Jasper National Park

Spectaculaire bergtoppen, prachtige heldere meren, gletsjers, razende rivieren: Jasper National Park heeft het allemaal. Jasper National Park is met haar bijna 11.000 km2 het grootste park van de vier parken in het Canadese Rocky Mountains gebied. Het park heeft dan ook oneindig veel te bieden. Wij adviseren je dan ook om minimaal twee nachten in Jasper National Park te overnachten. Maar wanneer je nog wat extra tijd hebt om met je camper door het prachtige park te gaan rijden zal je absoluut versteld staan hoe ongekend mooi het gebied is.
Staat het spotten van wilde dieren hoog op je bucketlist? Wees gerust: in Jasper National Park leven grote aantallen wilde dieren zoals de elanden, herten en beren. Neem de scenic route door het park in de vroegere ochtend of latere middag, en je camera kan vrijwel zeker overuren maken. Vanaf veilige afstand kun je vanuit je camper vaak de mooiste beelden maken en foto’s schieten. Onze hoogste notering staat op 9 beren op één dag. Misschien ga jij daar wel overheen?
Tijdens je camperreis combineer je een bezoek aan Jasper vaak met een bezoek aan het nabijgelegen Banff National Park, de Icefields Parkway en Calgary.

JASPER VILLAGE

In het noordelijk deel van het park, aan de highway 93 ligt het gelijknamige dorp: Jasper Village. In de wintermaanden telt het stadje hier nog geen 5000 inwoners, in de zomermaanden komen er enkele tienduizenden bezoekers per dag. Het is het hart van het park, van waaruit veel activiteiten ondernomen kunnen worden.
Het stadje Jasper heeft de vorm van een boemerang en ligt aan de Athabasca  en Sunwapta River. Vanaf de hoofdstraat Connaught Drive, vlakbij het treinstation, worden dan ook diverse  wildwaterafdalingen aangeboden over deze rivieren.
Voor wie zich wat verder wil verdiepen in de geschiedenis van Jasper National Park kan een bezoekje aan het Jasper-Yellowhead Museum een goede suggestie zijn.

JASPER SKY TRAM

Op een kleine 7,5 km rijden vanaf het centrum van Jasper ligt de Jasper Sky Tram aan de Whistlers Road. Deze kabelbaan brengt je in een kleine 10 minuutjes naar de top van Whistlers Mountain.

Ver boven de boomgrens sta je op een panoramisch platform en kijk je mijlenver weg. Een magnifiek uitzicht over het National Park laat je zien hoe overweldigend groot het gebied is en bovenal: hoe prachtig de omgeving is. Besneeuwde bergtoppen, kronkelende rivieren, het stadje Jasper, maar vooral de enorme hoeveelheden bomen bieden een geweldig uitzicht.

 

GLACIER DISCOVERY CENTRE

Het Glacier Discovery Centre, op ca. 100 km ten zuiden van Jasper National Park, ligt aan de Highway 93 (Icefilelds Parkway). Vanaf hier kun je diverse activiteiten ondernemen. 
De meest populaire excursie betreft de Icefield Explorer. Met een speciaal reusachtig amphibivoertuig maak je een gletsjertocht op de Athabasca Glacier. Doordat de voertuigen uitgerust zijn met speciale banden kunnen ze zo de ijsmassa betreden. Eenmaal op de gletjser kun je even uitstappen en een veilige korte wandeling maken. Het geeft je een goede indruk van de dikte van het ijs. Trek wel een warme jas aan, want ook al is het ‘beneden’ heerlijk weer; eenmaal op het ijs kan het behoorlijk afkoelen.
Net voorbij het Discovery Centre ligt de entree voor de Glacier Skywalk (tegen betaling). Parkeer de camper op de parkeerplaats en loop vanaf hier naar het beginpunt van het glazen plateau. Voor de echte waaghalzen onder ons, een geweldig uitstapje. Diegene die wat last van hoogtevrees hebben geldt dat ze wellicht beter in de camper kunnen achterblijven 

 

SUNWAPTA FALLS

Na een wandeling van ca. 15 minuten, vanaf de parkeerplaats, bereik je de Sunwapta watervallen. De Sunwapta River duwt met al haar kracht het water door een smalle kloof. Een weer indrukwekkend schauwspel en ondanks dat de wandeling over het ietwat steile pad best pittig is, absoluut een prachtig natuurverschijnsel. Tijdens je camperreis door Jasper National Park mag een bezoek aan de diverse watervallen simpelweg dan ook niet ontbreken.

 

ATHABASCA FALLS

Ongeveer 24 km ten noorden liggen de Athabasca Falls. Deze waterval  is maar liefste 12 meter hoog en behoort daardoor tot de meest ruige, wilde watervallen van de nationale parken in West-Canada.
Via een goed bereikbaar pad kun je op verschillende punten naar de waterval kijken. Steeds krijg je een andere kijk op de watervallen en de kloof.

 

JASPER RAFTING

Outdooractiviteiten zijn volop aanwezig in Jasper National Park. Wij raden je graag een wildwaterafadaling aan over de rivieren. Zelf ondernamen we onlangs een Class II ‘rafting trip’, over de Athabasca River. We genoten zo’n 9 km lang volop van het prachtige berglandschap in combinatie met spanning en sensatie op het water.

 

MIETTE HOT SPRINGS

Op ruim een uur rijden van Jasper Village tref je de Miette Hot Springs aan. Met hun 54 graden zijn dit de warmste bronnen van de Canadese Rocky Mountains. Er zijn vier verschillende zwembaden. Heb je zin om even lekker te ontspannen? Pak de camper en rijdt zo’n 60 kilometer oostwaarts en geniet van de ontspanning, te midden van oneindig mooie natuur.

 

PYRAMID MOUNTAIN

Tijdens je camperreis kun je natuurlijk ook een bezoek brengen aan één van de velen meertjes die Jasper National Park rijk is. Ten noorden van het stadje loopt de Pyramid Lake Road. Deze weg brengt je naar Patricia Lake en Pyramid Lake. Neem een frisse duik, wandel langs het meer of geniet van een zonnige middag op het strand.

MALIGNE LAKE

Maligne Lake is het grootste gletsjermeer van de Canadese Rocky Mountains. Rijd met je camper via de doodlopende weg, ten oosten van Jasper Village naar dit prachtige plekje.
Eén van de meest gefotografeerde plekjes in Jasper National Park is het Spirit Island punt, midden in Maligne Lake.
Langs het meer kun je velen wandelingen maken. Voor een ieder wat wils; er zijn verschillende wandelingen, zowel korte als lange wandelingen starten vanaf de parkeerplaats aan de zuidzijde van het meer. Ook is het mogelijk om een boottocht te maken over het meer.

 

HIGHWAY 93A (SCENIC ROAD)

De Icefields parkway heeft nummer 93 meegekregen. Een groot deel van de reis zul je met de camper dit wegnummer dan ook volgen. Maar wist je dat er ook verschillende scenic roads zijn? Neem bijvoorbeeld eens de highway 93A, en ervaar dat het soms nóg mooie kan zijn. Je vind er meer rust en de kans op het spotten van wilde dieren is weer een stukje groter. Je rijd er wel wat langzamer, dus houd even rekening met wat extra reistijd.

MET DE CAMPER IN JASPER NATIONAL PARK

Een bezoek met de camper aan Jasper National Park is erg goed te doen. De wegen zijn overal in het park aangepast op grotere voertuigen en parkeerplaatsen hebben bijna altijd plaatsen voor RV’s. In Jasper Village heb je in het centrum nabij het treinstation een parkeerplaats speciaal voor RV’s, op zo’n 5 minuten lopen van de winkels.
Een aanrader is om bij een touristoffice kaarten te halen van de dorpen en steden waar je komt, omdat daar vaak de RV parkeerplaatsen goed staan aangegeven.

CAMPINGS IN JASPER NATIONAL PARK

We raden je aan om minimaal 2 nachten in Jasper te verblijven als je de omgeving goed wil gaan verkennen. Uiteraard is er ontzettend veel te zien en te doen en zou je hier ook makkelijk een week kunnen vertoeven. Je kunt het beste verblijven op de Wapiti Campground, welke erg centraal ligt in het park. Maar ook een plekje op de Honeymoon Lake Campground is een echte aanrader. In de zomer kan het erg druk zijn in Jasper National Park en daarom adviseren we om vooraf je campings te reserveren.

 

 

Credits: Travel Alberta

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties