Hoe moet ik een eTA formulier invullen

Hoe moet ik een eTA formulier invullen

Door Bas van der Poort op 6 november 2019

Moet ik een eTA aanvragen als ik een camperreis door Canada ga maken?
Wanneer je in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort dien je een eTA aan te vragen wanneer je per vliegtuig, ferry of cruise naar Canada reist. Dit geldt dus ook wanneer je een tussenstop maakt op Canadees grondgebied, op doorvlucht naar een ander land of bestemming. Het eTA formulier is niet nodig wanneer je per camper (of auto) de grens over steekt. In dat geval wordt het papierwerk aan de grens geregeld. Sinds 2016 is het eTA verplicht in Canada voor reizigers uit visumvrijgestelde landen. 

 

Ik heb mijn reis vastgelegd, op welk moment moet ik een eTA aanvragen?
Het aanvragen van een eTA kun je doen wanneer de reis definitief is geboekt. Dit is na ontvangst van uw factuur. Het eTA is 5 jaar geldig vanaf het moment van afgifte of tot de verloopdatum van je paspoort als dit eerder is. Let op: als je een nieuw paspoort krijgt moet je opnieuw een eTA aanvraag indienen. Je paspoortnummer wordt namelijk gekoppeld aan deze aanvraag en veranderd wanneer je een nieuw paspoort ontvangt. Je dient over een eTA te beschikken voor je incheckt voor je vlucht naar Canada. Als je geen geldige eTA hebt dan zal de luchtvaartmaatschappij je de toegang op de vlucht weigeren. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voorafgaand aan je reis te zijn aangevraagd en nog belangrijker, te zijn goedgekeurd. Het aanraden is dan ook om dit formulier direct bij definitieve boeking in orde te maken en niet op het laatste moment. 

 

Wat heb je nodig om een eTA aan te vragen?
Een geldig paspoort die je mee neemt op reis.
Een geldig e-mailadres.
Je creditcard om de $7 CAD per aanvraag te voldoen.
De volgende betaalmethoden worden geaccepteerd: 
- Visa, MasterCard, American Express creditcard.
- Een prepaid Visa, MasterCard of American Express.
- Visa debitcard of MasterCard debitcard.
- UnionPay.
- JBC kaart.
- Interac pinpas. 

 

Tijdens het aanvragen
Je kan maar voor één persoon tegelijk een aanvraag indienen en betalen. Als je met meerdere personen reist, moet je de aanvraag meerdere keren indienen en betalen. 

Druk meteen je ontvangstbevestiging af. Deze kan je later niet meer afdrukken en het is ook niet mogelijk om hier later een kopie van te krijgen. Naderhand hoor je alleen per mail iets over de aanvraag. Controleer altijd je ongewenste berichten wanneer je niet direct een bevestiging ontvangt. 

 

Tijdens het aanvragen kan het voorkomen dat je informatie niet wordt opgeslagen. Dit is omdat er een beperkte tijdspanne is om het formulier in te vullen. Je kunt de sessie verlengen als je wat meer tijd nodig hebt om de aanvragen in te dienen. Als er een waarschuwingsbericht verschijnt dat dit het einde van de sessie is, klik dan op de knop ‘Continue Session’ om door te gaan. Het formulier kan enkel in het Engels of Frans worden ingesteld. 

 

Waar vraag ik een eTA aan?
Ga naar de volgende website: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply-passport-information.html

 

Let op: vraag je eTA alléén aan op deze website. Er bestaan veel bureaus die tegen een hoger tarief jouw ETA voor je aanvragen. En helaas uit ervaring weten wij dat dit vaak geen geldige eTA aanvragen zijn. Het aanvragen is op eigen risico, maar wij raden ten zeerste bovenstaande link aan om te gebruiken voor je aanvraag om er zeker van te zijn dat je een geldig eTA hebt en niet teveel betaald. 

 

Hulp bij het aanvragen van een eTA
Bij het aanvragen van het eTA formulier kun je gebruik maken van de handleiding "Hoe moet ik een eTA formulier aanvragen?".