Gdansk

Gdansk is een Hanzestad in het noorden van Polen gelegen aan de Oostzee. Wanneer je door de stad loopt, zie je dat de stad vele Nederlandse invloeden heeft. Dat komt doordat veel van de panden in Gdansk zijn ontworpen door Nederlanders! Daardoor lijkt het soms net of je door Amsterdam loopt. De stad is opgedeeld in vier delen, Old Town, Down Town, Lower Town en Main Town. Gdansk is een veelzijdige stad die je zeker niet kunt overslaan tijdens je camperreis door Polen  

WESTERPLATTE

In het noorden van Gdansk ligt het Westerplatte. Dit is een schiereiland wat tijdens de Duitse invasie in de tweede wereldoorlog helaas niet intact is gehouden. Op Westerplatte kun je de ruïnes en barrakken bezoeken die zijn overgebleven uit deze tijd. Voor de echte geschiedenisliefhebbers is dit zeker het bezoeken waard tijdens je camperreis. Op het eiland staat een monument ter nagedachtenis aan de oorlog en er is een museum gevestigd. In dit museum kom je alles te weten komen over de Slag om Westerplatte. 

MARIAKERK

Midden in het centrum van Gdansk kun je de prachtige kathedraal de Mariakerk bezoeken. De Mariakerk mag zich tot een van de grootste bakstenenkathedralen ter wereld benoemen. Het is een imposant gebouw dat je van binnen en van buiten kunt bewonderen. Mocht je Gdansk nog graag van een andere kant willen zien, dan is het zeker een aanrader om de Mariakerk te beklimmen tijdens je campervakantie. Boven op de kathedraal kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. 

LANGE MARKT

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gdansk is de Lange Markt. Rond om het plein bevinden zich allerlei kleurrijke historische gebouwen. Doordat de stad vele Nederlandse invloeden heeft krijg je ook op de Lange Markt het gevoel alsof je ergens in Amsterdam loopt. Voor de leukste restaurants en terrassen is de Lange Markt de plek om te zijn. Niet alleen de toeristen weten deze gezellige plek te vinden maar ook de lokale bewoners komen hier graag! Wanneer je een bezoekje brengt aan de Lange Markt tijdens je camperreis is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij het Artushof en de Neptunusfontein. 

MUSEUM VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Gdansk, de stad waar de Tweede Wereldoorlog is begonnen. In het museum krijg je de mogelijkheid om veelal vanuit Pools perspectief te zien wat er is gebeurd tijdens de Tweede wereldoorlog. Er wordt tevens ook gekeken naar hoe het andere Europese gebieden is afgegaan. Bij dit museum kun je je kennis over de Tweede Wereldoorlog bijspijkeren aan de hand van vele filmpjes, foto's en verhalen over deze periode. Het museum is gebouwd in 2017 en door de moderne uitstraling is het gebouw ook erg geliefd bij architectuurliefhebbers. 

KRAANPOORT EN NATIONAAL MARITIEM MUSEUM

Aan de oever van de rivier de Motlawa ligt de poort en havenkraan, de Kraanpoort (Zuraw). De poort bestaat uit twee stenen torens en in het midden een hout gedeelte met daaraan de kraan gevestigd. De kraan is gemaakt om vracht en goederen op te tillen. Zo werd het vroeger gemakkelijk van de boot het land opgetild. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kraan beschadigd geraakt waardoor deze volledig gerestaureerd is. Tegenwoordig is de Kraanpoort onderdeel van het Nationaal Maritiem Museum. In dit museum kun je veel leren over de Poolse scheepvaart wat een grote rol heeft gespeeld in een havenstad als Gdansk. 

EUROPEAN SOLIDARITY CENTRE

Een belangrijk cultureel centrum in de stad Gdansk is het European Solidarity Centre. In dit centrum kom je alles te weten over het verzet tegen het communisme en de solidariteit-beweging in Polen. In het centrum bevindt zich een bibliotheek en museum. Door middel van een audiotour waan je jezelf in de geschiedenis van de solidariteit-beweging in Polen. Vlak naast het centrum bevindt zich het monument dat is gebouwd voor de neergeschoten havenarbeiders tijdens een staking en demonstratie. Polen heeft erg onder druk gestaan tijdens het communistische regime en om daar een beeld van te krijgen is het een aanrader om dit museum te bezoeken tijdens je campervakantie en bezoek aan Gdansk. 

CAMPINGSUGGESTIES

Het is mogelijk om nabij de stad Gdansk te overnachten tijdens jouw campervakantie! Camping Park, Pole Kempingowe is gelegen op 6 kilometer afstand van Gdansk en 300 meter vanaf het strand. Er zijn diverse faciliteiten op de camping waar je gebruik van kan maken met jouw huurcamper. Omdat de camping vlakbij de doorgaande weg ligt ben je binnen 20 minuten in Gdansk. Vanaf camping Pole Kempingowe ligt op zo'n 450 meter afstand de bushalte waar je bus 9 richting Gdansk kunt pakken. De busrit duurt zo'n 25 minuten. 

Camping Stogi is gelegen in het bos en op zo'n 350 meter van het strand van Stogi. Vanaf camping Stogi ben je tevens ook binnen 20 minuten in de stad. Vanuit de camping Stogi ligt op zo'n 450 meter afstand de bushalte waar je bus 9 richting Gdansk kunt pakken. De busrit duurt zo'n 25 minuten. 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties