Normandië

Voor veelzijdigheid en afwisseling moet je in Normandië zijn! De goudgele D-Day stranden met hun indrukwekkende geschiedenis. Mooie, mondaine badplaatsen aan La Côte Fleurie en schattige dorpjes in het binnenland. Een ruige kustlijn met hoge kliffen maar ook een prachtig, heuvelachtig binnenland waar je prachtige kastelen en oude kerken kunt bezoeken. Normandië heeft voor iedereen wat te bieden. 

D-DAY STRANDEN

De belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid in Normandië zijn de D-Day stranden. Op 6 juni 1944 vielen de Britse, Amerikaanse en Canadese militairen het door de Nazi’s bezette Frankrijk binnen en startte op deze stranden de strijd om de bevrijding van Frankrijk en de rest van Europa. 

Als je met de camper de routes “Overlord-L’Assaut” en “D-Day-Le Choc” volgt kom je vanzelf langs alle belangrijke bezienswaardigheden en musea. Let onderweg op het duifsymbool voor de route. Daarnaast kun je bij de toeristenbureaus begeleidende boekjes en brochures kopen voor extra uitleg en informatie. Beide routes zijn indrukwekkend en absoluut een must tijdens een verblijf in deze streek.

Neem de tijd om te stoppen bij Omaha Beach. Er zijn hier 2 musea en 11 monumenten ter nagedachtenis aan de slag om Omaha. Breng ook zeker een bezoek aan de American Cemetery in Colleville-sur-Mer waar 9386 graven te zien zijn van Amerikaanse militairen. Het is een serene maar indrukwekkende plek. 
Iets verderop ligt La Pointe du Hoc, een kaap waar je nog steeds de enorme kraters kunt zien die de bommen er hebben geslagen. Er zijn wandelpaden aangelegd waarmee je ook langs de betonnen bunkers kunt wandelen waarvan er nog een paar intact zijn. Ook hier is een museum waar je alle informatie over de slag om deze klif kunt vinden. 
Bij Arromanches kun je nog een aantal pontons in zee zien liggen die gebruikt werden als kunstmatige haven. Alleen al de aanblik van deze pontons laten je realiseren hoe gigantisch deze bevrijdingsoperatie geweest is. 

MONT-SAINT-MICHEL

Een van de spectaculairste bezienswaardigheden van Normandië is toch wel de Mont-Saint-Michel. Deze rots met daarop de prachtige abdij La Merveille is gelegen op de grens bij Bretagne en trekt jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers terwijl er maar 50 mensen wonen. Vroeger was Mont-Saint-Michel alleen bereikbaar als het eb was maar tegenwoordig is het eiland met het vaste land verbonden met een brug. Op het eiland vindt je naast de abdij ook sfeervolle straatjes met mooie huizen, winkeltjes en eetgelegenheden. Vanaf diverse uitkijkpunten heb je een prachtig uitzicht op het vaste land. 
Er zijn diverse tours te boeken om te wadlopen rond het eiland. Dit is in de zomermaanden een leuke activiteit waarmee je ook zeehonden en zeevogels kunt spotten.

Bij de hotelzone op het vaste land kun je je camper parkeren. Je kunt te voet in circa 15 minuten naar Mont-Saint-Michel wandelen of de shuttlebus nemen die vanaf de parkeerplaats af en aan rijdt. 

HONFLEUR

De pittoreske havenstad Honfleur is misschien wel het meest sfeervolle stadje aan de Normandische kust. Smalle straatjes met sfeervolle, authentieke winkeltjes en prachtige vakwerkhuizen zorgen voor het fraaie uiterlijk. De haven is prachtig met eromheen vele terrassen waar je heerlijk kunt genieten van de bedrijvigheid terwijl de kinderen een rondje maken in de beroemde, historische draaimolen. Schilders als Courbet en Monet gebruikte de haven als een van hun belangrijkste inspiratiebronnen.

In het centrum staat de Église Ste-Catherine, de grootste houten kerk van Frankrijk. Als je hier rondwandelt waan je je even in de middeleeuwen. Deze kerk is niet alleen van buiten maar ook van binnen ontzettend bijzonder en absoluut een bezoek waard.

DEAUVILLE EN TROUVILLE-SUR-MER

Aan La Côte Fleurie zijn heerlijke badplaatsen te vinden waarvan Deauville en Trouville-Sur-Mer het meest bekend zijn. Ze liggen naast elkaar maar zijn erg verschillend.

Bij Trouville-Sur-Mer geniet je van een onbezorgde sfeer en veel vertier voor gezinnen. Deze plaats is goed voor een paar dagen heerlijk genieten van een lekkere strandvakantie. Vele restaurantjes, terrasjes en winkeltjes aan de lange boulevard en in de avond veel vermaak van straatartiesten. Je zult je hier niet vervelen.

Als je wat meer luxe zoekt en houdt van een mondaine sfeer, kies dan voor Deauville. In deze badplaats vindt je alles wat je nodig hebt voor een luxe strandvakantie. Designerwinkels, luxe restaurants en een prachtige, houten wandelpromenade met als belangrijkste attractie de houten strandcabines met de namen van de filmsterren die het American Film Festival in Deauville hebben bezocht. Op het strand huur je niet alleen een bedje maar bouwen ze er met parasols en doeken een hele tent omheen voor extra privacy. Ook de jachthaven ademt luxe met de mooie jachten en zeilschepen die hier liggen. 

ÉTRETAT

De krijtrotsen bij Étretat zijn een indrukwekkende bezienswaardigheid van Normandië. De rotsen zijn onderdeel van de Côte d’Albâtre en liggen tussen Le Havre en Le Tréport. Bij de witte kliffen kun je fantastisch wandelen en genieten van het spectaculaire uitzicht. L’Aguille is de bekendste krijtrots waarvan ze zeggen dat hij op een olifant lijkt. Je kunt deze rots goed zien door de tegenoverliggende rotsen te beklimmen of door beneden naar het strand te gaan. Als het lekker weer is kun je hier ook nog genieten van een verfrissende duik.

ROUEN

De hoofdstad van Normandië is een historische stad met een Middeleeuws karakter door de vakwerkhuizen in de sfeervolle straten. De Cathédrale Notre-Dame ligt in het historische hart van de stad en is een absolute bezienswaardigheid! Vooral de westgevel is bekend doordat Monet er geobsedeerd door was. Tussen 1892 en 1894 schilderde hij deze gevel wel 30 keer.
Aan de Rue de Gros Horloge zie je naast de prachtige huizen ook een prachtige versierde astronomische klok. Dit is een ware publiekstrekker.
Rouen is niet alleen een prachtige stad. Het is ook een onderdeel van de Franse geschiedenis doordat op het plein, Place du Vieux Marché, Jeanne d’Arc op de brandstapel is beland. De plek is met een kruis gemarkeerd voor de kerk Église Jeanne d’Arc.

Een uurtje rijden van Rouen ligt het kasteel van Beaumesnil. Het is een erg indrukwekkend kasteel dat volledig in Barokstijl is gebouwd. Je ziet er nog imposante slotgrachten en een prachtige tuin. 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties