Algemene Info

Algemene informatie: 

Totale reisafstaand: ca. 1750 mijl 

Totale kosten benzine: CAD$ 640,- 

Campertype: C-Small van Four Seasons 

Gemiddeld verbruik: 18-24L / 100KM

Gemiddelde kosten campings: totaal CAD$ 624,- / gemiddeld CAD$ 52,- per nacht 

Totale kosten boodschappen: ca. CAD$ 515,- 

Totale kosten (uit)eten en drinken: ca. CAD$ 450,- 

Totale kosten Uber: ca. CAD$ 190,- 

Kosten trein Niagara Falls (retourticket + 2 personen): CAD$ 86,- 

Kosten Shuttle Lake Louise / Moraine Lake (retourticket + 2 personen): CAD$ 39,- 

Parks Canada Discovery Pass: CAD$ 145,25

Vliegreis naar Toronto

Vandaag is het eindelijk dan zover, onze camperreis naar Canada gaat beginnen! 

 

Eigenlijk is onze vakantie gisteren al begonnen want wij hebben van te voren besloten om een hotelovernachting te nemen vlakbij Schiphol en daarbij hebben wij gebruik gemaakt van het Park, Sleep & Fly arrangement. Dit is een arrangement waarbij de hotelovernachting, auto parkeren (21 dagen of 31 dagen), ontbijt en transfer inbegrepen zijn. Wij als Travelhome bieden dit ook aan bij het Courtyard by Marriott hotel Schiphol en ik kan dit echt iedereen aanraden. Het is een heel fijn hotel met mooie kamers, restaurant en bar waar je dus 's avonds heerlijk een drankje kunt drinken. In de ochtend kun je gebruik maken van het ontbijtbuffet en met de transferservice ben je binnen 20 minuten op Schiphol Airport en wordt je voor de vertrekhal afgezet. Bij het inchecken van deze hotelovernachting hadden wij al aangegeven welke shuttlebus wij wilden hebben. Volgens de medewerkers is het aan te raden dit te doen, om te voorkomen dat je voor  verrassingen komt te staan en de shuttlebus op jouw gewenste vertrektijd vol is. 

 

Wij zijn vanwege de problemen op Schiphol 4 uur van te voren aanwezig. Eenmaal daar aangekomen valt het qua drukte redelijk mee, bij de balie van Air Canada staat ook een niet al te lange rij en daardoor gaat het inchecken en bagage afgifte redelijk snel. Ook staat bij de security op een bord aangegeven dat het ongeveer 10-15 minuten duurt en niets is minder waar, we zijn zo door de security heen dus daar zijn we in ieder geval blij om. Tijdens het wachten krijgen we een melding via onze Air Canada app dat onze vlucht met één uur vertraagt is, dat is heel jammer maar helaas niets aan te doen. Daardoor hebben we in elk geval tijd om nog wat te eten en drinken en wat winkeltjes te bekijken. Bij het wachten bij de gate wordt nog omgeroepen dat het bij Canadese luchtvaartmaatschappijen verplicht is om een mondkapje tijdens de vlucht te dragen, Air Canada is een Canadese luchtvaartmaatschappij dus dat geldt ook voor ons. Hiervan waren wij nog niet op de hoogte en gaan we snel kijken of we ergens een mondkapje kunnen kopen aangezien we deze ook niet bij ons hebben. Gelukkig staat er een automaat die mondkapjes verkoopt.

 

De vlucht verloop soepel en na enkele uren films/series kijken, komen we een uur later aan op Toronto Pearson international Airport. Omdat we dus een uur later zijn aangekomen, krijgen in dit geval de reizigers met een doorvlucht voorrang om het vliegtuig te verlaten. Om een bepaalde reden mogen er maar 50 reizigers per keer uit het vliegtuig en daardoor duurt het nog best lang voordat wij eindelijk aan de beurt zijn. Eenmaal uit het vliegtuig moet je meteen door de douane. Ondanks de lange rij viel het daadwekelijke wachten reuze mee omdat wij naar een rij gedirigeerd werden waar bijna niemand stond. Na het scannen van ons paspoort kunnen we doorlopen naar de bagageband. Daar liggen onze koffers al op ons te wachten, super fijn! 

 

In Nederland hebben wij een app gedownload, namelijk Airalo, en via deze app hebben wij een eSIM gekocht. We hebben deze handmatig toegevoegd aan onze eigen telefoon als 'Nieuw abonnement'. Zodra je deze aanzet wordt van deze eSIM enkel internet verbruikt en dus niet van je eigen abonnement. Via deze app kun je kiezen voor verschillende eSIM kaarten met betrekking tot het aantal GB en voor hoeveel dagen. Ikzelf vond dit een heel fijne manier, omdat je niet je eigen simkaart uit je telefoon hoeft te halen met het risico die te verliezen. We zetten onze eSIM aan en brengen het thuisfront op de hoogte dat we geland zijn. Ook app ik een nicht van mijn vader dat we geland zijn en de locatie waar we opgepikt kunnen worden. Er woont namelijk familie van mij in Canada en wij hebben afgesproken dat we vandaag met hen afspreken zodat ik iedereen weer kan zien óf ontmoeten. Mijn nicht en haar man komen ons ophalen op de luchthaven en rijden daarna door naar het dorpje Milton, nabij Toronto, waar de rest van de familie woont. Onderweg rijden we nog langs verschillende plekken van Milton, waar we bijvoorbeeld als familie hebben gewoond en naar school zijn gegaan, zodat ik een indruk krijg van onze familiehistorie in Canada. We rijden door naar het restaurant Kelsey's, waar voor ons is gereserveerd en de rest van de familie al is gearriveerd. We zijn in totaal met ongeveer 24 personen dus dat is enorm gezellig en we praten we volop bij. Ik Facetime ook nog even met mijn vader en moeder zodat ze ook even de familie kunnen zien! Sommige familieleden heb ik al enkele jaren niet meer gezien én sommige heb ik zelf nog nooit ontmoet, dus het is heel speciaal om hier dan nu eindeljik te zijn.

 

We bestellen wat te eten en te drinken. Voor Maud en mezelf is het even wennen aan de grotere porties eten. Vanwege het tijdsverschil hebben we ook nog niet zo'n hele erge honger. Nadat we ons eten op hebben, komen er ook nog twee grote taarten tevoorschijn. Eén taart is voor de jarige job, voor ieman die vandaag 65 jaar is geworden en de andere taart is voor Maud en mij als welkom. Dit hadden wij totaal niet verwacht. Echt ontzettend lief dat ze dit voor ons hebben gedaan. Een beter welkom in Canada kun je niet krijgen! 

 

In de avond brengt mijn familie ons weer terug naar Toronto en krijgen we nog tips over o.a. de Niagara Falls. Aangekomen bij ons geboekte hotel gaan we lekker douchen en slapen. We verblijven in Holiday Inn Toronto Downtown Centre.

 

 • Schiphol hotel: Courtyard by Marriott Hotel Schiphol
 • Hotel Toronto: Holiday Inn Toronto Downtown Centre
 • eSIM: CA$36,- 10GB - 30 days

Bezoek aan de Niagara Watervallen

Vandaag worden we al vroeg wakker omdat we nog moeten wennen aan het tijdsverschil. Voor vandaag komt dat goed uit, aangezien we naar de Niagara Falls gaan en daar op tijd willen zijn. Gisteren heeft mijn familie als tip meegegeven om met de trein naar de Niagara Falls te gaan. Aangezien wij geen auto hebben zou dit de voordeligste optie zijn. De trein gaat vanaf Union Station Toronto naar Niagara Falls Bus Terminal en de rit duurt ongeveer 2uur. Het is dus wel een lange treinrit, maar de kosten van de rit zijn veel voordeliger dan een Uber.

 

Vanaf ons hotel Holiday Inn Toronto Downtown Centre lopen we naar Union Station en dat is ongeveer 30 minuten lopen. Allebei vinden we het niet zo erg om 's ochtends een stukje te wandelen door de stad. Eenmaal op het station aangekomen moeten we nog even wachten tot de trein er is, maar er staan in ieder geval al veel mensen te wachten op deze trein. Het treinkaartje moet 5 minuten voor vertrek geactiveerd worden, dus dat doen we. De treinrit gaat soepel en we worden allebei een beetje moe, maar hebben genoeg tijd om uit te rusten. Met ongeveer nog een half uur te gaan, komt onze trein tot stilstand bij een ander station en na enige tijd wordt er omgeroepen dat er problemen zijn. Onze trein kan niet doorrijden en men wee tniet hoelang dit nog gaat duren. Wij besluiten uit te stappen en vanaf dit station naar de Niagara Falls een Uber te pakken.

 

Wij hebben vooraf via Niagara City Cruises een excursie geboekt; de Hornblower. Als je een ticket koopt dan moet je ook een tijdslot kiezen, bijvoorbeeld van 12.30PM - 1.30PM. Wij worden door onze Uber chauffeur afgezet bij Niagara City Cruises en melden ons direct voor de excursie. Alle deelnemers krijgen een leuke roze poncho. Dit om te voorkomen dat je eigen kleren nat worden tijdens de cruise. Ik weet niet precies hoeveel mensen op de boot kunnen, maar het is een grote boot en daardoor loopt de rij goed door. De excursie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. We varen tot het uiterst bereikbare puntje tot de Falls en het is inderdaad maar goed dat iedereen een poncho heeft gekregen want, want we worden behoorlijk nat.Tijdens de cruise luisteren we naar uitleg over de Niagara Falls en naar het bulderende geluid van kletterend water. 

 

Nadat wij de excursie hebben gedaan, gaan we richting Clifton Hill, dit is een straat waar je verschillende soorten attracties vindt voor alle leeftijden. Denk aan een reuzenrad, spookhuis, midgetgolf, eetgelegenheden en een heleboel souvenirwinkels. Ik persoonlijk zou deze straat echt aanraden als je met kinderen bent; voor hen is het echt super leuk om door deze straat te lopen en dingen te doen. We lopen hier wat rond en belanden bij de IHOP, waar we wat te eten en drinken bestellen en genieten van de koele airco. Nadat we gegeten hebben lopen we nog wat rond en gaan we weer richting de Niagara Falls en bekijken we de Falls vanaf een andere kant. Het is behoorlijk warm, dus we gaan lekker op het gras zitten met een drankje. Dit is wel echt genieten. We zitten in het zonnetje en bekijken hoe mensen de zipline vlakbij nemen. 

 

Tegen het einde van de middag pakken we de trein terug naar Union Station Toronto. We nemen een omweg naar ons hotel, zodat we ook een andere kant van Toronto hebben gezien. Het is zaterdagavond en nogal druk met jongeren die heerlijk op stap gaan of een drankje gaan drinken. Wij overwegen aan te sluiten, maar omdat het al laat begint te worden en we behoorlijk moe zijn van al het lopen én het tijdsverschil, besluiten we om terug te aan naar onze hotelkamer. Onderweg komen we nog een kleine supermarkt tegen welke nog open is. We halen wat lekkers voor op de kamer.

 

Voor wie het zich afvraagt: je kunt je echt prima een dag vermaken bij de Niagara Falls. Er is zoveel te zien en te doen! Morgen willen we Toronto bezoeken, maar eerst gaan we lekker slapen. 

 

 • Hotel: Holiday Inn Toronto Downtown Centre

Toronto

Nadat we weer redelijk vroeg wakker zijn, frissen we ons op en gaan we vandaag Toronto bezichtigen. We gaan naar Nathan Philips square en dit is een plein, waar je het Toronto Sign kan bewonderen. Voor het Toronto Sign staat een fontein waardoor je hier ook leuke foto's kunt maken. 'S Avonds zijn de letters helemaal verlicht in allemaal verschillende kleuren en dat moet ook wel echt een mooi beeld geven. Wij zijn er enkel overdag geweest maar had het ook graag in het donker willen zien dus mocht je hier zijn, ga ook 's avonds hier een kijkje nemen. 

 

Daarna hebben we lekker door de stad gewandeld en zijn we richting de CN Tower gelopen. Hiervoor kun je tickets kopen zodat je daar naar binnen kunt gaan. Je hebt verschillende soorten tickets maar wij hebben gekozen voor de standaard tickets, ook zijn er tickets waardoor je voorrang krijgt in de rij maar daar betaal je dan natuurlijk ook extra voor. Het is allemaal goed geregeld en daardoor hoeven we ook niet lang in de rij te staan wachten. Je moet eerst nog door de security heen voordat je 'echt' naar binnen mag en dan kun je met de lift omhoog. Eenmaal helemaal bovenaan gekomen, staat er nog een medewerker die een foto van je maakt. Je krijgt hiervoor een bonnetje mee, waarop een code staat en hoe je de foto kunt betalen én daarna downloaden. Wij hebben de foto bekeken maar vonden het nou niet echt een hele mooie foto om hiervoor te betalen dus dat hebben we ook niet gedaan. Je kunt hier 360 graden rond lopen en daardoor heb je een fantastisch uitzicht over de stad Toronto. We bestellen wat drinken en gaan even genieten van het mooie uitzicht. 
In de CN Tower is ook een restaurant aanwezig, waar je met een prachtig uitzicht kunt dineren. Mocht je hier willen eten dan is het wel aan te raden om van te voren te reserveren omdat het restaurant snel volgeboekt kan zijn. 
Nadat we hebben genoten van het uitzicht pakken we de lift weer naar beneden en gaan nog even naar de store van de Blue Jays. Het stadion van de Blue Jays is namelijk tegenover de CN Tower gelegen. Helaas spelen ze niet thuis als wij daar zijn, anders hadden we wel een wedstrijdje meegepikt. Wel hebben we in de store een leuk t-shirtje gekocht om zo een leuk aandenken te hebben aan Toronto. 

 

In de buurt van de CN Tower zien we een leuk restaurant namelijk SOCO Kitchen + Bar en besluiten om hier even wat te gaan eten en drinken en we nemen allebei een Chicken Waffle, een heerlijk wafel met krokante kit. Het lijkt een rare combinatie maar het is naar mijn mening echt een aanrader! 
Wij houden allebei heel erg van shoppen dus dat is iets waar je ons heel blij mee kunt maken. Daarom gaan we naar Toronto Eaton Centre, waar je drie verdiepingen hebt met verschillende soorten winkels, dus echt voor ieder wat wils. 
Van al dat passen en wandelen hebben we dorst gekregen dus gaan we heerlijk tegenover in de pub wat drinken. Het is een gezellige pub, waar veel locals naar toe gaan. We raken dan ook gezellig aan de praat met andere mensen, die daar aan de bar een drankje aan het doen zijn. 
Daarna gaan we nog even terug naar Toronto Eaton Centre omdat Maud nog even naar de Nike store wil en we deze nog niet hadden gezien. Uiteindelijk zijn we goed geslaagd en gaan we terug naar onze hotelkamer om onze spullen af te zetten en ons eigen een beetje op te frissen én gaan we daarna lekker uiteten. We hadden bij dit restaurant al een reservering gemaakt omdat we gisteren hier al voorbij gelopen waren en dit er heel leuk uit zag. Het restaurant heet CRAFT Beer Market. Het is echt een heel gezellig restaurant en je kunt hier ook heerlijk buiten zitten, en genieten van een drankje en hapje. 

 

We zijn nog niet echt gewend aan het tijdsverschil dus besluiten om naar het uiteten terug te gaan naar onze hotelkamer en op tijd naar bed te gaan. Morgen moeten we er ook alweer vroeg uit omdat we dan naar de luchthaven moeten én dan onze echte camperreis gaat beginnen! 

 

 • Hotel: Holiday Inn Toronto Downtown Centre

Camper ophalen - Kananaskis

Nadat we drie dagen in Toronto zijn geweest, gaan we vandaag vroeg naar de luchthaven omdat onze vlucht van Toronto naar Calgary om 09.20 uur vertrekt. Onze wekker staat dus vroeg omdat we natuurlijk twee uur van te voren aanwezig moeten zijn, we pakken onze spullen en bestellen een Uber. Aangekomen op Toronto Pearson International Airport kunnen we onze koffers zelf inchecken bij de bagage drop-off, dit hoeft hier dus niet aan de balie maar kun je zelf doen. Toen we naar Toronto gingen zat mijn koffer al bijna tegen het maximale 23KG, toen mijn koffer op de band lag, kwam er te staan dat mijn koffer te zwaar was. Maar natuurlijk dat heb ik weer, gisteren misschien toch iets te veel geshopt. Maar gelukkig was het niet veel maar wel goed om rekening mee te houden als je echt bij een bagage drop-off je koffer afgeeft want mijn koffer was namelijk 23.6KG en werd al niet goedgekeurd. Mijn koffer daar open gemaakt en een paar dingen eruit gehaald, welke ik in mijn handbagage koffer heb gedaan en toen werd mijn koffer gelukkig wel goedgekeurd. 
Daarna konden we door naar de securtiy check en hier stond toch een behoorlijk lange rij, er werd omgeroepen dat het ongeveer een uur zou duren. Er liepen medewerkers rond die ook elke keer riepen of iemand een vlucht had, die eerder dan 09.00 uur zou vertrekken, want dan konden deze mensen langs de rij aflopen zodat ze hun vlucht zouden halen. 
De vlucht van Toronto naar Calgary duurt nog ongeveer 4 uur en je krijgt hier aanboord geen maaltijden geserveerd, enkel kleine snacks (tegen betaling) dus daarom hebben wij op de luchthaen in Toronto wat eten en drinken gehaald voor in het vliegtuig. 

 

Na 4 uur zijn we geland in Calgary en halen we onze koffers op en bestellen een Uber naar de verhuurlocatie om onze camper op te halen. Ik vind Uber echt ideaal, je kunt precies zien hoeveel de kosten zijn, waar die precies is en hoe lang het nog duurt voordat de Uber bij jou is. Vooral om een Uber te nemen op de luchthaven omdat meestal bij de taxi staanplaatsen een enorme rij staat en je daardoor lang moet wachten. 
Onze Uber chauffeur brengt ons naar Fraserway/Four Seasons in Calgary en gaan we meteen onze camper ophalen. Als we daar aankomen dan zijn wij eigenijk de enige die op dat moment de camper komt ophalen. Ze zeggen ook dat we op een ideaal tijdstip zijn gekomen want als we wat eerder waren geweest dat we dan echt wel wat langer hadden moeten wachten, omdat er dan gewoon veel meer klanten waren. 
Even wat formulieren tekenen en daarna krijgen we uitleg over onze camper, de C-Small van Four Seasons. Na de uitleg krijgen we de sleutels en kunnen we op pad, onze eerste stop is natuurlijk de Wal-Mart, om boodschappen te gaan doen. We hebben in het vliegtuig een boodschappenlijstje gemaakt van dingen wat we nu al zeker weten dat we nodig gaan hebben. En we vinden het allebei weer zo leuk om de Wal-Mart binnen te stappen omdat dit altijd toch weer zo'n enorme ervaring is én gewoon ook leuk. We zijn iets langer binnen geweest dan dat we eigenlijk hadden voorgenomen en gaan daarom nog even snel bij de Mac Donalds iets eten en laden op de parkeerplaats alle boodschappen in, in onze camper. 

 

We rijden door naar onze eerste bestemming voor de komende nacht. Het is ongeveer 1 uur en 51 minuten rijden naar Kananaskis vanuit Calgary. Onderweg moeten we nog een keer midden op de weg stoppen omdat er een groep berggeiten de weg blokkeren. 
Het was even zoeken naar onze campground omdat onze navigatie niet helemaal goed mee werkte door slechte internet verbinding en we waren dus even vergeten om offline kaarten te downloaden, niet heel slim omdat je dus echt op sommige plekken gewoon geen internet verbinding hebt, zoals in deze omgeving. We rijden even langs het visitor centre zodat we daar even gebruik kunnen maken van de WIFI en onze navigatie weer goed kunnen zetten en onze weg naar de campground kunnen vinden. 

 

We staan op Peter Lougheed Provincial Park - Elkwood Campground en dat is een camping wat midden in de natuur ligt en ook hier heb je dus geen internet maar dat maakt voor ons op dit moment niet uit, kunnen we rustig onze koffers uitpakken en alles een plekje geven in de camper. We pakken even een snack en drinken en gaan lekker buiten bij de camper zitten en even kijken, hoe laat we morgen weer aanrijden en wat onze planning is. Daarna gaan we lekker slapen. In de C-Small heb je een tweepersoonsbed boven de bestuurderscabine maar wij hebben er voor gekozen om beide een eigen bed te hebben en hebben dus ook de dinnette opgemaakt als bed, dit omdat we de dinnette toch niet echt nodig zullen hebben met de weersverwachtingen. 

 

Onze tip: maak echt tijd vrij om boodschappen te gaan doen nadat je de camper hebt opgehaald. Omdat dit altijd een enorme indruk geeft en de Wal-Mart ook zo enorm groot is, dat je hier echt de tijd voor moet hebben. Rijdt ook niet meteen op je eerste dag een lange afstand maar pak een campground iets dichterbij. 

 


 • Overnachting: Peter Lougheed Provincial Park - Elkwood Campground 
  Ligging: Kananaskis 
  Faciliteiten: Partial Hook Up  - electra

Afstand: 150 km

Banff National Park

Vanochtend zijn we weer vroeg wakker, we moeten nog steeds wennen aan het tijdsverschil en aangezien we nu in de staat Alberta zijn, is het hier ook weer 2 uur vroeg dan bijvoorbeeld in Toronto. Ook al is het al vroeg in de ochtend, het zonnetje begint al lekker te schijnen. Dat belooft een zonnige dag te worden! 

 

Vanuit Kananaskis naar Banff National Park, kom je langs het dorpje Canmore en dat is echt de moeite waard om daar een tussenstop te maken. Het is een heel leuk, schattig dorpje met leuke kleine winkels en eet gelegenheden.
We gaan eerst een lekker ontbijtje halen bij Tim Hortons, waar je heerlijke ontbijt donuts kunt halen en lopen daarna door het dorpje en bekijken wat winkeltjes. We lopen ook richting de Bow River, waar je een heel mooi uitzicht hebt over rivier met de bergen op de achtergrond. 
We lopen nog wat door het dorpje en komen dan ook een scountinggroep tegen met hele jonge kinderen. Ze lopen allemaal op midden op straat, netjes achter elkaar in één rij. Echt heel schattig om te zien dat ze allemaal zo goed luisteren naar hun scountingleider. 

 

We rijden door naar Banff National Park en besluiten om meteen richting centrum van Banff te gaan. Je kunt hier heel makkelijk je camper parkeren op de RV parking en op deze parkeerplaats staat ook niet aangegeven dat je maar voor een aantal uur hier mag parkeren, dat is in ieder geval fijn zodat je daar niet naar om hoeft te kijken. 
Vanaf de RV parking is het ongeveer 5 minuten lopen naar het centrum van Banff dus dat is echt ideaal. Ook het centrum van Banff is ook echt heel leuk om gezellig rond te wandelen, ergens wat te gaan eten en drinken. We gaan wat drinken bij Elk & Oarsman Restaurant en Bar en ze hebben hier een heel leuk dakterras, waar je dus een mooi uitzicht hebt over het centrum. 
Je kunt in Banff National Park zoveel verschillende wandelingen doen, van moeilijk tot makkelijk. 

 

Vandaag hebben we een kleine wandeling gedaan nabij het centrum van Banff en verder rustig aan het centrum bezocht. Later in de middag gaan naar onze camping Banff National Park - Trailer Court. We checken in bij de receptie en krijgen nog wat foldertjes mee met informatie en parkeren onze camper op onze campingplaats, we hebben een dubbele campingplaats dus we kunnen nog buren krijgen. 
We gaan bij onze camper eten en maken eten klaar in onze camper. Ondanks dat ik al eerder een camperreis heb gemaakt, blijf ik toch altijd zeggen hoe fijn het is, dat je ook gewoon je avondeten kan klaarmaken in de camper én dus niet persé uit de deur hoeft te eten. We blijven de rest van de avond ook gewoon bij onze camper zitten. 

 

 • Overnachting: Tunnel Mountain - Trailer Court 
Afstand: 112 km

Kootenay National Park

Het beloofd een prachtige, zonnige dag te worden en dat merken we ook al meteen in de ochtend. Het zonnetje schijnt al! 

 

We starten rustig op en gaan lekker aan onze picknicktafel ontbijten en genieten van de heerlijke rustige camping. Ondanks dat dit een hele grote camping is en de meeste campingplaatsen bezet zijn, merk je daar niet heel veel van en blijft het gewoon lekker rustig. We hebben ook geen buren gekregen dus hebben het terein helemaal voor onszelf. 

 

Vandaag gaan we weer verder op pad naar Kootenay National Park, vooraf hebben we bij ieder park al wat dingen opgezocht wat ons leuk lijkt om heen te gaan en te bezoeken. Onderweg gaan we naar Numa Falls. Numa Falls is een waterval van de Vermilion rivier. Het is bereikbaar via een korte rit vanaf de Banff-Windermere Highway 93 die Banff National Park en Radium Hot Springs met elkaar verbindt. 
Ondanks dat het 'maar' een kleine waterval is, is het toch de moeite waard om daar op weg naar Kootenay Natinonal Park even te stoppen. Verder zijn we onderweg ook nog gestopt bij Kootenay Valley Viewpoint, waar je dus een uitzicht hebt over het National Park. 

 

Daarna komen we aan op onze camping in Kootenay National Park en installeren we onze camper, ook deze camping is weer volledig volgeboekt. Het is dus wel echt aan te raden om vooraf in het hoogseizoen de campings te reserveren zodat je niet voor verrassingen komt te staan, als je niet de campings hebt gereserveerd. 
Het is vandaag echt een hele warme dag, het is namelijk op dit moment 29 graden en daarom hebben we ervoor gekozen om vandaag een rustdag in te plannen, omdat we het eigenlijk té heet vinden om nu te gaan wandelen en ook heb je af en toe tijdens je camperreis een rustdag nodig. 
We kleden ons om in comfortable, luchtige kleren en ploffen lekker op onze campingstoeltjes met ons leesboekje, een drankje en een snack. 

 

Ondanks dat we vandaag niet al té veel hebben gedaan, is het toch een fijne dag. Maud loopt nog even naar de receptie / visitor centre om nog even wat informatieboekjes te halen want deze hadden we tijdens onze check-in niet meegekregen en zo kunnen we even kijken wat voor wandelingen hier zijn en we deze de volgende ochtend kunnen gaan doen. 

 

 • Overnachting: Kootenay National Park - Redstreak Campground
Afstand: 142 km

Yoho National Park

Gisteren hebben we besloten om vandaag vroeg onze wekker te zetten. We hebben namelijk weer naar de weersverwachting gekeken en het wordt weer ongeveer 28 graden, heerlijk weer natuurlijk maar dan kun je beter in de ochtend al een flinke wandeling gaan maken zodat het nog niet zo warm is. 

 

We gaan de Juniper Trail - Sinclair Canyon wandelen. Vanaf de campground kun je deze wandeling starten en je kunt de wandeling starten met de klok mee of tegen de klok in en wij gaan de wandeling starten met de klok mee omdat je dan het steile gedeelt eerste krijgt en dat leek ons het beste om te doen. Omdat de camping wat hoger ligt gelegen wandel je eerst naar beneden en als je dan beneden bent dan steek je de weg over, waar de wandeling wordt vervolgd. En kom je uiteindelijk bij de Sinclair Creek uit, een kleine waterval wat een beetje begroeid is met bomen. 
Na de Sinclair Creek begint de wandeling wat steiler te worden en ik moet zeggen, ik vond het af en toe wel even pittig maar dat komt ook omdat ik altijd heel snel last krijg van mijn kuiten en het daardoor wat zwaarder wordt maar we stoppen af en toe om even tot rust te komen en ook natuurlijk te genieten van de omgeving. 
Als je eenmaal helemaal boven bent dan heb je echt een prachtig uitzicht over Kootenay National Park. Daarna loop je weer wat omlaag en kom je weer bij Radium Hot Springs uit en moet je daarna nog een klein stukje omhoog weer terug naar de camping. 
We waren blij dat we al vroeg op pad zijn gegaan (07.00 uur) omdat het toch wel steeds warmer begon te worden. Rond 09.30 uur/10.00 uur waren we weer terug op onze camping en zijn we daarna onze weg weer vervolgd naar Yoho National Park. 

 

Vanaf Kootenay National Park heb je twee mogelijkheden om naar Yoho National Park te rijden. Je kunt of weer terug rijden via de Banff-Windermere Highway 93 en dan vanuit daar naar Yoho National Park rijden. Wij hebben besloten om voor optie twee te kiezen, dat is wel iets wat langer rijden maar dan rijden we niet dezelfde weg terug maar een nieuwe route waar we dus nog niet zijn geweest en dat vinden we leuker. Je rijdt dan via de BC-95 richting Golden en dit is ook een mooie rustige weg om te rijden. 
Onderweg wilde we nog stoppen bij Wapta Falls maar toen we de weg daar naartoe afsloegen, zag we dat het daarna een grindpad werd en hebben we dat uiteindelijk niet gedaan omdat dit ons niet heel verstandig leek met de camper.  
We zijn dus meteen doorgereden naar Natural Bridge en Emerald Lake, dat ligt namelijk beide op dezelfde route. Als eerst zijn we gestopt bij Natural Bridge omdat hier nog plek was op de parkeerplaats en het is niet een al te grote parkeerplaats. Hier zijn we dus even gestopt en mooie foto's gemaakt en het was hier al redelijk druk maar toen wij weer gingen kwam er ook net een bus aangereden met allemaal mensen dus we waren gelukkig net op tijd. Daarna onze weg vervolgd naar Emerald Lake en ook hier was het al behoorlijk druk met parkeren, we zijn gewoon helemaal naar voren gereden en zag daar nog net een plekje waar onze camper tussen paste. Ik moet zeggen dat is ook wel echt fijn aan een C-Small dat deze een stuk kleiner is en je daardoor makkelijker kunt parkeren. 
Emerald Lake was op dat moment dus ook heel druk en dus zijn we snel even gaan kijken en foto's gemaakt en zijn we daarna naar onze camping gegaan. 

 

Op deze camping Kicking Horse campground blijven we twee nachten dus nu gaan we ook weer lekker rustig voor onze camper zitten. In de avond maken we lekker spaghetti klaar en zitten we tot in de avond buiten bij onze camper met een heerlijk kampvuur en marsmallows. 

 

 • Overnachting: Yoho National Park - Kicking Horse campground 
Afstand: 168 km

Yoho National Park

In de ochtend worden we wakker en vinden het eigenlijk jammer dat we gisteren niet zoveel hebben gezien van Emerald Lake. We besluiten dus om in de ochtend daar weer naartoe te gaan zodat we dat ook goed hebben gezien en daar nog een wandeling kunnen maken. 

 

Bij Emerald Lake kun je een wandeling maken rondom het meer, deze wandeling is ongeveer 5.2KM (3.2 mijl) lang en deze wandeling gaan wij dus maken. Als je met de klok mee gaat, dan is het eerste stuk een normaal wandelpad, waar dus ook bijvoorbeeld mindervalide kunnen wandelen. Ongeveer op de helft van de wandeling wordt het pad anders, dan krijg je bijvoorbeeld kleinere bruggetjes van hout en moet je soms over stronken hout heen stappen en lijkt het meer moerassig. 
Daarna kun je nog twee verschillende paden kiezen. Een pad dan kom je uiteindelijk uit bij de parkeerplaats en het andere pad dan loop je langs de lodges van Emerald Lake af. De lodges zijn echt heel mooi en je hebt dan ook echt een super mooie uitzicht over het meer. 
Na onze wandeling gaan we even iets eten en drinken bij het restaurant en vragen of we dan ook buiten kunnen zitten, want als je buiten zit, kijk je recht op het meer. Ook vandaag is het weer behoorlijk warm en zijn dan ook allebei verbrand tijdens het eten, dat hadden we niet in de gaten maar goed, we hebben lekker genoten. 

 

We rijden door naar de Takakkaw Falls, dit is een waterval in de buurt van Field. De watervallen hebben een totale hoogte van 373 meter, waardoor ze de op een na hoogste waterval van Canada zijn. Vanaf de campground sla je direct linksaf richting de Takakkaw Falls, onderweg kronkelt er een snelstromend beekje langs de weg. Onderaan de weg stond een bord dat de weg niet toegaanbaar is voor caravans. Een bocht later staat er een bord met de tekst "7ft+ switchback", erop was een camper afgebeeld die kriskras omhoog ging met pijltjes. Daar reed de camper dus de eerste bocht recht vooruit naar boven en bij de tweede bocht reed hij achteruit naar boven én daarna weer recht vooruit, dit omdat je een dus een grotere camper dan 7ft hebt dat je de bochten anders niet kunt halen. 
Wij hebben een camper van ongeveer 6 meter en daardoor proberen wij de bochten gewoon normaal recht vooruit te rijden. Bij de eerste haarspeldbocht gaat het helemaal goed en bij de tweede halen we het net niet en daardoor moeten we een paar keer steken, er is niemand verder op de weg dus kunnen ook gewoon rustig aan doen. 

 

Aangekomen bij de parkeerplaats is het vrij druk maar gelukkig vinden we nog een plekje voor onze camper. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een paar minuutjes lopen naar de Takakkaw Falls maar de omgeving is ook echt al prachtig. 
Hoe dichter we bij de watervallen komen, hoe kouder het wordt en ook dat het meer begint te waaien en soms voel je zelfs al waterspetters van de waterval. Natuurlijk willen wij een leuke foto maken zo dicht mogelijk bij de waterval maar ik moet zeggen dat is toch wel behoorlijk koud. We hadden allebei ook maar een hempje aan omdat het heel warm was maar het water, dat naar beneden komt is natuurlijk enorm koud. Maar het is zeker wel de moeite waard om hierheen te gaan maar de weg er naartoe is dus even klein beetje opletten met de camper. 

 

Daarna gaan we weer lekker terug naar onze camping en ploffen we weer neer in onze campingstoeltjes met een drankje. 'S Avonds maken we nog een kampvuurtje en genieten we van alle dingen, die we allemaal al hebben gedaan. 


 • Overnachting: Yoho National Park - Kicking Horse campground 

Lake Louise

Vandaag gaan we naar Lake Louise om daar de komende nacht te verblijven. We hebben een reservering op Lake Louise Campground, ook bij deze camping is het aan te raden om vooraf een reservering te maken want de campground is ook weer helemaal volgeboekt. 

 

We rijden met onze camper al richting Lake Louise en Moraine Lake zodat we deze al kunnen bezoeken maar de parkeerplaatsen zijn allebei helemaal vol en daardoor is het niet meer mogelijk om hier te parkeren. Jammer maar dan gaan we even naar het Vistor Centre en daar vlakbij zitten ook nog een paar winkeltjes, waar we nog wat souvenirs halen en nog wat boodschappen. Daarna rijden we richting onze camping. 

 

Bij het inchecken op de camping vragen we of er een shuttlebus rijdt vanaf de camping naar Lake Louise en Moraine Lake. De dame geeft aan dat er vanaf de camping een shuttle bus gaat naar Lake Louise Park & Ride (ligt bij Lake Louise Ski Area) en vanuit daar kun je een shuttlebus pakken naar Lake Louise en Moraine Lake máár dat je die shuttlebus wel van te voren moet reserveren online. 
Op onze campingplaats aangekomen installeren we alles en gaan we online kijken om een shuttlebus te reserveren. Het was de bedoeling dat we eigenlijk op één dag naar Lake Louise en Moraine Lake zouden gaan maar helaas is er geen tijd meer beschikbaar voor Moraine Lake maar enkel de volgende dag in de ochtend, dat is op zich geen probleem want dan gaan we morgenvroeg gewoon naar Moraine Lake. Voor Lake Louise is er nog één tijdslot beschikbaar namelijk tussen 14.00 uur en 15.00 uur, ook hier reserveer je een tijdslot en kun je daarin de shuttlebus pakken. Het is wel belangrijk dat je een aparte reservering maakt voor Lake Louise en Moraine Lake. 
Je kunt dus vanaf de campground een shuttlebus pakken naar Lake Louise Park & Ride, deze komt ongeveer om het half uur maar wij staan op dit moment al meer dan een half uur te wachten en besluiten daarom om de camper te pakken en naar de Park & Ride te rijden. Daar is nog volgende plek voor onze camper. Er staat een medewerker de weg te wijzen en alle campers worden langs de weg geparkeerd. 
Buiten bij een kleine receptie kun je je reservering laten zien en dan krijg je een ticket, die je dan kunt laten zien aan de chauffeur van de shuttlebus. Als je Lake Louise en Moraine Lake op een dag gaat bezoeken, is het belangrijk dat je bij de receptie aan geeft dat je naar beide meren wil gaan zodat je voor beide alvast een ticket mee krijgt omdat je vanuit Lake Louise, ook weer een shuttlebus kan pakken direct naar Moraine Lake. Zo hoef je niet eerst helemaal terug naar de Park & Ride. 

 

Wij zijn beide heel benieuwd naar Lake Louise omdat dit toch wel een enorme hotspot is in de Canadese Rockies. Voor Lake Louise staat echt een enorm hotel namelijk Fairmont Château Lake Louise en wat is dit een prachtig hotel met een super uitzicht over het meer. 
Ook hier is het weer enorm druk maar dat was natuurlijk te verwachten omdat de parkeerplaats nog steeds helemaal vol zijn. We lopen wat rond het meer, maken foto's en gaan ook even lekker rustig op een bankje zitten om van het uitzicht te genieten. Daarna zien we opeens drie bruidsmeisjes het hotel uitlopen en dat betekent dus dat er een trouwerij plaatsvindt, hoe leuk! 

 

Natuurlijk is Lake Louise heel mooi maar om eerlijk te zeggen vinden wij dit wel heel toeristisch, dat hebben wij tot nu toe op nog geen één plek gehad dat we echt dachten; WOW hier is het druk met mensen. Maar ondanks dat het heel toeristisch is, mag je dit natuurlijk niet overslaan op je camperreis! 

 

 

 • Overnachting: Lake Louise Campground  
Afstand: 30 km

Jasper National Park

Ik schrik deze hele vroeg ochtend wakker van de trein, die direct langs de camping loopt. Op veel campings hoor je een trein maar hier is het wel heel extreem en natuurlijk ook al heel vroeg, dat is wel minder maar gelukkig val ik daarna nog even in slaap. 

 

Nadat we allebei weer wakker zijn, gaan we lekker buiten ontbijten en het is alweer heerlijk weer. Daar hebben we dus echt zoveel geluk mee deze camperreis! Daarna gaan we weer terug naar Lake Louise Park & Ride om weer de shuttlebus te pakken maar dan naar Moraine Lake.
Ook op dit tijdstip is de parkeerplaats al vol dus een goed advies: reserveer de shuttlebus vooraf!! 

 

Aangekomen bij Moraine Lake maken we een wandeling naar boven zodat we van bovenaf het uitzicht hebben. Ondanks dat de parkeerplaats vol is, zien we hier boven niet al te veel mensen en heb je voldoende plek en tijd om rustig rond te kijken en te genieten van Moraine Lake. En genieten dat doen we want wat is dit een prachtig meer, het lijkt wel alsof je naar plaatje aan het kijken bent en het eigenlijk helemaal niet echt is. 
Boven staat ook een stel met een groot poster waarmee ze een foto maken én dat is eigenlijk wel super grappig want iedere 'Anniversary' maken ze een foto, waar ze dat jaar op vakantie zijn en deze foto voegen ze dan toe in een collage. Zo hebben ze al enkele jaren in één poster staan op een geweldige plek in de wereld. 

 

We gaan weer terug naar de shuttlebus en vervolgen onze weg naar Jasper National Park. Trek voor deze route de hele dag uit want er zijn zoveel mooie dingen te zien langs de Icefield Parkway, waar je dan het liefst overal wil stoppen. Het is dus wel goed om te weten wat je zeker wil zien en dus even wil stoppen zodat je dat zeker niet mist. 
De route is echt prachtig om te rijden, meren, besneeuwde bergtoppen, riviertjes, watervallen en gletsjers wisselen elkaar af en daardoor blijft deze route heel mooi om te rijden en verveeld het zeker niet. 
De eerste stop is Peyto Lake en ik kan je zeggen, dit moet je zeker niet overslaan. Vanaf de weg is dit fantastiche bergmeer niet te zien. Na een korte wandeling kom je bovenaan en ook dit uitzicht is weer werkelijk waar prachtig. Het meer is zo blauw dat ook dit weer net lijkt alsof het een poster is, omdat het zo onwerkelijk is. 
We stoppen op nog meer mooie plekken en de volgende stop zijn de Sunwapta Falls, ook dit is weer een mooie waterval waarbij er in het midden een soort eiland is gelegen. Je kunt hier nog verschillende wandelingen maken rondom de Sunwapta Falls.  
Daarna kom je langs de Athabasca Glacier en Columbia Glacier maar we besluiten om hier door te rijden aangezien we hier nog komen omdat we hier een excursie hebben geboekt. Verderop heb je ook de Athabasca Falls maar als we hier de weg naartoe afslaan, zien we dat er een file staat met auto's en rijden door omdat we beide geen zin hebben om hier in de rij te staan wachten. De route gaan we verder vervolgen via de scenic byway 93a. Dit is wel een langere route dan als je op de highway 93 zou blijven rijden maar blijkbaar is dit ook echt een super mooie route, waar de kans op wildlife een stuk groter is. En omdat wij nog geen beren hebben gezien, willen we deze route al helemaal gaan rijden, in de hoop dat we deze nu tegen gaan komen maar helaas hebben we nog steeds geen beer gezien. 

 

We komen langs onze camping maar rijden door naar het dorpje Jasper zelf. We hebben namelijk nog geen zin om naar de camping te gaan en gaan daarom alvast naar het centrum van Jasper. In het centrum van Jasper heb je verschillende parkeerplaatsen voor RV's, voor sommige moet je betalen en een parkeerplaats is gratis. Verder kun je de camper ook gratis langs de weg parkeren en dat hebben wij gedaan. Vanuit daar is het ook maar een paar minuten lopen naar het centrum zelf. We lopen hier wat rond en komen uiteindelijk een Italiaans restaurant tegen namelijk Cassios Italian Restaurant, aangezien het al eind van de middag is, gaan we vast hier wat eten zodat we 's avonds enkel nog maar een kleine snack nodig hebben en we hebben allebei ook behoorlijk honger en wel zin in een lekkere pasta. En dat bestellen we ook beide en het eten is echt verrukkelijk, precies wat je verwacht van een echt Italiaans restaurant. 

 

 • Overnachting: Whistlers Campground 
Afstand: 240 km

Jasper National Park

Vandaag starten we onze dag met een excursie, de excursie begint om 11.45AM en je moet ongeveer een half uur van te voren aanwezig zijn. We gaan nog eerst met de camper naar Pyramid Lake en gaan daar op een bankje aan het water zitten, heerlijk om zo de dag te starten en rustig wakker te worden. Na een tijdje rijden we weer door naar Maligne Lake Cruise omdat dit onze excursie voor vandaag zal zijn. Dit is ongeveer 56 minuten rijden en het is echt een prachtige weg om te rijden, je rijdt een heel stuk langs Medicine Lake en dat geeft toch wel echt een fantastich uitzicht. 
Wel goed om rekening mee te houden is, dat je een hele lange tijd niets tegen komt langs de weg qua benzinestation, winkels etc. dus zorg ervoor dat je voldoende benzine hebt als je deze weg gaat rijden, AB-16 Maligne Lake RD. 

 

We zijn al ruim op tijd aangekomen bij Maligne Lake Cruise en gaan daar op het terras nog wat drinken voordat we naar de cruise lopen. De boot is niet helemaal vol maar dat is wel prettig omdat je dan genoeg ruimte hebt om te kunnen zitten. De boot is voorzien van volledig glas en enkele ramen kunnen ook open gemaakt worden zodat je nog betere foto's kunt maken tijdens de boottocht. 
Je vaart op een meer met helder blauw water omringd door grote besneeuwde bergtoppen en kun je hier schitterende foto's maken. Tijdens de boottocht wordt ook de geschiedenis van het meer en bepaalde bergen verteld door een medewerker, die samen aanboord is met de bestuurder van de boot. Je maakt tijdens deze boottocht ook een stop op Spirit Island, dit eiland is alleen bereikbaar per boot nabij Maligne Lake en heb je hier ongeveer 15 minuten vrije tijd, waar je een kleine wandeling kunt doen. Na deze 15 minuten wordt er op een toeter geblazen en is het tijd om terug te gaan naar de boot, waar je daarna weer terug gaat Maligne Lake Boathouse & Chalet waar de tocht is begonnen. De boottocht duurt in totaal 90 minuten. 
We kopen daarna nog wat souvernis in het winkeltje. Maud en ik kopen bij ieder park/bestemming een sticker zodat we hier later nog iets mee kunnen doen en het natuurlijk ook gewoon een leuk aandenken. 

 

We rijden daarna weer terug naar het centrum van Jasper en gaan daar lekker lunchen bij een restaurant want we hebben allebei behoorlijk honger en bestellen allebei een heerlijke hamburger. Daarna gaan we lekker terug naar onze camping en spelen we nog een spelletje bij de camper.

 

Mocht je naar Jasper National Park gaan dan is het echt een aanrader om de Maligne Lake Cruise te doen. Het is echt prachtig en toch wel het beroemde meer van Jasper National Park. 

 

 • Overnachting: Whistlers Campground 

Cline River

Het is weer tijd om onze weg te vervolgen naar onze volgende bestemming Cline River. Daarvoor rijden we weer terug over de Icefield Parkway en langs deze weg bevindt zich ook Valley of The Five Lakes, ongeveer 9KM vanaf Jasper. Dit is een wandeling van 4.5KM en doe je daar ongeveer 1.5 tot 2 uur over. Verschillende delen van het wandelpad bevatten zowel hoogteverschillen (ca. 66 meter) als kleine rotsblokken, waar je dus soms voor moet uitkijken. De vijf meren variëren elk in prachtige tinten groen en blauw die er van nature zo uitzien vanwege het gletsjerstof, dat alle meren en rivieren in het gebied kleurt. 
Deze meren zijn echt een 'must see' in Jasper National Park en zijn echt natuurlijke wonderen. 

 

Omdat we de Athabasca Falls nog niet hebben kunnen zien omdat daar toen een file aan auto's stond, gaan we hier nu ook een stop maken. Het is er wel druk maar wel nog voldoende plek voor onze camper te parkeren. Op de parkeerplaats zien we dat er een hele grote groep mensen bij elkaar staan dus wij denken allebei; daar moet iets te zien zijn! 
Wij lopen daar ook rustig naartoe en zien dat er daar een Elk staat, leuk om een zo'n dier op de parkeerplaats te zien, wij hebben namelijk nog niet heel veel wildleven gezien tijdens onze reis. 
Athabasca Falls is een enorm krachtige waterval, niet om de hoogte maar meer om de hoeveelheid water en de kracht waarmee het water zich in de kloof stort. Ook hier heb je een korte wandelingen romdom de waterval met trappen en uitkijkplatforms om de waterval te kunnen bewonderen. 

 

Voordat we gaan inchecken op onze camping in Cline River hebben we nog een excursie staan namelijk; Ice Explorer + Glacier Skywalk. Deze excursie is ook gelegen aan de Icefield Parkway dus daar komen we dan ook langs gereden. We hadden wat vertraging en komen wat later dan gepland aan maar uiteindelijk is dat geen probleem omdat de tijd van de excursie was verzet naar een kwartier later dus dat komt in dit geval dus goed uit. 
Vanaf de Icefield Discovery Centre wordt je met de bus naar de Athabasca Glacier gebracht, waar de Ice Explorer, een voertuig dat over ijs en sneeuw kan rijden op ons te wachten. De Columbia Icefield is het grootste ijsveld in de Canadese Rockies en ook dit is weer een 'must see' als je hier op reis bent. Dit rit alleen al naar de Glacier toe is al een ervaring op zich. In de Ice Explorer zitten riemen en is ook verplicht om deze om te doen en dat is ook maar goed ook, want de weg gaat steil omlaag en op de terugweg natuurlijk dan weer omhoog. 
Je krijgt zelf ook tijd om over de Glacier te lopen, je kon het ijs voelen en ook heel goed zien en op sommige plekken zie je ijsgaten. 
Daarna worden we met de bus afgezet bij Glacier Skywalk, waar je langs de loopbrug met glazen bodem over de rand van de klif loopt. En zoals je al kunt voorspellen, geeft dit een bijzonder uitzicht. 
Maud heeft wat last van hoogtevrees, of niet echt hoogtevrees maar vind het geen fijn gevoel dat je onder je voeten helemaal naar de afgrond kunt kijken, ze loopt dus eigenlijk meteen door naar het einde waar ze weer 'veilig' met normaal ondergrond kan staan. Ik maak nog even een paar foto's en dan gaan we weer terug naar de bus, die ons dan weer bij de Icefield Discovery Centre afzet. 

 

We gaan weer naar onze camper en gaan op weg naar Cline River. Op een gegeven moment rijden wij op een rustige weg en zie ik opeens een zwart, pluizig bolletje langs de weg en hoor ik opeens ook Maud in mijn oor schreeuwen; DAAN EEN BEEEEEER! En natuurlijk zijn wij meteen gestopt en een stukje omgedraaid want dit is onze eerste beer. Het is nog een kleine beer, die lekker aan de kant van de weg aan het spelen is met planten, struiken en boomstronken. 
Helemaal door het dolle heen omdat we dus eindelijk een beer hebben gezien, komen we aan op onze camping en daar wordt aan de receptie ook verteld dat er vandaag een beer is gesignaleerd op de camping. Het is een mooie camping met vooraan een leuke speeltuin voor de kinderen, verder is er ook een winkeltje, restaurant aanwezig op de camping. 

 

Voor de rest van de dag vinden we het wel weer prima en gaan we lekker helemaal niets meer doen. 

 

 • Overnachting: David Thompson Resort  
Afstand: 194 km

Cline River

Het beloofd weer een leuke dag te worden want vandaag staat er een helikopter tour op de planning bij Rockies Heli Canada. Het is nog géén minuut rijden vanaf onze camping dus in principe zou je hier ook te voet naar toe kunnen gaan. 
Als we daar aankomen moeten we nog even wachten omdat de helikopter net weg is met andere mensen en daar moeten wij op wachten. Een ander medewerker komt ons uitleg en instructies geven en vraagt of we al ooit eerder een helikopter tour hebben gedaan. Ikzelf heb bij de Grand Canyon in Amerika al een helikopter tour gedaan maar voor Maud is het de eerste keer. 
Ze maken van te voren nog een leuke foto van ons samen bij de helikopter en kunnen dan plaatsnemen voorin naast de piloot, wij zijn ook maar met z'n tweeën dus dat is wel fijn. 

 

Tijdens de tour vlieg je over de Cline Pass en vervolgens over Cline, Lion en Lioness Glaciers, verder heb je ook uitzicht op twee groengekleurde gletsjer meren. De piloot vertelt verhalen over de Glaciers en de geschiedenis daarvan en vertelt ook dat ze zelf een platform hebben boven op een berg én dat heel veel mensen daar ook gaan trouwen. Hoe leuk is dat? Het is natuurlijk super koud daar maar hoe gaaf is dat je bovenop een berg met zo'n fantastisch uitzicht kunt trouwen. We zeggen ook allebei tegen de piloot: dat moeten we onthouden haha! 
De tour duurt 20 minuten en daarna worden we weer aan land gezet. Beide medewerkers vragen ook welke helikopter tour ik mooier vind, in de Grand Canyon of deze boven de Canadese Rockies en mijn antwoord is eigenlijk al meteen duidelijk, de tour boven de Canadese Rockies. De besneeuwde bergtoppen, met de ruige groene natuur en de helder blauwe meren dat geeft echt een fenomenale indruk. We bestellen bij de receptie nog onze foto, welke van te voren is gemaakt en we willen er allebei in en krijgen daarvoor nog wat korting van de medewerker. 

 

We rijden nog even naar Abraham Lake en lopen daar nog wat rond en gaan daarna terug naar onze camping. We hebben allebei geen zin meer om iets te gaan doen, dus gaan we genieten van het zonnetje. Ook dit is belangrijk tijdens een camperreis, dat je af en toe een rustdag pakt en jezelf niet helemaal vol plant met allerlei activiteiten. 

 

 • Overnachting: David Thompson Resort  

Banff National Park

De laatste paar nachten van onze camperreis zitten eraan te komen en met de camper gaan we deze in Banff National Park doorbrengen, we zijn hier op het begin van onze reis ook al geweest maar zijn hier toen maar één nacht geweest en dat is eigenlijk veels te kort voor deze mooie omgeving. 

 

Onderweg stoppen we bij Bow Lake en ook dit is weer een juweeltje hoor! De strakblauwe gletsjermeer ligt direct naast de weg en op de achtergrond heb je uitzicht op de Wapta Icefield en de Bow Glacier. 
Wat ik voornamelijk heel fijn vind aan Bow Lake is, de rust. Het is hier zo rustig, kalm en stil dat je gewoon uren kunt kijken naar dit meer. 
Verder maken we nog een stop bij Hektor Lake, dat is ongeveer 10 minuten van Bow Lake vandaan. 

 

Next stop is Johnston Canyon, de eerste parkeerplaats is vol maar wij worden goed geleid naar de volgende parkeerplaats en daar is nog voldoende plek om de camper te parkeren. Johnston Canyon is ook echt de moeite waard om een wandeling te maken. Het is een sprookjesachtig landschap met turkooizen water, de lichte rotswanden en de groene bomen. Via een vlonderpad kun je deze canyon bezichtigen. Je hebt bij deze wandeling de Lower Falls (2.4 kilometer retour) of de Upper Falls (4.8 kilometer retour) en eventueel daarna zou je nog kunnen verder lopen naar Ink Pots. Je komt dus als eerste aan bij de Lower Falls, een waterval en je kunt daar onder een uitgesneden rots gaan staan om de waterval van dichtbij te bekijken. 
Wij besluiten om ook naar de Upper Falls te lopen, het pad naar de Upper Falls is een beetje steiler dan de Lower Falls maar we kunnen gewoon op een rustig tempo deze wandeling maken. Bij de Upper Falls heb je twee uitkijkpunten, waarbij je bij één uitkijkpunt dat uitkijkt over de bodem van de watervallen en het tweede uitkijktpunt is dat over de kloof hangt, met uitzicht op de top van de watervallen. 
Daarna gaan we weer richting onze camping in Banff National Park. 

 

 • Overnachting: Tunnel Mountain - Trailer Court 
Afstand: 182 km

Banff National Park

Onze laatste dag in Banff National Park is aangebroken en hebben ze ook onze laatste excursie gepland staan, de Banff Gondola. Ook hier is de dichtsbijzijnde parkeerplaats al vol en moeten we een stukje doorrijden naar de volgende parkeerplaats maar uiteindelijk hoef je ook maar enkele minuten te lopen en ben je bij het visitor centre voor de Banff Gondola. 
Per gondel wordt je naar boven gebracht naar de top van Sulphur Mountain en heb je wederom een prachtig panoramisch uitzicht over de bergen, Banff en Bow River. 
Voor de fantatiekelingen is het ook mogelijk om niet per gondel naar boven te gaan maar via een wandelpad, dit is dan een steile wandeling van 5KM. 
Boven heb je verschillende verdiepingen waar je naartoe kunt gaan en helemaal bovenaan kun je naar buiten en helemaal 360 graden rondlopen om van alle kanten het uitzicht te bekijken. Er is ook een restaurant aanwezig waar je een hapje kunt eten en drinken, er hoeft hier niet persé van te voren gereserveerd te worden maar wil je zeker zijn van een plaats dan is het wel aan te raden. 

 

We rijden verder naar Lake Minnewanka en dit is het grootste meer van Banff National Park, het is namelijk bijna 20 kilometer lang. Ook hier zijn verschillende wandelingen rondom het meer te maken, je kunt eventueel ook een bootje huren of gewoon lekker genieten op een bankje van het uitzicht. Dat laatste hebben wij gedaan maar na eventjes gaan we weer terug en gaan we richting Banff Centre om een drankje te doen. We gaan weer naar Elk & Oarsman naar het dakterras maar op een gegeven moment zijn we naar binnen gegaan omdat de lucht nogal donker begon te worden en de parasols bijna alle kanten op begonnen te waaien. 
Eind van de middag, begin van de avond zijn we gaan uiteten bij The Keg in het centrum van Banff. Daarna moesten we helaas terug naar onze camper want we moeten onze spullen gaan inpakken. Sommige spullen die we nog over hadden zoals hout, aanmaakblokjes, toiletpapier hebben we aan onze tegenover buurman uit Texas gegeven. 

 

 • Overnachting: Tunnel Mountain - Trailer Court 

Calgary

We hebben onze wekker al vroeg gezet omdat we vandaag onze camper gaan inleveren bij Four Seasons in Calgary. We kijken nog een laatste keer of we echt al onze spullen hebben ingeboekt en zijn dan klaar om voor de laatste keer op pad te gaan. Vlakbij Calgary tanken we onze camper nog vol met benzine, dit omdat je de camper weer moet inleveren zoals je deze hebt meegekregen qua benzine en onze zwarte- en grijze watertank hadden we al leeggemaakt op onze camping. 

 

Aangekomen bij Four Seasons parkeren we onze camper bij de returns en worden eigenlijk al meteen geholpen door een medewerker. Ze inspecteert onze camper op eventuele schade aan de buiten- en binnenkant en krijgen de formulieren terug en kunnen dan naar binnen gaan om alles af te geven en zodat we onze borg terug krijgen. Bij de balie duurt het iets langer maar wij hebben de tijd dus dat is geen probleem en gaan daarna met de shuttlebus mee en worden we voor ons hotel afgezet. Voordat we onze terugvlucht hebben, slapen we nog eerst in een hotel in Calgary omdat we namelijke een vroege terugvlucht hebben is het niet mogelijk om op dezelfde dag de camper in te leveren en je terugvlucht. Maar ik vind het zelf ook veel fijner om eerst nog in een hotel te slapen zodat je nog even lekker kunt slapen in een fijn bed, de bedden in de camper waren prima maar niet zoals in een hotel. 
Bij het inchecken is onze kamer nog niet klaar en vraagt ze of we op een later tijdstip teurg kunnen komen, geen probleem, we laten onze koffers daarachter en bestellen een Uber naar de outlet in Calgary. 
Zoals al eerder vermeld houden Maud en ik heel erg van shoppen dus deze outlet moeten we natuurlijk ook hebben gezien. Maar eigenlijk hebben wij deze zo bekeken, wij vinden er allebei niet heel veel aan en zijn het eigenlijk ook niet echt outlet prijzen, zoals je normaal ziet. We gaan nog even wat eten bij Tim Hortons, die tegenover ons hotel zit en daarna is onze kamer klaar. 
Beide zijn we eigenlijk helemaal gesloopt en gaan even rustig chillen op onze hotelkamer. 

 

'S Avonds hebben we heerlijk gekeken bij Modern Steak dus voor iedereen een aanrader als je van steak houd, om hier te gaan eten in Downtown Calgary. Je moet wel van te voren reseveren want het kan er druk zijn. Boven hebben ze ook een leuk dakterras met in de avond een DJ dus het is ook echt leuk om 's avonds een drankje te gaan doen. 
Nadat we onze buiken hebben volgegeten gaan we terug naar onze hotelkamer, aangezien we morgen weer vroeg op moeten voor onze terugvlucht, terug richting Nederland. 

 

 • Hotel: Sandman Signature Calgary Downtown Hotel 
Afstand: 130 km

Terugvlucht naar Amsterdam

In de ochtend pakken we nog onze laatste spullen en bestellen een Uber naar het vliegveld. De Uber chauffeur blijft maar praten en vraagt of we alles in Calgary hebben gezien, nee we hebben niet alles kunnen zien omdat we er echt maar één dag zijn geweest. Hij zegt dat hij even een omweg gaat maken en komen uiteindelijk bij een uitkijktpunt aan, waarbij je van bovenaf uitkijkt op de stad Calgary en hij maakt nog wat foto's van ons. 

 

We hebben een overstap in Toronto en we hebben de afgelopen twee dagen al gezien dat deze vlucht van Toronto naar Amsterdam enorm vertraagt is dus wij zijn bang dat dit voor ons ook geldt. En dat voor gevoel blijkt goed te zijn, we zijn aan het wachten en uiteindelijk hebben we een uur vertraging maar daarna zien we dat de lucht zo donker begint te worden, gewoon bijna zwart en zien we ook op onze weerapp dat er noodweer opkomst is in Toronto. We kijken elkaar aan en denken dat wordt niet een uur vertraging maar we zitten hier denk ik nog wel even te wachten, en ook dat blijkt te kloppen. Uiteindelijk kunnen we gaan boarden ondanks dat we in de lucht nog steeds bliksem zien, we stijgen uiteindelijk rond 23.45 uur op en daardoor hadden we dus 2,5 uur vertraging. 
Gelukkig verloopt de vlucht wel gewoon soepel en landen we dus ook 2 uur later op Schiphol Airport, pakken de shuttlebus naar het Courtyard by Marriott hotel om onze auto op te halen en gaan we terug richting Brabant. 

 

Wat hebben wij genoten van deze fantastische camperreis door Canada. Onze verwachtingen zijn overtroffen, wij waren namelijk bang dat het ons misschien ging vervelen omdat de natuur in Canada redelijk hetzelfde is zoals bergen, meren, bomen maar dat is dus echt niet het geval want iedere berg of meer heeft weer iets anders en iets magisch. 

 

Wij komen zeker nog een keer terug naar Canada! Dat heb ik ook moeten beloven aan mijn familie in Toronto. 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties