Engeland

Ontdek je met

Sophie

Karlijn

CAMPER HUREN ENGELAND

Om met de camper naar Engeland te reizen kun je twee dingen doen. Ofwel je reist met je camper vanuit Nederland en neemt de ferry voor een oversteek over het kanaal. Dat kan vanuit Nederland, maar de kortste route tussen het vasteland van Europa en Engeland is de oversteek: Calais – Dover. Op die manier start je campervakantie alvast in Nederland en kun je meteen thuis je camper al inpakken met je eigen spulletjes die je mee wilt nemen. Bovendien zul je versteld staan van de aanblik van de hoge steile witte kliffen als je Dover voor je ziet verschijnen. 

Als je liever vanuit Engeland een camper huurt kan dat natuurlijk ook. Je kunt dan met je eigen vervoer ook de ferry nemen en op de afgesproken datum de camper op gaan halen. Of je kiest voor de treinreis door de tunnel. Natuurlijk is vliegen ook een optie. Bedenk je wel dat je dan minder bagage mee kunt nemen en je ook geen (eigen) vervoer hebt om naar de verhuurder te gaan om je camper op te gaan halen. Als je wel met het vliegtuig wilt gaan kijk dan ook even waar de verhuurder gevestigd is. Het gebied rondom Londen is enorm groot en het kan handig zijn om meteen te kiezen voor een vlucht naar de dichtstbijzijnde luchthaven. Ten westen ligt Heathrow airport. (dichtstbij Apollo 4km). Ten noorden ligt Luton airport (dichtstbij McRent 50km). Gatwick airport ten zuiden van de stad ligt relatief ver weg van de ophaallocaties van de verhuurders. 

CITYTRIP LONDEN ZONDER CAMPER

Londen is natuurlijk een stad waar je u tegen zegt. Groot, indrukwekkend en bruisend. En als je er nog niet eerder geweest bent kan het een mooie start of geweldig einde van je camperreis zijn. Want laten we eerlijk zijn, aan een camper in Londen heb je niets. Overweeg je een paar dagen door te brengen in de stad, boek dan een leuk hotel of Bed&Breakfast. Of zet een bezoek aan deze metropool op een andere bucketlist en kom gewoon een keertje terug. 

MET DE CAMPER DOOR ENGELAND

Er valt in Engeland zoveel te zien dat het onmogelijk is om het hele land in één camperreis te proppen. Als je met je camper voor het eerst Engeland gaat verkennen is het handig om een keuze te maken welke gebied je eerst gaat ontdekken. Met je camper langs landweggetjes het platteland verkennen, op kastelentocht of alle indrukwekkende plekjes langs de imposante kust bezoeken. Engeland is een land van wereldformaat, maar met ook heel veel kneuterige plekjes waar je lekker nostalgisch van wordt. De heggen langs de wegen, de kleine huizen met vaak weelderige tuinen met ofwel secuur bijgewerkte rozenperkjes of juist uit zijn voegen springend met wilde bloemen. Kerkjes met begraafplaatsen met eeuwenoude scheefgezakte grafzerken of imposante landhuizen, kastelen, in volle glorie of met afgebrokkelde torens. Nee, Engeland is misschien keurig, maar verveelt nooit. Net als het landschap dat soms wel een lappendeken lijkt is Engeland dat zelf eigenlijk ook. Van aristocratisch, tot lekker burgerlijk, hip en hypermodern en met je camper ga jij dat allemaal eens ontdekken tijdens een heerlijke campervakantie. 

MET DE CAMPER NAAR ENGELAND? WAT MOET JE WETEN.

Voordat je naar Engeland gaat is het handig om even wat dingen te weten. De informatie over de juiste reisdocumenten vind je op onze website en verschillen weinig van reizen naar andere landen. Toch vraag je je misschien af of de Brexit nog invloed heeft om te kunnen reizen naar Engeland. Voor toeristen weinig. Kijk voor informatie op:  Britse overheidswebsite. Om te kunnen reizen is vanaf 1 oktober 2021 een identiteitskaart niet meer voldoende. Iedere bezoeker heeft een eigen paspoort nodig. En neem je je huisdier mee, zorg dan voor een door de EU uitgegeven huisdierenpaspoort en laat je bij de dierenarts ruim op tijd (minstens vier maanden voor je reis informeren over de juiste vaccinaties). 

JE CAMPER IN HET VERKEER

Het grootste verschil met rijden in Nederland of andere landen in Europa is natuurlijk dat je links van de weg rijdt. Dat heb je vast wel eens gezien, maar als je met je camper van de ferryboot rijdt is dat toch even gek. Je stuur zit dan links en je rijdt links. Even wennen. Ook wanneer je ter plekke een camper huurt moet je even goed opletten, want je stuur zit dan aan de andere kant van de auto. Rechts dus. Niets om je zorgen over te maken, na een uurtje weet je niet beter en je bijrijder kijkt natuurlijk ook met je mee. Het went snel als je reismaatje regelmatig ‘links!’ roept. In tegenstelling tot Nederland zijn er erg veel rotondes in Engeland de zgn. roundabouts. Soms erg klein en hiervoor moet je even feeling krijgen. En natuurlijk rijd je nu met de klok mee, linksaf in plaats van rechtsom. Een handige tip is om je navigatie aan te zetten, met geluid, zodat je nog eens gewaarschuwd wordt als je een rotonde nadert. Volg gewoon de andere voertuigen en geef voorrang aan verkeer dat al op de rotonde rijdt. 

Het leukst om te rijden zijn natuurlijk de binnenwegen, onze B-wegen of kleine landweggetjes. Je ontkomt er natuurlijk niet aan dat je af en toe toch ook een snelweg of autoweg moet pakken. Dat zijn de zogenaamde (M) Motorways of A-wegen. De B-wegen zijn ook in Engeland de wat rustigere en dus ook smallere wegen. Hier wil je zijn!
De afstanden worden in Engeland weergegeven in mijlen en niet in kilometers. Dat is even wennen en je kunt je er de eerste dagen een beetje op verkijken. Zet je navigatiesysteem dan ook aan in kilometers zodat je een beter beeld hebt van de afstanden die je gewend bent. Je mag ongeveer 110 km per uur rijden op de snelweg. Met een camper is dat ook meer dan genoeg om alles rustig te observeren. Op de binnenwegen ligt het tempo een stuk lager, maar ach, je bent op vakantie en dus heb je geen haast.

WAAR OVERNACHT JE MET JE CAMPER IN ENGELAND?

Zoals je in Schotland overal mag wildkamperen, mag dat in Engeland niet zomaar. Er zijn genoeg alternatieven voor campings of kampeerplaatsen om te overnachten. Je kunt ook gebruik maken van het Brit Stops systeem als je het geen probleem vindt te overnachten zonder extra campingfaciliteiten. Op veel verschillende soorten plekjes zoals bij een pub, een wijngaard, boerderij etc. kun je gratis overnachten in een veilige omgeving. Je bestelt vooraf een gids en ruitsticker zodat je verder gratis kunt overnachten met je camper. Ook vinden sommige landeigenaren het prima als je kampeert op hun terrein, maar vraag wel even toestemming. Campings met faciliteiten zijn er natuurlijk ook. Zodat je regelmatig water kunt tanken, je afvalwater kunt lozen en aanspraak hebt van andere kampeerders. Je kunt vooraf campings reserveren, maar dat haalt wel een stukje van je vrijheid/blijheid gevoel weg. Even vooruit bellen onderweg is dan een optie. In de meeste steden of dorpjes vind je wel een tourist information center. Daar kun je ook even langs om campinginformatie te vragen. Natuurlijk vraag je dan meteen naar de beste tips voor een bezoek aan de regio en soms krijg je dan net die bijzondere tip die je reis extra speciaal maakt. Soms ligt het information center in de lokale pub en ontmoet je meteen de locals. Altijd leuk! 

AONB MET DE CAMPER

Als je een reisgids of website over Engeland openslaat zul je regelmatig de afkorting AONB tegenkomen. Het is de afkorting voor Area of Outstanding Natural Beauty oftewel het staat voor een natuurgebied met een uitzonderlijke schoonheid. Als dat niet een plek is waar je met je camper zou willen zijn? In Engeland vind je ongeveer veertig van dit soort gebieden. Het gaat om beschermde natuurgebieden die je het beste kunt vergelijken met een nationaal park, maar zijn het niet. Je kunt er zeker van zijn dat je in een prachtige omgeving kunt genieten van natuurschoon op z’n best. In of nabij AONB natuurgebieden zijn ook vaak kampeermogelijkheden te vinden, zodat je lekker de nacht door kunt brengen op een fraaie plek. 

Reisexpert Sophie vertelt:

"Bruisende steden, prachtige natuur en pittoreske dorpjes: Engeland heeft het allemaal. Daarnaast zijn de mensen zo ongelofelijk vriendelijk. Ik ben verliefd geworden op dit land en blijf er naar terugkeren. Er valt ook zo veel te ontdekken!"

Camperreis op maat

Laat onze reisexperts een camperreis op maat voor je samenstellen!
Je ontvangt binnen enkele dagen vrijblijvend een uitgebreide offerte.

Ja, stuur mij een gratis offerte!