Amsterdam - Toronto

We hebben de dagen afgeteld, en eindelijk is het zo ver: onze vakantie naar Canada begint! We laten de wekker aflopen om 04.00 uur, pakken de laatste spullen in en vertrekken richting Schiphol. De auto op P3, koffers afgeven, door de security check en om 07.30 uur al aan de koffie. Dat ging supersnel dus allemaal, heel fijn!

Een half uurtje te laat vertrekt onze vlucht, Kl0691 vanaf Gate E8. We hebben ruime plaatsen en worden gedurende de vlucht van ruim zeven uur prima verzorgd door de stewards en stewardessen van KLM. Filmpje kijken, wat lezen, dutje, en de tijd vliegt voorbij.
Om 11.30 uur plaatselijke tijd landen we in Toronto. Het is hier 25 graden en een beetje bewolkt. We gaan heel vlot door de douane en halen de koffers op. Vervolgens met een taxi naar ons hotel downtown, het Comfort Hotel in Charles Street. Joey van de receptie maakt ons even wegwijs en geeft ons wat tips. Kamer 506 is ruim en netjes.

We frissen ons een beetje op en gaan vervolgens op stap. Om de hoek eten en drinken we wat bij een leuk tentje. Dan te voet de stad een beetje verkennen. Via Younge Street richting Dundas Square, dan richting China Town. De stad is overzichtelijk ingedeeld in blocks, vergelijkbaar met New York, maar de afstanden zijn behoorlijk pittig! We zien een grote verscheidenheid aan mensen, culturen, gebouwen, winkels. Oud, nieuw, arm, rijk, zwart, wit, van alles door elkaar. Het geeft een heel bijzondere indruk! Na nog een bierstop onderweg lopen we weer terug naar het hotel, waar we om 18.00 uur weer aankomen. We zijn moe, maar dat is natuurlijk niet zo gek met zes uur tijdverschil. Op de kamer nog even chillen, douchen, laptoppen en vroeg slapen!
Het bevalt ons goed, die eerste dag in Canada!

Toronto

Lekker geslapen en vroeg wakker, door de jetlag én door de stevige onweersbui die in de vroege uurtjes over Toronto trekt. Na een eenvoudig en redelijk chaotisch ontbijtje rijden we met de sightseeingbus een rondje door de stad. Het is zwaar bewolkt, af en toe een regendruppeltje, maar met een prima temperatuur. Boven in de bus kunnen we alles goed zien. Grote drukke straten met veel stoplichten, wolkenkrabbers in alle soorten en maten, veel winkels groot en klein, oude bakstenen gebouwen, huizen en kerken, veel zwervers/bedelaars/daklozen maar ook punkers, alto’s en chique mensen. Het maakt al met al een bijzondere indruk, nergens mee te vergelijken.
We stappen uit bij het Harbour District, waar we een boottocht maken over Lake Ontario, langs de Toronto Islands. We hebben goed zicht op de mooie skyline van Toronto.


Vervolgens strijken we neer op de Patio van het Amsterdam Brewhouse, waar we heerlijk lunchen met een lekker huisgebrouwen biertje erbij. Leuke plek!
Het weer klaart flink op, geen wolkje meer te bekennen en de temperatuur stijgt tot boven de 30 graden!
Dan weer een stukje met de bus, die net al klaar staat, naar het Distillery District, een autovrij gebied, waar in de oude gebouwen talloze winkeltjes, galeries en restaurants zijn gevestigd. Dat ziet er heel gezellig uit! We kijken wat rond, proeven een paar biertjes bij de Mills Street Brewery en rijden het laatste stuk met de bus terug.
Vanaf Dundas Square te voet richting hotel, waar we even afkoelen en uitrusten.


Rond etenstijd lopen we twee blocks en eten we een lekkere pizza bij Bar Volo. Daarna nog een Iced Coffee bij Tom Horton’s, de Canadese tegenhanger van Starbucks en op ons gemak terug naar het hotel. Het is nog goed warm en druk op straat.
Nu nog even plannen maken voor morgen en gauw slapen!

Toronto

Another day in Toronto! Prachtig weer vandaag. We starten de dag net zoals gisteren: na het ontbijt met de Hop on Hop off bus een rondje door de stad. Het is al vroeg behoorlijk druk.


We stappen uit bij de CN Tower en gaan na een behoorlijk lange wachttijd met de supersnelle lift binnen 60 seconden naar de Skypod op 447 meter hoogte. Het is heel helder, dus we hebben een indrukwekkend uitzicht, helemaal rondom. Vooral de kant van Lake Ontario is erg mooi. Maar ook de kant van de stad, wat een gebouwen! Daarna een aantal verdiepingen naar beneden, waar we op de glazen vloer gaan staan (ieieie!! Ik voel het in mijn tenen!!) en nog wat rondkijken.


Na een kop koffie met de bus naar de mooie overdekte St. Lawrence Market. Qua sfeer doet hij een beetje denken aan een kruising tussen de Markthal in Rotterdam en de Boqueria in Barcelona. We kopen er wat verse noten, lekker!
Daar is ook de Market Gallerie, met een expositie over de Beatles, die 50 jaar geleden hier in Toronto optraden. Die mogen we natuurlijk niet overslaan. Ze hebben een paar leuke items. Grappig om even gezien te hebben!


Vervolgens een uitgebreide lunch (met natuurlijk een lekker biertje erbij!) en met de bus terug naar ons opstappunt, vlak bij het hotel. Nog wat water en verse groenten en fruit bij de supermarkt en ook het avondeten is geregeld!


Om de hoek bij het hotel nog een drankje op het gezellige terras van The Artful Dodger.
Een heerlijke, relaxte dag in een bijzondere stad!

Toronto - Niagara Falls

Rustig opgestart vanochtend. Ontbijtje, koffers inpakken, uitchecken en met de taxi naar het Sheraton Gateway Hotel, waar we al snel opgehaald worden door Claus, de chauffeur van Fraserway. Na een uur komen we aan in Cookstown, waar het verhuurbedrijf van onze camper zit.


We worden heel vriendeiljk welkom geheten door Nina, Duitse van oorsprong. Ze heeft haar huiswerk goed gedaan. We krijgen een map mee met allerlei informatie, die ze snel met ons doorloopt. Na de nodige handtekeningen gaan we de camper bekijken. We lopen er een rondje omheen en krijgen de nodige uitleg. Hij ziet er prima uit, van binnen en van buiten. Heel herkenbaar allemaal, hij lijkt erg op die van twee jaar geleden.


De bedden zijn al gedekt en de tank is vol, fijn!


Allereerst gaan we op zoek naar een Walmart. Op een kwartier rijden vinden we er een. We slaan de nodige voorraad in en rijden vervolgens naar een slijter, die hier de LCBO heet, de Liquor Control Board of Ontario. Dit omdat de supermarkten in deze provincie geen wijn en bier verkopen! Nou ja zeg! Niet zo handig voor ons...


Dan nog even terug naar Nina, omdat de spiegels erg los zitten en heel hard trillen. Dat euvel is snel verholpen dus op weg! Richting Niagara Falls, zo'n 200 km. Het is dan 16.00 uur.


Maar oei, wat is het druk onderweg! We doen er drieënhalf uur over voordat we aankomen op de KOA camping. Wat een files, wat een drukte. Maar Henk stuurt onze camper als een ervaren chauffeur door het verkeer heen. Stoer!!


Op de camping aangekomen zoeken we ons plekje. Na het uitzoeken hoe de airco werkt (pfff, gelukkig, hij doet het!) eten we een hapje en pakken de koffers uit. Die kunnen nu drie weken onder in de laadruimte, ideaal.


En dan is het tijd voor ons eerste nachtje in onze RV! Gezellig hoor!

Niagara Falls

Zooooo! Die kan van onze bucket list af hoor, The Niagara Falls! Wat een belevenis!!


Altijd even wennen, zo’n eerste nachtje in de camper. Maar het lukte redelijk goed! Na het ontbijt om 9.00 uur met de WeGo-bus (halte tegenover de camping, dus handig)in een half uur naar Niagara Falls. Al uit de verte zien we de kermis en de poppenkast daar omheen. Jammer, vinden wij, want wat zijn ze prachtig en indrukwekkend, die watervallen.
We laten ons afzetten bij Table Rock, het Visitor Center, waar we de Adventure Pass kopen: vier ‘topattracties’ die hier te beleven zijn.
Allereerst doen we The Journey behind the Falls (gele poncho’s), een gangensysteem dat achter de watervallen door loopt, met ook een mooi uitzichtpunt. Daarna verder naar Niagara’s Fury (blauwe poncho’s), een soort 360 graden film, met water- en schokeffecten. Leuk gedaan!


Na de koffie met de bus richting de White Water Walk, een soort houten wandelpad langs de Niagara River. Hier kun je goed zien hoe hard en wild het water stroomt! Mooi!
Met de bus vervolgens weer een stukje terug, nu naar de Hornblower Cruise, met een boot langs de watervallen(roze poncho’s!). Een behoorlijke rij, maar toch redelijk snel aan boord. Een hele belevenis hoor, om zo dicht bij dat geweld van al dat water te zijn.


Al met al is het een indrukwekkende ervaring, die watervallen. Ze zijn prachtig, indrukwekkend, groot, mooi, noem maar op. Maar de hele heisa er omheen hadden ze wat ons betreft best weg kunnen laten! Wat een kermis en wat een drukte!


Inmiddels is het 15.00 uur, hebben we honger en dorst en belanden we bij het Queen Victoria Place Restaurant, waar we heerlijk relaxt en lekker lunchen, met schitterend uitzicht op de watervallen.
Dan even wachten op de WeGo bus, Red Line, die ons weer naar de KOA camping brengt. Daar maken we plannen voor morgen (we gaan richting Kingston), lezen we de mail en de apps, en eten we een gezonde salade. Goed bezig, wij!!

Carrying Place

Om 10.00 uur vertrekken we vanaf de KOA Niagara Falls. Er wordt een hoop drukte verwacht, omdat het in Ontario ‘Civic Weekend’ is, een soort verplicht lang weekend, van vrijdag t/m maandag. Veel Canadezen gebruiken dat om een korte vakantie te houden. Nou, dat klopt redelijk. Wat een drukte op de weg!

Eerst via Highway QEW, daarna onderlangs Toronto via Highway 401. Veel langzaamrijdend verkeer, oppassen geblazen dus.
We stoppen een keer om te tanken (één C$ = 70 € cent per liter!) en een eind verderop om boodschappen te doen (bij Walmart en LCBO!)en te lunchen.
Ook wijken we een keer van de route af en nemen een andere weg, maar ook daar is het erg druk. Gauw weer terug naar de snelweg dus!

Zo rond 16.30 uur komen we aan in het dorpje Carrying Place, bij de Bay of Quinte. Het North Shore RV Park wordt gerund door Jan en Jannie Maat, die hier 12 jaar geleden vanuit Nederland zijn komen wonen. We maken gezellig een praatje met ze. Het zijn wel echte Nederlanders nog hoor, want we betalen de volle pond, douchen kost een dollar en internet drie dollar! (Een douche met munten kwamen wij voor het laatst tegen in 1989. WiFi is sinds jaren op alle andere RV resorts altijd inbegrepen).
Eigenlijk is het park vol, vanwege het lange weekend, maar omdat we Nederlanders zijn, mogen we op een plekje achter hun huis staan. Prima, mooi onder de pinetrees en met uitzicht op het water. We zijn er blij mee.
We gaan lekker buiten zitten, op de vouwstoelen die bij de inventaris van de camper horen, en lopen later nog een rondje over het mooie terrein aan de baai, met veel grote en kleine boten en veel stacaravans.

Voor morgen en overmorgen reserveren we zovast een camping in de buurt van Montreal. Daar gaat de reis morgen dus heen!

Saint Philippe, Montréal

Om 09.30 uur weer op weg, na een rustige nacht in Carrying Place. We zwaaien nog even naar Jan en gaan opnieuw Highway 401 op, 400 km oostwaarts. Het is gelukkig niet druk op de weg, dus dat schiet lekker op.
We maken een stop voor koffie, een plas, om te tanken en wat te eten. Het weer is prima, af en toe een wolkje en ongeveer 25 graden. In de camper goed te doen, met de airco aan!


Het landschap is groen, veel weilanden, af en toe een heuvel. Niet spectaculair tot nu toe, maar dat komt vast nog wel.


In de loop van de middag komen we aan bij KOA Montreal South. Een mooie, rustige camping met fijne plaatsen.
We dumpen eerst nog even ons afvalwater en richten ons plekje in. Veel enorme campers staan hier. Het zijn complete touringcars af en toe, met alles er op en er aan.


Bij de receptie kopen we zovast tickets voor de bus die ons morgen naar Montreal brengt. Daar stappen we vervolgens over in de hop on hop off. Wel zo handig om in een dag zo’n grote stad te verkennen.


We zitten nog een paar uurtjes voor de camper. We eten een lekkere (kant en klare) pasta met (zelfgemaakte) sla en komen niks te kort!

Montréal

Na het ontbijt met een busje (dat helaas 30 minuten te laat arriveert!) vanuit de camping richting Montreal. Daar stappen we over op de Hop on Hop off bus van Grey Line. Als eerste blijven we een hele ronde zitten, zo krijgen we een goede indruk van de stad.
We rijden langs Vieux Montreal, de Mont Royal (mooi uitzicht over de stad), de Village, veel grote gebouwen en kerken.

Het is erg druk onderweg en er zijn veel stoplichten, de hele route duurt dan ook ongeveer twee uur.

Daarna stappen we uit bij Vieux Montreal, een gezellige buurt vlakbij de haven, met veel winkeltjes, restaurants en terrasjes. Hier lunchen en drinken we wat (twee grote flessen Belgium style!) en slenteren door de buurt.
Daarna richting Chinatown, waar we een Iced Cappuccino nemen bij Tim Hortons. Het is behoorlijk warm en dat geslenter is best vermoeiend.

Dan is het tijd om het startpunt van vanochtend op te zoeken. We bezoeken nog een terras, wachten opnieuw een half uur op het busje (is dit nou wat ze noemen de Franse slag?!) en zijn om 18.00 uur weer terug op de KOA Montreal South.
Lastig dat het internet niet goed werkt nu, we willen plannen maken voor de komende dagen. Het is hoogseizoen hier en veel campings zijn vol.
Uiteindelijk lukt het toch om een camping te vinden die nog een plekje voor ons heeft. Morgen dus richting Quebec!

Levis, Québec

‘On the road again’ om even voor tienen. Over Highway 20 richting Quebec East, zo’n kleine 300 kilometer. Het weer is prima, een beetje bewolkt en tussen 20 en 25 graden.
Het is niet druk onderweg. We zien veel uitgestrekte weilanden met mais, graan etc. Enorme akkerbouwbedrijven hebben ze hier. We begrijpen die Nederlanders wel, die jaren geleden hierheen zijn geëmigreerd! Lekker veel ruimte hier!
Af en toe is het een beetje heuvelachtig, maar een gemiddelde snelheid van 100 km/u houden we wel aan.

In de omgeving van Montreal was iedereen duidelijk tweetalig, net als de bewegwijzering, reclames etc. Maar dat is hier in de omgeving van Quebec wel anders! Alles Franstalig wat de klok slaat.

We maken een koffiestop en rijden vervolgens in een keer door naar de door ons gereserveerde camping, Transit, in Levis. Daar worden we heel hartelijk ontvangen door twee sympathieke knullen, broers, die ons de plek op de camping wijzen en de nodige uitleg geven. Wat een prachtige plek hier!
We rijden nog even naar een Walmart en een pomp, zo’n tien kilometer verderop, om het nodige in te slaan.

Gonnie draait een wasje, we eten wat en chillen voor de camper met een houtvuurtje. Kijk, zo hadden we ons dat voorgesteld! Heerlijk!
Het plan voor morgen: met de ferry steken we over naar Quebec, om daar zelf de oude stad te gaan verkennen!

Québec

Quebec je t’aime!! Dat is de slogan die je hier overal ziet, en inderdaad, het klopt. Wat een gezellige, sfeervolle, lieve en toegankelijke stad is dat! We hebben er van genoten vandaag.


Met de gratis shuttle van de camping (wel even wachten vanwege de drukte) worden we rond 10 uur naar de ferry gebracht, een ritje van een kwartier.
Vervolgens aan boord voor een tochtje naar de overkant van de rivier, de Fleuve Saint Laurent. Prachtig uitzicht, vooral Hotel Frontenac ligt daar heel groot en indrukwekkend!


Aangekomen in Vieux-Quebec is het eerst tijd voor koffie op een van de vele terrasjes. Vervolgens slenteren we op ons gemak door de mooie straatjes, eerst in de Basse-Ville, later ook via de vele trappen hier in de Haute-Ville. Veel winkeltjes met lokale spullen, natuurlijk ook veel souvenirshops en restaurants.


Onderweg de nodige stops voor lunch, biertje, water, of gewoon om even uit te rusten. Het weer is heerlijk, lekker warm met een windje.
We maken een wandeling langs het Terrasse Dufferin, de Citadel, de Promenade des Gouverneurs en komen zo via de stadspoort weer in de oude stad. Erg mooi en gezellig!


We eten een pizza op een druk terras en nemen een eind verderop een heerlijk ijsje.
Dan is het tijd om weer terug te lopen naar de haven, waar de ferry ons weer naar de overkant brengt. We zien de zon ondergaan achter Hotel Frontenac en worden met de shuttlebus weer afgezet op de camping. Het is inmiddels 21.00 uur. Dat was een lange maar ook een top-dag!!

Grand Falls, Rapid Brook

De camping die we voor vanavond hebben gereserveerd, is bevestigd via de mail, dus in de loop van de ochtend op weg naar Rapid Brook RV Park in Grand Falls, New Brunswick.
Eerst over Highway 20, noordelijk, vervolgens over Highway 80 de bocht om naar beneden. Een opmerkelijke route, maar dat moet zo omdat we in Canada willen blijven en de wegen in de USA niet goed aansluiten.

Alles bij elkaar is het zo’n 350 km. Het is heel rustig onderweg en de wegen zijn prima, dat schiet dus lekker op. Muziekje op, airco aan (goed warm buiten, hoor!) We rijden een andere tijdzone binnen, het is opeens een uur later. 5 uur tijdverschil met NL nu.
Opmerkelijk is dat er in iedere provincie andere regels en gebruiken zijn. Bewegwijzering, maximum snelheden, taxes, taal etc. We beginnen er al aan te wennen hoor!
Er zijn hier nogal wat waarschuwingen voor elanden op de weg!

Na een koffie- en tankstop komen we om 15.00 uur aan op de camping. Denise checkt ons in en wijst ons naar site 40. Een zonnige plek met alles erop en eraan.
We drinken wat, laptoppen en facetimen met thuis en zitten heel ontspannen voor ons campertje.

Ook maken we plannen voor ons bezoek aan Nova Scotia, toch een beetje het hogere doel van onze vakantie.
Morgen laat de TomTom ons zo’n 400 km verderop naar Amherst rijden. Na een telefoontje met Loch Lomond RV Park is ook die plek geregeld.

Amherst

Na het resetten van de autoradio (Hanky, voor al uw reparaties, hij fixt het! Ideaal, zo’n man!) vertrokken richting Amherst, Nova Scotia.
450 kilometer, geeft onze TomTom aan. Het weer is perfect. Prachtig blauwe lucht, lekker warm maar ook lekker koel dank zij de goed werkende airco in onze camper.
De weg is rustig, weinig verkeer. We rijden over de Trans Canada highway 2, eerst zuidelijk tot aan Fredericton (vlak langs de grens met USA), dan oostwaarts richting Moncton.


De uitzichten zijn wat je noemt wijds. Wat een ruimte, wat een vergezichten. Veel landbouw opnieuw, maar later ook heuvels, bossen, nog meer bossen, af en toe een rivier of meer. Mooi en heel rustgevend.
We maken opnieuw de nodige stops voor koffie, benzine, plas, broodje en kopen onderweg in de speciale liquor store een voorraadje wijn en bier. Jeetje, daar is het toch koud!! Het bier ligt er gekoeld, maar als je langer dan 5 minuten rondkijkt, ben je zelf onderkoeld. Snel een keus maken dus, geen probleem hoor!


Dan door naar onze gereserveerde camping, Loch Lomond RV Park. Grappig dat wij in 1980 zelf Loch Lomond in Schotland bezochten!
Een prima camping aan een meer, met prachtige luxe badkamers! We blijven hier een nachtje en rijden morgen richting Baddeck om dan de dag daarna de Cabot Trail te gaan rijden. Wordt vast mooi!

Baddeck

Vroeg op weg voor onze trip van Amherst naar Baddeck. Het eerste stuk gaat opnieuw over de Trans Canada Highway. Het weer is prima, af en toe wel een harde wind, en er is weinig verkeer op de weg. Om een tolweg te vermijden rijden we een stuk binnendoor. We komen langs kleine dorpjes met schattige houten huisjes. Goed onderhouden, netjes aangelegd allemaal. Dat kunnen ze wel, die Canadezen.


We drinken koffie bij ons vaste adres, Tim Hortons. En weer verder, langs Truro, over de Canso Causeway naar Cape Breton.
Net voor onze bestemming van vandaag kunnen we nog even tanken.
Al snel vinden we de camping waar we inchecken en ons plekje installeren. Mooie omgeving, vlak aan het Bras d’Or Lake.


We hebben even contact met thuis, waar Annemiek, Veerle en Bart proberen om een storing op te lossen. Fijn dat jullie dat voor ons willen doen!


Dan rijden we naar het restaurant Baddeck Lobster Supper, waar we kreeft eten. Een hele belevenis hoor! Eten met handen en voeten, met een slabbetje aan! Daarna terug naar de camping om de dag van morgen voor te bereiden (The Cabot Trail rijden, waar de whalewatching tour morgen niet door gaat vanwege de harde wind.... jammer!), nog even lekker in de zon te zitten en nog wat te lezen en te chillen.

Baddeck, The Cabot Trail

De wekker gezet en om 8.30 uur al op pad om de Cabot Trail te gaan rijden. Het weer is eerst nogal grijs, maar klaart al snel op naar een zonnetje met af en toe prachtige wolkenpartijen.
Eerst richting Baddeck en naar het noorden. We rijden de route tegen de klok in, dat geeft mooiere uitzichten en is handiger in verband met de uitkijkpunten langs de kant van de weg.
Heerlijk rustig is het, bijna geen verkeer. De weg is prima, soms wel wat smal of met slecht wegdek, maar een peuleschil in vergelijking met de Upper Loop in Yellowstone, twee jaar geleden.

Via Wreck Cove en Heils Harbour verder naar het noorden. Zodra we iets moois zien, stuurt Henk de RV naar een plek om even te stoppen, te genieten van de mooie uitzichten en foto’s te maken. Ook nemen we natuurlijk de tijd voor koffie met iets lekkers erbij (bij The Clucking Hen), en voor een lunch onderweg.
We zien veel groen, prachtige uitzichten over zee, rotsformaties, ruwe kustlijnen. We rijden berg op en berg af. Handig, die verschillende versnellingen op onze RV! Soms is het echt flink steil!

Bij Cape North zijn we ongeveer op de helft. In totaal is de route 300 km. Dan via Pleasant Bay en Cheticamp weer naar het zuiden. De dorpjes vallen ons wat tegen. Ze stellen echt niets voor. Een paar huisjes en een kerk, af en toe een restaurant en een pomp, maar dat is het dan ook. Wel zijn er veel ‘Art Galleries’ met lokale kunst en kunstnijverheid.
Maar de omgeving is steeds indrukwekkend en prachtig!
Tegen het einde van de route bezoeken we nog een grote giftshop waar we, zoals gewoonlijk, niets kopen. Souvenirs zijn aan ons niet besteed. (behalve magneten!)
Om 16.00 uur weer terug op onze camping in Baddeck, waar we wat internetten, de foto’s bekijken, een hapje eten en lekker bij het kampvuur zitten.
Morgen op naar Halifax.

Peggy's Cove - Shubie Campground

... en opnieuw weer op tijd op weg. Het is behoorlijk bewolkt maar droog (na een paar buitjes vannacht) en de temperatuur is prima. We rijden in rustig tempo weg van Cape Breton, opnieuw richting Truro en later naar het zuiden, richting Halifax. De weg is prima, het is helemaal niet druk, lekker toeren dus!
De bewolking verdwijnt en daar is de zon weer, samen met mooie wolkenluchten, echt prachtig!


Koffie bij onze vriend Tim (werkelijk, bij elke stop vind je hem! En lekkere koffie dat hij heeft -met allerlei lekkers erbij-!!), en weer verder.


Onderweg stellen we onze route (naar de camping in de buurt van Halifax) bij, om nog even een stuk te rijden van de Coastal Heritage Trail en de Lighthouse Route. Wow!!! Dat was een goede zet! Wat een prachtige omgeving, wat een adembenemende uitzichten. We stoppen waar we kunnen om even uit te stappen en foto’s te maken.
Ook bezoeken we Peggy’s Cove, bekend van vele foto’s in reisgidsen en folders. Het is er dus ook druk! Er is een mooie vuurtoren en de vissershuisjes zijn zeker fotogeniek.


Vervolgens door richting Shubie’s Campground waar we aan het begin van de avond aankomen. We checken in en eten en drinken wat. Relaxte plek met helaas bar slecht internet. We kijken terug op een heerlijke, zonnige zondag!
Morgen op weg met bus en ferry en Halifax verkennen!

Halifax

Rustig opgestart en om half 10 te voet op weg naar de bushalte, zo’n tien minuten lopen van de camping. Daar bus 55 gepakt, naar de Dartmouth Bridge Terminal. Weer een stukje lopen naar de Ferry en even wachten op de boot die ons naar de overkant, naar Halifax brengt.
Wat boffen we met het weer, jongens! Opnieuw een stralende dag, mooie luchten en zo’n 25 graden! Kan niet beter!


Aangekomen in Halifax belanden we meteen op de prachtige boardwalk, die helemaal langs de kust loopt. Het is een houten wandelpad langs boten in alle soorten en maten, winkeltjes, terrassen en restaurants. Straatmuzikanten, souvenirs, heel veel gezelligheid.


Na de koffie lopen we verder richting Alexander Keith’s Brewery, waar we de rondleiding doen. Zeer enthousiast wordt er verteld over de geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces en alles wat erbij hoort. We mogen volop proeven en rondkijken en genieten van de mooie Keltische muziek die de serveersters maken. Erg leuk gedaan!
In het bijbehorende restaurant eten we een uitgebreide lunch, met bijpassend biertje natuurlijk.


Dan weer verder de stad verkennen. Langs de cruiseterminal, de Farmers Market, de Citadel weer terug naar de boardwalk. Nog een Iced Coffie bij Tim en dan met de ferry en de bus weer terug naar de camping.
Al met al een mooie, zeer geslaagde dag. Halifax, zeker een aanrader als je in de buurt bent :)

Upper Kingsclear

Opnieuw vroeg op weg voor de volgende etappe. We hebben besloten om Nova Scotia weer te verlaten (ook al is er vast nog een hoop te zien en te doen) en om langzaam aan onze route terug naar Toronto te gaan beginnen.
Daarom vandaag richting New Brunswick. Een mooie dag en rustig op de weg.
We maken een koffiestop, tanken in Fredericton en eten een late en heerlijke lunch bij Boston Pizza.

Rond 16.00 uur komen we aan bij de Woolastook Campground in Upper Kingsclear. Een ruime camping aan de St. Johns River, met veel (op dit moment onbewoonde) stacaravans. In het weekend is het hier vast een drukte van belang, maar nu dus bijna verlaten. Geen internet hier, helaas, maar dat mag de pret niet drukken!

We lopen een eind langs de rivier, lezen voor de camper in het zonnetje nog wat, drinken een drankje en zitten tot het donker wordt buiten. Heel ontspannen hier!
Compleet vakantiegevoel dus!

Rivière-du-Loup

....and on the road again. Na een rustige nacht vertrekken we op tijd van de verlaten, internetloze camping in Upper Kingsclear en gaan verder noordelijk over de Trans Canada. Opnieuw heerlijk rustig.
We maken een stop om onze vieze voorruit schoon te maken en een eindje verder om koffie te drinken en even te internetten bij Tim.
Daarna richting Riviere-du-Loup, in totaal zo’n 350 km. We draaien ons hand er niet voor om. Heel relaxt, mooie uitzichten, lekker muziekje, helemaal goed!


We zetten de klok weer een uur terug zodra we in de provincie Quebec komen (zes uur verschil weer met thuis!) en maken nog een tank- en boodschappenstop in het stadje, voordat we op Camping du Quai aankomen.


We krijgen een mooie plek toegewezen. De camping ligt niet aan maar wel vlakbij een rivier. We maken een wandeling en bezoeken ook een uit de hand gelopen hobby van een van de plaatselijke bewoners: Noël au Chateau. Een oerlelijk, zelfgebouwd kasteel, helemaal in kerstsfeer, met een grote boutique erbij met prachtige kerstversieringen. Werkelijk, zo veel kerstspullen heb je nog nooit bij elkaar gezien. Helaas (gelukkig?) hebben ze maar één Mickey, en die is niet eens mooi. Niets gekocht dus.
De rest van de avond zitten we nog lekker in het zonnetje voor de camper en later bij het kampvuur. Zo romantisch!
Als het donker wordt, gaan aan de overkant, bij het Kerstkasteel, duizenden gekleurde lampjes branden. Hilarisch!


Morgen weer een trip van ongeveer 350 km. richting Trois Rivieres, even voorbij Quebec City.

Trois-Rivieres

Rustig opgestart vanochtend en rond half 10 op weg naar Trois-Rivieres, een rit van ongeveer 350 km.
Na zo’n anderhalf uur een koffiestop bij Tim, die deze keer wel een eind van de weg af lag. Ook nog even wat boodschappen gedaan (Gonnie zat zonder rosé omdat er een volle fles uit de koelkast was gevallen.... jammer!) en weer verder.


Het verkeer is even wat drukker in de buurt van Quebec, maar verder rustig, zoals gewoonlijk.


Al bijtijds komen we aan op Camping les Forges, een heerlijke, rustige, mooie plek. We zitten lekker in het zonnetje, facetimen uitgebreid met Veerle, lezen, eten een hapje, zorgen dat we op de hoogte zijn van het nieuws in de wereld (en van het slechte weer in Nederland) en zitten ‘s avonds opnieuw bij het kampvuur.


Morgen richting Ottawa, waar de camping alweer is gereserveerd.

Wesley Clover, Ottawa

Vannacht is het weer behoorlijk omgeslagen. Flinke regenbuien, wat een heerlijk knus gevoel geeft in de camper. Lekker geslapen dus. Na het ontbijt op weg richting Ottawa. Het is flink bewolkt, met af en toe een fikse bui. De temperatuur is prima, zo’n 20 graden.


We rijden vanuit Trois-Rivieres richting westen, voorbij Montreal (behoorlijk druk daar) en via Gatineau (werk aan de weg dus een omleiding) naar Ottawa.
Onze TomTom stuurt ons precies de goede kant op, wat is dat toch handig!


We belanden op Wesley Clover Campground, een prachtige camping, midden in de natuur. Mooie, ruime plekken, erg rustig. Er is jammer genoeg een Fire Ban, het is te droog dus we mogen geen fikkie stoken. We zijn dat al op meer campings tegengekomen.


Af en toe druppelt het nog een beetje, maar toch kunnen we buiten eten (met een schooiende eekhoorn in de buurt) en nog een wandeling over het park maken.


We kopen zovast tickets voor de shuttlebus van morgen, die ons Downtown Ottawa brengt. Handig!

Ottawa

Vandaag ‘doen’ we Ottawa! Helaas is het behoorlijk regenachtig. We halen de jacks en paraplus te voorschijn, niet voor niets meegenomen, dus!  Met de shuttlebus (een echte Schoolbus!) vertrekken we om 9.15 uur stipt (zo zijn ze, die Canadezen!) naar de stad. Een ritje van ongeveer 20 minuten. We worden afgezet op Parliament Hill, waar we even rondkijken. Er is een oefening van de brandweer, dus het komt een beetje chaotisch over allemaal. Mooie, indrukwekkende gebouwen, waar de regering van Canada zit. Even later zien we een bord staan waarop staat dat het wisselen van de wacht is afgelast. Jammer maar helaas. Wel te begrijpen met die buien!

We gaan even schuilen, opwarmen en koffie drinken. Even lijkt het wat droger te worden en lopen we naar het Rideau Canal, waar we onder de indruk zijn van de acht sluizen die daar al zo’n 150 jaar dienst doen. Ze overbruggen een hoogteverschil van 24 meter!! Ze worden met de hand bediend en dat kunnen we ook echt meemaken en zien, omdat er net een boot doorheen gaat. Mooi hoor!
Daarna gaan we verder richting Bywarth Market, een gezellige wijk vol met eettentjes, winkeltjes, kraampjes etc. Daar komen we straks nog terug om te lunchen.
Maar eerst, nog steeds gewapend met de paraplus, naar The National Gallery of Canada, een mooi museum waar we ruim een uur rondlopen en de nodige bekende en onbekende meesters (o.a. Chris Cran) zien.
Daarna terug naar Bywarth Market dus, waar we in de Highlander Pub een traditionele Patate Poutine eten: friet, gesmolten kaas en vette jus er overheen!!! Oei, zo fout, maar ook zo lekker!

Daarna op ons gemak nog even shoppen en weer terug naar de plek waar de shuttle ons op komt halen.
Eenmaal terug op de camping hoost het behoorlijk. In de camper doen we de kaarsjes aan en eten en drinken we nog gezellig wat. Nog even internetten en de liveblog van de NOS aan om de verrichtingen van de Nederlanders op de Olympische Spelen te volgen.
Ook maken we de plannen voor morgen: van Ottawa naar Cookstown, waar we onze laatste camping van deze reis gaan bezoeken.

Alliston

Na nog een paar regenbuien vannacht (en een toeterend auto-alarm van een van de buren...) is het gewoon weer droog geworden. Dat is wel zo fijn, als je de camper moet afkoppelen en een reis van zo’n 450 km voor de boeg hebt!
We gaan op weg, de reis verloopt vlot. Lekker rustig, deze zondagochtend. We kiezen voor een route binnendoor, dus niet over de snelweg. Lekker relaxt, rustige snelheid, af en toe door kleine dorpjes, veel landbouw, weilanden, meertjes en heuvels. We maken de gebruikelijke stops, eten nog een pizza onderweg en komen, na een beetje file in de buurt van Barrie, rond 17.00 uur aan bij Nicolston Dam RV Park in Alliston.


Deze camping was ons aangeraden door Nina van Fraserway, en dat is helemaal terecht!
We worden ontvangen door een erg aardige meid, die uitgebreid een praatje met ons maakt en heel geinteresseerd is in NL. Ze heeft een prachtige, grote plek voor ons, voor de komende drie nachten. We staan aan de Nottawasaga River, heel idyllisch.


Goed geregeld dus. Hier kunnen we de komende dagen alle indrukken van de afgelopen drie weken verwerken en nog lekker even ontspannen.
We maken een wandeling over het park, langs de rivier en zitten nog tot zonsondergang aan het water.
Geen kampvuur helaas, i.v.m. de Fire Ban. Morgen misschien?

Alliston - Nicolston Dam RV Park

Nicolston Dam - RV park ligt op elf kilometer van Fraserway, Cookstown, waar we woensdag de camper moeten inleveren.
Even geen kilometers vreten en nieuwe indrukken opdoen.
Het is hier vandaag heerlijk rustig, alsof we alleen op de camping waren. Een mooie zonnige dag op een prachtige plek.
Lekker rustig aan. Voeten omhoog. Wat lezen, de trivia op de weblog aanvullen en bijwerken. Een eindje lopen voor een ijsje.
Een gezonde salade met een wijntje en een biertje.
Rust.
Morgen nog zo’n dag.

De volgende dag maken we de balans op van de afgelopen 26 dagen. We doen dat voor het grootste gedeelte binnen, in onze camper, want het regent behoorlijk. Geen probleem, ruimte genoeg.
Na uitslapen, ontbijt en koffie is er tijd voor een filmpje, internetten, muziek, lezen, zovast een beetje opruimen, een wandeling (als het even droog is) en meer van dat soort zaken.
Aan het einde van de middag klaart het op en is het tijd om ons laatste restant hout op te maken bij een lekker kampvuur.


We kijken terug op een heerlijke, ontspannen vakantie, waarbij we met niets of niemand rekening hoefden te houden, alleen met elkaar. En dat beviel erg goed!
We hebben genoten van het camperen, onze RV heeft het prima volgehouden, ruim 5000 km. lang. Geen mankementen, geen problemen onderweg. Henk stuurde door afgelegen berggebieden, drukke snelwegen, brede en smalle straten, parkeerde achteruit in zonder problemen. Grandioos!
We hebben ondervonden dat de Canadezen een sympathiek, beleefd, correct en aardig volk zijn. Alles is goed georganiseerd, prima onderhouden, schoon en opgeruimd.
We bezochten de grote steden van Oost Canada: Toronto (multi-culti), Montreal (groot, beetje afstandelijk), Quebec (erg gezellig, knus, lief), Halifax (mooi, leuk, toeristisch) en Ottawa (voornaam, hoofdstad, belangrijk).
Het land is enorm uitgestrekt, wat een ruimte, wat een vergezichten. De bedrijven die we tegenkwamen waren groot, groter, groots. We zagen bergen, bossen, meren in overvloed. De combinatie zon-water-bergen blijft altijd verrassen, erg mooi!
We waren wat teleurgesteld door het gebrek aan wildlife. We zagen erg weinig dieren, terwijl we dat wel hadden verwacht. Af en toe een eekhoorn, kikkertje, kraai, koe, meeuw, maar dat was ook echt alles. Jammer!


Niet één plek overrompelde ons helemaal (zoals Yellowstone dat bv. deed), maar alles bij elkaar was het zeer de moeite waard!
Canada, we hebben van je genoten!

Toronto - Amsterdam

Op tijd uit bed voor deze laatste, extra lange dag.
Ontbijt, koffers inpakken en de camper ‘veegschoon’ maken. Rond 10.00 uur gaan we op weg voor onze laatste kilometers.
We rijden richting Cookstown, zo’n 10 km, om daar te tanken en nog een keer koffie te drinken bij Tim Hortons.

Dan naar het afleveradres bij Fraserways, waar Nina en haar vader klaar staan om met ons de camper te inspecteren. Geen problemen gehad onderweg? Nee hoor, helemaal niet. Hij heeft het prima gedaan, ruim 5000 km lang. Heerlijk vinden we het, dat camperen. Heel relaxt, alle spullen bij de hand!

Na nog een handtekening brengt Claus ons naar het vliegveld, waar we nog even moeten wachten voordat we kunnen inchecken. Daar verloopt e.e.a. nogal onduidelijk en chaotisch. Eerst wachten, dan in de rij die de verkeerde blijkt te zijn, dan weer een rij voor de bagagelabels, dan een rij om de bagage af te geven.... Tjonge jonge, dat had een stuk handiger gekund, vinden wij. En dat terwijl we onze boarding passes al hadden!
Maar goed, door de security (weer een lange rij...) en lekker nog iets eten voordat we kunnen boarden.

KL692 brengt ons in zeven uur naar Schiphol. We worden opnieuw prima verzorgd door het vriendelijke personeel van KLM. Complimenten hoor! Helaas lukt het nauwelijks om wat te slapen en is het opeens zes uur later. Een nachtje overgeslagen dus!
Even wachten op de koffers en met de bus naar P3 om de Rover op te halen.
Om half 10 staan we weer voor de deur in Bavel. Daar heffen we de storing op, resetten e.e.a, halen de koffers leeg en laden de wasmachine vol.

Het zit er weer op!
‘Ontspannen’ was de boodschap de afgelopen weken, en dat is zeker gelukt, in een mooi, schoon, goed georganiseerd en uitgestrekt land, met een sympathieke bevolking.
Zeker een aanrader dus!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties