Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘Ontdek de wondere wereld van Fins Lapland’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Rovaniemi

Je vertrekt vandaag vanuit Nederland naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Rovaniemi is vooral bekend omdat het op de Poolcirkel ligt en omdat de Kerstman hier woont. Jazeker, de kerstman heeft hier zijn huis en uiteraard kun je dat bezoeken. 

Leuk weetje is dat de straten van de stad het hoofd van een rendier vormen en enkele grote wegen het gewei van het rendier. 

DE KERSTMAN

Ongeveer 8 kilometer ten noorden van het centrum van Rovaniemi ligt Santa Claus Village, de woonplaats van de kerstman. Je kunt hier het gehele jaar de kerstman bezoeken en de magie van kerst ervaren! Santa Claus Village kent ook een postkantoor waar alle kerstkaarten aan de kerstman naar toe worden gestuurd. De kerstman ontvangt jaarlijks een half miljoen brieven van kinderen over de hele wereld. Wist je dat jij ook hier jouw eigen kerstkaarten op de post kun doen? Deze kaarten worden dan enkele weken tot dagen voor kerst voor jou verstuurd. 

RAUNA WILDLIFE PARK EN OUNASVAARA

’s Werelds meest noordelijk gelegen dierentuin bevind zich in Rovaniemi. Rauna Wildlife Park is geen dierentuin zoals wij deze in Nederland kennen. Het is een wildlife park waar je wilde dieren zoals de bruine beer, lynxen, wolven of elanden kunt spotten. Ze bieden in dit wildlife park verschillende safari’s en trektochten aan. Het is een van de meeste bezochte bezienswaardigheden door reizigers in het noorden van Finland, dus dit wil je niet missen tijdens jouw camperreis door Finland.

CAMPINGSUGGESTIES ROVANIEMI

Napapiirin Saarituvat Camping
Ounaskoski Camping
Rauna ZOO Camping

Urho Kekkonen National Park

Vandaag trek je met de camper een stuk het land in, naar Urho Kekkonen National Park. Urho Kekkonen National Park is het oudste en op één na grootste park van Finland. Om een van de laatste grote wildernisgebieden van Europa te beschermen is het gebied benoemd tot nationaal park. Het park is genoemd naar een voormalig president van Finland, welke zelf een fervent wandelaar was. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos en er grazen naar schatting twintigduizend rendieren. Naast wilde dieren, kun je in dit gebied ook arenden, haviken en uilen waarnemen. In het gebied woonden de Saami verspreid over vier Saami dorpen, zij hoedden hier hun rendieren.

 

Je ontdekt het park vanuit Saariselkä, waar je alles vindt dat je nodig hebt. Toegang tot wandelroutes in de natuur, spa's en restaurants. De wandelingen staan hier goed aangegeven en variëren van kortere wandelingen tot routes van meerdere dagen waar je onderweg overnacht.

 

Na een mooie wandeling kun je overnachten bij bijvoorbeeld Luxia Caravan.

Afstand: 270 km

Inari

Vanuit Urho Kekkonen gaat je camperreis een klein stukje verder richting Inari. Inari is prachtig gelegen aan het Inarimeer en is het hart van de Sámi cultuur in Finland.

 

De Sámi is van oudsher een nomadenvolk dat leefde van en met rendieren. Het Sámi Museum and Nature Centre Siida is een leuke en leerzame stop onderweg. Hier leer je veel over de geschiedenis van de Sámi en over de lokale natuurgebieden. Ook is hier een toeristeninformatiecentrum waar ze je alles kunnen vertellen over wat er in de omgeving te doen is.

 

Bij goed weer is het een aanrader een boottocht te maken over het Inarimeer. Er zijn vele aanbieders die tochten over dit meer aanbieden en je kunt kiezen voor een tocht met een catamaran, boot of kano. Verblijf aan de oevers van het Iranimeer op de Uruniemi camping. Op de camping kun je een bootje, kano of fiets huren.

Afstand: 70 km

Utsjoki

Je camperreis door Finland brengt je naar het meest noordelijke puntje van Fins Lapland, Utsjoki.

 

Utsjoki is een kleine gemeenschap van Sámi dorpjes en uitgestrekte toendra. In dit gebied woont maar 1 persoon per 4 vierkante kilometer en dus is er voldoende ruimte voor de natuur, die hier veelal beschermd is. En dus veel mooie plekjes voor jou om te ontdekken!

 

Breng de dag door op de honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, waarvan velen hun startpunt in Utsjoki hebben. In het dorpje zelf is de historische kerk een bezoekje waard en het is ook zeker de moeite enkele van de lokale lekkernijen te proeven. Op de brede Tenojokirivier wordt veel gevist en er leven in dit gebied enorme zalmen.

 

Afstand: 125 km

Karigasniemi

Deze rit is echt genieten! De route tussen Utsjoki en Karigasniemi wordt vaak de mooiste van Finland genoemd en dat is niet voor niets. Je rijdt langs de rivier de Teno en wisselt het rijden langs de rivier af met rijden door hoger gelegen gebied met fantastische uitzichten.

 

Karigasniemi is klein, er zijn hier zo'n 500 inwoners. Maar je kunt er alle noodzakelijks vinden: een camping, een benzinepomp en een winkel. De camping ligt aan de rivier zodat je een frisse duik in het water kunt nemen. Uiteraard kun je daarna opwarmen in de sauna.

 

In de omgeving ligt het enorme Kevo Nature Reserve. Een prachtig natuurgebied waar je vele wandelingen kunt maken. Een leuke korte wandeling gaat naar de Sulaoja Springs, een heilige plaats voor de Sámi. Zij geloven dat het water een helende kracht heeft. 

Afstand: 180 km

Lemmenjoki National Park

Het laatste natuurpark tijdens je camperreis is tevens het grootste nationaal park van Finland, Lemmenjoki National Park. Je kunt met je camper tot Njurkulahti rijden en vanuit deze plaats kun je het park ontdekken. De camping Valkeaporo ligt hier dicht in de buurt. Vanaf de camping kun je ook een kano huren of een boottocht over het Inarimeer boeken. Leuk is dat je op deze camping ook een privé-sauna kunt huren.

 

De natuur van Lemmenjoki National Park is enorm gevarieerd. Een van de mooiste stukken natuur is de circa 70 meter lange Lemmenjoki rivier welke al zigzaggend door het nationaal park stroomt. Vanaf de bergen Maarestantunturi en Viipustunturi welke langs de Lemmenjoki river liggen heb je tevens een bijzonder uitzicht op de ogenschijnlijke eindeloze oude bossen. Lemmenjoki National Park ligt nabij Uhro Kekkonen National Park en Pallas-Yllästunturini National Park.

 

GOUDZOEKEN

In het jaar 1945 is er goud gevonden in dit nationaal park. Na een aantal jaren waarin er ongeveer in 100 goudmijnen in het gebied naar goud werd gezocht, zijn er tegenwoordig circa 60 goudmijnen waar men naar goud zoekt. Wanneer de grond van het nationaal park niet bevroren is, beproeven verschillende goudzoekers in dit gebied hun geluk. Uiteraard kun jij tijdens jouw camperreis door Finland met schop en spoelpan jouw geluk beproeven. Een betere manier om Lemmenjoki National Park te verkennen is door middel van het maken van een wandeling.

Het nationaal park kent wel 60 kilometer aan wandel- en fietspaden. Delen van diverse routes lopen langs de oevers van de Lemmenjoki rivier. Voordat er een weg was aangelegd naar de goudvelden, voeren de goudzoekers over de Lemmenjoki rivier naar de goudvelden. De Gouddelversroute neemt je mee langs een deel van de rivier en langs het bekendste goudwinningsgebied van de regio. De Lemmenjoki Nature Trail van 4,5 volgt een ook een deel van de rivier en brengt je door de bergen en het oude bus. 

RAVADAS WATERVALLEN

Een van de bekendste natuurattracties van Lemmenjoki National Park, naast de Lemmenjoki rivier, is de Ravadasköngas waterval. Een van de grootste aftakking van de Lemmenjoki rivier is de Ravadasjoki. Via de Ravadasköngas waterval mondt de Ravadasjoki uit in de Lemmenjoki rivier. De watervallen worden ook aangeduid als Ravadas watervallen en zijn beslist de moeite waard om te bezichtigen. In het gebied rondom de Ravadas watervallen is het enkel toegestaan om de gemarkeerde paden te volgen.

 

 

Afstand: 90 km

Rovaniemi

Een flinke rit nog vandaag die je weer terugbrengt naar Rovaniemi. Breng de ochtend nog door in Lemmenjoki of reis eerder terug en breng nog een bezoekje aan de kerstman.

 

Vanavond is je laatste avond in Finland, morgen lever je de camper in en vlieg je vroeg in de middag weer terug naar Nederland.

Afstand: 320 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties