Dordogne

CAMPERREIS DORDOGNEVALLEI 

Dramatische kastelen, prehistorische grotschilderingen, goede Franse keuken en een onvergetelijke mix van natuur en cultuur. Rondrijdend in deze betoverende regio waan je jezelf in een geschiedenisboek. De omgeving is ruig en lieflijk tegelijkertijd. De brede groene vallei met de grillige rotswanden vormen een bijzonder contrast. De rivier de Dordogne slingert er als een zilveren lint doorheen. Overal plekjes om je camper even neer te zetten en te genieten van een kleine stop. Struin langs de lokale landelijke marktjes of dwaal door een echt middeleeuws kasteel. Geschiedenis pur sang. Maar het gaat verder naar een tijd waar bewoners nog niet lazen of schreven, maar wel hun handtekening plaatsten op de beschilderde plafonds van de prehistorische grotten. Kortom, de Dordogne streek is een regio om jezelf te verliezen in de geschiedenis van vroeger tijden.

DE RIVIER DE DORDOGNE

De Dordogne is een imposante rivier. Hij lag zeshonderd jaar geleden letterlijk tussen de Fransen en de Engelsen en was onderdeel van de honderdjarige oorlog. Toerend door de omgeving zou je dat niet zeggen want de omgeving ligt er lieflijk en vredig bij en ideaal voor een relaxte campertocht door het binnenland van Frankrijk. Om de omgeving op een andere manier te ontdekken is het ook erg leuk om in een kano te stappen en vanaf de rivier zelf de omgeving in je op te nemen. Een kano kun je op veel plekken huren langs de waterkant. De hoge rotswanden rijzen op langs de kanten waarop de typisch Franse dorpjes gebouwd zijn. Je komt zo langs de mooiste dorpjes waar je gewoon even aan kunt leggen. Langs de rivier zul je ook regelmatig een mooie camping tegenkomen waar je heerlijk aan de waterkant kunt kamperen.

TYPEREND VOOR DE DORDOGNE

De schilderachtige middeleeuwse dorpjes met de typisch Franse pleintjes, vaak voorzien van een klaterende fontein, smalle steegjes met fraai beklinkerde straatjes bepalen het stedelijk gezicht. In de zomermaanden vind je er bovendien een gezellige bedrijvigheid door de toeristen die zijn gekomen uit alle windstreken. Op de terrassen is het heerlijk culinair genieten van een typisch streekgericht. Op de kleine weekmarkten ontmoet je de authentieke Fransoos. Met trots en passie worden streekproducten aangeprezen. Vooral walnoten, ingelegde vruchten en koeken mogen niet ontbreken en in het seizoen de heerlijke truffels die je ook kunt vinden in de dichte bossen. Helaas ook de ganzenlever die onderdeel uitmaakt van de lokale traditie. Naast de bedenkelijke ganzen- of eendengerechten kun je in de Dordogne je culinaire hart ophalen. Ook komen de heerlijkste wijnen en siropen uit dit gebied. Stop met je camper eens bij een wijnboerderij of een lokaal tentje om wat lekkers voor te proeven en neem je aankoop mee om later op je eigen plekje in alle rust te genieten van het heerlijke vocht. Als je langs de uitgestrekte landerijen met vaak prachtige boerderijen rijdt passeer je waarschijnlijk ook wel een kudde Limousin koeien. Een prachtig ras dat echt bij deze regio hoort. De wegen voeren langs dichte bossen met schilderachtige kreekjes en stroompjes waarna opeens weer een prachtig zonnebloemenveld voor je ligt. Met de zon schijnend op de talloze bloemenhoofdjes lijkt het veld wel van goud te zijn. Je campervakantie kan dan toch niet meer stuk. Het wordt een reis met een gouden randje

BEYNAC

Beynac is een zelfvoorzienend middeleeuws dorp dat eruitziet als het decor van een filmset met een schitterend kasteel dat hoog uittorent boven het dorpje, dat simpelweg prachtig is. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Veel huizen hebben daken van platte kalkstenen rotsen, typerend voor de huizen in deze omgeving. Een van oorsprong logische keus om het goedkope materiaal te gebruiken en dat roept nu juist dat extra stukje nostalgie op. Het kasteel met zijn stevige vestingmuren staat hoog boven de rivier en heeft een koninklijk uitzicht. Dat hielp ook tijdens de Honderdjarige Oorlog toen het kasteel aan de frontlinie stond. Tijdens een tour in het kasteel word je meegenomen naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Soms waren het Engelsen en dan weer Fransen die heerschappij hadden.

MET DE CAMPER NAAR SARLAT

Sarlat is de hoofdstad van de riviervallei en is erg voetgangersvriendelijk. Het is het centrum va de Dordognestreek. Een stad met de allure van een dorp waar het eenvoudig is om rond te struinen en een goede indruk te krijgen van het middeleeuwse stadje. Met geplaveide straatjes van coppelstones, smalle steegjes en schitterende gebouwen met prachtig metselwerk uit de welvarende tijden van de glorietijd na de oorlog rond 1500 mooi in beeld brengt. Aan geld was geen gebrek en dat zie je absoluut terug in de prachtige architectuur van de renaissance. Sarlat wordt door een lange rechte straat in tweeën gedeeld. Deze straat heet de Rue de la République. Op zaterdag ga je naar de traditionele wekelijkse markt die al meer dan duizend jaar gehouden wordt. Hier zijn de heerlijkste verse lokale producten te koop. In Sarlat kun je je culinaire hart ophalen en heerlijk lunchen of dineren op een van de schilderachtige terrassen met uitzicht op de Cathedrale Saint Sacerdos uit de 14e eeuw of misschien wel in de weelderige tuin van restaurant Le Présidial dat vroeger het koninklijke gerechtshof was. Op Place de la Liberté vind je de Fontaine Sainte-Marie, een drinkbron uit de 12e eeuw. Ook de slachtoffers van Wereldoorlog I en II worden herdacht via een herdenkingsmonument. Sarlat ademt geschiedenis zonder het gevoel te krijgen in de schoolbanken te zitten. Het geeft het echte Franse leven weer. Aan de rand van de stad op ongeveer 1 km lopen van het centrum kun je je camper parkeren.

OERGEVOEL UIT DE OERTIJD – LA ROQUE ST. CHRISTOPHE

In de oertijd, lang voor onze tijd en zelfs lang voor de middeleeuwen vonden mensen hun onderkomen in het gebied rondom de Dordogne. Als je met je camper door de regio rijdt en aan weerszijde de imposante hoge rotswanden boven je uit torenen zul je de uitsparingen in de rotsen zien. Met wat verbeeldingskracht zie je de oermensen met pijl en boog door de omgeving struinen en de vrouwen en kinderen in de grotwoningen hun dagelijkse klusjes zien doen.

In de grotwoningen die verdeeld zijn over vijf étages leefden zij vroeger. Zij hadden een panoramisch uitzicht over de Vézère vallei. In La Roque St. Christophe zijn de overblijfselen van de bewoners van 50.000 jaar geleden terug te vinden in de rotswanden. Een nagebootst dorp geeft een mooi inkijkje van de tijd waar de bewoners op de uitkijk stonden voor invasies van Noormannen en Vikingen in de middeleeuwen en de manier waarop zij toen leefden. Op een hedendaagse manier word je meegenomen naar het verleden.             

BELVÈS

Als je op zoek bent naar een écht middeleeuws stadje met pittoreske uitstraling is Belvès daarvoor een goede keuze. Het ademt historie en wandelend door het charmante stadje met de zeven torens waan je je in vervlogen tijden. De geschiedenis van het dorp gaat terug naar voor onze jaartelling toen de Kelten deze mooie plek kozen voor hun nederzetting. Door de bijzondere en strategische ligging, boven op kalkrotsen was Belves ideaal als uitvalsbasis voor de Romeinen wat ten goede kwam aan de welvaart van het stadje. De ligging was een veilige plaats en ideaal om bevoorraad te worden. Dat vonden ook andere bevolkingen, zoals de Vikingen en de Franken die in de loop van de tijd hun onderkomen hier vonden. De zeven torens werden door zeven edellieden gebouwd die volgens de verhalen de abdij die in de elfde eeuw gebouwd werd beschermden. De bijnaam, de stad met de zeven torens dankt in ieder geval zijn naam aan deze periode én edele heren. Naast de torens en de meer dan 500 jaar oude markthal zijn de grotwoningen die onder het marktplein liggen ook heel speciaal. Eigenlijk heeft Belves het beste van veel typische eigenschappen die de Dordogne zo speciaal maakt tijdens je campervakantie door Frankrijk.

LES EYZIES, HOOFSTAD VAN DE PREHISTORIE

Wat zouden de Neanderthalers opgekeken hebben als ze een huis op wielen voorbij zagen komen. Misschien wel net zoveel als wij naar de woningen van de oermensen van die tijd. Als je door Les Eyzies wandelt tref je vooral een toeristisch dorpje aan met veel restaurantjes, terrassen en souvenirwinkels. Waar we naar op zoek zijn is de periode waarin mensen nog geen geschiedenis op schrift vastlegden. Het blijft dus gissen maar dat maakt ook waarom we toch massaal naar deze omgeving toe gaan. Hoog boven de huizen van het verder middeleeuwse dorp steken de grotwoningen boven je uit beschermd door een grote witte Neanderthaler. Vermoedelijk is deze flinke vent met menigeen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het uitzicht vanuit de ingang van de grot zou er overigens in de oertijd heel anders uitgezien hebben. Zonder de typische dichte bossen in de Vézère vallei, maar steppelandschap en kale vlaktes. Konden de oermannen goed op beren, paarden, wild en mammoeten, die hier toen leefden, jagen.

GROTTEN VAN LASCAUX

Onze fantasie én natuurlijk het museum zorgen ervoor dat er een indrukwekkend beeld blijft hangen. Ondanks een gemis aan verhalen op schrift zijn er toch heel veel overblijfselen zoals gebruiksvoorwerpen en botten etc. gevonden waardoor je toch een goede indruk krijgt van deze bijzondere periode.

Als je geïnteresseerd bent in de prehistorie dan mag ook een bezoek aan de grotten van Lascaux niet ontbreken. Deze liggen op een half uurtje met de camper van Les Eyzies. Het zijn misschien wel de bekendste grotten met oertekeningen ter wereld.

De oermensen bewoonden de grotwoningen. Dat er diep in de grotten rotstekeningen aangetroffen werden betekent niet dat zij ook zo ver in deze grotten leefden. De signalen duiden op dat er gewoond werd aan de grotingangen. Hoe en waarom er dan zo diep in de donkere grotten tekeningen van vooral dieren, zoals mammoeten die toen nog leefden werden aangetroffen is niet zeker. Zeker is dat de animo deze rotstekeningen te bekijken in de afgelopen tientallen jaren zo groot geworden is dat het ten koste ging van de kwaliteit van de tekeningen. Daarom is er een kopie gemaakt. Op deze manier kun je toch jezelf onderdompelen in deze bijzondere kunstgalerij en met een inspirerende gids mee gaan die je alles zal vertellen over deze bijzondere plek. Na een dagje prehistorie zal ongetwijfeld de oerkracht die in je zit even de kop opsteken. Toch fijn om ’s avonds gewoon lekker een koud wijntje uit je koelkast te pakken en voor je camper een steak op de BBQ te roosteren in plaats van een halve mammoet zien te bereiden zoals tienduizend jaar geleden. 

 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties