Voorbereiding reis

Door Maarten op 04 juni 2019 10:54

Na een lange voorbereiding gaat de reis dan eindelijk bijna beginnen! Met Air Transat vliegen we eerst naar Toronto, hier blijven we een paar dagen. Vervolgens vliegen we door naar Calgary om een camperreis door West-Canada te maken.

Voorbereiding reis II

Door Maarten op 05 juni 2019 12:10

Gisteren hebben we de laatste excursies gereserveerd, zo gaan we in Toronto o.a. met de City Sightseeing bus mee.

Nog even wachten en dan gaat het avontuur met de twee CanaDream campers beginnen!

Dag. 1 Amsterdam - Toronto

Door Maarten op 16 juni 2019 11:48

Gisteren was het dan eindelijk zover! Om 03.30 werden we opgehaald door de schiphol taxi. Zoals verwacht waren we ruim op tijd voor onze vlucht met Air Transat, we vertrokken om 09.00 uur.

Na een goede vlucht zijn we rond 11 uur lokale tijd in Toronto aangekomen. Ook bij de douane ging alles soepel en we waren dan ook zo met onze huurauto onderweg naar Toronto downtown! Nu is de vakantie écht begonnen.

Voor de lunch hebben we Jack Astor’s uitgekozen op Yonge Dundas Square. Hier ben ik vorig jaar ook al eens wezen eten en dat was goed bevallen. De lekkere nacho’s staan gelukkig nog op de kaart! Na de lunch lopen we wat door het Eaton Center en lopen we naar het Toronto sign.

’s Avonds liggen we allemaal vroeg in bed, we zijn vermoeid van de lange dag. Morgen willen we met de hop on hop off bus meegaan naar o.a. de CN Tower.

Ik ben benieuwd!

Dag 2. Toronto

Door Maarten op 17 juni 2019 13:36

Gisteren was onze eerste dag in Toronto. Na een goed ontbijt zijn we naar Yonge Dundas Square gelopen. Hier vertrok de hop on hop off bus.

Deze bus bracht ons langs verschillende enorme woontorens, Casa Loma en verschillende universiteiten. Bij stop 11 zijn we voor de eerste keer uitgestapt, dit was bij Chinatown en Kensington Market. Dit was ook meteen de koffiestop. Kensington Market is een leuk gebied met verschillende alternatieve winkeltjes en restaurantjes, ook kom je hier verl street art tegen.

Na de koffiestop zijn we doorgegaan naar de CN Tower. Gelukkig was het hier niet zo druk en waren we snel boven. We hadden tickets gekocht voor het standaard observation deck, en voor de skypod, nog nét iets hoger. Een schitterend uitzicht over de stad was het resultaat.

Vervolgens hebben we de route met de bus afgemaakt en daarna snel wat gegeten bij de 3 Brewers op Yonge street. Prima eten voor een prima prijs!

het weer was redelijk zonnig vandaag wat een mooie zonsondergang zou kunnen betekenen. Hiervoor hebben we Centre Island uitgekozen, met de ferry zijn we hier in 10 minuten. We hebben een schitterend uitzicht over de skyline!

Excursie: Hop on Hop off bus Toronto: $35 per persoon

Excursie: CN Tower: $ 53 per persoon

Dag 3. Niagara Falls

Door Maarten op 18 juni 2019 15:19

De dag begon met een autorit van ruim 2 uur van Toronto naar de Niagara Falls. Onderweg gestopt voor koffie bij Tim Hortons. Het weer zag er goed uit, rond de 20 graden met zon. Rond 10 uur kwamen we aan bij de Falls.

Bij het Table Rock welcome centre hebben we onze Adventure pass opgehaald. Met de groene bus zijn we vervolgens naar de White Water Walk gegaan, een prima opwarmer voor het natuurgeweld dat ons daarna te wachten stond.

De White Water Walk is een wandeling van max. 30 minuten langs ‘rapids’ van de hoogste categorie. Golven van 3 tot 5 meter hoog op de rivier.

Vervolgens namen we de bus terug naar de Hornblower Cruise stop. Met de lift gingen we naar beneden en kwamen we aan bij het vertrek van de boot. Nadat we onze schitterende rode ponchos aangetrokken hadden konden we meteen de boot op. Nu zagen we de Niagara Falls van echt dichtbij!

Wat een indrukwekkende ervaring was dat, de enorme hoeveelheid water die daar naar beneden komt is ongekend. Het opstuivende water gaf iedereen op een op de boot een flinke shower en we hadden het geluk om ook nog een golfje mee te pakken.

Vervolgens zijn we teruggelopen naar het Welcome Centre. Onderweg hebben we nog verschillende stops gemaakt om foto’s te maken. Helaas was er voor de Zipline en de Journey behind the falls een wachtrij, deze hebben we overgeslagen.

Rond 16 uur was het tijd om terug naar Toronto te rijden. We wilden namelijk nog graag naar de honkbalwedstrijd van de Blue Jays gaan kijken. Aangekomen bij het stadion tickets gekocht voor de wedstrijd, er was nog voldoende plek in het stadion voor ruim 50.000 mensen.

De tegenstander was Los Angeles Angels. Het ging redelijk gelijk op, op een rondje na, hierin haalde de LAA 7 punten wat onoverkomelijk bleek. Anyway, het was een leuke ervaring.

Excursie: Adventure Pass Niagara Falls: $65 per persoon

Excursie: Tickets Blue Jays $35 per persoon

Dag 4. Toronto - Calgary

Door Maarten op 27 juni 2019 7:46

Vanavond vliegen we naar Calgary waar we morgen onze campers op zullen halen. Om 20.00 uur vertrekt onze vlucht met Air Transat. 

Overdag gaan we naar het Eaton Centre, een enorm winkelcentrum van meerdere verdiepingen gelegen naast Yonge Dundas Square. Nadat we de nodige aankopen gedaan hebben vertrekken we naar St. Lawrence Market. 

St. Lawrence Market is een soort overdekte foodhall met verschillende soorten eten. Een leuke stop voor we naar het vliegveld rijden.

Precies op tijd zijn we op de luchthaven voor onze vlucht naar Calgary. Na een vlucht van ruim 3 uur en 45 minuten komen we om 22.00 uur lokale tijd aan in Calgary.

Met de shuttle gaan we naar ons hotel waar we morgenochtend door CanaDream opgehaald zullen worden. 

Hotel: Radisson Calgary Airport East

Prijs: 104 Euro per nacht

Ligging: Nabij Calgary International Airport

Faciliteiten: WIFI, fitness, zwembad, bar, restaurant

Dag 5. Camper ophalen - Banff

Door Maarten op 27 juni 2019 7:52

We worden om 09.30 uur opgehaald door CanaDream en naar het verhuurstation in Calgary gebracht. 

Nadat we de campers geinspecteerd hebben en alle papieren ondertekent hebben vertrekken we dan eindelijk!

Eerste stop is de Canadian Superstore. Aangezien we met 6 personen zijn hebben we de nodige boodschappen nodig. Nadat de hele kar vol ligt en we voor ruim 400 dollar aan boodschappen gedaan hebben rijden we naar de camping in Banff. 

Komende twee nachten staan we op Tunnel Mountain Village II. Rond 18.00 uur hebben we alles uitgepakt in de camper en gaan we eten.

Na het eten steken we het kampvuur aan en hier blijven we de rest van de avond zitten. 

Morgen gaan we Banff en omgeving ontdekken. 

Afstand: Calgary - Banff 140 KM

Camping: Tunnel Mountain Village II

Prijs: $46,60 per nacht

Ligging: Nabij Banff village

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, bushalte voor Banff bus

Dag 6. Banff

Door Maarten op 27 juni 2019 7:54

Deze morgen worden we wakker met een natte vloer. Afgelopen nacht heeft het redelijk wat geregend waarna helaas blijkt dat de slide out een lek heeft. De vloer rondom de slide out was behoorlijk nat. 

Na wat over en weer bellen met de roadside assistance van CanaDream hebben we afgesproken dat om 17.00 uur de camper omgeruild zal worden. 

Iets later dan gepland beginnen we aan het dagprogramma. We gaan met de bus naar Lake Minnewanka, Two Jack Lake en Johnson Lake. 

We komen eerst aan bij Johnson Lake waar we een wandeling maken rondom het meer. Het brengt ons bij verschillende mooie uitzichten. Vervolgens gaan we met de bus naar Lake Minnewanka, een enorm groot meer met op de achtergrond enkele schitterende bergen. Tot slot stoppen we nog bij Two Jack Lake een mooi meer met een klein eilandje erin. We gaan met de bus terug zodat we om 17.00 uur terug op de camping zijn. 

Nadat we de de campers omgewisseld hebben en ingeruimd gaan we wat eten en steken we het kampvuur weer aan. 

Morgen willen we naar Johnston Canyon en Moraine Lake gaan. 

Dag 7. Banff - Lake Louise

Door Maarten op 27 juni 2019 7:56

We starten deze dag met een ritje naar Johnston Canyon. Hier zijn we gisteren niet meer aan toegekomen en het ligt mooi op de route naar Lake Louise, een win win situatie dus.

Na een kort ritje komen we aan bij de parkeerplaats, deze is helaas niet geschikt voor campers wat er voor zorgt dat we naast de weg moeten parkeren. Gelukkig stonden er al meer campers.

Via de Lower Falls lopen we naar de Upper Falls. In een uurtje (5,2km roundtrip) loop je naar Upper Falls toe. Deze twee watervallen zijn gelegen in een canyon wat mooie plaatjes oplevert. 

Nadat we geluncht hebben in de bistro bij Johnston Canyon rijden we naar Lake Louise. Doordat we hier iets later aankomen dan gepland is het niet meer mogelijk om met de bus naar Moraine Lake te gaan. De parkeerplaats is erg klein bij het meer dus we gaan eerst eten zodat we vroeg in de avond naar Moraine Lake kunnen gaan.

We hebben geluk wanneer we op de parkeerplaats arriveren, er is nog een rv parkeerplekje vrij, achteruit inparkeren gaat soepel dus we kunnen op pad.

Via een klein klimmetje lopen we naar een geweldig uitzichtpunt. Een van de mooiste plekjes die we gezien hebben deze reis. Wat is het een mooi gezicht om de bergen deels verlicht te zien worden door de zon met het schitterende meer op de voorgrond erbij. 

Net voor zonsondergang keren we terug naar de camping.

Afstand: Banff - Lake Louise 60 KM

Camping: Lake Louise Campground

Prijs: $43,30 per nacht

Ligging: Nabij Lake Louise, Moraine Lake

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, bushalte voor Lake Louise bus

Dag 8. Lake Louise - Abraham Lake

Door Maarten op 27 juni 2019 7:58

Vandaag staan we vroeg op zodat we om 6.45 uur naar Lake Louise kunnen vertrekken. We hebben namelijk een drukke dag op het programma staan. 

We hebben gekampeerd op Lake Louise Campground waardoor we maar een kwartiertje hoeven te rijden naar de parking bij Lake Louise. Aangekomen op de parkeerplaats hebben we snel ontbeten zodat we aan onze wandeling kunnen beginnen.

Doel van de wandeling is Big Behive, tijdens deze wandeling klim je in 5.5km (11km roundtrip)  ruim 500 meter zodat je een schitterend uitzicht hebt over Lake Louise. De eerste 3.5km naar Lake Agnes gaan soepel, de laatste 1.5km zijn iets zwaarder doordat er op delen van de route nog sneeuw ligt wat de uitdaging alleen maar groter maakt. Eenmaal aangekomen op de top genieten we van het geweldige uitzicht, het is zeker de moeite waard om na Lake Agnes nog door te lopen naar Big Behive. 

Na deze wandeling is het tijd voor een hapje eten, dit doen we in het Fairmont hotel aan het meer. Zelfs vanuit het restaurant heb je hier een schitterend uitzicht op het meer.

Na Lake Louise rijden we naar Emerald Lake. Een meer in Yoho, aardig om te zien, maar het kan niet op tegen Lake Louise in onze ogen. 

Laatste stop voordat we naar de camping rijden bij Abraham Lake is Peyto Lake. Het goede weer van Lake Louise is helaas ingeruild voor miezer bij Peyto Lake waardoor het uitzicht iets minder tot zijn recht komt. Al heeft dit ook wel iets.. we hebben hier onze foto’s gemaakt en zijn doorgereden naar de camping bij Lake Abraham.

Morgen gaan we een gletsjerwandeling maken, ik ben benieuwd!  

Afstand: Lake Louise - Abraham Lake 190 KM

Camping: David Thompson Resort

Prijs: $67,50 per nacht

Ligging: Nabij Abraham Lake en Rocky Mountain Heli Tours

Faciliteiten: Bar, Restaurant, wasmachines, tankstation, elektriciteit, toilet, douches, dumpstation

Dag 9. Abraham Lake - Jasper

Door Maarten op 27 juni 2019 8:00

De wekker gaat weer vroeg, om 9.30 moeten we bij de Athabasca Glacier zijn omdat om 10.00 uur daar onze gletsjerwandeling begint. 

Vanuit de camping is het nog ongeveer 1.5 uur rijden, de route is mooi en we hebben het geluk om hier onze eerste beer te zien tijdens de reis!

Ondanks de berenstop komen we netjes op tijd aan bij het beginpunt van de wandeling. Na het tekenen van de waiver en het krijgen van de microspikes begint de tocht. 

Helaas neemt de gletsjer jaarlijks in omvang af, maar wat een enorme ijsmassa is dat. De wandeling duurt ongeveer 3 uur dus we lopen een behoorlijk stuk de gletsjer op. Door de verse sneeuw op de gletsjer levert dit schitterende plaatjes op. Een schitterende ervaring waar we allemaal erg van genoten hebben. 

Rond 13.00 uur zijn we terug beneden en eten we bij het Icefields Centre aan de overkant van de weg iets. Vanmiddag staat de rit naar de Wabasso campground op de planning, op deze camping in de buurt van Jasper zullen we 3 nachten staan. 

Onderweg zijn we nog bij de Sunwapta Falls en de Athabasca Falls gestopt, 2 leuke kleinere watervalletjes om te zien.

Onderweg naar de camping hebben we het geluk om nog een beer te zien, slechts 2 kilometer voordat we bij de camping aankomen zit er een mooie beer in het gras naast de weg. Er staan verder nog geen auto’s en campers stil dus we hebben alle tijd om deze op de foto te zetten. 

Aangekomen op de camping vertelt de vrouw bij het inchecken ons dat er de nacht voorafgaand aan ons verblijf 2 beren op de camping gezien zijn. Hopelijk zien wij ze dus ook!

Afstand: Abraham Lake - Jasper 195 KM

Camping: Wabasso Campground

Prijs: $31,40 per nacht

Ligging: Nabij Jasper, ongeveer 20 minuten rijden vanaf het plaatsje Jasper.

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, dumpstation

Excursie: Athabasca Glacier Walk $110 p.p.

Dag 10. Jasper

Door Maarten op 10 juli 2019 23:23

Aangezien we gisteren al vroeg op waren hebben we vandaag weer een beetje uitgeslapen. De weersvoorspelling voor vandaag is iets minder dus de wandeling die we willen doen parkeren we voor morgen. Tijdens die wandeling klim je namelijk ruim 500 meter naar een mooi uitzichtpunt over Maligne Lake, zonde als we dan niets zien door de laaghangende wolken.

Vandaag doen we het dus iets rustiger aan. We besluiten om bij Valley of the Five Lakes een wandeling van ongeveer 5 km te gaan lopen, zonder al te veel hoogtemeters. 

Valley of the Five Lakes is gelegen net buiten het dorpje Jasper, in de buurt van de Wapiti en de Wabasso campground. Na een kort ritje zijn we dan ook op de parkeerplaats. 

Zoals de naam al doet vermoeden is het een wandeling in de omgeving van 5 meertjes. Een leuke wandeling aangezien elk meertje weer anders is. Via een bospad met enkele klimmetjes keren we terug naar de parkeerplaats.

Het is inmiddels lunchtijd en we rijden naar Jasper. In het dorp in de buurt van het treinstation kunnen we de camper parkeren, er is nog voldoende plek. Aangezien we met 6en reizen, en we in 1 camper 6 gordels hebben kunnen we regelmatig een camper op de camping laten staan wat ook het vinden van een parkeerplek makkelijker maakt.

We lunchen bij een broodjeszaak en we slenteren nog wat door het ‘hoofdstraatje’ in Jasper. We kopen in de supermarkt vlees zodat we vanavond kunnen bbqen.

Gelukkig is het weer inmiddels beter geworden. We steken het kampvuur aan in de firepit en zodra we een goed vuur hebben bakken we de spiezen hierop. Ze smaken heerlijk!

‘S Avonds gaan we redelijk vroeg slapen zodat we morgenvroeg al op tijd naar Maligne Lake kunnen rijden, dat is namelijk nog ruim 1 uur en 15 minuten rijden vanaf de camping. 

Dag 11. Jasper

Door Maarten op 10 juli 2019 23:30

Medicine Lake, Maligne Canyon, Miette Hot Springs

Het heeft vannacht behoorlijk wat geregend en ook wanneer we opstaan ziet het weer er nog niet best uit. We bekijken de voorspellingen en zien dat het weer vandaag ook niet veel beter gaat worden.

We passen het programma aan, we gaan vandaag naar Medicine Lake, Maligne Canyon en naar de Miette Hot Springs.

Wanneer we onderweg zijn naar Medicine Lake stuiten we bij de afslag naar Maligne Canyon op een hert in de berm. Voor ons zijn al verschillende voertuigen gestopt, dus wij stoppen ook. Wanneer we al redelijk wat foto’s hebben gemaakt komt er een auto van Parcs Canada aangereden, we worden allemaal verzocht rustig door te rijden.

We zien iets verder gereden, nog niet aangekomen bij Medicine Lake, en we stuiten op de volgende ‘file’. Er loopt een zwarte beer naast de weg! Ook hier maken we foto’s net zoals de andere gestopte voertuigen. En ook hier worden we na verloop van tijd weggestuurd door iemand van Parcs Canada. Natuurlijk begrijpen we dat ze er alles aan doen om de dieren te beschermen en ze er niet ‘gewend’ aan te laten raken dat er mensen in de buurt zijn. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat we de foto’s hebben kunnen maken.

We komen aan bij Medicine Lake en zoals verwacht is het bewolkt. Het uitzicht is dus niet zo mooi als gehoopt. We rijden dan ook snel terug naar Maligne Canyon. 

Helaas is het alleen maar harder gaan regenen waardoor we beginnen met een koffiepauze bij Maligne Canyon. Zodra het iets minder regent lopen we vanaf de parkeerplaats naar de 4e brug. Jammer van het weer, maar de Canyon met z’n watervallen is de moeite waard om te bekijken.

We vervolgen onze route naar de Miette Hot Springs, deze ‘zwembaden’ liggen boven in de bergen in Jasper. Het is een stukje rijden en het blijkt dat we niet de enige zijn die dit op het programma hebben vandaag.

De entree is laag in vergelijking tot bijvoorbeeld Blue Lagoon in IJsland. Uiteraard krijg je er ook wat minder voor, maar toch, we relaxen een tijdje in het warme water voordat we terugkeren naar Jasper.

Vanavond gaan we uiteten in Jasper zelf. 

Dag 12. Jasper - Blue River

Door Maarten op 10 juli 2019 23:37

Vandaag hebben we een duidelijk programma. We willen om half 10 starten met de wandeling naar Bald Hills zodat we daarna door kunnen rijden naar Blue River.

Het vergt behoorlijk wat van de oudste leden van het gezelschap. We moeten namelijk wéér vroeg opstaan en ontbijten. Maar ook dat is weer gelukt en we zijn op tijd onderweg naar Maligne Lake.

Zodra we aangekomen zijn op de parkeerplaats gaan de 4 jongsten van het gezelschap (waar ik ook bijhoor) de wandeling maken en de twee oudsten van het gezelschap gaan met de boot mee het meer op.

Zoals ik eerder al geschreven had klim je tijdens deze wandeling ruim 500 meter naar de top van een berg/heuvel waarvandaan je een schitterend uitzicht op Maligne Lake hebt. Bij de Visiter Info hebben we de afgelopen dagen gecheckt hoe het is met de sneeuw: de kans is aanwezig dat we de top niet kunnen halen door recente sneeuwval. Het maakt ons niet uit, we gaan starten en we zien het wel.

Het eerste stuk van de route gaat via een brandweg omhoog. Een redelijk breed pad wat relatief eenvoudig te belopen is. Via dit pad stijgen we al behoorlijk wat meters.

Wanneer we op een splitsing aankomen hebben we twee keuzes, in 2.7 km het restant van de meters klimmen, of hetzelfde aantal meters klimmen in ruim 1 km. We kiezen voor de laatste en dus stijlere optie.

Los van het feit dat het zwaarder is dan we vooraf bedacht hadden, hebben we geen spijt van deze keuze. Onderweg hebben we namelijk al verschillende mooie uitzichten over Maligne Lake. Eenmaal boven aangekomen blijkt op het punt waar wij een mooi uitzicht verwacht hadden, nog niet zoveel te zien te zijn. We moeten dus nog door. We zien de sneeuw liggen op de stukken boven ons maar we gaan kijken hoe ver we kunnen komen.

Het uitzicht begint steeds beter te worden maar ook de sneeuw komt steeds dichterbij. Gelukkig zijn er al behoorlijk wat mensen voor ons door de sneeuw gelopen wat een pad gecreëerd heeft. Zodra het uitzicht voor ons ‘goed genoeg’ is besluiten we niet verder te lopen aangezien niet iedereen zich comfortabel voelt in de sneeuw op een berg, begrijpelijk.

We lopen in redelijk rap tempo terug naar beneden en om half 3 komen we weer met z’n allen samen en rijden we naar Blue River. Onderweg stoppen we bij Mt. Robson, helaas ligt de berg deels in de wolken waardoor we het topje niet kunnen zien. 

Afstand: Jasper - Blue River 210 KM

Camping: Blue River Camping & RV Park

Prijs: $46 (ex tax) per nacht

Ligging: Nabij Blue River Safari

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, wasmachines, WIFI

Dag 13. Blue River - Wells Gray PP

Door Maarten op 10 juli 2019 23:40

Afgelopen nacht hebben we in Blue River op de camping gestaan. Ideaal, aangezien we vandaag een Safari gaan doen vanuit dit dorp.

Om 09.00 uur melden we ons bij Blue River Safari. We vertrekken met 2 jeeps. Via een zandpad rijden steeds hoger een berg op. Onderweg zien we verschillende nesten en verblijfplaatsen van wildlife. Zittend in de eerste en tevens voorste jeep horen we via de walky talky dat de mensen in de tweede en tevens achterste jeep een beer gespot hebben. Via smalle weggetjes en hobbelpaden komen we boven op de berg aan, helaas zonder beren gezien te hebben.

De achterste jeep gaat de terugweg voorop in de hoop dat dit geluk brengt. Het mag zo zijn, de beer die op de heenweg al gezien is, is waarschijnlijk rustig doorgelopen via de weg omhoog. Beren kiezen namelijk vaak de makkelijkste weg, in dit geval dus de regelmatig gebruikte weg omhoog. Nu hebben wij dus ook een beer gezien tijdens de safari. De beer loopt rustig de jeeps voorbij en vervolgt zijn weg omhoog.

Terug beneden aangekomen is de teller jammer genoeg op 1 beer blijven staan. Maar we hebben nog een kans, we gaan zometeen met een elektrische katamaran kano het meer op om te kijken of we daar nog meer wildlife kunnen zien.

Jammer genoeg is het beginnen te regenen. In poncho’s gehesen stappen we de boot in en vertrekken we. We varen rustig langs de waterkant in de hoop beren te zien. Doordat het een elektische boot is en er verder niemand op het water is, is het muisstil om ons heen. Tel daarbij op de nevel van de regen en het water, de schitterende bergachtige omgeving en de wildernis om ons heen. Prachtig! Alleen helaas geen beren 🙁.

Na de safari vertrekken we naar clearwater, hier zullen we 2 nachten verblijven om Wells Gray PP te verkennen.

Afstand: Blue River - Clearwater 110 KM

Camping: Dutch Lake Resort & RV Park

Prijs: $45 per nacht

Ligging: In de buurt van Wells Gray PP

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, wasmachines, WIFI, Restaurant

Excursie: River Safari $125 p.p.

Dag 14. Wells Gray PP

Door Maarten op 10 juli 2019 23:44

Gisteren waren we pas laat in Clearwater waardoor we niet meer naar het Visitor Center zijn geweest, dat is dan ook de eerste stop van vandaag. De voorspelling is dat er redelijk wat regen valt vandaag dus we doen geen wandeling. De 3 bekendste watervallen van Wells Gray PP liggen gelukkig allemaal op loopafstand van de parkeerplaatsen. Tijd is variërend van 2 tot 10 minuten lopen. 

Eerste stop is de Spahats waterval. Deze waterval ligt in een ronding en stort dan een diepe kloof in. De ligging van de waterval is mooi.

De tweede stop is bij Dawson Falls. Door de regen besluiten we op de parkeerplaats eerst te pauzeren in de camper. We hebben een relatief rustig programma vandaag dus qua tijd is het geen probleem. We spelen een paar spelletjes ‘gesjaakt’ in de camper en wanneer het iets minder hard regent gaan we naar de waterval. Een totaal andere waterval vergeleken met de Spahats waterval, in mijn ogen niet super spectaculair.

Laatste stop is Helmcken Falls, ik denk de bekendste van de 3. Enigszins vergelijkbaar met de Spahats waterval in mijn ogen maar dan een tikkeltje mooier. Vanaf de parkeerplaats loop je er in een paar minuten heen. Helaas was het door de regen soms redelijk mistig bij de waterval, maar ook de mist rondom de waterval heeft zijn charme.

Dag 15. Wells Gray PP - Lillooet

Door Maarten op 10 juli 2019 23:48

Het programma vandaag is rustig, we hoeven enkel een rit van ruim 3.5 uur te maken naar Lillooet. 

Aangezien we in Lillooet niet echt plannen hebben en het lekker zonnig weer is kiezen we nog een wandeling in Wells Gray Provincial Park uit. Een redelijk korte route brengt ons naar Moul Falls, een leuke enigszins minder toegankelijke waterval dan de 3 die we gisteren bezocht hebben. In mijn ogen dan ook de mooiste van de 4.

De waterval stort van een rots af naar beneden en met de strak blauwe lucht erboven geeft dit een mooi beeld. 

In de middag rijden we via een mooie gevarieerde route van Clearwater naar Lillooet. Vooral het stuk op HWY 99 tussen Cache Creek en Lillooet ziet er prachtig uit.

We verblijven vandaag op een camping aan de rivier. De plekken zijn niet zo groot, het uitzicht mag er zijn.

Afstand: Clearwater - Lilloet 300 KM

Camping: Fraser Cove Campground

Prijs: $45 per nacht

Ligging: Aan een rivier nabij het dorpje Lillooet, onderweg tussen Clearwater en Whistler

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, WIFI

Dag 16. Lillooet - Whistler

Door Maarten op 10 juli 2019 23:51

Vandaag hebben we een rustiger programma. We hoeven eigenlijk alleen maar van Lillooet naar Whistler te rijden. Een rit van ongeveer 2 uur via een mooie weg.

Onderweg hebben we nog de mogelijkheid om bij Joffre Lakes te stoppen, het is er echter zo enorm druk dat ons doet besluiten om door te rijden.

Aangekomen in Whistler checken we in op de camping, Riverside RV resort en nemen we de bus naar het centrum. We winkelen wat en we vragen informatie op bij het visitor center zodat we weten wat we morgen kunnen doen.

‘s Avonds gaan we uiteten bij een pub-achtig restaurantje.

Afstand: Lillooet - Whistler 130 KM

Camping: Riverside Campground Whistler

Prijs: $95 per nacht

Ligging: Aan de rand van Whistler, met de bus is het centrum eenvoudig bereikbaar. Centrum op ongeveer 20 minuten loopafstand.

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, wasmachines, WIFI, Winkel, Café

Dag 17. Whistler

Door Maarten op 10 juli 2019 23:54

Aangezien het vandaag 1st of July is in Canada staan we wederom op tijd op om te ontbijten, we verwachten namelijk dat het overal druk zal zijn.

We zorgen dat we om 9.30 bij de gondola staan om naar boven te gaan. Na ongeveer 25 minuutjes zijn we boven. Het is gelukkig nog rustig, zelfs bij de Peak 2 Peak Gondola is nog geen wachtrij. 

We gaan dus meteen naar de overkant, naar Whistler Blackcomb. Deze 4.4 km lange baan hangt tussen 2 bergtoppen in waardoor je in het midden een aardig stuk boven de grond hangt. Leuke bijkomstigheid is het mooie uitzicht over Whistler!

Eenmaal aangekomen aan de overkant kijken we wat rond en gaan we met de gondel weer terug naar het beginpunt.

Nadat we wat gegeten hebben en souvenirs hebben gekocht gaan we met de stoeltjeslift naar het hoogste punt van de berg. Ook bij de stoeltjeslift zijn we snel aan de beurt.

Bovenop de berg is een stalen brug over een klif gemaakt, over de (enigszins wiebelende) brug lopen we naar de andere kant. We kijken nog wat rond, maken nog wat foto’s en gaan weer met de stoeltjeslift terug.

Wanneer we met de gondel teruggegaan zijn naar het dorpscentrum zijn we teruggegaan naar de camping om te eten. 

‘s Avonds gaan we terug naar Olympic Plaza, hier treden de ‘three tenors’ op, een bekende Canadese opera / pop formatie. Tijdens het optreden halen we nog een ijsje bij Cows, verkozen tot beste Canadese ijsco-winkel. Na het optreden keren we terug naar de camping. We liggen op tijd in bed zodat we morgen fit kunnen beginnen aan een wandeling in Squamish.

Excursie: Peak to Peak Gondola $65 p.p.

Dag 18. Whistler - Vancouver

Door Maarten op 10 juli 2019 23:58

Deze ochtend vertrekken we vanuit Whistler in de richting van Vancouver. Voor onderweg hebben we nog een leuke wandeling gezien: Stawamus Chief trail.

Na ongeveer een uurtje rijden komen we aan in Squamish, net naast de Sea to Sky Gondola en de Shannon Waterfalls begint deze wandeling, ofja, klim kun je beter zeggen. In iets minder dan 2.5 km (enkel) klim je ruim 500 meter naar een mooi uitzichtpunt. In het begin bestaat het pad uit trappen, al snel worden dit rotsen. Aan het einde van de wandeling heb je zelfs ladders en kettingen om op de top te komen. Gelukkig valt het allemaal mee en bij het zien van het uitzicht is het allemaal de moeite waard gebleken!

Nadat we afgedaald zijn en voor de zoveelste keer bij Tim Hortons gegeten hebben rijden we verder naar de camping in Vancouver.

Na het avondeten pakken we onze koffers in en ruimen we de camper op. Morgen moeten we de camper helaas weer inleveren.

Afstand: Whistler - Vancouver 120 KM

Camping: Burnaby Cariboo RV Park

Prijs: $66 per nacht

Ligging: Aan de rand van Vancouver, goede ligging ten opzicht van enkele camperverhuurders.

Faciliteiten: Elektriciteit, toilet, douches, dumpstation, wasmachines, WIFI, Winkel, Zwembad, Jacuzzi

Dag 19. Vancouver

Door Maarten op 11 juli 2019 0:02

Deze morgen moeten we helaas afscheid nemen van de camper. Tussen 08.00 en 10.00 uur kunnen we de campers inleveren. Nadat we ontbeten hebben rijden we in de richting van CanaDream Vancouver. Net voordat we er zijn tanken we nog een keer zodat we de camper volgens afspraak met een volle tank inleveren. 

Het inleveren van de campers gaat voorspoedig, ze zijn nét schoon genoeg aan de buitenkant om de damage inspection te doen. Er worden geen schades gevonden. Een medewerker van CanaDream belt een taxi voor ons zodat we naar het hotel kunnen.

Aangekomen bij Hotel Belmont kunnen we helaas nog niet inchecken, we zijn nog erg vroeg en onze kamer is nog niet klaar. Gelukkig kunnen we de bagage hier wel opslaan.

We lunchen bij Denny’s, deze keten kon ik nog van mijn reizen door Amerika. Een lekkere lunch met pannekoeken en eieren. Na de lunch lopen we naar Robson Street, dé winkelstraat van Vancouver. Wij huren er echter fietsen.

Vanmiddag gaan we namelijk op de fiets Stanley Park ontdekken. Nadat iedereen is geïnstalleerd op de mountainbike kunnen we gaan. Lichtjes bergafwaarts trappen we richting Stanley Park. 

Het blijkt dat we toch niet zo orgineel zijn als we zelf in gedachten hadden. Een heleboel mensen hebben het idee om Stanley Park per fiets te bekijken wat soms voor drukke fietspaden zorgt.

Een ontspannen fietstocht brengt ons in eerste instantie rondom het park. Wanneer we bijna rond zijn houden we bij Second Beach een drinkpauze. Onderweg zijn we al gestopt bij de bekende totempalen.

We vervolgen onze route, nu fietsen we dóór het park. Iets waar de oudere leden van het gezelschap spijt van krijgen.. We moeten namelijk onverwacht nog een aantal heuveltjes beklimmen. Vroeg terugschakelen naar een lage versnelling, dan gaat het wel. Of toch lopen.

We hebben genoten van Stanley Park en leveren onze fietsen weer in. Op de terugweg naar het hotel stappen we uiteraard nog wat winkeltjes in Robson Street binnen. Vermoeid komen we aan in ons hotel, iedereen rust even uit en we gaan naar Yaletown. Hier zijn vele leuke restaurantjes gevestigd. We eindigen bij The Keg, een steakhouse.

Hotel: Hotel Belmont

Prijs: 260 Euro per nacht

Ligging: Tegen het échte centrum van Vancouver aan, op ongeveer 10 minuten van Robson Street en 15 minuten van Canada Place.

Faciliteiten: WIFI, lounge, bar, restaurant

Excursie: Fietshuur $24 per persoon

Dag 20. Vancouver

Door Maarten op 11 juli 2019 0:06

Deze ochtend doen we iets rustiger aan. Het ontbijt is inclusief, ideaal daar hoeven we dus niet de deur voor uit. Het ontbijt is welliswaar niet zo uitgebreid als we in Europa gewend zijn, maar het volstaat.

We kopen tickets voor de Hop On Hop Off bus in het hotel, deze vertrekt om de hoek. Bij toeval komt er net een aangereden wanneer we de hoek om lopen. 

Via het BC Place Stadium, Chinatown en een stukje East - West Hastings (het deel waar je liever niet komt) komen we aan in Gastown, het oudste deel van Vancouver.

Mooie oude gebouwen, een stoomklok en souvenirwinkeltjes kenmerkt Gastown nu. Het ziet er gezellig uit en we lopen vanuit hier naar Canada Place. Vandaag liggen er geen cruiseschepen in de haven en is het rustig bij Canada Place. We stappen hier weer op de bus.

Volgende stop is Granville Island. Dit oude industriële gebied is omgebouwd tot een hip winkelgebied, met nieuwe eetgelegenheden, straat artiesten, en een grote public market waar je vanalles kunt kopen. Het pleintje waar een ‘busker’ staat met een gitaar stroomt steeds voller, de jongen die er muziek maakt zingt prachtig. Wij lunchen in een van de eettentjes en keren terug naar de bus.

We vervolgen de route. Een deel stapt uit bij de Chinese tuinen. Ik blijf in de bus tot ik weer bij Canada Place ben. Ik heb mezelf namelijk voorgenomen om ‘FlyOver Canada’ te gaan beleven.

FlyOver Canada is een moderne attractie. In een bewegende stoel, kijk je naar een enorm virtual reality scherm. Ook wind en water maken deel uit van de experience waardoor het soms lijkt alsof je écht door de Canadese bergen vliegt. Jammer genoeg is het maar een kort ‘ritje’. Los van het feit dat ik het vermakelijk vond, had ik iets meer verwacht voor de bijna 40 dollar entree.

Het is inmiddels avond en via Granville Street lopen we terug naar het hotel. We hebben afgesproken om om 19.00 uur allemaal weer terug te zijn in het hotel zodat we samen nog één keer kunnen gaan eten in Yaletown, de laatste keer deze vakantie..

Excursie: Hop on Hop off bus $41 per persoon

Excursie: FlyOver Canada $30 per persoon

Dag 21. Vancouver - Amsterdam

Door Maarten op 11 juli 2019 0:10

Vandaag is het dan zover, om 16.30 vliegen we na een schitterende reis terug naar Amsterdam. In het hotel bestellen we vast een taxi voor naar de luchthaven. Na onze eerdere ervaring in Toronto (lees: het bijna missen van onze vlucht) spreken we af dat we tijdig opgehaald worden, om 13.00 uur.

We hebben dus de hele ochtend nog om iets te gaan doen. Met 3en gaan we naar de Capilano Suspension Bridge, 2 blijven in de omgeving van het hotel en 1 iemand gaat nog terug naar Gastown. 

Ik loop naar Canada Place. Vanuit hier vertrekt namelijk de gratis shuttlebus naar Capilano Suspension Bride Park. Een buschauffeur met een vlotte babbel en leuke humor brengt ons in 25 minuutjes naar de brug. Doordat we hier redelijk vroeg in de ochtend zijn is het nog niet super druk en staat er nog geen rij bij de entree. 

Via de Capilano Suspension Bridge lopen we naar de andere kant van de oever. Via een aantal houten hangbruggetjes kun je een parcours tussen een aantal bomen lopen. Nadat we alle wandelpaden aan deze kant van de oever gezien hebben, lopen we terug naar de overkant. Hier kunnen we nog over een brug lopen die volledig van roosters gemaakt is zodat je door de brug heen op de grond eronder kijkt. Een leuke toevoeging aan het geheel. Een leuke ervaring rijker keren we met de shuttlebus terug naar Canada Place. 

Vanuit Canada Place lopen we nog een keer via Granville Street terug naar het hotel. Nu is het écht tijd om te gaan 🙁.

De taxi brengt ons naar de luchthaven en we zijn ruim op tijd. Om 16.30 gaan we de lucht in, morgen zullen we om 11.00 lokale tijd in Nederland weer landen.

Excursie: Capilano Suspension Bridge $53,95

Dag 22. Aankomst Amsterdam

Door Maarten op 11 juli 2019 0:11

Na een goede vlucht landen we al iets eerder op Schiphol, om 10.30 komen we aan. Nu naar de trein en naar huis. Over een paar uur zijn we dan weer terug op de plek waar het avontuur 3 weken geleden allemaal begon.

We kijken terug op een schitterende reis door Canada.

Algemene informatie

Door Maarten op 19 oktober 2020 17:09

Totale reisafstand: 1735 kilometer

Campertype en -verhuurder: CanaDream types DVC en MH-B / MH-A

Gemiddelde kosten campings: CAD$ 52,50, totaal CAD$ 735,- per camper.

Toronto Hop on Hop off bus: CAD$35 per persoon

CN Tower: CAD$53 per persoon

Adventure Pass Niagara Falls: CAD$65 per persoon

Tickets Toronto Blue Jays: CAD$35 per persoon

Discovery Pass Parks Canada: CAD$140 per stuk / per camper

Athabasca Glacier Walk: CAD$110 per persoon

River Safari: CAD$125 per persoon

Peak to Peak Gondola: CAD$65 per persoon

Fietshuur Vancouver: CAD$24 per persoon

Vancouver Hop on Hop off bus: CAD$41 per persoon

FlyOver Canada: CAD$30 per persoon

Capilano Suspension Bridge: CAD$53,95 per persoon

Reacties

REAGEREN

Fam. van den Heuvel

CAMPERREIS WEST-CANADA INCL. TORONTO & NIAGARA FALLS

juni/juli 2019