Praktische Info - Engeland

Ontdek je met

Sophie

Karlijn

Eten & Drinken in Engeland

Fish & Chips

Je vindt dit gefrituurde gerecht overal in Groot-Brittannië en inmiddels ook ver over de grens! De witvis (meestal kabeljauw of schelvis) met een krokant korstje, wordt samen met dik gesneden patat geserveerd. De Engelsen zelf maken dit fastfood gerecht meestal af met wat druppels azijn en zout.

Full English Breakfast

De Engelsen starten hun dag graag met een goed ontbijt.
Waar de meeste Nederlanders wel bekend mee zijn is het beroemde Engelse ontbijt: het full English breakfast, ook wel the fry-up genoemd. Dit uitgebreide ontbijt, dat wat zwaar op de maag kan liggen, bestaat meestal uit gebakken eieren, worstjes, bacon, tomaten en de welbekende witte bonen in tomatensaus.

Toad in the hole

De naam van het traditionele Engelse gerecht toad in the hole betekent letterlijk 'pad in het gat’. Het is een gerecht dat bestaat uit worstjes die samen de oven in gaan met een luchtig Yorkshire pudding beslag (dat rauw enigszins lijkt op een pannenkoekenbeslag).

Dit ‘winterse’ gerecht wordt vaak geserveerd met een uiensaus. Vele Engelsen zien deze maaltijd als comfort food. Het is heerlijk met een gezonde salade of (ook heel Engels) witte bonen in tomatensaus.

Scones

Wie kent ze niet: de beroemde scones die vaak worden geserveerd bij een high tea of een cream tea. Tegenwoordig kun je ze ook wel in Nederland vinden, maar ze zijn echt het lekkerst in Engeland bij een kopje Engelse thee.

Deze heerlijke Britse lekkernij is zelf niet heel zoet en wordt daarom geserveerd met frisse jam en clotted cream (een soort dikke ongezoete slagroom).

Sticky toffee pudding

Last but not least: de Engelse sticky toffee pudding. Dit overheerlijke dessert is een soort sponsachtige dadelcake die wordt geserveerd met warme karamelsaus, gemaakt van boter en bruine basterdsuiker.

Tegenwoordig wordt deze klassieker ook wel geserveerd met Engelse custard of een bolletje vanille-ijs. Het is een erg machtig toetje, maar zeker de moeite waard als je een zoetekauw bent!

Bier

In pubs wordt vooral bier gedronken. De meeste bieren zijn Engelse en Ierse bieren zoals Guinness.

Cider

Een drank die in Londen erg populair is, is cider. Cider is een alcoholische drank die gemaakt wordt op basis van vruchtensap. Vaak worden hiervoor peren of appels gebruikt, waar meestal nog andere vruchten zoals bessen, aardbeien, citroen of bramen aan toegevoegd worden.