rond het middaguur arriveren we bij National Monument Craters of the Moon, een prachtig park met een landschap van vulkanen en gestolde lava. Het is heel uitgestrekt, maar gedeeltelijk toegankelijk voor toeristen. Er is een 7 miles Drive aangelegd, met diverse uitzichtpunten. Heel indrukwekkend. We beklimmen een berg, maken foto’s, genieten van het prachtige landschap. Dit park hoort wat ons betreft zeker thuis is het rijtje Grand Canyon, Bryce, Zion. Heel mooi en bijzonder!
Het weer is warm en zonnig, en er staat een stevige wind! Goed vasthouden dat stuur!
Weer verder, richting de eindbestemming van vandaag: Mountain View RV Park in Arco. Een klein, rustig en gezellig RV Park, dat een paar weken geleden is overgenomen door nieuwe eigenaars uit Michigan.
We parkeren de camper, sluiten een en ander aan en zijn meteen weer thuis. We gaan lekker uit eten in het bijbehorende restaurantje. Ze hebben een beperkte kaart, en mogen nog geen alcohol schenken, dus we brengen onze eigen glazen en fles wijn mee! We worden al snel aangesproken: het nieuws dat er een couple from the Netherlands op de camping staat, verspreidt zich snel. “Oh how nice, mijn oma kwam uit Rotterdam, ze emigreerde toen ze 11 jaar was.....”
Om 20.00 uur weer terug bij de camper. De plannen voor morgen en overmorgen zijn alweer gemaakt. We rijden naar Moran, zo’n 30 miles boven Jackson, bij NP Grand Teton. En daar hebben ze gewoon ook Wifi!

PS: Alles bij elkaar hebben we nu 1000 miles gereden!

Arco - Grand Teton

Om 9.00 uur vertrokken uit Arco, eerst via Highway 20 richting Idaho Falls. Een lange, rechte weg van 100 km lang, vlak en saai. Daarna via de 26 en The Teton Scenic Byway richting Jackson. Al snel wordt het bergachtiger, met af en toe verrassend mooie uitzichten op besneeuwde bergtoppen. Soms erg steil, spannend is dat. Maar wat is die Henk toch een fantastische chauffeur. Heel relaxt en rustig stuurt hij ons campertje door de bergen heen!
Af en toe nemen we een break, gewoon op een parkeerplaats langs de weg of bij een pomp. Alles bij de hand, hoe makkelijk kan het zijn!
Na Jackson komen de Grand Tetons in zicht. Imposante, hoge bergen, met volop sneeuw en gletsjerijs. Langs de kant van de weg staat een kudde bizons. Ze lopen gewoon los daar, dus we stappen uit om de nodige foto’s te maken. Prachtige beesten. Net weer terug in de camper komt er een in galop langs ons gestoven. Wow, blij dat we net binnen zitten!
Rond 15.00 uur komen we aan bij Grand Teton Park RV Resort, een klein en rustig park. Ligt op 2099 meter hoogte. Tijd om even uit te rusten, te internetten en een wasje te draaien.
Nu buiten in het zonnetje tijd voor een gezonde salade, vergezeld van een lekker wijntje.
De plannen voor morgen zijn al gemaakt: we gaan via Moran langs de East Entrance Grand Teton National Park bezoeken.

Grand Teton

Rustig opgestart vanochtend. Rond 9.30 uur op weg naar Grand Teton National Park. Ons RV Park ligt vlak bij de oostelijke Entrance, dus dat is handig. Het weer is afwisselend zonnig en wat bewolkt, niet te warm. Prima dus! Allereerst rijden we in een klein half uur naar Colter Bay Visitor Center, waar we wat rondkijken en een Scenic Cruise op Jackson Lake boeken voor vanmiddag. Daarna een Coffee to Go en verder het park verkennen. Er zijn speciale uitkijkpunten aangelegd, waar we af en toe uitstappen om rond te kijken en foto’s te maken. We bekijken Jenny Lake, lunchen wat en zorgen dat we op tijd weer bij Jackson Lake zijn voor de Cruise.
Met een boot met ongeveer 30 toeristen, een kapitein en een gids gaan we het meer op. De waterspiegel ligt op 1665 meter hoogte, en geeft uitzicht op al die indrukwekkende bergen. We horen allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis, de dieren die hier leven, hoe alle bergen heten en hoe hoog ze zijn etc. etc. Na een tijdje geloven we die informatie wel en gaan heerlijk in het zonnetje op het achterdek zitten.
Na de boottocht gaan we wederom zuidelijk, om het stadje Jackson te bezoeken. Het is ongeveer een uurtje rijden. Het weer slaat wat om, het wordt regenachtig en kouder. We parkeren de camper en lopen het stadje in. Echt een cowboystadje uit de films, met veel toeristische winkeltjes, cowboy- en indianenspullen, eettentjes etc. Leuk sfeertje daar. Henk twijfelt even over een echte cowboyhoed, maar.... niet zijn maat, niet zo mooi, te duur, moeilijk mee terug naar huis te nemen etc. Niet gekocht dus.
Aan het begin van de avond weer terug op ons RV Park bij Moran, wel duur maar niet zo comfortabel. Het is hier echt aan renovatie toe. Maar geen gezeur, we hebben alle faciliteiten aan boord, heel makkelijk hoor!
De plannen voor morgen: wederom door Grand Teton richting zuidelijke ingang van Yellowstone. Voor de komende drie nachten is de KOA-camping in West Yellowstone al geboekt.

Yellowstone National Park

Let’s go and meet Old Faithful! Om 10.00 uur onderweg. Het weer is prachtig, blauwe lucht met hier en daar een wolkje. Temperatuur is prima (vannacht was het trouwens erg koud!!) Eerst weer langs de prachtige weg door Grand Teton, vervolgens Yellowstone National Park binnen via de South Entrance. Meteen zien we een ander landschap, ruwer, steiler, groener. We stoppen een aantal keren langs de weg, op speciaal aangelegde parkeerplaatsen, om te genieten van al het moois dat we zien.
In Grant Village drinken we koffie en kijken we wat rond bij het Visitor Center en in de shop. Daarna verder, op weg naar Old Faithful. We merken al snel dat dat toeristische attractie nummer 1 is hier. Wat een drukte. Gelukkig is er een grote parkeerplaats. We hebben al gezien dat de geiser om 14.24 uur gaat spuiten. Tegen die tijd staan er honderden mensen te wachten. Een bijzondere sfeer, iedereen is stil. En jawel hoor, enkele minuten te laat begint het gestoom en gesputter! Niet zo heel betrouwbaar dus! Al snel komt hij weer wat tot rust.... Alleen nog wat stoom en dan is het alweer voorbij. Achter de plek waar Old Faithful ligt, is een wandelpad gemaakt door een adembenemend landschap vol geisers en ander gebubbel. Wow! Zeer indrukwekkend, zoiets hebben we echt nog nooit gezien. Wat een kleuren, wat een vormen! We kijken onze ogen uit en krijgen er geen genoeg van!
Toch maar weer verder. Via Madison gaan we richting West Yellowstone, waar we eerst de plaatselijke supermarkt bezoeken en vervolgens onze camper parkeren bij de mooie KOA camping.
Het is inmiddels avond, en na een hapje en drankje tijd om alle indrukken te verwerken en lekker te gaan slapen!

Yellowstone - Lower Loop

WOW! Dit was een dag om nooit meer te vergeten! Woorden schieten te kort om al het moois wat we gezien hebben, te beschrijven. Al vroeg op weg, om via de West Entrance het park weer in te gaan. Op het programma staat de Lower Loop. Allereerst de Firehole Falls bezocht, daarna naar het Lower Geyser Basin, waar we de Fountain Paint Pot bekeken. Door naar het Midway Geyser Basin, waar vooral de Grand Prismatic Spring grote indruk op ons maakte. Prachtige kleuren daar. Via West Thumb, met mooi uitzicht op het meer, naar het noorden. Bij de Mud Vulcano en Sulphur Caldron pruttelde het heel vies en stonk het ongelofelijk! Echt nog nooit zo iets vies geroken! Prachtig dat we onderweg ook nog wat bizons in het wild tegenkwamen, iets verder een heleboel ganzen, en... jawel... een beer! Hij was wel ver weg, maar toch....!! In de buurt van Canyon Village bezochten we de ‘Grand Canyon of the Yellowstone’. En die doet zijn naam eer aan! Wat een uitzicht!
Via Norris en Madison weer terug naar West Yellowstone, waar onze camping is. Het is een leuk dorp, doet een beetje aan Jackson denken. We eten er een lekkere pizza, en zetten onze RV weer op zijn plek. Hup, meteen weer thuis! Ideaal!
De indrukken van deze dag zijn haast niet te bevatten. Zoveel moois, zo indrukwekkend, zo verschillend! Vaak hebben we tegen elkaar gezegd: “Niet te geloven!” Het voelde als een combinatie van Grand Canyon, Bryce en Zion, aangevuld met een heleboel vulkanische activiteit!
Plan voor morgen: de Upper Loop!

Yellowstone - Upper Loop

Yeah!! We hebben het volbracht: The Grand Loop in Yellowstone helemaal gereden. Gisteren de Lower Loop, 214 km, vandaag de Upper Loop, 217 km. Pffff, die van vandaag was een heftige hoor!! Vanochtend iets later vertrokken, waardoor we bij de West Entrance van het park even in de file stonden. Druk dus vandaag in het park, dat was duidelijk! Via Madison naar Norris, waar onze eerste bestemming (Norris Geyser Basin) slecht stond aangegeven en we er prompt voorbij reden.... Geeft niet, we komen er op de terugweg toch weer langs! Verder richting Mammoth Hot Springs, maar dat duurde iets langer dan we dachten.... Een heftige file vanwege Road Works... Slecht wegdek, maar een rijbaan beschikbaar, smalle weg. Weer even wat oponthoud dus! Na de wegwerkzaamheden stegen we snel, prachtige uitzichten, dus langs de kant van de weg even stoppen om van het uitzicht te genieten. O jee, Henk werd bijna uit de camper geblazen toen hij de deur open deed, zo’n harde, stormachtige  wind hier boven op die berg, niet te doen! Snel weer instappen en verder maar!
Op een wat rustigere plek opnieuw geparkeerd en lekker koffie gedronken. Bij Mammoth Hot Springs aangekomen bekijken we de Hot Spring Terraces, mooi en toch weer anders dan we tot nu toe zagen: grote witte platen vol met vulkanische activiteit, met de bijbehorende geuren.... Hmmmm! Even verderop zien we de herten gewoon midden in het dorp liggen grazen. Bijzonder! Door naar het volgende dorp: Tower-Roosevelt. Mooie uitzichten, en The Petrified Tree, een versteende boom van 50 miljoen jaar oud. Vervolgens weer naar het zuiden richting Canyon Village...
Pffff, wat een heftige route is dat! Deze weg is alleen in de maanden juni, juli, augustus en september geopend, en we snappen nu waarom: zo steil..... zo smal..... zo spannend!!!! Henk stuurt de camper zelfbewust en rustig door alles heen, gelijk een echte vrachtwagenchauffeur, terwijl Gonnie met verhoogde hartslag, redelijk verkrampt en gespannen er naast zit! Aan de rechterkant van de weg loopt een witte streep, en daarnaast is dus niets meer.... ja, afgrond!!! Echt heftig, maar oh zo tof om gedaan te hebben!
Het laatste stukje van de route gaat weer westwaarts, waar we bij Norris het eerder op de dag overgeslagen Norris Geyser Basin bezoeken, met de grootste geiser ter wereld: de Steamboat Geyser.
Weer richting West Yellowstone, nog een kort bezoek aan de plaatselijke supermarkt en om 18.00 uur weer thuis op de camping.
Plan voor morgen: langzaam opstarten en daarna naar de reeds gereserveerde KOA camping in Great Falls. Het doel voor de komende week is om Glacier National Park te bezoeken en vervolgens via Spokane weer richting Seattle te gaan.
Voor nu: welterusten allemaal!

Yellowstone - Great Falls

Lekker uitgeslapen vanochtend, en op ons gemak vertrokken uit West Yellowstone. Drie dagen Yellowstone was voor ons genoeg, we hebben de indruk dat we alle prachtige dingen daar uitgebreid hebben kunnen bekijken. Zeer indrukwekkende plek, die je gezien moet hebben!
We gaan noordwaarts, op weg naar Great Falls. De reis bedraagt ruim 400 km. en gaat dwars door de Rocky Mountains. De eerste helft laat onze TomTom ons over Highways rijden, te vergelijken met de weg van Breda naar Baarle-Nassau, maar dan veeeeel mooier en veeeeel langer.
Mooi hoor, al die verschillende landschappen. De ene keer prachtige rivieren, vol met vissers die in het water staan, dan weer glooiende heuvels, dan weer hoge bergen met besneeuwde toppen. Wat een prachtig land is het toch.
Onderweg koffie gedronken en getankt bij Ennis, een goed onderhouden cowboystadje, en wat later geluncht bij Boulder.
De ene keer is een stipje op onze kaart niet meer dan een rommelige straat met een paar huizen en een saloon, de andere keer laten we ons verrassen door een leuk en gezellig dorp met mooie winkels en allerlei andere faciliteiten. Er is geen peil op te trekken.
Na Boulder gaan we verder over de snelweg, de Interstate 15. En dan zitten die laatste 200 km. er natuurlijk zo op. Al rijdend genieten we van het uitzicht en maken vanuit de camper de nodige foto’s. Echt vakantie hoor, cruising USA!
Aan het eind van de middag arriveren we in Great Falls, waar een prachtige plek op een leuke camping op ons staat te wachten. Gratis brandhout, dus een mooi kampvuur! Ook nog prachtige sanitaire voorzieningen en een leuk winkeltje met lokaal bier, wat wil je nog meer!

Afstand: 400 km

Great Falls - St. Mary

Vandaag op weg naar het noorden, naar Saint Mary Montana bij Glacier National Park. Het ligt tegen de Canadese grens aan. Een tocht van 260 km. Het weer is wederom prachtig, lekker zonnetje, blauwe lucht met hier en daar een wolkje. Het eerste stuk rijden we over de snelweg, Interstate 15, dat schiet flink op. Geen bijzonder landschap, maar met een lekker muziekje is het goed te doen. Bij Conrad is het tijd voor koffie en om te tanken. Vervolgens verder over de Valier Highway richting Browning, hier komen de besneeuwde bergtoppen al in zicht. De resterende 30 miles zijn weer steil en bochtig, maar we draaien nergens ons hand meer voor om, na Yellowstone. Het is het reservaat van de Blackfeet Indianen hier.
In St. Mary aangekomen gaan we eerst langs de plaatselijke supermarkt om de nodige inkopen te doen, en komen om 15.00 uur aan op de KOA camping St. Mary East Glacier. Onze plek is niet bijzonder, gewoon een grasveldje met weinig begroeiing.
Tijd om wat te internetten, even facetimen met onze lieve dochter, een beetje chillen en wat lezen.
We verdiepen ons nog even in de dag van morgen: we bezoeken dan Glacier National Park door gebruik te maken van de Shuttle Busses, die rijden over de Going-to-the-sun-road. We gaan het meemaken!!

Glacier National Park

Twee weken onderweg nu! Wow, wat hebben we al veel gedaan en gezien! Wat een indrukken, ongelofelijk! Tot nu toe staat onze teller op ruim 2000 mijl (± 3200 km).
Op tijd uit bed vandaag. We hadden weer een koude nacht. De temperatuurverschillen zijn hier enorm. Tussen 00.00 en 06.00 uur is het hier maar 5 graden, dan stijgt de temperatuur snel naar (vandaag dan) zeker 30 graden. We gaan al vroeg op stap naar de East Entrance van Glacier NP. We parkeren de camper bij het Visitor Center en wachten even op de Shuttlebus die ons over de “Going to the Sun” Road rijdt. Smalle wegen, slecht wegdek, ook hier wegwerkzaamheden, diepe ravijnen, gelukkig hoeven we zelf niet te rijden deze keer! Mooie uitzichten ook, over het meer, maar helaas is het niet mogelijk om foto’s te maken door de vuile ruiten van de bus.
Geeft niet hoor, want eenmaal aangekomen bij de Logan Pass zijn er mooie uitzichten genoeg! We gaan de Hidden Lake Trail lopen, tot aan de Overlook. Eerst over een makkelijk pad, dan wat steiler, wat later over hele sneeuwplakkaten. Heel apart hoor. Na een uurtje wandelen houdt Gonnie het voor gezien en gaat op haar gemak weer terug richting Logan Pass. Henk zet nog even door en maakt prachtige foto’s van The Hidden Lake.
Al met al een bijzondere ervaring. Met de bus weer terug richting de parkeerplaats waar onze camper staat. Een ritje van ongeveer een uur. Wel slaapverwekkend, iedereen in de bus zit te slapen, behalve de chauffeur dan!
Weer aangekomen op de camping doen we de rest van de dag rustig aan. In de zon, met een boek, of in de camper met de laptop. Foto’s bekijken en bewerken, pilsje/wijntje!
Kortom: dit is wat vakantie “vieren” moet zijn!
Morgen rijden we een korte route (ongeveer 50 miles) naar de westkant van Glacier. Daar bezoeken we de andere kant van het park, en slapen vervolgens op de camping aldaar!

Glacier National Park West

Om half 10 onderweg richting West Glacier National Park. Ons eerdere bericht, dat de rit 50 mijl zou zijn, bleek niet te kloppen. We kunnen en mogen in dit gebied niet alle wegen rijden met onze RV, dus bleken het vandaag 100 mijl te zijn, die we moesten rijden. Maar niet vervelend hoor, we toeren heel relaxt, met af en toe een stop voor koffie, benzine of een mooi uitzicht. Onderweg komen we, gewoon in het wild, koeien, herten, paarden, bizons tegen. Prachtig, zeker met de bergen en meren op de achtergrond. Echt genieten!
Aangekomen in West Glacier meteen door naar het Visitor Center, om daar weer een shuttle bus te pakken. We besloten om tot Lake McDonald te gaan en daar uit te stappen om wat rond te kijken. Dat bleek een goede keus! Wat een mooie, rustige plek, daar bij de McDonald Lodge en het grote meer! Een heel bijzondere sfeer daar!
Na een uurtje weer terug naar onze camper. In West Glacier doen  we weer wat gezonde boodschappen voor de komende dagen (goed bezig hoor, wij!!) en rijden vervolgens door naar onze KOA. Mooi plekje weer!
De plannen voor morgen: op ons gemak naar Spokane, een behoorlijk grote stad richting westen. Het zal een rit zijn van 260 mijl, die ons dichter bij het eindpunt brengt waar we komende zaterdag moeten zijn!

Glacier West - Spokane

Wat is de combinatie van zon-water-bergen toch prachtig! Het eerste gedeelte van onze reis van vandaag genieten we er volop van. Wat een mooie uitzichten, iedere keer zijn we weer verrast en grijpen naar onze fototoestellen. Al vroeg beginnen we aan de ruim 400 km. die vandaag op de planning staan. Vanaf West Glacier nemen we eerst de nodige highways en afslagen, we doorkruisen het reservaat van de Flathead Indianen, drinken een koffie en tanken, facetimen met vrienden en familie. Altijd fijn dat alles goed is in Nederland, en leuk dat ze zo meeleven met ons en ons volgen!
Het is erg warm vandaag, de airco van de camper draait overuren!
Het tweede gedeelte gaat over Interstate 95, die lijkt op een racebaan. Grote vrachtwagen die in volle vaart inhalen en vervolgens de berg bijna niet opkomen en hun alarmlichten aanzetten. Pfff, samen met de nodige road works niet echt lekker rijden. Bij het toeristische Coeur d’Alene gaan we even van de snelweg af om het mooie meer te bekijken. We nemen een stukje Scenic Byway maar komen er al snel achter dat we dan niet gaan komen waar we zijn willen, namelijk de camping in de buurt van Spokane. Omdraaien dus, onze TomTom zei het al!
De tijd is inmiddels weer een uur teruggedraaid, tijdverschil met Nederland is nu weer 9 uur.
Bij aankomst op KOA Spokane (nog steeds bloedje heet hier!!)  zijn we snel weer “thuis”. Laptop erbij, foto’s bekijken, een laatste wasje draaien (genoeg schone onderbroeken voor de rest van de vakantie nu!), lekker douchen en weer een gezonde salade à la Henk.
Morgen bezoeken we Spokane. Henk heeft een flyer van een Ale Trail gevonden, dus.... Komt helemaal goed!

Spokane

Vannacht een aantal keer wakker geworden door de langsrazende treinen, die hard toeteren bij de onbewaakte overgang, die hier pal naast de camping ligt.... Gewoon omdraaien en weer verder slapen.... Vroeg wakker (een uur tijdverschil, Gonnie merkt het meteen!) Om 9.00 uur is het al ruim 30 graden, dat belooft wat.
Vandaag staat een bezoek aan Spokane op het programma. Na twee weken natuur zijn we wel toe aan wat cultuur! Op internet opgezocht waar Park & Ride is, zodat we niet met de camper door de binnenstad hoeven. Helaas is de P&R die we vinden niet toegankelijk voor toeristen, maar alleen voor mensen met een abonnement. Dus toch maar downtown, op zoek naar een parkeerplaats voor onze RV. Na wat zoeken gelukkig een mooi plekje gevonden, waar hij precies past.
Gewapend met de plattegrond dolen we wat door de straten van Spokane. Het is een stad(je) met weinig uitstraling. Wel een mooie Apple Store en lekkere koffie bij de Starbucks. We gaan op zoek naar de twee bierbrouwerijen, die niet veel voorstellen en geen rondleidingen geven. Jammer! Wel lekker geluncht bij Post Street Ale House, waar ze vele soorten bier hebben waar we uit kunnen kiezen.
Daarna nog wat rondkijken in de stad (zoveel mogelijk in de schaduw, want wat is het warm!) en weer terug naar onze camping. Heerlijk met de airco op de hoogste stand wat op internet gesurft, boekje gelezen, en plannen voor morgen gemaakt: verder richting westen, op weg naar Ellensburg (180 mijl).

Spokane - Yakima River

Vanochtend al op tijd onderweg, richting Ellensburg. Tijdens deze rit is niet zo veel bijzonders te zien. Kilometers vreten dus. Alles  bij elkaar zo’n 300. Even een stop voor koffie en benzine. De mevrouw hier zegt dat de temperatuur vandaag zal oplopen tot “over 100 (38 °C)!! Dat belooft dus nog wat! Daarna weer verder over Interstate 90. Hard meezingen met allerlei Nederlandstalige hits! Zo leuk!! In de buurt van de Colombia River nog even eruit voor foto’s van een mooie overlook en een praatje met een Amerikaans couple dat hun eigen land aan het bekijken is. Ze waren ook in Amsterdam geweest, dus dat gaf gespreksstof.
Vroeg in de middag komen we aan in Ellensburg, een klein en vriendelijk stadje, met de nodige oude gebouwen. We bezoeken de plaatselijke bierbrouwerij, The Iron Horse, drinken er een pint en doen boodschappen bij de supermarkt.
Dan naar ons prachtige plek op de KOA camping. We staan aan de Yakima River, die net achter ons langs stroomt. De nodige bomen zorgen voor genoeg schaduw. Hier is het goed toeven! Aan de rand van de rivier  brengen we nog de nodige uurtjes door, totdat het donker wordt. Genieten!

Afstand: 300 km

Yakima River - Puyallup

Na een rustige nacht aan de Yakima River heerlijk uitgeslapen en langzaam opgestart. Ontbijt en koffie bij een prima temperatuur, we hebben de hitte van de afgelopen dagen achter de rug! Via de I90 op weg voor de laatste etappe van onze campervakantie: zo’n 200 km naar Puyallup, een klein plaatsje in de buurt van Fife, waar we morgenochtend de camper weer moeten inleveren.
Vroeg in de middag komen we hier aan, bij het Majestic RV Park. De naam doet heel wat vermoeden, maar het is een beetje een vervallen boel hier. Veel asfalt, weinig groen, veel permanente bewoners. Geeft niks, we hebben zo veel mooie dingen gezien, de afgelopen weken, daar genieten we nog heel lang van na.
We brengen de middag door met wat internetten, lezen, rondje over de camping en koffers inpakken.

We kijken terug op drie onvergetelijke weken, met mooie ontmoetingen en gesprekken, adembenemende uitzichten en onbeschrijfelijke natuurwonderen. Dit alles zorgde ervoor dat we volop konden genieten en ontspannen, en daar is vakantie voor, toch?

Seattle - Vancouver

Vandaag nemen we afscheid van onze camper. Hij heeft het drie weken lang prima gedaan, 4600 km lang! Om 9.00 uur leveren we hem in bij Fife. Vantevoren de laatste spullen ingepakt, een beetje schoongemaakt en geveegd en voor de laatste keer getankt.
Het inleveren gaat vlot, we rekenen af en daar is onze taxi al. De chauffeur is zo vriendelijk om ons niet bij het vliegveld maar bij King Street Station af te zetten. Heel fijn!
Daar aangekomen kunnen we meteen onze koffers inchecken en verkennen we de buurt van het station. We vinden een gezellig koffietentje, Zeitgeist Coffee, leuke sfeer, lekkere muziek, gratis wifi en... niet onbelangrijk: heerlijke cappuccino!
Na een poosje wandelen we weer verder en vinden een prima plek om te lunchen. Wat een vriendelijke mensen toch overal, altijd een praatje en oprecht geinteresseerd. We eten een heerlijke, ongezonde burger met frites! Dat is lang geleden! Smaakt prima! Weer een stukje wandelen, nog een sapje bij Zeitgeist, verder richting station. In de mooie hal wachten we het laatste uur, totdat we kunnen instappen. De manier waarop dat gaat lijkt op een vliegreis, heel anders dan bij ons. We krijgen mooie plaatsen toegewezen aan de west side, met uitzicht op het water, het strand en de ondergaande zon.
Volgens de planning duurt de reis vierenhalf uur, maar helaas.... eerst is er werk aan het spoor, dan wordt omgeroepen dat er een vuurwerkshow gaande is, vervolgens staat er een kapotte goederentrein voor ons. Al met al hebben we uiteindelijk drie uur vertraging en komen iets na tweeën aan in Vancouver. Koffers ophalen en door de douane. Gelukkig hebben we snel een taxi naar ons hotel: Pan Pacific. Wow, dat is daar een chique boel!! Een kamer op de 19e verdieping, met prachtig uitzicht naar twee kanten, een blinkende badkamer, een reuze bed vol met kussens! Wat wil je nog meer?
We mogen hier tot morgen 12.00 uur blijven, en kunnen dan te voet naar de Oosterdam van Holland America Line, die dan hier naast het hotel aangemeerd zal liggen.
Voor nu: welterusten!

MS-Oosterdam

Vanochtend wakker geworden in de luxe van het Pan Pacific Hotel in Vancouver. Heerlijk geslapen! Op ons gemak opgestart, koffie bij het uitzicht vanaf de 19e verdieping. Rond het middaguur naar de naast het hotel gelegen Cruise Terminal. Het inchecken nam nogal wat tijd in beslag. Eerst de koffers afgeven, dan wachten voor de douane (inclusief vingerafdrukken en irisscan). We kletsen in de rij wat met een Engels stel en dan komen dan in de volgende rij, die van de Holland America Line. Alles bij elkaar denken we dat het een stuk efficiënter kan! Om 14.00 uur kunnen we in onze hut op Deck 4. Een mooie, ruime hut, met bad en beperkt zeezicht. Prima! Gonnie’s koffer is er al, dus meteen uitpakken. Na de lunch gaan we de excursies voor de komende dagen boeken en volgt de verplichte Security Drill op Deck 3. Om 17.00 uur varen we af. Daarna zien we dat Henk’s koffer er nog niet is en gaan we informeren bij de Front Office. Daar vertellen ze ons dat de koffer is gescand en dat er verdachte zaken zijn geconstateerd..... jawel: een lege beugelfles!!!
Goed, ook die koffer uitgepakt, en tijd voor het diner. Een mooi tafeltje voor twee en een heerlijk vijfgangenmenu!
Na het eten een wandeling over het dek waarbij we genieten van een mooie zonsondergang, en nog een pilsje in de Ocean Bar.

The Inside Passage

Lekker geslapen, tot 8.30 uur. Daarna uitgebreid ontbijt, waar we kennismaken met een leuk stel uit Pennsilvania, Joanny en Don. Dan de boot verder verkennen, rondje over Deck 3 en door de winkeltjes aan boord. Er zijn 2000 passagiers aan boord, horen we. Druk dus, maar de sfeer is heel relaxt en ingetogen  en alles is strak georganiseerd. We krijgen wat informatie over edelstenen die hier te koop zijn, maar echt te duur voor ons.
Dan is het weer tijd voor de lunch. Alles is er in overvloed, moeilijk hoor, om een keuze te maken.
Intussen varen we door de Inside Passage, met aan beide kanten land. Het is wat bewolkt vandaag, af en toe mistig, maar zeker niet koud. In de loop van de middag klaart het op en zien we zelfs de zon.
Na de lunch is het tijd voor wat informatie over Wildlife in Alaska. Ook hebben we ingeschreven voor de bierproeverij van vier Alaskan Beers. Erg leuk en gezellig.
Achter op de boot, op Deck 9, is het goed toeven. Niet zo veel wind, lekker zonnetje. Dit is de plek waar mensen uitkijken naar Wildlife. We zien (weliswaar in de verte) dolfijnen en bultruggen. Heel bijzonder hoor! Veel mensen hier met dure camera’s en dikke lenzen. Iedereen wil het perfecte plaatje schieten en dat schept een band.
Terug in de hut is het alweer tijd om ons om te kleden voor de Formal Night, deftig dus! En bij Holland America Line houdt iedereen zich daar aan, erg leuk.
Na een heerlijk vijfgangendiner is het tijd voor de show van vanavond: Northern Lights. Goed gedaan, met zang, dans en een mooie aankleding. Het deed ons een beetje aan Disney denken!
En voordat je het weet is zo’n dag op zee dus om. Tijd om naar bed te gaan, moe maar voldaan!
Vannacht gaat de klok nog een uur terug, we varen verder westwaarts.
En morgen: Ketchikan, here we come....

Ketchikan

Bij het open schuiven van de gordijnen lijkt het vanochtend net of we midden in Ketchikan staan.... en dat is ook zo. De Oosterdam ligt voor anker in de hoofdstraat van het dorp. Heel bijzonder! We zijn ruim op tijd van boord en hebben een uur de tijd om hier wat rond te kijken en te wandelen. Dat blijkt meteen genoeg te zijn voor het hele dorp, want zo veel is hier niet te zien! In alle winkels is hetzelfde te koop: t-shirts, sweaters, veel juwelen, bont, houtsnijwerk en indianenspullen.
Om 10.00 uur vertrekt onze bus voor de excursie: Herring Cove Bear Watching. Met een groep van 18 mensen gaan we met de bus richting Herring Cove, langs mooie uitzichten over meren en eilanden. Daar aangekomen worden we opgesplitst in twee groepen, en gaan wij met gids Jon het bos in. Al na enkele meters staan we midden in het oerwoud, prachtig groen, heel dicht begroeid. Jon vertelt ons van alles over de begroeiing en de bewoners van deze bossen. Er komen Black Bears voor hier, Jon legt ons uit wat we moeten doen als we er een tegenkomen: eerst stil zijn en niet bewegen, als de beer ons in de gaten heeft dan lawaai maken, als dat niet helpt heeft Jon een bear spray bij zich die de beer weg zal jagen. Spannend!!!
We lopen een stukje, blijven weer even stilstaan om te kijken, weer een stukje lopen, weer wachten, goed kijken, .... we lopen over wat hangbruggen (wiebeldewiebel...) we zien berenholen, berenprints, berenshit, nog meer berensporen..... maar een beer zien we niet.... Helaas, na anderhalf uur nog geen beer gezien. Het is wel bijzonder om hier te zijn, veel stromende beekjes vol met zalm, maar toch jammer dat die beren zich niet laten zien vandaag. Maar gelukkig zien we wel een Bald Eagle, die vanaf zijn nest een prachtige duikvlucht maakt over het water, maar net de zalm mist die hij wilde pakken. Mooi om te zien!
Jon neemt ons ook mee naar een Salmon Hatchery, een houtzagerij, een werkplaats waar iemand een totempaal maakt, een opvang voor gewonde vogels en rendieren. Leuk om te zien!
Om 13.00 uur komen we weer aan in Ketchikan, waar we nog een bezoek brengen aan Creek Street, met houten huizen op palen. Dan tijd voor de lunch aan boord.
Om 14.30 uur varen we weg, richting Juneau. De boeg is weer open, voor mooie uitzichten en mogelijk walvissen. En ja hoor, af en toe zien we een rugvin boven water uit komen.
We zoeken nog een mooie foto van onszelf uit, gaan nog even naar onze hut en zijn om 17.30 uur weer klaar voor het diner aan onze tafel voor twee! Een lekker flesje wijn staat al voor ons klaar, slimme jongens hier hoor! Het diner is vanavond samengesteld door Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en smaakt voortreffelijk!
Na het diner is de boeg weer open voor mooie uitzichten op de Snow Pass, inderdaad adembenemende plaatjes hier. Het is wat bewolkt, af en toe een regendruppel, af en toe de zon, af en toe een walvis. Indrukwekkend!
We nemen nog een afzakkertje in The Crows Nest op Deck 10 en raken in gesprek met Barbara en Marc uit Utah, heel gezellig.
En voordat je het weet is het weer bedtijd!
Morgen zijn we in Juneau, benieuwd of we nog wat Wildlife kunnen spotten daar.....

Juneau

Vanochtend wakker geworden in Juneau, the capitol of Alaska. Het weer is niet al te best, 10 graden, regenachtig, mistig, zwaar bewolkt! Maar ze zeggen dat het hier met het uur kan veranderen, dus we hebben hoop! Om half 10 moeten we ons melden bij het kantoor van Wings Airways, voor onze Five Glaciers Float Plane Tour. Wat een teleurstelling als we daar horen dat de tour is afgelast vanwege het weer.... Later op de ochtend maar eens terugkomen om te informeren....
We drinken koffie, hebben even digitaal contact met het thuisfront, lopen door troosteloos Juneau met alweer diezelfde souvenirwinkeltjes.... Om 11.00 uur ziet de lucht er nog hetzelfde uit, maar gaan we toch nog maar eens vragen....
Yeah, om 12.00 uur mogen we de lucht in!!! En wat een bijzondere ervaring is dat!!! Met tien man, ieder bij een raampje, stijgen we op. Binnen no time zitten we hoog in de lucht en genieten we van de meest adembenemende uitzichten die je je maar kunt voorstellen. Nee, die je je niet kunt voorstellen, moet ik zeggen. We proberen het in de vele foto’s die we maken te vatten, maar eigenlijk lukt dat niet. Het is zo mooi, zo ongewoon, zo onvoorstelbaar wat we zien op de gletsjers! De kleuren, de uitzichten, de sneeuw- en ijsvlakten, echt niet te beschrijven en nergens mee te vergelijken. Het weer klaart behoorlijk op, het zicht wordt beter. Na 40 minuten maken we weer een zachte landing in de haven, net op tijd voor Gonnie, die het laatste kwartier van de tocht behoorlijk misselijk is geworden, maar toch ook volop heeft genoten. Wow!!

Geen tijd voor de lunch vandaag: te voet gaan we snel terug naar de boot, waar de volgende excursie van vandaag al staat te beginnen: Whale Watching and Wildlife Quest. Met de bus gaan we binnen een half uur naar een haven, waar we aan boord gaan van een catamaran die ons door de wateren van Alaska vaart, op zoek naar walvissen. De crew bestaat uit enthousiaste, jonge mensen, die zeker hart voor de zaak hebben en met ons allemaal uitkijken naar bultruggen, arenden, zeeleeuwen etc. Iedereen heeft een verrekijker en een plattegrond ter beschikking. We kunnen zowel binnen als buiten op het dek staan of zitten. Na een half uur signaleren we volop activiteit van meerdere bultruggen. Met ingehouden adem staat iedereen op het dek en zien we eerst rugvinnen, dan staarten, en een paar keer zelfs een hele walvis boven het water uitspringen!!! Jeetje, wat indrukwekkend is dat! Iedereen joelt en klapt!
Even na vijven worden we weer afgezet bij de boot.

Even opfrissen en weer aan tafel voor een heerlijk diner.
Deze dag was er weer een om nooit te vergeten. We praten nog lang na over wat we allemaal gezien hebben.....

Terug in de hut krijgen we een uitnodiging voor komende zaterdag, voor een brunch met kapitein Peter Bos, om ons jubileum te vieren! Leuk!!

Skagway

Vanochtend maakte de wekker ons wakker om 6.15 uur... Aiaiai! Na het ontbijt van boord. Onze excursie: White Pass Summit Scenic Railroad. Een treinreis van ongeveer drie uur langs mooie uitzichten en vergezichten. Onderweg werd verteld over de goudzoekers die hier langgeleden hun weg vonden richting het noorden. Mooi om te zien allemaal. Maar ook een beetje slaapverwekkend, zeker de terugreis. Na al het moois wat we de afgelopen weken hebben gezien en meegemaakt, raken we een beetje overvoerd.
Na de lunch aan boord weer op stap om Skagway te verkennen. Een leuk dorpje, met opnieuw veel juweliers, souvenirshops, t-shirts en sweaters en de nodige prullaria. Jammer dat niemand zich durft te onderscheiden!!
We gaan op zoek naar snel internet, maar dat is hier niet te vinden. We zijn dus gewoon aangewezen op de dure minuten aan boord.
Terug aan boord worden we verrast door Anna, die ons een fles wijn, bloemen en een heerlijke schaal met bonbons komt brengen, om ons jubileum te vieren. Erg attent, vinden wij.
En bij het diner vanavond worden we verrast door gezang en geklap van de bemanning, we worden uitgebreid gefeliciteerd en getrakteerd op een heerlijke taart. Leuk leuk leuk!!! We voelen ons er heel speciaal door!
‘s Avonds in The Crow’s Nest nog even nagenieten van alles onder het genot van een cocktail en een Alaskan Hopothermopolian (= bier).

 

Glacier Bay

Om 7.00 uur gewekt door kapitein Peter Bos, met een update en een aanpassing aan het schema voor vandaag. Wat ons betreft had dat een uurtje later gemogen.... Maar goed, toch maar uit bed, een uitgebreid ontbijt, en op het dek. Het weer is boven verwachting goed(en dat is al de hele week zo!!): wisselend bewolkt, af en toe een zonnetje, droog, en voor vandaag fris, zo’n 8 graden.
Vandaag is een bijzondere dag. We kunnen niet van boord maar maken gewoon met onze eigen “Oosterdam” een Scenic Cruise. We varen door Glacier Bay National Park. Vanochtend zijn de rangers van het park aan boord gekomen om onze boot door het NP te loodsen en uitleg te geven over de baaien en gletsjers waar we langs komen. En dat is echt indrukwekkend!
We varen heel dicht langs diverse Glaciers, we horen ze af en toe zelfs kreunen, soms stort er een stuk ijs in zee. Pakken sneeuw van soms 150 meter hoog! Alle passagiers kijken ernaar, ademloos, de sfeer aan boord is heel bijzonder. Er worden duizenden foto’s gemaakt! In de verte zien we een bruine beer lopen, zeeleeuwen zwemmen, berggeiten klimmen. Bijzonder hoor!
Zo brengen we de dag door. Af en toe even naar binnen, kopje koffie, lunch, pilsje, en tussendoor weer even buiten kijken.
Aan het einde van de middag zit de tocht door Glacier Bay erop, en gaan we richting Seward varen, onze eindbestemming voor zondagochtend. Het weer slaat om, het wordt mistig, zwaar bewolkt, regenachtig. Voor het eerst deze week voelen we de boot schommelen.
Vanavond is het de tweede Formal Night. Leuk hoor, dat iedereen er zo zijn best voor doet. En.... jawel hoor, vanavond staat Surf and Turf op het menu, hmmmmmm!
Na het diner bezoeken we de show van vanavond, Rockin’ Roadhouse. Erg leuk gedaan weer. Daarna nog een drankje in de Ocean Bar en terug naar de hut.
Morgen nog een dag op zee en koffers pakken......

Seward

Uitgeslapen vanochtend. We hadden flink deining vannacht! Het weer is wat grauw, af en toe regen. We hebben een zeedag vandaag en gaan volle vaart richting Seward.
Gonnie voelt zich niet helemaal top en gaat bij de Front Office pillen halen.
Om 10.00 uur drinken we een sapje bij het ontbijtbuffet, om 11.00 uur gaan we naar de Mariner’s Brunch. We zitten aan tafel met vier Amerikanen, volop kletsen dus! We krijgen een warme lunch voorgeschoteld. We hadden ons bij een brunch iets anders voorgesteld, maar goed, we klagen niet hoor!
In de middag doet Gonnie een dutje en verkent Henk de boot nog verder. Praatje hier, drankje daar, nog wat foto’s maken, heel gezellig allemaal.
Na het laatste avondmaal is het tijd om de koffers te pakken. Niet het leukste onderdeel van de vakantie, maar toch vinden we het niet erg om weer terug naar huis te gaan.
Het waren vier fantastische weken, boordevol met onvergetelijke indrukken en momenten! Daar kunnen we nog lang van nagenieten!

Vanavond voordat we gaan slapen moeten de koffers op de gang.
Morgenochtend ontschepen we om 6.30 uur. We worden met de bus afgezet op Anchorage Airport. Met een tussenstop in Minneapolis en tien uur tijdverschil zullen we, als alles goed is, om 13.00 uur maandagmiddag landen op Schiphol.

Seward - Anchorage - Amsterdam

De wekker op 5.30 uur. De laatste spullen inpakken, de kasten checken (echt niks vergeten?), nog een snel ontbijtje bij het Lido Buffet en ontschepen op Deck 2.
De bus die ons van de haven van Seward naar Anchorage Airport brengt staat al te wachten. Strak georganiseerd hoor, door Holland America Line. De rit duurt bijna drie uur en de buschauffeuse vertelt onderweg allerlei leuke wetenswaardigheden. Toch is het, zo vroeg op de ochtend, moeilijk om de aandacht erbij te houden en vallen onze ogen regelmatig dicht.
Om 10.00 uur op het vliegveld aangekomen, moeten we nog even wachten op de bagage. Inchecken, nog een kop koffie, naar de gate en boarden maar. Nog even via WhatsApp contact met Nederland en Curaçao.
Het eerste stuk van de vliegreis, naar Minneapolis, duurt vierenhalf uur, en verloopt voorspoedig. We kijken wat films, luisteren muziek, en worden goed verzorgd met hapjes en drankjes. Dan hebben we een uur de tijd om over te stappen voor de vlucht naar Amsterdam van acht uur. We zitten Comfort Class, prima, net iets meer beenruimte. Ook nu kijken we film en proberen wat te slapen.
Helemaal volgens planning landen we op Schiphol, waar het door het tijdverschil inmiddels maandag 13.00 uur is.

Seward - Anchorage - Amsterdam

Door het tijdverschil van maar liefst 10 uur met Alaska  is het bij aankomst op Schiphol al 13.00 uur. We gaan de koffers ophalen en kopen een treinkaartje voor de Intercity Direct naar Breda. Heel fijn, binnen een uur zijn we al in Breda.
Snel een taxi en om 15.30 uur alweer thuis.
Ook weer goed hoor, na vier weken. Het huis en de tuin zijn keurig verzorgd door overbuurvrouw Annemiek!
En ja, dan weet je het wel: post lezen, koffers uitpakken, wasjes draaien, boodschappen doen.

We kijken terug op een prachtige vakantie! Zo’n acht maanden geleden ontstond er een ambitieus reisplan, wat nu gewoon helemaal is uitgekomen! Dat nemen ze ons nooit meer af!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties