Kaapstad

✔︎ vlucht Amsterdam - Kaapstad met KLM

Je vliegt naar Kaapstad, waar je in de loop van de avond arriveert. Na aankomst volgt de transfer naar de je hotel voor de eerste nacht. Eerst uitrusten voor we morgen aan de grote reis beginnen!

Melkbosstrand

Onze tweede dag beginnen we met een lekker ontbijt waarna we onze campers op gaan halen. We beginnen de reis rustig met een korte rit naar Melkbosstrand. Vanavond hebben we samen een welkomstdiner.

Kaapstad

Op dag drie staat een dagtour naar Kaapstad op het programma.

 

Kaapstad, ook wel de 'Moederstad' genoemd, is halverwege de 17e eeuw gesticht als verversingsstation voor de VOC en uitgegroeid tot één van de mooiste steden ter wereld. De majestueuze Tafelberg prijkt trots boven de binnenstad en ten zuiden van de stad strekken de berglandschappen zich uit. In het levendige centrum van de stad zijn oude opslaghuizen omgebouwd tot een wirwar van terrasjes, restaurants en boetiekjes; de ideale plek voor een avond uit. 

 

In de oceanen leven walvissen, witte haaien en pelsrobben en de stranden worden bevolkt door waggelende pinguïns. Net ten zuiden van de stad vind je sfeervolle badplaatsen als Camps Bay, Clifton en Bantry Bay, waar het in de zomermaanden gezellig druk is. 

 

Tijdens de eerste uitstap in Kaapstad en omgeving zien we onder meer het gezellige Victoria & Albert Waterfront en de kleurrijke wijk Bo-Kaap.

 

✓ dagtour per bus naar Kaapstad

 

Na je bezoek aan Kaapstad heb je nog een vrije dag om lekker te acclimatiseren en de omgeving te verkennen.

Afstand: 40 km

Lambert's Bay

Vandaag maak je je op voor de eerste dagetappe. Je rijdt in noordelijke richting door het glooiende landschap naar de kustplaats Lamberts Bay, waar je twee nachten verblijft. 

Lambert's Bay

Van oorsprong is Lambert's Bay een vissersplaatsje, maar tegenwoordig is het ook een toeristische bestemming. Het hele jaar door heerst hier een mild klimaat en de witte stranden, het voor de deur liggende vogelreservaat en de vers gevangen kreeften leveren Lamberts Bay de bijnaam ‘Diamant van de westkust’ op. 

 

Tijdens je vrije dag in Lamberts Bay kun je bijvoorbeeld het vogelreservaat Lambert's Bay Bird Island Nature Reserve bezoeken, het broedgebied van onder meer Kaapse jan-van-genten en aalscholvers.

 

Het Lambert's Bay vogelreservaat ligt maar honderd meter uit de kust en is met een golfbreker met het vasteland verbonden.

 

Het eiland is iets meer dan vier voetbalvelden groot en staat bekend om de duizenden blauwogige Kaapse jan-van-genten en aalscholvers die hier hun broedplaatsen hebben. Op de rotsen liggen zeehonden te zonnen.

 

De uitkijktoren biedt een levendig panorama op het natuurschouwspel. 

Afstand: 255 km

Kamieskroon

Ook vandaag staat het kompas weer op het noorden gericht wanneer je naar Kamieskroon rijdt, gelegen in de provincie Noord-Kaap, een van de dunst bevolkte provincies van het land. Je strijkt hier voor twee nachten op de camping neer.

Kamieskroon

Het plaatsje ligt op een zandige hoogvlakte, tussen de granieten Kamiesbergen. 

 

Kamieskroon ligt ook aan de zogenaamde ‘Namaqualand Flower Route’, de route van de wilde bloemen van Namaqualand, die tussen eind juli en begin oktober op zijn mooist is. Gedurende deze periode staan er steeds andere soorten in bloei, van oranje madelieven tot blauwe margrieten en nog veel meer andere variaties. Hoe uitbundig de velden van wilde bloemen zijn is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid regenval in de voorafgaande winterperiode.

 

De tweede dag is een dag om naar eigen idee in de vullen. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar het Skilpad Wildflower Reserve, onderdeel van het Namaqua National Park, een natuurgebied dat aan de westkant grenst aan de Atlantische Oceaan.

 

Skilpad Wildflower Reserve

Vanwege de iets hogere ligging en de nabijheid van de oceaan is de regenval in dit gebied wat groter dan in het achterland. De hoeveelheid wilde bloemen is in augustus en september dan ook groter dan in de omgeving. 

 

De wegen in het Skilpad Wildflower Reserve zijn onverhard en dus niet zo geschikt om met een camper overheen te rijden. Maar er zijn prachtige wandelingen te maken vanaf het Skilpad Office, de entree tot het park. In dit seizoen is vooral de Skilpad Walking Trail mooi om te doen. Het is een rondwandeling van vijf kilometer langs diverse ‘bloementapijten’, grote velden vol met wilde bloemen.  

 

Dit is ook het woongebied van een van de kleinste schildpadsoorten ter wereld, de gezaagde platte schildpad, met een maximale schildlengte van tien centimeter. Pas op waar je loopt!

Afstand: 250 km

Ai-Ais

Bij het plaatsje Vioolsdrift steek je de grens over naar Namibië. De bestemming voor de komende twee nachten is een camping bij Ai-Ais in het Fish River Canyon Park, de op één na grootste canyon ter wereld.

Fish River Canyon

Beweging van aardlagen en de kracht van de Fish River hebben de Fish River Canyon gevormd en uitgeslepen. Na de Amerikaanse Grand Canyon is dit de de grootste canyon ter wereld. De getallen zijn indrukwekkend: 160 kilometer lang, 27 kilometer breed en 550 meter diep. 

De Fish River heeft in het droge seizoen (van april tot september) nauwelijks water in de bedding, vanwege de aangelegde Hardap Dam. Dat is ook de enige tijd van het jaar dat er (meerdaagse) trektochten in de canyon ondernomen mogen worden. Tijdens de overige maanden is het te gevaarlijk vanwege het water in de canyon en de hoge temperaturen.

Vanaf het uitkijkpunt Hell’s Bend heb je het beste uitzicht. De oranjerode kleurschakeringen in de canyon zijn het mooist bij zonsopgang en zonsondergang. 

 

Je hebt een extra dag ter vrije besteding. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de warmwaterbronnen van de Ai-Ais Hot Springs en geniet van het warme water in het zwembad. 


Ai-Ais betekent ‘brandend water’ en refereert aan de 65 graden warme bron waarmee zowel het zwembad buiten als de spa binnen worden verwarmd.

Afstand: 310 km

Hobas

Maar een kort ritje vandaag! Je rijdt een stukje verder naar het noorden en bereikt Hobas, waar je één nacht overnacht. Even ten westen van Hobas vind je het Fish River Canyon Viewpoint. 
Afstand: 70 km

Aus

Een lange rit brengt je verder naar het noordwesten. Over deels onverharde wegen bereik je het plaatsje Aus, een spoorwegstadje, waar je ook weer één nacht kampeert. 

Aus betekent ‘slangenfontein’, verwijzend naar de hier aanwezige waterbron. In vroeger tijden was dit de laatste betrouwbare waterplaats voor de Namibwoestijn werd bereikt.
Afstand: 295 km

Betta

Ook vandaag is weer een reisdag. Deze voert over onverharde wegen naar Betta, waar je één nacht op de camping verblijft. Betta ligt in een oase in de woestijn van Namibië.
Afstand: 205 km

Sesriem

Er wacht je een indrukwekkende rit door het onherbergzame woestijnlandschap van de Namibwoestijn. De bestemming voor twee nachten is het plaatsje Sesriem, aan de rand van Sossusvlei en het zuidelijke uiteinde van het Naukluft-gebergte. 

Namibwoestijn

Je ziet het zand steeds roder worden; kenmerkend voor deze streek. De zandweg kronkelt door het desolate landschap en voert langs verlaten dorpjes. Houd je ogen goed open, onderweg kunnen struisvogels, gemsbokken en zelfs jakhalzen de weg oversteken. 

Met een lengte van 1200 kilometer en een breedte van 160 kilometer beslaat deze woestijn vrijwel het hele westen van Namibië. Het is de oudste en de droogste woestijn ter wereld, waar bruine, rode en oranje kleurschakeringen de overhand hebben met zandduinen, diepe dalen en droge rivierbeddingen. 
 
De volgende dag kun je de Sossusvlei bezoeken, in het oosten van het Namib-Naukluft National Park. Als je vroeg uit de veren bent is de spectaculaire zonsopgang over de zandduinen een extra bonus. 

Sossusvlei

Op weg naar de bekende duinen van Sossusvlei en de witte kleivlakte van Dodevlei zie je aan je linkerhand Duin 45. Stop om deze uitdagende duin te beklimmen. De opkomende zon geeft de rode zandduinen een prachtige warme gloed en het uitzicht vanaf de duintop zal je nog lang bijblijven! 

Dodevlei

Het hoogtepunt van de dag is echter deze ‘dode vallei’, die je te voet bereikt. Wanneer je eenmaal op de vaalgrijze kleipan staat, word je omringd door donkerrode zandduinen en het woud van versteende kameeldoornbomen geeft het landschap een bijna onaardse aanblik. Op de terugweg kun je stoppen bij de Sesriem Canyon en een korte wandeling maken door deze kloof. 
Afstand: 135 km

Swakopmund

Via een rit door de Kuiseb Canyon en het kurkdroge en vlakke deel van de Namibwoestijn, bereik je in de loop van de dag de omgeving van de badplaats Swakopmund aan de Atlantische kust. Hier zet je voor drie nachten het kamp op.

Swakopmund

Het dorp ligt ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en de uitgestrekte woestijn. Ter plaatse kun je veel ondernemen, zoals een boottocht op zoek naar dolfijnen, een bezoek aan een township of sandboarden.

Een absolute aanrader is de Living Desert Tour-excursie in het Dorob National Park. Daar ga je met een gepassioneerde gids op zoek naar de stille bewoners van de woestijn, waaronder gekko’s, slangen en spinnen. Vanuit het voertuig weet de gids de woestijnbewoners te spotten, waarna hij met je uitstapt om deze van dichterbij te bekijken!

In het dorp verraden de Duits-koloniale architectuur, de deels Duitse straatnamen en hier en daar een bordje ‘Zimmer frei’ een stukje van het verleden. 

Swakopmund is de belangrijkste strandplaats van het land, hoewel de temperatuur van het zeewater vaak veel te wensen over laat. Langs het strand loopt een boulevard die zich uitstekend leent voor een wandelingetje.

 

Op je tweede dag in Swakopmund maak je een dagje pas op de plaats om te relaxen aan het strand en/of het gezellige Swakopmund te verkennen. Of rijd de Welwitschia Drive. 

 

Welwitschia mirabilis

De iconische plantensoort Welwitschia mirabilis groeit landinwaarts vanaf Swakopmund en staat ook op het wapen van Namibië. Deze laag bij de grond groeiende planten kunnen zo’n duizend jaar oud worden, maar zien er uit alsof ze regelmatig worden overreden... Ze staan symbool voor de eeuwige en diepgewortelde worsteling met de zon en de wind in de grote stilte van de oeraarde. 

 

Je laatste dag in de omgeving maken we een mooie boottocht langs de kust, op zoek naar dolfijnen, zeehonden, pelikanen en zeeschildpadden. 

 

Er is in Swakopmund ‘s ochtends vrijwel altijd mist, die in de loop van de dag weer optrekt. Regenen doet het hier nauwelijks.

 

✓ bootexcursie

Afstand: 265 km

Henties Bay

Een korte rit vandaag, langs de kust naar Uis. Rijd in de middag naar Cape Cross, waar een kolonie van tienduizenden Kaapse pelsrobben huist, die hier heerlijk aan de kust luiert. Uis kijkt uit op de Brandberg, het hoogste bergmassief van Namibië.
Afstand: 70 km

Khorixas

Khorixas is het middelpunt van de ruige en dunbevolkte regio Damaraland, genoemd naar het gelijknamige inheemse volk.
Afstand: 245 km

Kamanjab

✓ Himba Traditional Village, incl. gids

Na een korte etappe sla je het kamp op naast Otjikandero Himba Orphan Village in Kamanjab. In de namiddag gaan we op dorpsbezoek.

Himba  
Dit herdersvolk heeft nog een vrij traditionele en deels nomadische levensstijl, afhankelijk van de jacht en het drijven van vee, op zoek naar graasland. Ze leven in lemen hutten en smeren hun haar, lichaam en kleding in met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Een bezoek aan een traditioneel dorp is een bijzondere ervaring.
Afstand: 110 km

Okaukuejo (Etosha National Park)

Je reist in oostelijke richting met vandaag als eindbestemming Okaukuejo in het Etosha National Park, een uniek wildreservaat. Je verblijft totaal vier nachten in het park, verdeeld over drie verschillende campings. 

Etosha National Park

Eén van de beste locaties in Namibië om wild te spotten is het kurkdroge en onherbergzame Etosha National Park. Het park ontleent zijn naam aan de vaalgrijze Etosha zoutpan, die in het regenseizoen deels onder water kan lopen. In deze periode strijkt een miljoen flamingo’s hier neer om te broeden.

Of je nou met je eigen camper of onder begeleiding van een deskundige ranger het park verkent, een absoluut hoogtepunt zijn de tientallen drinkplaatsen die aan de rand van de zoutpan zijn gevormd. 

Hier komen regelmatig grote kuddes olifanten hun dorst lessen, maar je kunt ook bijvoorbeeld leeuwen, zebra’s, olifanten, giraffen en zwarte neushoorns tegenkomen. Uiteraard zijn er in het park ook veel antilopen en vogels te vinden. Etosha betekent letterlijk ‘grote witte vlakte’ en dat is het dan ook. 

Er is hier zo veel te zien en te doen dat we hier drie nachten verblijven.

Afstand: 200 km

Grootfrontein

Verder in het oosten ligt de stad Grootfontein, centraal gelegen in een groot en vruchtbaar landbouwgebied. Je blijft hier twee nachten.

 

Er valt in dit gebied meer regen dan in de rest van het land waardoor hier katoen verbouwd kan worden, evenals verschillende groentesoorten. Ook vind je in de omgeving veel veeboerderijen.

 

Een dag om Grootfontein op eigen gelegenheid te verkennen. Breng een bezoek aan het fort-museum dat herinnert aan de Duits-koloniale periode toen hier een militair fort was om de ertsmijnen te bewaken. Of neem een kijkje bij de Hoba-meteoriet.

 

Hoba-meteoriet
Zo’n 80.000 jaar geleden sloeg de Hoba-meteoriet ten westen van Grootfontein op de aarde in, voor zover bekend de grootste en zwaarste op aarde. Hij is te bezichtigen op de Hoba-farm en maakt op de meeste mensen een behoorlijke indruk.

Afstand: 370 km

Divundu

Er staat een lange rit door het noordelijke deel van de Kalahariwoestijn op het programma, naar de smalle landstrook tussen Angola en Botswana. De Popa Falls zijn stroomversnellingen in Okavanga rivier. Je kampeert hier twee nachten.

Kalahariwoestijn

Qua gemiddelde regenval, de graadmeter op woestijngebied, is de Kalahari eigenlijk geen woestijn, maar een halfwoestijn. De Kalahari is onderdeel van de enorme zandvlakte die zich uitstrekt over delen van Angola, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Een beroemd beeld van dit gebied is dat van de zandplooien, ontstaan door de wind. Een ander fenomeen dat typisch is voor de Kalahari zijn de enorme bijennesten van de weverbijen die hier en daar aan de bomen hangen.

 

Je hebt de gelegenheid het nabijgelegen Mahango Game Park te bezoeken, dat onderdeel uitmaakt van het Bwabwata National Park.

Mahango Game Park

Kenmerkend in het park zijn de bijzondere baobabbomen, ook wel apenbroodbomen genoemd. Ze hebben een kenmerkende dikke stam en pas hoog in de boom vertakkingen die samen vaak als het ware een plat dak vormen. Er huizen hier grote kuddes olifanten en buffels.
Afstand: 460 km

Katima Mulilo

De flinke rit van voert via de Caprivistrook naar Katima Mulilo in het noordoosten van Namibië. Je slaat twee nachten het kamp op langs de Zambezi-rivier.

 

Vanavond geniet je van een gezamenlijke maaltijd in de vorm van een typisch Afrikaanse ‘braai’.

 

Hierna een dagje om uit te rusten van de afgelopen langere reisdagen en weer energie op te doen voor al het moois dat nog komen gaat!

 
Afstand: 320 km

Kasane

Vandaag bereik je Botswana. De bestemming voor de komende drie nachten is Kasane. Het plaatsje ligt vlakbij het punt waar de landen Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zambia bijeenkomen, waarbij de rivieren de Chobe en de Zambezi de grenzen vormen.

Chobe Nationaal Park

Het park ligt aan de gelijknamige rivier en dit is het leefgebied van de gehele Big Five.

 

Het landschap varieert van uitgestrekte graslanden, het ‘Hinterland’, tot moerassen, vooral in het droge seizoen (van april tot november) druk bezocht door impala’s, zebra’s en olifanten. De waterbronnen in het binnenland drogen dan namelijk op en de Chobe Rivier en aanliggend land wordt voor het wild van levensbelang.

 

Het bijzondere van dit park is dat je zowel een land- als een riviersafari kunt maken en hiermee het wild vanuit verschillende perspectieven kunt gadeslaan. Tijdens een boottocht is het vooral een spectaculaire ervaring om in de buurt van nijlpaarden te komen. Vanmiddag beginnen we met het maken van een bootsafari.

 

✓ Chobe National Park, incl. boottocht

Victoria Falls

We maken ons op voor een uitstap naar de wereldberoemde Victoria Falls in Zimbabwe.

 

Dit bulderende natuurgeweld ligt op de grens van Zambia en Zimbabwe, in de Zambezi-rivier. Om hier te komen ga je als voetganger met de ferry de rivier over, die hier de grens vormt tussen Zimbabwe en Zambia.

 

Het water stort vanaf een hoogte van honderd meter naar beneden. Hiermee is het bij lange na niet de hoogste waterval ter wereld, maar vooral de breedte (ruim 1700 meter!) maakt het tot een overweldigend geheel.  

 

Afrikanen noemen de watervallen Mosi-oa-Tunya, ofwel 'de rook die dondert’. Het in de diepte stortende water veroorzaakt namelijk een mistwolk van kleine waterdruppels, wat je vanaf een van de uitkijkpunten goed kunt waarnemen.

 

De hoeveelheid water in Victoria Falls wisselt met de seizoenen. In het regenseizoen (van november tot maart) stort het meeste water naar beneden: tot 625 miljoen liter per minuut.

 

Op sommige punten is het lawaai oorverdovend - je kan elkaar moeilijk verstaan. Ook kun je er flink nat worden, dus neem een regenjas mee.

 

✓ excursie Victoria Falls

Chobe Nationaal Park

In de ochtend maken we nog een mooie gamedrive door Chobe Nationaal Park en daarmee sluiten we onze bezoek aan dit onvergetelijke park af. Morgen stappen we weer in de camper voor de rit naar Nata.

 

✓ Chobe National Park, incl.gamedrive

Afstand: 130 km

Nata

Reisdag naar Nata, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de enorme zoutpannen van Makgadikgadi in de Kalahari.

 

Zout zover het oog reikt. De desolate omgeving is het leefgebied van unieke - aan de woestijn aangepaste - diersoorten, zoals springbokken, vleermuisoorvossen en zelfs woentijnolifanten.  

Afstand: 310 km

Francistown

Op naar de voormalige mijnwerkersstad Francistown, waar je één nacht verblijft. Dit is een van de grootste steden in Botswana. 

Francistown

Tijdens de eerste goudkoorts van zuidelijk Afrika was Francistown het middelpunt. Er zijn nog steeds oude en verlaten mijnen in de stad en omgeving te vinden. Ook staan er in het centrum nog diverse koloniale gebouwen.

In het Supa Ngwao Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze stad.
Afstand: 290 km

Tshipise

Je steekt de grens weer over, terug naar Zuid-Afrika, waar ten zuiden van de grens met Zimbabwe het kamp wordt opgeslagen in Tshipise, in de provincie Limpopo.

 

Als de aankomst niet te laat is kun je bijvoorbeeld nog een wandeling in het Manavhela Ben Lavin Nature Reserve maken, aan de voet van de Soutpansberg. Tussen de bomen, het struikgewas en in het open veld spot je onder meer giraffen, zebra’s en gnoes, maar geen gevaarlijk wild.

Afstand: 545 km

Punda Maria (Krugerpark)

Maak je op voor een uitgebreide kennismaking met Kruger Nationaal Park. Je verblijft vijf nachten op vier verschillende campings in het park, te beginnen in het noorden. De kans is groot dat je de komende dagen de Big Five tegenkomt!

Kruger Nationaal Park

Hét hoogtepunt van Zuid-Afrika is en blijft het Krugerpark. Het landschap bestaat uit heuvels, savannes en tropische bossen. Met honderden vogelsoorten zoals de vechtarend, de  witkopgier en de zadelbekooievaar. En veel groot wild, zoals impala's, giraffen, wrattenzwijnen, hyena’s, zebra’s en natuurlijk de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn). 

 

De term ‘Big Five’ is een overblijfsel uit de tijd dat rijke Europeanen in Afrika jacht maakten op groot wild en staat voor de vijf gevaarlijkste dieren in de bush. Geweren hebben gelukkig plaatsgemaakt voor fotocamera’s, maar de term wordt nog steeds gebruikt.

 

Er zijn zo’n 800 kilometer aan geasfalteerde wegen in het park, dus het is uitermate geschikt om zelf ‘op safari’ te gaan en de Big Five te proberen te spotten. De beste kans maak je vroeg in de ochtend en aan het eind van de dag. Dan worden de dieren actief en heb je de grootste kans ze te zien.

 

De regio waar we vandaag verblijven staat bekend als de botanische tuin van het Kruger National park. Je vindt er vele plantensoorten die uniek zijn voor deze omgeving. Hou je ogen open want er is een kans om buffels of olifanten te spotten en dit deel van het park is een paradijs voor vogels.

Afstand: 175 km

Letaba (Krugerpark)

Je rijdt vandaag in zuidelijke richting door het Krugerpark, op weg naar de volgende camping. De safaribestemming is Letaba, ook in het park. Hier sta je één nacht. 

 

De rit door het park is een belevenis op zich, neem hier dan ook voldoende tijd voor. Stop bij drinkplaatsen om wilde dieren te spotten, hier kun je zomaar een uur staan om te genieten van het uitzicht.

Afstand: 175 km

Skukuza (Krugerpark)

De laatste twee nachten in het park verblijf je in Skukuza in het zuidelijk deel van Krugerpark. 

 

Je kunt er iedere dag zelf op uittrekken om het park te verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om met een gids op pad te gaan en een extra vroege of late game drive te maken (op basis van beschikbaarheid). Wanneer de hekken van de camping nog gesloten zijn neemt een gids je mee op avontuur, een unieke beleving!

Afstand: 165 km

Blydepoort

Nog een laatste kans om vanochtend, onderweg naar de uitgang van het park, nog wild te spotten. Daarna rijd je naar het bergachtige gebied van Blydepoort, in de provincie Mpumalanga.
Afstand: 145 km

Sabie

Via Blyde River Canyon, een van de natuurwonderen van Afrika, rijd je naar Sabie voor twee nachten.Een dag om van deze prachtige omgeving te genieten. Liefhebbers van adembenemende uitzichten volgen de Panoramaroute. Tijdens de gezamenlijke maaltijd vanavond laat je in de verhalen de hele reis nog eens de revue passeren.

De Panoramaroute

Bij de Blyde River Canyon heb je een prachtig uitzicht op het drie na grootste ravijn ter wereld met de Drie Rondavels. Neem ook een kijkje bij de Bourke's Luck Potholes. Hier komen de rivieren Blyde en Treur samen, waardoor het water in snelle bewegingen ronddraait en cilindervormige gaten zijn ontstaan. Bij God’s Window reikt het zicht bij goed weer tot aan Mozambique. 
Afstand: 145 km

Bronkhorstspruit

Vandaag nog een wat langere rit in westelijke richting met als bestemming Bronkhorstspruit, ten oosten van Pretoria in de provincie Gauteng. Neem hier een kijkje in het Anton Smit Sculpture Park, een mooie beeldentuin.  
Afstand: 295 km

Johannesburg

Op de laatste dag rijd je naar Johannesburg, waar de campers weer worden ingeleverd. De transferservice neemt je eerst mee voor een stadstour door Pretoria en brengt je daarna naar het vliegveld voor de vlucht naar Nederland.

 
Op dag 49 kom je in de ochtend aan op Schiphol. En daarmee is deze prachtige kampeerreis door zuidelijk Afrika helaas tot een einde gekomen.

 

✔︎ Pretoria City Tour incl. transferservice naar de luchthaven.

✔︎ vlucht Johannesburg - Amsterdam met KLM

Afstand: 90 km

Praktische informatie

Aanvullende informatie over deze camperreis

  • voor het verblijf in Noordoost-Namibië en Botswana heb je bepaalde vaccinaties en malariatabletten nodig; informeer hiernaar bij jouw huisarts of GGD
  • het is noodzakelijk dat je voor deze reis over een goede lichamelijke conditie beschikt
  • in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana rijdt men links
  • de wegen zijn niet altijd geasfalteerd; je rijdt circa 1500 km over zandwegen, dus houd rekening met veel stof in en rond jouw camper
  • de wegen in Namibië worden slecht onderhouden, dus vaak kun je alleen stapvoets rijden, om kuilen en scheuren te ontwijken
  • deze reis vergt veel van mens en materieel

Annulering door Travelhome
Bij onvoldoende deelnemers kan een reis mogelijk worden geannuleerd. Je wordt hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Reeds betaalde reissommen worden terugbetaald of verrekend met de reissom van een eventuele alternatieve reis. We kunnen niet uitsluiten dat reizen door onvoorziene omstandigheden (buiten ons toedoen, zoals een pandemie) niet doorgaan.

Informatiebijeenkomst
Zo’n vier weken voor vertrek zal er op het Travelhome kantoor in Geldrop een informatiebijeenkomst plaatsvinden. Hier kun je de reisbegeleiding en de andere deelnemers alvast ontmoeten. Het reisprogramma zal worden doorgenomen, er zal uitleg worden gegeven over de camper en tevens zal worden ingegaan op praktische zaken zoals inentingen, welke bagage je het beste meeneemt. Daarnaast ontvang je alle reisbescheiden. Uiterlijk twee maanden voor vertrek ontvang je hier een uitnodiging voor (per mail). Mocht je niet aanwezig kunnen zijn sturen wij uiteraard alle reisbescheiden en de tips van de reisbegeleiders naar jouw woonadres.

Excursies
Op de dagen dat er geen activiteiten zijn opgenomen in het reisprogramma, genieten de deelnemers van hun rust. De reisbegeleiding kan deze dagen gebruiken om voorbereidingen te treffen voor de volgende (reis)dagen.

Daarbij willen wij je erop attent maken, dat Travelhome niet verantwoordelijk is voor de excursies en activiteiten die niet zijn vermeld als onderdeel van het reisprogramma. Indien je een dergelijke activiteit wenst te ondernemen sluit je daarvoor rechtstreeks een contract met de aanbieder ter plaatse.

Travelhome kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade, van welke aard dan ook, als gevolg van deelname aan een zelf georganiseerde excursie of activiteit. Deelname is dus geheel voor eigen risico.

Reis- en/of annuleringsverzekering
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via Travelhome wenst te regelen.

VERTREKDAGEN & PRIJZEN

Op dit moment zijn er geen data voor deze reis beschikbaar.