Eilandhoppen op de Wadden

Eilandhoppen op de Wadden

Door Karlijn Hoff op 19 mei 2021

EILANDHOPPEN IN NEDERLAND MET DE CAMPER 

Als je aan eilandhoppen denkt dan verschijnen er vaak beelden van blauwe zee, gezellige strandtentjes, boten en gekleurde cocktails op je netvlies. Dat soort eilandhoppen bedoel ik niet. Ik heb het over eilandhoppen in eigen land. En waar kan dat? Juist, op de Waddeneilanden. Ook hier is het niet moeilijk om beelden op te roepen. Schuimende koppen op de golven, wuivend helmgras in de duinen, en mekkerende lammetjes op de dijken.  Flinke wolkpartijen en wandelende mensen op de uitgestrekte stranden of slenterend langs de gezellige straatjes van de kneuterige dorpjes op een van de eilanden.  

WELK EILAND IS GESCHIKT VOOR EEN CAMPERVAKANTIE? 


TVTAS! Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, zoals we op de lagere school geleerd hebben. Het is onze noordelijke trots en een bezoek meer dan waard. Toch kun je met je camper niet naar ieder eiland. Op Vlieland en Schiermonnikoog worden geen auto’s en dus ook geen campers toegelaten, maar de overige eilanden zijn juist supergeschikt voor een heerlijke camperervaring. En mocht je echt willen eilandhoppen dan kun je voor een dagtochtje eenvoudig vanaf Texel of Terschelling toch Vlieland bezoeken.  

CAMPER OP DE FERRY


Je boekt online gewoon de overtocht en op kenteken van je camper kun je aan boord van een van de ferryschepen. Even lekker uitwaaien op het dek tijdens de korte overtocht naar Texel. De overtocht naar Terschelling duurt wat langer, maar de faciliteiten zijn uitstekend en de boottocht hoort ook bij je camperavontuur. Het is net alsof je ver weg op reis gaat met je camper. Hier boek je de ferry: https://www.teso.nl/  https://www.rederij-doeksen.nl In combinatie met een reservering op een camping krijg je vaak een interessante korting voor de overtocht met je camper naar het eiland.  

OP DE WADDEN MET JE CAMPER


En dan aan de horizon doemt het eiland voor je op en meert de boot aan vanaf Den Helder of Harlingen, vol met eilandbewoners, dagjesmensen of toeristen. Op de fiets, per auto, én…. per camper. Want de meeste Waddeneilanden zijn uitstekend geschikt om met je camper te verkennen. Gezellig kamperen op een van de vele campings, aan de rand van het dorp, in de duinen, aan het strand of gewoon bij een schapenboer in de wei. Nee, je gaat niet met je camper naar de Waddeneilanden om een flinke roadtrip te maken. Binnen een  uurtje ben je de meeste eilanden wel rond. En wat is het heerlijk om je eigen camper en je eigen spulletjes bij je te hebben. Je wandelt zo het kampeerterrein af. In de meeste gevallen blijft je camper zelfs gewoon staan. Ook is er vaak de mogelijkheid om vanaf de camping of in één van de omliggende dorpjes een fiets te huren als je die zelf al niet meegenomen hebt, want op die manier kom je in korte tijd op de mooiste plekjes en hop je van strandtent naar vuurtoren, en van picknickplek naar wrakkenmuseum.  

KAMPEREN OP DE WADDEN

Zo lastig als het vaak is een huis te vinden op een van de eilanden is het vinden van een campingplekje meestal niet zo moeilijk. In het hoogseizoen of tijdens speciale evenementen is het wellicht handig om vooraf toch een belletje te plegen of een plekje te reserveren. Er zijn campings in allerlei soorten, maar vergeet de kidsclubs. glijbaanparadijzen en ondergrondse disco’s. Denk wel aan ruime plekken met goed sanitair, tegen schappelijke prijzen in een prachtige natuurlijke omgeving. Campinghouders die je graag tips en adviezen geven, ijsjes verkopen en een eenvoudig hapje serveren op het terras. Het eiland is je achtertuin, de sky is letterlijk de limit. En oja, de hond is ook altijd welkom. Die hoort er in het verlengde van de baasjes vaak bij. Voor je trouwe viervoeter staat op elk terras altijd wel een bakje met fris drinkwater klaar.  

Wat houdt je nog tegen? In plaats van je camper op standje zuiden te zetten, laat het kompas eens koers zetten naar het noorden. Succes verzekerd voor een heerlijke campervakantie in eigen land.