Johannesburg

We vliegen ook deze keer met KLM. De vlucht is non-stop vanaf Amsterdam en in een kleine 11 uur arriveren we in Johannesburg.

Voor onze dochter van 7 is de vliegreis met KLM super fijn; allereerst een cadeautje bij het inchecken, vervolgens een eigen schermpje aan boord (met écht alle lievelings-series en films, in het Nederlands!), heerlijke maaltijden (cheeseburger, frietjes, ijsje, stroopwafeltjes, fruit, toetjes…) en veel persoonlijke aandacht van de stewards en stewardessen. Kortom: we zijn weer ontzettend tevreden met de service en kwaliteit van KLM.

Rond de klok van 21.15 uur landen we op Johannesburg OR Tambo International Airport. Allereerst valt het ons op dat het vliegveld zeer nieuw en luxe is. Iedereen is super vriendelijk en het heeft veel weg van de vliegvelden, zoals we deze gewend zijn in Amerika. De eerste indruk is gelukkig dus al enorm positief…
De douane procedure neemt zo’n klein uur in beslag en we kunnen de koffers direct van de band halen.

Voor de eerste nacht hebben we het Premier Hotel @ OR Tambo Intl. Airport gereserveerd. Het hotel beschikt over een gratis shuttle service vanaf de luchthaven.
Bij buitenkomst op het vliegveld staan diverse medewerkers klaar, ze dragen een oranje vestje van het vliegveld, dus het is zo goed duidelijk dat zij op het vliegveld werken en hulp kunnen bieden. Een medewerker loopt met ons mee, door de tuin, naast de parkeergarage, naar het punt waar de shuttle busjes van de airporthotels vertrekken. We geven de goede man een kleine fooi en nemen de shuttle bus naar ons hotel.
Het inchecken verloopt spoedig en om 22.30 uur kunnen we, na een heerlijk welkomstdrankje, naar onze kamer. We hebben een ruime suite met twee bedden. Fréderique duikt snel haar bed in en slaapt vrijwel direct. Wij douchen nog even en net voor middernacht gaan wij ook voor de eerste keer in Zuid-Afrika slapen. Deze eerste dag verliep perfect, laat dan een voorproefje zijn voor het vervolg van de reis…

Accommodatie: Premier Hotel OR Tambo International Airport
Plaats:   Johannesburg OR Tambo International Airport
Tarief:   ca. Euro 85 p.k.p.n. (LOGIES)
Ligging:  Luchthaven Johannesburg / ca. 10 minuten per gratis shuttle bus
Afstand:  -

Bijzonderheden:
Er is geen tijdverschil met Zuid-Afrika in deze periode.
De non-stop vliegreis vanaf Amsterdam met KLM bevalt ons super goed. Geen overstap, geen vertraging… Ook de service en kwaliteit van de airline zijn zeer goed en hoog.

Middelburg

Na een heerlijk ontbijt in het hotel (ZAR350 totaal, Full Breakfast) worden we stipt om 10.00 uur opgehaald door Bobo Campers, precies zoals vooraf afgesproken.
Met een shuttle busje worden we naar de locatie van Bobo gebracht, de rit duurt zo’n 10 tot 15 minuten.
We krijgen een persoonlijke uitleg van het contract. De medewerkster van Bobo geeft ons daarnaast veel interessante informatie over het reizen met een camper in Zuid-Afrika in het algemeen.
Na ongeveer 50 minuten en het tekenen van het contract, verlaten we het Bobo depot, in onze vrijwel nieuwe camper.

Start KM-stand: 3267 km
Direct tegenover het Bobo depot ligt een groot winkelcentrum. In het winkelcentrum zit een grote vestiging van de supermarkt keten ‘Pick ’n Pay’. Hier doen we onze inkopen, n.a.v. een boodschappenlijstje dat ik vooraf in Nederland reeds heb gemaakt. Uit ervaring weet ik dat we dat erg prettig vinden. De boodschappen bedragen ZAR1325.
Op advies van Bobo pinnen we ook bij een bank, bij het winkelcentrum. De medewerkster van Bobo heeft ons uitgelegd dat er veel beveiliging is op de terreinen van winkelcentra en het daardoor erg veilig is om hier te pinnen. Dit advies volgen we op. (Ook later deze reis  pinnen we enkel rondom winkelcentra en zien hier inderdaad regelmatig ook beveiliging).
Vanaf het winkelcentrum vervolgen we de weg, richting de snelweg. Vanaf hier nemen we highway 12 richting de Panorama Route.
Onderweg tanken we, zodat de tank bijna helemaal vol zit.
In Zuid-Afrika hoef je niet zelf te tanken. Een medewerker (duidelijk gekleed in kledij van het tankstation) komt je helpen. Zij zijn ontzettend ijverig en werken hard. Een kleine beloning wordt ontzettend gewaardeerd. (We beseffen ons al snel dat dit hun salaris is en dus geven we ze graag wat extra, de volgende keren dat we tanken).
We betalen deze eerste keer ZAR 650. We betalen contant en geven ZAR 20 fooi.
We hebben een camping gereserveerd voor deze eerste nacht, in Middelburg.
De camping ligt in een afgelegen gebied, en we moeten eerst een gravelroad volgen voor zo’n 12 km. Met diverse borden, met humor, worden we steeds op de hoogte gehouden hoe ver we nog moeten (‘Hang in there; you’re almost there’).
Het is een prachtige camping, waar we aan een meertje staan, met uitzicht over de bergen.
De aapjes lopen over de camping. Er zijn niet alleen campingplaatsen, maar tevens diverse lodges en huisjes op de camping. Het is echter zondag en in het laagseizoen blijkt het dan wat minder druk te zijn op de camping. Voor ons geen probleem; we genieten volop van deze super mooie plek.
We nemen een verfrissende duik in het (deels) verwarmde binnenzwembad.

Terwijl we de zon achter de bergen zien verdwijnen, genieten we van onze avond in de camper. (We verbazen ons er over dat het echt pik-donker is om ca. 18.00 uur). We spelen nog een spelletje samen en duiken vroeg onder de wol.
De eerste echte volle dag in Zuid-Afrika zit erop en de vakantie is nu echt begonnen.


Accommodatie:  Olifants River Lodge 
Plaats:   Middelburg 
Tarief:   ZAR 175 per campingsite, ZAR 70 p.p.p.n (220 V beschikbaar) 
Ligging:  Aan het water / prachtige rustige camping
KM-stand:  Einde: 3418 (gereden vandaag ca. 151 km)


Bijzonderheden:
Deze eerste kilometers met de camper zijn ons zeer goed bevallen. De wegen (snelwegen) zijn bovenverwachting goed en daarnaast hebben we ons geen moment onveilig gevoeld.

Waterbergplateau

We zijn deze eerste dag relatief vroeg wakker. Samen genieten we van een mooie zonsopkomst. Helaas zijn de voorspellingen voor vandaag wat minder, maar de zon schijnt nu nog heerlijk hoog in de lucht.
Na het ontbijt rijden we via de hobbelige gravelroad weer terug richting de snelweg. We vervolgen vanaf hier onze route richting Sabie. Vanaf waar we een groot deel van de Panorama route willen gaan rijden.
Het begint al snel te regenen en het wordt ons snel duidelijk dat we vandaag helaas weinig uitzicht zullen hebben. We besluiten de route richting Nelspruit te nemen i.p.v. de Long Tom Pass (met een sterke stijging). Dit heeft geen zin, doordat er nu niets te zien zal zijn.
Net na 13.00 uur arriveren we in het gezellige dorpje Sabie. Het is inmiddels gestopt met regenen, maar we merken wel dat het iets frisser is geworden.
Onze eerste Zuid-Afrikaanse lunch nuttigen we in een super gezellig restaurantje in het midden van het dorp.
Vooraf aan deze reis hadden we in de reisboeken al kunnen lezen dat er vaak een soort ‘parkeerwachter’ aanwezig op de parkeerplaatsen. Zo ook hier in Sabie. We betalen de goede man ZAR20 en hij is helemaal blij. (Achteraf leren we van een lokale bewoner dat ZAR10 al voldoende is voor dit soort ‘taken’).
We rijden na de lunch en een wandeling door het dorpje, richting de camping. Het is nog steeds erg bewolkt, maar op advies van de dame aan de receptie van de camping, besluiten we toch richting de Lone Creek Falls en de Sabie Falls te rijden. Beiden watervallen zijn goed bereikbaar vanaf de camping.
Het laatste deel van de weg is gravelroad, met af en toe een flinke puthole. Maar we weten deze goed te vermijden.
Parkeren bij de watervallen kost ZAR20 en de ranger geeft wat informatie over de watervallen.
Na een korte wandeling hebben we ons uitzicht over de eerste waterval in Zuid-Afrika; de Lone Creek Falls. Een prachtige waterval, waarvan we alledrie optimaal genieten, ondanks het mindere weer.
Omdat het al wat donkerder begint te worden, rijden we tegen de klok van half vijf terug richting de camping.
Martijn en Fréderique spelen wat op de camping, terwijl ik de maaltijd voorbereid.
Het is inmiddels 18.00 uur en pikdonker. Want zodra de zon hier ondergaat, is het ook écht donker.
In de avond begint het weer te regenen en het kwik zakt flink naar beneden. De verwarming gaat aan, we drinken een lekker kopje warme thee en spelen gezellig een spelletje voordat we rond 21.00 uur naar bed gaan.


Accommodatie:   Merry Pebbles Campground
Plaats:    Sabie
Tarief:    ZAR 350
Ligging:   Net buiten het centrum / aan een rivier
KM-stand:   Einde: 3682 (gereden vandaag ca. 264 km)

Bijzonderheden:
Het wordt, in deze tijd van het jaar, tussen 17.00 uur en 17.30 uur al donker. Het advies is om dan al op een camping te zijn, vanwege de veiligheid. Plan de route dus dusdanig dat u hierin zeker uitkomt.

Blyde River Canyon

Vandaag staat het rijden van de Panorama route op het programma. We verheugen ons al maanden op een aantal van de hoogtepunten, zoals God’s Window en de Three Rondavels.
Zodra we wakker worden merken we echter al snel dat we waarschijnlijk niet zoveel geluk hebben vandaag; het regent nog steeds en het is daardoor erg mistig. Hopelijk hebben we straks alsnog een mooi uitzicht.
Na het ontbijt rijden we rond 09.30 uur op pad naar onze eerste stop; de Mac Mac Falls.
Het is inmiddels droog, maar de mist hangt laag. Toch blijven we optimistisch.
Wanneer we vanaf de parkeerplaats (parkeren ZAR20)  richting de watervallen willen lopen waarschuwen de dames bij de verkoopstandjes (deze tref je vrijwel overal bij bezienswaardigheden) dat er echt slecht weer op komst is. Binnen enkele secondes worden we totaal overvallen alsnog door een enorme bliksem en donderinslag even verderop. We staan te schudden op ons benen en rennen terug richting de camper. Fréderique moet echt even bijkomen.
Wat jammer zeg; we hadden ons hier zo op verheugt. Martijn blijft echter optimistisch. We spelen een potje UNO in de camper en de bui trekt voorbij. Alsnog gaan we op pad richting de watervallen. Erg blij dat we gegaan zijn, staren we na enkele minuten naar de prachtige watervallen. Echt fantastisch, zo mooi en zo groot. De natuur rondom de watervallen is ook erg mooi.
Rondom het view-platform staan wel gigantische hekken vanwege de veiligheid, maar dit hindert ons verder niet. Alsnog kunnen we mooie foto’s maken en het is met Fréderique wel een prettig idee, zo bij die afgrond.
Na een klein uur vervolgen we onze weg over de Panorama Route.
De eerst volgende stop is Pilgrim’s Rest. Hier trappen we, als echte toeristen, in een lokkertje van de lokale bevolking; voor ZAR150 laten we namelijk de camper wassen. De mannen zijn echt super blij. Ook hier realiseren we ons achteraf dat dit bedrag simpelweg te veel is om te geven, maar het is voor ons natuurlijk een relatief klein bedrag.
Wanneer we vervolgens stoppen bij God’s Window (parkeren ZAR30) moeten we helaas concluderen dat er inderdaad geen uitzicht is vandaag. De mist gooit roet in het eten helaas.
De route vervolgen we verder richting Bourke’s Luck Potholes (entree ZAR125). Wat is het hier mooi. Volop genieten we van het uitzicht en het natuurschoon. Fréderique vind het ook machtig interessant en maakt ook veel eigen foto’s. We verblijven zeker een anderhalf uur bij de potholes. Het is er ook erg druk, maar hier ondervinden we verder geen hinder van. Het is er erg mooi en ruim opgezet.
Wanneer we weg willen lopen, terug naar de camper, verschijnen er ineens tientallen aapjes rondom ons heen. Wat leuk om ze zo speels te zien springen.
Onze volgende stop plannen we bij The Three Rondavels; helaas ook hier geen uitzicht.
Voor vannacht hebben we een lodge gereserveerd aan de andere kant van de Blyde River Canyon. We besluiten direct door te rijden naar de lodge en hopen daar wat meer te kunnen spotten.
Rond de klok van 16.00 uur arriveren we bij de lodge, temidden van het Blyde River Canyon Reservaat. Wat een prachtige locatie en wat een mooie lodge.
Aan het zwembad worden we verwelkomt door de eigenaresse en krijgen een heerlijk welkomst drankje. Al snel komen de zebra’s naar ons toe gelopen. Ze grazen aan de rand van het zwembad en vooral Fréderique is helemaal verliefd. Hoe ontzettend bijzonder dat we deze fascinerende dieren van dichtbij kunnen bewonderen. De glimlach verdwijnt niet meer van haar gezicht.
Samen met de andere gasten dineren we in het restaurant van de lodge. Vooraf hebben we geen zicht op het menu, maar de eigenaresse verzekerd ons dat we zullen smullen. Niets is minder waar: enkele lokale gerechten worden voor ons bereid en met een geweldig voldaan gevoel vertrekken we rond 21.30 uur richting onze suite.
In de nacht regent het flink en horen we regelmatig een pittige onweersbui.
Hopelijk zijn de weersgoden ons morgen beter gezind.
Alhoewel we hebben genoten van een prachtige dag met velen hoogtepunten, hopen we morgen toch weer op wat zon.

 

Accommodatie:   Blyde River Canyon Lodge
Plaats:    Blyde River Botanical Reserve
Tarief:    ca. ZAR910 per persoon
Ligging:   Midden in het natuurreservaat
KM-stand:   Einde: 3876 (gereden vandaag ca. 194 km)

 

Bijzonderheden:
Lodges zijn in Zuid-Afrika relatief voordelig. Het is, ter afwisseling, best wel leuk om eens een lodge te nemen. Niet alleen is de ligging vaak super mooi, ook  biedt het de mogelijkheid om van wat extra luxe te genieten, tegen een (relatief) lage prijs.

Kruger National Park

We nuttigen het ontzettend lekkere, uitgebreide ontbijt in de lodge en gaan rond 09.30 uur op weg naar het Kruger National Park.
Het weer is geweldig; de zon straalt hoog in de lucht.
We rijden eerst een stuk zuidwaarts en besluiten via de Paul Kruger Gate het park in te gaan.
Onze overnachtingen hebben we reeds vooraf vanuit Nederland gereserveerd, via de website van de nationale parken in Zuid-Afrika (www.sanparks.org). Helaas was er (toen we reserveerden) al geen beschikbaarheid meer voor de campgrounds zoals we deze eigenlijk wensten. Maar we boekten nu eerst een nacht in een rondavel (ca. ZAR1500) en daarna alsnog een campground (ca. ZAR350), voor de tweede nacht. Tevens reserveerden we vooraf de avond safari door het park (ca. ZAR750 per persoon).
Onze eerste stop was in het Skukuza Camp. Een groot opgezet kamp, voorzien van alle faciliteiten zoals een bank, restaurants, winkels, camping, lodges, etc.

Aan de Sabie River genoten we van een prachtig uitzicht en een heerlijke lunch. Net na het middaguur besloten we om eerst zelf een safari te gaan rijden door het park; op zoek naar onze eerste wilde dieren.

Zo’n drie uur rijden we rond door het park en spotten al snel een nijlpaard, een krokodil, diverse herten en vogels. We hebben een avondsafari gereserveerd en besluiten om terug te gaan naar Skukuza.

We checken in voor onze overnachting in de rondavel; een leuk klein hutje voorzien van alle faciliteiten. We hebben drie aparte bedden en vooral Fréderique vind dit een leuk idee. Allemaal ons eigen bedje.
De tour (safari) vertrekt vanaf het ‘dorpscentrum’ (16.15 uur vertrek / 19.45 uur retour).
We boffen ontzettend, want tijdens deze safari spotten we niet alleen een neushoorn, maar tevens twee welpjes, hyena’s, zebra’s en herten van zeer dichtbij.
Uiteraard willen we de Big 5 (leeuw, neushoorn, luipaard, olifant en een buffel)  graag spotten. Vandaag hebben we dus al twee dieren van de lijst gespot! Morgen hopen we het lijstje compleet te maken. Vroeg op dus! We hebben een missie!

Accommodatie:   Skukuza Rest Camp
Plaats:    Kruger National Park
Tarief:    ca. ZAR 1500
Ligging:   Midden in het natuurreservaat
KM-stand:   Einde: 4070 (gereden vandaag ca. 194 km)

Bijzonderheden:
Wij reisden in het zogenaamde ‘laagseizoen’  (winter), maar de campings waren al volgeboekt. Ook dit seizoen is erg populair en druk in het park. Het is dus raadzaam om deze vooraf te reserveren.

Kruger National Park

Om 05.00 uur gaat de wekker. Eerst genieten we van de zonsopkomst, aan de Sabie River. Wat is het toch machtig mooi!

Om 05.45 uur rijden we het Skukuza park af en vervolgen onze route richting Satara (noordwaarts). Al snel worden we verrast: we spotten de eerste buffels. Weer een dier van de Big Five gespot!
Na een paar minuten zie ik in de berm een eerste olifant staan. We weten; olifanten trekken meestal in kuddes rond. En ja hoor, de ene na de andere olifant duikt op. We zetten de camper stil en genieten van dit geweldige spektakel. Onze camera maakt overuren. Wat komen ze dichtbij zeg; ongelofelijk. Soms zelfs een beetje eng.
Wanneer we onze route vervolgen zien we struisvogels en impala’s voorbij komen. Maar dan ineens zien we een groep auto’s staan. Uit ervaring weten we dat dat betekent dat er wild gespot is. En ja hoor: er liggen een mannetjes en vrouwtjes leeuw heerlijk te zonnen. We kunnen ze goed spotten en zijn erg tevreden met deze ontmoeting.
Even verderop wenkt een automobilist ons; we stoppen en draaien het raampje naar beneden. Even verderop lopen giraffen, geeft de bestuurder aan.
Dankbaar voor de tip rijden we verder en inderdaad; ineens zien we in de verte de lange nekken verschijnen. Prachtig grazend door de bomen kunnen we ze bewonderen. Ook deze ontmoeting maakt veel los. Wat een genot zeg, zo dichtbij. Ook Fréderique is helemaal enthousiast.
Bij het Satara Rest Camp stoppen we voor een heerlijke lunch, bij de Mug and Bean.
In het warme zonnetje praten we na over het spotten van de wilde dieren.
Ons lijstje is inmiddels bijna compleet; we hoeven enkel nog het luipaard van de Big Five.
Op de terugweg spotten we nog veel meer wilde dieren, maar pas op het allerlaatste traject worden we (weer door andere reizigers) gewezen op de ligplek van een luipaard en inderdaad…. Even verderop ligt een luipaard heerlijk aan het water, in de schaduw. We maken uiteraard veel extra foto’s en zijn meer dan content.
Om 16.00 uur rijden we de camping op.
De zon is nog erg lekker en Martijn en Fréderique nemen een verfrissende duik in het zwembad op de camping, tewijl ik het eten alvast voorbereid.
Bij het kampvuur genieten we volop na van deze geweldige dag. Misschien wel één van de meest bijzondere dagen, van al onze reizen, tot nu toe.

Accommodatie:   Berg-en-Dal Rest Camp
Plaats:    Kruger National Park
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Aan de zuidzijde van het park
KM-stand:   Einde: 4337 (gereden vandaag ca. 267 km)

Bijzonderheden:
Het is aan te raden vroeg op pad te gaan om het beste de wilde dieren te kunnen spotten. Dit kan in de vorm van een safari, maar wij hebben ook ervaren dat dit prima op eigen gelegenheid kan. In de wintermaanden is er veel minder (dik) begroeide natuur waardoor je de dieren over het algemeen veel beter en sneller kunt spotten.

Mbabane

Deze morgen staan we lekker rustig op. Vandaag hebben we een geen grote afstand gepland en dus kunnen we mooi even genieten van de mooie camping.
Vooraf hebben we verschillende verhalen en ervaringen gehoord m.b.t. de grensovergang met Swaziland. Sommigen moeten uren wachten, anderen zijn binnen 10 minuten in het volgende land. Het is dus even afwachten hoe het voor ons zal gaan.
We arriveren net voor het middaguur bij de grensovergang. Eerst moeten we ons ‘uitchecken’ uit Zuid-Afrika. Hiervoor betalen we ZAR80.
Vervolgens mogen we door naar de grens van Swaziland, waar we (zonder te betalen) binnen 10 minuten door de douane zijn. De gehele douane procedure valt ons dus 100% mee.
Voor vannacht heb ik een reservering gemaakt in het Royal Swazi Spa Hotel. Bij aankomst vindt men onze reservering niet direct, maar na een telefoontje naar Nederland is het gelukkig alsnog snel opgelost.
Een enorme suite, met twee kamers en een aparte zithoek is voor ons beschikbaar.
Het is buiten nog erg zonnig en warm en dus besluiten we lekker te gaan zwemmen.
Ondanks dat het water erg koud blijkt, nemen Fréderique en Martijn een frisse duik.
Al snel raken we in contact met een ander Nederlands stel. Zij reizen met een huurauto op eigen gelegenheid door Zuid-Afrika, met hun twee zonen. De kids spelen samen terwijl wij onze ervaringen tot nu toe met elkaar uitwisselen.
Zodra de zon ondergaat koelt het ontzettend snel af en we gaan naar de kamer. We kleden ons om en willen kijken of we in het restaurant een hapje kunnen eten.
Eerst nuttigen we een drankje op het terras. Al snel wordt duidelijk dat we alledrie geen zin meer hebben om ‘chique’ te gaan eten. We besluiten dan ook om roomservice te bestellen.
Een keertje wat anders en bovendien super gezellig samen.
Onze eerste ontmoeting met Swaziland was erg plezierig. Morgen gaan we verder op pad door het land.

Accommodatie:   Royal Swazi Spa Hotel 
Plaats:    Mbabane
Tarief:    ca. Euro 125
Ligging:   Aan de rand van de hoofdstad van Swaziland
KM-stand:   Einde: 4510 (gereden vandaag ca. 173 km)

 

Bijzonderheden:
Zorg voor een reservering (met adres) in de omgeving van Mbabane. Het is een drukke stad en het is raadzaam om over een adres te beschikken, zodat je niet in de ‘onveilige’ delen terecht komt onverwachts.

Mbabane

We zijn alweer een week onderweg vandaag, wat gaat dat toch snel.
Vandaag gaan we op pad door het Mlilwane Wildlife Sanctuary Park.
We bereiken het park via een gravelroad en realiseren ons al snel dat het wat drukker is in dit park.
Vooraf hadden we bedacht te gaan fietsen door het park. Er zijn echter helaas geen kinderfietsjes meer beschikbaar en dus besluiten we te gaan paardrijden (ca. ZAR25 per 15 minuten per persoon). Fréderique geniet volop en we genieten van de prachtige omgeving.
Tijdens de lunch ontmoeten we wederom het gezin uit Nederland, waarmee we gisteren in het hotel ook al even contact hadden. De kinderen spelen samen.
We raken verder nog in contact met nog een gezin uit Nederland en hun dochter heet ook Frederieke. Super leuk natuurlijk!
Een Nederlandstalige tourleader van Sawadee geeft de kids wat uitleg over de flora en fauna van het park. Mega interessant voor ze en voor ons wel lekker om even in het zonnetje te proosten op het goede leven!
Het is 15.00 uur wanneer we het park verlaten op weg naar onze lodge voor de nacht.
Aan de andere kant van Mbabane ligt de lodge in een geweldige rustige omgeving.
Wat een uitzicht en wat een luxe; wederom genieten met een hoofdletter G.

Accommodatie:   Silverstone Falls Lodge 
Plaats:    Mbabane
Tarief:    ca. Euro 125
Ligging:   Aan de rand van de hoofdstad van Swaziland
KM-stand:   Einde: 4510 (gereden vandaag ca. 173 km)

Bijzonderheden:
Wanneer je met kinderen gaat reizen is het te adviseren om de kinderfietsen vooraf te reserveren of voor 10.00 uur in het park te zijn. Er zijn slechts beperkt kinderfietsen beschikbaar en deze zijn bovendien snel verhuurd.

Hluhluwe

We verlaten Swaziland (nadat we eerst bij Mbabane ruim een uur in de file hebben gestaan…) en keren terug naar Zuid-Afrika.
De grensovergang gaat wederom vrij snel en na zo’n 4 uur gereisd te hebben arriveren we in het dorpje Hluhluwe. We gaan boodschappen doen bij de Pick ’n Pay. De winkel blijkt om 15.00 uur te gaan sluiten (omdat het zondag is) en dus gaan de rolluiken ineens naar beneden. We ervaren dit alledrie als minder plezierig en zijn uiteindelijk blij dat we weer bij de camper terug zijn. Er iets niets voorgevallen, maar dit is de eerste (en overigens laatste) keer deze reis dat we ons iets minder veilig voelen.
De camping die we gereserveerd hebben (Bushbaby Lodge) ligt prachtig temidden van een natuur reservaat en we hebben uitzicht op de wilde dieren.
De Nederlandse eigenaar van de camping komt ons uitnodigen voor de voedertijd van de bushbaby’s op de camping. Een ware belevenis, waarvan vooral Fréderique volop geniet.

Voor het eerst deze reis zijn we moe van de lange rijdag en duiken er dan ook vroeg in vanavond. Morgen weer een leuke dag voor de boeg in het Hluhluwe Game Reserve.

Accommodatie:   Bushbaby Lodge 
Plaats:    Hluhluwe
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Midden in een natuur reservaat 
KM-stand:   Einde: 4847 (gereden vandaag ca. 337 km)

Bijzonderheden:
Op de zondagen gaan de meeste supermarkten in de kleinere dorpen eerder dicht. Houdt hier rekening mee en haal de boodschappen eerder die dag, zodat je geen hinder ondervind van gesloten winkels.

St. Lucia

Vroeg op pad naar het Hluhluwe Game Reserve, waar we wederom hopen wilde dieren te kunnen spotten.
De entree van het park kost ZAR440 voor de camper en wij als drie inzittenden voor deze ene dag. Daarnaast kopen we een kaart van het reisgebied, van ZAR40.
Eenmaal in het park spotten we wederom al erg snel twee neushoorns. Wat boffen we toch.

De begroeiing in dit park is nog veel groener dan in het Kruger National Park en we merken dat dit echt een stuk minder zicht op de dieren biedt. Toch mogen we ook vandaag weer niet klagen, want we spotten tevens nog een buffel, een giraffe, neushoorns en diverse impala’s.
Op de top van de berg staat een restaurant, met prachtig uitzicht. We nuttigen hier onze lunch en moeten helaas concluderen dat de lucht begint te betrekken. Er is duidelijk regen op komst.
We vervolgen onze weg weer naar beneden en het begint te druppelen. Het zal moeilijk worden om nu nog wilde dieren te spotten en dus besluiten we het park te verlaten, op weg naar onze volgende bestemming; St.Lucia.
St. Lucia is een vrij druk bezochte strandplaats, met een gezellig ‘centrum’.
Vanuit St. Lucia worden er veel boottochten georganiseerd om zowel Hippo’s als krokodillen te aanschouwen. Wij besluiten deze tour nu niet te boeken, maar om lekker zelf het strand op te lopen.
Onze camping blijkt ook dichtbij het strand te liggen en nadat we de camper geparkeerd hebben wandelen we naar het strand. We spotten diverse grote krokodillen en zijn blij dat ze op veilige afstand blijven.
Hier aan de kust is het helemaal open getrokken en dus genieten we van het begin van de zonsondergang. Op advies van de lokale bevolking wandelen we snel terug naar de camping, zodat we nog voor het donker bij de camper terugkomen.
In de camper bereiden we een heerlijke maaltijd voor en spelen samen een spelletje.
Wederom een geweldige dag gehad. Morgen verder reizen aan de Indische Ocaan, richting het zuiden.

Accommodatie:   St. Lucia / Sugarloaf Camp Site
Plaats:    St. Lucia
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Aan de Indische oceaan 
KM-stand:   Einde: 4977 (gereden vandaag ca. 130 km)

Bijzonderheden:
Bezoek ook eens Cape Vidal, onderdeel van het Greater St. Lucia Wetlands National Park.
Slechts een beperkt aantal bezoekers per dag wordt toegelaten aan dit prachtige natuurgebied.

Ballito

Terwijl ik heerlijk een boek lees deze morgen, wandelen Martijn en Fréderique nog een keertje naar het strand. Ditmaal eigenlijk vooral om foto’s te maken van de grote krokodillen die aan het water liggen.
Vol adrenaline keren ze na een uurtje weer terug. Ze hebben veel enorme krokodillen gezien en mooie foto’s kunnen maken.
We rijden zo’n 200 km zuidwaarts, richting Ballito. Een populaire strand badplaats, boven Durban.
Winkelen is voor ons altijd een goede optie, dus wanneer we een groot winkelcentrum zien liggen, gaan we lekker even shoppen. Op een terrasje genieten we vervolgens in het warme zonnetje.
Onze camping in Ballito ligt wederom op loopafstand van de oceaan.
Het is prachtig zonnig weer en we besluiten dan ook lekker te gaan genieten op het strand. De wind blijkt toch wat koeler dan we in eerste instantie dachten, maar dit mag geen speelbreker zijn.
Fréderique speelt met haar emmertje en schepjes, terwijl mama en papa een boek lezen en zeker ook van het uitzicht genieten.
Bij de ingang van de camping spot Fréderique een filiaal van Domino’s pizza. Heel dapper benoemt ze dat we nog nooit pizza hebben gegeten in een camper. Dat klopt.
Na het douchen lopen we naar de pizzeria en bestellen drie kleine pizza’s. De pizza’s zijn na een kwartiertje klaar en we nemen ze mee terug naar de camper.
Wat een verwennerij en wat een heerlijk relaxe dag wederom. We prijzen ons gelukkig met deze nieuwe reiservaring.

 

Accommodatie:   Dolphin Holiday Resort
Plaats:    Ballito
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Aan de Indische oceaan 
KM-stand:   Einde: 5180 (gereden vandaag ca. 203 km)

Bijzonderheden:
Durban wordt vaak als wat onveilig(er) ervaren. Een bezoek aan de populaire badplaats Ballito is een goed alternatief, met mooie campings direct aan de oceaan.

Drakensberg

Op deze dag heb ik me best wel verheugd; van diverse collega’s heb ik namelijk vernomen dat het gebied van Drakensberg echt prachtig mooi is.
We vertrekken rond de klok van 09.00 uur, noordwaarts, richting Drakensberg National Park.
Onderweg bezoeken we het stadje Pietermaritzburg nog even snel, maar ons doel is Drakensberg en we weten dat dit een lange rit zal zijn.
Vandaag is de dag van de nationale verkiezingen in Zuid-Afrika en dit is overal goed zichtbaar.

Ik blijk helaas niet goed opgelet te hebben we rijden in eerste instantie ruim 47 km verkeerd. Dezelfde weg moeten we dus ‘even’ terug rijden. Maar we laten ons niet uit het veld slaan.
Eenmaal op de camping blijkt dat we de enige camper zijn, maar er wordt ondertussen wel volop gebouwd en verbouwd op de camping. Men is in volle voorbereiding voor het nieuwe seizoen. De lokale bevolking en de werklui eten en slapen allemaal op dit resort, dus er is voldoende bedrijvigheid.
Het Dragon Peaks Mountain Resort is groots opgezet en biedt een fantastisch uitzicht op Giant’s Castle. Werkelijk prachtig.
We merken dat we inmiddels flink in hoogte gestegen zijn; was het vanmorgen in Ballito nog ruim 25 graden; hier is het nu nog maar 17 graden.
Vooral in de avond en de nacht wordt het erg koud; we houden de verwarming lekker aan vanavond en hebben zo geen last van de kou.

Accommodatie:   Dragon Peaks Mountain Resort
Plaats:    Champagne Valley
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Drakensberg 
KM-stand:   Einde: 5523 (gereden vandaag ca. 343 km)

Bijzonderheden:
Drakensberg is een hoog gelegen gebied, met prachtige bergtoppen. In de wintermaanden kan het hier vooral ’s nachts erg koud zijn. Een camping met stroomvoorziening is hierdoor zeker aan te raden, alsmede een camper met verwarming.

Royal Natal National Park

Deze morgen staan we vroeg op; we hebben om 08.30 uur een tour gereserveerd; de Scootour.
We worden door onze gids opgehaald bij de receptie van de camping en rijden met een Jeep naar de top van de berg. Vanaf hier hebben we niet alleen een super mooi uitzicht over het reisgebied; we gaan per step (scooter) naar beneden rijden.
Fréderique is te jong om zelf een step te besturen, maar ze mag met mama of papa mee naar beneden.
Na wat korte uitleg begint het spektakel. Ik vind het geweldig, maar zeker ook eng en spannend.
Martijn en Fréderique gaan voor me uit en razen naar beneden; terwijl ik het wat voorzichtiger aan doe. We genieten allemaal, ieder op ons eigen manier.
De tour duurt zo’n 2,5 uur en we hebben een geweldige tocht gemaakt met een geweldig uitzicht. Een aanrader voor iederen.
Na de tour gaan we op weg naar het Royal Natal National Park, zo’n 100 km verder noordwaarts.
Via een prachtige route, arriveren we rond 13.30 uur in het park, op de camping.
Vanaf onze campingplek starten diverse wandelingen en we kiezen er eentje die naar de watervallen gaat en uitzicht biedt over het park en de camping.
Dit weekend staat er een gezin uit Durban op de camping, met hun twee kleine dochters. Ze spelen al snel met Fréderique en het is echt genieten zo hier.
Ook hier merken we dat we hoog zitten en zodra de zon ondergaat wordt het echt koud(er).
De verwarming gaat weer lekker aan in de camper en we drinken samen een borrel en proosten op deze mooie reis, welke langzaam tot zijn einde komt.

Accommodatie:   Mahai Camp Site
Plaats:    Royal Natal National Park
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Drakensberg 
KM-stand:   Einde: 5623 (gereden vandaag ca. 100 km)

Bijzonderheden:
Drakensberg is een hoog gelegen gebied, met prachtige bergtoppen. In de wintermaanden kan het hier vooral ’s nachts erg koud zijn. Een camping met stroomvoorziening is hierdoor zeker aan te raden, alsmede een camper met verwarming.

Vrede

We nemen alle tijd om lekker te genieten van deze mooie plek. Het zonnetje schijnt en de temperatuur loopt al snel op tot zo’n 22 graden.
Helaas moeten we weer op weg richting Johannesburg, waar we morgen de camper zullen inleveren.
Omdat we de afstand vanaf hier naar Johannesburg te ver vonden hebben we gekozen voor een camping aan een meer, in Vrede, op zo’n 200 km afstand van Bobo Campers vandaan.
Door een prachtig landschap vervolgen we onze route naar de camping.
Er blijkt helaas verder niemand op de camping aanwezig te zijn, maar dat mag de pret verder niet drukken. Het biedt ons alle mogelijkheid om op ons gemak de koffers weer in te pakken.
Voor de allerlaatste keer deze reis maken we een lekker kampvuur en genieten van de ondergaande Zuid-Afrikaanse zon.

 

Accommodatie:   Emanzini Country Resort
Plaats:    Vrede
Tarief:    ca. ZAR 350
Ligging:   Vrede (aan een meertje)
KM-stand:   Einde: 5943 (gereden vandaag ca. 320 km)

 

Bijzonderheden:
In de winterperiode zijn veel campings niet druk bezocht; en daardoor soms gesloten.
Het is te adviseren om daarom vooraf goed te kijken welke campings in deze periode geopend zijn.

Johannesburg

We rijden een kleine 200 km tot aan Bobo Campers en leveren de camper weer in Johannesburg in.
Bobo Campers brengt ons met de shuttle transfer weer naar de luchthaven.
De vliegreis vertrekt pas om 23.15 uur en dus hebben we een lange dag op het vliegveld.
Op zich geen probleem, want we winkelen wat, eten nog een laatste Zuid-Afrikaanse maaltijd en spelen een spelletje.
We kunnen terugkijken op een fantastische nieuwe ervaring en we hebben ontzettend genoten van het land en het reisgebied. Hier komen we zeker nog eens terug!
Alle vooroordelen die we vooraf hadden zijn totaal van tafel geveegd door de ervaringen met dit geweldige land, met de ontzettend aardige en vriendelijke mensen en het prachtige natuurschoon. Zuid-Afrika is een bezoek dan ook zeker meer dan waard en ik kan het iedereen aanraden, zeker dus ook met (kleine) kinderen.

 

KM-stand:   Einde: 6128 (gereden vandaag ca. 185 km)
Totaal aantal km’s gereden: 2861

Totale kosten ter plaatse:
Pinnen contant geld -> totaal ZAR 12.500
Creditcard uitgaven -> totaal ZAR 4.000
Tanken -> totaal ZAR 3.500
Tol (er zijn diverse tolwegen in Zuid-Afrika) -> totaal ZAR 250

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties