Boondocking - vrij kamperen en kosten besparen

Boondocking - vrij kamperen en kosten besparen

Door Tabitha van Kessel op 3 mei 2021

Reizen met een camper staat voor vrijheid, de keuze om te gaan en staan waar jij wilt. Een van de manieren waarop dit extra aantrekkelijk wordt is door boondocking. Nu vraag jij je waarschijnlijk af wat boondocking is. Kort gezegd, kamperen zonder faciliteiten. Hoe het precies zit leggen wij je graag uit.

WAT IS BOONDOCKING?

Wanneer je in de Verenigde Staten een camper huurt is deze veelal van alle gemakken voorzien. Je hebt binnen een douche en toilet, een grote koelkast met vriezer en een fornuis. Daardoor heb je eigenlijk zelden echt een camping nodig waarbij je aangesloten bent op water, elektra en riolering. Bij boondocking zoek je plekken op die geen camping zijn, bijvoorbeeld ergens in het binnenland of op een parkeerplaats. Bijkomend voordeel is dat veel van deze plaatsen vaak gratis zijn dus je bespaart ook nog eens enorm op de kosten!

WAAR KUN JE KAMPEREN?

Wanneer je in de Verenigde Staten vrij wil kamperen kan dit op meer plaatsen dan je misschien zou denken. De mooiste plekken zijn in de natuur te vinden, de National Forest Service, het Department of Fish and Wildlife en het Bureau of Land Management zijn goede voorbeelden van organisaties die op sommige plaatsen vrij kamperen toestaan. Voor de exacte locaties kun je contact opnemen of een kijkje nemen op de website van Campendium.

Naast de mooie plekken in de natuur zijn er ook verschillende organisaties die hun parkeerplaats beschikbaar stellen voor mensen die in de camper willen overnachten. Bel vooraf even met de manager van de winkel om dit na te vragen, het is namelijk niet altijd en in alle staten toegestaan. Enkele voorbeelden van winkels die dit vaker mogelijk maken zijn Walmart, Camping World, Cracker Barrel, Cabela's en veel casino's. Uiteraard wordt het gewaardeerd als je ook een aankoop doet in de winkel waar je overnacht, dat maakt het voor de eigenaar ook de moeite waard.

Op alle plekjes die je vindt geldt hetzelfde principe: 'Leave no trace'. Dit betekent dat niemand moet kunnen zien dat je er bent geweest. Je ruimt dus alles netjes op en neemt je afval mee. Zo blijft alles mooi voor de volgende kampeerder.

WAAR REKENING MEE HOUDEN BIJ BOONDOCKING?

Wanneer je zogenaamd 'droog' gaat kamperen moet je natuurlijk net wat beter voorbereid zijn en zorgen dat je alle benodigdheden bij je hebt. Hierbij een checklist:

  • Zorg dat je watertank vol is en je afvaltanks leeg zijn
  • Neem voldoende flessen drinkwater mee
  • Laad je apparaten op en neem eventueel wat power banks mee zodat je enkele zaken op kunt laden
  • Wanneer je echt ver buiten de bewoonde wereld gaat kamperen, neem dan een signaalversterker mee. Dit kan voor bereik in afgelegen gebieden zorgen
  • Uiteraard is een gevulde koelkast geen overbodige luxe
  • Wanneer het warm is, is het verstandig alle gordijnen dicht te houden om warmte buiten te houden. Ook kun je overwegen om een ventilator op batterijen te kopen
  • Wanner je tijd en locatie duidelijker worden, houd je best het weer in het oog, bij de mogelijkheid van gevaarlijk weer moet je verplaatsen dus zie dat je hierop voorbereid bent

Boondocking is dus een goede manier om op bijzondere plekken te kamperen. Alleen jij, je camper en de natuur. Wanneer je op zoek bent naar avontuur en op de kosten wil besparen is boondocking zeker iets voor jou!