Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘16-daagse camperreis Sprookjesachtig Zuid-Duitsland’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Camper ophalen in Düsseldorf

Vandaag begint je camperreis. De startplaats is de stad Düsseldorf. Düsseldorf is een stad welke je makkelijk te voet kunt ontdekken. Haal je camper op en parkeer deze nabij de stad op een camping en ga de stad lekker verkennen. Laten we je eens wat meer vertellen over deze levendige stad! 

ALTSTADT

De benaming voor dit gedeelte van de stad zegt het eigenlijk al ‘Altstadt’, dus het oudste gedeelte van de stad. Het gebied heeft genoeg bijzondere bezienswaardigheden te bieden, zoals het stadhuis (Rathaus), Lambertus Basiliek, het Maritiem Museum wat in de kasteeltoren te vinden is en daarnaast nog vele horeca zaken en winkels. Voor cafés en restaurants kun je het beste naar de Bolkerstrasse lopen. Dit is namelijk een lange straat met allerlei restaurants en cafés. Hier staat Düsseldorf echt bekend om! Toe aan een nieuwe outfit of zin om heerlijk door de winkelstraten te struinen? Dat kun je het beste doen in de Kapunzinergasse, Flinger Strasse, Mittelstrasse, Wallstrasse, Schadowstrasse en Königsallee. Keuze genoeg dus!  

RUÏNE VAN KAISERPFALZ

De ruïne ligt langs twee belangrijke handelsroutes aan de Rijn en was een lange periode het onderkomen van verschillende keizers. Het is nog een tijdje in het bezit geweest van Nederland. Nu is het een onderdeel van Kaiserwerth geworden. Voorheen werden de stenen van de ruïne nog gebruikt om dijken en andere gebouwen te bouwen, maar tegenwoordig wordt het overgebleven deel gezien als een mooi stukje historie. Leuk om even een bezoekje te brengen, nu je er toch bent. 

RIJNOVERPROMENADE

Dit gedeelte van de stad wordt ook wel het kloppend hart van Düsseldorf genoemd. Het is bij iedereen die een bezoekje brengt aan Düsseldorf geliefd. Vooral in de zomer, wanneer de terrassen vol zitten en de rondvaartboten voorbij komen varen. Is het lekker weer? Dan is dit stukje van de stad zeker de moeite waard om even te bezoeken. 

RHEINTURM 

Dit gebouw doet ons een beetje denken aan onze Euromast (ca. 180 meter hoog) en de Space Needle in Seattle (ca. 184 meter hoog), maar de Rheinturm is ca. 240 meter hoog! Oorspronkelijk is het een radio- en tv-toren waar de stad direct aan herkent wordt. Je kunt een bezoek brengen aan deze toren, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Overweeg eens om in de avond een bezoek te brengen om er bijvoorbeeld te dineren, zodat je alle lichtjes van de stad kunt zien. Een panoramisch uitzicht, dat je doet verbazen. 

EEN CAMPER HUREN IN DÜSSELDORF 

Nu hoor ik je denken; “Als ik deze stad wil bezoeken, waar laat ik dan de camper?” Daar hebben wij natuurlijk over nagedacht. Zo heb je bijvoorbeeld Campingplatz Unterbacher See/Nord. Campings liggen ca. 5 kilometer vanaf de stad Düsseldorf en binnen ongeveer 30 minuten sta je door middel van het openbaar vervoer midden in het oude stadsgedeelte. Uiteraard kun je ook een taxi nemen richting het centrum. Düsseldorf is een ontzettend leuke stad om de camperreis te beginnen om vervolgens door te reizen naar Keulen of zelfs naar Neurenberg. Wil je nog niet overnachten op een camping nabij deze stad? Dan kun je ook overwegen om voorafgaand aan de camperreis in de stad te verblijven, om na dit stadsbezoek de camper op te halen bij de verhuurder.

 

Burg Eltz

Wanneer je de camper op hebt gehaald in Düsseldorf, kun je binnen twee uur bij Burg Eltz zijn. Dit kasteel is gelegen tussen Koblenz en Cochem. Een prima start van de camperreis en je waant je zo direct in de historie van Duitsland met zijn vele kastelen! 

GESCHIENDENIS BURG ELTZ

De bezichtiging van het kasteel is een tijdreis door acht eeuwen geschiedenis. Dit is ook terug te zien in de architectuur van de ruimtes en de inrichting. Door een succesvolle politiek en diplomatieke actie van de Heren van Eltz, bleef het kasteel tijdens de grote oorlogen van de 17e eeuw beschermd tegen vernietiging en hoort het kasteel tot de weinige, nooit vernietigde kastelen in Europa. 

De kelders van het kasteel biedt plaats voor één van de meest belangrijke schatkamers van de Duitse historie. Het is een beroemde verzameling van gouden- en zilveren smeedwerken. Daarnaast liggen hier ook sieraden, porselein, wapens en wapenuitrustingen. 

WAT TE DOEN BIJ BURG ELTZ? 

Je kunt een kasteelrondleiding nemen en deze is zelfs in het Nederlands te volgen. Dit kan dagelijks tussen 09.30 uur en 17.30 uur en iedere 15 minuten begint er een nieuwe rondleiding. Naast een rondleiding kun je ook de schatkamer bezichtigen. 

Maak je voorafgaand aan je bezoek aan het kasteel liever nog een wandeling? Dan raden we je aan om een wandeling over het Eltzer Burgpanorama te maken! De wandelroute start in Wierschem bij het dorpshuis. Je komt langs prachtige uitzichten over het Moezelgebied. Je wandelt langzaamaan omhoog en het uitzicht op het Elzbachtal en burcht Purmont doemt op. Je loopt vervolgens door rotspartijen en uiteindelijk kom je dan bij het hoogtepunt van de wandeling uit ‘Burg Eltz’. Na het bezoek aan dit kasteel wandel je weer verder door de prachtige natuur van dit gebied. Je loopt nu door de vallei van de Elzbach naar de molen van Ringelstein. 

Maak je, na het bezoek in Ringelstein, weer op voor een flinke klim. Via het Moezelplateau, Tholeisterhof en Kernerbach wandel je namelijk weer naar Wierschem. 

De wandeling heeft een lengte van 12,6 kilometer (ca. 4 uur), maar is dus een perfecte combinatie van natuur en historie! 

PARKEN BIJ BURG ELTZ

We raden je aan om in Wierschem de camper te parkeren en vandaar uit de pendelbus te nemen naar Burg Eltz of zoals hierboven al aangegeven kun je ook vanuit Wierschem de wandelroute volgen. 

KAMPEREN BIJ BURG ELTZ

Camping Burg Eltz het ideale startpunt om Burg Eltz te ontdekken. De camping ligt aan de monding van de Elzbach.

Afstand: 155 km

Slot Lichtenstein

De volgende dag is aangebroken. Vandaag ga je Slot Lichtenstein bezoeken. Slot Lichtenstein is een bekend kasteel in Duitsland. Het kasteel staat namelijk op een rots aan de noordwestzijde van de Schwäbische Alb. Het kasteel is alleen te bereiken via een brug. Je kijkt hier uit over het 250 meter lager gelegen vallei de Echaz. Slot Lichtenstein wordt ook wel het sprookjeskasteel van Württemberg genoemd. 

RONDLEIDING SLOT LICHTENSTEIN

Het slot is alleen te bezoeken middels een rondleiding, daar het wordt beheerd door particulieren. Met een gids wandel je langs de meeste vertrekken en de kanonnen van het kasteel. Wil je liever geen rondleiding, dan kun je alleen de binnenplaats bezoeken en de bijzondere omgeving uiteraard. 

Probeer drukte te vermijden door niet in de weekenden of in het hoogseizoen een bezoek te brengen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn met toeristen. In de vroege ochtend is het de beste tijd van de dag om het kasteel te bezoeken en ga je zien dat het ook voor het maken van foto’s het allermooist is. 

OMGEVING SLOT LICHTENSTEIN

In de buurt van Slot Lichtenstein ligt de Bodensee, welke ook zeker de moeite waard is om een bezoek te brengen. Wat noordelijker van Slot Lichtenstein ligt Rothenburg ob der Tauber en op ongeveer 45 minuten rijden ligt Burg Hohenzollern. Rondom het slot vind je bosrijke wandelingen, prachtige natuur en mooie uitzichten. Ben je dus op doorreis met de camper, dan kun je deze vier prachtige plekken in Duitsland combineren. Genoeg te doen en te beleven in dit gedeelte van Duitsland dus!

 

Afstand: 330 km

Burg Hohenzollern

 p de top van een 855 meter hoge berg, tussen de Schwäbische Alpen en de Bodensee, ligt Burg Hohenzollern. Het, vermoedelijk, 11e eeuws kasteel heeft het zwaar te verduren gehad en begin 19e eeuw was er alleen nog maar een ruïne over. Wanneer dit kasteel precies gebouwd is, is niet geheel bekend namelijk. Het kasteel werd herbouwd door een adellijke vorstenfamilie (familie Hohenzollern) en zij zijn nog steeds de eigenaar. Doordat het kasteel privé bezit is, kun je het kasteel alleen bezoeken door een rondleiding te boeken. Het kasteel wordt niet meer bewoond tegenwoordig. 

De kunstcollectie van de familie en legendarische stukken als de Pruisische koningskroon maken van Burg Hohenzollern een bijzondere bezienswaardigheid. 

Het hele jaar door is het kasteel te bezoeken. Bezoek het kasteel op een mooie heldere dag, zodat je een fantastisch uitzicht hebt over de directe omgeving van uit dit historisch gebouw. 

OMGEVING BURG HOHENZOLLERN

In de omgeving van Burg Hohenzollern ligt Slot Lichtenstein. Trek een dag uit voor het bezoek aan beiden kastelen tijdens je camperreis. Naast Slot Lichtenstein ligt de Bodensee en Rothenburg ob der Tauber ook niet heel ver van Burg Hohenzollern vandaan.

KAMPEREN BIJ BURG HOHENZOLLEN

Camping Zollernalb is een ideale camping om Burg Hohenzollen te ontdekken. Vanaf het tuinterras van de camping heb je uitzicht op het slot. 

Afstand: 40 km

Triberg Watervallen

Vandaag rijd je richting het Zwarte Woud, je gaat de bekende Triberg watervallen bezoeken. De Triberg watervallen bestaan uit 7 watervallen vlak na elkaar en deze watervallen storten in totaal 163 meter naar beneden. Het zijn de hoogste watervallen van Duitsland, dus deze mag je zeker niet missen als je door dit gebied reist met de camper. Het kan hier glad zijn, dus wees voorzichtig! 

In het stadje Triberg zelf zijn er ook een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Elbe Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kunt zien. De koekoeksklokken komen oorspronkelijk namelijk uit dit gebied. De grootste koekoeksklok van de wereld, zo groot als een huis, kun je hier gaan bewonderen.

KAMPEREN BIJ DE TRIBERG WATERVALLEN

Lynx Camp is de ideale camping om de Triberg watervallen te ontdekken. De watervallen zijn op loopafstand(3.5km) van de camping

Afstand: 80 km

Titisee

In de ochtend kan je rustig aan doen, want je hoeft vandaag niet ver te rijden. Je gaat richting Titisee. Dit meer ligt aan de voet van Feldberg en als je houdt van watersportactiviteiten, dan is dit dé plek om een stop te plannen. Je kunt hier zwemmen, kajakken, zeilen en windsurfen. Heb je geen behoefte aan een duik in het water, dan kun je ook een wandeling maken rondom de Titisee en één van de gezellige bars of restaurants bezoeken. Je zult hier de komende twee dagen doorbrengen. 

TITISEE MET DE CAMPER

Aan het meer van Titisee heb je verschillende camping waar je kan overnachten. Terrassencamping Sandbank ligt aan het meer, en heeft een eigen strandje voor de campinggasten. Na een lange dag reizen kan je hier heerlijk tot rust komen. 

Afstand: 45 km

Slot Neuschwanstein & Lechfall

Het doet ons denken aan de kastelen van verschillende Disney-films en nu kun jij een kasteel bezoeken wat er ook echt op lijkt. Een leuk weetje is dat Walt Disney een bezoek gebracht heeft aan dit kasteel om inspiratie op te doen voor het kasteel van Doornroosje! 

GESCHIEDENIS SLOT NEUSCHWANSTEIN

In 1869 werd het kasteel gebouwd voor Koning Ludwig II in Hohenschwangau. Hij liet het kasteel bouwen om zich terug te kunnen trekken uit de bewoonde wereld. In het kasteel wordt veelvuldig de zwaan (Schwan) afgebeeld en dit dier staat symbool voor zuiverheid en voor de graven van Schwangau. Het slot heeft meer dan 200 kamers, maar er zijn slechts 15 kamers helemaal afgewerkt. De derde en vierde verdieping worden met name bezocht door toeristen, aangezien hier de voornaamste vertrekken van de Koning te vinden zijn. 

RONDLEIDING SLOT NEUSCHWANSTEIN

Je kunt het kasteel alleen bezoeken met een gids en het is niet mogelijk om zelf rond te dwalen. Een tour met gids duurt ongeveer 30 minuten en na afloop van de tour kun je nog een ‘Multivision Show’ bekijken over de koning en de geschiedenis van het kasteel. 
Het kasteel is ontzettend populair bij toeristen en dat betekent dat we je aanraden om op tijd tickets te reserveren voor een bezoek (via internet). Boek je géén tour van tevoren dan kunnen de wachttijden oplopen tot ca. 2 tot 3 uur en rond lunchtijd zijn vaak de tickets van deze dag al helemaal uitverkocht. 

Fotograferen en filmen in het kasteel is helaas niet toegestaan en daarnaast mogen er geen rugzakken, kinderwagens en kinderdragers mee naar binnen. Deze kun je achter laten in de camper of in de bagagekluizen (alleen voor kleine bagage). 

PARKEREN EN KAMPEREN MET DE CAMPER NABIJ SLOT NEUSCHWANSTEIN

Het parkeren van de camper is niet toegestaan nabij het kasteel, maar je kunt de camper parkeren in het nabij gelegen dorpje Hohenschwangau. Wanneer je de Alpsestrasse invoert in je navigatie, kom je vanzelf de borden voor de parkeerplaatsen tegen. 

Vanaf de parkeerplaats heb je meerdere mogelijkheden: 

1. Je kunt het kasteel te voet bereiken. Het kasteel ligt namelijk 1,5 kilometer bergop vanaf de parkeerplaats. Het is een wandeling van ca. 40 minuten; 
2. Via een shuttlebus, welke vertrekken vanaf P4 (Alpsee), kun je naar boven gebracht worden. Let er wel op dat het in het hoogseizoen druk kan zijn met langere wachttijden. Het ticket is te koop bij de buschauffeur en er zijn geen vaste vertrektijden. Je wordt afgezet bij de Marienbrücke op ongeveer 500 meter afstand van het kasteel. 

MARIENBRÜCKE EN TEGELBERGBAHN

Naast het kasteel zijn er nog andere interessante bezienswaardigheden in de buurt. Neem bijvoorbeeld de Marienbrücke. Deze brug heeft een fantastisch uitzicht op Slot Neuschwanstein en wordt ook wel de Pöllat brug genoemd. De brug loopt namelijk over de Pölat kloof. Je bevindt je op ca. 500 meter van het kasteel en vanaf dit punt kun je ontzettend mooie foto’s maken van dit droomkasteel! 

De Tegelbergbahn neemt je in de zomer mee naar de bergtop om het prachtige uitzicht over Allgäu en de Tiroler Alpen te aanschouwen. De top van de Zugspitze is vanuit dit uitkijkpunt goed te zien. In de winter is dit een belangrijk skigebied. Op de website van de Tegelbergbahn kun je precies zien welke routes er open zijn en daarnaast welke horeca gelegenheden je kunt bezoeken. 

KAMPEREN MET DE CAMPER NABIJ SLOT NEUSCHWANSTEIN

In de buurt van verschillende kastelen, waaronder Slot Neuschwanstein, ligt Camping Banwaldsee. Deze camping is geschikt om met de camper te verblijven en is gelegen aan een meer/recreatieplas. Een prima uitvalsbasis om te overnachten wanneer je dit gebied wilt verkennen. Bezoek Slot Neuschwanstein en de andere bekende kastelen in combinatie met München tijdens je camperreis! 
Afstand: 290 km

Slot Hohenschwangau

Niet ver van Slot Neuschwanstein vandaan, ligt Schloss Hohenschwangau. Samen met Slot Neuschwanstein zijn dit de twee kastelen in het Beierse Hohenschwangau. We raden je aan om een dagje uit te trekken om beiden kastelen te bezoeken tijdens je camperreis.

KENMERKEN SCHLOSS HOHENSCHWANGAU

Het kasteel is iets minder bekend dan Slot Neuschwanstein, maar is absoluut een aanrader naast Neuschwanstein. Het kasteel kent zijn eigen schoonheid en geschiedenis. 

De vier markante hoektorens en de muren met kantelen geven het kasteel een middeleeuws uiterlijk. De inrichting van het kasteel kent 90 muurschilderingen van o.a. Moritz von Schwind en Ludwig Lindenschmit. Veel bezoekers slaan dit kasteel over, nadat Slot Neuschwanstein bezocht hebben, maar wij raden je aan om dat juist niet te doen. Je gaat zien dat dit kasteel een stuk rustiger is, dan Slot Neuschwanstein. 

BEREIKBAARHEID SLOT HOHENSCHWANGAU 

Zoals ook het geval is bij Slot Neuschwanstein kan je niet parkeren bij dit kasteel en parkeer je wat verder van het kasteel vandaan. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 20 minuten bergop naar het slot. De camper kun je dus prima kwijt op de parkeerplaats nabij het kasteel.  

KAMPEREN BIJ SLOT HOHENSCHWANGAU

In de buurt van verschillende kastelen, waaronder Slot Hohenschwangau, ligt Camping Banwaldsee. Deze camping is geschikt om met de camper te verblijven en is gelegen aan een meer/recreatieplas. Een prima uitvalsbasis om te overnachten wanneer je dit gebied wilt verkennen. Bezoek Slot Hohenschwangau en de andere bekende kastelen in combinatie met München tijdens je camperreis! 

Garmisch Partenkirchen

Vandaag rijd je door richting Garmisch Partenkirchen. Deze omgeving ga je de aankomende twee dagen ontdekken. Garmisch is een oude stad in Duitsland aan de Loisach rivier. Vanaf 1935 is de stad samengevoegd met Partenkirchen en vanaf die tijd spreken we over Garmisch-Partenkirchen. De stad is met name bekend als skioord. De stad is gelegen in een vallei in de Beierse Alpen. Reis je met de camper vanuit München naar Garmisch-Partenkirchen dan kun je het beste de bijzondere weg door de bergen nemen! 

OMGEVING GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Typische Beierse tradities zijn hier diepgeworteld. Daarnaast heb je hier ook echt het gevoel dat je dichter bij de natuur staat. In de zomer kun je hier perfect kanoën, bergwandelen, paragliden en hiken en in de winter is dit hét gebied om te sneeuwwandelen, langlaufen, skiën en ijshockeyen. 

Wanneer je door Garmisch of Partenkirchen wandelt vertellen de muurschilderingen je de verhalen over de leefomgeving, gewoontes en tradities van de inwoners. Je kunt deze muurschilderingen vinden in de Ludwigstrasse in Partenkirchen en in de Frühlingsstrasse in Garmisch. Traditionele goudsmeden en ‘Haferlschumachers’, dit zijn de makers van Beiers schoeisel, zijn gevestigd nabij de Ludwigstrasse in Partenkirchen. 

ZUGSPITZE 

De hoogste berg van Duitsland (2962 meter) is de Zugspitze en ligt op de grens van Duitsland naar Oostenrijk. Wanneer je naar deze berg reist kom je op de top een restaurant en platform tegen waar je een gigantisch mooi uitzicht hebt over alle andere bergtoppen in de omgeving en daarnaast heb je ook goed zicht op het meer de Eibsee. 

De top van de Zugspitze bereik je door de Bayerische Zugspitzbahn te nemen. Je hebt vanuit deze kabelbaan een perfect uitzicht over de noordelijke- en zuidelijke Scheeferner (gletsjers). Vanaf de Zugspitzplatt ga je met de Gletscherbahn naar de top. Je kunt de top ook bereiken middels de Eibsee Seilbahn. 

VIERSCHANSENTOERNOOI

Het Vierschansentoernooi, ofwel Vierschanzentournee, is een toernooi dat elk jaar plaats vindt rondom de jaarwisseling in Duitsland en Oostenrijk. Het zijn vier wedstrijden schansspringen en de springer met de hoogste totaalscore van alle vier wedstrijden is de winnaar. De Grote Olympiaschans is te vinden in Garmisch-Partenkirchen. Mocht je in deze tijd een bezoek brengen aan deze plaats, dan is het zeker de moeite waard om kaartjes te scoren voor het toernooi. Naast het feit dat het een bijzondere wedstrijd is, is de sfeer rondom het skischansspringen ook erg leuk om mee te maken. Er wordt groots uitgepakt met allerlei foodtrucks in en rondom de ‘arena’ en daarnaast wordt er gezellige muziek gespeeld.

Wil je de jaarwisseling dus eens anders vieren, dan raden we je deze activiteit echt aan! 

PARTNACHKLAMM

Bij een bezoek aan Garmisch-Partenkirchen mag je Partnachklamm niet overslaan. Je kunt een mooie wandeling maken door deze kloof, ook wel Partnach Gorge genoemd. De kloof ligt ten zuid-oosten van Garmisch-Partenkirchen en heeft rotswanden van 80 meter hoog. Wanneer je de 700 meter lange kloof in loopt zie je de watermassa, van de gletsjers op de Zugspitze, door de kloof kolken. Een tip die wij mee willen geven is om vroeg in de ochtend Partnachklamm te bezoeken of aan het einde van de middag om op deze manier drukte te vermijden. 

Bezoek je de kloof met kinderen, dan is dat ook mogelijk. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en de wandelpaden zijn wat smal. Je dient regelmatig te bukken aangezien de rotsen over de paden heen hangen. Draagzakken zijn hierdoor ook wat minder praktisch. Vandaar dat ons advies is om deze wandeling te maken met kinderen welke zelfstandig kunnen wandelen. 

Heb je nog geen genoeg van al het natuurschoon van de kloof, dan kun je de wandeling nog verlengen. Je kunt in de zomer namelijk bovenlangs via de Partnachklamm Brücke oversteken naar de andere zijde van de kloof. Je kunt er ook voor kiezen om door te lopen naar Forsthaus Graseck, zodat je van daaruit naar Berggasthof Eckbauer kunt wandelen. Je hebt aan het einde van de wandeling een mooi zicht op de Alpspitze en de Zugspitze. Je wandelt weer terug via een steil pad of je neemt de lift naar beneden. 

De camper kun je parkeren bij het Olympiastadion en van daaruit is het ongeveer 25 minuten lopen naar Partnachklamm. 

EIBSEE

Regelmatig denken reizigers dat de blauwe, heldere meren alleen in Canada te vinden zijn, maar Duitsland heeft ze ook! De Eibsee ligt aan de voet van de Zugspitze nabij Grainau en naast de veelbezochte Chiemsee, Bodensee en Walchensee, is de Eibsee ook een erg mooie optie om een bezoek te brengen. Het meer is minder bekend dan anderen, al zou je dat niet zeggen wanneer je hier een kijkje gaat nemen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn doordat de Eibsee direct aan de Zugspitze ligt. Je kunt het kristalheldere meer vinden op 1000 meter hoogte en ongeveer 8 kilometer afstand van Garmisch-Partenkirchen. 

Wanneer je de camper wilt parkeren kan dat later op de dag wat lastiger zijn. Er zijn hele grote parkeerplaatsen naast en achter het station van de Eibsee Seilbahn. Naast de parkeermogelijkheid bij de Eibsee, kun je er ook voor kiezen om de camper te parkeren in Grainau. Je wandelt ongeveer 4 kilometer (250 hoogtemeters) naar de Eibsee. 

Wandel de 7 kilometer lange Eibsee-Rundweg rondom het meer, zodat je telkens een ander uitzicht hebt op dit meer. Prachtig! 

HÖLLENTALKLAMM

Kun je maar geen genoeg krijgen van de indrukwekkende kloven in Duitsland en wil je een dag flink gaan hiken? We adviseren je om dan eens Höllentalklamm te bezoeken. Vanaf Garmisch-Partenkirchen rijd je naar Grainau. Net voor Hammersbach ligt de parkeerplaats waar je de camper kunt parkeren. 

Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten wandelen naar het stuk waar het allemaal begint. Dit is nog niet de entree! In ongeveer een uur en een kwartier stijg je flink tot je bij de ingang van Höllentalklamm komt. Aan het einde van de kloof wordt het dal breder en in een half uur loop je naar de Höllentalangerhütte. Je hebt hier prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Indien je niet een hele dag wilt hiken, dan heb je vanaf dit punt de kans om de weg terug te nemen (zelfde route). De echte avonturiers kunnen verder lopen. Het is een redelijk pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Om de gehele route te lopen ben je ongeveer 8 uur onderweg en heb je er een hike op zitten van 19 kilometer. 

Vanaf midden oktober tot begin is deze kloof gesloten en is het weersafhankelijk wanneer deze in het voorjaar weer opent. 

CAMPERREIS GARMISCH-PARTENKIRCHEN EN PARTNACHKLAMM

Kamperen met de camper in dit prachtige gebied is geen straf en er zijn ook genoeg mogelijkheden. Een aanrader is camping Erlebnis Zugspitze waarbij je uitzicht heb op de Zugspitze en langs de camping stroomt het heldere water van de Loisach rivier. Het is een wat grotere camping met een fantastisch uitzicht! 
Afstand: 60 km

Königssee

De komende drie dagen ga je doorbrengen in Königssee. Dit meer ligt direct tegen de grens van Oostenrijk en de omgeving is absoluut schitterend. Het meer is een beroemde trekpleister voor toeristen en daardoor kan het al snel druk zijn. Wees dus op tijd om de drukte voor te zijn. 


Je kan maar vanuit één kant het meer bereiken met de camper en dat is bij het dorpje Schönau am Königssee. Heb je zin om nabij de Königssee een wandeling te maken, dan raden we je aan om de boot te nemen naar Salet. Je wandelt dan via de Obersee naar de Röthbachwaterval. Let op; vanaf het startpunt is het een makkelijk wandelpad, maar deze wordt uitdagender naarmate je verder wandelt. 

 

KÖNIGSSEE MET DE CAMPER

Camping Muhlleiten ligt midden in de alpen van het nationale park Brechtesgaden. De camping biedt verschillende staanplaatsen voor campers. De camping ligt op een ideale locatie om het nationale park Königssee te ontdekken. 

Afstand: 200 km

Rothenburg ob der Tauber

Stap in de camper en rijdt richting Rothenburg ob der Tauber. Rothenburg ob der Tauber heeft een middeleeuws karakter en is gelegen aan de Tauber rivier. Wanneer je deze stad bezoekt lijkt het net alsof je een stapje in het verleden zet. In 1945, tijdens een Amerikaanse luchtaanval, is bijna de helft van deze stad in as gelegd. Het centrum is grotendeels bespaard gebleven, waardoor de oude gebouwen nog goed te zien zijn en de plaats echt uniek maakt!

STADTMAUER

Er is maar een klein gedeelte van Rothenburg wat niet afgeschermd is door een stadsmuur. Twee van de binnenste stadsmuren zijn Markus Turm en de Weisser Turm. De buitenste stadsmuur, met een totale lengte van 3,5 kilometer, heeft een aantal versterkte toegangspoorten met torens er bovenop, zoals Galgentor en Kobolzeller Turm. In 1945 werd een groot gedeelte van de stadsmuur vernield. Na de oorlog heeft Amerika geld gedoneerd om de wederopbouw te financieren. Je kunt dit terug lezen op de donorpanelen die op verschillende plekken op de stadsmuur aangebracht zijn. 

Je hebt vanaf de stadsmuur een mooi uitzicht over de stad en het is hier vaak rustiger dan bijvoorbeeld op de Marktplatz. 

MARKTPLATZ 

De Marktplatz is het meest toeristische plekje van Rothenburg ob der Tauber. Hier worden handelswaren verkocht. Om het massatoerisme te vermijden kun je de eerste straatjes naast het plein volgen, aangezien de meeste toeristen niet verder komen dan het middelpunt van het centrum. 

KLINGENTOR

De poort onder de toren verschafte in het verleden de toegang tot de stad. Vanuit deze toren konden de verdedigers de vijand in de gaten houden en beschieten bij het indringen. Het is een heel herkenbaar punt in de stad en vroeger haalden bewoners hier het water vandaan uit een fontein. Het werd een ontmoetingsplek voor de bewoners van Rothenburg. 

PLÖNLEIN

Dit is het meest gefotografeerde plekje van Rothenburg ob der Tauber en dit is ook het beeld wat je herkent van alle plaatjes op internet. Het gaat lastig worden om dit niet een fotogeniek en knus stukje van de stad te vinden! 

SIEBERSTURM

Als je het Plönplein over loopt dan loop je vanzelf tegen de Siebersturm aan. De toren is erg herkenbaar op alle plaatjes van Plönlein! 

HOLZSTEG AM SPITALTOR / GEDECKTE BRÜCKE 

Naast de hoofdingang van het bastion, kun je richting een oude, houten, overdekte brug lopen. De brug voert je naar de achterzijde van het bastion. Via smalle trappen en steegjes kom je op deze manier achter de poort. Pak je vanaf de straatkant meteen de trap naar beneden, dan loop je als het ware onder de houten brug door en kom je uit bij de zijingang van het bastion. 

PARKEREN IN ROTHENBURG OB DER TAUBER

Net buiten de stadsmuren kun je op diverse plekken parkeren en dat raden we je aan om met de camper te doen. Parkeer je de camper bij P4 dan kun je via de stadsmuur richting Klingentor lopen. Parkeer je bij P5 dan parkeer je de camper bij Klingentor zelf en kun je de gehele stadsmuur aflopen naar Spitaltor. 

CAMPING 

Op nog geen 2 kilometer lopen (bergopwaarts) van Rothenburg ob der Tauber ligt Campingplatz Tauberromantik. Een prima camping waar je kunt verblijven om de stad te kunnen bezoeken. Heb je de fietsen meegenomen, dan sta je binnen 15 minuten in het stadscentrum.
Afstand: 415 km

Camper inleveren in Düsseldorf

De allerlaatste dagen van je camperreis is aangebroken. Op dag 16 rijd je naar Düsseldorf. Wandel in de middag lekker even door deze gezellige stad. De camper moet je op dag 17 weer gaan inleveren bij de verhuurder. De exacte tijd voor het inleveren heb je bij het ophalen besproken of doorgekregen van de verhuurder.

 

Na het inleveren is het helaas tijd voor je terugreis naar huis!

Afstand: 410 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties