Amsterdam

Dag 1: Vrijdag 19 juli 2019 / Treinreis Den Bosch -> Amsterdam 

Taxi (busje) Sint-Michielsgestel naar Den Bosch (Euro 35 via Verbotax)

Hotelovernachting Novotel Amsterdam Schiphol Airport Hotel


Om volledig uitgerust aan de reis te kunnen beginnen hebbenen we ditmaal een hotelovernachting op Schiphol gereserveerd. 
Een lokaal taxibedrijf pikte ons (op beiden thuisadressen) op, om vervolgens naar het station in Den Bosch te brengen. We hebben natuurlijk vrij veel bagage met z’n vijven (5 grote koffers, 5 stuks handbagage en nog wat losse items).

 

Met de trein reizen we met de directe verbinding naar Schiphol. Vanaf Schiphol nemen we vervolgens de trein naar Hoofddorp. Het hotel ligt direct tegenover het station. We checkten in in het hotel en genoten nog even van een drankje op het terras; de vakantie was ècht begonnen! 

Vliegreis Amsterdam Calgary

Dag 2: Zaterdag 20 juli 2019 / Vliegreis KLM Amsterdam -> Calgary 


Vliegreis KLM Amsterdam – Calgary (ca. 9 uur) 

Camper Canadream ophalen

Rijden naar Kananaskis County / Bow Valley Parkway Campground (100 km)


We staan heerlijk relaxt op deze morgen. We hebben gister al online ingecheckt; hebben de boarding passes dus ook al (via de iPhone Wallet staat alles gereed op onze telefoon) en bovendien zijn we al bij Schiphol en hoeven dus niet ver te reizen. Wat een prettig gevoel! 


We nuttigen een heerlijk ontbijt in het hotel en bestellen daarna via de receptie een taxi. Het regent vandaag namelijk gigantisch hard, waardoor we zelf met het kleine stukje lopen waarschijnlijk doorweekt zullen worden en zo beginnen we liever niet aan deze reis. De vriendelijke dame aan de balie besteld de taxi en binnen enkele minuten rijdt deze voor. De rit naar Schiphol duurt een kleine vijftien minuten. Er staat file op de snelweg, maar onze chauffeur weet een perfect binnendoor-weggetje waardoor we ruim drie uur voor vertrek op de luchthaven arriveren. De taxirit kost Euro 20 inclusief de fooi die we de vriendelijke man geven. 


We hoeven niet meer in de incheck-rij aan te sluiten, doordat we gisteren hebben ingeheckt online. Direct gaan we dus door naar de bagage drop off. Er staat een lange rij (het schijnt één van de drukste zaterdagen van het jaar te zijn, op Schiphol), maar er zijn voldoende balies geopend waardoor we een klein half uur later de bagage hebben afgegeven. De koffers zijn precies goed qua gewicht (23 kg) en dus mag alles zo mee. 


Onze volgende stap is de security- en douaneprocedure. Ook hier is het druk, maar wederom zijn er veel medewerk(st)ers aan het werk waardoor de wachttijd ons niet tegenvalt (ca. 45 minuten).


We hoeven niet lang meer te wachten, voordat we met de bus mee mogen. De bus brengt ons naar het vliegtuig en na een zeer vlekkeloze instapprocedure vertrekt het toestel exact om 12.25 uur aan de 9 uur durende vlucht. Na een prettige vlucht, zonder turbulentie, met lekker eten en drinken en leuke ontspanning, arriveren we op tijd in Calgary. Het avontuur kan gaan beginnen.


In Calgary gaan we door de douane en pikken we de bagage van de band. We moeten wel even geduld hebben, want onze koffers komen werkelijk als laatste van de band.


Ik bel met de verhuurder Canadream om te laten weten dat we veilig geland zijn, normaal raden we als Travelhome het af om de camper dezelfde dag op te halen dit heeft te maken met vermoeidheid door de lange reis. De vriendelijke dame aan de telefoon verteld me dat we naar buiten kunnen lopen en bij pilaar 35 staat het transfer busje van Canadream te wachten. Samen met drie andere reisgezelschappen vertrekken we richting het ophaalstation van Canadream. Dit verloopt allemaal heel vlotjes. Wat fijn.


Ook bij aankomst bij Canadream worden we direct opgevangen door de receptioniste. Zij meldt ons aan in het systeem en zodra er iemand beschikbaar is, worden we geroepen. Buiten in het zonnetje wachten we nog geen tien minuten, voordat we onze naam horen. We zijn al aan de beurt. Een jongedame legt ons alles volledig uit en tekent samen met ons het contract. Zoals we gewend zijn adviseert en informeert zij uitvoerig over een mogelijk extra verzekering. We hebben via de ANWB echter al een volledige No Risk verzekering afgesloten en danken dus vriendelijk. 


We bestellen toiletchemicaliën, toiletpapier en vijf campingstoeltjes, maar verder is alles vanuit Nederland al geregeld. Navigatie nemen we ditmaal niet mee. Canada is (naar onze mening) een land met prima wegbewijzering en bovendien staat in ons tourboek alles duidelijk omschreven. We hebben namelijk vanuit Nederland alle campings en excursies al gereserveerd. En Route Canada heeft voor ons alles geregeld en bovendien een geweldig Nederlandstalig tourboek samengesteld, met veel foto’s en routebeschrijvingen.


Nadat we een uitvoerige rondleiding en uitleg bij/in de camper hebben gekregen concluderen we dat alles in orde is en er geen schade aan de camper is. We kunnen op pad!


We informeren naar de dichtstbijzijnde supermarkt en met een plattegrond rijden we rond 16.30 uur het terrein van de verhuurder af. 


Bij de Real Canadian Superstore parkeren we onze bijna 12 meter lange camper (!) bij een aantal andere campers. De mannen gaan samen met Fréderique boodschappen doen (ik had vooraf een boodschappenlijstje gemaakt), terwijl wij met tweeën de koffers uitpakken en alles een plaatsje geven in de camper. 


Ruim een uur later zijn we bijna klaar, wanneer de mannen met twee bomvolle karren bij de camper terug zijn. Alle boodschappen zijn binnen m.u.v. de alcoholische dranken. In Canada en Amerika is het gebruikelijk dat alcohol niet verkrijgbaar is in een reguliere supermarkt. Hiervoor moeten we dus naar de zogenaamde Liquor Store. Tegenover de supermarkt ligt een liquor store. Terwijl wij de boodschappen opruimen, lopen de mannen naar de liquor store. Wederom zijn we vrijwel tegelijk klaar. Dat noemen we nog eens efficiënt bezig zijn ? 


Tegen de klok van half zeven beginnen we aan de rit naar de camping. Vannacht slapen we op de Bow Valley Campground in het provinciale park in Kananaskis, op ca. 100 km afstand. Onderweg valt er nog een flinke bui, maar eenmaal op de camping is het droog en zonnig. We maken snel een broodje hamburger klaar, maar dan duiken we rond 22 uur eindelijk ons bedje in. We zijn inmiddels bijna 24 uur wakker en dat beginnen we te voelen. 

 

Camping: Bow Valley Parkway Campground

Gereden afstand: 100 km

Afstand: 100 km

Banff National Park

Dag 3: Zondag 21 juli 2019 / Bezoek Canmore en Kananaskis County (180 km)


15.30 uur / 16.00 uur Boottocht Lake Minnewanka

Banff Tunnel Mountain Trailer Court


We lijken vrijwel geen last van de jetlag te hebben, want rond de klok van 06.00 uur zijn we allemaal ‘pas’ wakker. Heerlijk buiten nuttigen we ons eerste ontbijt in een prachtige ochtendzon, die door de bomen haar licht laat stralen op onze camper.


Nadat iedereen lekker gedoucht heeft, rijden we rond 08.30 uur de camping af: vandaag gaan we richting Banff national park rijden. Er hangen overal nog prachtige mistachtige lage wolken, waardoor de toppen van de bergen naar boven torenen. Een prachtig uitzicht en we genieten dan ook volop.


We maken een wandeling naar de Troll Falls; een mooie waterval met een goed aangelegd pad. Je kunt kiezen: over een open weide, of door het bos. De wandeling terug, door het pad, biedt ons een prettige schaduw. De temperatuur is inmiddels flink gestegen en het is dan ook heel erg fijn dat we koud water bij ons hebben, vanuit de camper.


Onze volgende stop is Lake Minnewanka in Banff national park. We hebben een boottocht gereserveerd om 16.00 uur. Mooi op tijd arriveren we bij het meer. Er is een speciale RV Parking (RV = Recreational Vehicle en daarmee worden o.a. de campers bedoelt) en in de schaduw nuttigen we een heerlijke lunch, die we natuurlijk klaargemaakt hebben in de camper. 


Een klein uur genieten we van een prachtige rondvaart over het meer. De zon schijnt nog altijd hoog aan de hemel en dus is het uitzicht werkelijk waar fantastisch. Blauwe lucht, hoge bergtoppen, de velen groene bomen. We zijn er even stil van. Op een bankje, uitkijkend over het meer, eten we een ijsje. Wat een uitzicht, en wat een prachtige omgeving. Dit is echt vakantie! 


Een stuk voorbij het Lake Minnewanka meer ligt ook nog het Two Jack Lake. Op een viewpoint parkeerplaats parkeren we onze camper, pakken de stoeltjes erbij en genieten wederom van het geweldige uitzicht. Het is hier echt fantastisch.


Voor de komende twee nachten hebben we een plaats gereserveerd op de Banff Mountain Trailer Court campground. Een mooie plek, midden van het groen en met veel privacy, ondanks dat het een zeer grote camping betreft. We spelen een spelletje en maken wat te eten. Maar iedereen is vrij moe na deze eerste camperdag. Op tijd gaan we dan ook naar bed; morgen gaan we Banff verder verkennen. 

 

Camping: Tunnel Mountain Trailer Court

Gereden afstand: 180 km

Afstand: 180 km

Banff National Park

Dag 4: Maandag 22 juli 2019 / Bezoek Banff National Park (0 km)


14.45 uur / 15.10 uur Banff Gondola Sulphur Mountain

Banff Tunnel Mountain Trailer Court


Na het ontbijt lopen we naar het opstappunt van de Banff Public Transport service. Deze ligt midden op de camping en we hoeven maar een klein stukje te lopen, omdat onze plek ook vrij centraal ligt. Er ligt een groep herten in de schaduw te slapen. Wat een geweldig tafereel. We genieten volop. 


De rit vanaf de camping naar Banff is gratis, daarna betalen we $2 per persoon. 


We besluiten om eerst in het stadje Banff wat rond te gaan lopen en verkennen. Bij de eerste souvenierwinkel kopen we meteen wat eerste spulletjes en inmiddels is het bijna lunchtijd. Terwijl de dames op zoek gaan naar een leuke plek om te lunchen, gaan de mannen even langs bij de brandweer. Patrick heeft ruim 27 jaar als vrijwilliger bij de brandweer in Sint-Michielsgestel gewerkt en inmiddels is het een traditie geworden om even te gaan kijken bij de lokale brandweer korpsen. 


Samen nuttigen we een heerlijke lunch. Het restaurant heeft een ‘open gevel’ waardoor we het gevoel hebben lekker buiten te zitten, maar stiekem genieten van de airco binnen.


Na de lunch nemen we de shuttle transfer weer, om naar de Banff Gondola te gaan. We hebben een reservering, maar mogen de tijd verzetten en kunnen dus direct mee omhoog. De kabelbaan gaat naar de top van Sulphur Mountain en op deze heldere dag hebben we een magnifiek uitzicht over Banff national park. Met dit heldere weer kunnen we oneindig ver weg kijken. Wat een geluk; dit weer! 


Samen bewandelen we alle paden en ondanks dat er veel trappen zijn en we het allemaal best pittig vinden, genieten we vooral. Ruim twee uur zijn we boven en maken oneindig veel foto’s. Alhoewel we het er samen over eens zijn: je krijgt het bijna niet op de foto. Vooral maar goed beleven zelf dus. 


Wanneer we eenmaal weer beneden zijn merken we pas echt goed hoe heet het vandaag is. De thermometer geeft een kleine 30 graden aan en de zon is sterk. Bij Tommy’s genieten we van een lekker ijskoud drankje, onder de parasol voordat we met de shuttle bus weer terug gaan naar de camping. 


Belangrijk om te weten: je moet gepast betalen in de bus. Heb je enkel ‘grote’ biljetten, dan krijg je een tegoedbon die je vervolgens in moet leveren bij één van de verschillende speciale punten. 


Eenmaal terug op de camping spotten we direct weer een aantal herten, die tussen de campers staan de grazen. Wat blijft dat toch een unieke ervaring. We maken een snelle maaltijd, spelen een spelletje, proosten samen op wederom een geweldige dag en duiken dan heerlijk rond 22 uur ons bedje in…. 

 

Camping: Tunnel Mountain Trailer Court

Gereden afstand: 0 km

Vervoer: Banff Public Transportation system 

Kootenay National Park

Dag 5: Dinsdag 23 juli 2019 / Bezoek Kootenay National Park (206 km)


Radium Hot Springs

Redstreak Campground


We vertrekken vroeg (en nog zonder ontbijt) richting de Johnston Canyon. Na een korte stop bij de Vermillion Lakes (waar de muggen ons werkelijk om de oren vliegen) spotten we in de berm onze eerste beer! Iedereen is helemaal enthousiast. Het is een jonge grizzly beer en vanuit de camper kunnen we hem mooi volgen en fotograferen. Wat is het toch bijzonder en prachtig om zo’n dier te zien snuffelen en smullen van de bessen. Zeker een half uur maken we foto’s en inmiddels zijn er veel auto’s gestopt om ook naar de beer te kijken. We zijn erg verbaasd over het feit hoeveel reizigers uit de auto of camper stappen. Dat gaan wij niet doen.


Voor deze reis hebben we dit duidelijk met elkaar besproken en dit is dan ook altijd het advies vanuit Travelhome. Je kunt de beren prima spotten en volgen vanuit de camper, dus dat gaat helemaal goedkomen, de rest van de reis ook.


Met een gigantische glimlach en met een meer dan voldaan gevoel vervolgen we de route naar Johnston Canyon. Het is inmiddels 08.00 uur. 


Eenmaal bij de parkeerplaats aangekomen wijst een ranger ons op het feit dat er geen speciale plekken voor RV’s zijn. We moeten langs de weg parkeren. Martijn en Fréderique nemen de camper mee. Het is veel te steil parkeren in de berm en dus besluiten zij om een stuk verder door te rijden. Ondertussen loop ik met Patrick en Anky de 1,1 km lange wandeling naar de Lower Falls. Het is een mooie makkelijke wandeling en het is er nog niet druk wanneer wij de waterval bereiken. Al snel komen er veel toeristen richting de waterval. Ook tijdens de wandeling terug merken we dat het erg druk is geworden. Eenmaal terug bij de parkeerplaats spotten we diverse grote touringcar bussen. Dat verklaart de grote drukte. 


Tip: Vanaf de Banff Tunnel Mountain campground kun je gebruik maken van het Banff Public Transportation systeem. De Johnston Canyon kan ook als een stop bezocht worden. Op die manier hoeft u de camper niet aan de kant van de weg, in de steile berm te parkeren. 


We nuttigen een heerlijk uitgebreid ontbijt, dat door Martijn en Fréderique in de camper is bereid. Op een prachtige plek genieten we niet alleen van het geweldige uitzicht, maar ook van het lekkere eten. Rond de klok van 11 uur vertrekken we richting Kootenay national park, onze volgende overnachtingsplek. 


Onderweg stoppen we nog verschillende keren bij een viewpoint. Wat is het hier toch ongelofelijk mooi. We zouden overal wel willen stoppen. Het is vandaag weer zonnig en met die blauwe lucht, de besneeuwde bergtoppen en het kristalheldere water maken we dan ook weer oneindig veel foto’s. Zodra we Kootenay national park in rijden lezen we dat de Marble Canyon trail gesloten is. De volgende stop is dan ook het parkeerterrein om naar de Painted Pots te wandelen.


Eerst spelen we wat in het ijskoude water van de Vermillon River, alvorens we aan de 1 km lange schilderachtige wandeling beginnen. Het tafereel van de poelen met verschillende kleuren, door de oxides, doet ons verbazen en we zijn er allemaal stil van. Een bijzonder natuurverschijnsel. Op de parkeerplaats nuttigen we een Cup-a-Soup en genieten van deze plek en de geweldige omgeving. Het is er heerlijk stil en we geinen over een mogelijke beer in de bossen, als we wat takken zien bewegen. 


Na een korte stop bij de Numa Falls (waar we tot de ontdekking komen dat de brug ingestort is, en de trail dus afgesloten is) rijden we richting Radium Hot Springs, waar we zullen overnachten.


Patrick spot al snel een groepje berggeiten. Ze klimmen en klauteren tegen de rotswanden omhoog. Er zijn zelfs een paar jongen bij. Wat een indrukwekkende dieren en wat kunnen ze steil lopen zeg! Doordat de kleur van hun huid en vacht zo licht is, moet je echt geluk hebben dat je ze spot. Wij boffen weer! We kunnen weer een ‘Vink’ zetten ? 


Eenmaal op de Redstreak campground aangekomen maken we het kampvuur aan, met de blokken hout die we in Banff gekocht hebben. Het wil niet helemaal lukken; er is veel rook. Onze overbuurman komt al snel aangelopen en biedt zijn hulp aan. Hij werkt in een traditionele houtzagerij in het noorden van British Columbia. Hij heeft zijn eigen hout meegenomen en legt uit dat ons hout helaas te nat is. Ook zijn de stukken vrij groot. We hebben een bijl nodig. Hij roept zijn dochter en zij brengt een mooie, oude bijl. Hij vertelt dat deze bijl al ruim 40 jaar in zijn familie rondgaat en hij wil hem graag aan ons geven. We zijn vereerd en onder het genot van een lokaal biertje wisselen we onze ervaringen tot nu toe uit. Heerlijk, dat campingleven. 

 

Camping: Redstreak Campground

Gereden afstand: 206 km

Afstand: 206 km

Yoho National Park

Dag 6: Woensdag 24 juli 2019 / Bezoek Yoho National Park (249 km) 


Lake Louise
Lake Louise Trailer Campgroud


Gedurende de nacht hebben we al wat druppels horen vallen. Deze morgen twijfelt het weer nog even; wel of geen regen…?! We besluiten dat het lekker weer is om lekker te gaan zwemmen bij de Radium Hot Springs, dichtbij de camping. 


Bij het verlaten van de weg, bij de camping, spot Patrick een hert en vrijwel tegelijkertijd spot ik een bighorn sheep. Jeetje, weer zo’n geluk en een dikke ‘Vink’ voor op ons lijstje. De dieren zijn overduidelijk gewend aan de toeristen, want we ‘mogen’ prachtige foto’s maken. Ze staan bijna te poseren, zou je kunnen zeggen. 


Met een zeer tevreden gevoel nemen we vervolgens een lekkere duik in het warme bad van de Radium Hot Springs. Maar ook in het iets koudere ‘speelbad’ genieten we samen van het zwemmen. Na een kleine twee uurtjes stappen we voldaan weer buiten. Op de parkeerplaats bereiden we een lunch in de camper. Het weer wisselt nog steeds en dus blijven we in de camper. 


Wanneer we net op pad zijn richting het Yoho National Park spotten we een zwarte beer. Aan de rand van het bos snoept de beer van bessen. We hebben enorm geluk, want vanuit de camper kunnen we op veilige afstand de beer volgen en rijden steeds een stukje met hem mee. Werkelijk geweldig. 


Tegen de klok van 19.00 uur arriveren we bij Emerald Lake in Yoho national park. Het weer is altijd een beetje donker en dus zien we de turquoise kleur van het meer helaas iets minder goed, dan we vooraf gehoopt hadden. Het is er echter nog altijd prachtig en doordat we zo laat zijn, is het erg rustig en dat vinden we best wel prettig. Heel af en toe verschijnt de zon en dat vinden we een cadeautje. 


Onze laatste stop van vandaag is Moraine Lake. Het is inmiddels 20.15 uur ofzo en er is dan ook vrijwel geen toerist meer te vinden bij het meer. Niet alleen vanwege de tijd vermoeden we; het is inmiddels een beetje gaan regenen. Ondanks de regen genieten we van het uitzicht. De indrukwekkende boomstammen aan het begin van het meer vinden we fascinerend en bovendien is de kleur van het water hier ook weer prachtig. 


Het is inmiddels droog als we op de Lake Louise Campground arriveren rond 21.30 uur. De heren maken een kampvuurtje terwijl de dames het eten klaarmaken. Moe en voldaan duiken we daarna ons bed weer in. Morgenvroeg staat de wekker om 06.00 uur… we gaan op tijd naar Lake Louise. 

 

Camping: Lake Louise Trailer Campground

Gereden afstand: 249 km

Afstand: 249 km

Lake Louise en Icefields parkway helicopter

Dag 7: Donderdag 25 juli 2019 / Lake Louise naar Abraham Lake (Icefields Parkway)  (150 km)


09.00 uur / 09.30 uur Lake Louise Gondola

15.15 uur / 16.00 uur Helicopter met wandeling en champagne 

David Thompson Resort 


De wekker gaat al vroeg vandaag, maar we hebben dan ook een volle dag. Allerlei mooie bezienswaardigheden en excursies staan er op het programma.


We starten de dag met een bezoek aan Lake Louise. Ondanks dat we er voor 07.00 uur zijn, is er al bijna geen parkeerplaats meer beschikbaar. Er is gelukkig nog wel een plekje vrij voor onze camper.


Zoals we gewend zijn van Lake Louise is het er enorm druk. Je moet echt even geduld hebben om een foto te kunnen maken, zonder dat er andere toeristen in je plaatsje verschijnen. Met de camper rijden we naar de Lake Louise Gondola, waar we een reservering hebben voor de stoeltjeslift. Eerst maken we nog even een ontbijtje in de camper. 


Tip: Wanneer je kaartjes koopt voor de Lake Louise Gondola kun je gratis gebruik maken van een shuttle transfer busje dat naar Lake Louise rijdt. Bij de gondola is er voldoende parkeergelegenheid en dus kun je de camper daar mooi parkeren, en zo toch op en neer naar het meer. 


Ondanks het hoogtevrees van Patrick nemen we toch de stoeltjeslift omhoog. Bij het instappen vertelt de medewerkster ons dat er een mama beer met haar twee cubs rondloopt, ergens in de buurt van pilaar nummer 13. Vol gezonde spanning stappen we in de lift. Dat zou wel heel mooi zijn. Eenmaal bij paal 8 ofzo spotten we onder ons inderdaad de mama grizzly met haar jongen. Vanaf een veilige hoogte genieten we volop van het prachtige tafereel.


Op de top van de berg hebben we een geweldig uitzicht op Lake Louise, met de omringende bergtoppen en de achterliggende gletsjer. Na een korte wandeling besluiten we weer terug naar beneden te gaan; we hebben vandaag een vrij strakke planning.


De volgende stop is de Num Ti Jah Lodge aan het Bow Lake. Hier vroeg Martijn mij 12 jaar geleden ten huwelijk. Een plek met een hele fijne herinnering dus. 


Peyto Lake is onze volgende stop. Na een pittige steile wandeling bereiken we het viewpoint. De zon straalt prachtig over het turquoise water. Het is er druk, maar zonder al te veel moeite lukt het ons om persoonlijke foto’s te maken. Onderweg kiezen we een rustige plek uit om de lunch te bereiden. In het middagzonnetje spelen we een spelletje Uno, terwijl we onze broodjes Hot dog lekker laten smaken.


Een beetje gespannen vertrekken we vervolgens naar de opstapplaats voor onze excursie: een helicoptertocht over de Icefields Parkway. Hier hebben we allemaal enorm naar uitgekeken. Sowieso is vliegen met een helicopter altijd spannend en prachtig, maar ook de omgeving vanaf boven bewonderen lijkt ons geweldig. Eenmaal bij Abraham Lake gearriveerd kunnen we concluderen dat het perfect weer is voor de vlucht. Vrijwel geen wolken en dus een goed uitzicht over de besneeuwde toppen.


Samen met Fréderique mag ik voorin zitten, naast de piloot (dat werd gebaseerd op gewicht). Wat een bofferij! Direct na het wegvliegen zien we de uniek heldere kleur van het Abraham Lake, de enorme bossen, de rivier, de Icefieldsparkway… echt fantastisch!


We vliegen over gletsjers, bergmeren, oneindige bossen… dit is echt absoluut één van de mooiste vluchten die ik ooit heb mogen maken. 


Na ca. 25 minuten landen we, in ‘the middle of nowhere’, wat een geweldig gevoel. Hier is niets of niemand… Samen met onze piloot wandelen we langs een riviertje, naar een waterval. Hier mogen we genieten van een picknick. We krijgen champagne, een sandwich, fruit, yoghurt, koekjes… Echt een verwennerij, op een briljante locatie. Vol adrenaline landen we uiteindelijk ruim een uur later terug op de basis, van Rockies Heli Canada. 


Iedereen geniet op zijn of haar manier nog even volop na, van dit geweldige avontuur. De camping van vanavond ligt op slechts 10 minuutjes rijden en in het avondzonnetje maken we een kampvuurtje en spreken de hele avond samen nog over deze heerlijke dag. Het was geweldig.

 

Camping: David Thompson Resort

Gereden afstand: 150 km

Columbia Icefields en Jasper National Park

Dag 8: Vrijdag 26 juli 2019 / Icefields Parkway naar Jasper NP (210 km)


10.45 uur / 11.15 uur Ice Explorer Glacier Tour

Wapiti Campground


Na de wat drukkere dag van gister besluiten we vandaag wat relaxter op te starten. In de ochtendzon nuttigen we een uitgebreid ontbijt en langzaam komt iedereen op gang. Om 11.15 uur hebben we een reservering bij het Columbia Icefield Glacier Discovery Center, om met de zogenaamde snowcoach de gletsjer op te gaan. 


Eenmaal onderweg blijkt dat we toch wel enigszins haast hebben om op tijd bij het centrum te arriveren. De route is erg mooi en we zijn regelmatig even gestopt om foto’s te maken. Gelukkig is er ruim voldoende parkeergelegenheid en dus zijn we snel genoeg aangemeld voor de tour. De bus staat al wel te wachten, dus mogen we direct doorlopen en instappen. Met de bus rijden we naar het verzamelpunt van de snowcoaches, de Ice Explorers. Met dit gigantische voortuig betreden we uiteindelijk één van de grootste ijsvelden ter wereld. 


Boven op de gletsjer mogen we ruim een half uur het ijs bewandelen, voelen en vooral bewonderen. Het is een erg bijzonder idee dat we op zo’n grote gletsjer staan. We maken velen foto’s en genieten volop.


Na afloop van de tour zeggen we wel tegen elkaar dat het een erg drukke, grootse excursie is. Dit kan simpelweg niet heel erg goed zijn voor de omgeving. Zoveel reizigers steeds weer op dat ijs. Met de stijgende temperaturen en de terugloop van het ijs, zal dat helemaal wel moeilijk worden in de toekomst, bedenken we. 


In de heerlijke middagzon lunchen we later samen, op het terras bij het Columbia Icefield Glacier Discovery Center. We moesten lang in de rij staan, het eten was er vrij duur, maar het uitzicht maakt wat ons betreft alles helemaal goed.


We vervolgen de route via de Icefields Parkway (highway 93) noordelijk, richting Jasper national park. Onze eerste stop is bij de Kerkeslin Goat Lick. We zien al waarschuwingsborden op langzamer te rijden en inderdaad… we spotten al snel de eerste berggeiten. Ze komen naar deze plek om de zoute stenen te likken. Van vrij dichtbij kunnen we de prachtige dieren fotograferen. Het blijft indrukwekkend. 


De eerste watervallen die we bezoeken zijn de Sunwapta Falls. Er is in eerste instantie geen plek op de relatief kleine parkeerplaats. Wanneer we tot het einde doorrijden denkt Martijn de camper nog wel kwijt te kunnen op een plekje aan de overkant. Ineens spot ik, in de bosjes, een zwarte beer. De beer komt langzaam uit de struiken gelopen en loopt vrolijk over de parkeerplaats. De beer wandelt op zijn gemakje door, richting de toiletten. We waarschuwen een dame die op het toilet afloopt. “Watch out, there’s a bear coming”. De vrouw schrikt enorm en draait direct om. Gelukkig loopt ze rustig weg. 


Aan een picknicktafel een stukje verder zit een groepje Japanse toeristen. Wederom melden we dat er een beer aan komt lopen. De Japanners schrikken en rennen weg. De beer loopt rustig voorbij de picknicktafel (waar allerlei etenswaar is blijven staan). Al snel zegt Martijn dat hij denkt dat de beer richting de watervallen loopt. Hij pakt zijn camera en loopt een stuk het voetpad op. Tot zijn grote verbazing ziet hij inderdaad dat de beer richting de waterval, de brug en dus vooral de toeristen (!) loopt. Hij besluit om niet te roepen, want van paniek kan de beer natuurlijk juist schrikken en agressief worden. Zo staat het althans altijd in de informatie-boekjes. 


De beer besluit de brug over te steken. Daar staat een gezin met hun twee kinderen nietsvermoedend foto’s te maken van de waterval. Plots kijkt de vrouw en staat dus oog-in-oog met de beer. Haar gezicht betrekt en ook haar man schrikt uiteraard ongelofelijk. De twee kinderen van de vrouw raken in paniek en beginnen te rennen. Een andere toerist roept daarop dat ze stil moeten blijven staan (“Don’t run”). De beer huppelt (of was het rennen?) vervolgens verder over de brug en vervolgt zijn pad. Iedereen staat aan de grond genageld. Dit is niet te geloven. Er had zoveel mis kunnen gaan. Het is een gevaarlijke situatie, maar gelukkig loopt het goed af. 


De rest van de vakantie zullen we uiteraard deze ontmoeting met de beer nog vaak bespreken samen. Hoe de watervallen er nou precies uitzagen, kunnen we eigenlijk niet goed vertellen ? 


Onze volgende stop maken we bij de Athabasca Falls. Deze worden omschreven als één van de meest adembenemende watervallen van de Rockies. Met veel geweld klettert het water naar beneden en ook wij zijn zeer onder de indruk van het geluid en de omvang van de watervallen. De verschillende platforms en viewpoints bezoeken we uitvoerig, en we maken veel foto’s. 


Omdat we graag boodschappen willen doen in Jasper rijden we vervolgens naar het dorpje Jasper. We passeren in eerste instantie de camping dus (Wapiti Campground). Achteraan in de hoofdstraat ligt een supermarkt en we kunnen de camper makkelijk parkeren aan de overkant. Terwijl de dames boodschappen doen, gaan de mannen met de camper tanken. We zijn super efficiënt bezig, vinden we zelf. 


Na de boodschappen rijden we naar de camping. Voor een minimaal bedrag mogen we zoveel houtsblokken meenemen als we willen. Daar maken we graag gebruik van. De hele voorraad ruimte onder de camper wordt volgeladen door ons allemaal.Uiteraard maken we die avond een heerlijk kampvuurtje en midden in de natuur luisteren we muziek en genieten van deze geweldige plek. Dit is voor ons het ultieme kamperen.

 

Camping: Wapiti Campground

Gereden afstand: 210 km 

Afstand: 210 km

Jasper National Park

Dag 9: Zaterdag 27 juli 2019 / Bezoek Jasper National Park (175 km)


08.30 uur / 09.00 uur Rafting Jasper Mile 5 Rafting Adventure

Wapiti Campground


Voorafgaande aan de reis hebben we natuurlijk ook met Fréderique besproken wat ze echt graag zou willen. Daar kwam al snel naar voren dat ze heel erg graag zou willen raften; dat leek haar zo gaaf en stoer. Zo gezegd, zo gedaan. Vandaag stond er een rafting trip op het programma. 


Helaas regent het deze morgen een beetje, maar ach: dat maakt met raften natuurlijk niets uit. Nat worden we toch wel. 


We parkeren de camper over het spoor, aan het begin van Jasper town, op de RV Parking en dit is tevens de plek waar we verzamelen voor de tour. De tour is geboekt bij Jasper’s Whitewater Rafting en het verzamelpunt deze morgen blijkt ook daadwerkelijk bij de RV parkeerplaats. Er zijn veel toeristen, maar wij blijken met in totaal 16 personen te zijn. Onze boot wordt verdeeld over een moeder met haar twee zonen en wij vijven. Per bus rijden we naar het startpunt van onze tour (Mile 5 Rafting Adventure Class II Beginner Level River). Voor de rafting trip krijgen we wetsuits, zwemvesten en neopreen laarsjes. I.v.m. het wat mindere, koudere weer krijgen we ook nog sokken en een fleece vest voor onder de wetsuits. 


Na de uitgebreide uitleg kunnen we dan eindelijk aan het avontuur beginnen...


Ruim een uur peddelen we over het water en genieten van de spectaculaire stroomversnellingen. Met veel plezier en lol bereiken we het eindpunt van de trip. We hebben genoten van deze excursie. 


Beetje verbaasd zijn we wel over het feit dat we in de bus ook weer moeten omkleden. Met dit frissere regenachtige weer hadden we gehoopt op de mogelijkheid om te douchen na afloop.

 

Eenmaal terug bij de camper bekijken we de plannen voor vandaag. We besluiten om eerst een bezoek te brengen aan Maligne Lake, voordat we het dorpje Jasper verder willen gaan verkennen. Het regent een klein beetje als we bij het meer arriveren. Het is er erg druk, maar met nog een laatste parkeerplaats vrij zijn we erg blij. Bij het meer maken we wat foto’s, maar we zijn het er samen wel over eens dat deze plek zoveel mooier zou zijn met mooi weer. 


In het winkeltje snuffelen we wat rond, in de hoop dat het weer zal verbeteren, maar helaas… het wordt alsmaar donkerder buiten. We geven het op en besluiten lekker te gaan lunchen in het dorpje. 


Op de weg richting Jasper spotten we plots weer een beer. Van ontzettend dichtbij genieten we van de beer, die heerlijk de bessen op peuzelt. Het tafereel is prachtig: langs de rivier, met de bloemen in bloom en de besjes aan de struiken. Zeker een half uur volgen we de beer, terwijl het weer alsmaar slechter is geworden. Onweer, harde neerslag en veel wind passeert de revue.

 

Vlakbij Jasper Town spotten we daarna ook nog Wapiti herten. Ook hier maken we mooie foto’s en genieten van de natuur op haar mooist, zelfs in de regen. De camper parkeren we gratis langs de hoofdstraat van Jasper (Connaught Drive). Ondertussen hebben we allemaal best wel honger gekregen, dus de pizza’s bij Jasper Pizza Place gaan er goed in.


De mannen brengen aan het einde van de middag nog een bezoek aan de brandweerkazerne, terwijl de dames lekker nog wat shoppen.

 

Deze fijne dag sluiten we af met een lekker ijsje, voordat we terug rijden naar de camping.

 

Tegen alle verwachtingen in klaart het toch nog op deze avond en maken we dus weer een gezellig kampvuurtje. Onder het genot van een lekkere borrel plannen we de dag van morgen. De dag zit bomvol, dus een goede planning is wel belangrijk.

 

Camping: Wapiti Campground

Gereden afstand: 175 km

Afstand: 175 km

Jasper National Park en Blue River

Dag 10: Zondag 28 juli 2019 / Jasper National Park -> Blue River (231 km)


08.30 uur / 09.00 uur Jasper Sky Tram

15.00 uur / 15.30 uur Blue River Safari / Eco Safari 1 uur en Jet Safari 30 minuten

Blue River Campground


Gelukkig worden we deze morgen wakker met een mooie blauwe lucht, met slechts een paar wolkjes. We zijn helemaal blij. Mooie nieuwe dag.


Na het ontbijt rijden we een klein stukje naar de Jasper Skytram, waar we een reservering hebben voor de afvaart naar boven van 09.00 uur. Netjes op tijd arriveren we en ontvangen de tickets. Het is er nog niet druk en dus kunnen we super goed alles zien, vanuit de cabine. Eenmaal boven op de top van Whistlers Mountain, op ca. 2270 meter, hebben we een schitterend uitzicht over het dorpje Jasper alsmede over de Icefields Parkway en de route richting Mount Robson. 


Het merendeel van de wandelpaden hier boven bevindt zich boven de boomgrens. Dat is erg indrukwekkend om zo te ervaren. Terwijl we boven zijn komen er langzaam wat wolkenvelden op zetten. Alles trekt dicht. We zijn dus erg blij dat we zojuist al mooie foto’s gemaakt hebben. 


Nadat we de cabine naar beneden hebben genomen gaan we op weg richting Mount Robson Provincial Park; onze volgende stop van vandaag. Via highway 16 (de Yellowhead Pass) zien we de berg al liggen. Maar we hebben een beetje pech: er hangen ook hier veel wolken en dus zien we de top van de 3954 meter hoge berg helaas niet. 


Onze camping van vandaag (de Blue River Campground) ligt in het kleine gelijknamige dorpje Blue River. Hier hebben we vandaag een boottocht geboekt, waarvoor we ons om 15.00 uur moeten melden. 


Doordat we bij Mount Robson niet gestopt zijn, èn doordat we hier de tijdgrens gepasseerd hebben (en dus een uur gewonnen hebben vandaag!), zijn we lekker op tijd op de camping. De lekkere lunch gaat er bij iedereen goed in en we genieten even van het zonnetje, voordat we richting de tour vertrekken.


De Blue River Safari is erg populair bij de toeristen en we zitten samen met nog 10 andere Nederlanders in de boot. Vanuit Nederland hebben we de Eco Safari in combinatie met de Jet Safari excursie gereserveerd. Eerst varen we met een rustige en stabiele catamarin door het prachtige natuurgebied, op zoek naar de beren. Helaas spotten we nog geen beren.


Halverwege de tour maken we een korte wandeling naar de waterval, om vervolgens daarna aan een volgend avontuur te beginnen. De jetsafari is super leuk en met volle vaart razen we over het water. Iedereen geniet van de adrenaline. 


Ook tijdens het tweede deel van de tour hebben we helaas geen beren gespot. Doordat de omgeving zo mooi is, hebben we toch super genoten van de tour. Het blijft deze dag lekker weer.


Terug op de camping maken we het kampvuur weer aan. Vlakbij onze plek staat een paal met een basketbal-net. We spelen samen een spelletje, voordat we tevreden ons bedje in duiken.


Camping: Blue River Campground

Gereden afstand: 231 km 

Afstand: 231 km

Wells Gray Provincial Park

Dag 11: Maandag 29 juli 2019 / Wells Gray Provincial Park (205 km)


Bezoek Wells Gray Provincial Park

Dutch Lake Resort & RV Park


Vandaag starten we rustig op. Zonder wekker en op ons gemak worden we wakker. Het ontbijt kunnen we lekker eten in de warme ochtendzon. 


Voordat we op weg gaan richting Clearwater spelen we samen nog even een potje basketbal. In het dorpje Clearwater doen we nog wat aanvullende inkopen bij de supermarkt en brengen ook nog een bezoekje aan het visitor centre van het Wells Gray Provincial Park.


Onze eerste stop maken we bij de Spahats Creek Falls. Een korte wandeling vanaf de parkeerplaats brengt ons, via het cederbos, naar een kleurrijk diep rivierdal waar de 61 meter hoge waterval zich naar beneden stort. Vanaf de hoofdweg bereiken we vervolgens de parkeerplaats voor de wandeling naar de Dawsons Falls. De wandeling is goed te doen en via een makkelijk pad bereiken we de waterval. We kijken op de waterval en zien het water hard naar beneden stromen. 


De meest bekende waterval van het park bezoeken we vandaag als laatste; de Helmcken Falls. De waterval is zelfs drie keer zo hoog als de Niagara watervallen. Na een korte wandeling hebben we een spectaculair uitzicht en we krijgen een beetje kippenvel van deze geweldige omgeving. Wat is het hier ongelofelijk prachtig. 


De camping van vandaag ligt aan een mooi meer, in een hele idyllische omgeving. We kijken super weg over het meer. Klein beetje jammer vinden we het wel, dat we met velen campers heel dicht op elkaar staan. De ruimte van de vorige campings missen we wel, maar misschien zijn we ondertussen simpelweg te verwend…


Er wordt volop gezwommen in het meer nog. Zelf besluiten we dat het nu te laat is, na zo’n drukke dag. Morgenochtend nemen we lekker een plons. Liever sluiten we de avond samen rustig af, onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Camping: Dutch Lake Resort & RV Park

Gereden afstand: 205 km

Afstand: 205 km

Lillooet

Dag 12: Dinsdag 30 juli 2019 / Clearwater -> Lillooet (315 km)


Fraser Cove Campground


In het tourboek lezen we deze morgen dat er verschillende mogelijkheden zijn om vanaf de camping in Clearwater naar de volgende camping in Lillooet te rijden. We kiezen voor de mooiste, scenic route. Lekker binnendoor beetje toeren dus vandaag ?


We volgen highway 24, die de bijnaam de ‘fishing highway’ heeft, vanwege de ontelbare meren vol met vis. Highway 24 volgt de oude verbindingsroute die oorspronkelijk door de Shuswap-stammen werd gebruikt als handelsroute.


We maken verschillende stops, met uitzicht over de velen meren. Maar bij Green Lake Provincial Park willen we graag een wat langere stop maken, om te lunchen. Nergens vinden we een mooie parkeerplaats waar we de camper goed kunnen parkeren. We besluiten om door te rijden naar het volgende provinciale park. 


Bij Clinton bezoek we Chasm Provincial Park, dat te boek staat als ‘Mini Grand Canyon’. De kloof is inderdaad erg mooi en door de verschillende kleuren heeft het wel iets weg van de Grand Canyon. Op de parkeerplaats gaan we lekker in het zonnetje zitten en bereiden we een lekkere lunch. 


Na de lunch vervolgen we onze weg. Aan een meer spotten Martijn en Patrick vrijwel gelijk een nest van een Bald Eagle. Wat een ongelofelijk geweldig geluk hebben we zeg. De kans dat je een Bald Eagle spot is al relatief klein, maar dat je dan ook nog een prachtig nest ziet, mèt een jong erbij, is echt geweldig. Oneindig veel foto’s worden er geschoten. De eagle torent boven haar nest uit en blijft ons goed in de gaten houden. Wat een bijzonder tafereel. Zelfs met de statief maken we foto’s, om er zeker van te zijn dat de plaatsjes helemaal scherp zullen zijn. 


Vol met adrenaline vervolgen we de route. Binnen een klein half uur worden we verrast met een zwarte beer die aan de zijkant van de weg van de bessen aan het snoepen is. Alsof het allemaal nog niet geweldig genoeg was vandaag, geeft de beer een heuse show weg. Op zijn achterpoten gaat hij staan en smikkelt van de bessen. Wat is dit fantastisch zeg! Bizar hoeveel geluk we hebben. Dit is toch wel waarop we gehoopt hadden, voordat we aan deze reis begonnen. Het spotten van wilde dieren, op hun mooist. 


Op de kruising tussen highway 99 en highway 97 bezoeken we nog even kort de Historic Hat Creek Ranch. Het is inmiddels al wat later in de middag en we besluiten om de entree niet meer te gaan voldoen, voor die paar minuutjes. We lopen even wat rond en rijden daarna richting de camping. 


Vandaag slapen we op de Fraser Cove Campground, een kleine privé camping met een unieke ligging direct aan de rivier. De eigenaar staat ons al op te wachten, wanneer we het terrein op komen rijden. Enorm blij zijn we, als blijkt dat we echt direct aan de rivier staan. Wat een uitzicht! Geweldig. Het geluid van het water vinden we heerlijk ook. 


Het vuur wordt direct aangemaakt door de mannen, onder het genot van een ijskoude Corona. De dames bereiden de maaltijd, terwijl Fréderique lekker met de buurmeisjes gaat spelen, bij het water. Dit is echt weer genieten zeg. 


De rest van de avond zitten we natuurlijk buiten en genieten van de omgeving en het uitzicht. 


Onze buurman komt nog even vertellen dat hij een nest van een arend heeft gezien op de brug, vlakbij de camping. Morgenochtend gaan Patrick en Martijn op verkenning, met de camera’s. Zouden we nou weer een Bald Eagle nest kunnen gaan spotten?

 

Camping: Fraser Cove Campground

Gereden afstand: 315 km

Afstand: 315 km

Whistler

Dag 13: Woensdag 31 juli 2019 / Lillooet -> Whistler (135 km)


Riverside Resort


Vandaag staat enkel de rit vanaf Lillooet naar Whistler op het programma, zo’n 120 km. Samen hebben we dus besloten om lekker rustig op te starten. Zonder wekker worden we heerlijk wakker. Terwijl Martijn en Patrick samen naar de brug wandelen, op zoek naar het nest, maken Fréderique en Susanne de ontbijttafel alvast gereed. Met het uitzicht op de rivier, is het hier echt fijn wakker worden en opstarten. 


Eenmaal terug op de camping vertellen Martijn en Patrick dat ze inderdaad het nest gevonden hebben, maar dat het geen Bald Eagle was. Blijkt toch maar weer dat we ondertussen enorm verwend zijn. Dat is het risico natuurlijk, als je zoveel gave mooie dieren mag bewonderen.


De eerste stop van vandaag houden we bij Duffey Lake Provincial Park. Het landschap is er adembenemend en er ligt veel drijfhout in het water. De paarse en rode bloemen maken het geheel helemaal af en het zal niet verbazen dat we weer veel foto’s schieten op deze mooie plek. Net voorbij Pemberton kiezen we voor een wandeling naar de Nairn Falls. De tocht is zo’n 1,5 km lang vanaf de parkeerplaats en we vinden hem best pittig. De temperatuur is inmiddels al flink gestegen en we zijn dus blij dat we voldoende water meegenomen hebben. Vanaf de omheinde uitzichtpunten hebben we een goed uitzicht op de spectaculaire watervallen. 


We vervolgen de route verder in zuidelijke richting naar Whistler via highway 99. De weg wordt vanaf hier de Sea-to-sky highway genoemd. Er zitten verschillende steile heuvels en lastige bochten in de weg. Maar we hebben alle tijd en rijden dus lekker op ons gemak naar de volgende camping. 


Rond 15.00 uur arriveren we op de Riverside Resort camping. De zon schijnt volop en de temperatuur is heerlijk. Terwijl Fréderique samen met Martijn en Patrick gaat mini golfen, genieten de dames van deze fijne vrije namiddag. Fréderique vindt het heel erg leuk om te koken en ze vraagt of ze misschien eiersalade mag gaan maken. We hebben nog voldoende eieren en zelfs toastjes, dus wat een leuk en gezellig idee. We maken er samen een gezellige avond van en spelen nog een spelletje.


Voordat we gaan slapen bespreken we de dag van morgen. In de ochtend staat een ziplining excursie op het programma; spannend!

 

Camping: Riverside Resort

Gereden afstand: 135 km

Afstand: 135 km

Whistler

Dag 14: Donderdag 1 augustus 2019 / Whistler (15 km)


08.30 uur / 09.00 uur Ziptrek ‘Bear’ 

12.00 uur / Peak-2-Peak Gondola

Riverside Resort


De wekker gaat om 07.00 uur deze morgen. Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor de zipline, die om 09.00 uur gereserveerd staat. Een kleine tien minuutjes rijden we naar het centrum van Whistler, waar we de camper parkeren op de RV parking area. De kosten bedragen $20 voor de gehele dag. Op basis van het kenteken kunnen we hier dus de gehele dag terecht. 


Voor de Ziptrek tour moeten we ons melden bij de Guest Services in het Carleton Lodge. Dit hotel ligt erg centraal in het centrum van Whistler. We vullen allemaal de waiver formulieren in en worden nog een laatste keer gewogen, voordat we met een kleine minivan naar het beginpunt gebracht worden. Patrick neemt hier afscheid van ons, want door zijn hoogtevrees laat hij deze excursie vanmorgen aan zich voorbij gaan.


Samen met een Engels gezin, met hun twee kinderen beleven we deze ochtend een geweldig avontuur, op hoog niveau. Het is een prachtige combinatie tussen heerlijke wandelingen door het bos, via diverse vlonders en trappen, en vijf fantastische zipline banen. We genieten echt volop en ondanks dat het weer wat minder is vanmorgen, zijn we echt helemaal enthousiast. Wat een geweldige ervaring en belevenis zeg.


Vol adrenaline arriveren we rond 11.15 uur weer terug in het centrum van Whistler. Patrick wacht al op ons, genietend van een drankje op het terras. Terwijl wij door de lucht zweefden en zwierden, heeft hij ook hier weer een bezoek gebracht aan de brandweer kazerne. Nadat we samen een drankje gedronken hebben en onze ervaringen gedeeld hebben, nemen we de Peak2Peak Gondola.


We nemen de kabelbaan naar de top van Blackcomb mountain. Eenmaal boven is het helaas wat minder weer en we besluiten om eerst te gaan lunchen. Hopelijk trekt het zo toch wat meer open nog. Helaas gebeurt dat niet; we maken wat foto’s van de herinneringen aan de Olympische Spelen van 2010, maar al snel zijn we het er samen over eens… met mooi weer is het echt gewoon echt wel allemaal leuker. Het is nou eenmaal niet anders en we maken er gewoon het beste van vanmiddag. 


Het vervolg van de Peak2Peak Gondola betekent een kabelbaan met de grootste overbruggingsafstand, ca. 3,03 km, tussen twee bergen, zonder masten. Hiermee heeft Whistler het wereldrecord verbroken. We kiezen voor de gondel met een glasbodem, wat extra spannend is. Het is heel bijzonder om zo te ervaren en te beleven. 


Boven op de top van de berg wandelen we nog even een korte trail, maar vanwege de regen gaan we aan het einde van de middag terug naar de camper. Eenmaal terug op de camping spelen we een spelletje, kijken naar de gemaakte foto’s, nemen een warme douche en slapen een lekker dutje. Een welkome relaxte namiddag dus.


In de avond nemen we de camper weer terug naar de parkeerplaats (ons kaartje is dus nog steeds geldig). In het gezellige dorp Whistler winkelen we samen en kopen nog wat souveniers. Daarna gaan we lekker uit eten. We genieten van gerechten uit de Italiaanse keuken en proosten op de super reis die we tot nu toe al beleefd hebben. Morgen is alweer de laatste volle dag met de camper. We trekken via de Sea-to-Sky highway naar Vancouver.

 

Camping: Riverside Resort

Gereden afstand: 15 km

Afstand: 15 km

Vancouver Grouse Mountain en Capilano suspension bridge

Dag 15: Vrijdag 2 augustus 2019 / Whistler -> Vancouver (155 km)


Capilano Suspension Bridge

Grouse Mountain Gondola

BCRV Burnaby Cariboo RV Park


Het ontbijt nuttigen we vandaag in de camper; het druppelt af en toe. Vandaag hebben we vrij druk programma, vol met leuke excursies, en dus rijden we rond 09.00 uur de camping in Whistler al af. 


Onze eerste stop van vandaag zijn de Brandywine Falls, 45 km ten noorden van Squamish, aan de highway 99. De prachtige waterval heeft een hoogte van wel 70 meter. De trail vanaf de parkeerplaats is goed te belopen en binnen tien minuten sta je bij de waterval. Een ideale eerste stop, wat ons betreft.


In Squamish tanken we de camper weer helemaal vol en nemen een lekkere koffiebreak bij Tim Hortons. Inmiddels is het zonnetje gaan schijnen en buiten op het terras genieten we volop.


Net na Squamish maken we een stop in het Shannon Falls Provincial Park. Het is een populaire stop, want het is tenslotte maar vijf minuten lopen naar de indrukwekkende waterval die van 335 meter naar beneden valt. Het is de op drie na hoogste waterval in de provincie British Columbia.


We besluiten om de Sea-to-Sky Highway verder te vervolgen naar Grouse Mountain. Vanaf de top van Grouse Mountain hebben we een geweldig uitzicht over Vancouver. We nuttigen in de zon een heerlijke late lunch, alvorens we de grizzly beren gaan bezoeken. Er wonen hier twee beren in het opvangcentrum. 


Samen met Fréderique neem ik de stoeltjeslift naar het hoogste punt. Het is helemaal helder en dus kijken we geweldig mooi ver weg over de stad Vancouver. Eenmaal weer ‘beneden’, bezoeken we de roofvogelshow en verbazen ons over de grootte van vooral de Bald Eagle. Geweldige indrukwekkende vogels.


Rond 18.00 uur rijden we door naar de Capilano Suspension Bridge. Het parkeren van de camper is nog even lastig (er is geen RV parking bij de hangbrug), maar omdat het al wat later is, kunnen we de camper in de nabij gelegen woonwijk parkeren, zonder kosten. De onstabiele hangbrug is 137 meter lang en hangt op 70 meter hoogte over een ravijn met de Capilano rivier. De brug biedt een indrukwekkend uitzicht op de onderliggende rivier en het bos. Er zijn verschillende reeksen hangbruggen, zoals de Treetops Adventures en de spannende Cliffwalk. 


Ondanks dat het inmiddels bijna 20.00 uur is, geeft de thermometer nog altijd ruim 28 graden aan. We zijn, mede door de warmte, een beetje moe inmiddels en besluiten om naar de camping te gaan. Onze laatste camping, net buiten Vancouver. En dat betekent dat we vanavond ook de koffers weer moeten gaan inpakken…. Helaas komt aan het camperavontuur morgen alweer een einde. 


Rond 21.00 uur zijn we op de BCRV Camping en samen pakken we de koffers in, en maken de camper helemaal schoon. Rond 23.00 uur proosten we voor de laatste keer vanaf onze Canada stoeltjes, op een geweldig eerste deel van de reis. Morgen beginnen we aan een nieuw avontuur… de cruise…

 

Camping: BCRV Burnaby Cariboo RV Park

Gereden afstand: 155 km

Afstand: 155 km

Camper inleveren start cruise HAL

Dag 16: Zaterdag 3 augustus 2019 / Vancouver camper inleveren -> cruise (28 km)


Camper inleveren Canadream / Inchecken cruise


Ons laatste ontbijt vanuit de camper nuttigen we lekker buiten in het zonnetje; op de BCRV Campground in Vancouver. We poetsen de camper voor de laatste keer en dan gaan we op pad om de camper in te leveren. Vlakbij het verhuurstation tanken we de camper nog eens helemaal af en laten het LPG ook bijvullen. Net voor 10.00 uur zijn we op het depot. Het inleveren gaat erg snel en een vriendelijke jongeman keurt de camper goed.


Ons camperavontuur is tot een einde gekomen, maar wat hebben we genoten. Een super fijne camper, van alle gemakken voorzien en wat ons betreft een perfecte kwaliteit.


Omdat we naar de cruise terminal willen reizen maken we geen gebruik van de standaard transfer van Canadream. De vriendelijke dame bij de receptie van Canadream bestelt voor ons een taxi, voor vijf personen en veel bagage. In het zonnetje wachten we een kleine 30 minuten op de taxi. (Het blijkt niet zo makkelijk te zijn om een taxi voor vijf personen te nemen. Dat merken we later deze reis nog vaker).


Rond de klok van 12.00 uur arriveren we in de cruise terminal. Er vertrekken deze dag twee cruiseschepen vanuit de haven van Vancouver en dus wordt er heel duidelijk gevraagd op welk schip wij zullen verblijven.


Overal hangen diverse borden en vlaggen met nummers. Ieder nummer correspondeert met de volgorde van de te nemen stappen. 

1) Bagage afgifte

2) Security check

3) Douane procedure

4) Inchecken en boarden rederij


De bagage is inmiddels voorzien van onze speciale kofferlabels en deze kunnen we dan ook direct afgeven bij de medewerkers van de rederij. Vervolgens gaan de mannen nog even wat foto’s maken van het schip, zo in de haven. Het is prachtig mooi en helder weer, het schip ligt dan ook geweldig te stralen in de zon. Daarna beginnen we aan de security check en de douane procedure. Een klein uurtje verder mogen we onze persoonlijke cruise-pasjes ophalen bij de Holland America Line balie en mogen we aan boord. Het cruise avontuur gaat eindelijk beginnen. 


De vorige keer tijdens mijn cruise naar Alaska had ik vrij veel last van zeeziekte. Ditmaal heb ik daarom de speciale SeaBands armbandjes meegenomen en reisziekte tabletten. Hopelijk valt het ditmaal dus mee. Enigszins gespannen en vooral ontzettend onder de indruk van het enorme schip gaan we rond 14.00 uur aan boord. We besluiten om eerst naar de hut te gaan. Even kijken hoe groot (of klein?) deze is. We zitten dichtbij elkaar, op de eerste verdieping, hutnummers 1053 en 1063.


Vanuit Nederland hebben we een cadeautje voor Patrick geregeld; hij is morgen jarig. Er hangen ballonnen aan de deur en er zijn bloemen bezorgd in de hut. De verjaardag begint lekker nu al.


Inmiddels is het bijna 15.00 uur en we gaan naar het Lido restaurant, op de 9e verdieping. Onze eerste kennismaking met de keuzes op het schip. We worden overvallen door de hoeveelheid keuzes die we hebben. Geweldig! Iedereen kiest iets wat hij of zij lekker vindt en we smikkelen er lekker van. Omdat we gebruik hebben kunnen maken van het Explorer 4 vroegboekkorting-pakket destijds, mogen we nu 15 drankjes per dag bestellen, zonder betaling. De drankjes mogen niet duurder dan $11 per stuk zijn, maar dat is voor ons verder geen probleem.


Op het dek, in de stralende zon, begint ons cruise avontuur dan echt! We zijn helemaal blij en enthousiast. Anky heeft wat last van de drukte om haar heen en moet even wennen. (Dat zal gelukkig al snel over zijn, omdat iedereen zijn/haar weg kiest en de drukte dus snel minder is. Zeker op het achterste buitendek, op de 9e verdieping is het zelden echt druk en dus verblijven wij er vaak).


De verplichte veiligheids- en evacuatie drill vindt om 15.45 uur plaats en neemt zo’n 15 minuten in beslag. Iedereen moet verzamelen bij zijn/haar Assembly Point en we krijgen goede uitleg over de procedures bij een mogelijke calamiteit. 


Terwijl we genieten van een biertje en cocktail varen we rond 17 uur de haven van Vancouver uit, terwijl veel toeristen vanaf de kade ons uit zwaaien. 

 

Voor deze eerste avond staat een diner gepland (om 18.30 uur) in de Pinnacle Grill. Ook dit diner is onderdeel van het Explorer 4 kortingspakket en derhalve hoeven wij niet te betalen (normaliter bedragen de kosten $29 per persoon). 


Vanaf onze tafel kijken we prachtig weg over het water en we genieten van de geweldige culinaire hoogstandjes. Speciaal voor de verjaardag van Patrick (het is in Nederland inmiddels 4 augustus!) krijgt hij een heerlijk chocoladetaartje met Happy Birthday erop en het personeel komt zelfs even zingen. Zichtbaar genietend, smikkelt Patrick van de taart en we kunnen niet anders dan concluderen dat deze eerste avond op de cruise echt geweldig was.


Het was wel een lange dag zo vandaag, dus rond de klok van 22.00 uur duiken we onwijs voldaan, en ons verheugend op wat er nog allemaal komen gaat, ons bed in.

Afstand: 28 km

Vaardag Inside Passage

Dag 17: Zondag 4 augustus 2019 / Cruise -> Vaardag Inside Passage


Verjaardag Patrick


Vandaag is dan ook hier in Canada Patrick echt jarig. We beginnen de dag dus met een liedje en samen gaan we heerlijk genieten van ons eerste ontbijt aan boord van de cruise.


We hebben vooraf gekozen voor een Open zitting, waardoor we niet gebonden zijn aan vaste tijden. Het kan soms dan wel betekenen dat we even moeten wachten, voordat er een tafeltje vrij is, maar dat vinden we niet erg.


Deze morgen kiezen we ervoor om te gaan ontbijten in de Dining Room (op de tweede en derde verdieping). Dit is een a la carte restaurant en de keuze is reuze. Allemaal kiezen we voor een (andere) omelet. Tussendoor komen ze ook nog vragen of we een croissantje of ander lekker klein broodje willen. Wat een verwennerij.


Tijdens deze vaardag door de Inside Passage, varen we langs Vancouver Island en dat biedt prachtige vergezichten. Vanaf het achterdek op de 9e verdieping, het Lido deck, genieten we van de omgeving.


Om 15.00 uur genieten we van een High Tea / Afternoon Tea in de Dining room. Allerlei zoete lekkernijen en kleine sandwiches passeren de revue. Jammie.


In de namiddag gaan we lekker zwemmen in het binnen zwembad. Overigens kan dit zwembed wel als buiten zwembad gebruikt worden, maar bij minder weer sluit het glazendak. Vanmiddag is het dak wel deels open, maar ondanks dat de zon schijnt is het best fris en dus heeft men besloten om het dak grotendeels te sluiten. Fréderique geniet volop van het zwemmen en samen spelen en plonzen we lekker. Er zijn vrij veel kinderen aanwezig en dus is het er gezellig druk.


Na het eten frissen we ons allemaal even op, alvorens een drankje te gaan drinken in de bar. We proosten op de verjaardag van Patrick. Ook tijdens het diner in de Dining Room wordt Patrick weer vrolijk toegezongen door het personeel en smikkelen we van een verjaardagstaartje. Wat een leuke manier om je verjaardag te vieren. Deze avond treedt de illusionist Leon Etienne op in de grote zaal. Vooral Fréderique geniet van de show en is onder de indruk van zijn ‘kunstjes’. Na afloop gaat ze nog even met hem op de foto.


Deze tweede relaxte dag aan boord van de cruise was super gezellig en erg tevreden sluiten we dag proostend af, op het buitendek.

Juneau

Dag 18: Maandag 5 augustus 2019 / Cruise -> Tracy Arm / Juneau 13.00 uur – 22.00 uur 


Excursie ‘Best of Juneau’ 14.15 uur – 20.30 uur  


In de ochtend varen we door Tracy Arm en de zonsopkomst is dan ook prachtig. De heren maken natuurlijk weer veel foto’s en tijdens het ontbijt kijken we heerlijk weg over het water. Vandaag hebben we onze eerste excursie: de ‘Best of Juneau’. We arriveren rond 13.00 uur in de haven van Juneau en de tour vertrekt om 14.15 uur. Dat geeft ons nog even de kans om door het stadje te wandelen.


Per kleine touringcar worden we volgens naar de Mendenhall gletsjer gebracht. Een relatief druk bezochte toeristische plek, maar doordat we een stuk verder doorlopen voorbij het visitor centre hebben we geen hinder van de drukte. Na de stop bij de gletsjer brengt de bus ons naar het startpunt van onze whale watching excursie. Via prachtige baaien varen we tussen de eilandjes door en Juneau verdwijnt langzaam uit ons zicht. 


Ons diner nuttigen we vandaag in de Orca Point Lodge. Wat ligt de lodge op een geweldige idyllische locatie zeg. Geweldig! 


Aan een picknicktafel, buiten op het terras van de lodge, genieten we van de bbq gerechten die er klaar gemaakt worden. Heerlijk verse Alaska zalm en huisgemaakte koolsalade. Wat een geweldige plek om hier zo te zitten. Met onze buikjes gevuld beginnen we aan de vaartocht, op zoek naar de walvissen. Na slechts enkele minuten varen worden de eerste walvissen al gespot. Nog wel ver weg, dus de boot raast naar de plek en ja hoor… Gedurende het komende uur is het een komen en gaan van de prachtige walvissen. Wat blijft dit toch ongelofelijk indrukwekkend zeg. Ademloos staan we te kijken en met een geweldig voldaan gevoel varen we rond 20.00 uur de haven weer in. 


De bus brengt ons terug naar het schip, waar we mooi op tijd terug arriveren. Net na ons wordt de toegang tot de boot gesloten en varen we weer weg uit Juneau. Een groot voordeel van de excursies via de rederij boeken is dan ook dat dit altijd op elkaar aangesloten zal zijn. De boot moet wachten totdat de gasten van de excursies terug zijn. Een veilig idee vinden wij.


Al proostend op deze geweldige dag genieten we van de zonsondergang, met de mooie kleuren.

Skagway Yukon

Dag 19: Dinsdag 6 augustus 2019 / Cruise -> Skagway 07.00 uur – 21.00 uur


Excursie ‘Whitepass Rail & Yukon Expedition’ 09.15 uur – 17.30 uur


De wekker gaat vandaag wat eerder. Onze tour start namelijk al om 09.15 uur, vanuit Skagway, en we willen nog goed ontbijten voordat we vertrekken.


Deze ochtend kiezen we voor een lunch in het Lido restaurant, een buffet restaurant op de 9e verdieping. Dit gaat een stukje sneller en ondanks dat we met vijf personen zijn, is het geen probleem om een tafeltje te bemachtigen.


We nemen nog wat fruit, broodjes en chips mee voor onderweg (dat is ook een pluspunt van de cruise!) en gaan om 09.15 uur aan boord van de bus, om aan onze tocht naar de Yukon te beginnen. Het is wederom stralend mooi weer en we beginnen ons zo langzamerhand te beseffen dat we onwijs veel geluk hebben zo. We boffen echt. 


Met de bus rijden we een mooie scenic route door de bergen. Overal zien we de besneeuwde bergtoppen; het is prachtig. Regelmatig maken we een stop, waarbij er voldoende tijd is om foto’s te maken. Helaas betrekt het weer, hoe verder we richting de Yukon rijden. Eenmaal bij de Carcross Desert lukt het nog net om droog foto’s te maken, maar helaas begint het te regenen.


De lunch nuttigen we bij de Caribou Crossing Trading Post. Vanuit een huifkar genieten we van de kip van de bbq, terwijl het buiten hard blijft regenen. Bij deze trading post kun je normaliter tevens ritjes maken met de hondenslee van de hysky honden, maar vandaag is de temperatuur helaas te hoog. Dat zou niet goed zijn voor de gezondheid van de honden natuurlijk. Wel kunnen we een bezoek brengen aan de puppies. Fréderique is helemaal verliefd en knuffelt en kroelt flink met de schattige hondjes. 


Na een korte stop in Carcross (waar het nog altijd continue hard is blijven regenen) rijdt de bus weer terug richting Fraser, waar het weer gelukkig wat beter is. Hier zullen we aan boord gaan van de Whitepass Expedition trein. Een panoramische treinrit van Fraser naar Skagway, door de bergen en via de oude trail. We moeten even wachten, maar als we eenmaal aan boord mogen/kunnen dan begint de treinreis en genieten we ruim een uur van de fabelachtige omgeving. Wat een prachtige treinreis, op een geweldig unieke locatie.


Eenmaal bijna terug in Skagway zien we in de verte het dorpje èn het cruiseschip al liggen. Vanaf het eindpunt van de treinrit brengt de bus ons weer terug naar het schip. Wij besluiten nog niet meteen terug aan boord te gaan, maar eerst nog even het dorpje te bezoeken en naar wat leuke souvenirs op zoek te gaan. 


In de avond dineren we in het Lido restaurant en kiezen allemaal iets lekkers uit. Dat is toch wel ideaal aan een buffet restaurant. 


Zoals vrijwel iedere avond sluiten we af met een drankje op het buitendek, op de 9e verdieping. 


Het was wederom een geweldige dag.

Glacier Bay National Park

Dag 20: Woensdag 7 augustus 2019 / Cruise -> Vaardag 


Glacier Bay National Park 07.00 uur – 16.00 uur


De wekker staat vandaag vroeg… vanaf 07.00 uur varen we het Glacier Bay Nationaal Park binnen. Een aansluiting van geweldige vergezichten, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Dat belooft een geweldige dag te worden. In eerste instantie zijn we op zoek naar de beste plek om de gletsjers goed te kunnen bewonderen. Uiteindelijk belanden we (na verdieping 9, 10 en 11) op de vijfde verdieping. Hier blijken we helemaal voor op het dek te kunnen komen. Een super plek dus. 


Ondertussen is Fréderique naar de kidsclub, Club Hal, om samen met de andere kinderen te spelen. Ze vindt het super fijn om samen te spelen en leuke dingen te doen. Super fijn dus. Terwijl we langzaam dichterbij de gletsjer komen, wordt er verse erwtensoep geserveerd. Ondanks dat de zon volop schijnt is het best fris en dus komt de soep heerlijk op een juist moment. 


Het is ongelofelijk indrukwekkend om de gletsjer van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Het lijkt wel alsof we hem kunnen aanraken en horen. De fotocamera’s en telefoons maken natuurlijk weer overuren. Geweldig en onbeschrijfelijk mooi. Met kippenvel en een enorme grote glimlach op ons gezicht gaan we uiteindelijk rond 13.30 uur lunchen. Vanaf het lido deck kunnen we de rest van de middag nog verder genieten van het fantastische uitzicht. 


In de middag neemt de temperatuur verder toe en met volle zon en ruim 25 graden lijkt het geen cruise door Alaska, maar door de Caribbean. We zwemmen in het buitenbad en de mannen en Fréderique wagen zich zelfs aan de ‘Polar Bear Swim’. Het zwembad wordt gevuld met ijsklontjes en er worden vrolijke rondjes gezwommen. Een grappig initiatief vanuit de rederij en het animatie team. 


Onder het genot van een cocktail proosten we maar weer eens op deze geweldige ervaring. Het is bijna niet te bevatten hoe bijzonder dit allemaal is. Zeker met het mooie weer erbij.  Aan het einde van de dag voel ik dat de zee wat ruiger wordt. Ik voel me niet helemaal lekker en besluit om even te gaan liggen. Het heeft geen effect en van de vorige keer weet ik dat het zien van de horizon, op zee, veel beter helpt. 


Voordat we gaan eten nemen we nog een drankje in de Pinnacle Bar en vanaf daar heb je goed zicht op de zee. Na een klein kwartiertje kijken naar de horizon, voel ik me inderdaad beter. En vanaf de tafel in het restaurant behouden we zicht op het water, dus gelukkig lijkt het verder mee te vallen.


De avond sluiten we af met een bezoek aan de BB Kings Club, waar we genieten van de muziek alsmede de velen cruise bezoekers die lekker dansen. Wederom een meer dan geslaagde dag en morgen belooft ook weer geweldig te worden…

Ketchikan

Dag 21: Donderdag 8 augustus 2019 / Cruise -> Ketchikan 11.00 uur – 19.00 uur


Excursie ‘Neets Bay Bear watch by floatplane’ 14.30 uur – 17.30 uur


Als we wakker worden blijkt dat we al in de bewoonde wereld varen. Onze laatste stop tijdens deze cruise maken we in Ketchikan. 


We hebben voldoende tijd, voordat de excursie begint. Na het ontbijt wandelen we dan ook op ons gemak door het dorpje. Helaas regent het deze morgen een beetje en dus ziet de wereld er toch net even anders uit. Alhoewel we samen wel besluiten dat dat ook echt bij Alaska hoort, wat ons betreft. We nuttigen de lunch weer even terug aan boord; dat is toch wel erg prettig tijdens een cruise, je kunt altijd eten en drinken, op ieder moment.


Om 14.15 uur melden we ons op de pier, vanwaar we per busje naar de vliegtuigmaatschappij gebracht worden. Met Taquan Air vliegen we per watervliegtuigje naar Neets Bay. De groep voor ons heeft wat vertraging opgelopen door het slechte weer van vanmorgen, waardoor ook wij iets later vertrekken. De dame garandeert ons echter dat we echt op tijd terug zijn voor de cruise. We vliegen een klein half uurtje over prachtige fjorden en genieten al volop van deze vlucht en de omgeving. 


Eenmaal gearriveerd bij Neets Bay worden we hartelijk ontvangen door Jack. Een echte natuurliefhebber die ieder jaar terugkeerd naar Alaska, om in de zomermaanden de toeristen meer te vertellen. 


Na een korte wandeling voorbij de zalm kwekerij komen we op een open plek en al snel zien we de eerste beren lopen. Hoe ongelofelijk fantastisch is dit. We staan er mega dichtbij en als ik snel tel dan kom ik tot de conclusie dat er zeker zes beren hier rondlopen. Fantastisch! De reden waarom de beren hier vooral komen is de zalm. Op dit stuk kunnen we namelijk tevens de zalmsprong bewonderen. Wat een geweldig tafereel. Dit is puur natuur. Heel confronterend, maar zo puur en zo mooi. 


Ruim een half uur bewonderen we de dieren en vooral het moment waarop de beer een zalm vangt en deze in zijn bek meesleept is niet te omschrijven. Zoiets prachtigs heb ik echt nog nooit van dichtbij meegemaakt en ik merk dat ik er zelfs emotioneel van word. 


Het laatste stukje wandelen we weer terug naar het haventje. Onderweg spotten we langs het pad (en dus super dichtbij!) nog een zwarte beer. Dit is Alaska in haar puurste vorm. Echt in de middle of nowhere is dit waar de beren in hun natuurlijke habitat leven. 


Zonder veel te zeggen, doordat we allemaal overmand zijn door de ervaringen van zojuist, vliegen we in een kleine tien minuutjes terug naar Ketchikan Airport. Met het busje worden we weer naar het schip gebracht en net voor de uiterlijke tijd wandelen we naar binnen. Perfecte timing, zegt het bemanningslid dat onze pasjes controleert. 


Bij het diner in de Dining Room praten we nog uren na over deze fantastische dag. Het was geweldig en misschien wel het mooiste dat we ooit gedaan hebben.

Vaardag Inside Passage

Dag 22: Vrijdag 9 augustus 2019 / Cruise -> Vaardag Inside Passage


Omdat iedereen inmiddels toch wel moe is van alle indrukken en ervaringen besluiten we vandaag lekker uit te slapen. Dat betekent dat we rond 10.00 uur pas aan het ontbijt gaan beginnen. Het is een beetje mistig nog, maar dat maakt het niet minder mooi. Misschien juist wel wat bijzonderder nog. 


Op het dek nemen we allemaal een stoel en besluiten een relax dag in te lassen. We genieten van de walvissen die we in de verte zien spuiten. Hoe geweldig is dat toch.


Fréderique bezoekt wederom de kidsclub en met haar nieuwe vriendinnetje Carly (uit Toronto) speelt ze lekker de hele dag samen. Wij genieten van het uitzicht en kletsen, kletsen en kletsen over de geweldige reis die we hebben mogen beleven samen weer. Het was fantastisch. Maar Patrick wijst me er terecht op dat het nog niet voorbij is. De komende twee dagen trekken we nog door Vancouver, om de stad te verkennen. 


Aan het einde van de middag worden we blij verrast met een groep orca’s die langs de boot springen en spelen. Echt geweldig. 


In de Dining Room genieten we van ons laatste diner, tijdens deze cruise en we sluiten de avond af met een mega proost! Op deze geweldige cruise; hopelijk niet de laatste. 

Vancouver Gastown Granville Island

Dag 23: Zaterdag 10 augustus 2019 / Cruise -> Vancouver 07.00 uur aankomst


Hotel The Westin Grand Vancouver


De ochtend begint miezerig en bewolkt. Helemaal anders dan een week geleden, toen we met volle zon de haven van Vancouver verlieten. 


Met wat tegenzin beginnen we aan het ontbijt deze morgen. We willen nog niet stoppen met deze geweldige cruise. Gisteravond hebben we vernomen dat we in de groep RED number 1 zitten. We worden rond 08.30 uur opgeroepen om van boord te gaan. De bagage is al meegenomen (gisteravond), nadat we deze aan de deur van onze hut hebben geplaatst. We hebben nu dus alleen onze handbagage nog. 


We wachten even in de BB Kings Club totdat rond 08.45 uur onze groep omgeroepen wordt. We mogen het schip verlaten. Vrij snel zijn we door de douane en onze bagage staat ook al klaar op ons te wachten, bij Red number 1. Allemaal perfect geregeld dus zo. We nemen een taxi naar ons hotel ($15). Voor de komende twee nachten hebben we het Westin Grand Hotel gereserveerd. Een vijf sterren hotel centraal gelegen, vlakbij de moderne wijk Yaletown en de Public Library.


De kamers zijn nog niet klaar, maar we mogen de koffers gratis laten opbergen, dus dat is erg prettig. Het is zaterdag en dus is een bezoek aan Granville Island wel een goed idee, denken we. Het is er vaak gezellig druk op dit hippe eiland, op een zaterdag. 


Vanaf het hotel wandelen we naar de Yaletown haven en nemen de Aquabus naar Granville Island. In het eerste gebouw bevindt zich één van de grootste markten van Noord-Amerika. Jammer dat we alweer bijna naar huis gaan, anders hadden we heel erg graag veel verse producten hier gekocht en deze meegenomen tijdens de camperreis. Wat ziet het er allemaal heerlijk vers uit.


Bij een koffietentje bestellen we allemaal een lekker bakkie koffie of thee en aan een picknick tafel genieten we van het voorzichtig doorkomend zonnetje. 


Voor vanavond hebben we een rondvlucht over Vancouver geboekt staan. Het weer valt echter erg tegen en de voorspellingen voor morgen zijn velen malen beter. Ik neem telefonisch contact op met de lokaal agent en informeer naar de mogelijkheden om de tour te verzetten. Met wat omwegen lukt dat uiteindelijk en we zetten alle hoop op morgenavond. Fingers crossed en hopen dat het dan beter (en helderder) weer zal zijn.


We nemen de aquabus terug naar Yaletown en wandelen naar de skytrain. We nemen de skytrain naar de Waterfront en lopen vanaf daar richting Gastown. Via diverse souvenierswinkels en de steam clock belanden we in een gezellig caféetje, waar we heerlijk onder de overkapping lunchen. Het is inmiddels flink gaan regenen en dus besluiten we aan het einde van de middag om wat te gaan rusten in het hotel.


Terwijl de heren weer naar de volgende brandweerkazerne gaan, nemen wij even een break op de kamer. We spreken af om rond 19.00 uur weer terug te gaan richting de waterfront, want daar wil ik heel erg graag iedereen kennis laten maken met de Cactus Club Cafe. Een plek op Jack Pool Plaza, bij het convention centre waar ik altijd heel erg graag kom tijdens mijn verblijven in Vancouver.


Het liefste zit ik altijd buiten, want dan heb je ook een geweldig uitzicht over de stad, de haven en de watervliegtuigjes. Gelukkig is er helemaal achter aan nog een tafel voor zes personen vrij en we smikkelen en smullen van alle heerlijke gerechten. Het is geweldig hier en we genieten volop van onze laatste dagen in Vancouver. 


Met de skytrain reizen we rond de klok van half elf weer terug naar het hotel. Lekker slapen; morgen komen mijn zus, haar vriend en de kinderen ons opzoeken in Vancouver. Dat belooft een hele gezellige dag te worden weer.

Vancouver Stanley Park

Dag 24: Zondag 11 augustus 2019 / Vrije dag Vancouver (bijv. Gastown en Chinatown)


Hotel The Westin Grand Vancouver

Excursie ‘Best of Vancouver’ watervliegtuigtour met Harbour Air 30 minuten

Excursie ‘Fly Over Canada’


Vanaf het hotel nemen we de City Tour van Westcoast Sightseeing Grayline tours. Het betreft een hop-on-hop-off tour waarbij we de gehele dag overal kunnen op-, in- en uitstappen. 


We starten de dag vandaag met een heerlijk ontbijt aan het Waterfront. We genieten van het uitzicht op de cruiseschepen en het Canada Place Centre. Om 10.00 uur hebben we een reservering bij Fly Over Canada, waar we ongelofelijk genieten van de geweldige attractie. Schitterende beelden zorgen ervoor dat we ons op allerlei plekken in Canada wanen. Het is een super mooie film, waar we allemaal helemaal stil van worden. Canada is echt zo mooi.


Bij buitenkomst blijkt dat het helaas weer is gaan regenen. We wandelen via het Convention Centre opnieuw naar de Cactus Club Cafe en nemen plaats aan een rondzit, met in het midden een groot haardvuur. Hier zitten we mooi droog en warm. Na een tijdje is het gelukkig weer droog en we besluiten vanaf de waterfront naar Stanley Park te wandelen. In de haven liggen de mooiste boten, we spotten diverse watervliegtuigen en de wandeling is dan ook erg fijn. 


Met de hop-on-hop-off bus vervolgen we onze route. Op diverse stops van de bustour stappen we uit en genieten van de omgeving en de bezienswaardigheden. Via English Bay reizen we aan het einde van de middag terug naar Gastown. Hier treffen we mijn zus, haar vriend en de kinderen. Wat een bijzonder idee: elkaar te ontmoeten aan de andere kant van de wereld. Met z’n allen drinken en eten we wat in hetzelfde caféetje als waar we gistermiddag geluncht hebben. Iedereen zit boordevol verhalen, want wat hebben we allemaal toch al geweldige dingen mee mogen maken in dit fantastische land. 


Om 19.00 uur hebben wij de tour met het watervliegtuigje. Inmiddels staat er een zonnetje aan de hemel en we boffen dus enorm. We hebben vandaag een vrouwelijke pilote en Patrick mag voorin plaatsnemen. Wij gaan, samen met nog drie andere reizigers, achter in zitten. Het uitzicht is echt geweldig en we vliegen ruim twintig tot dertig minuten over de stad, waarbij we continue kunnen genieten van wat we te zien krijgen. Het is echt heel erg gaaf en iedereen is vol euforie.


Na de tour treffen we iedereen weer bij de Cactus Club Cafe. Helaas is het volgeboekt voor vanavond, maar niet getreurd: aan de overkant zit een ander gezellig restaurant en na een kleine twintig minuten wachten, mogen we aan tafel. 


Samen proosten we op deze super vakantie en prachtige rondreis. Dit is echt genieten!


Wanneer de klok bijna 22.00 uur aantikt en iedereen toch wel erg moe begint te worden, nemen we afscheid en gaan we terug naar het hotel. Mijn zus reist met haar gezin met de Skytrain terug naar de BCRV Campground, waar de camper geparkeerd staat.

Retourvlucht Vancouver Amsterdam

Dag 25: Maandag 12 augustus 2019 / Bezoek Vancouver -> terugvlucht naar Amsterdam


We checken uit, in het hotel en zij stallen onze bagage. We vliegen tenslotte pas vanavond terug naar Nederland.


Ook deze morgen reizen we met de hop-on-hop-off bus naar Gastown. Hier willen we eigenlijk graag voor de laatste keer ontbijten. Helaas blijkt dat de restaurants hier vooral gericht zijn op de lunch en het diner… er is nog vrijwel niets geopend voor het ontbijt. We shoppen nog even wat en lopen dan door tot aan de waterfront, waar we bij hetzelfde restaurant als gisteren lekker ontbijten. Vandaag heerlijk in de ochtendzon. 


Wanneer teruglopen naar de bus, horen we ineens onze naam… Het zoontje van mijn zus heeft ons gespot ? Zij zijn vandaag nog de gehele dag in Vancouver, voordat ze morgen terugvliegen naar Nederland. Samen nemen we dezelfde hop-on-hop-off bus en we bezoeken Stanley Park nog een keertje. 


Bij de stop van Granville Island stappen mijn zus, haar vriend en de kinderen uit, terwijl wij verder rijden naar ons hotel. 


We pikken de bagage op en vragen de bell boy of hij een taxi kan bellen. Dat blijkt nog iets lastiger dan we verwacht hadden, want voor 5 personen en bagage moet er een speciaal busje komen.


De taxi zet ons bij de juiste gate af, op de luchthaven van Vancouver en we checken in voor de terugvlucht.


Alles verloopt voorspoedig en met KLM  hebben we de vliegreis terug naar Nederland om 17.45 uur 

Aankomst Amsterdam einde reis

Dag 26: Dinsdag 13 augustus 2019 / Aankomst Amsterdam om 12.10 uur 


Treinreis terug naar Den Bosch


Exact op tijd landen we weer terug in Nederland. Altijd heerlijk om een goede vliegreis te hebben. 


We kunnen weer terugkijken op een geweldige rondreis, boordevol geweldige activiteiten, bezienswaardigheden en unieke natuurlandschappen. Voor ons was dit verreweg één van de mooiste reizen die we ooit gemaakt hebben. Het was werkelijk fantastisch!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties