Nationaal Park Skaftafell

Skaftafell National Park ligt in het Zuidoosten van IJsland en is een aaneenschakeling van bijna onmogelijke natuurcontrasten. Torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een diverse vegetatie. Je kunt je makkelijk een paar dagen bij dit park vermaken. We laten je graag nog even weten wat de hoogtepunten van dit prachtige park zijn.

VATNAJÖULL GLETSJER

De Vatnajökull gletsjer ligt voor tweederde in het Nationale Park Skaftafell. De gletsjer is een hooggelegen, koud en stil gebied dat sterk tot de verbeelding spreekt en een overweldigende schoonheid uitstraalt. De gletsjer beslaat een oppervlakte van 8300 km2 en is vrijwel geheel bedekt met eeuwenoud ijs, restanten uit de laatste ijstijd. Na eeuwenlange speculaties omtrent de structuur van het onderliggende landschap weten we vandaag de dag dat er onder de honderden meters dikke ijslaag een labyrint ligt van bergketens, diepe valleien en vulkanenrijen. Deze gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. Het is een aanrader om op deze gletsjer een tour te maken met een sneeuwscooter. Bij de gletsjer heb je ook meerdere mogelijkheden om een ijsgrot te bezoeken of om te gaan ijsklimmen!

In het nationale park ligt tevens de Svartifoss waterval. De pittige wandeling van ruim een uur is de moeite zeker waard. Het bijzondere aan deze waterval is dat hij word omringd door basaltkolommen, echt een uniek plekje op aarde.

JÖKULSÁRLÓN

Ook het mooiste ijsbergenmeer van IJsland (Jökulsárlón) behoort tot het National Park Skaftafell. Je ziet hier de meest prachtig gevormde ijsbergen in het meer drijven. Ze verschillen allemaal van grootte, kleur en vorm, wat het een bijzonder schouwspel maakt. De meest speciale zijn toch wel de ijsbergen die een lichtblauwe kleur hebben. Wist je dat die kleur ontstaat, omdat het ijs zó dicht op elkaar gedrukt is dat het licht anders word weerspiegeld? Helemaal achteraan het meer, zie je een enorme gletsjer tong van de Vatnajökull. Het geluid van de afbrekende ijsbergen maakt het een unieke ervaring. Wij raden je aan om de ijsbergen van dichtbij te aanschouwen met behulp van een boottocht. Het meer loopt via een korte rivier naar de oceaan en ‘Diamond beach’. Zoals de naam al doet vermoeden, spoelen hier de inmiddels kleinere ijsbergen aan nadat de rivier ze naar zee heeft gedragen. Een kleine wandeling hiernaartoe is ook zeker de moeite waard. Kleed je warm aan, want in dit stuk kan het erg fris zijn! Nog een leuk weetje: het meer vormde twee maal het decor voor de James Bond films ‘A view to a Kill’ en ‘Die another day’. 

 

Mocht je het massatoerisme willen ontwijken, dan raden we je aan om naar de Fjallsárlón te gaan, een stukje verderop. Dit meer is iets minder indrukwekkend dan zijn grote broer, maar daardoor ook minder druk!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties