Voorbereidingen rondreis Canada: Vancouver en Toronto 2018

Door Yvonne op 02 juli 2018 8:34
Nog even en dan gaan we met ons gezin een rondreis in Canada maken. We zullen proberen regelmatig een reisverslag te maken zodat we onze reis met jullie kunnen delen. Thuis nog de laatste voorbreidingen treffen, nog paar weken werken en dan is het zover...

Verslag reisdag 26 juli

Door Yvonne op 27 juli 2018 12:22
Om 9.45 zijn we met swiss air vertrokken naar Zurich, vervolgens doorgevlogen naar Vancouver om daar om 15 uur lokale tijd te landen. Totale reis en vliegtijd 14 uur. Prima gevlogen met swiss air edelweis air.

Vervolgens door de douane, bagage afhalen en met de shuttle bus opgehaald en naar accent inn Vancouver hotel gebracht. Eerst maar eens douchen en naar een restaurant om te eten. Vervolgens wandelend na een kleine zoektocht een bijzondere "buurtsuper" gevonden waar we wat eten en drinken voor het ontbijt morgen vroeg kopen. Uiteindelijk gaan we om 20.00 uur op bed. Het is in Nederland dan al vijf uur in de ochtend, geen wonder dat we moe zijn...

Verslag 27

Door Yvonne op 30 juli 2018 3:02
Nadat we gisteravond op tijd op bed lagen, werden we om 2 uur wakker; hallo jetlag. Na een gezamenlijk ontbijt op het balkon hebben we weer een poging gedaan om te slapen, dit met wisselend succes. Om half zes zijn we opgestaan en hebben we ons klaar gemaakt voor de dag. Even voor tienen zijn we opgehaald door het camperverhuurbedrijf. Na uitleg, instructie en wat papierwerk zijn we vertrokken naar de supermarkt.Vervolgens door Vancouver naar onze eerste camping: capilano RV Park.Een echte stadscamping; camperparkeerplaatsen met een plukje gras ertussen. Lekker buiten gegeten en de camper verder ingericht. Moe van deze eerste camper dag liggen we wederom op tijd op bed.

28 juli

Door Yvonne op 30 juli 2018 3:11
ondanks al het stadsgeluid om ons heen, prima geslapen. Het weer is super dus we ontbijten buiten. Vanaf de camping lopen we daarna naar het bustation, een wandeling van 10 minuten. Bij een groot winkelcentrum. Met de bus zijn we in een kwartier in stanley park in noord Vancouver. We huren 4 fietsen en gaan, net als zovele andere toeristen het fiespad rondom het park volgen. Een prachtige route langs de kustlijn. na twee uur fietsen nemen we afslag centrum vancouver en stallen onze fietsen bij een van de grote malls. Na een kort rondje shppen vervolgen we onze fiestocht en zijn we blij wanneer we de route langs de kust weer kunnen vervolgen. We blijven even stilstaan om te kijken hoe de watervliegtuigen opstijgen en verbazen ons over de grootte van het cruise schip: nieuw amsterdam.

We leveren de fietsen in en nemen de bus terug naar de camping. Deze heerlijke zonnige dag sluiten we af met een duik in het zwembad op de camping.

Verslag 29 juli

Door Yvonne op 30 juli 2018 3:32
Op tijd opgestaan want vandaag staat een van de bijzondere activiteiten van deze reis op hete programma: Whale watching. We vertrekken op tijd om om 9 uur in het zuiden van Vancouver op de boot te stappen. Na een rit met de camper dwars door Vancouver heen, zijn we ruim op tijd. We krijgen allemaal een prachtig geel regenpak aan en gaan exact om 9 uur de zee op. Na een uur is het raak; een groep van 5 transient orkas. Dit is een soort die in familie groep samen leeft. HElaas wordt dezez soort met uitsterven bedreigt. Dit wordt ook duidelijk zichtbaar voor ons, een van de orka's is vier dagen geleden bevalllen maar het jong is diezelfde dag al overleden. De moeder zwemt nog steeds met dit jong rond, ze houdt hem ws vast in haar bek. De laatste twee jaar zijn er nagenoeg geen jongen bijgekomen. Of ze sterven al tijdens de zwangerschap of kort erna. Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is het tekort aan zalm en een andere oorzaak is milieu vervuiling waardoor de orka's vergifitgd bloed hebben. Dit lijkt met name tijdens zwangerschappen problemen op te leveren. HEt is goed te horen dat er nu door verschillende organisaties hard gewerkt wordt om deze populatie van nog maar 75 orka's in stand te houden. Kort erna zien we een andere groep orka's; resident Orka's.Deze groep wordt niet met uitsterven bedreigt omdat ze een andere voedselbron hebben: zeehonden. HEt is een prachtig gezicht deze grote beesten te zien zwemmen. Helaas hebben ze niet met hun staart gezwaaid. TIjdens het varen bleven we op gepaste afstand om de dieren niet teveel te storen in hun natuurlijke omgeving. We hebben de whale watch gedaan bij whale watch Richmond, absoluut een aanrader.

OP de terugweg dwars door een erg druk Vancouver en uitgerekend dan laat de navigatie ons in de steek waardoor we met de camper in dezelfde straten terechtkomen als gisteren op de fiets. GElukkig laat Sijtze zijn richtingsgevoel ons niet al teveel in de steek en komen we met nog steeds een goed humeur terug op de camping. WEderom sluiten we de dag af met een duik in het zwembad en een heerlijke stapel pannenkoeken.

30 juli

Door Yvonne op 01 augustus 2018 3:10
Vandaag vertrekken we uit Vancouver. We rijden naar de Lynn canyons suspension bridge. Dit is een hangbrug in het bos. We wandelen een korte route daar en lopen natuurlijk over de brug heen. Het is een prachtige omgeving. Lekker in het bos want ook vandaag is het weer 35 graden. Vervolgens gaan we naar de walmart voor een paar boodschappen en rijden met de koelkast vol naar de camping: Whistle punk volop adventure in Squamish. Vlak bij de camping ligt Alice lake waar we een paar uur heerlijk aan het strand en in het meer verblijven.

Na het eten ziet sijtze een bever in het water achter de camping. Samen met Imke proberen ze hem op de foto te zetten, hij zwemt net weg. Wel is imke 49 muggenbulten rijker, ook een goede vangst...

Helaas lukt het steeds niet om foto's bij de blog te plaatsen. De Wi-Fi op de campings is waarschijnlijk de druk belast.

Totaal gereden: 105 Km

31 juli

Door Yvonne op 01 augustus 2018 3:27
We staan vandaag wat vroeger op in de hoop dat we beren spotten tijdens onze rit. Er staat ons namenlijk een lange rit van ongeveer 275 km te wachten.

Eerst rijden we naar het informatie centrum in Whistler voor een kaart en informatie over de omgeving. Vervolgens tanken we en gaan we naar de naast gelegen liqour store. Drank is alleen in speciale drank winkels te koop. De aardige eigenaar verteld enthousiast over zijn land en geeft ons tips over de omgeving van Jasper en Banff (en over de wijn en bier).

Wanneer we weer een eindje op pad zijn picknicken we bij de Nairn Falls en lopen de 2 km er naar toe. Ook vandaag is het ruim 35 graden dus we zijn blij dat de route in het bos is. De waterval is leuk, maar niet spectaculair. Hilko zoekt op de terugweg nog wat verkoeling in het toch wel erg koude water van de waterval.

De temperatuur buiten stijgt flink dus geen verkeerde keuze om vandaag een lange afstand in de camper af te leggen, lang leve de airco. We rijden door een prachtig bergen gebied met afwisselend groene beboste bergen, stenige rotsen en het laatste stuk is beduidend droger. Dit is een stuk van de Gold rush trail. Tussen de bergen door lopen veel meren en rivieren. Af en toe stoppen we om een foto te maken en daarna snel weer in de camper te gaan. Eind van de dag komen we aan op Brookside campground waar ons verteld wordt dat het zeker 38 graden is en blijft. Snel nemen we een duik in het zwembad. Na het avondeten zakt de temperatuur en staat er een lekker briesje, eindelijk kunnen we vandaag lekker buiten zijn.

Ondertussen heeft Imke al een aantal felicitaties binnen gekregen, in Nederland is ze al jarig, hier moet ze nog een nachtje slapen.

O ja, helaas geen beren gezien, wel vogels, paarden, koeien. Heel bijzonder...

Totaal aantal km vandaag is 276.

1 augustus

Door Yvonne op 05 augustus 2018 3:16
Feest vandaag, Imke is jarig. We beginnen met een lekker ontbijtje, cadeutjes en gaan dan op pad. We rijden eerst richting Kamloops waar we bij de Walmart, wederom, boodschappen gaan doen. we rijden door een prachtige omgeving waar je duidelijk kan zien dat het er vaak erg warm is. Al snel passeren we een ghost town waar een oud dorpje is nagebouwd. Helaas niet open. Bij een heel mooi view point picknicken we met taart en uiteraard hangt de happy birthday slinger aan de picknick bank. In Clearwater bezoeken we eerst de garage, een mankement aan de camper wordt vlot verholpen en geeft de kids de tijd om gebruik te maken van de wifi. We rijden 40 km het wells grey park in om bij camping: Helmcken Falls te komen. Na het (proberen) recht te zetten van de camper gaan we lekker eten in het restaurant. De kolibries vleigen om ons heen, een prachtig gezicht.

2 augustus

Door Yvonne op 05 augustus 2018 3:23
Vandaag lekker uitgeslapen en vervolgens het Wells grey park ingegaan. WE hebben de Moul falls trail geopen waar je uiteindelijk uitkomt bij de Moul waterval. Een prachtige waterval waarbij je ook achter de waterval langs kan, deze kans laten we natuurlijk niet liggen. TIjdens de wandeling terug naar de camper gaat het regenen maar met de warme temepratuur van vandaag is dat niet erg.

WE zijn vervolgens het park richting clearwater weer uitgereden en ondertussen een aantal view points bekeken. Ons doel in Clearwater is de wasserette. DIe blijkt bij de garage van gisteren in te zitten, de kids hebben mazzel, kunnen dus wederomn gebruik maken van de WIFI.

Bij het tegenover gelegen info centrum kopen we een kaart van Jasper en Banff, ons reisdoel over een paar dagen.

Het weer was wisselend vandaag, eerst 30 graden, toen regen in het dal, maar op de camping blijkt het niet geregend te hebben. Uiteindelijk is het smiddags ongeveer 20 graden.

90 km gereden

3 augustus

Door Yvonne op 05 augustus 2018 3:29
Ook vandaag verkennen we wells grey park verder. Eerst kijken we bij het uitzichtpunt Dawson Fallls. Een prachtige brede waterval. Vervolgens rijden we een klein stukje verder naar het begin van de Hemcken Falls trail. EeN wandeltocht door het bos langs de rivier die uitkomt bij de Hemcken waterval. Wat een hoogte!! We vinden dit de mooiste waterval tot nu toe. De wandelroute is door het bos, enige angst om berebn tegen te komen hebben we wel maar kennelijk staan we niet op het menu vandaag, we zien geen beren. Sommige gezinsleden wandelen de route met frisse tegenzin, maar aan het einde zijn we het met elkaar eens, eht was het waard. Totaal was de route 8 km, 2 uur wandelen maar het pad was soms moeilijk begaanbaar door alle wortelstronken, omgewaaide bomen en het hoogte verschil.

We rijden na deze wandeling weer naar Clearwater (voor de Wifi) en eindeigen de dag bij dutch lake, waar de jongens een frisse duik innemen.

Vandaag was het zonnig en bewolkt, 25 graden

In totaal vandaag 89 km gereden.

4 augustus

Door Yvonne op 05 augustus 2018 3:38
Vandaag verlaten we camping HElmcken Falls en melden we ons bij interior white water rafting. OM 10 uur rijden we in een oude schoolbus langs de rivier Clearwter al hobbelend omhoog. Boven aangekomen trekken we onze wet suit aan en stappen in de raft boot. We krijgen eerst serieuze instructie van een kwartier en oefenen het overboord vallen. Vervolgens gaan we rivier afwaarts, wat geweldig!! vele golven, kolken en kabbelende watertjes brengen ons halverwege de rivier waar we uit de raft stappen. WE lopen ongeveer 25 minuten om weer in de raftt te stappen. Het leukste deel volgt nu, zegt onze begeleider Travis. Geen woord gelogen. RUig water en hoge golven geven echt een adrenaline kik. In een rustiger stuk springen we allemaal overboord en dobberen en zwemmen met de raft mee. De rivier doet zijn naam Clewarwater echt eer aan, het is zeer helder en je kan het gewoon drinken. Yvonne twijfelt of ze wel over booord wil, maar Travis twijfelt niet en duwt haar het water in. Als team helpen we elkaar weer aan boord en raften verder. Op een wilder gedeelte springen we weer overboord en nu is het ogen en miond dicht tijdens het zwemmen, golven gaan over je heen.

Complimenten voor onze begeleider Travis die ons ook veel verteld over de natuur die we zien en de omgeving. Om 14 uur zetten we weer voet aan wal.

We eten in de camper, doen nog een paar boodschapjes, gooien de tank vol en rijden naar Bleu river campground in Bleu river. Morgen gaan we Jasper park in.

Zonnige dag, 25 graden en 142 km gereden.

5 augustus

Door Yvonne op 06 augustus 2018 17:45
Vandaag vertrokken uit bleu river en naar National park Jasper gereden. Onderweg aantal keren gestopt om te genieten van het mooie uitzicht. Onder andere de Mount Robson en het prachtige helder blauwe water van de Fraser river geven prachtige uitzichten. Je ziet het landschap veranderen hoe dichter we bij de Rocky Mountains komen. Rond drie uur zijn we bij de Jasper sky Tram. De wachttijd is op dat moment 2 uur. We besluiten kaarten te kopen voor de eerste rit om 8 uur morgenvroeg.

UIteindelijk stoppen we bij de Maligne Canyon en lopen daar langs een aantal bruggen. ELke brug heeft een fantastisch uitzicht op watervallen die diep in de grot vallen.

De campings blijken allemaal vol te zitten en we besluiten te overnachten op de Overflow net voorbij Jasper. Dit is een gravel terrein waar je zonder reserveren kunt overnachten.De enige voorziening is een (vies) toilet.We hebben alles aan boord van de camper dus het is prima overnachten daar. 's Avonds lopen we een rondje langs de rivier achter de flowover en zien we hele lange treinen vorbij rijden.

Vandaag hebben we het eerste wild gezien: wolfen, berggeiten en veel muscito's...

Wederom een prachtige zonnige dag, temperatur rond de 30 graden.

Aantal gereden km 254.

6 augustus

Door Yvonne op 09 augustus 2018 16:49
Vanochtend vroeg opgestaan om op tijd bij de skytram te zijn. Onderweg zien we elandan lopen. We arriveren als eerste en gaan even na achten omhoog. De tram geeft een prachtig uitzicht over het dorp Jasper. Boven aangekomen lopen we de Whistler trail. Een pad van 1,5 km verder omhoog. Het valt wat tegen, het is een vrij steil pad. En het is een stuk kouder dan beneden en de lucht is erg ijl en droog. Opgeven is geen optie en we halen de top. Het is prachtig. We genieten van het uitzicht en dalen langzaam af. We zien een marmot die snel voor ons vlucht en een vogel die we eerst aanzien voor een steen, maar plots gaat lopen. We horen later dat deze vogel in de winter wit is als camouflage in de sneeuw. Het is de white tailed ptarmigan. Leuk om even te googlen...

Na de skytram gaan we Jasper in en lunchen daar. We lopen een rondje door het toeristische dorp. Bij het info centrum regelen we kaartjes voor de icefield experience en de luchtbrug. Dat scheelt wat in de kosten en garandeerd je van een plek op de dag die je wilt.

We stappen weer in de camper en rijden richting Banff via de icefield Roda. Een prachtige weg met uitzicht op hoge bergen met sneeuw. Onderweg weg zien we ineens een beer oversteken, gevolgd door baby beer. We zijn net op tijd om een foto te maken. Het moment waar je al steeds naar uitkijkt is in 5 seconden voorbij. Maar ondanks dat toch heel bijzonder dat ze zo de weg voor je oversteken. Het blijft dus uitkijken (ook voor de beren zelf...)

Onderweg stoppen we bij de athabasca Falls en de tangle falls en we eindigen de dag op de Wilcox creek campground. Dit is een zelfregistratie camping met water en sanidump. Het ligt in een bos en is erg rustig. We douchen voor het eerst in de camper, prima te doen. Savonds stoken we een vuurtje voor de camper en genieten van het uitzicht op het icefield.

7 augustus

Door Yvonne op 09 augustus 2018 16:59
Op naar de icefield glacier. We zijn ook hier een van de eersten. We worden met een bus naar het begin van de gletsjer gebracht waar we overstappen in de iceroad truck. Deze is gemaakt in de jaren 60. We rijden de gletsjer op via een steile afdaling. Op de gletsjer heb je een half uur de tijd om rond te kijken. Tja, het is voor ons niet heel speciaal. Op wintersport zien we meer ijs en sneeuw. We maken wat foto's, lopen een rondje en zitten na 15 minuten weer in de truck. Foto's en filmen en verbaasd zijn over het staan op ijs laten we over aan de andere, voornamelijk Aziatische toeristen. Vanaf de gletsjer worden we met de bus naar de glazen brug, galcier skywalk, gebracht met uitzicht over het ravijn. We zijn meer onder de indruk van het het bouwwerk van de brug dan van het uitzicht. Samengevat, was het wel leuk om te doen, maar of we het achteraf gezien voor dit enorme bedrag weer zouden doen, we denken van niet.

We eten wat in de camper, trekken de korte broek aan en rijden verder via de ice road. We stoppen onderweg bij Hector Blake, fascinerend zo blauw als het water is en rijden door op zoek naar een camping. We hebben geluk, op Johnson campground is nog 1 plek beschikbaar. We komen er al snel achter dat we in het toeristische hotspot van Canada zitten, alle campings zijn vol. Deze camping heeft zowaar een douche wat vooral de kids erg fijn vinden.

Temperatuur vandaag wederom rond de 30 graden, behalve op de glacier, daar was het 5 graden

170 km gereden

8 augustus

Door Yvonne op 09 augustus 2018 18:33
Vroeg opgestaan en richting lake Louise gegaan. Maar daar aangekomen blijken veel toeristen nog eerder opgestaan zijn, om half negen zijn alle parkeerplaatsen al vol. We draaien direct retour , zien een glimp van het lake Louise hotel en rijden richting lake Emerlad, net voorbij Field. Hier is het een stuk rustiger. We lopen een rondje van 6 km om het prachtig blauwe meer. Daarna rijden we terug langs de naturel bridge. We besluiten Field in te gaan en een bezoek te brengen aan het Viktor centre voor informatie over de omgeving (en de wifi) Field blijkt een historisch dorpje te zijn. We lopen door het dorpje en gaan heerlijk eten bij restsurant Truffle pigs. Absoluut een aanrader. Omdat het ruim 30 graden is besluiten we de middag door te brengen bij het meertje voor het visitor centre. Het is het meer met het warmste water in de regio. Tja, hoe koud moeten de andere meren dan al niet zijn. Eind van de middag rijden we terug naar lake Louise voor wat boodschappen. We komen er achter dat de prijzen in deze supermarkt drie dubbel zo hoog zijn als elders, we kopen alleen een brood, morgen in Banff de rest maar.

We rijden naar de camping: gastje mountain. Vanochtend na vertrek vanaf de camping hier direct langs gereden om te kijken of er plek is. We hebben geluk, er vertrekt net een camper. Het is een zelfregistratie camping en reserveren deze plek direct voor de komende drie nachten. Er is een toilet en watervoorziening. Maar de camper heeft verder alle andere voorzieningen dus we redden ons hier prima mee. We maken direct kennis met onze Canadese buurman, hij geeft ons tips over niet toeristische maar vaak nog mooiere plekken. Hij verteld ook dat de mist in de lucht het gevolg is van de bosbranden tussen Banff en radium. Dit verklaart ook waarom we steeds as deeltjes in onze douche hebben liggen.

We volgen de komende dagen het nieuws via drive bc om te kijken of de route hw93 naar radium alweer vrij is gegeven, anders moeten we zaterdag omrijden om op de camping te komen.

In totaal vandaag 148 km gereden en ruim 30 graden

9 augustsus

Door Yvonne op 12 augustus 2018 19:38
Op naar de wasserette in Banff. We rijden via de oude weg en zien onderweg een groep herten grazen. Hier maken we natuurlijk, net als vele andere toeristen een foto van. In Banff vinden we al snel de wasserrette en draaien onze wasjes om ze gedroogd en opgevouwen weer terug naar de camper te brengen. De camper hebben we in het centrum geparkeerd op het RV parkeerterrein. De wasserette zit onder het winkelcentrum dus we maken daar direct gebruik van de WIFI, drinken er thee en koffie en besluiten wat winkels te bezoeken. Vervolgens lunchen we er en besluiten we fietsen te gaan huren om de omgeving om Banff te verkennen. We huren 4 mountainbikes en krijgen een kaart mee met een route langs de rivier. We fietsen langs de Boww Falls in Banff en vervolgens langs de golf baan. Het eerste stuk is behoorlijk steil zoals voorspeld door de fietsverhuur, daarna zal het makkelijker worden. Nou, we wachten nog steeds op het makkelijke stuk! Na anderhalf uur zijn we nog steeds bergopwaarts aan het klimmen, met soms een stukje naar beneden. We besluiten terug te gaan naar het dorp, omdat het te warm is en we zien dat de route aan de andere kant van de rivier net zo steil is. Af en toe steken we ons hoofd voor afkoeling in de rivier en vullen we de waterflessen met water uit de rivier. Je kan het prima drinken. We komen uit bij het Banff spring hotel bij de golfbaan, dit zijn duidelijk luxere vakantie onderkomens dan onze camper. Nadat we de fietsen ingeleverd hebben trakteren we ons zelf op een ijsje en rijden naar de supermarkt. We maken nog gebruik van de sanidump op het industrie terrein en rijden terug naar de camping. Daar genieten we van de schaduw van het bos en komen we bij van onze fietstocht.

10 augustus

Door Yvonne op 12 augustus 2018 22:14

Deze dag beginnen we wederom in Banff. We gaan kanoën. Om half elf stappen we in de kano en roeien de Bow op. Dit is een rivier met prachtig smaragd groen en blauw water. De kleur van het water wordt veroorzaakt door het slijk dat door het gletsjer water wordt mee gevoerd. We varen eerst een stuk de rivier op en dobberen dan langzaam terug. Het is alweer een warme zonnige dag maar ook vandaag wordt het uitzicht op de bergen beperkt door de rook van de bosbranden. Ook roeien we nog een stukje de andere kant op. Bijzonder om te zien dat dit water gewoon helder is en niet smaragd groen, dit deel van de rivier heeft duidelijk een andere herkomst. Maar ook hier is het water erg helder en koud.

Na het kanoën eten we in de camper en rijden we richting het stadje Canmore. Dit ligt ten zuiden van Banff en is duidelijk minder toeristisch maar wat ons betreft zeker een bezoek waard. We hebben te weinig tijd om hier lang te blijven en rijden een rondje door het stadje. Heerlijk bij de airco in de camper. Vandaag is het al 40 graden in de zon met een warme wind. We gaan terug naar de camping en lezen boek in de schaduw van de bomen. Ineens begint het te waaien en lijkt er een stevige storm bui opkomst. Maar zo snel als het begint houdt het ook op. Onze kortste storm ooit: 2 minuten en het was voorbij, drie donderslagen en vijf regendruppels en wind.

125 km gereden

11 augustus

Door Yvonne op 12 augustus 2018 22:17

We vertrekken voor achten van de camping richting Invermere waar we met Imke haar vriendin Femke en haar familie hebben afgesproken. Het viewpoint spiraal tunnel is onze eerste stop. Hier rijden de treinen in een spiraal tunnel door de bergen heen. Het voorste deel komt al weer uit de tunnel als het achterste deel nog in de tunnel gaat. Blijft bijzonder die lange treinen. We hebben een trein geteld: 2 locomotieven, 80 wagons en aan het einde weer een locomotief.

De volgende stop is de Takakkaw Falls. Dit is de drie na hoogste waterval. Het water valt hier 380 meter na beneden. Om daar te komen moeten we een behoorlijk stuk omhoog rijden. De bochten zijn zo scherp dat we een stuk achteruit moeten rijden omdat we anders met de camper de bocht niet kunnen nemen. Het is zeker de moeite waard. Met veel lawaai valt deze waterval naar beneden en hoe dichter bij je komt hoe meer nevel er van de waterval voelbaar is. Het is koud vanochtend maar terwijl we daar staan komt de zon achter de waterval omhoog, dit maakt het plaatje compleet.

We rijden door naar Invermere en ontmoeten daar Femke en haar familie. We gaan met hun bij de rivier naar beneden floaten. We brengen eerst de lichtbeelden boven aan de rivier en de auto’s onderaan de rivier. Wij huren een party paddle board waar we met 6 personen op kunnen. Al snel blijkt het te hard te waaien en de wind staat de verkeerde kant op. We besluiten bij het meer te gaan suppen en surfen dus steken met al het floatend materiaal de rivier en het meer over. Eenmaal daar aangekomen slaat het weer om. Het begint erg hard de te waaien. Zo uit het niets. Schuim staat op de golven en alle nnoten die daar liggen botsen tegen elkaar aan. Het paddle board waait de wal op en we kunnen net op tijd aan de kant springen voor afgewaaide takken. Voor ons begint een man in het water om hulp te roepen. Doordat hij sandalen aan heeft met het zwemmen wordt hij door de stroming onderuit getrokken. De mannen redden de man en iedereen staat weer veilig op het strand. Zo plots als de storm begint, zo plots eindigt hij ook. We doen nog een poging tot surfen en paddle boarden maar het meer is te onrustig en het begint te onweren. Nadat we alles achterop de truck hebben geladen gaan we met de familie mee naar huis waar we gezamenlijk eten. Imke blijft daar een nachtje logeren en wij gaan naar de camping: Canyon tv resorts in Radium hot springs.

318 km gereden. In verband met de bosbranden konden we niet langs de HW 93 rijden en moesten we omrijden via Golden. Dit was niet erg, het was een mooie route.

12 augustus

Door Yvonne op 13 augustus 2018 3:20

Heerlijk uitgeslapen. Op de planning staat een wandeling in Invermere maar het weer laat ons voor het eerst deze vakantie in de steek. Het regent! Dus gebruiken we deze dag om te relaxen, een wasje te draaien, de blogs te schrijven van de afgelopen dagen en om ons voor te bereiden op de terugweg naar Abbotsford de komende dagen. Na 14 uur is het droog en wandelen we het dorpje Radium even in. We zien net als gisteren grote geiten in het dorp lopen. We kopen wat lekkers voor bij de koffie en wandelen terug.

Na het eten gaan we ’s avonds naar de Pools van Radium hot springs. In het hele nationale park zijn een aantal hotsprings. Dit water komt vanuit de grond en wordt verwarmd door de ondergrondse lavastroom. We dobberen twee uur lang in het bad en rijden daarna een stukje de HW 93 op. Ze zeggen dat dit een mooie route is, die we helaas door de bosbranden niet konden rijden gisteren. Het eerste stuk wat we rijden is direct veel belovend voor de rest van de route. De bergen zijn hier van rode gesteente wat weer een heel ander beeld geeft.

We sluiten de dag af met een spelletje pesten (sijtze heeft wat punten in te halen zoals elke vakantie…)

25 km gereden.

13 augustus

Door Yvonne op 17 augustus 2018 2:23

Een reisdag voor de boeg. We hebben, op advies van een aantal Canadezen, besloten de terugweg te doen langs het zuiden: Cranbrook, Nelson, Grand Forks, Osoyoos, Hope en eindbestemming Abbottsford. “Standaard” gaan de meeste toeristen via Revelstoke, Kelowna en Hope. De zuidelijke route schijnt mooier en rustiger te zijn.

Het is vandaag wederom erg warm, 35 graden staat al snel weer op de thermometer. Vanaf Cranbrook is het absoluut een mooie route. In Yahk picknicken we langs de rivier. De dorpjes die we passeren kun je gerust rustiek noemen, maar soms is vervallen passender. Onderhoud en opruimen lijkt bij de meeste Canadezen niet regelmatig op de planning te staan. Echter geeft dit ook weer een bepaalde sfeer. Menig auto blijft jaren bij de eigenaar in de tuin staan en is één met het groen geworden.

Richting Kootenay bay passeren we vele fruitschuren. Deze regio staat bekend om zijn fruit kwekerijen en we besluiten in Creston te stoppen bij één van de fruitschuren. We kopen heerlijke Perziken en vervolgen onze reis richting de ferry. Bij de ferry kopen we een ijsco, we krijgen meer dan waard voor ons geld. De ferry duurt ongeveer een halfuur en we rijden na de oversteek naar Nelson. Dit is schijnt een echte hippie stad te zijn. Helaas is de camping vol en kunnen we daardoor niet in het stadje rond kijken. Na een half uur rijden vinden we een camping vlak voor Castlegar/Robson. We krijgen direct de waarschuwing niet zomaar het bos in te gaan want de afgelopen nachten hebben ze op de camping last van beren gehad. We lopen toch het bos in, met een beren bel tegen de beren en zien (gelukkig) alleen verse berenpoep en schrikken erg van een overstekend eekhoorntje.

Totaal gereden km vandaag 408. We waren om half tien vertrokken en om vijf uur op de camping.

14 augustus

Door Yvonne op 17 augustus 2018 2:28

We vertrekken weer rond negen uur. Afgelopen nacht zijn er geen beren op de camping geweest, denk dat we ze afgeschrikt hebben… Ook op dit stuk route staan er vele fruitschuren, prachtige boerderijen met grote velden fruit. Vandaag rijden we van Castleger naar Osoyoos. De omgeving veranderd steeds meer in woestijngebied. Het is duidelijk te zien dat het hier droog en warm is. En dan ineens bij Oyosoos zijn het allemaal wijnvelden. We zijn duidelijke in het wijngebied gearriveerd. Vlak voor Osoyoos steekt er in eens nog een beer over, die hadden we niet meer verwacht.

In Osoyoos hebben we een camping gereserveerd dus we kunnen eerst nog de omgeving verkennen voordat we naar ede camping gaan. We bezoeken het desert centre. Dit is een educatief centrum gerund door vrijwilligers waarbij je via een 1.5 km lange route door de woestijn info krijgt over de vegetatie en de omgeving. Erg interessant en warm. Duidelijk voelbaar dat we in de woestijn zijn.

We melden ons op de camping en gaan direct door naar de waterglijbanen park bij de camping. Heerlijke verkoeling en leuke activiteit na 2 dagen reizen. Ook nemen we een duik in het meer voor de camping: Osoyoos lake, het warmste meer van Canada: 25 tot 28 graden.

We kokkerellen wat in de camper met onze laatste boodschappen voorraad en bezoeken ’S avonds een wijnproeverij: NK'MIP wijneri. We doen een wijnproeverij en komen er achter dat we echt niet van de droge witte wijn zijn. De lekkerste is de dessert wijn. Een ijswijn. Heel even twijfelen we of we een fles gaan kopen, maar de prijs laat ons besluiten de fles in de wijnerij te laten.

Bij de supermarkt kopen we muffins voor bij de thee en sluiten de dag af op de camping met thee en muffin.

15 augustus

Door Yvonne op 17 augustus 2018 2:41

14 augustus

Vandaag de laatste lange rit in de camper. We eindbestemming is Hope, vlakbij Abbottsford waar we de camper donderdag moeten inleveren. Hoe dichter we bij Hope komen, hoe dichter de lucht. We kunnen duidelijk ruiken dat het rook van de bosbranden is. In Hope vinden we snel een camping en nadat we wat gegeten hebben rijden we naar de Othello tunnels in het nabijgelegen Coquihalla park. Het is een leuke wandeling door oude trein tunnels. Wat ook prettig is, is dat het in de schaduw is. Na de wandeling trakteren we ons op een ijsco en gaan terug naar de camping. De blushelikopters vliegen af en aan. We zien op internet dat in het nabijgelegen gebied een bosbrand is.

Na het eten verzamelen we moed om de koffers in te pakken. Daarna douchen we en spelen we een laatste spelletje pesten in de camper.

30 – 35 graden

287 km gereden

16 augustus

Door Yvonne op 17 augustus 2018 3:06

16 augustus

Na onze laatste nacht in de camper staan we vroeg op. We ontbijten en pakken de rest van onze spullen in. Na drie kwartier rijden zijn we in Abbotsford. We tanken de tank nog een laatste keer vol en leveren de camper in. De shuttle service brengt ons naar het vliegveld waar we wachten op de shuttle service van het hotel. In het hotel staat een computer waar we online inchecken voor de vlucht van morgen, de tickets printen we uit en we regelen de shuttle service voor morgen vroeg naar het vliegveld (waar zouden we zijn zonder de shuttle services…) Nadat we onze bagage naar de hotelkamer hebben gebracht gaan we naar het winkelcentrum . Daar struinen we even door de Wal-Mart en eten, zoals het hoort in dit fastfood land, bij de burger King.

Terug in de hotelkamer zien we op het nieuws dat de noodtoestand is uitgeroepen voor british columbia en dat er evacuaties zijn ivm de vele bosbranden. Blij dat we daar naast alle rook die we gezien hebben, verder weinig van mee hebben gekregen.

Vandaag hebben we 87 km gereden met de camper. In totaal hebben we 3412 km met de camper gereden. We hadden 3500 km ingekocht, dus prima gedaan!

Vandaag was het iets koeler, ongeveer rond de 25 graden.

17 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:04

Wederom vroeg opstaan (de wekker is in deze vakantie vaker vroeg af gegaan dan wanneer we aan het werk zijn…). Onze vlucht naar Toronto vertrekt om acht uur. Ook nu maken we gebruik van de shuttle service en we zijn om half zes op het vliegveld. We zien direct op de borden dat onze vlucht geannuleerd en verplaatst is naar negen uur. We ontbijten op het vliegveld en vinden een plek bij het raam met uitzicht op de landingsbaan. De tijd vliegt….

De vlucht is met aircanada en duurt vier uur. Het weer in Toronto is erg slecht dus we cirkelen een paar extra rondjes boven de stad voordat we landen. Er is veel turbulentie en we zijn blij als we met een vertraging van twee en een half uur veilig geland zijn. In totaal hebben we vandaag 3400 km gereisd en zijn we drie uur vooruit in de tijd gegaan. Helaas werd er tijdens deze vlucht alleen drinken geserveerd dus moe en hongerig staan we te wachten op onze bagage. Onderweg naar de uitgang komen we erachter dat we een koffer van de handbagage kwijt zijn. Hilko rent als een speer terug naar de plaatsen waar we stil gestaan hebben om op de route borden te kijken. Gelukkig staat onze koffer daar heel zielig alleen te wachten op ons....

We bellen het best western Toronto airport hotel voor de shuttle bus (ja daar is tie weer…) en we zijn nog geen half uur later ingecheckt in het hotel en lopen direct door naar het restaurant. Na een heerlijk diner gaan we naar het zwembad, de sauna en de hotpool. We hebben zeker geen last van het tijdsverschil en liggen voor tien uur al in ons bed.

23 graden, bewolkt en regen in Toronto

18 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:05

City trip Toronto op de planning. We ontbijten in het hotel en nemen de shuttle terug naar het vliegveld. Daar gaan we met de up (speciale tram van airport naar down town Toronto ). In 25 minuten brengt deze tram je in hartje Toronto. De hoge glimmende gebouwen geven ons direct het gevoel in de big City te zijn beland. We lopen naar st Lawrence market. Gisteravond hebben we online gekeken wat de must do’s in Toronto zijn. Je kan ook met de hop on hop off bus een tour maken door de stad, maar de laatste recensies waren niet goed en veel van de stops hebben niet onze interesse. Ook vinden we het veel leuker om lopend de sfeer van de stad mee te maken.

De st Lawrence markt is de grote markt van Groningen onder een dak. Allemaal food kramen en veel verschillende culturen. We kopen wat lekkers en proeven her en der wat. Vervolgens lopen we naar shopping mall: eaton centre. Hier eten we wat en gaan dan shoppen, althans de vrouwen…. De mannen lopen een rondje door het centrum en later vervolgen we onze weg samen naar China town. Dit is wat het is, een echte China town, niet aan ons besteed. We lopen weer richting Queen street en genieten van de sfeer in de stad. Onder de CN tower kopen we een ijsje en maken een paar foto's. We besluiten niet in de tower te gaan. Het uitzicht vanaf de toren lijkt ons niet de enorme entree prijs waard en ook is het niet helemaal helder vandaag. Met de up gaan we weer terug naar het vliegveld en , je raadt het vast al, met de shuttle terug naar het hotel. Ook deze avond sluiten we af in het zwembad.

25 tot 28 graden, licht bewolkt.

19 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:07

Ontbijten, inpakken en naar het vliegveld voor het ophalen van de huurauto. Er staat een ford escape voor ons klaar. Met enig creatief nadenken krijgen we de koffers in de auto. We hadden eerst een kleinere auto in deccreisofferte, blij dat we dat niet gedaan hebben…

Vanaf het vliegveld is het anderhalf uur rijden naar Niagara on the Lake. Helaas is het ook op zondag erg druk op de weg en hebben we lange tijd last van langzaam rijdend verkeer. Eenmaal aangekomen in Niagara on the lake voelt het alsof we terug zijn in de tijd. Het is een sfeervol stadje met veel antieke huisjes, witte hekjes, nostalgische bomen, boetiekjes en veel toeristen. We struinen langs de boetiekjes, zitten een poosje bij het meer en eten wat in een typisch jaren 70 restaurant. Drie jaar geleden ben ik hier ook samen met mijn vader en hilko geweest, bijzonder om weer terug te zijn.

Voor vanavond hebben we een hotel geboekt in de Catharina en hier zijn we rond zes uur. Gelukkig ook met een zwembad waar we ons prima in vermaken.

27 graden, drukkend warm.

131 km gereden

20 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:08

Vandaag gaan we naar de Niagara watervallen. Na een heerlijk ontbijtbuffet rijden we in 20 minuten naar de Falls. We parkeren midden in het centrum en lopen naar de watervallen toe. We reserveren direct de hornblower boot en stappen aan boord. Met deze boot vaar je tot aan de watervallen. Een super ervaring, de poncho die we krijgen is zeker nodig. Na dit natte tochtje lopen we naar de boven kant van de Falls. We maken wat foto's, genieten van het uitzicht en gaan koffie drinken bij Tim Hortons.

De temperatuur is flink opgelopen en ook vandaag is het drukkend warm. Imke en Sijtze besluiten over de brug te lopen naar Amerika terwijl Hilko en Yvonne genieten van de schaduw in het park. Over de grens gaan kost een dollar, maar je bent dan wel een stempel rijker in je paspoort.

Via de kermisstraat van de Falls gaan we naar een van de spookhuizen. Dit spookhuis staat bekend als engste van de stad, die moeten we dus doen. We krijgen het advies dicht bij elkaar te blijven, elkaar niet los te laten en vooral te genieten. Het spannende aan dit spookhuis is dat je in volledige duisternis loopt en alleen rode lampjes (punt lichtjes) hebt om je op te oriënteren. We hebben meer last van een claustrofobische angst dan schrik van de spoken. Heelhuids bereiken we de uitgang en komen tot de conclusie dat het leuk was, maar te donker met weinig schrik effecten.

Het is een uur rijden naar Brantford waar we een huisje hebben gehuurd tm zaterdag. Rond vier uur zijn we in het huis. We verdelen de slaapkamers, inspecteren de rest van het huis en gaan boodschappen doen bij de Wal-Mart. Bij terug komst blijkt er maar één pan aanwezig te zijn, gelukkig staat er soep op het menu. Ook blijkt er een huiskat Thomas aanwezig te zijn. Het advies is hem niet binnen te laten, hij kan vlooien hebben. Echter Thomas houdt zich niet aan deze regel en loopt gezellig naar binnen. Het voer van Thomas dat buiten staat, deelt hij savonds met vier wasberen die heel brutaal uitgebreid op de veranda, genieten van de kattenbrokjes.

112 km gereden en rond de dertig graden.

21 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:09

We slapen heerlijk uit en worden wakker met regen! Niet een beetje regen, pijpenstelen regen. Een mooie dag om op de bank te blijven hangen, de was te doen en goed gebruik van de Wi-Fi te maken. Smiddags gaan we naar de dollarama en kopen een koekenpan voor 4 dollar, ongeveer 2,75 euro. Geen beste kwaliteit maar we verwachten dat hij het redt tot zaterdag. De eigenaar van het huis heeft inmiddels laten weten dat het hem spijt dat er niet meer pannen zijn…..

We maken goed gebruik van de wasmachine en droger vandaag, alle vakantie was is alweer schoon.

Het lukt Yvonne om met twee pannen, een oven en wat ervaring een heerlijke uitgebreide maaltijd op tafel te zetten. Sijtze heeft inmiddels bij de liqour store aan het einde van de straat onze favoriete wijn gekocht. Met ons vieren genieten we en sluiten de dag af met een potje pesten.

24 graden, regen en soms een zonnestraal

22 augustus

Door Yvonne op 23 augustus 2018 0:10

Vandaag staat een dagje strand met palmbomen gepland. Helaas is er nog geen regen genoeg gevallen gisteren, het regent nog steeds. We besluiten te gaan shoppen in Hamilton. De mode in Canada en de hogere prijzen zorgen ervoor dat het geen shop till you drop wordt en we gaan met maar een paar nieuwe aanwinsten weer richting ons huisje. Onderweg bezoeken we nog een winkel met paardrijspullen. Hier is duidelijk te zien dat de steen rijden hier de voornaamste paardensport is. Sijtze waagt een poging in te burgeren. Hij past een stel cowboy laarzen, met hoed maar besluit zijn gympen weer aan te doen en houdt het bij mountainbiken.

Hilko doet boodschappen voor zijn verjaardag morgen, hij wil graag dat Yvonne dan eten kookt: is lekkerder dan in een restaurant mem…

Wederom regenachtig weer, 21 graden en ongeveer 100 km gereden.

23 augustus

Door Yvonne op 28 augustus 2018 14:04

Weer feest Vandaag! Hilko is jarig, 13 jaar alweer. De dag begint voor hem met ontbijt op bed. Daarna rijden we naar st jacobs waar de grootste farmersmarket is van de regio. We kopen gebak om mee te nemen , proeven locale producten en genieten van de gezelligheid op de markt. Ook blijven we ons verbazen over de leefstijl van de menonieten. Als je hun ziet, is het alsof je terug in de tijd gaat. Zowel qua kledingdracht maar ook qua vervoer. Mooi is het wel om te zien hoe ze samenleven met de “gewone” Canadezen. Vaak werken ze samen in één van de kramen en er wordt volledig rekening gehouden met hun wijze van vervoer; er is een speciale parkeergelegenheid voor de paarden en wagens.

Na de markt rijden we naar Belmont waar we op visite gaan bij kennissen. Drie jaar geleden zijn Hilko en Yvonne samen met Yvonne haar vader 10 dagen bij hen op bezoek geweest. Leuk om weer terug te zijn en we eten en drinken koffie met het zelf meegebrachte gebak voor Hilko zijn verjaardag. Na een burger van de grill nemen we afscheid en gaan we terug naar ons huisje.

25 graden en 250 km gereden

24 augustus

Door Yvonne op 28 augustus 2018 14:06

Onze laatste vakantie dag in Canada. Na een famileberaad besluiten we te genieten van het huisje en de tuin. We Ontbijten, drinken koffie in de tuin, wandelen door het park en eten savonds alsnog Hilko zijn feestmaal. De dag sluiten we af met het laatste potje pesten. De eindstand is: Hilko 584, Imke 634, Yvonne 695 en Sijtze heeft de magische duizendpunten grens overschreden en 1004 punten gescoord… een iemand is niet blij met de punten vermelding in deze blog, ik zal zijn naam er niet bij zetten.

Het was een warme benauwde dag, 27 graden, 0 km gereden.

25 augustus

Door Yvonne op 28 augustus 2018 14:07

Dag van vertrek. We slapen uit, ontbijten tezamen en pakken in. Na een laatste douche sluiten we de deur achter ons en vertrekken richting pearson international airport. We rijden nog een keer langs de dollarama voor wat snacks onderweg. Voor een warme maaltijd gaan we bij de pizza hut langs en met een zeer gevulde maag rijden we door. We zijn ruim op tijd bij de autoverhuur en leveren de auto in. Het is even zoeken naar de juiste terminal maar daar aangekomen blijkt ook deze laatste vlucht vertraging te hebben. Omdat we ruim op tijd zijn, zit er niets anders op dan lang, erg lang te wachten. Wanneer we om 21.20 eindelijk kunnen boarden is het al donker geworden in Toronto. Een prachtig gezicht tijdens het opstijgen, al die lampjes in de stad. Een vlucht van 7.15 uur brengt ons weer terug naar Nederland. Het land met water zonder chloor, lekkere boter en bruin brood met kaas.

25 graden, bewolkt en 100 km gereden

26 augustus

Door Yvonne op 28 augustus 2018 14:17
Weer thuis na een maand!

Vanochtend om kwart over tien zijn we geland op Schiphol. Een prima vlucht van zes en een half uur ipv zeven en een half. Hebben we mooi het uur vertraging weer ingehaald. Geen één van ons vieren heeft echt geslapen in het vliegtuig. We hebben de tijd volbracht met film kijken en boek lezen. Eenmaal aangekomen op Schiphol gaan we vlot door de douane heen, helaas blijkt er een technische storing te zijn bij de bagage band. Tegen twaalf uur hebben we eindelijk de bagage en gaan we met de trein van Schiphol naar Lelystad. Daar staan vrienden met onze auto op ons te wachten. We kopen nog een kop koffie tegen slaapgebrek op de terugweg en rijden naar huis. Rond drie uur zijn we thuis.

Heerlijk om weer thuis te zijn. Het gras staat zo hoog dat we overwegen om het loonbedrijf te bellen ivm de hooi schaarste in Nederland, onze kat is blij maar vindt al die drukte na een maand ook heel vreemd. Ze vlucht naar de overkant van de straat en kijkt lange tijd naar ons huis. Savonds valt ze in een diepe slaap bij ons op schoot.

We kijken als gezin terug op een fantastische reis. We hebben genoten van ons gezin, de natuur, de vriendelijkheid van de Canadezen, het lekker niets moeten en beseffen ons heel goed dat het een voorrecht is om dit te kunnen doen. Natuurlijk is het na een maand ook prima om weer thuis te zijn, ieder zijn eigen ding weer te kunnen doen en je eigen bed en wc blijft tocht het beste...

Reacties

REAGEREN

Fam. Dijkstra

CAMPERREIS WEST-CANADA MET STOPOVER OOST-CANADA

juli/augustus 2018