Bretagne

Als je denkt aan Bretagne, dan denk je al gauw aan de elementen water en wind. Aan de zee die centraal staat voor dit gebied. Oude vissers met baarden, een gestreepte trui en een pijp in de mond. Maar er is natuurlijk veel meer. Kleurrijke vissersdorpen, markten met verse vis en de geur van oesters, mosselen en fruits de mer. Als je arriveert in deze prachtige streek lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Vol historie en met prachtige natuur met hoge kliffen en rotsformaties langs de uitgestrekte kustlijn zijn werkelijk imposant. Lekker genieten van de brede zandstranden in een warm zonnetje of een wandeling langs de ruige kustlijn. Van de zoute zeelucht krijg je trek en in een van de gezellige restaurantjes en terrassen gaat een ‘galette’ een typische Bretonse hartige pannenkoek er wel in. Als je komt voor een snel mondaine leven moet je niet in Bretagne zijn. Er zijn maar een paar grotere steden. Nee, in Bretagne gaat het om de kleine, sfeervolle en traditionele plekjes die indruk zullen maken. Alles wat je nodig hebt kun je er vinden. Maar hoe leuk is het om juist de winkeltjes of marktjes af te struinen naar Bretonse koek, karamel van Geurandezout voor in je camperkeukentje. En een Bretons biertje om ‘avonds voor je camper lekker te drinken.  En je zult de eerste niet zijn die met een typische gestreepte trui naar huis terugkeert. Ook kun je een streepje toevoegen aan je lijst met favoriete bestemmingen na een bezoek aan Bretagne. 

Bretagne heeft een oude geschiedenis en vele bevolkingen hebben een stempel gedrukt op deze streek. De Kelten, Franken en Romeinen om er maar een paar te noemen. Na de val van het romeinse rijk werd Bretagne een geliefde plek voor vele bevolkingen, ook vanuit Engeland dat natuurlijk relatief dichtbij ligt en wat de overeenkomst tussen de Bretonse en de Engelse cultuur verklaart. De invloed van de 100-jarige oorlog en zelfs de tweede wereldoorlog heeft relatief weinig invloed gehad en op de een of andere manier komt Bretagne vaak goed weg bij veranderingen, waardoor het traditionele karakter en charme behouden zijn gebleven. Door de eigenheid lijkt het soms alsof Bretagne een land binnen Frankrijk is door de gebruiken, de Bretonse taal. Ook de toestroom van toeristen van over de hele wereld lijken in deze regio slechts beperkt invloed te hebben waardoor je echt het gevoel  hebt nog het authentieke Bretagne te kunnen ontdekken. 

HALLO ST. MALO

St. Malo aan de noordkant van Bretagne heeft een oude stadskern die bijna helemaal ommuurd is. Het is een van de grotere kustplaatsen van de regio. Binnen de stadswallen vind je vooral de historische bezienswaardigheden en het uitzicht vanaf de wal over de omgeving is indrukwekkend. Je kijkt uit over de zee met de eilandjes voor de kust. Op sommige van deze eilandjes zie je een fort staan, echt typerend voor de regio. Binnen de stadsmuren gonst het van de mensen die door de gezellige straatjes struinen op zoek naar typische Bretonse specialiteiten of om gewoon een café au lait te drinken op een van de terrassen. Natuurlijk met een heerlijke Bretonse koek of andere lekkernij erbij. Ook een bezoek aan het kasteel, de Saint-Saveur kerk of het maritiem museum is de moeite waard als je St. Malo bezoekt. Voor de ingang van de stadspoort bevindt zich het plaatselijke informatiecentrum waar je stadskaarten of regioinformatie kunt krijgen. Heb je meer interesse in een moderner uitstapje kun je een bezoek brengen aan een andere populaire trekpleister, het St. Malo aquarium. 

Vanuit St. Malo kun je ook een uitstapje of één- of meerdaagse excursie maken naar de Kanaaleilanden, Guernsey of Jersey die geen deel uitmaakt van de Europese Unie of van Frankrijk of Engeland maar een bezit zijn van de Engelse Kroon. Zeilliefhebbers en wateraanbidders komen graag in deze contreien waar weer een nieuwe wereld voor je opengaat. De Kanaaleilanden liggen ter hoogte van Normandië maar zijn met de ferry vanuit St. Malo te bezoeken. Boek, zeker in de zomermaanden vooruit een plekje om te voorkomen dat de ferry al vol is.  

De monding van de Rance scheidt St. Malo van een ander leuk stadje, Dinard. Wat kleiner van opzet, maar ook erg gezellig is dit badplaatsje dat vooral bij de jetset uit vorige eeuw erg populair werd en nog is. Dat kwam onder andere door het casino waardoor het stadje een bepaalde status en allure kreeg. Dat zie je ook wel aan de bouwstijl van de schitterende herenhuizen die langs het strand, op de kliffen en in het centrum te vinden zijn. Tijdens een flinke wandeling of met de fiets is het mogelijk om de twee stadjes te bezoeken. Je camper kun je dan op de camping laten staan. Maar ook in het dorpje zelf is het heerlijk slenteren en in de avond flaneer je natuurlijk over de boulevard waar iedereen dan samenkomt. 

GEVESTIGD IN BRETAGNE

Verschillende vestingstadjes zijn er te vinden in Bretagne. Aan de kust, maar ook in het binnenland. Vaak ommuurd met een bijbehorend fort. Elk dorp of stadje heeft toch weer kenmerken waardoor je zelf je voorkeur bepaalt en steeds weer wat nieuws ontdekt. Zijn het de oude vakwerkhuisjes met bontgekleurde gevels, de stoere kantelen van de dikke stadsmuren of de de imposante kasteeltorens, de kleurrijke bloemperken of de beschilderde plafonds van de indrukwekkende gewelfde kerkplafonds. Ga op ontdekking naar dorpjes als Fougéres, Vitré of Josselin. In veel stadjes worden in de zomermaanden rondleidingen gegeven, waardoor je op een informele en leuke manier een stukje geschiedenis van de regio meekrijg. 

NATUURLIJK BRETAGNE

De indrukwekkende rotskusten met de granieten kliffen, de prachtige zonsondergang, de blauwe golven van de zee en het ruige landschap typeren Bretagne.  Het lange wandelpad Sentier des douaniers loopt van Mont St. Michel tot Saint-Nazaire. Het is van oorsprong een pad om smokkelaars en plunderaars van scheepswrakken op te sporen. Het pad is meer dan 2000 km lang en heeft nu als functie om  de badplaatsjes en dorpjes op de kliffen te verbinden en aan elkaar te rijgen.  Een bezoekje aan de Côte de Granit Rose mag natuurlijk niet ontbreken. De typische roze kleur van de rotsen verklaren de naam. Het ligt in het noorden van Bretagne tussen Plestin-les-grèves en Louannec. Natuurlijk is het indrukwekkend om hier vanaf de klif over zee uit te kijken of een wandeling te maken, maar een leuke manier is ook om vanuit zee een blik te werpen op de imposante kustlijn. Met een kano, een surfboard of met een excursie waar ongetwijfeld sterke verhalen boven water komen verteld door de schipper. 
Wat absoluut ook tot de verbeelding spreekt zijn de menhirs en dolmen die her en der te vinden zijn in het Bretonse landschap. 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties