Algemene informatie

 

Totale reisafstand: 2900 mijlen/4800 kilometer 
Totale kosten benzine: $1700,- USD 
Campertype en -verhuurder: C25 van Cruise America 
Gemiddelde kosten uiteten per etentje: $60,- USD voor twee personen 
America the Beautiful Pass: $80,- USD per camper 
Baseball wedstrijd Seattle: ca. $48,- USD per persoon 
Concertkaartjes Luke Bryan Las Vegas: $100,- USD per persoon
Totale kosten boodschappen: ca. $175,- USD per week. In totaal ca. $525,- USD
Gemiddelde kosten campings: gekozen voor campingpakket ca. €100,- per nacht inclusief gepersonaliseerd roadbook, routebeschrijvingen en campingvouchers

Amsterdam - Seattle

De nacht voor onze camperreis van start gaat, slapen we in een hotel vlakbij Schiphol. Het is toch allemaal spannend, aangezien het reizen na de pandemie toch nét even anders is dan we gewend waren. Vandaar dat we ook ruim voor vertrek het Courtyard by Mariott Amsterdam Airport hebben geboekt. We hebben gekozen voor het Park, Sleep & Fly arrangement, dus naast de overnachting is ook het parkeren van de auto inbegrepen. Deze kan hier 3,5 week blijven staan. Ideaal! 

We zijn helemaal gelukkig met deze keuze nu de Schiphol problematiek is ontstaan door het personeelstekort. Dat wordt morgen vroeg opstaan, aangezien we om 05.30 uur de eerste shuttlebus nemen naar Schiphol en ruim op tijd aanwezig zullen moeten zijn voor onze vlucht vertrekt naar Dallas (tussenstop). 

Bij het hotel aangekomen, voelt het al helemaal als vakantie. Een mooi hotel met fantastische bedden! Wanneer je later op de dag pas je vlucht hebt, dan kun je ook nog eens gebruik maken van het ontbijt. Naast de fijne kamers, is er ook een restaurant en bar waar je heerlijk in de vakantiestemming kunt komen. Wat ons betreft echt een aanrader om hier te verblijven voor je op reis gaat!

De ochtend van onze eerste reisdag moeten we om 04.45 uur het bed uit, want om 05.30 uur staat de shuttlebus netjes op tijd voor de deur van het hotel. Reserveren van het tijdstip waarop je de shuttlebus gaat nemen is aan te raden, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan net voor vertrek. De shuttlebus zit bijna vol en we zijn heerlijk op tijd op Schiphol om 05.50 uur. 

Onze vlucht vertrekt pas om 10.55 uur, maar we gaan rustig op ons gemak de luchthaven binnen en kijken alvast waar we moeten zijn. Uiteraard is de incheckbalie nog niet geopend. Om 07.30 uur opent American Airlines de incheckbalies (half uur eerder dan normaal) en wordt ons gevraagd om toch even bij de 'incheckpaal' alvast onze boardingpasses te printen, ondanks dat we online al zijn ingecheckt. Vervolgens direct onze koffers afgegeven en op naar de security. 

De drukte valt ons enorm mee en we zijn dan ook binnen 40 minuten door alle controles heen. Op naar de Starbucks voor een cappuccino en op zoek naar een ontbijtje! 

Eenmaal bij de gate zien we dat de vlucht helaas 1 uur vertraging heeft, wat alles te maken heeft met het personeelstekort op Schiphol. Helaas, maar we hebben alle respect voor de hardwerkende medewerkers, want dat er hard gewerkt wordt staat buiten kijf! 

Uiteindelijk zijn we om 12.15 uur in de lucht en kunnen we heerlijk relaxed aan onze reis beginnen en hebben we in Dallas nog voldoende overstaptijd voor onze volgende vlucht. Op het moment van landen hebben we nog 1,5 uur en dienen we de bagage van de band te halen en opnieuw af te geven. Even spannend voor ons, want we durven geen inschatting te maken of we dit gaan halen, maar wat blijkt... het is een kwestie van minuten om je koffer van de band te halen en weer in te leveren op een centraal punt. 

Om naar onze gate te gaan nemen we het treintje naar de juiste terminal en staan daar een half uur voor onze tweede vlucht vertrekt weer klaar. 

Lichtelijk gesloopt landen we in de avond in Seattle en ook daar hebben we al vrij snel onze bagage. We bestellen via de wifi van de luchthaven een Über via de Über app en lopen naar de parkeerplaats. Binnen 20 minuten zijn we van de luchthaven bij ons hotel midden in het centrum van Seattle: Executive Hotel Pacific Downtown Seattle. 

Eenmaal op de kamer ruiken we een enorme verfgeur: het hotel blijkt momenteel gerenoveerd te worden. Raam open en maar even een rondje wandelen om alvast de buurt te verkennen. Terug bij het hotel, toch maar even gevraagd of er geen andere kamer beschikbaar is, maar helaas dat wordt morgenvroeg pas. We verblijven hier twee nachten om de stad op een makkelijke manier te kunnen verkennen en het is een basic, maar prima hotel. Prijs-kwaliteitverhouding is, voor Seattlese begrippen, prima. 

We gaan om 22.30 uur ons bed opzoeken, want poeh... toch wel een lange dag! 

Naam hotel: Courtyard by Mariott Amsterdam Airport
Prijs: afhankelijk van het seizoen en het aantal dagen parken. Via Travelhome te boeken voor 21 of 31 dagen 

Naam hotel: Executive Hotel Pacific Downtown Seattle 
Luchtvaartmaatschappij: American Airlines 
Vervoer: Über van luchthaven naar het hotel $45,- USD 
Prijs: $191,- USD voor twee nachten 
Ligging: downtown Seattle op 10 minuten lopen afstand van Pike Place Market 
Faciliteiten: geen ontbijt, geen transfer vanaf de luchthaven. 

Seattle

Uiteraard zijn we ontzettend vroeg wakker geworden (lees: 05.30 uur). Nog te vroeg om op pad te gaan, maar een prima tijd om wel al wat plannen te maken voor deze dag, zodat we alles uit ons Seattle-bezoek kunnen halen. We kunnen beiden niet meer slapen en gaan even Googlen wat nou echte 'must-sees' zijn in Seattle. De één zoekt ontbijtzaakjes op en de ander kijkt naar leuke plekken om te bezoeken. 

Al snel kom ik uit bij Top Pot Doughnuts & Coffee op ca. 5 minuten lopen vanaf het hotel. Klinkt als een goed plan om hier onze eerste koffie en ontbijt te scoren! Blijkt het achteraf ook, want oh wat is het weer heerlijk om in Amerika te zijn. Een heerlijke koffie met een spinazie/kaas broodje en tja... nu we er toch zijn; een 'doughnut' als toetje! Tijdens het nuttigen van ons ontbijt vind ik een tip via Google om heen te gaan, namelijk; Kerry Park! 

Kerry Park is ook wel bekend van, één van mijn guilty pleasures, de serie Grey's Anatomy. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad, dus we kijken even hoever het wandelen is. Oei, dat is toch nog een heel stuk en ook nog eens bergopwaarts. Laten we dan toch maar een Über nemen, zodat ik niet direct al mijn energie verspil voor de rest van de dag. Ik zou het bijna vergeten, maar Seattle is een heuvelachtige stad, vergelijkbaar met San Francisco, dus wandelen doe je heuvel op en heuvel af. Verkijk je hier niet op! 

Eenmaal met de Über zijn we in 10 minuten bij Kerry Park en we zijn echt blij dat we deze tip gevonden hebben. We genieten van het heerlijke uitzichtpunt, nu het hier om 08.00 uur in de ochtend nog lekker rustig is. Genieten! 

We wandelen terug via de Space Needle, maar besluiten om niet naar boven te gaan. Prima om dit gebouw gezien te hebben, maar het mooiste en meest complete uitzicht over Seattle hebben we al gehad in Kerry Park. We gaan door naar Pike Place Market. Een foodmarket waar je heerlijk kan smikkelen van de lekkernijen, maar waar je ook zogenaamd de allereerste Starbucks kan terug vinden. Er staat al een lange rij voor deze Starbucks, maar letterlijk om de hoek zit er nog één. Weinig toeristen weten dat het eigenlijk niet de eerste Starbucks is, want de eerste Starbucks is helaas afgebrand. 

Na het wandelen en eerste indrukken te hebben opgedaan, eten we nog wat en gaan daarna een simkaartje scoren bij AT&T midden in de stad. Voor ca. $50,- USD hebben we voor vier weken een simkaart met 15GB en wordt deze geinstalleerd in de telefoon. Zo, dat is ook weer geregeld! 

Terug naar Pike Place Market waar twee lokale bierbrouwerijen te vinden zijn. Seattle Brewing Company en Pike Brewing Company. Normaal gesproken zijn we beiden dol op speciaalbiertjes, maar Luc zal nu moeten genieten voor twee. Ik houd het bij een alcoholvrij drankje en we zitten heerlijk uit te rusten en te bespreken wat we vanmiddag nog gaan doen. 

Vanavond hebben we een baseballwedstrijd op het programma staan in het T-Mobile Park (stadion) waar we de Seattle Mariners tegen de Houston Astros zien strijden. We nemen een Über richting het stadion en besluiten om hier aan het einde van de middag al wat te gaan eten bij Elysian Fields. Een aanrader als je lekker wat wilt eten in de buurt van het stadion. Je bent meteen in de stemming, want het stikt er van de baseballfans! 

De baseballwedstrijd is weer een hele beleving. In Denver zijn we 3 jaar geleden ook al eens naar een baseballwedstrijd geweest van de Colorado Rockies en dat vonden we ook zo leuk, dus nu weer een sportwedstrijd meegpakt tijdens onze reis. We hebben geluk, want de Mariners weten te winnen! 

We nemen de Über terug naar het hotel en ploffen uitgeput op bed. Heel veel zin in morgen, want dan gaan we de camper ophalen! 

Naam hotel: Executive Hotel Pacific Downtown Seattle 
Über kosten: $15,- naar Kerry Park en retour $30,- USD van- en naar T-mobile Park van de Mariners
Simkaart: ca. $50,- USD, 15GB inclusief WIFI-hotspot voor 4 weken. 

Camper ophalen en rijden naar Olympic National Park

We staan vandaag weer op tijd op, want het is de dag dat we de camper op mogen gaan halen! Heel veel zin in! 

Vandaag starten we rustig op en ontbijten bij Three Girls Bakery tegenover Pike Place Market en lopen nog wat rond. We hebben vandaag wat regen, dus tijd om Seattle langzaamaan te gaan verlaten. We hebben dus heel veel geluk gehad tijdens onze volle dag in Seattle, want het was heerlijk weer in vergelijking met vandaag. 

We bestellen tegen 11.15 uur een Über die ons naar de locatie van Cruise America brengt in Everett. Het is ca. 30 minuten vanaf het hotel en we mogen om 12.00 uur de camper ophalen. Heel veel geluk gehad, want blijkbaar was het gisteren, de vrijdag voor Memorial Day Weekend, ontzettend druk geweest bij de verhuurder. We komen aan bij Cruise America en zijn bijna de enige om de camper op te halen. We zien onze naam al op het bord staan! 

Na alle formaliteiten gaan we naar onze camper en laden we onze spullen in. We hebben nog twee campingstoeltjes erbij gehuurd, want ik zie dat het nieuwe zijn, dus dan hebben we deze alvast bij ons. Tijdens de heenvlucht hebben we al een boodschappenlijstje gemaakt, dus we rijden direct na het ophalen van de camper naar de Walmart. Ons voornemen is altijd om niet te lang in de winkel rond te dwalen, maar het is toch weer zoeken naar alle spullen. Helaas is het geen Walmart Supercenter, waardoor we misgrijpen op verse artikelen. Deze halen we later nog wel! 

Na de boodschappen, 1,5 uur verder, rijden we naar onze eerste camping; Sol Duc Campground in Olympic National Park. Net voor de afslag richting de camping, komen we nog het plaatsje 'Joyce' tegen. Daar moeten natuurlijk even foto's geschoten worden, aangezien je niet iedere dag door een dorp rijdt met je naam! 

We rijden door Olympic National Park, langs Lake Crescent, en onze mond valt nu al letterlijk open. Wat een fantastische omgeving en prachtige bomen bedekt met mos. Dat belooft wat voor de komende dagen. 

Eenmaal aangekomen op de camping, zien we dat het een mini camping is van ca. 10 campingplaatsen. Helemaal vol, maar heerlijk rustig! Het is een campingplaats met elektriciteit en water, maar zonder een douche/toiletgebouw. Je mag wel gebruik maken van de toiletten bij de Hot Springs op ca. 2 minuten lopen vanaf de camping. Wellicht een tip als je hier langer bent om een bezoek te brengen aan de Hot Springs. Voor ons is deze camping prima voor één nacht! 

We installeren ons op de camping en pakken dan eindelijk onze koffers uit. Heerlijk gevoel is dat altijd om alles een eigen plekje te geven en je 'huisje' in te richten. Na alles geïnstalleerd te hebben, gaan we op tijd ons bed opzoeken met het getik van de regen op het dak. Morgen een nieuwe dag om Olympic National Park te gaan ontdekken! 

Naam camping: Sol Duc Campground 
Faciliteiten: Elektriciteit en wateraansluiting 
Kosten per nacht: $58,- USD  
Über kosten: van het hotel naar Cruise America in Everett ca. $70,- USD 
Afstand: 200 km

Olympic National Park

We hebben voordat we op reis gingen al wat informatie ingewonnen over de omgeving en niet ver van de camping vandaan ligt Sol Duc Falls. Hier kun je een korte hike doen van ca. 1,6 mijl om de waterval te kunnen gaan zien. Je hebt in deze omgeving veel verschillende hikes, kort en lang, maar wij kiezen voor een kortere hike in verband met mijn energiepijl tijdens de zwangerschap. Ik wil namelijk in de middag ook nog graag een hike doen in Hoh Rainforest, dus niet direct alle energie verbruiken aan één hike! 

De camper kunnen we makkelijk parkeren bij de parkeerplaats aan het begin van de verschillende trails. We wandelen werkelijk waar door de live versie van de Droomvlucht van de Efteling. WAUW! Niet te beschrijven hoe mooi dit al is. Overal waar je loopt kom je beekjes tegen en zie je bomen begroeid met mos. Het miezert wat, maar dat is in Olympic National Park niet vreemd. Het is er niet voor niets zo groen! 

De hike is prima te doen, vrij vlak (niet rolstoelvriendelijk) en na 1,6 mijl komen we dan aan bij Sol Duc Falls. Je hoort de waterval al van ver stromen. Wat ontzettend mooi is dit! Je voelt je intens klein naast de waterval en we vinden de wandeling ook echt de moeite waard! Mocht je dus in de buurt zijn... twijfel niet en wandel naar Sol Duc Falls! 

Rustig aan wandelen we weer terug naar de parkeerplaats en genieten ontzettend van de omgeving. Het is ook lekker rustig, ondanks dat het Memorial Day Weekend is. Zou het ook zo rustig zijn in Hoh Rainforest? 

Na een stukje rijden van Sol Duc Falls naar Hoh Rainforest zien we bordjes met wachttijden erop. Er staat telkens aangegeven hoelang het wachten is vanaf een bepaald punt. We kunnen nog best ver doorrijden, maar ca. een half uur voor de entree van Hoh Rainforest zien we de rij met auto's opdoemen. Hier is het dus wat minder rustig. We twijfelen even, maar ik wil onder geen beding Hoh Rainforest overslaan vandaag en uitstellen tot morgen. We zijn er nu toch en zo lang wachten kan het niet zijn. Ons geduld wordt beloond, want na een klein half uurtje mogen we doorrijden richting de parkeerplaats van Hoh Rainforest. 

We bekijken het bordje met verschillende trails en kiezen voor Spruce Nature Trail Loop (1,2 mijl) dwars door Hoh Rainforest richting de Hoh River. Ik kan oprecht zeggen dat ik na deze wandeling verliefd ben geworden op Olympic National Park. We verbazen ons weer over dit prachtige stuk. Normaal gesproken heb ik een ontzettende hekel aan regen of miezer, maar ik heb het op dit moment nauwelijks door. Weer voelt het alsof we door een waar sprookje lopen. 

Na de wandeling rijden we naar de camping Kalaloch Campground. Alsof we vandaag nog niet genoeg beloond zijn met de schoonheid van het park, belanden we hier op een camping aan de kust met uitzicht op het strand en de zee. Genieten! Hier kunnen wij ons prima vermaken voor twee nachten! 

Ik merk dat ik na twee korte hikes wat moe ben geworden en we besluiten om met de campingstoeltjes te gaan genieten op het strand. Het is nu namelijk droog en eigenlijk best wel lekker in het zonnetje die is gaan schijnen. Je loopt met de stoeltjes vanaf je campingplaats het trapje af en je staat direct op het strand. Zo, even nagenieten van deze toffe dag en bedenken wat we morgen willen gaan zien. 

Naam camping: Kalaloch Campground 
Kosten voor twee nachten: ca. $80,- USD ($40,- per nacht) 
Faciliteiten: geen faciliteiten aan de campingplaats en geen douchegebouw. Enkel toiletgebouw beschikbaar. 
Nationale parkenpas: ca. $80,- per camper aan te schaffen bij het eerste nationale park waar je doorheen reist. 
Afstand: 200 km

Olympic National Park

Vandaag doen we het rustig aan, dus we staan wat later op. Met name in het begin van de camperreis hebben we best wat rustige dagen er tussen zitten, aangezien ik van tevoren niet wist of ik me goed zou voelen tijdens het vroege stadium van mijn zwangerschap. Daar hebben we dus bewust rekening mee gehouden, maar ik voel me prima en vandaag gaan we er dan ook nog eventjes op uit. 

We besluiten om niet ver van de camping (ca. 10 minuten rijden) om naar Ruby Beach te gaan. De zon schijnt volop, dus een ideale dag om Ruby Beach te bezoeken. De camper parkeren we heel makkelijk op de parkeerplaats en je wandelt een kort stukje naar het kiezelstrand. Je hebt hier een mooi uitzicht over de kust met de enorme rotsen in de zee. Ook dit is weer een fantastisch mooi stuk! 

Begin van de middag rijden we terug naar onze camping en lunchen we in de camper. We lopen weer even naar het strand, want op loopafstand kunnen we de zogenaamde 'Tree of Life' zien. Een 'zwevende' boom op het strand. Leuk om even gezien te hebben! 

Vandaag genieten we weer van het zonnetje op het strand en wanneer de zon ondergaat vertrekken we weer richting de camper om onze spelletjescompetitie van start te laten gaan. Niets fijner dan op camperreis je in de avond te vermaken met gezelschapsspelletjes. 

Wanneer je eind mei door Olympic National Park rijdt moet je rekening houden met het feit dat het in de avond en nacht nog flink kan afkoelen, dus je kan je dekbed goed gebruiken! 

Naam camping: Kalaloch Campground 

Columbia River Gorge

Vandaag rijden we van Kalaloch richting de Columbia River Gorge. Je ziet op internet overal de mooiste plaatjes van de Columbia River Gorge en wij zijn met name heel benieuwd naar Multnomah Falls. Eerst rijden we met de camper naar het uitzichtpunt 'Women's Forum'. Hier krijg je al een eerste indruk van de Columbia River Gorge. Vervolgens rijd je in ca. 5 minuten naar Vista House, omdat je vanaf dit punt een mooi uitzicht hebt. Niks ik minder waar, want het uitzicht is echt heel mooi! 

We vervolgen onze weg, want we willen vandaag nog de Multnomah Falls gaan zien. We hebben de tijd dus we rijden richting de parkeerplaats, denken we. Er staat een verkeersregelaar en hij verwijst ons naar de zogenaamde 'permit' welke je nodig hebt om Multnomah Falls te kunnen bezoeken. De parkeerplaats is niet ver meer, dus ondertussen dat we verder rijden naar de parkeerplaats regel ik online even de reservering voor het tijdslot. 

We hebben geluk want er zijn nog meer dan 100 tickets nog beschikbaar. Via www.recreation.gov kun je heel makkelijk een tijdslot reserveren voor slechts $2,- USD per gezelschap. We parkeren de camper eenvoudig, want plek genoeg, en lopen een paar honderd meter richting de watervallen. We laten ons ticket zien en kijken onze ogen uit. WOW! Wat een hoge waterval en het licht schijnt er prachtig op. Het is vandaag ook een heerlijke zonnige dag, dus een gelukje! 

Doordat je tijdslot reserveert is het ook niet zo druk en sta je niet met enorm veel toeristen te kijken naar de watervallen en hoef je niet te dringen op de bekende brug welke voor de waterval ligt. Top geregeld dus! 

We zijn er een half uurtje en dan hebben we het wel weer gezien. Het is intussen al wat later op de middag en Luc wil heel graag nog even een biertje doen bij één van de betere brouwerijen in de buurt van Portland, namelijk; Migration Brewery. Mooie zaak en we drinken er wat om daarna richting onze camping te rijden. We staan twee nachten op Fairview RV Park. Een goed onderhouden camping, schone douches en een zwembad! Het doet me een beetje aan de KOA-campings denken. Stel je er verder niet veel bij voor, want het blijft een camping nabij een stad, dus een verkapte parkeerplaats, maar voor ons perfect om vanuit hier Portland te kunnen gaan bezoeken. 

Portland staat al lang op ons verlanglijstje, dus heel veel zin in morgen! 

Naam camping: Fairview RV Park 
Kosten voor twee nachten: ca. $150,- USD 
Faciliteiten: full hook-up (water, elektra en dump) 
Tijdslot reservering Multnomah Falls: $2,- USD per reisgezelschap 
Afstand: 350 km

Portland

Vandaag gaan we een dagje Portland verkennen. We hebben voorafgaand aan de reis al even bekeken wat de meest makkelijke manier is om naar Portland te reizen vanaf de camping. Van de campinghost begrepen we, net zoals we zelf ook al bedacht hadden, dat een Über de ideale oplossing zou zijn. Voor ca. $15,- USD kun je met een Über naar Portland reizen. Het is ongeveer 10 minuten rijden, dus prima te doen. 

Rond 09.30 uur vertrekken we richting Portland en laten ons afzetten bij één van de 12 bruggen welke Portland rijk is; Burnside Brigde. Portland wordt ook wel de 'Bridge City' genoemd. We willen een leuke foto nemen van het Portland bord met het bekende hertje. Veel stelt het niet voor, maar je wil het toch even op de foto zetten natuurlijk! 

We wandelen een stuk door en je komt dan direct uit bij de Old Town van Portland. Een aantal jaren gelden, voor de pandemie, het gedeelte waar je moest wezen in Portland. Helaas heeft de pandemie niet veel goeds gedaan voor dit gedeelte van de stad. We hadden al begrepen van de Überchauffeur dat de pandemie en alle demonstraties die hier hebben plaatsgevonden, Old Town versloeberd hebben. Er leven ontzettend veel daklozen op straat, die slapen in tentjes. Gebouwen zijn verlaten en schoon op straat is het er niet. Jammer, want we hadden juist goede verhalen gehoord over dit gedeelte. Wat ons betreft sla je dit gedeelte in Portland over (voor nu). 

Uiteindelijk komen we voor één ding naar Old Town Portland en dat is... Voodoo Doughnuts. Al sinds ik bij Travelhome werkzaam ben, is het een begrip en moet je er een doughnut gegeten hebben. Heerlijk! Nadat we ons buikje rond hebben gegeten, lopen we door naar Pioneer Courthouse Square. Hier staan namelijk een aantal foodtrucks en we willen de sfeer proeven van dit plein. 

In heel Portland vind je ongeveer 600 foodtrucks, dus voor ieder wat wils. Van Koreaans tot Turks eten, je vindt het er allemaal! Wij hebben net de heerlijke doughnut naar binnen gewerkt, dus we slaan het voor nu over, maar sfeervol is het zeker! 

Het gezelligste gedeelte, vinden wij, is te vinden in The Brewery Blocks van Portland. Hier liggen enorm veel cafés, restaurants en... brouwerijen. We hebben zelf een paar brouwerijen uitgezocht waar we een drankje willen doen, zoals The Ebert Brewing Co., Deschutes, Back Woods en 10 Barrels (een rooftop bar). Bij Deschutes lunchen we nog even en een echte aanrader om te delen zijn de truffelfrietjes. GENIETEN! 

Uiteraard houd ik het bij alcoholvrije versnaperingen, maar alsnog echt een heel gezellig stuk om te bezoeken wanneer je in Portland bent. 

Ben je gek op boeken? Ga dan ook even een kijkje nemen bij Powell's City of Books. Een enorme boekenwinkel waar je in kunt verdwalen! 

We eten in de avond nog wat bij The Independent Sports Bar & Grill en nemen dan de Über terug naar de camping. 

Een geslaagde dag en voor de bourgondiërs onder ons een regelrechte aanrader tijdens je camperreis! 

Naam camping: Fairview RV Park 
Über kosten van- en naar Portland vanaf de camping: $15,- USD per rit (spitsuren zijn uiteraard duurder) 

Cannon Beach

Na twee nachten op Fairview RV Park, waar we een fijn verblijf hebben gehad, rijden we eerst naar de Walmart. Er moeten weer boodschappen gedaan worden, dus dat doen we vandaag even, aangezien we vandaag alleen de Woodburn Premium Outlets en rijden naar Cannon Beach op de planning hebben staan. 

'Snel' boodschappen doen is nog steeds ons motto voordat we de Walmart inlopen, maar je bent er zo weer een half uur tot een uur kwijt. Enfin, moet ook gebeuren! Op naar Woodburn Premium Outlets, want van onze vorige Amerika-reizen weten we dat je in deze outletcentra voordelig merkkleding kunt scoren. Een tip van ons; wil je graag een outlet bezoeken, kijk dan van tevoren al even op de website van de outlet en bekijk de plattegrond. Spreek samen af welke winkels je graag wilt bezoeken, zodat je niet uren hoeft te besteden in de outlet. Het is er namelijk ontzettend groot (net een klein dorp) en zo bespaar je tijd tijdens je camperreis. Laten we eerlijk zijn... ook niet ieder persoon zit te wachten op uren winkelen. Een extra voordeel in Oregon is dat je ook nog eens 'tax free' kunt shoppen! 

We gaan onze winkels af en ploffen voldaan weer in de camper om even een broodje te eten voordat we gaan rijden naar de kust. Vandaag staan Cannon Beach namelijk op de planning met de bekende Haystack Rock. We rijden via Tillamook naar onze camping in Cannon Beach, Cannon Beach RV Resort. Overigens is de omgeving van Tillamook ook prachtig en is het ook de moeite waard om hier wat tijd door te brengen, maar dat is voor ons voor een volgende keer wellicht. 

Cannon Beach RV Resort is een schone, overzichtelijk en fijn opgezette camping. Je loopt in een paar minuten het strand op en je ziet dan direct Haystack Rock liggen. Echt een plaatje! Voor ons vandaag een bewolkte dag, maar dat mag de pret zeker niet drukken! We schieten wat foto's en lopen een stuk over het strand. Even lekker uitwaaien! 

Het is etenstijd en we hadden op de weg naar het strand al een leuk restaurant gezien, namelijk: Pelican Brewing Company. Heerlijk gegeten! 

Naam camping: Cannon Beach RV Resort 
Faciliteiten: Full Hook-up (water, elektra en dump) 
Kosten per nacht: ca. $68,- USD 
Afstand: 150 km

Highway 101 Coastline Oregon en Depoe Bay

We worden wakker van de regen op het dak van de camper. Jammer, want aan de kust heb je graag lekker weer. Ook dat is Oregon, je weet het maar nooit en je we zullen het ermee moeten doen vandaag. We gaan de Highway 101 Coastline rijden van Oregon en wat we niet meer hadden verwacht is een zonnetje. Heel fijn! De kustlijn ziet er prachtig uit en we stoppen dan ook even bij Oswald West State Park bij een viewpoint. Alle viewpoints staan overigens super goed aangegeven, zodat je er geen één hoeft te missen. 

Wij vinden het altijd zo lekker als we tijdens de reis ook een stukje kust mee kunnen pakken, dus dit is echt een cadeautje! Na de stop bij het viewpoint rijden we door naar Depoe Bay. Vanaf hier zeggen ze dat je regelmatig in de maanden mei/juni en september/oktober walvissen en/of orka's kunt spotten. Orka's spotten staat nog heel hoog op mijn bucketlist, dus we duimen! 

In Depoe Bay heb je een Whale watching Center waar vrijwilligers informatie geven en met je meekijken of er wat te spotten valt. Inmiddels heeft het zonnetje plaats gemaakt voor wolken en regen, dus we parkeren de camper langs de weg en lunchen nog even voordat we naar het Whale Watch Center gaan. Concentreren op mijn broodje, doe ik me allang niet meer, want ik ben veel te nieuwsgierig of er al wat te zien is. 

We wandelen 100 meter naar het Whale Watch Center en luisteren wat de vrijwilligers te vertellen hebben, totdat ze ineens enthousiast roept dat er spelende orka's te zien zijn! FANTASTISCH! Het is aan het einde van de baai, maar we kunnen ze wel degelijk zien. Het zijn drie orka's die aan het zoeken zijn naar zeehonden en wat met elkaar spelen. In de hele maand mei is er nog maar één walvis gespot en sinds vandaag hebben ze zowel walvissen als orka's kunnen spotten. Wat een geluk! 

Uiteraard wil ik hier niet meer weg, maar we besluiten toch om na het spotten door te rijden naar het uitzichtpunt Whale Cove en Devils Punchbowl. Beiden de moeite waard om even een stop te maken! Het is overal super rustig en op deze plekken zijn we zelfs alleen. 

Moe en voldaan komen we aan het einde van de dag aan op Beverly Beach State Park Campground. Een hele grote camping, maar prachtig gelegen in het bos. Achter ons plekje (Site G13) loopt een looppad met een beekje. Een echte aanrader om een nacht te verblijven!

Naam camping: Beverly Beach State Park Campground 
Faciliteiten: Water/Elektra 
Kosten per nacht: $35,- USD 
Afstand: 165 km

Yaquina Head Lighthouse en Newport

Voorafgaand aan onze reis hebben we er voor gekozen om drie nachten op verschillende plekken te verblijven aan de kust om zo een goede indruk te krijgen van dit mooie stuk. Achteraf gezien ook echt de moeite waard, dus wil je graag de kust van Oregon verkennen, dan raad ik je aan om meerdere plekken aan te doen en er ook te overnachten. Ondanks dat de afstanden prima te doen zijn. 

Vandaag hebben we op de planning staan dat we naar een mooi uitzichtpunt gaan; Yaquina Head Lighthouse. Bij de ingang tot aan Yaquina Head Lighthouse wordt er een entree gevraagd van enkele dollars, maar heb je een nationale parkenpas, dan mag je direct doorrijden. Er is een grote parkeerplaats, maar we zien dat er eigenlijk maar twee parkeerplaatsen geschikt zijn voor bussen/RV's. Tip dus om op tijd te gaan, wanneer je in het hoogseizoen reist, zal de parkeerplaats direct volstromen. 

We lopen naar het Visitor Center en hier krijgen we uitleg over de historie en de bouw van de vuurtoren. Vervolgens lopen we richting de vuurtoren en zien we dat het een prachtige stukje is. Een ver uitzicht over zee, maar ook kunnen we nog een stukje het strand op lopen. Iedere bezoeker wordt hier aangesproken door rangers, aangezien eb en vloed hier heer verraderlijk kan zijn. Ze leggen uit dat dat op dit punt heel snel kan gaan en daarnaast leven er ook zeehonden. De ranger heeft het nog gezegd of we zien inderdaad een aantal zeehonden zwemmen niet ver van de kust vandaan in de baai. We genieten enorm van het spotten van deze beesten en lopen dan weer terug om naar boven te gaan, totdat de we halverwege de trap ineens de ranger horen zeggen dat er walvissen te zien zijn! WAUW! Wat een geluk weer en we zien inderdaad walvissen rustig voorbij zwemmen doordat ze met water spuiten. Wat een plaatje! 

Alsof het zo moest zijn begint het hierna wat te miezeren en ook vandaag is het een druilerige dag, dus rijden we door naar Yuerry Cove. We zien hier nog twee zeehonden spelen in het water en maken er wat foto's. Het begint lunchtijd te worden, dus we gaan rijden richting Newport en inmiddels heeft de miezer plaats gemaakt voor harde regenbuien. We lunchen bij Rogue Brewery, waar we heerlijk 'Tods'hebben gegeten (soort aardappelkroketjes) en een sandwich delen. We doen nog een drankje bij Newport Brewing Co. en sluiten de dag dan af op South Beach State Park Campground. 

South Beach State Park is een enorme camping en ook weer ruim opgezet met nette douches. Het schijnt dat je ook een leuke wandeling kunt maken vanaf de camping naar het strand, maar helaas regent het zo hard dat we niet verder komen dan de douche en spelletjes spelen in de camper. 

Naam camping: South Beach State Park Campground 
Kosten per nacht: $32,- USD 
Faciliteiten: Water en elektra 
Afstand: 15 km

Sisters (Bend) en Smith Rock State Park

Vandaag verlaten we helaas de kust met een beetje pijn in ons hart, want we hebben het hier heel fijn gehad met het spotten van walvissen en orka's. Door het slechte weer was de beleving natuurlijk anders dan wanneer je stralend weer hebt en dat maakt het dubbel om hier weer te vertrekken. Het is niet anders! Vandaag een half dagje rijden vanaf de kust naar Sisters, met een tussenstop bij Smith Rock State Park! 

Na een rit van ca. 3,5 uur komen we aan in Sisters en drinken we een heerlijke kop koffie bij Sisters Coffee Co. Een aanrader als je in de buurt bent! Sisters is een dorp waar vandaan je verschillende georganiseerde activiteiten kunt gaan doen, zoals paardrijden, mountainbiken etc. Het stikt er van de 'adventure stores' namelijk. Het vertrekpunt is Sisters Coffie Co. dus het is er lekker druk, maar leuk om te zien. 

Voor ons staat Smith Rock State Park op de planning. Aangekomen bij Smith Rock State Park kun je er makkelijk parkeren en er staan zelfs picknicktafels, zodat je tijdens je lunch kunt genieten van de bijzondere omgeving! 

We lopen richting de rand, waar je naar beneden kunt lopen om te kijken welke trail je kunt gaan bewandelen. WOW! Een supermooi uitzicht en het doet ons een beetje denken aan Capitol Reef National Park. We wandelen via The Chute trail naar beneden richting de rivier, waar nog een bord staat met allerlei trails welke je nog kunt bewandelen. In totaal heb je hier 11 trails, dus genoeg keuze. 

Wij maken er een paar mooie foto's en lopen dan dezelfde trail weer terug. Het is geen lang wandelpad, maar wel behoorlijk stijl en dat maakt het voor ons dat we kiezen om enkel deze wandeling te doen. We lunchen daarna heerlijk bij de camper en genieten nog van het uitzicht om ons heen. Op ca. 40 minuten rijden vanaf Smith Rock State Park ligt onze camping Sisters Garden RV Resort. 

Jeetje, wat een geweldige camping! Alles is hier tot in de puntjes geregeld. We checken in en we volgen de medewerker met het golfkarretje naar ons plekje aan de vijver. Het personeel is ontzettend vriendelijk, evenals onze Amerikaanse buren waarvan we nog wat verse kersen krijgen. Super attent! 

We hebben vandaag weer prachtig en warm weer, dus we genieten van een drankje in onze campingstoeltjes tot etenstijd. In de avond nemen we nog een douche en we staan versteld van hoe schoon het hier is. De doucheruimte voelt een beetje aan als een spa, waar het heerlijk verwarmd is en, net zoals op veel andere campings, zijn we weer helemaal alleen. Mocht je in de buurt van Sisters/Bend willen verblijven, dan is dit echt de beste camping om te verblijven! 

Naam camping: Sisters Garden RV Resort 
Kosten per nacht: ca. $73,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Entree Smith Rock State Park: $0,- USD voor ons, want het informatiepunt/entree was dicht. 
Afstand: 260 km

Bend

Vanaf Sisters Garden RV Resort rijden naar Bend is ca. 1,5 uur wanneer je de Cascade Lakes Scenic Byway wilt rijden. Dit is een mooie route waarbij je langs allerlei meren komt. We begonnen vol enthousiasme aan deze tocht, maar wat bleek... er lag overal nog sneeuw en de meren waren bevroren. Ook waren veel zijwegen nog gesloten doordat deze helemaal onder gesneeuwd zijn. 

We hadden niet in de gaten dat deze route best hoog gelegen is en dat er nog sneeuw kon liggen. Een mooie weg gereden, maar helaas geen prachtige uitzichten op meren zoals we dat verwacht hadden. De beslissing valt dan ook snel om de route wat in te korten en naar de camping te rijden in Bend; The Camp. 

The Camp is een vrij nieuwe camping gelegen midden in Bend. Van hieruit kun je wandelend de stad gaan verkennen. Voor ons staat vandaag een rustig dagje op de planning. We doen wat boodschappen, drinken koffie bij de Starbucks, bellen even met het thuisfront en lunchen in de camper. In de middag gaan we op pad en besluiten we om vandaag van terras naar terras te hoppen. Even een dagje rustig aan. We drinken wat bij Crux Fermentation Project, wat een ideale spot is wanneer je met kinderen reist. Er staan foodtrucks, er is een speeltuin en voor volwassenen heb je er heerlijke vuurkorven met lekkere drankjes. We wandelen door en maken nog een stop bij Bend Brewing Co. en eten uiteindelijk bij Deschutes. De avond sluiten we af bij Silver Moon Brewing, waar een stand-up comedy show gaande is. Niet persé ons ding, maar leuk om eens gezien te hebben. 

Wanneer je in Bend bent is het de moeite waard om naar Pilot Butte Scenic Viewpoint te gaan, maar helaas was bij ons de weg er naartoe gesloten, dus wij hebben niet van het uitzicht over Bend kunnen genieten. De Three Sisters (bergen) zijn vanaf verschillende punten te bewonderen, dus leuk om ergens te stoppen en er foto's van te schieten. 

Naam camping: The Camp
Kosten per nacht: $85,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Afstand: 100 km

Crater Lake National Park

We laten Bend achter ons en rijden vandaag in 3,5 uur richting Crater Lake National Park. Althans, dat is de bedoeling. We willen via de Volcanic Legacy Scenic Byway rijden naar de North entrance van Crater Lake, maar helaas deze is vanwege sneeuw nog gesloten. Overigens staat dit overal heel goed aangegeven en al ruim voordat je het nationale park bereikt, dus je kunt dan al makkelijk een andere route bepalen. 

We rijden dus door naar de South entrance en stoppen bij het Visitor Center om wat informatie in te winnen. Door personeelstekort (ook in Amerika) zijn niet alle Visitor Centers open, dus kijk goed welke geopend zijn. Wij stoppen bij Rim Village en besluiten om te rijden naar Discovery Point. Parkeren is hier wat meer een uitdaging, doordat het hier wat drukker is en een deel van het park nog gesloten is vanwege de sneeuw. We vinden een plekje en lopen een stuk rondom Crater Lake. Je hebt vanaf dit punt echt een heel mooi uitzicht over de hele krater en we genieten dan ook even rustig van het uitzicht. 

Er is ook nog een mooi uitzicht vanaf Mazama Village (Visitor Centre), dus we rijden nog een stukje door en schieten hier ook nog wat plaatjes. Echt prachtig! 

Onze voorkeur lag er om op Mazama Campground te verblijven in het park, maar deze camping gaat pas half juni open vanwege de weersomstandigheden. Dat is dan ook de reden dat de campingagent voor ons een plekje gereserveerd heeft op Crater Lake RV Park. Een kleine camping, gelegen aan een beekje en een prima plekje voor één nacht! De camping ligt op ca. 30 minuten rijden vanaf de ingang van het park. 

Naam camping: Crater Lake RV Resort 
Kosten per nacht: ca. $45,- USD 
Faciliteiten: Full hook-up 
Afstand: 250 km

Lassen Volcanic National Park

Vanaf Crater Lake National Park naar de camping in Lassen Volcanic National Park is het ca. 4,5 uur rijden. We kiezen er vandaag voor om direct van camping naar camping te rijden, aangezien we in het nationaal park overnachten en we vanuit de camping nog een mooie wandeling kunnen maken. 

We stoppen bij het Loomis Museum aan het begin van het park, aangezien hier een heel groot bord staat met de huidige condities van het park. Dat is zo ontzettend fijn aan het reizen door Amerika, dat je (bijna) altijd goed geïnformeerd wordt over de condities van de wegen en wandelingen in het park. Bepaalde wandelingen en wegen zijn helaas afgesloten vanwege sneeuwval of vernietiging door bosbranden. Zo zie je maar... heb altijd een flexibele instelling, want je weet nooit wat de condities zijn. In ieder geval blijft er genoeg over om nog te kunnen zien. 

Voor ons is Lassen Volcanic National Park een beetje onbekend. Je leest of hoort er weinig over, dus we laten ons verrassen. We rijden door naar de camping; Manzanita Lake Campground it is! We rijden naar ons plekje wat al gereserveerd is en worden verrast door de ligging van de camping. Dit is echt zoals je het wil zien tijdens een camperreis. Een plekje midden in de bossen, met ruime plekken en dichtbij een hike rondom een meertje! 

Eenmaal op ons plekje is het alweer lunchtijd en eten we buiten wat aan de picknicktafel. We krijgen nog bezoek van verschillende eekhoorns voordat we gaan wandelen rondom Manzanita Lake. Het meer ligt op ca. 300 meter afstand van onze campingplek en wanneer je het meer rond wilt lopen is de lengte ongeveer 3 kilometer. Prima te doen, want het is redelijk vlak. 

Tijdens onze wandeling spotten we nog wat hertjes en hebben we een prachtig uitzicht op de Lassen Peak, welke ook nog eens mooi reflecteert in het meer. Een plaatje! 

Op het meer kun je met een bootje vissen en kajakken, dus ook voor kinderen erg leuk! 

In de avond maken we een kampvuur en genieten heerlijk van dit plekje minder in de natuur. Dit is het échte camperleven! 

Naam camping: Manzanita Lake Campground 
Kosten voor twee nachten: ca. $52,- USD 
Faciliteiten: alleen toilet- en douchegebouw, geen water en elektra en tegen betaling (á $5,- USD) kun je op een centrale plek dumpen
Afstand: 365 km

Lassen Volcanic National Park

Vandaag is het tijd om Lassen Volcanic National Park echt te gaan verkennen. Heel moeilijk is dat niet, want er is letterlijk één centrale weg gelegen door heel het park, waaraan allerlei viewpoints en trails gelegen zijn. 

Onze eerste twee stops zijn Lily Pond Nature trail en Devastated Area trail. Wat ons betreft kun je de eerste direct overslaan, want veel zie je hier helaas niet. De Devastated Area trail geeft je meer informatie over de geschiedenis van het park, maar we zien dat dit stuk ook daadwerkelijk 'devastated' is, dus ook hier zijn we zo weer weg. We zijn op tijd vertrokken en hebben de hele dag, dus erg vinden we dat niet. 

We rijden naar Lassen Peak Trailhead om te kijken of we daar kunnen wandelen, maar hier ligt het sneeuw zo enorm hoog. Dit doet met denken aan juni 2019 op de Trail Ridge Road in Rocky Mountain National Park. Wel gaaf om te zien! Onze tip is om de Lassen Volcanic National Park Highway te rijden en stop bij alle viewpoints. Je hebt de prachtigste uitzichten en een wandeling is hier dus niet eens nodig, mocht je daar even geen behoefte aan hebben. Wil je flinke wandelingen maken? Dan adviseer ik je vanwege de weersomstandigheden/condities van het park om pas vanaf half juni/eind juni op reis te gaan door dit park. Eerder kan er nog veel sneeuw liggen door de hoge ligging van het park. 

Bijna aan het einde van de weg ligt Sulphur Works en hier komt de zwavellucht je tegemoet. Lassen wordt ook wel de mini-versie van Yellowstone National Park genoemd, doordat je ook hier verschillende geisers vindt. We rijden door tot Kohm Yah-mah-nee Visitor Center en krijgen nog wat informatie over het park. We lunchen in de camper op de parkeerplaats, voordat we de weg weer helemaal terug rijden naar de camping. Je rijdt dus tweemaal dezelfde weg, maar je ziet toch weer hele andere dingen wanneer je terug rijdt. Geen straf dus! 

Terug bij de camping besluiten we onze campingstoeltjes te pakken en aan Manzanita Lake te genieten van de vissers, kajakkers en de bald eagle welke telkens overvliegt op zoek naar voedsel. 

Naam camping: Manzanita Lake Campground 

Lake Tahoe

We verlaten vandaag Lassen Volcanic National Park, waar we zo'n heerlijk plekje hadden op de camping, en rijden richting Lake Tahoe. Voordat we doorrijden naar Lake Tahoe doen we onderweg nog boodschappen. Deze keer maken we echt een korte stop voor boodschappen, dus we racen door de Walmart. 

Luc heeft een Patagonia Outlet (outdoor kledingwinkel) gevonden in Reno en dat ligt redelijk op de route, dus daar stoppen we nog even. De prijzen zijn immers veel lager dan in Nederland, dus we genieten er hier even van. Vanaf Lassen Volcanic National Park naar Lake Tahoe is het ca. 4 uur rijden. Eerst komen we langs Emerald Bay State Park waar je een mooi uitzicht hebt over Emerald Bay en Lake Tahoe. Echt makkelijk stoppen met de camper is het niet, want de parkeerplaatsen langs de weg zijn vol en ook de ruimte om naast de weg te parkeren is wat krapper. Luc stapt snel uit voor een foto en we rijden door South Lake Brewing Co. voor een welverdiend drankje.  

Op naar Zephyr Cove Campground! We hebben deze camping gekozen, omdat de camping dichtbij het meer zelf gelegen is. Het is even zoeken naar de receptie, maar het blijkt dat je de camper hier moet parkeren op de camping op de parkeerplaats en dan de weg oversteekt om in te kunnen checken. We zien dat de campingplekken niet heel ruim zijn, maar gelukkig hebben we makkelijk plekje om in te parkeren, aangezien de overbuurman nog niet gearriveerd is. We koppelen de camper aan het water, de elektra en de dump en pakken onze spullen om richting het strandje te gaan. 

Het temperatuur verschil is enorm met de vorige plekken waar we zijn geweest, want hier is het toch over de 30 graden. Koeltasje en handdoekje mee dus en op naar het strand. Op het strand aangekomen merken we direct dat dit typisch een vakantieoord is voor Amerikanen. Vergelijk het met Scheveningen in onze zomer, maar dan is dit toch een net wat mooier plekje (sorry!). 

We genieten van het zonnetje en Luc doet nog een poging om een duik te nemen, maar het water is zo intens koud dat hij er snel weer uit is. Ziet er overigens wel komisch uit. 

In de avond maken we gebruik van de schone douches en installeren ons buiten aan de picknicktafel. De camping is gevuld met Amerikanen. Het maakt het extra gezellig doordat iedereen met zijn gezelschap spelletjes speelt en er countrymuziek wordt gedraaid. 

Tip: mocht je langer dan één nacht verblijven bij Lake Tahoe, dan kun je overal banden voor op het water huren om over riviertjes te drijven. Ook mountainbikes en andere fietsen zijn overal te huur, dus echt een leuke actieve omgeving met kinderen. 

Naam camping: Zephyr Cove Campground 
Kosten per nacht: $86,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Afstand: 330 km

Yosemite National Park

Yosemite National Park hebben we in 2013 al mogen bezoeken, maar we zijn zo verliefd op dit nationaal park, dat we het deze keer niet over wilde slaan. Destijds hebben we de Tioga Pass niet kunnen rijden, dus er valt voor ons nog genoeg te zien. Vandaag vertrekken we vroeg, aangezien het weer 4 uur rijden is en we deze dag willen gebruiken om informatie in te winnen over wat we morgen willen gaan doen. Het is een gigantisch slechte weg van Lake Tahoe naar Yosemite National Park, waardoor we er langer over doen dan verwacht. In totaal rijden we er 5 uur op om bij de ingang van het park te komen. 

Net na de entree vragen we om wat informatie (Big Oak Flat Information) en horen we natuurlijk nogmaals dat Glacier Point en Glacier Road afgesloten is vanwege werkzaamheden. Dit zal pas in 2023 weer opengaan. Dat wisten we van tevoren al dus geen probleem. Na informatie te hebben gekregen balen we eigenlijk van het feit dat we niet via Mono Lake, de Tioga Pass over zijn gestoken met de camper. Dan hadden we dat vandaag namelijk kunnen doen. Niks aan te doen en dat bewaren we dan voor morgen. 

We rijden door, omdat we willen verkennen waar we morgen makkelijk de camper kunnen parkeren. We willen dan namelijk een wandeling doen richting Mirror Lake en naar de Lower Yosemite Fall (in de middag), zodat we in de ochtend de Tioga Pass kunnen rijden wanneer het nog (hopelijk) lekker rustig is. 

Tijdens onze rit op verkenningstocht komen we al langs prachtige stukken waar we even stoppen. We herkennen dit nog van de vorige keer en krijgen er maar geen genoeg van. Wanneer we aankomen bij de parkeerplaatsen is er wat verwarring. Op bordjes staat dat RV's er niet mogen parkeren, maar de rangers die we spreken geven aan dat het wel mag. Nouja, dan maar mogen op goed geluk parkeren in de middag. Duim met ons mee dat dit gaat lukken! 

Helaas hadden wij niet het geluk om te kunnen overnachten op één van dé campings in Yosemite National Park; Upper Pines, Lower Pines of North Pines. Wij overnachten namelijk twee nachten op Yosemite Lakes RV Resort. Deze camping ligt op ca. 45 minuten van de ingang van het park vandaan. Fijne camping! Je boekt van tevoren een campingplaats, maar je weet nooit op welke plek je komt te staan. Deze zoek je namelijk zelf uit, wanneer je aankomt op de camping. Wij komen aan het einde van de middag aan op de camping dus de mooiste plekjes zijn al vergeven, maar dat maakt ons niet zoveel uit, aangezien we hier toch weinig zullen zijn. 

Zin in morgen, want dan staan we vroeg op om de Tioga Pass te rijden en Yosemite National Park verder te verkennen! 

Naam camping: Yosemite Lakes RV Resort 
Kosten voor twee nachten: ca. $160,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Afstand: 290 km

Yosemite National Park

We staan vandaag op tijd op, want we willen vroeg op pad om de Tioga Pass te gaan rijden. In 2013 hebben we deze weg niet gereden en we zijn toch nieuwsgierig gebleven naar deze bekende weg welke geheel door Yosemite National Park loopt. 

Het is weer een stuk rijden vanaf de camping naar de entree van het park, maar al snel bereiken we het begin van de Tioga Pass. De weg is prachtig om te rijden en het ene stuk is nog mooier dan het ander! Wauw... echt fantastisch! 

Het eerste uitzichtpunt waar we langs komen is Olmsted Point. Je hebt een prachtig uitzicht op de Half Dome en hier besluiten we even een koffiemomentje te nemen. Heerlijk dat dit kan met je camper. Dit is voor ons één van de redenen waarom we een camperreis prefereren boven een autorondreis. We genieten van het moment en rijden dan door. We rijden door naar Tenaya Lake, wat ook echt een plaatje is! 

Uiteindelijk komen we bij Tuolumne Meadows Visitor Center en dat is het punt waarop we weer omdraaien om terug te rijden. Vanaf hier ligt de weg namelijk open en is het onverhard momenteel. Niet heel bevorderlijk voor een camper. Geen probleem, want we willen vanmiddag ook nog het één en ander gaan bezoeken in Yosemite. Onze verwachting was dat het heel druk zou zijn op de Tioga Pass, vandaar dat we al rond 07.30 uur op pad zijn gegaan, maar het is de hele weg heerlijk rustig geweest. De camper parkeren was op geen enkel punt een probleem. Plek genoeg!

Uiteindelijk arriveren we rond het middaguur op de parkeerplaats en worden we heel vriendelijk geholpen met een camperparkeerplaats. De laatste, wat een geluk! 

We lunchen in de camper en stappen dan op de shuttlebus richting Mirror Lake Trail. We hebben namelijk gehoord dat het de moeite waard is. Een leuke, niet al te lange, wandeling van ca. 3,2 kilometer. Wat blijkt... Mirror Lake ligt zo goed als droog door de hitte van afgelopen weken. Geen 'Mirror' dus en lichtelijk teleurgesteld keren we terug richting de shuttle. Dan maar naar Lower Yosemite Falls! 

Deze waterval stelt ons in ieder geval niet teleur! Het is er wat druk en uiteraard een toeristische plek, maar mooi om even wat foto's te maken. Een wandeling naar Upper Yosemite Falls is namelijk iets te veel van het goede voor ons (11,6 kilometer rond). 

Moe maar voldaan keren we terug naar de camping. De conclusie is dat Yosemite National Park nooit gaat vervelen en er zoveel te zien en te doen is. We sluiten niet uit dat dit de laatste keer is dat wij dit park hebben bezocht. 

Sequoia National Park

Wederom vertrekken we vandaag vroeg, dit keer in de richting van  Sequoia National Park. We rijden de laatste dagen wat meer en wat langer (gemiddeld 4 á 4,5 uur op een dag), maar dat is noodzakelijk om uiteindelijk in Las Vegas de reis te eindigen. Onderweg tanken we nog en drinken een (ijs)koffie bij Starbucks. We bellen nog even met het thuisfront, want bij de Starbucks heb je toch vaak de beste Wifi. In Sequoia National Park zal het bereik wel wat minder zijn. 

We rijden Sequoia National Park in via Visalia. We bezoeken het Visitor Center en daar horen we dat eigenlijk de maximale advies lengte voor het rijden naar de parkeerplaats van de shuttlebus, ca. 22ft is. Wij rijden met een 25ft camper, dus ik twijfel even. Je kunt namelijk middels de ingang bij Kings Canyon National Park wel makkelijk met een grotere camper het park inrijden, maar dat is 2 uur terugrijden. Luc heeft al snel de keuze gemaakt en we gaan alsnog met de 25ft camper de bergweg rijden richting de parkeerplaats waar de shuttlebus vertrekt. De ranger geeft ons nog de tip om gewoon rustig naar boven te rijden en voorzichtig te zijn in de bochten en uit te kijken voor tegenliggers. Spannend! 

We rijden op advies rustig naar boven en we merken dat het eigenlijk prima gaat met een 25ft camper. Blij dus dat we deze keuze gemaakt hebben. We parkeren de camper naast een aantal andere campers (wederom plek genoeg) en wandelen naar de opstapplaats van de shuttlebus. Het is 13.00 uur dus we hebben nog lekker de hele middag om Sequoia National Park te ontdekken. Ook dit park hebben we in 2013 al bezocht en toen hebben we een keuze gemaakt om de bekende General Sherman Tree te bezoeken en Moro Rock te beklimmen. Moro Rock heeft destijds zoveel indruk op mij gemaakt dat ik er nu nog een keer wilde stoppen. 

Je loopt behoorlijk wat traptreden naar boven (bijna 400 treden), maar het uitzicht is onbetaalbaar! Echt één van mijn favoriete uitzichtpunten van alle nationale parken welke ik bezocht heb tot nu toe! Mocht je dus een bezoek brengen aan Sequoia National Park, vergeet dan niet om dit uitzichtpunt op je lijstje te zetten. Na een half uurtje pakken we weer de bus naar het volgende punt, wat voor ons nieuw is; Crescent Meadow. Vanaf dit punt heb je namelijk verschillende trails welke je kunt bewandelen. We wandelen richting Bobcat Point en we zien hier nog wat resten van de brand die hier gewoed heeft, maar het pad is goed te bewandelen (ca. 2 kilometer) en eenmaal aangekomen bij Bobcat Point valt onze mond weer open. Net stonden we nog op Moro Rock en nu hebben we een wijds uitzicht met zicht op Moro Rock. Prachtig! We kunnen niet geloven dat we hier alleen zijn, wat een rust! 

Het is inmiddels 15.30 uur en we besluiten om toch nog een stukje verder te wandelen naar Eagle View (ca. 2,5 kilometer). We krijgen maar geen genoeg van de schoonheid van dit park. In 2013 spotte we nog beren in Sequoia en daar hopen we nu stiekem ook op. Eagle View is toch nog best een wandeling naar boven, wanneer je al een wandeling achter de rug hebt en er een mini versie van jezelf in je groeit. Toch is ook dit uitzichtpunt weer meer dan de moeite waard! 

Om 17.00 uur nemen we weer de shuttlebus terug naar onze camper en rijden we naar de camping. We verblijven vannacht op Sequoia RV Ranch op ca. 30 minuten van het park vandaan. Vanaf de parkeerplaats, bij de shuttlebus, waar onze camper staat is het nog ca. 1 uur rijden naar de camping. 

Sequoia RV Ranch is een ruim opgezette camping en ook ideaal als je de volgende ochtend naar Las Vegas gaat rijden. Vanuit deze camping ben je namelijk snel op de lange weg welke je naar Las Vegas leidt. 

Naam camping: Sequoia RV Ranch 
Kosten per nacht: ca. $65,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Afstand: 315 km

Rijden naar Las Vegas

Om 06.30 uur staan we naast ons bed om de lange rit te gaat starten van Sequoia National Park naar Las Vegas. We hebben hier voor gekozen om een nacht te winnen tijdens onze reis. We wilden heel graag onze camperreis afsluiten in Las Vegas en hier nog twee nachten in een hotel verblijven. 

We rijden uren over een niet al te interessante weg richting Las Vegas. Net voor Las Vegas hebben we een stopje gepland staan in het dorpje Jean. Hier ligt namelijk het grootste tankstation van de wereld; Terrible Herbst Convenience Store met maarliefst 96 pompen. Het aantal pompen is al indrukwekkend en typisch Amerikaans, maar wanneer je de winkel binnenloopt van het tankstation valt onze mond weer open. Je hebt er gokkasten en de meest uitgebreide keuze in M&M's en allerlei andere snacks. Ongelooflijk! 

Las Vegas begint nu dan eindelijk in zicht te raken en eerlijk... we zijn ook best wel klaar met de lange reisdag. We merken dat de lange reisdagen afgelopen dagen er nu echt inhakken, dus een mooi einde van de camperreis. 

We rijden naar de Las Vegas Premium Outlets North en zijn op zoek naar een grote openbare parkeerplaats, zodat we het dak heel houden en niet in de parkeergarage hoeven te parkeren. Het blijkt dat de 'openbare parkeerplaats' tegenover de outlet, enkel voor medewerkers is. Daar hadden we even geen rekening mee gehouden. Plan B is om de camper te parkeren bij de dichtstbijzijnde Walmart in de buurt en een Über te nemen. Problem solved! Wat mij betreft dus ook een tip, wanneer je in een stad geen parkeerplaats kan vinden. Parkeer je camper op een openbare parkeerplaats, zoals bij een Walmart en neem een Über. Voor enkele dollars ben je dan alsnog op de plek waar je wilt zijn. 

Shoppen bij een outlet in Amerika, waar de prijzen een stuk lager liggen voor merkkleding dan dat wij in Nederland gewend zijn, is altijd een goed idee! We eten bij Shake Shack. Mijn ultieme favoriet wanneer we het hebben over een fastfood keten! 

Uiteindelijk rijden we naar onze laatste camping van onze camperreis; Oasis RV Resort. Een heerlijke camper, met schone toiletten en douches, maar de entree is ook noemenswaardig. Het lijkt een beetje op de lobby van een hotel. Bijzonder, want dat hebben we nog niet eerder gezien op campings. 

We krijgen een plekje toegewezen aan de rand van de camping en maken gebruik van de douches. Dat is wel nodig na deze lange reisdag! 

In de avond nemen we een Über naar Fremont Street en we kijken weer onze ogen uit. Ook in Las Vegas zijn we in 2013 al eens geweest, maar dat bezoek was ontzettend kort, dus nu nog maar eens alles op ons gemak bekijken. Rond de klok van 00.00 uur nemen we een Über terug naar de camper. Tip: neem geen Über direct aan Fremont Street, want je betaalt echt de hoofdprijs! Wandel naar de parkeergarage Golden Nugget Self Parking en loop naar de eerste etage. Dit is namelijk een bekende plek voor Über chauffeurs om je op te halen en je betaalt geen $40,- USD maar slechts $20,- USD om weer terug op de camping te komen. 

Morgen leveren we de camper in, dus we duiken snel ons bed in! 

Naam camping: Oasis RV Resort 
Kosten per nacht: $75,- USD 
Faciliteiten: Full Hook-up 
Über kosten: ca. $70,- USD (Van- en naar Walmart naar Premium Outlet en retour vanaf camping naar Fremont Street) 
Afstand: 590 km

Camper inleveren en Las Vegas

We staan weer op tijd op om onze spullen in te pakken, want voor 11.00 uur moeten we de camper ingeleverd hebben. Het is maar 20 minuten rijden vanaf de camping, maar we moeten de camper nog vol tanken en het propaangas bij laten vullen. 

De camper maken we schoon en doen onze laatste check. Het inleveren is zo gepiept. We lopen alle puntjes na met een medewerker van Cruise America en bestellen een Über naar ons hotel voor twee nachten: Treasure Island TI Hotel. 

We hopen dat we direct de kamer toegewezen krijgen ondanks dat het inchecken eigenlijk pas vanaf 15.00 uur kan en het nu 12.00 uur is. Geen enkel probleem en de receptionist laat ons weten dat hij een mooie kamer voor ons vrij heeft. Dat zeggen ze natuurlijk allemaal, maar wanneer we op onze kamer op de 21e verdieping heeft hij echt gelijk. Het uitzicht vanaf de kamer is top! We kijken naar op het Venetian Hotel. Een mooie afsluiter van de reis! 

Na gesetteld te zijn, gaan we direct onze lunchplek opzoeken en dat is vandaag Denny's. Hier hebben we namelijk nog niet gegeten tijdens onze camperreis en mag niet ontbreken! Buikje vol en op naar het zwembad! Dat is nog even zoeken, want alle hotels zijn zo inmens groot. We liggen de rest van de middag lekker aan het zwembad en in de avond eten we bij Bubba Gump. Altijd leuk en is ons niet onbekend, aangezien we er in New York ook al eens gegeten hebben. 

Voorafgaand aan de reis hebben we concertkaartjes gekocht voor een concert van countryzanger Luke Bryan. Hij treedt op in het splinternieuwe Las Vegas Resorts World Theatre Hotel net wat van The Strip vandaan. Wanneer je van Amerikaanse countrymuziek houdt, dan weet je wellicht wie het is. Voor ons was het een 'once in a lifetime' mogelijkheid om hem live te zien optreden. De hele camperreis hebben we ook uitgekeken naar dit moment. 

Vanaf Bubba Gump nemen we een Über naar dit hotel en we wandelen nog wat rond. Het ruikt nog helemaal nieuw en dit hotel is ook echt weer prachtig opgezet. Om 20.00 uur gaat de zaal open en we genieten enorm van Lukes optreden. Wat een ervaring om tussen jong, oud en cowboys te genieten van de muziek waar je allemaal enthousiast van wordt! FAN-TAS-TISCH! 

We wandelen helemaal voldaan terug naar het hotel en drinken hier nog wat aan de bar in het hotel en genieten na van een hele mooie avond! 

Naam hotel: Treasure Island TI Hotel Las Vegas 
Kosten voor twee nachten: $191,- USD inclusief resort fee á $45,- USD per nacht/per kamer. Let op: hotelovernachtingsprijzen fluctueren enorm. Verblijf je er in het weekend, dan ben je al snel het driedubbele kwijt. 
Über kosten: ca. $30,- USD 
Kaartjes concert Luke Bryan: ca. $100,- per persoon 
Afstand: 11 km

Las Vegas en thuisreis

Onze laatste dag van onze prachtige camperreis, waar we drie jaar naar uitgekeken hebben, is dan aangebroken. We hebben vandaag niet veel plannen, behalve aan het zwembad liggen en nog wat hotels bekijken. Het bekijken van hotels is al een activiteit op zichzelf. 

Het is enorm warm in Las Vegas (ca. 43 graden), dus heel lang bij het zwembad liggen zonder schaduw, is geen optie. Na twee uurtjes aan het zwembad houden we het dan ook voor gezien. We kleden ons om en wandelen richting The LinQ hotel. Naast het hotel loopt een straatje richting een groot reuzenrad. Een gezellig straatje met wat terrasjes en restaurants. 

We nemen plaats in de airconditioning bij Yard House. Een leuke zaak waar je heerlijk wat kan eten en drinken! We plannen nog wat we nog willen zien vandaag en dat is het Bellagio Hotel met zijn bekende fonteinen, maar ook Caesars Palace willen we nog even goed gaan bekijken. 

De fonteinen zijn zoals altijd weer leuk om even gezien te hebben en we wandelen dan rustig naar Caesars Palace. Het is om 19.00 uur in de avond nog bloedheet namelijk. We eten bij The Cheesecake Factory, aanrader, om uiteindelijk in ons eigen hotel nog een klein gokje te wagen in één van de automaten. We kunnen namelijk niet een tweede keer in Las Vegas zijn geweest zonder ook maar één dollar te hebben vergokt! 

Vanavond duiken we op tijd ons bed in, want om 04.30 uur gaat de wekker om naar de luchthaven te vertrekken met de Über. 

Wat hebben wij genoten van deze camperreis met zijn tweeën en we beloven elkaar dat we, straks, als gezin van drie zeker weer een camperreis zullen gaan maken! 

Naam hotel: Treasure Island TI Hotel Las Vegas 
Über kosten naar de luchthaven: ca. $20,- USD 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties