Met je huisdier op reis?

Met je huisdier op reis?

Door Tabitha op 12 juli 2023

Regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om een huisdier mee te nemen op een intercontinentale camperreis. Het korte antwoord is vaak "ja, meestal wel", maar het is niet zo eenvoudig. Voordat je besluit om je trouwe viervoeter mee op pad te nemen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Deze lichten we graag voor je toe.

WELZIJN VAN JE HUISDIER

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met het welzijn van je huisdier. Een lange vlucht kan zowel voor het dier als voor de eigenaar een spannende ervaring zijn. Meestal verblijft je huisdier in het ruim, weg van jou, in een onbekende omgeving. Daarvan kan je hond angstig worden. Jij kent je huisdier het beste en kunt het beste inschatten hoe hij hiermee omgaat.

 

Over het algemeen wordt aangeraden om een huisdier niet mee te nemen op een vlucht die langer dan 8 tot 9 uur duurt. Dit heeft verschillende redenen, waaronder het feit dat een huisdier onderweg geen extra eten of drinken krijgt. Bovendien is het niet prettig voor het beestje om zijn behoefte te moeten doen in de bench, dus een volle maag en blaas zijn niet wenselijk.

Hier zijn enkele tips:

 • Geef je huisdier naast water ook ijsblokjes of een groter blok ijs in zijn waterbak. Hiermee voorkom je morsen tijdens het verplaatsen van de kennel.
 • Laat je huisdier ruim van tevoren wennen aan zijn bench. Laat hem ook eens een uur in een gesloten bench zitten terwijl hij zich in een andere ruimte bevindt dan jullie.
 • Geef je huisdier liever geen kalmeringsmiddelen tijdens de reis, omdat dit de kans op reisziekte kan vergroten.
 • Enkele uren voor vertrek kun je het beste geen eten meer geven, dit verkleint de kans op reisziekte. 

Er zijn nog enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Als je vlucht vertraging heeft, betekent dit ook dat je huisdier langer in de bench moet blijven dan gepland.
 • We raden het boeken van een vlucht met een overstap af, om bovengenoemde redenen. Als je de aansluitende vlucht mist vanwege vertraging, moet er niet alleen een nieuwe vlucht voor jou worden gevonden, maar ook voor je huisdier. Dit kan soms lastig zijn, en tijdens de overstap is het niet gegarandeerd dat je huisdier uit de bench mag voor een wandeling of verzorging.

GEEN GARANTIES

Als je besluit om je huisdier mee te nemen, kunnen wij dit voor je regelen. Om deze aanvraag te behandelen, vragen we een vergoeding van €75,-. Helaas kunnen we niet garanderen dat het lukt om je viervoeter mee te nemen. De regels van de luchtvaartmaatschappij vereisen dat je eerst het ticket boekt en pas daarna te horen krijgt of je hond ook daadwerkelijk mee mag. Het kan dus voorkomen dat je een ticket hebt geboekt en er toch geen plaats blijkt te zijn voor je harige vriend. Als je besluit om je vlucht te annuleren, worden daar kosten voor in rekening gebracht. Hetzelfde geldt voor de camper; we boeken deze voor je om ervoor te zorgen dat de camper beschikbaar is zodra de boeking van het huisdier is goedgekeurd. Als je husdier wordt geweigerd en je wilt annuleren, dan worden er ook annuleringskosten in rekening gebracht.

 

Als je ervoor kiest om eerst de vlucht van A tot Z te regelen om eventuele annuleringskosten voor je camperhuur te voorkomen, is dat natuurlijk mogelijk. Houd er echter rekening mee dat we dan niet kunnen garanderen dat de camper nog beschikbaar is op het moment van boeken.

 

Het maken van deze keuze is moeilijk en er is helaas geen eenvoudige oplossing. In de meeste gevallen gaat het goed, maar soms ook niet.

WANDELEN IN DE NATUURPARKEN

Wanneer je op je eindbestemming bent aangekomen, wil je natuurlijk graag samen lekker gaan wandelen. Het is echter belangrijk om vooraf onderzoek te doen. In veel natuurparken zijn huisdieren niet toegestaan op de wandelroutes. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van wilde dieren die verstoord kunnen worden door de aanwezigheid van honden. Je zult je huisdier dus vaak in de camper moeten laten tijdens deze wandelingen. Mag je viervoeter wel mee tijdens een wandeling? Dan moet hij altijd aangelijnd blijven. Om lekker rond te rennen kun je het beste zoeken naar een leuk park in de grote steden.

TIPS VOOR EEN VAKANTIE MET JE HOND 

Tot slot nog wat algemene tips

 • Boek op tijd, een last minute boeken met je huisdier is nagenoeg onmogelijk.
 • Onderzoek de regels ter plaatse. Mag je huisdier het land binnenkomen? Moet hij in quarantaine? Welke documentatie en inentingen heeft je huisdier nodig?
 • Laat de gezondheid van je huisdier controleren door de dierenarts. Er kunnen altijd zaken zijn die voor problemen kunnen zorgen, waar je dierenarts meer zicht op heeft dan jijzelf.
 • Lees goed de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij voor de bencheisen.
 • Zorg ervoor dat de bench duidelijk gelabeld is en voorzien is van kopieën van documentatie. Doe je huisdier ook een halsband om met duidelijke identificatie.
 • Hang een riem aan de bench. Mocht je vertraging oplopen dan kan iemand altijd besluiten je huisdier uit de bench te laten voor een korte wandeling.
 • Vraag aan het grondpersoneel of ze willen controleren of je huisdier daadwerkelijk aan boord is. Meestal doen ze dit graag voor je.
 • Neem een handdoek en wat vochtige doekjes mee. Mocht je viervoeter zijn behoefte hebben gedaan dan kun je hem hiermee opfrissen.

Alles geregeld en de spullen gepakt? Geef je huisdier dan een extra dikke knuffel voor vertrek en geniet van een mooie vakantie samen.

ALTERNATIEVEN VOOR EEN VAKANTIE MET JE HOND

Als je dit gelezen hebt en denkt dat een lange vlucht toch niet ideaal is dan wil dat niet zeggen dat je de droom van een camperreis met je huisdier helemaal in de wilgen moet hangen. Gelukkig zijn er genoeg mooie alternatieven om te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld een camper ophalen in Nederland of Duitsland en van daaruit op avontuur gaan. Vanuit deze vertrekpunten kun je natuurlijk naar het zuiden van Europa reizen, maar je kunt ook richting Noorwegen reizen en genieten van het prachtige natuurschoon van dit Scandinavische land. Of stap op de boot naar Harwich, op Stena Line mag je hond mee en huisdieren reizen gratis op Greater Anglia-treinen van Harwich naar Londen. Pik hier je camper op en je reis door Engeland kan beginnen.

 

Bij het plannen van je reis is het ook handig om te kijken naar huisdiervriendelijke campings en accommodaties. Er zijn veel plekken die speciale voorzieningen hebben voor huisdieren, zoals uitlaatgebieden, hondendouches of zelfs hondenopvang, zodat je ook zonder zorgen kunt genieten van je vakantie.