Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘The full flavour of Iceland’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Amsterdam - Keflavik

Vandaag begint je prachtige reis en kom je in de middag aan op het vliegveld van Keflavik (nabij Reykjavik). Meteen na aankomst haal je jouw camper op bij het Reykjavik Rental Station. Na de benodigde informatie over de camper, rijd je naar je eerste overnachtingplaats. Dit kunnen bijvoorbeeld Camping Alex of Gardskagi Campsite zijn, welke dicht bij het vliegveld in Keflavik liggen. Op deze locatie verblijf je 1 nacht, zodat je even kunt acclimatiseren en je koffers uit kunt pakken. We raden je aan om deze dag ook je boodschappen in te slaan in Keflavik bij Krónan of Bónus. 's Avonds kunnen de voetjes lekker omhoog en is de vakantie echt begonnen.

Keflavik - Reykjavik

Vandaag rijd je over de uitgestrekte lavavelden van Reykjanes Peninsula en kun je een bezoek brengen aan de populaire Blue Lagoon.  Een aantal hoogtepunten op de Reykjanes Peninsula zijn het geothermische gebied Seltun, de vele prachtige vuurtorens en de rotsformatie Karlinn. De omgeving van de warmwaterbron Blue Lagoon is als in een sprookje. De Blue Lagoon is namelijk een lichtblauw en ondiep binnenmeer omgeven door pikzwarte lavarotsen. Het water wordt door de aarde verwarmd tot wel 39°C en het is daarom heerlijk om een duik in te nemen en helemaal tot rust te komen. Als je uitgerust bent, rijd je verder naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, waar je tevens overnacht. Dit kan bijvoorbeeld bij de Reykjavik Campsite. Als je deze route volgt, verblijf je hier 3 nachten.

Afstand: 140 km

Reykjavik (stadsbezoek)

Je hebt vandaag de tijd om de knusse en originele stad Reykjavik te ontdekken. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja en de prachtige Faxaflóibaai. Nergens anders kun je indrukwekkende natuur zo gemakkelijk combineren met vele culturele evenementen, mooie architectuur en een bruisend nachtleven. Enkele bijzondere bezienswaardigheden zijn onder andere Perlan, het Harpa concertgebouw en de Hallgrímskerk. Bij de kerk kun je met de lift naar boven en heb je een heel mooi uitzicht over de kleurrijke stad en misschien zelfs op de gletsjer Snæfellsnesjökull. Daarnaast heeft Reykjavik ook vele interessante musea, zoals het Auroramuseum, natuurhistorisch museum en het Vikingmuseum. Voor wie van winkelen houdt, zijn de winkelstraat Laugavegur en de winkelcentra Kringlan de aangewezen plekken. Ook het lokale zwembad Laugardalslaug is erg leuk of maak een prachtige wandeling over de Seabraut en bekijk het beeld Sun Voyager. Voor meer tips, bekijk de pagina over Reykjavik bij de bezienswaardigheden.

Reykjavik (Golden Circle)

Deze dag staat in het teken van de zogenoemde Golden Circle. De Golden Circle is een benaming voor de drie grootste IJslandse bezienswaardigheden, maar onderweg is nog veel meer moois te zien. Eerst bezoek je de grote trekpleister ten oosten van Reykjavik: het Þingvellir Nationaal Park. Het Þingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische plaats van IJsland. Hier zetelde het eerste parlement van IJsland zich in 930 na Christus. Naast de bijzondere historie, maakt ook de natuur dit park wereldwijd bekend, want het staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO als één van de meest unieke natuurverschijnselen ter wereld. In dit park drijven de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen van elkaar af. Het resultaat daarvan is een mooie kloof mét waterval. Wanneer je je weg vervolgt, kom je bij het hete bronnengebied met de indrukwekkende geiser Strokkur en de imposante Gullfoss-waterval. De Strokkur geiser spuit om de 6 minuten warm water omhoog, met een hoogte van circa 20 meter. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het water plotseling onder grote druk de geiser uitspuit. De Gullfoss waterval bestaat eigenlijk uit twee watervallen en is door zijn grootte erg indrukwekkend. Je kunt overnachten in het nabijgelegen park op de Þingvellir National Park Campground, maar je kunt ook via de kleurrijke Kerid krater terug naar Reykjavik rijden.

Afstand: 240 km

Reykjavik - Stykkishólmur

Via de lange (tol) tunnel bij Akranes en het kleine dorpje Borgarnes, kom je op de westelijke Peninsula. Het schiereiland Snæfellsnes trakteert zijn bezoekers onder andere op enkele vissersplaatsjes, de met sneeuw bedekte vulkaan Snæfellsnes en enkele ruige vogelrotsen. Daarnaast biedt het ook een aantal mooie korte wandelingen, zoals de kustwandeling Arnarstapi-Hellnar, een wandeling door het lavaveld bij Búðir en de wandeling naar de explosiekrater Eldborg. Vergeet ook niet om een iconische foto te maken bij de prachtige berg Kirkjufell in combinatie met de kleine waterval! Aan het einde van de dag overnacht je in Stykkishólmur, waar je de volgende dag de ferry pakt naar de Westfjorden. Je kunt overnachten op de Stykkishólmur Campground.

Afstand: 300 km

Stykkishólmur - Patreksfjörður

Vanuit het plaatsje Stykkishólmur kun je twee maal per dag met een ferry naar het plaatsje Brjánslækur, gelegen aan de overkant van de brede baai in de Westfjorden. Je kunt met de ferry een tussenstop maken op het schilderachtige eilandje Flatey, waar je vele oude huizen, diverse vogels, een bijzonder kerkje kunt vinden. Als je liever niet met de boot gaat, kun je ook rijden naar de Westfjorden via de 60 en 62. We raden je aan om de vroegste ferry te pakken en onderweg naar Patreksfjörður nog te stoppen bij het rode zandstrand Rauðasandur en Látrabjarg; een prachtige steile klif waar veel Puffins te vinden zijn in de zomermaanden. Je kunt overnachten in het plaatsje Patreksfjörður op de Breiðavík campground.

Afstand: 170 km

Patreksfjörður - Ísafjörður

Ook vandaag weer slingerende wegen door lange tunnels, over enkele passen en langs een groot aantal fjorden. Onderweg kom je langs IJslands mooiste waterval, genaamd Dynjandi. De Dynjandi is een majestueuze waterval die in verschillende stappen in 7 kleinere watervallen naar beneden stroomt in het fjord. Indien je gisteren geen tijd of zin meer had om naar Látrabjarg of naar Rauðasandur te gaan, is dat misschien vandaag nog een mogelijkheid. De weg naar Ísafjörður is kronkelig en niet altijd even goed geasfalteerd, dus dat kan voor een langere reistijd zorgen. Geniet vooral vandaag ook van de omgeving en de prachtige uitzichten en stop her en der om te genieten van de immense stilte die hier hangt. Kom je wat later aan in Ísafjörður dan is dat niet zo erg. Het is maar een heel klein dorpje en je kunt de volgende ochtend ook nog gebruiken om hier even rond te dwalen. Je kunt hier overnachten op een camping in Tungudalur, Ísafjörður.

Afstand: 145 km

Ísafjörður - Hvammstangi

Vanaf Ísafjörður rijdt je vandaag een lang stuk richting het Noorden van IJsland. Ook hier doe je langer over het eerste stuk vanuit Ísafjörður, omdat je veel fjorden heen en weer rijdt, maar het uitzicht is echt prachtig. Deze dag is vooral een relax dag waarop je onderweg van de bergen en velden met IJslandse paarden kunt genieten en niets moet, alles mag. In deze route is een tussenstop opgenomen bij Hvammstangi om de langere doorreis naar Akureryri te onderbreken. Indien je het niet erg vindt om een lange rijdag te hebben, zou je kunnen overwegen om in één keer door te rijden. Je overnachting kun je plannen op de Hvammstangi Campground.

Afstand: 370 km

Hvammstangi - Akureyri

Vandaag rijd je vanuit Hvammstangi naar het pitoreske Akureyri. Je komt eerst langs het merkwaardige Borgarvirki. Borgarvirki is een bijzondere partij rotsen en 10 tot 15 meter hoge basaltzuilen in het noordwesten van IJsland, waarop de ruïnes van een eeuwenoude vesting liggen. Daarnaast kom je ook langs de bijzondere vogelrots Hvítserkur en de uitgestrekte vlaktes van Varmalid. Na deze bezienswaardigheden te hebben bewonderd, rijd je door naar Akueryri, de op één na grootste stad van IJsland. Je kunt vandaag nog wat rondrijden in het fjord waarin Akureyri is gelegen, maar je kunt er ook voor kiezen om gezellig te winkelen, een terrasje te pakken in de zomer of lekker te relaxen op de camping Hamrar Akureyri.

Afstand: 250 km

Akureyri

Vandaag heb je een hele dag vrij te besteden in Akureyri en omgeving. Er is hier ontzettend veel te doen en te beleven. Je kunt bijvoorbeeld met de boot naar Grímsey, het noordelijkste eilandje van IJsland wat gekruist wordt door de poolcirkel. Ook de turfhuisjes in het fjord zijn de moeite waard om te bezoeken, of misschien heb je meer zin in een whale watch tour? Of je neemt lekker een relax dagje en wandelt wat in de omgeving. Akureyri is ook een zeer geschikte plaats om je koelkast weer even aan te vullen of om een keer uit eten te gaan. Mocht je fan zijn van hamburgers, ga dan vooral naar de Hamborgarafabrikan. 

Akureyri - Húsavik

Vandaag rijd je vanuit Akureyri eerst naar de Goðafoss-waterval. De Goðafoss waterval is een prachtige waterval welke je vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Na een korte stop ga je verder naar Húsavik, de 'whale capital of Iceland'. Als je een tour wil gaan maken om walvissen te spotten, zit je hier op de eerste rij. Er is veel aanbod, maar we raden je aan om in de zomer wel een plekje te reserveren. Naast de haven heb je een walvismuseum welke ook voor de kinderen erg leuk is om te bezichtigen. In de middag raden we je aan om naar de Geosea geothermische baden te gaan. Het is een natuurlijk verwarmde hotspring aan de kust met een panoramisch uitzicht over de zee. De geluksvogel ziet vanuit hier wellicht ook ergens een walvis uit het water springen, want ze zwemmen vaak ook in het fjord zelf! Campingtip: Húsavik Campground.

Afstand: 85 km

Húsavik - Reykjahlið

Vanaf Húsavik vervolg je je camperreis richting Reykjahlið in het Noordoosten van het land. Je kunt een dagtocht maken vanuit Reykjahlið naar Ásbyrgi. De letterlijke betekenis van Ásbyrgi is Godenburcht. Ásbyrgi is een 4 kilometer lange V-vormige kloof met steile, tot 60 meter hoge rotswanden in het noorden van het Nationaal Park Jökulsárgljúfur. Deze kloof heeft de vorm van een paardenhoef. Volgens IJslandse mythen en saga is "Asbyrgi" gevormd door een hoefafdruk van Sleipnir, het achtvoetige paard van de Germaanse god Odin. Volgens geologen is het echter gevormd door een zeer grote waterval, enkele duizenden jaren geleden. In dit Nationaal Park ligt ook de Dettifoss waterval. De Dettifoss waterval is 44 meter hoog en is, wat water verplaatsing betreft, de krachtigste van Europa. De bruine kleur van het water geeft aan dat er enorme hoeveelheden gruis meegevoerd worden. Je overnachting kun je plannen op de camping in Skutustadir, Reykjahlið. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om meteen door te rijden naar Egilsstaðir in het Oosten. Je bent dan wel langer onderweg, maar hoeft niet opnieuw heen en terug naar Reykjahlið.

Afstand: 200 km

Reykjahlið - Hallormsstaðaskógur

Je begint deze dag met een fraaie rit over de ringweg door het binnenland naar Mývatn. Hier ligt een prachtig verborgen natuurbad; Grjótagjá. Het Mývatn meer telt 50 kleine eilandjes, wat een bijzonder gezicht is. Het meer ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het wordt omgeven door vele objecten van vulkanische oorsprong, zoals de explosiekrater Hverfell die een diameter heeft van één kilometer, de grillige lavaformaties van Dimmuborgir ("duistere burchten"), de tafelberg Búrfell, de pseudokraters bij Skútustaðir aan de zuidelijke rand van het meer, de grotten met heet water bij het plaatsje Reykjahlíð, het solfatarenveld bij Hverir en het zeer actieve gebied bij de Krafla vulkaan een aantal kilometers verderop. Na een bezoek aan Mývatn, gaan we verder naar het oosten, richting Egilsstaðir. Niet ver van Egilsstaðir ligt IJslands grootste bosgebied Hallormsstaðaskógur. Aan de overkant van het langgerekte meer Lagarfljót vallen de watervallen Litlanesfoss en Hengifoss (118 m) van de bergwand naar beneden. De wandeling er naartoe is zeer de moeite waard. Wie van watervallen houdt, kan ook nog naar Seyðisfjörður, waar vele watervallen vlak langs de weg naar beneden vallen. Vogelliefhebbers kunnen overwegen om naar Borgarfjörður te rijden, waar zich een kleine maar drukbevolkte vogelrots met papegaaiduikers bevindt. Maar ook een stevige wandeling naar Stórurð of een rit naar de omstreden Kárahnjúkar dam behoren tot de mogelijkheden. Je overnacht op de campings Höfðavík of Atlavík in Hallormsstaðaskógur.

Afstand: 200 km

Hallormsstaðaskógur - Höfn

Vanuit Hallormsstaðaskógur ga je vandaag verder oostwaarts over enkele passen en langs een groot aantal fjorden naar het vissersdorp Höfn. Liefhebbers van steile weggetjes en watervallen kunnen onderweg nog naar de prachtige fjord Mjóifjörður op en neer rijden. Höfn is bekend om zijn kreeftvangst en er zijn veel restaurants in het dorp te vinden waar je heerlijk kunt eten. Een wandeling aan de rand van het dorp is zeker aan te raden, want het uitzicht is prachtig. Aan de ene kant zie je de uitgestrekte oceaan en meer landinwaarts zie je bij helder weer al een aantal gletsjertongen van de Vatnajökull. 

Afstand: 300 km

Höfn - Skaftafell

Deze dag staat helemaal in het teken van de alles dominerende Vatnajökull met onder de sneeuw tevens de hoogste berg van IJsland (2119 m). De Vatnajökull ligt voor tweederde in het Nationale Park Skaftafell en de gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. Je kunt je voorstellen dat dit een overweldigende schoonheid uitstraalt. Het is aan te raden om met een sneeuwscooter deze gletsjer te gaan verkennen. Vervolgens rijd je met de camper onder andere langs de waterval Svartifoss, het piepkleine en prachtig gelegen turfkerkje Núpsstaður, uitgestrekte spoelzandvlaktes en de gletsjer Svínafellsjökull. 

Afstand: 140 km

Skaftafell

Het gehele Nationaal Park Skaftafell is een aaneenschakeling van bijna onmogelijke natuurcontrasten. Torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. Er zijn veel wandelingen te maken en sommige brengen je heel dicht bij, of zelfs op de gletsjer! Vandaag bezoek je ook het bijna onwerkelijke ijsbergenmeer Jökulsárlón. In de Jökulsárlón drijven zowel in de zomer en winter de meest fantastisch gevormde ijsbergen. Af en toe breekt een gigantisch ijsblok van de gletsjer die je op de achtergrond ziet liggen en hoor je een doffe dreun. Het is zeker aan te raden om een boottocht te maken over dit meer. Wellicht spot je hier nog zeehonden en af en toe zelfs een orka! Na een wandeling over het zwarte 'Diamond Beach' ga je terug naar je camping bij Skaftafell.
Afstand: 100 km

Skaftafell - Selfoss

Via Vík rijd je vandaag verder langs de prachtige zuidkust naar het Westen. Alvorens je bij dit dorp aankomt, rijd je eerst over een wijdse spoelzandvlakte en vervolgens voor het uitgestrekte lavaveld Eldhraun. Een bezoek aan de watervallen Seljalandsfoss en Skógar mogen niet ontbreken. Seljalandsfoss is een bijzondere waterval, omdat je hier achterlangs kunt lopen. Een unieke ervaring! Het dorp Vík is ook de moeite waard om even een stop te maken vanwege de zwarte zandstranden, de vogelrotsen en vanaf het kerkje heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de kustlijn. Net na Vík heb je Reynisfjara beach; een zwart strand met imposante balastkolommen. Als je dit bezoekt, kijk dan wel uit voor onverwachte monstergolven! Ten westen van Vík verandert het landschap drastisch: de uitgestrekte vlaktes maken plaats aan de ene kant voor de prachtige gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull en aan de andere kant de vlakke kustlijn. Je kunt gedurende deze dag op diverse plaatsen paardrijden, wildwatervaren en gletsjer tochten maken. Als je nog een dag over zou hebben, kun je vanaf hier ook nog een boottocht maken naar de Vestmannaeyjar eilanden. Overnachten kun je in het plaatsje Selfoss op de Selfoss Campground.

Afstand: 270 km

Selfoss - Keflavik

Vandaag rijd je via Reykjavik terug naar Keflavik om de camper in te leveren. Je reis zit er alweer bijna op, maar niet getreurd, want vandaag kun je nog een aantal dingen gaan doen. Mocht je in het begin de Blue Lagoon hebben overgeslagen of wil je misschien nog een keer die machtige geiser zien? Beide liggen ongeveer op de route naar Keflavik. De meeste dingen om te doen, vind je echter nog in Reykjavik. Er zijn vast nog musea die je wil zien, excursies die je wil beleven zoals bijvoorbeeld een helikoptervlucht over de stad, of misschien wil je nog een keer lekker lunchen of winkelen. In de middag lever je de camper in en ga je naar je hotel voor je laatste nacht. Een laatste hotelovernachting is meestal nodig, aangezien de terugvlucht vaak vroeg in de ochtend vertrekt. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, want soms gaan de vluchten ook in de middag en haal je het wel om dezelfde ochtend de camper in te leveren.
Afstand: 100 km

Keflavik - Amsterdam

In de meeste gevallen moet je de laatste dag vroeg opstaan voor je terugvlucht welke bijna altijd voor 8:00 vertrekt naar Amsterdam. Hopelijk zit je voldaan en met veel prachtige nieuwe herinneringen in het vliegtuig terug naar huis. Vanavond weer lekker slapen in je eigen fijne bed, daar kan toch niets tegenop?!

VERTREKDAGEN & PRIJZEN

Op dit moment zijn er geen data voor deze reis beschikbaar, vraag vrijblijvend een offerte aan voor je specifieke reiswensen.
Offerte aanvragen