Voor- en nadelen camperreizen

Travelhome Campervakanties Cruise America

Voor- en nadelen camperreizen

Door Simone van Veldhoven op 17 mei 2019

Je bent je aan het oriënteren op jouw volgende reis. Stap één is gezet: de bestemming staat vast!
Maar nu komt de volgende vraag: hoe ga ik er reizen? Wat is de beste, meest handige of meest voordeligste optie voor mij? Steeds meer reizigers kiezen ervoor om een camper te huren. Wat zijn de voordelen dan? En zijn er ook nadelen? 

Maar jullie zijn toch niet objectief over camperreizen?!

Dat horen wij je nu denken. En ja, bij Travelhome zijn we met z’n allen groot fan van camperreizen, dat zal geen verrassing zijn. We vinden het wél heel belangrijk om een goed en eerlijk advies te geven. Past het reizen in een camper bij jou? Wij hopen dat je iets hebt aan de onderstaande voor- en nadelen van het reizen met een camper!
Laten we beginnen met de voordelen van camperreizen:

1. De vrijheid

Als wij onze reizigers vragen wat voor hen reden nummer één is om te kiezen voor een camper is hun antwoord vrijwel altijd: het gevoel van vrijheid dat een camper geeft. Dat zit hem in verschillende dingen.  Zie je ergens een mooie plek? Je stopt er, zet je campingstoeltjes buiten en genieten maar. Is het tijd voor een kopje koffie? Die zet je gemakkelijk in de camper. Een koekje erbij? Die haal je zo uit de keuken.
Merk je onderweg dat het op een bepaalde plek wel heel erg mooi is en wil je er een extra nacht blijven? Vaak is dat met een camper geen probleem. 

2. Met een camper heb je tijdens je reis alles bij de hand én slaap je altijd hetzelfde bed

Je wilt een wandeling gaan maken door één van de natuurparken, maar je wilt eerst nog even naar de wc. Gelukkig hoef je geen tijd te besteden aan het zoeken van een (schoon) toilet, met een camper ga je gewoon naar je ‘eigen’ toilet. In je eigen keuken bereid je gemakkelijk je maaltijden, waarbij je de ingrediënten uit je eigen koelkast haalt. 
Een ander groot voordeel, vooral kindjes en voor mensen die lastig slapen op onbekende plekken, in een camper slaap je altijd in hetzelfde bed en in dezelfde omgeving. Die went na een paar nachtjes en het wordt écht even je thuis.

3. In een camper overnacht je op de allermooiste plekjes

Aan een rivier, een helderblauw bergmeer, diep in een groen regenwoud, in een vallei te midden van torenhoge besneeuwde bergtoppen, of indrukwekkende rotsformaties… je slaapt in een camper op de allermooiste plekjes, midden in de natuur. En in staatsparken en nationale parken zijn de kosten voor zo’n overnachting vaak verbazingwekkend laag óf zelfs gratis! Het is een heerlijk gevoel om helemaal uitgerust ’s ochtends de camper uit te stappen, de frisse buitenlucht op te snuiven en met de ochtendzon op je gezicht buiten te ontbijten, mét het beste uitzicht op prachtige natuur.

4. Je bent veel buiten én in de natuur

Het is tijdens je vakantie natuurlijk heerlijk om tot in de late uurtjes buiten te zitten. Met een camper doe je dit vaak bij een zelfgemaakt kampvuur, midden in de mooie natuurparken. Het geeft een avontuurlijk gevoel, maar met alle mogelijke luxe toch bij de hand.

5. Je hoeft je koffers maar één keer uit- en in te pakken

Na het ophalen van je camper pak je je koffers uit en leg je al je kleding in de kastjes in de camper. Het geeft een soort van thuisgevoel dat je je kledingkast kunt opentrekken en je kleding voor die dag kunt uitzoeken. Geen dagelijks gedoe met koffers draagt écht bij aan een ontspannen vakantie.

6. Je bent niet afhankelijk van het eten dat men in restaurants serveert

Wil je af en toe een restaurantje opzoeken (het blijft ten slotte toch vakantie!) dan kan dat prima, maar met een camper dan zal je vaak zelf koken. Je bepaalt zelf wat je eet als ontbijt, lunch en diner en bent niet afhankelijk van de keuzes die een restaurant je geeft. Je kookt het in de camper, maar waarschijnlijk nog vaker op de barbecue. Gezond, lekker en ook nog eens kostenbesparend.

En de nadelen dan?  

Natuurlijk zijn die er ook een paar. Al vinden wij persoonlijk dat ze absoluut opwegen tegen de voordelen, hierin maakt iedereen zijn eigen persoonlijke keuze.

1. De mooiste plekjes in de nationale parken moet je – zeker in het hoogseizoen - wél reserveren

Dit punt hangt een beetje af van de bestemming, maar wil je kamperen op de campings in de nationale parken van West-Amerika of West-Canada? Dan moet je in veel gevallen al ruim van tevoren een plekje reserveren. In het hoogseizoen raden we je sowieso aan om je campings te reserveren, maar reis je daarbuiten kun je prima ‘op de bonnefooi’ reizen.

2. Het rijden in een camper gaat minder snel

Een camper is een stuk groter dan een auto, vangt meer wind en rijdt minder snel. Je zult waarschijnlijk niet veel sneller rijden dan 100 km per uur op snelwegen. Een rondreis is, vinden wij, méér dan alleen het rijden van A naar B. Onderweg zie je namelijk ook al zoveel moois en geniet je van de meest schitterende uitzichten. Neem er dus die tijd voor en geniet van elk moment!

3. Het verbruik van een camper is hoger dan dat van een auto

Met name de grote Amerikaanse en Canadese campers zijn in verbruik helaas niet zuinig te noemen. Maak je een rondreis dan zal je bijna elke dag moeten tanken. Het is een kostenpost om rekening mee te houden, al is de benzine (of diesel) in deze landen wél een stuk voordeliger dan in ons eigen land.

Brochure aanvragen

Geniet mee met de reisverhalen van andere camperliefhebbers, laat je inspireren door de beste routes en mooiste foto's. Bekijk de verschillende campertypes en plan jouw ideale campervakantie.

Ja, ik wil een gratis brochure!

Camperreis op maat

Laat onze reisexperts een camperreis op maat voor je samenstellen!
Je ontvangt binnen enkele dagen vrijblijvend een uitgebreide offerte.
Ja, stuur mij een gratis offerte!