Amsterdam - New York

Het gaat eindelijk beginnen; de reis waar we ons al zolang op hebben verheugd! We laten ons afzetten op Schiphol en checken ons direct in via de incheckpaal. Vervolgens kunnen we met behulp van onze boardingpass onze koffers op de band leggen.
De tijd vliegt voorbij en voordat we het in de gaten hebben, kunnen we al gaan boarden.
We vliegen rechtstreeks met KLM naar New York JFK airport. Daar aangekomen, hebben we best lang gewacht totdat we de douane voorbij waren. Daarna hebben we een taxi aangehouden en voor $52 + $8 tol zijn we naar ons hotel in Manhattan gebracht. De rit duurde maar liefst 50 minuten. Dit komt door wegwerkzaamheden tussen de luchthaven en de stad.
Het hotel valt (net als de meeste hotels in New York) eigenlijk niet echt op tussen de gebouwen en de drukte. We hebben het ROW NYC hotel voor 3 nachten geboekt. Het hotel ligt als het ware achter Times Square.
Het inchecken stelt niets voor en voor we het beseffen  kunnen we al naar onze kamer.
Onze kamer is op de 8e etage gelegen aan de achterzijde van het hotel. Het uitzicht is niet om over een huis te schrijven maar last van de drukte hebben we gelukkig niet! Tip: vraag naar een kamer die niet aan de straatkant gelegen is.
De standaard kamers van het hotel zijn erg klein, maar veel op de kamer zijn we ook niet.
De eerste avond struinen we nog over Times Square en de omliggende blokken maar de vermoeidheid slaat toe en we zijn al om 21:30u terug in het hotel.

Hotel: ROW NYC
Faciliteiten: wifi op de begane grond, cafe,
Kosten per nacht: +/- €200 - €250 standaard kamer

New York

Al om 08:00 uur staan we in de Starbucks vlakbij het hotel een ontbijtje te bestellen. We kunnen niet langer wachten om de stad bezichtigen.
Met de subway (enkele rit $2,75 p.p.) gaan we naar het Memorial Ground Zero. De entreekaartjes van Memorial Ground Zero heb ik van tevoren via het internet ‘besteld’ maar dat is nu niet meer nodig. Vanaf 21 mei 2014 is de toegang gratis. Ook het 9/11 museum is sindsdien geopend. Voor toegang tot het museum dient wel entree betaald te worden.
De controle bij Memorial Ground Zero is heel streng. Dit is overigens bij alle bezienswaardigheden het geval. We bezoeken ongeveer een half uur Ground Zero en dat is heel indrukwekkend om te zien. Met dubbele gevoelens staan we te kijken naar de namen van de overledenen en naar de grootte van wat ooit de Twin Towers waren.
Na dit bezoek lopen we verder richting Battery Park. Vanaf daar (en niet vanuit de ferry terminal) stappen we op de ferry naar ‘Statue of Liberty’. Deze tour heb ik ook vanuit Nederland gereserveerd. Helaas waren de kaartjes naar de kroon van het vrijheidsbeeld al volgeboekt. Wanneer deze bezocht wil worden, dienen de kaartjes ver van tevoren gereserveerd te worden. Wij gaan tot aan de ‘Pedestal’ van het vrijheidsbeeld.
Het voordeel om de kaartjes van tevoren online te reserveren, is dat we in een andere ‘line’ mogen staan dan de mensen die het daar ter plaatse pas boeken. De ‘line’ met gereserveerde kaartjes gaat uiteraard veel sneller dan de andere ‘line’.
Het uitzicht op de skyline van Manhattan vanaf Liberty Island is heel mooi en ook zeker de moeite waard.
Na het bezoek aan het Vrijheidsbeeld lopen we naar de ferry terminal en vanaf daar pakken we de subway terug naar Times Square.
We verbazen ons weer dat het zo ontzettend druk is op en rondom Times Square. De rest van de namiddag en avond winkelen we wat en eten een hapje bij een Mexicaanse Grill. De winkels in New York zijn over het algemeen tot 22:00 uur geopend. De winkels aan Times Square zelfs tot 00:00 uur!

New York

Vanaf ons hotel lopen we richting Rockefeller Center. De afstanden zijn niet zo heel groot, alleen doordat je continu een block over moet steken en moet wachten op de stoplichten, duurt de wandeling langer dan verwacht. In principe is dit niet erg want we zijn vroeg vertrokken.

Aangekomen bij Rockefeller Center kopen we een kaartje voor ‘The top of the Rock’ om op het observation deck de stad te bekijken. Je krijgt bij aankoop van het kaartje een tijd toegewezen en op die tijd moet je terugkomen zodat je dan naar boven kunt. In ons geval is dat 2 uur later dan wanneer we het kaartje kopen. De kaartjes kosten US$29 p.p. De tijd die we moeten wachten, spenderen we in Central park. De afstand van het Top of the Rock gebouw naar Central Park is ongeveer 1 kilometer.

In Central Park is het zoals verwacht ontzettend druk met joggers, wandelaars en koetsen met paard of fiets. Wanneer je een tocht met koets en paard door Central Park wil maken, bedraagt dit ongeveer US$50. Door de hoge gebouwen in de stad en weinig wind, is het heel warm. In Central Park kunnen we dus even uitwaaien. Tip: Kleed je niet te warm in de stad in dit seizoen!

Na een paar uur relaxen in het park en een heerlijk broodje gegeten te hebben, wordt het dan toch echt tijd om New York van bovenaf te bekijken. Het uitzicht is adembenemend. We hebben mooi weer dus we kunnen heel ver kijken. Vanaf dit observation deck kun je het Empire State Building zien liggen met in de verte het Vrijheidsbeeld. Uiteraard is het hier ook druk, wanneer je vroeg gaat, bestaat de kans dat je een van de weinige bezoekers bent. De rest van de dag wandelen we over 5th avenue en kopen we nog wat spulletjes.

’s Avonds lopen we vanaf ons hotel naar het Empire State Building. We willen deze miljoenenstad ook in het donker zien met haar lichtjes! Eerder deze dag zijn we al langs het Empire State Building gelopen maar toen was het ontzettend druk. Dit valt ’s avonds wel mee, het gebouw is zelfs tot diep in de nacht open (01:45 uur!) en dan is het natuurlijk veel rustiger. Een entreebewijs naar het observation deck van het Empire State Building is even duur als een kaartje van de ‘Top of the Rock’ à US$29 p.p. Wanneer je helemaal omhoog wilt gaan, komt er nog eens US$17 p.p. bij. Ook is het uitzicht vanaf dit gebouw fantastisch. Vooral doordat de avond is gevallen en we nog steeds heel ver kunnen kijken, is dit zeker de moeite waard!

New York - Las Vegas

Over een paar uurtjes verlaten we New York en zetten we onze reis voort aan de westkust van de Verenigde Staten. Tijdens het ontbijt in een van de barretjes in een zijstraat van Times Square verbazen we ons over het feit dat we veel te voet hebben afgelegd. Dit is vrij uniek aangezien een toerist toch vaak een hop on – hop off bus neemt of de metro. Een kaartje van een hop on – hop off is werkelijk op iedere hoek van de straat rondom Times Square te koop. Ik adviseer om dit niet te doen want bij de conciërge van vrijwel ieder hotel zijn deze kaartjes ook te koop en ik zou deze dan ook hier gaan kopen. De kosten van een 2-daagse hop on – hop off bus kaartje is US$59 p.p.

Het uitchecken in het hotel verloopt heel soepel en snel en voordat we het weten staan we met onze koffers buiten. De portier houdt direct een taxi voor ons aan en de rit naar de luchthaven duurt ongeveer 50 minuten.
De terminal van Delta Airlines is erg klein en overzichtelijk. We kunnen snel inchecken en daarna is het wachten op onze vrienden (tevens collega) Manon en Paul. Zij vliegen namelijk vanuit Amsterdam via New York JFK naar Las Vegas. Onze reis waar we met z’n vieren zolang naar uitgekeken hebben, gaat nu eindelijk beginnen.
Na een turbulente vlucht komen we na 5 uur aan in Las Vegas. We lopen tussen de gokautomaten snel door naar de bagageband zodat we geen minuut van Las Vegas hoeven te missen.
We komen even in de verleiding om de limousine (US$65) naar het Monte Carlo hotel te nemen, maar besluiten toch om een shuttle bus te nemen (US$8 p.p.).
Bij aankomst in het hotel wordt ons vrijwel meteen duidelijk dat de hotelkamers nabij de lift en de kamers met Stripview vergeven zijn. Hoe vroeger je incheckt, des te groter de kans dat je beste kamers krijgt. Gelukkig hebben we wel kamers naast elkaar!
We frissen ons snel op en luiden onze vakantie in met een hapje en een drankje in het Rainforest Café in het MGM Grand Hotel. Ondanks de extreme vermoeidheid kunnen we niet laten om al een stukje over de Strip te slenteren. We geven onze ogen flink de kost! Wat is Las Vegas toch een bruisende stad vol verrassingen!

Hotel: Monte Carlo
Faciliteiten: Zwembad, wifi begane grond, casino, eetgelegenheden, winkels
Kosten per nacht: +/- €65 standaard kamer

Las Vegas

Deze ochtend staan we vroeg op en ontbijten lekker bij de Starbucks in het hotel. Nadat we ons buikje vol hebben gegeten, gaan we het hotel verkennen. Een eerste gok momentje mag niet ontbreken en uiteraard verliezen we de strijd.
We merken dat we toch nog moe zijn van de lange reis en het tijdsverschil en zoeken daarom een heerlijk bedje op aan het zwembad. We ravotten de hele dag in het zwembad en hebben totaal geen besef van tijd… Totdat onze magen beginnen te knorren.
Na een heerlijke douche is de avond al gevallen en laten we het nachtleven van Las Vegas op ons afkomen. We lopen richting Planet Hollywood en strijken neer bij een groot buffet restaurant. Normaal kost dit buffet US$30 p.p. maar wij hebben via Groupon een kortingsbon weten te bemachtigen. Hierdoor zijn we voor US$18 p.p al klaar.
Ook deze avond zijn we de hele tijd op de Strip te vinden en lopen van hotel naar hotel. Een laatste cocktail zorgt voor een fantastische afsluiter van deze avond.

Las Vegas

Als je in Las Vegas bent, mag een bezoek aan een van de outlets van deze stad natuurlijk niet ontbreken. Een bezoek aan de Premium Outlet South staat dan ook voor vandaag gepland. We laten ons informeren in het hotel hoe we het beste naar de outlet toe kunnen gaan. Dit willen we combineren met een stop bij het beroemde Las Vegas teken. Uiteindelijk blijkt de taxi het gemakkelijkste te zijn. (kosten taxi US$20).
Tijdens de rit naar het Las Vegas sign tipt de taxi chauffeur ons dat we niet in de rij moeten wachten totdat wij eindelijk aan de beurt zijn om foto’s te schieten, maar de foto’s van de zijkant te nemen. Geen last van een lange rij maar wel mooie foto’s.
Wij rijden door naar de outlet en zijn van plan om flink in te slaan. Dit viel ietwat tegen, het is niet onze smaak.
We kopen wat kadootjes voor het thuisfront en houden het voor gezien. Een politieman adviseert ons  om een taxi te nemen bij de officiële standplaats i.p.v. op de parkeerplaats wat we natuurlijk in eerste instantie van plan waren. Dit doen we dan ook.
Eenmaal aangekomen in het hotel ruilen we onze kleren in voor onze badkleding en nemen een verkoelende duik in het zwembad van Monte Carlo.
We hebben alleen nog maar de noordelijke kant van de Strip gezien dus vanavond is het tijd voor de zuidelijke kant. Wat zijn de hotels toch groot en imposant. We kunnen niet anders dan zeggen: “Wat is Las Vegas een fantastische stad, hier komen we zeker nog eens terug!’

Las Vegas - Needles

Vandaag worden we tussen half 8 en 8 uur opgehaald bij het Excalibur hotel. Voor vertrek hebben Manon en Paul telefonisch contact gehad met Moturis Las Vegas om aan te kondigen dat we de camper op komen halen en om de transfertijd & plaats te bevestigen.
We zorgen ervoor dat we er een kwartier voor tijd zijn. We besluiten te voet naar dit hotel te gaan maar achteraf hebben we dit een beetje onderschat  met 4 koffers. De volgende keer een taxi of in een hotel verblijven waar de verhuurder je op komt halen.
Na een transfertijd van 20 minuten arriveren we op het verhuurstation van Moturis. Wat zijn we benieuwd naar onze camper!
We worden vriendelijke onthaald door het personeel van Moturis en na het nodige papierwerk krijgen we dan eindelijk onze bolide te zien. De X-31S overtreft al onze verwachtingen en we zijn heel blij dat we dit type hebben geboekt met z’n vieren. De camper is werkelijk waar van alle gemakken voorzien. Via een DVD en de TV in onze camper worden we geïnformeerd van alle ins en outs van onze camper. Nog even checken of we alles bij ons hebben, de laatste vragen worden beantwoordt en op naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Gelukkig hoeven we niet te zoeken aangezien we een uitgebreide routebeschrijving meekrijgen.
Het boodschappen doen kost ons een halve middag en heeft nogal wat voeten in aarde. Wat is een Wallmart toch groot! Bepakt en gezakt en ook nog eens US$300 lichter zetten we onze tocht voort richting Needles. Over de highway 95 beleven we onze eerste uurtjes in de camper.
Na 2,5 – 3 uur rijden zijn we aangekomen op Pirate Cove resort in Needles. Er valt een warme deken over ons heen zodra we deur van de camper open doen. Wat is het hier heet zeg. De buurman vertelt ons dat het vandaag maar liefst 47 graden is! Dat wordt voor de rest van de dag binnen zitten. Zelfs een kaartje leggen was nog te veel gevraagd!

Camping: Pirate Cove Resort, Needles
Faciliteiten: toiletten en douches, fully hook up, wifi, ATM, laundry
Kosten per nacht: US$50 per nacht
Gereden mijlen / kilometers: 130 mijlen / 208 kilometers

Needles - Grand Canyon

Vandaag hebben we een lange rijdag voor de boeg. We willen eerst een stuk van de beroemde ‘route 66’ gaan rijden. Al snel wordt het tijd voor een korte pauze en zetten de camper aan de kant. We schieten wat foto’s en horen kort daarna een aantal schoten. Als nieuwsgierige toeristen zoeken we het kabaal op en treffen 2 Amerikaanse, schietende mannen aan. Na een kennismaking vragen zij of wij ook een keer willen schieten. Dat laten wij ons natuurlijk geen twee keer zeggen! Wat is dit een bijzondere ervaring.
Helemaal ondersteboven van deze schietpartij en een paar wondjes op onze vingers rijker, rijden we door richting Oatman. De weg hiernaartoe is echt prachtig door de vele haarspeldbochten en mooie vergezichten. We kijken onze ogen uit.
Er is vrijwel niemand te bekennen op de route 66 totdat we arriveren in Oatman…
De ezels komen ons tegemoet en begroeten ons vriendelijk. Ze zijn niet van de weg te slaan en we moeten ons letterlijk tussen de ezels door manoeuvreren. Dit levert een flinke lachbui op.
In Kingman wordt het tijd voor onze eerste tankstop en een wissel van chauffeur. Het is verstandig om hier nog te tanken wanneer je doorrijdt naar de Grand Canyon. De brandstofprijs wordt namelijk aanzienlijk hoger.
Om 16.00 uur komen we aan op Mather Campground. Wat een mooie camping, midden in de natuur en een en al rust. Dit is genieten!
We kunnen het niet laten om alvast een glimp van de Canyon op te vangen en rijden door om nog een aantal uitzichtpunten te bezoeken. Eenmaal terug op de camping, gaan de mannen op zoek naar hout en maken de vrouwen heerlijke spaghetti klaar. We nuttigen deze lekkere maaltijd rondom het kampvuur. Een biertje en een wijntje mogen niet ontbreken!

Camping: Mather campground – South Rim, Canyon Village
Faciliteiten: dump station
Kosten per nacht: US$18
Gereden mijlen / kilometers: 230 mijlen / 370 kilometers

Grand Canyon - Monument Valley

Gisteren hebben we maar een kleine glimp opgevangen van de Grand Canyon en vervolgen onze weg daarom vandaag langs de South Rim. We bezoeken een aantal uitzichtpunten, waaronder Dessert View. Wat een prachtig uitzicht heb je vanaf deze toren. De Grand Canyon blijft toch iets unieks.
Ondanks de hevige wind gedurende de trip naar Monument Valley weten we onze camper goed in het gareel te houden. We komen maar net op tijd op de camping aan om nog deel te kunnen nemen aan de Deluxe Tour door Monument Valley. Het tijdsverschil speelt hierin ook een grote rol.
We vertrekken om 15.45 uur in een grote open jeep. Onze tourleider Larry vertelt ons in geuren en kleuren over zijn jeugd in Monument Valley en over de schoonheid van het park. Dit maakt de tour extra leuk. Het is een 3,5 uur durende, hobbelige tour die niemand mag missen. Wat ons betreft een echte aanrader. Een tour is eigenlijk ook een must in dit park, aangezien je met de camper het park niet in kunt en enkel een look-out hebt over het park.
Om 19.15 uur komen we moe maar voldaan weer terug op de camping. We zijn blij dat we vanuit Nederland al een reservering gemaakt hebben. De camping blijkt namelijk geheel volgeboekt te zijn.
Dit is dan ook zeker een tip die we willen geven: Boek vooraf!
We praten nog wat na over deze geweldige tour onder het genot van een drankje en een heerlijke barbecue en gaan lekker op tijd slapen.

Camping: Gouldings campground, Monument Valley
Faciliteiten: toiletten en douches, fully hook up
Kosten per nacht: US$50 per nacht
Gereden mijlen / kilometers: 200 mijlen / 320 kilometers

Monument Valley - Moab

Vandaag staat wederom een lange rijdag voor de boeg. We vertrekken vroeg omdat we rond 14.00 uur in Moab willen zijn, aangezien onze Fiery Furnace Tour in Arches NP om 16.00 uur vertrekt.
Eenmaal aangekomen op de camping kunnen we de verleiding om een duik in het zwembad te nemen niet weerstaan. Wat heerlijk verkoelend. Omdat de tour die ons wacht een vrij pittige wandeling is, zorgen we voor een stevige maaltijd.
Nadat onze buikjes gevuld zijn vertrekken we om 14.30 uur naar het Visitor Centre van Arches.
Hier melden we ons aan voor de Fiery Furnace Tour. De rit naar het startpunt van deze wandeling bedraagt 40 minuten. Eenmaal hier aangekomen doen we nog wat rek en strek oefeningen om goed voorbereid op pad te gaan.
De tour duurt in totaliteit 3 uur en wordt begeleid door een ranger die het park op haar duimpje kent. Een beetje geschiedenis van Arches komt ook aan bod. We ervaren dat deze tour niet voor iedereen geschikt is. Er zijn heel smalle doorgangen, kloven waar je overheen moet springen en gevaarlijke afgronden. Dit maakt het wel spectaculair!
Waar we ons wel in vergist hebben, is dat we geen grote Arch hebben gezien en enkel deze middag gepland hebben voor dit park. We willen dan ook het advies geven om zeker twee dagen te plannen voor dit park. Één dag voor aankomst Moab en Fiery Furnace tour en één dag voor de overige bezienswaardigheden van het park. Wij vinden het namelijk erg jammer dat we geen grote Arch, zoals Landscape Arch hebben gezien. Na deze tour gaat de zon al snel onder waardoor je snel terug op de camping wilt zijn, zodat je niet door het donker hoeft te rijden.
Deze avond maken we nog een praatje met andere Nederlanders, die ook met een camper op pad zijn. Wat is dat toch leuk als je een passie deelt met andere mensen!

Camping: Canyonlands RV Campground, Moab
Faciliteiten: Zwembad, fully hook-up, WIFI
Kosten per nacht: US$47 per nacht
Gereden mijlen / kilometers: 254 mijlen / 407 kilometers

Moab

Naar deze dag hebben we lang uitgekeken. Er staat vandaag namelijk een jeeptour gepland door Canyonlands. Geen begeleiding, maar heerlijk met z’n viertjes op avontuur!
Deze jeep hebben we vanuit Nederland al gereserveerd, maar bij aankomst in Moab merken we dat dit niet nodig was geweest. Er zijn namelijk tal van verhuurbedrijven met voldoende jeeps en quads beschikbaar. De kosten van deze jeep is US$280. Voor US$25 hebben we nog een extra verzekering afgesloten om geheel gedekt te zijn. Na het nodige papierwerk en het bespreken van mogelijke routes gaan we dan eindelijk op pad. Crossen door Canyonlands, dat is ons doel voor vandaag!
De trails die wij gaan rijden zijn de Gemini Bridge trail en de Shafer trail. We zijn totaal 6 uur onderweg. De vrouwen doen niet onder voor de mannen. Alle vier vinden we het een fantastische ervaring om van boven naar beneden te rijden door het gebied. Het zijn echter wel diepe afgronden, dus voor mensen met hoogtevrees kan het een heftige tour zijn.
Wij genieten volop! Tijdens deze tour hebben we prachtige uitzichten en komen we zelfs hemelsblauw water tegen. Dit is heel apart gezien de dorre omgeving. We vinden het wel welletjes na deze 2 tours want door de hobbelige route is het een behoorlijk intensieve tour. Daarom besluiten we om niet nog een route te rijden, maar rijden terug naar het verhuurbedrijf waar we afscheid nemen van onze jeep. De afstand van Canyonlands naar Moab is 40 minuten rijden.  We hebben in totaal US$25 aan brandstof verbruikt en voor US$3 de jeep schoongemaakt.
We gaan lopend terug naar onze camping en springen vervolgens in het zwembad. Afkoeling is gewenst!

Camping: Canyonlands RV Campground, Moab
Faciliteiten: Zwembad, fully hook-up, WIFI
Kosten per nacht: US$47 per nacht

Moab - Bryce Canyon

Vandaag hebben we wederom weer een flinke reisdag voor de boeg. We staan vroeg op, nuttigen een lekker ontbijtje en maken ons klaar voor vertrek! Bryce Canyon, here we come. We nemen de scenic route naar Bryce Canyon. Tijdens onze rit zien we het weer slechter worden. Het wordt kouder en we zien zelfs sneeuw langs de weg liggen. Een vreemde gewaarwording, aangezien we gisteren in de jeep een mooi kleurtje hebben opgedaan.
Eenmaal aangekomen in Bryce gaan we, nadat we dikke kleding aan hebben getrokken, lekker een hapje eten bij de Subway. Daarna willen we nog wat boodschappen doen. We komen er al snel achter dat we dit beter eerder op de route hadden kunnen doen. Er is namelijk alleen een General Store die zijn prijzen kent en niet veel producten verkoopt. Een tip voor de volgende keer zullen we maar zeggen!
Op de camping overwegen we om die avond naar de Rodeo show te gaan, maar helaas draait de show vanavond niet. De mannen besluiten hout te gaan sprokkelen en een vuurtje te stoken. We vertoeven lekker met zijn viertjes op de camping aan het heerlijke kampvuur. Marshmallows mogen natuurlijk niet ontbreken! Morgen staat een bezoek aan Bryce Canyon op de planning.

Camping: Ruby’s Inn, Bryce Canyon
Faciliteiten: Fully hook-up, zwembad, WIFI, laundry
Kosten per nacht: US$50,-
Gereden mijlen / kilometers: 278 mijlen / 444 kilometer

Bryce Canyon - Zion

Na een extreem koude nacht (-4 graden) gaan we al vroeg ontbijten. We horen van onze buren dat er vandaag een storm op komst is. Dat betekent dat wij onze planning aan moeten passen. De storm dient zich volgens de weerberichten pas in de middag aan, waardoor we in ieder geval de ochtend nog in Bryce Canyon kunnen doorbrengen.
In eerste instantie wilden we met de gratis shuttleservice naar de Canyon gaan welke tegenover de camping start, maar vanwege tijdsgebrek nemen we onze eigen bolide mee. Van boven naar onder pikken we alle viewpoints mee, genieten we van de prachtige uitzichten en maken we korte wandelingen. Helaas dient de storm zich toch wat eerder aan, dus we besluiten gauw te vertrekken naar Zion.
Ook tussen Bryce Canyon en Zion komen we geen supermarkten tegen. Hier verbazen we ons over. Waar doen de locals hun boodschappen? De afstand die ons te wachten staat is maar klein. Na 120 mijl arriveren we in Zion, waar het gelukkig weer heerlijk warm is. Omdat de camper hoger is dan 11,4 feet moeten we US$15 extra betalen om door de tunnel naar Zion te kunnen gaan. Ze moeten namelijk het verkeer aan de andere kant van de tunnel stopzetten, zodat wij er door kunnen.
De camping Watchman is prachtig gelegen tussen het rode gebergte van Zion. De hertjes wachten ons op. Ze komen zo dichtbij ons campingplaats, dat ze haast het stokbrood van onze borden af eten.
Hier moeten we van genieten. We zetten daarom onze campingstoeltjes buiten, pakken er een heerlijk drankje bij en genieten van de zon en de rondspringende hertjes. Wat kun je toch genieten van de kleine dingen. Naast de hertjes vlogen de vliegen ons letterlijk om de oren. Insectenspray is hier gewenst.
Omdat we bij reservering van deze camping al zagen dat er vanwege Memorial weekend nog maar 1 nacht vrij was op deze camping gaan we in de avond bij de ingang informeren of er misschien morgen toch nog een plekje vrij is voor ons. Helaas krijgen we te horen dat deze camping geheel volgeboekt is. Er wordt ons geadviseerd om morgen zeer vroeg in de ochtend bij South Campground (tegenover Watchman campground) te informeren of zij nog plaats hebben. Hier is namelijk de regel: ‘first come-first serve’. Nog even afwachten hoe het morgen gaat lopen. Vandaag genieten we nog even van het natuurschoon en de rust!

Camping: Watchman camground, Springdale
Faciliteiten:  elektriciteit
Kosten per nacht: US$18,-
Gereden mijlen / kilometers: 120 mijlen / 192 kilometer

Zion - Las Vegas

Vanochtend staat een bezoek aan Zion op de planning. Maar eerst rijden we om 06.30 uur langs South Campground om te informeren of we daar kunnen overnachten. Wat blijkt, er waren al velen anderen voor ons die hier al om 04.00 uur in de ochtend stonden. Geen plek meer. Wat nu?
Vanwege Memorial weekend blijven er weinig opties over in Zion. We hebben een app gedownload voor US$11 waardoor we gemakkelijk campings in de omgeving kunnen vinden, zonder dat we WIFI nodig hebben. Deze app ‘Allstays’ is echt een aanrader. Helaas blijkt er weinig beschikbaar, dus we besluiten om de ochtend een bezoek te brengen aan Zion en die middag nog door te rijden naar Las Vegas. Eerst bellen we naar de Circus Circus KOA om te vragen of zij nog een plekje vrij hebben. We krijgen positief nieuws en boeken een overnachting.
Omdat we niet met de camper Zion in mogen rijden we naar het Visitor Centre om van daaruit de shuttle te nemen die ons door het gehele park rond rijdt. Het voordeel hieraan is dat je lekker onderuit gezakt kunt zitten, kunt genieten van het uitzicht en kunt uitstappen waar je maar wilt.
We hebben zin in een wandeling, maar niet te lang. Er is voor iedereen wat wils. Wij kiezen voor de Riverside walk, een prachtige wandeling langs de rivier waar we ook hertjes zien rond huppelen.
Tijdens deze wandeling begint het te regenen, waardoor we genoodzaakt zijn om weer terug te gaan. We wilden eigenlijk onze wandeling voortzetten door het water. Vanwege het slechte weer zien we dit niet zo zitten. We gaan terug naar onze camper, eten wat en maken ons laatste ritje met zijn vieren. Op naar Las Vegas!
Eenmaal aangekomen in Las Vegas installeren we ons op ons plekje tegenover het zwembad en nemen meteen een duik in het verkoelende water.
Er wordt nogal negatief gesproken over deze camping. Onze mening ligt echter anders. Het is een camping met enkel asfalt en weinig ruimtes tussen de verschillende kampeerplekken, maar geloof ons, we hebben wel meer campings gezien die enkel uit asfalt bestaat. De ligging is goed en het heeft een lekker zwembad. Vanavond gaan we lekker uit eten op de Strip, maar eerst nog heerlijk zwemmen en genieten van het weer.
In eerste instantie willen we naar het Gorden Ramsay restaurant in het Paris hotel gaan. Nadat we de prijzen hebben gezien van de menukaart, laten we dit restaurant graag voor wat het is.
We kiezen voor een Mexicaans restaurant in het Bally’s hotel. We eten hier ons buikje vol!

Camping: KOA Circus Circus, Las Vegas
Faciliteiten: Fully-hookup, zwembad, wasserette, ATM, WIFI
Kosten per nacht: US$70 inclusief 10% KOA korting
Gereden mijlen / kilometers: 175 mijlen /  280  kilometer

Las Vegas

Vandaag gaan we onze X-31S inwisselen voor een S-27S. Manon en Paul vliegen morgen namelijk naar huis en Jeroen en Kristel gaan met zijn tweetjes verder naar Los Angeles. Een S-27S is dus groot genoeg voor twee personen.
De koffers van Paul en Manon zijn ingepakt en we gaan op pad richting Moturis. Ook hier is weer een tankstation, vlakbij het verhuurstation zodat we niet ver om hoeven te rijden. We tanken de camper af en rijden naar het verhuurstation. We worden vriendelijk ontvangen en zien dat de S-27S al klaar staat. We leggen onze spullen in de S-27S, vullen het nodige papierwerk in en gaan weer gauw terug naar de camping. Het is even wennen met zijn vieren in een kleinere camper, nadat we 1300 mijl met een bakbeest van 10,5 meter hebben gereden.
Deze laatste dag willen we graag genieten van het zonnetje en besluiten dan ook gezellig met zijn vieren te gaan zwemmen. Het is heerlijk rustig bij het zwembad. Niet alleen wij maar nog een verdwaalde familie maakt gebruik van het zwembad.
Vanavond gaan we te voet naar Treasure Island. Er staat een mooie show van Cirque du Soleil op ons te wachten. Via Groupon hebben we kaartjes weten te bemachtigen met een fikse korting voor show Mystère. De normale toegang bedraagt US$60 + fee, maar wij hebben de kaartje voor US$40 gekocht. De show duurt in totaal 1,5u en is zeker de moeite waard. We zitten de hele show op het puntje van onze stoel en geven onze ogen goed de kost!
Hier ontmoeten we ook onze collega Astrid en vriend Erik waarmee wij de rest van de avond doorbrengen.

Las Vegas - Lake Isabella

Er is een tijd van komen en gaan. Vandaag is helaas de dag aangebroken dat we afscheid van elkaar moeten nemen. Manon en Paul gaan weer naar huis. Een troost is natuurlijk wel dat wij nog ongeveer 1,5 week blijven!
We zetten ze af op de luchthaven van Las Vegas. In eerste instantie dachten we dat dit een hele klus zou zijn aangezien we het vermoeden hadden dat de Tom Tom ons over de Strip zou leiden. Gelukkig is dit niet het geval en adviseert de navigatie ons de weg naast de Strip.
Na een innige omhelzing met elkaar wordt het dan toch echt tijd dat we de taxi’s achter ons niet langer laten wachten en dat we afscheid nemen. We rijden door naar Barstow over highway 15. Deze weg is heel saai en er is weinig te beleven. In Barstow tanken we en doen we boodschappen bij de Safeway. Onze voorraad is op dus slaan we weer flink in. Ook hier hebben we de kortingskaart van de winkel gebruikt. Zo’n kortingskaart is binnen 1 minuut aangevraagd en kan direct gebruikt worden. Om een beeld te krijgen: We doen boodschappen voor US$ 144 en hebben op dit bedrag US$ 24 korting gekregen.
We rijden door naar Lake Isabella. Ook deze dag is het nog steeds heel heet en we merken goed dat we ons aan de rand van de Death Valley begeven.
De weg van Barstow naar Lake Isabella is lang en recht. De omgeving is weer heel anders dan dat we de laatste weken hebben gezien. Het is uiteraard dor vanwege de hitte en er zijn veel cactussen te vinden.
Na een vrij lange rijdag zijn we aangekomen op Lake Isabella RV resort. De bazin begroet ons vriendelijk en is heel begaan met de reizigers. Het resort is niet groot en we merken dat er veel locals staan. Ook de spots zijn niet groot. Wij krijgen een spot aangewezen op een soort van heuvel. Met onze 27ft steken we ver over onze plek uit maar doordat er niemand achter ons staat is dat geen probleem. Na een plons in het zwembad en een wasje gedraaid te hebben steken we de bbq aan genieten van de heerlijke avond.

Camping: Lake Isabella RV resort, Mountain Mesa
Faciliteiten: Zwembad, full hook up, wifi, laundry,
Kosten per nacht: US$ 37
Gereden mijlen / kilometers: 290 mijlen / 464 kilometers

Lake Isabella - Yosemite

Ook vandaag is het weer prachtig weer. We besluiten om voor het ontbijt nog even in het zwembad te duiken. We zijn weer fris om weer een vrij lang stuk te gaan rijden.
We rijden via de 178 naar Bakersfield want de bazin van de camping vertelde dat dit een mooie route is. Niets is minder waar, we hebben genoten van de tocht en het mooie uitzicht!
Via highway 99 rijden we richting Fresno. De snelweg opzich stelt logischerwijs niet veel voor maar wanneer je deze dag op wilt breken en er 2 dagen voor uit wilt trekken, is een stop bij een wijngaard zeker de moeite waard. Deze kom je heel veel tegen.
Via de zuidentree (41) zijn we Yosemite binnen gereden. We hebben heel erg uitgekeken naar een bezoek aan dit park. Tijdens onze vorige reis door het westen van de Verenigde Staten, stond dit park op nummer 1. Nu zijn we veel ervaringen rijker en hebben ook vele andere mooie parken gezien, maar desalniettemin verwachten we dat onze kijk op dit park onveranderd blijft.
Doordat we aan de zuidkant binnen zijn gereden, is het handiger om deze middag meteen Glacier point mee te pakken i.p.v morgen op en neer te rijden. Het lijkt of dit uitzichtpunt nabij de village van Yosemite gelegen is, maar het is nog meer dan 30 mijl ervan verwijderd. De weg naar boven alleen is al super mooi. Op een gegeven moment mogen enkel campers van 27ft en korter naar boven. Dit heeft te maken met de haarspeldbochten die dan gaan volgen.
Eenmaal boven aangekomen, giert de adrenaline weer door onze lichamen en kunnen we niet wachten totdat we naar het punt zijn gewandeld. Het moment dat we aankomen bij de rand waarbij we neerkijken op de village, de watervallen, de Half dome en alles eromheen zullen we nooit meer vergeten. Dit relatief kleine plekje op de aardbol is mijn meest favoriete en bijzondere plekje op aarde! We zijn hier nog uren te vinden en na zonsondergang begeven we ons weer naar beneden en vervolgen onze weg naar de camping.
Doordat we later op de avond aankomen, is de beheerder van de camping al vertrokken. We lezen dat we de volgende ochtend om 10u terug moeten komen en ons en ons dan moeten inchecken. Voor het raam van het kantoortje staat een groot bord met daarop de namen + campingplaatsen weergegeven van de mensen die nog niet zijn gearriveerd.
Het valt ons op dat we een van de weinige zijn die een camper bij zich hebben. Bijna de hele camping is bezaaid met tenten. Overdag was het heerlijk weer, maar we merken dat wanneer de zon weg is, het flink is afgekoeld en een vestje op zijn plaats is. We sluiten de dag af met een kampvuur en gekregen marshmallows van onze buren. Beter dan dit kan ik me niet voorstellen!

Camping: Upper Pines Campground, Yosemite
Faciliteiten: toiletten
Kosten per nacht: US$20
Gereden mijlen / kilometers: 270 mijlen / 432 kilometers

Yosemite

Deze nacht zijn we een aantal keer wakker geworden door koplampen die door de ramen van de camper schenen. We lazen gisteren al dat de ranger ’s nachts een oogje in het zeil houdt en regelmatig een ronde doet over de camping om in de gaten te houden dat de beren niet te dicht bij de camping komt.
Het eten, drinken en vrijwel alle spullen van toeristen met tent moet in een aparte ‘beren locker’ worden bewaard. Voor mensen met een camper geldt deze regel niet aangezien wij het eten achter slot en grendel kunnen bewaren. Overigens hebben wij onze BBQ van gisterenavond nadat hij was afgekoeld ook in een locker gezet. Je weet maar nooit en we kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen.
We staan klaar om ons in te gaan checken bij de ingang van de camper maar de ranger komt ons al tegemoet en ‘checkt ons in’ bij de camper. Wat handig zeg!
Deze dag besluiten we om de shuttleservice van het park te gebruiken en onze camper een dag rust te gunnen. We lopen langs andere campings naar een opstapplaats van de shuttlebus en we merken dat echt iedere campingplek bezet is. Ook in mei is het dus overvol op de campings in het park!
We komen onderweg veel fietsers tegen en ontdekken dat er veel mooie fietsroutes zijn. Vaak zijn dit enkel Amerikanen die hun eigen fiets meenemen. Er zijn maar een paar verhuurders die fietsen verhuren en niet ieder park is geschikt voor fietsers. Yosemite wel!
Er zijn vele wandelingen te maken in het park met verschillende moeilijkheidsgraden. Wij hebben nog maar een volle dag te gaan in het park en besluiten om een aantal kleinere wandelingen te maken zodat we zoveel mogelijk dingen van het park kunnen zien.
Laat deze middag komen we weer aan bij onze camper. Toen we nog niet goed en wel buiten een kop koffie aan het drinken zijn, horen we ineens gedonder en gerommel in de lucht. We verschieten en kijken hiervan op aangezien de lucht strak blauw is. Al snel merken we dat dit geen onweer is maar een heuse rock slide! De camping is gelegen in de vallei en is omsingeld met hoge bergen. Het geluid is hierdoor heel hevig. We zien een stuk rots afbrokkelen en met een hoge snelheid omlaag rollen. Al snel hebben we geen zicht meer en horen we enkel een hels kabaal en zien we veel stof en zand. Dit was heel gaaf om mee te maken maar daarentegen is het ook wel een enge gedachte. Je weet namelijk niet waar de rots tot stilstand komt en of er zich in de omgeving mensen begeven.
Deze avond is de Rock slide ‘het’ gespreksonderwerp van de camping en horen tevens andere bijzondere verhalen van de campinggasten.

Camping: Upper Pines Campground, Yosemite
Faciliteiten: toiletten
Kosten per nacht: US$20
Gereden mijlen / kilometers: 0

Yosemite - San Francisco

Vandaag nemen we weer afscheid van Yosemite. Voordat we dit doen, rijden we nog even naar Tunnelview. We zijn hier eergisteren ook langs gereden maar doordat we toen laat aankwamen, pakken we nu de kans om op ons gemak te genieten van het uitzicht!
We rijden weer terug het park in om een andere exit naar het westen te nemen. Hier zien we nog veel sporen van de bosbrand van vorig jaar. Jeetje, wat heeft die brand een grote oppervlakte verwoest!
Via Merced rijden we richting San Francisco. De weg van Yosemite naar Merced is een mooie route met veel haarspeldbochten. We besluiten om niet de tolweg te nemen en stellen dit in op onze navigatie. Het navigatiesysteem leidt ons nu naar San Jose en vanaf daar vervolgen we onze weg naar Pacifica, de wijk waar het RV resort gelegen is. Vanaf San Jose is het onwijs druk op de highway en in een kort tijdsbestek moeten we een aantal keren een paar rijbanen passeren zodat we uiteindelijk de juiste afslag naar  Pacifica hebben. Achteraf gezien is dit gedeelte in San Francisco nog drukker dan in Los Angeles, alleen in Los Angeles zit er meer structuur in. In San Francisco gaat alles kriskras door elkaar.
Eenmaal aangekomen op de camping krijgen we een plekje aan de rand van de oceaan toegewezen. We dachten voorheen dat KOA circus circus in Las Vegas de meest geasfalteerde camping was, maar dan hebben we het mis! Ook deze camping is alleen maar geasfalteerd. De plaats naast de camper om de stoeltjes neer te zetten is heel klein. We zitten bijna in de slide out van de buren! Ook zijn er veel locals op deze camping te vinden die er (denken we) het hele jaar door staan. De sfeer op de camping is dan ook wat minder dan op vele andere campings waar wel alleen reizigers te vinden zijn.
Desalniettemin is het uitzicht fenomenaal! We hebben uren over de oceaan getuurd en genoten van de mooie zonsondergang!

Camping: San Francisco RV resort
Faciliteiten: zwembad, fully hookup, laundry, wifi
Kosten per nacht: US$ 72
Gereden mijlen / kilometers: 230 mijlen / 368 kilometers

San Francisco

Onze Duitse buren vertrekken al vroeg in de ochtend om hun camper in te gaan leveren. We krijgen van hen het resterende eten. Wat aardig van ze!
Vandaag is de enige dag dat we San Francisco gaan bezoeken en deze willen we dan ook optimaal benutten. Al vroeg staan we te wachten op de bus tegenover de camping. Deze gaat maar om het half uur of uur dus plan je vertrek goed zodat je niet lang bij de busstop hoeft te wachten.
De bus eindigt bij een station van de BART in Daly City en dit ritje duurt ongeveer een half uur. De kosten zijn US$ 2 p.p. voor een enkele rit (alleen contant betalen).

Eenmaal aangekomen in Daly City kopen we voor US$ 6,30 p.p. een retourtje San Francisco Powell Street. De BART staat al te wachten en het ritje naar Powell street duurt ongeveer een kwartier. Al bij al zijn we voor iets meer dan US$ 20 op en neer naar San Francisco downtown met z’n tweeën.
Wat we vergeten waren van ons vorige bezoek aan San Francisco is dat er altijd (sowieso in het voorjaar) een fris windje door de stad blaast. Een vest is dan ook zeker wel op zijn plek!
Vanaf Powell street pakken we de streetcar (ook US$ 2 p.p. per enkele rit) richting Pier 39. De streetcar is de meest voordelige optie. Net zoals bij de cable car kan het zo zijn dat je lang moet wachten totdat er plek is in de streetcar.

Eenmaal aangekomen bij Pier 39 genieten we van het uitzicht op de Alcatraz en de Golden Gate Bridge. We hebben besloten om dit keer niet naar het eiland te gaan omdat je hier meer dan een halve dag mee kwijt bent, maar als we 2 dagen in San Francisco zouden zijn, hadden we zeker weer een tour met headset over het eiland gedaan. Dit is namelijk heel indrukwekkend!
We staan heel lang te kijken bij de zeeleeuwen en nadat er eentje in slaap was gevallen en van de vlonder af was gevallen (hilarisch!) besluiten we om terug te lopen naar Powell street. Dit is best wel een eindje aangezien je heuvel op – heuvel af moet. De reden waarom we dit gaan doen, is omdat we nog even langs Lombard Street willen; de meest bochtige straat ter wereld.
Onderweg (aan Powell street) komen we het hotel tegen waar we de vorige keer hebben overnacht, het Sir Francis Drake hotel. We shoppen nog wat in en rondom Powell street en vertrekken weer richting de camping. Waar we geen rekening mee hebben gehouden, is dat het rond 18 uur heel druk is aangezien iedereen op weg is naar huis. De BART zit dan ook afgeladen vol!
Een paar meter van de camping vandaan is o.a. een Safeway en daar slaan we onze boodschappen in voor de komende dagen. Op naar de camping en de zonsondergang! Om een beeld te creëren: de zon komt eind mei al om 5:15 uur op en gaat om 20:15 uur weer onder. Het is aan de westkust dus iets vroeger donker in dit seizoen dan wat we in Nederland kennen.

Camping: San Francisco RV resort
Faciliteiten: zwembad, fully hookup, laundry, wifi
Kosten per nacht: US$ 72
Gereden mijlen / kilometers: 0

San Francisco - Marina

Vanaf de camping in San Francisco rijden we na ons ontbijtje direct de beroemde highway 1 op om uiteindelijk over een paar dagen in Los Angeles neer te strijken. De camping ligt naast deze snelweg gelegen dus gemakkelijker kan het niet!
De route vanaf San Francisco naar Marina is een mooie route maar het mooiste moet nog komen zeggen ze. Aangezien het uitzicht mooier is wanneer je van noord naar zuid rijdt in plaats van andersom, valt het nog wel mee met de drukte. Ik had namelijk enorme drukte op deze highway verwacht en vele campers.
We hebben niet zo’n mooi weer en wij zijn bang dat dit de aankomende dagen nog wel aan blijft houden. Althans de zon schijnt wel, maar door de sterke wind die van zee komt, is het best fris. De Amerikanen overigens doen alsof het bloedheet is en liggen met hun zwemkleding op het strand. Mij niet gezien hoor!
Ook had ik verwacht dat een kleinere camper (een 27ft zoals wij hebben) beter zou zijn voor deze highway dan een 30ft. Niets is minder waar, ik had ook gerust kunnen rijden met een 30ft op deze weg.
Vanaf hier hebben we geen campings meer gepland en kennelijk hebben we het laatste beschikbare plekje weten te bemachtigen op Marina Dunes RV park. Eerder zei ik altijd dat van tevoren reserveren buiten het seizoen om niet noodzakelijk is, enkel wanneer je in een national park wilt staan. Daar ben ik toch van teruggekomen. Vooral in het weekend, wanneer de Amerikanen er zelf ook op uit trekken, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren.
Vanaf de camping is het 1/3 mijl lopen naar het strand en ’s middags hebben we dan ook een heerlijke, lange strandwandeling gemaakt. Wat is het toch heerlijk aan de kust!

Camping: Marina Dunes RV park, Marina
Faciliteiten: Fully hookup, laundry, wifi
Kosten per nacht: US$ 80
Gereden mijlen / kilometers: 100 mijlen / 160 kilometers

Marina - Pismo Beach

Vanaf Monterey wordt de Highway 1 zuidelijker naar Pismo Beach alleen maar mooier. Zodra de wolken over deze zee richting de horizon weggetrokken zijn, is het op de wind na mooi weer!
Nu pas beseffen we hoe mooi de highway 1 is, vergeleken met gisteren.
Na een aantal uurtjes rijden en vele stops later, belanden we in Morro Bay. Onderweg komen we langs ‘Piedras Blancas’, hier liggen wel honderden zeeolifanten te zonnen!
In Morro bay zien we een aantal state parks en besluiten om er eentje op te rijden. De kosten voor een overnachting zijn US$35, dat valt dus reuze mee. Het nadeel van deze state park is dat er geen restaurantjes in de omgeving is. We besluiten om toch nog even verder te rijden naar Pismo beach want we hebben afgesproken dat we vanavond lekker uit eten gaan.
In Pismo beach zijn er tal van campings. We hebben ons niet verdiept in de verschillen en rijden de eerste beste camping op. Het blijkt een RV park te zijn waar iedereen naast elkaar staat op het asfalt zonder ook maar een struik, steen o.i.d. tussen ons in te hebben staan. Toch hebben we geen zin meer om verder te gaan want we willen een strandwandeling maken en over de pier lopen.
Zodoende stationeren we ons op deze camping. We pakken een paar spulletjes en de rest van de namiddag en avond zijn we op het strand en in Pismo beach te vinden. We merken heel goed dat ook dit dorpje aan de Highway 1 veel toeristen trekt en we kunnen ons zomaar voorstellen dat het hartje zomer ontzettend druk zal zijn.

Camping: Holiday RV park
Faciliteiten: fully hook up, laundry, zwembad, wifi, toiletten en douches
Kosten per nacht: US$ 63
Gereden mijlen / kilometers: 160 mijlen / 256 kilometers

Pismo Beach - Lake Casitas

Camperverhuurder Moturis levert bij iedere camper een gedetailleerde wegenkaart (Rand McNally). Deze ochtend stippelen we dan ook weer op de kaart de route uit. Het is niet moeilijk, want we blijven de route volgen totdat we bij Emma Wood state park zijn beland. Dat is dus niet ver rijden.
De laatste dagen en ook de paar aankomende dagen zijn heel relaxt en vooral lekker rustig. Niet teveel plannen, maar heerlijk wat rondkijken en wandelingen maken!
Bij Emma Wood gearriveerd, zijn we heel erg aan het dubben of we wel of niet hier zouden blijven. Dit is een van de laatste dagen aan de zee in de VS maar met veel plezier gaan we niet buiten zitten. De wind is zo onaangenaam dat we besluiten om een beetje landinwaarts te rijden. Naast een wegenkaart levert Moturis er ook een dikke campinggids bij. Hieruit halen we een camping niet ver van Emma Wood vandaan en gaan eropaf.
Camping Lake Casitas ligt 12 kilometer van Ventura en de kust vandaan. Dit blijkt genoeg te zijn voor een middagje heerlijk zonnen! Lake Casitas is een recreatiepark welke voornamelijk gebruikt wordt voor bootje varen over het meer. Er mag niet in het meer gezwommen worden, maar een waterpark (US$12 p.p.) biedt verkoeling.
Rondom het meer zijn er meerdere gebieden te vinden waarop gekampeerd kan worden. Let wel op dat er meerdere mensen bij je op de camping staan. ’s Avonds is het namelijk erg donker zijn zonder enige verlichting van de camping zelf.
Wat ons opvalt, is dat ze bij iedere kampeerplek hout neerleggen zodat je je eigen hout niet hoeft te kopen. Dat is pas service. Met de weerspiegeling van het kampvuur in het meer blijven we nog lang genieten van deze avond!

Camping: Lake Casitas Camground
Faciliteiten: Fully hook up, waterpark
Kosten per nacht: US$35
Gereden mijlen / kilometers: 160 mijlen / 256 kilometers

Lake Casitas - Long Beach

Ook vandaag staat weer in het teken van relaxen en genieten van de zon. We checken uit op de camping en zetten ons reis voort naar Long Beach. Er zijn een aantal campings in Los Angeles te vinden maar naar ons idee ligt Golden Shore RV resort het meest gunstig gelegen ten opzichte van het verhuurstation van Moturis.
We rijden op ons gemakje langs het strand van Malibu en bereiden ons voor op de drukte van Los Angeles. We hebben al veel verhalen gehoord dat het ontzettend druk is op de snelwegen en dat het opletten geblazen is. Dit wil ik zelf wel eens beleven! Met goede moed nestel ik me achter het stuur en het avontuur kan beginnen. Om eerlijk te zijn valt het me ontzettend mee. Ondanks de 6-baans wegen en de vele op- en afritten stuurde ik onze camper met gemak door het verkeer heen. De navigatie doet haar werk en het is enkel van belang dat de juiste afslagen genomen worden. We vinden het zelfs drukker bij San Jose nabij San Francisco dan hier. Het is ons dus 100% meegevallen.

Camping Golden Shore RV resort hebben we van tevoren niet gereserveerd, maar bij aankomst blijkt ook deze bijna vol te zitten. Ze reserveren enkel per fax of telefonisch en dit is dan ook een aanrader. We gebruiken onze Good Sam Club card welke we bij ophalen van de camper hebben gekregen van Moturis. Met deze kaart krijg je 10% korting bij de campings die aangesloten zijn bij deze organisatie. Toch weer mooi meegenomen deze korting!
We installeren onze camper en gaan te voet naar de Wallmart in Long Beach. Nog even een paar laatste boodschappen voor vanavond en morgen.
Tijdens de wandeling naar de Wallmart raken we aan de praat met een paar zakenmannen. Ze wijzen ons op het feit dat het niet altijd even veilig is in deze omgeving en dat we ’s avonds maar niet met z’n tweeën de straat op moeten gaan.
Op de camping hebben ze ook maatregelen getroffen want de camping is omgeven met een hoog hekwerk en ook is er een poort met toegangscode voor de ingang van de camping te vinden.
Later deze middag nemen we nog een duik in het zwembad van de camping en dan is het tijd om ons vakantiehuis op wielen op te gaan ruimen en schoon te maken.
Tot laat in de avond zijn we aan het rommelen en de koffers in het pakken. Gepaard met leuke herinneringen aan deze reis vliegt ook deze avond om.
Camping: Golden Shore RV resort, Long Beach
Faciliteiten: Hook up, zwembad, laundry, toiletten en douches
Kosten per nacht: US$49,50 inclusief 10% korting van de Good Sam Club
Gereden mijlen / kilometers: 100 mijlen / 160 kilometers

Los Angeles

We willen vandaag rond 10 uur bij het verhuurstation van Moturis zijn omdat we gebruik willen maken van hun gratis shuttle naar de luchthaven. Deze gaat enkel om 11 uur dus we moeten wel op tijd aanwezig zijn.
Het inleveren van de camper is altijd zo gebeurd tenzij je meteen geholpen wordt en geen schade hebt gereden. Wij zijn de enige die vandaag de camper inlevert. Voor de rest was het terrein zo goed als verlaten. Alle campers zijn verhuurd!
Ze checkt de generatorstand en het aantal mijlen dat we in totaal gereden hebben. We hoeven maar een paar dollar te betalen, het contract weer te ondertekenen en we zijn klaar.
Moturis brengt ons zoals afgesproken naar het vliegveld. Vanuit daar pakken we de shuttle van Alamo en zij brengen ons naar de verhuurlocatie van het autoverhuurbedrijf. Ook hier worden we direct geholpen. We hebben een fullsize gereserveerd voor 24 uur maar na het zien van een aantal hele mooie grote auto’s zijn we verkocht en gaan voor een upgrade. We reserveren er een GPS bij, een medewerker zet de GPS op Nederlandstalig en laat ons de upgrade betalen.

Eenmaal bij ‘onze’ auto aangekomen, controleren we deze natuurlijk uitvoerig en vervolgen onze weg naar het Marriott airport hotel. Deze blijkt om de hoek te liggen!
We checken in, droppen onze koffers op de kamer en gaan dan als een speer Los Angeles verkennen. Omdat dit alles binnen een half uur gedaan is, hoeven we geen parkeergeld te betalen. Vanaf een half uur zouden we US$24 dollar moeten betalen. Dat zou veel geld zijn voor een half uurtje parkeren.
We besluiten om de auto nog in te leveren. We hebben hem dan wel voor 24 uur betaald, maar morgenvroeg gaan we er toch niets meer mee doen en het is dan ook nog extra werk om hem dan nog in te leveren. We hoeven op deze manier ook geen parkeerkosten bij het hotel te betalen!
De middag en avond rijden we heel wat mijlen door Los Angeles. We bezoeken de bekende highlights zoals de ‘Walk of Fame’, het ‘Hollywood Sign’, Rodeo drive en Beverly Hills. We eten daarna nog een hapje en leveren laat in de avond de auto in. Omdat dit 24 uur per dag doorgaat, hoef je geen rekening te houden met openingstijden. Vervolgens zet Alamo ons met hun shuttle service af bij het Marriott hotel. Gemakkelijker dan dit kan haast niet!

Hotel: Marriott airport hotel, Los Angeles
Faciliteiten: wifi op begane grond, zwembad, 
Kosten per nacht: +/- €90 - €110 standaard kamer
Gereden mijlen / kilometers: 30 mijlen / 48 kilometers + mijlen met auto

Los Angeles - Amsterdam

Al vroeg in de ochtend checken we op het scherm in het hotel of onze vlucht geen vertraging heeft. De kans is klein dat een lijndienst vertraging op loopt, maar vanwege weersomstandigheden o.i.d. is de kans nog steeds aanwezig. Gelukkig is dit niet het geval.
We nemen een Starbucks in het hotel en maken ons dan klaar voor de vlucht. De receptioniste laat ons weten dat het shuttlebusje af en aan rijdt, en dat er niet een standaard schema voor is. Tijdig voor het hotel wachten is het advies. Eenmaal buiten aangekomen moeten we 5 minuutjes wachten en daar is het shuttlebusje al!
De rit vanaf het Marriott airport hotel naar de luchthaven duurt maar 10 minuten. Onderweg stoppen we nog bij 2 andere hotels. De chauffeur vraagt aan iedereen met welke airline hij of zij vliegt zodat de chauffeur iedereen bij de juiste ingang afzet. Dit is dus heel goed geregeld!
Na de normale gang van zaken vertrekt het vliegtuig precies op tijd en aan boord laten we ons verwennen door het personeel en het entertainment systeem!

Helaas, het zit er weer op voor dit jaar. De volgende ochtend landen we weer op Schiphol waar ons camperloze leventje weer op ons staat te wachten!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties