Bru na Boinne

Op ongeveer 60 kilometer van Dublin, in het graafschap Meath, vind je een van de oudste Ierse archeologische monumenten. Brú na Bóinne ligt in een kromming van de rivier de Boyne in een prachtige vallei. Ontdek hier geheimen die zelfs nog ouder zijn dan de piramiden in Egypte en Stonehenge in Engeland!

Brú na Bóinne omvat 90 neolithische monumenten en vele ervan zijn oude graven. De monumenten zijn meer dan 5000 jaar geleden gebouwd. In 1993 is deze plek op de Werelderfgoedlijst gezet om de monumenten ook voor de toekomst te beschermen. De drie bekendste monumenten zijn Newgrange, Knowth en Dowth. 

Je kunt zelf niet helemaal tot aan de drie monumenten rijden. Er wordt een maximaal aantal bezoekers per dag toegelaten om de bouwwerken en de natuur te beschermen. Er is een visitor center waar je wel naar toe kunt rijden en hier kun je toegangskaarten kopen voor een tour onder begeleiding van een gids. Per shuttlebus wordt je dan naar de monumenten gebracht en bezoek je twee monumenten. Op dit moment is het niet mogelijk om de toegangskaarten vooraf te reserveren. Kom vroeg in de ochtend! De kaarten worden verkocht op het aloude principe, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Plan je bezoek dan ook vroeg in de ochtend.

NEWGRANGE

Newgrange is een 80 meter hoge grafheuvel en doemt als het ware uit de groene aarde op. Een mythisch bouwwerk waarvan op de dag van vandaag nog steeds niet bekend is waarom het zo in ronde vorm gebouwd is. Het grafmonument is rond en met witte stenen bekleed. Er zijn een aantal kamers te bereiken via een lange gang.

Elk jaar op 21 december, de dag van de winterzonnewende, valt er een lichtstraal het monument binnen door een venster bij de ingang van de tunnel. Bijzonder is dat de lichtstraal doorloopt naar exact het midden van de grafkamer. Als je nagaat dat dit graf meer dan 5000 jaar geleden gebouwd is, dan vraag je je af hoe ze dit zo kundig gebouwd kunnen hebben. Helaas is dat een van de vele geheimen van Newgrange. Duidelijk is wel dat Newgrange de zon vereert. 

KNOWTH

Knowth is het tegenovergestelde van Newgrange en vereert de maan. Deze grafheuvel is ongeveer even groot, maar is omgeven door 18 kleinere grafheuvels. Archeologen hebben in deze heuvel kamers ontdekt met maankaarten en kalenderstenen. 

DOWTH

Dowth is een stukje duisterder dan de andere twee heuvels. Door de lokale bevolking ook wel de ‘’toverheuvel van de duisternis’’ genoemd. Dowth betekent namelijk duisternis. 

In 1817 is hier een onprofessionele opgraving geweest, waardoor de tombe beschadig is geraakt. Daarom is deze grafheuvel niet open voor bezoekers. Gelukkig is grafheuvel vanaf de buitenkant niet verandert. Net zoals in Newgrange is er een kleine opening waar de zon door heen komt op 21 december, waardoor het licht de grafkamer in schijnt. 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties