7 Mei - Naar Vancouver

Door Frans op 01 augustus 2019 14:26

"We zijn gestart", zoals Jeroen Meus zegt als hij weer aan een nieuw gerecht begint. Het blijft een hele zit naar die kant, na 9,5 uur vliegen kom je 1 uur later aan dan dat je vertrokken bent. Wel een lekker lange dag zo.

In het hotel aangekomen even wat relaxen en toen toch nog even naar downtown Vancouver met de metro. Senioren (en als het gunstig uitpakt zijn we dat natuurlijk) half geld, en ze staan nog op voor je ook! Veel fietsers in de metro trouwens. Bij de oversteek van enkele takken van de Fraser rivier vallen de enorme hoeveelheid boomstammen op die er langs de oevers in het water liggen. Ook in Canada is er sprake van ontbossing, hoewel gelukkig er inmiddels grote stukken regenwoud beschermd zijn.

Even wat rondgelopen in Gastown, het historisch district van Vancouver, natuurlijk een terrasje gepikt en nog een hapje gegeten en toen toch maar terug naar het hotel. Om 20:30 uur plat, we hadden het wel gehad.

NB Het shuttle-busje van het Holiday Inn Express Vancouver Airport hotel was vol, we mochten op kosten van het hotel een taxi nemen, prima service! Het hotel ligt 10 minuten lopen van Bridgeport Metro station, goede keuze van Travelhome dus.

8 Mei - On the Road Again

Door Frans op 01 augustus 2019 14:33

Vandaag, woensdag 8 mei de camper ophalen bij Cruise Canada en dan zijn we weer "on the road again" (Zowel het nummer van Willie Nelson als dat van Canned Heat is een van onze favorieten). Natuurlijk heel vroeg wakker na die dag van gisteren, de taxi naar de verhuurder zou om 12 uur komen dus tijd genoeg om het reisschema nog eens door te nemen. En degenen die ons kennen weten al wat er komt, het schema werd helemaal omgegooid! In plaats van eerst Vancouver en dan het rondje tegen de klok in gaan we met de klok mee en zetten we het bezoek aan Vancouver in de wacht. Dit vooral vanwege de weersvooruitzichten in het binnenland en de openingstijden van wat campings aan de zuidkant.

Het ophalen van de camper ging behoorlijk vlot, de lengte (ruim 9 meter) was even wennen maar na 2 stoepranden in een rechterbocht lukte het verder zonder problemen. Onderweg boodschappen gedaan bij Canadian Superstore, daar waren we ruim 2 uur aan kwijt, maar nu kunnen we ook een tijdje vooruit. Het prijsniveau is hier behoorlijk hoog, gelukkig is de euro flink meer waard dan de Canadese dollar. Gestopt op een camping bij Hope, lekker rustig in het bos. Het achteruit steken was wel even lastig, maar dat gaat vast wel wennen.

Afstand gereden 155 km, 28° C

Coquihalla Canyon Campground – Hope

9 Mei - Fraser River

Door Frans op 01 augustus 2019 14:42

Vandaag de hele dag langs de Fraser River gereden, soms laag dan weer hoog boven de rivier. Prachtige rit met regelmatig fraaie uitzichten onder een strak blauwe lucht. Beneden ons regelmatig een kilometer lange trein af en toe verdwijnend in een tunnel.

Gestopt bij Hell's Gate, een nauwe doorgang in Fraser Canyon van zo'n 40 meter breed waar speciale tunnels met vistrappen zijn gemaakt voor de zalmen. Met de kabelbaan (Sky Tram) 150 meter afgedaald naar de onvermijdelijke Gift Shop en Café waar ze prima koffie hadden trouwens.

Langs de weg regelmatig verwijzingen naar de First Nations people zoals ze hier de indianen noemen, meestal onuitspreekbare namen. De rust op de Canadese wegen voelt heerlijk aan, het weinige verkeer dat er is heeft net als wij geen haast.

Gestopt bij Historic Hat Creek ranch, een vroeger Coachhouse, waar nu een openluchtmuseumpje is en een kleine campground. Het museum trok ons niet zo, maar de camping wel, dus zaten we mooi op tijd in de schaduw aan een biertje.

Afstand 250 km, 30°C

Historic Hat Creek – Cache Creek

10 Mei - De beer is los!

Door Frans op 01 augustus 2019 14:53

Na een frisse nacht vanochtend in de zon ontbeten. Daarna weer op weg, richting Clearwater. Eerst even tanken bij een goedkope pomp (omgerekend €1 per liter), we blijven Nederlanders nietwaar. Canada langs de weg is toch anders dan dat van buurland USA. Minder metershoge reclameborden, geen No Cure No Pay van letselschade advocaten, minder fastfood ketens. Het huizenbeeld verschilt niet zoveel, vaak hout of nephout en ook regelmatig een junkyard naast het huis. Het verkeer is rustig, buiten de plaatsen zelfs erg rustig. We zien vandaag veel campers en caravans, waarschijnlijk vanwege vrijdag en de mooie vooruitzichten voor dit weekend. We stoppen voor een mok zelfgebrouwde koffie op een prachtig view point hoog boven Lake Kamloops en maken een praatje met een Australiër. Gisteravond vertelde de camping baas nog dat de Aussies op nummer 1 staan als het om toeristen in Brits Columbia gaat.

Brits Columbia is ondermeer bekend om haar vele watervallen, dus toeristen als we zijn besluiten we om er vandaag een paar te bekijken in Wells Gray Park. We moeten er wel 50 km extra voor rijden over een doodlopende weg (en dus ook weer terug). Het was uiteindelijk de moeite waard! Op al onze reizen door de USA hebben we heel wat bordjes gezien met "Beware, Bear Country", maar beren, ho maar! Vandaag kwam vlak voor ons een beer uit de bosjes om de weg over te steken, maar hij/zij verdween weer razendsnel. Een eindje verder zagen we een beerin en haar 2 jongen op een weiland rondscharrelen. Het zicht werd weliswaar beperkt door een houtwal langs de weg, maar we hebben onze eerste beren!!

De watervallen waren ... watervallen, de 2e viel 140 meter langs wanden van lava naar beneden waar nog een flink pak sneeuw lag. Toch wel bijzonder. Op weg naar de camping sukkelde er nog een coyote de weg over, toch nog vlug genoeg om buiten beeld van de camera te blijven.

Afstand afgelegd 320 km, 32°C

Dutch Lake Resort & RV Park – Clearwater

11 Mei - Blue River

Door Frans op 01 augustus 2019 15:15

Heerlijke dag weer vandaag, buiten in het zonnertje ontbeten met uitzicht over Dutch Lake. Over de Highway 5 naar het noorden. 200 km langs de Thompson River met veel, heel veel groen. Ik moest zo maar ineens denken aan begin jaren 60, toen ik bij Limburgse buren op de Duitse tv de film zag "Het geslacht Björndal, en eeuwig zingen de bossen". Als ze dan maar wel de Lumberjack Song zingen!

Bij Blue River gestopt voor een River Safari, met een jetboot de rivier op in de hoop beren te spotten. Prachtige tocht dat wel, maar beren..... Daarom besloot de bootsman nog tot een extra, spectaculair stukje over de rivier. Bij het café heel veel kolibri's in allerlei kleuren.

In Valemount wat boodschapjes gedaan en op de plaatselijke campground neergestreken met fraai uitzicht op de omringende besneeuwde bergtoppen. Morgen richting Jasper in Alberta.

Afstand afgelegd 204 km, 29°C

IRVin's RV Park & Campground – Valemount

12 Mei - Naar Jasper

Door Frans op 01 augustus 2019 15:20

En alweer stralend weer vandaag! Wat het landschap nog mooier maakt dan het al is. De weg naar Mount Robson (3950 m) heeft regelmatig een hoog ansichtkaart gehalte, door de strak blauwe lucht en de besneeuwde bergtoppen. We stoppen voor korte wandelingetjes naar watervallen (wat zou Canada zijn zonder hen) en drinken koffie op een herinneringsbankje aan de oever van Lake Moose. We rijden de provincie Alberta binnen en daarmee ook een andere tijdzone. Meteen is de dag 1 uur korter. Even later komen we bij de toegang van Jasper National Park, waar we onze toegangspassen (thuis via marktplaats goedkoop aangeschaft, jaja) zichtbaar bij de voorruit aanbrengen. We besluiten om meteen door te rijden naar Wapiti campground en de rest van de dag lekker luierend door te brengen. Midden in het bos, geen voorzieningen (ook geen internet!), dry camping dus.

Afgelegde afstand 125 km 28°C

Wapiti Campground – Jasper

13 Mei - Sneeuw en Ijs

Door Frans op 01 augustus 2019 15:33

Vroeg in het jaar op vakantie gaan heeft ook in Canada zo zijn voor- en nadelen (ook zonder Johan weten we dat). Lekker rustig overal, de toeristenstroom in nog niet echt op gang gekomen, maar in een gebied als de Rocky Mountains is de winter nog niet echt verleden tijd. Jasper en dus ook de campground ligt op zo'n 1000 meter en afgelopen nacht koelde het dan ook flink af richting het vriespunt. En hoewel vanochtend de zon weer volop scheen, kon de korte boks weer terug in de kast. Vandaag gaan we Maligne Canyon en Lake bezoeken, een rit van 50 km over een doodlopende weg, dus ook zo weer terug. Eerst even door Jasper gewandeld en op n terras koffie gedronken (en gebruik gemaakt van hun WiFi). Nietszeggend, keurig plaatsje met veel outdoor winkels.

Maligne Canyon is ruim 50 meter diep en tamelijk smal, op sommige plaatsen niet meer dan 3 meter. De trail langs de bovenrand is goed beveiligd, waardoor het ondanks de steile wanden prettig lopen is. Onze wandeling duurde ongeveer een uur. Overigens, net als in de USA is de infrastructuur prima in orde hier, goede parkeervoorzieningen en overal openbare toiletten.

Aan het einde van de weg ligt Maligne Lake, azuurblauw en omgeven door bergtoppen van zo'n 3000 meter. Alleen het azuurblauw was wel wit, het meer was nog stijf bevroren. We wilden een trail lopen van 3 km, maar na ruim 1 km zijn we omgekeerd, te veel sneeuw en ijs op het pad. Toch zeker de moeite waard, langs de weg ook hier veel waarschuwingen voor wild, nou mooi niet dus...

In Jasper bij de lokale brouwerij nog een prima stout genuttigd en gezellig zitten kletsen met een Engels koppel. Terug naar de camping voor nog een nachtje dry camping. De accu's van de camera kunnen we daar opladen in het sanitair blok, eerlijk volk allemaal op de natuurcampings!

Tijdens het eten kwamen nog enkele Elks (Wapiti herten) op slechts enkele meters van onze camper voorbij gewandeld, relaxed grazend. Toch nog wild gezien vandaag!

Afstand afgelegd 110 km, 25°C

Wapiti Campground – Jasper

14 mei - Icefields Parkway

Door Frans op 01 augustus 2019 15:55

De Icefields Parkway tussen Jasper en Banff is zo'n 230 km lang en geldt als de mooiste route van Canada. Aangezien we van Canada nog niet zo heel veel gezien hebben kan ik daar niks van zeggen maar mooi is ie zeker! Ontzettend mooi zelfs, ook met zoals vandaag bewolkt weer. Indrukwekkende scherp afgekante bergen, vaak meer dan 3000 meter hoog boven de oneindige bossen geven je het idee dat je van de ene ansichtkaart in de andere rijd. Daar doet de zwaar bewolkte lucht weinig aan af.

De waarschuwingsborden staan er dan toch niet voor niks, we zien zowaar 3 fouragerende beren in de bosrand langs de weg! Eentje kunnen we zelfs fotograferen en filmen.

Vandaag weer diverse watervallen te zien, waarvan de Athabasca Falls de indrukwekkendste is. En altijd en overal zijn er van die halve zolen die denken dat de waterdruppels veel mooier op de foto komen als je voorbij het hek op de rand van de klif gaat staan. Bizar.

Halverwege bij de Columbia Icefields slaat dan toch de regen toe. We zijn nog wel net op tijd voor een wandeling naar de voet van de Athabasca gletsjer, op dat moment wat lichte druppels meer nog niet. Wat een indrukwekkend en fantastisch landschap. We worden er stil van.

Op deze hoogte ligt nog veel sneeuw en de meeste zijwegen naar de wandelgebieden zijn dan ook gesloten. De azuurblauwe of opaalgroene meren zijn dan ook hier allemaal nog grotendeels bevroren, maar leveren toch fraaie plaatjes op.

Een half uurtje later is het gelukkig weer droog en bereiken we Lake Louise, het plaatsje dan waar we neerstrijken op de camping van Banff National Park.

Afstand afgelegd 230 km 12°C

Lake Louise Campground – Lake Louise

15 Mei - Naar Banff

Door Frans op 01 augustus 2019 16:09

De Rocky Mountains hebben niet veel plek om wegen aan te leggen, evenmin is er veel ruimte voor spoorwegen. De camping bij Lake Louise ligt dus naast de spoorlijn, de toegangsweg kruist de spoorlijn, dus daar is een overweg. En wat doen treinen in Noord Amerika bij overwegen? Jawel, flink hard fluiten. Iedere 2 uur een trein, dat levert dus een flink onderbroken nachtrust op. Gelukkig schijnt de zon deze ochtend, dat maakt weer veel goed.

Eerst maar naar Lake Louise, het meest gefotografeerde meer van Canada. Dat ligt flink hoog, dus we hebben weinig hoop op opaalgroen water. Vier parkeerplaatsen vol met voertuigen, dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Her en der nog flinke bulten sneeuw en inderdaad een mooi wit bevroren meer. Met een foeilelijk hotel, Chateau Lake Louise. En vele tientallen Aziaten, van die selfie kikkers!

We rijden richting Banff en maken onderweg een uitstapje naar Johnston Canyon. Ook al weer druk. We wandelen naar de eerste van de zes watervallen over een pad dat gedeeltelijk hoog boven de rivier tegen de wand van de canyon is bevestigd, maar wel goed beveiligd met een stevig hekwerk. Het wordt wel een waterval vakantie op deze manier!

De rit naar Banff is opnieuw een van grote schoonheid zeker nu de zon volop schijnt. Prachtig weer die bergpieken boven al dat groen. Hier zie je trouwens beduidend minder bruine bomen dan bij Jasper, daar is al ruim 50% aangetast door de Pine Beetle en dus ten dode opgeschreven.

We zijn al vroeg bij de camping, boeken een plek voor 2 nachten en besluiten om het verder vandaag voor gezien te houden. Biertje, boek, verder niks meer vandaag. Morgen eens kijken of we ergens internet kunnen vinden.

Afstand afgelegd 95 km 18°C

Tunnel Mountain Village II Campground – Banff

16 mei – Banff

Regenachtig vandaag en koud. Eerst maar naar Banff, waar een parkeerplaats vinden nog niet meevalt (zo'n lange bak heeft ook zo z'n nadelen). Het plaatsje oogt netjes Engels, niet veel bijzonders maar wel gezellig druk. We drinken uitstekende koffie en kunnen meteen het wereldwijde web op.

De rit naar Sulphur mountain en de warmwaterbronnen was tevergeefs, door werkzaamheden weinig parkeerruimte en die was ram vol.

Het uitstapje naar Historic Cave and Basin museum viel wat tegen. De grot met warmwaterbron is het begin van het Canadese National Park systeem, het geheel was erg gericht op de jeugdige bezoekertjes. Maar toch maar even een T-shirt en sweatshirt gescoord, dat dan weer wel. En Toiny natuurlijk het onvermijdelijke linnen theedoekje.

Het is inmiddels wel droog, al blijven de wolken verdacht laag hangen. We lopen een korte maar mooie trail op Tunnel Mountain met prachtige uitzichten op de vallei van Bow River en enkele hoodoo's.

We rijden nog naar Lake Minnewanka en Two Jack Lake, beide niet meer bevroren, joepie!! Het laatste met een fraaie opaalgroene kleur en prachtige weerspiegeling van de boen en bergen. Onderweg nog enkele overstekende Long Horn Sheep en twee grazende jonge Elks. Ondanks het druilerige en sombere weer zijn we allebei blij dat we deze dag hier doorgebracht hebben ipv verder te rijden.

Afstand afgelegd 61 km 8 °C

Tunnel Mountain Village II Campground – Banff

16 Mei - Banff

Door Frans op 01 augustus 2019 19:47

Regenachtig vandaag en koud. Eerst maar naar Banff, waar een parkeerplaats vinden nog niet meevalt (zo'n lange bak heeft ook zo z'n nadelen). Het plaatsje oogt netjes Engels, niet veel bijzonders maar wel gezellig druk. We drinken uitstekende koffie en kunnen meteen het wereldwijde web op.

De rit naar Sulphur mountain en de warmwaterbronnen was tevergeefs, door werkzaamheden weinig parkeerruimte en die was ram vol.

Het uitstapje naar Historic Cave and Basin museum viel wat tegen. De grot met warmwaterbron is het begin van het Canadese National Park systeem, het geheel was erg gericht op de jeugdige bezoekertjes. Maar toch maar even een T-shirt en sweatshirt gescoord, dat dan weer wel. En Toiny natuurlijk het onvermijdelijke linnen theedoekje.

Het is inmiddels wel droog, al blijven de wolken verdacht laag hangen. We lopen een korte maar mooie trail op Tunnel Mountain met prachtige uitzichten op de vallei van Bow River en enkele hoodoo's.

We rijden nog naar Lake Minnewanka en Two Jack Lake, beide niet meer bevroren, joepie!! Het laatste met een fraaie opaalgroene kleur en prachtige weerspiegeling van de boen en bergen. Onderweg nog enkele overstekende Long Horn Sheep en twee grazende jonge Elks. Ondanks het druilerige en sombere weer zijn we allebei blij dat we deze dag hier doorgebracht hebben ipv verder te rijden.

Afstand afgelegd 61 km 8 °C

Tunnel Mountain Village II Campground – Banff

17 Mei - Terug naar het westen

Door Frans op 01 augustus 2019 20:03

Het meest oostelijke punt van deze vakantie hebben we bereikt, vanaf nu trekken we weer richting west. Maandag is het hier Victoria Day, vanaf vandaag heeft zo ongeveer iedereen een lang weekend en trekt er op uit. Drukte is dus te verwachten en alle campings in de parken vol. We zullen wel zien waar we terecht komen.

We moeten eerst terug naar Lake Louise, een stuk ervan doen we via de route parallel aan de snelweg, lekker rustig.

We rijden Highway 1 door Yoho National Park waar we wat uitstapjes willen maken. Tsja, dat valt tegen, bordjes Closed/Fermé verhinderen dat. Bij het Visitor Center horen we dat de sneeuw pas laat aan het verdwijnen is dit jaar en dat daardoor nog veel wegen en trails gesloten zijn. Maar Emerald Lake is wel toegankelijk en dat is werkelijk een beauty!! Prachtige kleur, stil water met geweldige weerspiegeling van bossen en bergen. Het café bij het meer is open en daar gaan we ons te buiten aan een typisch Canadees gerecht: poutine. Al dan niet gekruide (in ons geval Cajun) frieten met daarover kaas. Een portie voor ons tweeën was genoeg, lekker.

Nog een stop bij een Natural Bridge over de Kicking Horse River en dan op zoek naar een camping. Probleemloos eentje gevonden zowaar met Wifi!

Voor morgen de route uitgestippeld en een camping gereserveerd, niet zo ons ding maar in dit drukke weekend wel zo praktisch.

Afgelegde afstand 194 km 18°C

Campers Haven RV & Tent Park – Donald (geen aanrader)

18 Mei - Regen en regenwoud

Door Frans op 01 augustus 2019 20:11

Weer een koude nacht en bij het wakker worden regenachtig weer. We blijven wat langer liggen en douchen in de camper, het camping sanitair is nogal ouwe meuk.

We stoppen op Rogers Pass in Glacier NP, bezoeken het Visitor Center en zetten onze horloges een uur terug, we zijn zojuist weer een tijdgrens gepasseerd, de dag duurt vandaag een uurtje langer. We krijgen te horen dat er net vanaf vandaag een aantal trails weer geopend zijn die ook op ons lijstje staan. Komt dat even mooi uit. De eerste twee liggen in een stuk van het binnenlandse regenwoud in Glacier NP, Hemlock Grove boardwalk en Giant Cedar boardwalk (de Drifters bedoelden volgens mij toch een heel andere boardwalk). Tijdens de (korte) wandelingen is het gelukkig zo goed als droog, hoewel het heet toch niet voor niets Regen​​Woud. Prachtige stukken natuur, kwetsbaar voor de oprukkende aanwezigheid van mensen en daarom tegenwoordig goed beschermd.

Daarna in Mount Revelstoke NP een stuk Wetlands met een aparte begroeiing, de Skunk Cabbage. Normaal zie je wetlands vanaf de zijkant of van boven, hier loopt alweer een boardwalk er dwars doorheen.

We doen wat inkopen in het plaatsje Revelstoke en rijden daarna over een zeer rustige weg richting zuid. Onderweg nog 2 beren aan de rand van de weg, die er snel vandoor gaan. Verderop een oversteek van 20 minuten met een veerpont over een flinke plas water. Alle binnenlandse veerboten zijn gratis in BC, wat een service. Nog een uurtje en we zijn op de camping waar we van de beheerster een werkelijk prachtige plek krijgen met uitzicht over het meer en de bergen. De mooiste plek van deze vakantie tot nu toe.

Afstand afgelegd 262 km 8 – 15°

Burton Historical Park Campground – Burton

19 Mei - Touristje spelen

Door Frans op 01 augustus 2019 20:19

De zon schijnt volop als we wakker worden. Zondag, dus ontbijt speciaal: bacon and eggs. We doen het rustig aan, een mooie afwisselende route vandaag. We steken weer met een pont het Arrow Lake over en rijden dan in richting Noord. Dan weer door bos, dan weer door een brede vallei, omhoog, omlaag, langs een diepe canyon of langs een kabbelende rivier.

Wat vinden we van Canada en de Canadezen ten opzichte van de zuiderburen? Qua plaatsen en wegenstructuur lijkt er niet veel verschil, ook de vrijetijdsbesteding komt veel overeen. Al zie je hier weinig van die grote bus campers of Fifth Wheelers die er in de States zoveel rondrijden. Wel vinden wij allebei de Canadezen minder toegankelijk dan de Amerikanen. Wat terughoudend en minder snel genegen tot een praatje (uitzonderingen daargelaten). Niet vriendelijk, maar ook niet echt onvriendelijk, misschien zijn er ook wel erg veel buitenlandse toeristen in dit gebied.

Als we op vakantie zijn doen we vaak van die dingen die we thuis niet zo snel zullen doen, zoals zo'n kneuterig openluchtmuseumpje bezoeken. Vandaag bezoeken we dus de o'Keefes Ranch. Midden 19e eeuw trekken een paar cowboys met wat koeien (zo'n 10.000) van Oregon naar het Okanaga meer, claimen een stuk grond en binnen de kortste keer verrijst er een complete gemeenschap inclusief kerk, school en General Store. Over de oorspronkelijke bewoners wordt natuurlijk in dit museum met geen woord gerept. Al met al toch wel een leuk museum, en we kregen ook nog gratis koffie met een cookie (we keken blijkbaar wat sip toen we hoorden dat het café gesloten was en toen werd ons op het terras toch koffie geserveerd. Dus hier dan weer wel heel vriendelijk!)

We strijken neer op een grote camping aan Wood Lake, met jachthaven en Pub. Daar drinken we op het terras een lekkere ongefilterde IPA en nuttigen daarna nog een heerlijke fish and chips.

Een leuke, rustige en ontspannen dag vandaag zonder spectaculaire hoogtepunten.

Afstand afgelegd 215 km 23°C

Wood Lake RV Park and Marina – Lake Country

20 mei – Na zonneschijn komt regen

Door Frans op 02 augustus 2019 13:02

Zo'n dag hoort er ook bij, het begin is uitstekend, het einde wat minder.

Korte boks weer vandaag! We rijden richting Kelowna en het is behoorlijk druk op de weg. Daardoor krijgt het uitzicht wat minder aandacht dan het verdient. In Kelowna mis ik de afslag naar het centrum waar Toiny een beschilderde totempaal wil bekijken, we besluiten gezien de drukte maar niet om om te keren en rijden rustig verder. Als je in Canada eenmaal van de hoofdroute afgaat wordt het meteen een stuk rustiger. Zo ook hier. Dit gebied is vooral bekend vanwege de wijnbouw en fruitteelt, wat aan de vele borden en talloze (nu nog meestal gesloten) verkooppunten te zien is. We rijden vandaag door enkele prachtige valleien, zeer afwisselend, met vaak geweldige uitzichten. Dan weer breed, dan weer smal met hoge bergwanden. Regelmatig een verstild meer met een enkel bootje of wat vissers.

We gaan even van de weg af in een van de weinige plaatsen, Summerland om koffie te drinken. Vandaag is het Victoria Day, een nationale feestdag, iedereen heeft vrij en alles is dus gesloten. Behalve dan het lokale café waar het nog best druk is. We drinken op het terras een uitstekende koffie en laten ons maar weer eens verleiden door dit keer een homemade pecan-caramel koek. Er is hier in al die kleine plaatsjes altijd wel een huisvrouw te vinden die zich thuis wezenloos bakt om dan het resultaat in een plaatselijk café of benzinestation te verkopen. Kom daar bij ons maar eens om, de VWA staat binnen de kortste keren op de stoep om alles in beslag te nemen en een boete uit te delen.

De volgende stop is de Keremeos Gristmill, een historische watermolen (het zal toch niet waar zijn...). Een molen uit eind 19e eeuw met drie walsen, een graanreiniger, drie elevatoren en een buil (zeef), alles aangedreven via poelies en riemen en in een klein gebouwtje gepropt. Gedeeltelijk nog werkend, de rest wordt stap voor stap gerestaureerd door één (!!) vrijwilliger. Boeiend om te zien en te luisteren naar de verhalen van de enthousiaste molenaar (wiens voorouders uit Nederland kwamen om in Nieuw Amsterdam te gaan wonen!). Er loopt nog een jong stel rond, zij vertelt terloops dat ze uit Tsjechië komt en dat haar broer in Eindhoven studeert! Small World.

We willen in Manning Provincial Park overnachten en eventueel daar nog een korte wandeling maken. Maar wat er al een tijdje aan dreigt te komen gebeurt ook, het begint te regenen en niet zo'n beetje ook. Het komt met bakken uit de lucht. Van wandelen komt zo dus niks, we rijden daarom door naar Hope en pakken daar een camping aan de oever van de Fraser River. We staan nu een paar kilometers verwijderd van de plek waar we de eerste nacht doorgebracht hebben. De lus is rond, morgen gaan we naar Vancouver om daar de veerboot naar Vancouver Island te nemen en rijden we naar Victoria.

Afstand afgelegd 320 km 23 – 14°C

Telte-Yet Camp Site – Hope

21 Mei - Naar Vancouver Island

Door Frans op 02 augustus 2019 13:07

Vandaag een 'verplaatsing dag', we rijden ongeveer 2 uurtjes naar de veerboot in Tsawwassen ten zuiden van Vancouver en varen dan (na ongeveer drie kwartier wachten) in zo'n anderhalf uur naar Vancouver Island. Lekker weertje, zonnetje, rustig water, we zitten achter een glazen windscherm op het dek lekker te relaxen. Bij Victoria vinden we een plek op camping Fort Victoria, van hieruit is er een zeer regelmatige busverbinding naar het centrum, maar dat is voor morgen. Nu lekker in het camping stoeltje met een blikje en een nootje.

Vandaag maar eens wat feitjes over 'onze' camper. Bevalt het zo'n grote (30 voet=9 meter)? Ja, er is veel ruimte en dat is natuurlijk comfortabel. Zou een kleinere vervelend zijn geweest? Nou nee. Uit ervaring weten we dat je met de gemiddelde maat (25 voet=7,5 meter) prima met z'n tweeën uit de voeten kunt en parkeren in plaatsjes en manoeuvreren is daarmee wat gemakkelijker. Deze bak die we nu hebben rijd overigens wel erg soepel. De V10 6.8 liter motor met automaat trekt de boel met gemak ook in de bergen en de cruise control (ik denk in 90% van de afstand gebruikt tot nu toe) is een genot. Het verbruik valt tot nu toe niet tegen, 25 liter op 100 km tegen een gemiddelde benzineprijs van € 0,91. Achteruit inparkeren op campings gaat ook prima, natuurlijk wel met hulp van parkeermanager Toiny.

Afstand gereden 165 km 20°C

Fort Victoria RV Park – Victoria

22 Mei - Victoria

Door Frans op 02 augustus 2019 13:11

Land of hope and gloria, Land of my Victoria zongen de Kinks ooit, maar ze zullen het wel niet over dit stadje gehad hebben (lol).

Op wat pubs en de vele mooi gevulde hanging baskets na heeft het stadje weinig Engels. Ikzelf vind het echt Amerikaans aandoen, brede rechte straten en veel rechte stenen gebouwen met platte daken van rond 1900. Als ze in Canada iets historisch noemen is het meestal niet ouder dan 100 tot 150 jaar, maar goed zo zijn wij in Europa ook ooit begonnen.

Chinatown stelt niet veel voor, 2 of 3 straten met voornamelijk eettentjes. Leuk is de baai, waar niet alleen veel kleurige watertaxi's varen maar er ook een druk verkeer is van landende en stijgende watervliegtuigjes. Heel bijzonder, dat zie je in Europa niet.

Het centrum is redelijk compact maar we lopen stiekum toch nog flink wat kilometers. We bewonderen in het parkje bij het BC museum nog een aantal originele totempalen. Deze werden ooit gesneden uit cederhout en daarna beschilderd door de First Nations people (indianen).

Fishermans Warf is natuurlijk een echte "tourist trap", maar we drinken er een prima biertje bij leuke muziek van een straatmuzikant.

Vervoer van en naar de stad is goed geregeld, op een paar minuten lopen vanaf de camping is een bushalte waar iedere 12 minuten een bus richting centrum gaat. Een dagkaart kost $5 (€3,30) en op de terugweg roept de chauffeur ook nog wanneer we er uit moeten.

Een leuke dag, de hele tijd zonnig en warm, korte boksen weer!

Afstand gereden 0 km, 22°C

Fort Victoria RV Park – Victoria

23 mei – Totempalen en muurschilderingen

Door Frans op 02 augustus 2019 13:19

Vandaag gaat het richting Tofino, eerst een stuk Noord en dan dwars het eiland over naar het Pacific Rim NP.

De eerste stop is het stadje Duncan. Hier staat door door de hele plaats verspreid een grote verzameling totempalen. Voor het gemak van de toerist is de route middels geschilderde voetstappen op het trottoir uitgezet, wel zo handig. Dat er op Vancouver Island ook veel Nederlandse toeristen komen wordt ons duidelijk gemaakt door de vriendelijke uitbaatster van een koffietentje die "dank je wel" zegt. De totempalen zijn boeiend om te zien, het moet toch heel wat werk in zitten om ze uit een cederboom te snijden/hakken.

We vullen hier voor de laatste keer deze vakantie onze voorraad levensmiddelen nog wat aan en rijden verder richting Chemainus. Hier zijn heel veel muurschilderingen te bewonderen, het waarom ontgaat me maar leuk is het wel. Maakt zo'n plaatsje wel meteen een stuk gezelliger en het levert natuurlijk door al die toeristen ook nog extra inkomsten op.

De oversteek naar de westkant van het eiland is een prachtige route, majestueuze bergen, prachtige meren en het vele groen wordt onderbroken door het geel van talloze uitbundig bloeiende bremstruiken. Haast moet je hier niet hebben, daar leent de weg zich niet voor. Zeker niet omdat er op een nauwe pas gewerkt wordt aan de weg en waar we dan ook 40 minuten moeten wachten voor we er door mogen. Uiteindelijk komen we toch op de camping aan midden in het regenwoud, helemaal volgeboekt maar gelukkig hebben we gisteravond nog een plaatsje kunnen reserveren voor 1 nacht, het weekend zat al helemaal vol.

Afstand afgelegd 295 km 23°C

Green Point Campground – Long Beach

24 mei – Het regenwoud

Door Frans op 02 augustus 2019 13:23

Gematigd regenwoud heet het gebied hier. Heel bijzonder voor ons, West Europeanen. En er dan ook nog midden in mogen kamperen. De eerste keer trouwens dat onze extra lange camper een probleempje opleverde: de plaats was welliswaar meer groot genoeg, het insteken was behoorlijk lastig door de smalle ingang en wat in de weg staande bomen. Maar we kwamen erin en we komen er deze ochtend ook weer uit.

Vanochtend eerst maar naar het plaatsje Tofino, rustig wat rondwandelen, bij de lokale bakkerij eindelijk weer eens een fatsoenlijk brood kopen en daar alweer een prima koffie op het (alweer) zonnige terras. We maken een praatje met de dominee(!) die wel benieuwd is waar we vandaan komen en ons van harte welkom heet in dit prachtige land. Misschien ziet hij verloren zielen in ons, maar daar hebben we het verder niet over gehad.

We bezoeken een uitkijkpunt waar ooit ten tijde van de Koreaanse oorlog een radar station stond, wandelen naar een strand (maar ja een strand is een strand) en lopen dan een magnifieke trail door het regenwoud. Wonderbaarlijk, wat een chaos daar. Overal omgevallen begroeide bomen, struiken, planten en mos, heel veel mos. Enorme cederbomen, waaronder een ruim 800 jaar oud exemplaar. Ondoordringbare, manshoge onderbegroeing, en woest krassende en roepende (voor ons onzichtbare) vogels. Alleen al deze wandeling is het bezoek aan dit eiland meer dan waard. Een geweldige ervaring!

In Ucluelet zetten we de camper op een mooie plek met uitzicht op het water en wandelen richting centrum om bij de bijna lege jachthaven neer te strijken op het helemaal lege terras. De glazen lokaal bier zijn (in ieder geval in het begin) niet leeg. Wat later hebben we nog een leuk gesprek met vader en zoon, pa uit Toronto en zoon tegenwoordig uit Victoria. Een van de kennissen van Pa is nog ooit babysit geweest van de kleine Neill Young, zoiets schept natuurlijk meteen een band! "He's nog aging very graciously" waarop ik antwoord: "But he still rocks" en daarna gaan we als vrienden uit elkaar.

We kijken nog even naar een oud, opgeknapt scheepje, waar de eigenaar de voeten koelt in het water, het ene stickie na het andere rokend (legaal in Canada sinds najaar 2018!) en de rest van de wereld waarschijnlijk het beste wenst en wandelen terug richting campground.

Morgen weer naar het vasteland, de veerboot is geboekt, de camping in Vancouver vastgelegd, nog 2 dagen te gaan en dan is deze vakantie helaas al weer voorbij.

Afstand afgelegd 95 km, 22°C

Ucluelet Campground – Ucluelet

25 mei – Terug naar Vancouver

Door Frans op 02 augustus 2019 13:28

De laatste twee dagen zijn aangebroken, maandagmiddag vliegen we weer naar huis. Maar eerst nog van Vancouver Island af zien te komen! De meeste overtochten voor vandaag hadden toen ik gisteren keek al geen plaats meer voor een camper. Die moeten vanwege de hoogte op het vrachtwagendek. Ik heb de overtocht gereserveerd van 15:15 zodat we om ongeveer 17:15 weer op het vasteland zullen zijn.

We rijden op tijd weg, dit vanwege forse werkzaamheden aan de enige weg die vanaf de Pacific Rim naar de oostkant voert. Op de heenweg hebben we drie kwartier stil gestaan, vandaag slechts 10 minuten! Het is bewolkt en even later begint het lichtjes te regenen. Toch stoppen we bij Cathedral Grove, een bos met heel veel oude Douglas sparren, de oudste ruim 800 jaar, de meeste zijn ongeveer 300 jaar!

Opnieuw een prachtige trail en het is zowaar even droog. Majestueus dit bos, meer kan je er niet van maken. De oudste boom heeft een omtrek van 9 meter en is 76 meter hoog. Je wil dit allemaal graag vastleggen, maar dat is toch wel verdomd lastig. Maar de foto's helpen straks wel bij het herinneren, daar zijn ze tenslotte ook voor bedoeld. Als er naast het pad een omgevallen boom op de grond ligt zie je pas goed hoe hoog deze bomen zijn.

Daarna rustig verder richting veerhaven bij Nanaimo. Het weer knapt alweer op, de overtocht is zeer kalm en we passeren nog een bijzonder fenomeen. Voor ons in de Straat van Georgia zien we een messcherpe scheiding tussen blauw water en grijs-gelig water! Tot hier komt de uitstroom van de Fraser River die vanaf de gletsjers sediment meevoert tot ver in deze zeestraat. We geloven bijna onze ogen niet, werkelijk wonderbaarlijk om te zien!

Eenmaal weer op het vasteland rijden we met behulp van de navigatie op de telefoon naar de camping, dwars door Vancouver waar het rond deze tijd ook op zaterdag behoorlijk druk is. Nog 2 nachtjes in de camper, dan is het alweer voorbij, zucht...

Afstand afgelegd 240 km, 14-20°C

Capilano River RV Park – West Vancouver

26 mei – Vancouver, het slot resumé

Door Frans op 02 augustus 2019 13:38

De laatste dag, voordat we morgen de camper inleveren en terugvliegen. Prachtig weer! We gaan met de bus richting stad en wandelen een beetje zigzaggend door Gastown, het historisch centrum van Vancouver. Bij de Steamclock is het net 12 uur, dus we kunnen nu de hele riedel beluisteren. Tijdens het zigzaggen komen we per ongeluk in een wijkje waar de daklozen zich verzamelen, niet iets om echt blij van te worden, deze downside van zo'n grote stad. Op Victory Square is een happening aan de gang van allerlei vrijwilligers organisaties met muziek, dans en gratis fruit en cupcakes. Na (alweer) een heerlijke IPA pakken we de bus naar het Stanley Park waar het lekker druk is, maar omdat het park zo enorm groot is merk je daar weinig van. Natuurlijk de totempalen bekeken waar het park zo bekend van is. We wandelen terug om in Westend op Robson street (bedankt voor de tip Marjo) de vakantie af te sluiten met een terrasje bij de Irish Pub.

Er zijn mensen die het heerlijk vinden om steeds terug te gaan naar de plekken die ze al kennen en leuk vinden. Prima natuurlijk, ieder zijn ding, maar wij behoren daar niet toe. Wij vinden het juist leuk om steeds nieuwe plekken te ontdekken en ons te laten verrassen. Deze vakantie paste daar dan ook weer volledig in, behalve het rijden en kamperen met een camper was alles nieuw en wat hebben we er weer van genoten! Sommige dingen vielen wat tegen, zoals de bevroren meren in de Rockies (we hadden ze liever azuurblauw gezien) maar daar was gemakkelijk over heen te komen. Hoogtepunten waren de ansichtkaarten van de Icefields Parkway, de wandelingen in Glacier NP en in het regenwoud van de Pacific Rim. En niet te vergeten de beren langs de kant van de weg!

O ja, sinds oktober vorig jaar is canabis gelegaliseerd in Canada en dat zul je weten ook. In de grotere plaatsen hangt op veel plaatsen een dikke wietwalm en zie je overal jongeren met een stickie in de hand. Onze Manus zou het geweldig hebben gevonden.

Afstand afgelegd 0 km, 24-28°C

Capilano River RV Park – West Vancouver

Totale afstand afgelegd tijdens deze trip 3406 km, hiervoor 790 liter benzine getankt.

Reacties

REAGEREN

Familie Tullemans

CAMPERREIS WEST-CANADA

mei 2019