The Golden Circle

Zeker voor een eerste bezoek aan IJsland, is de Golden Circle bijna een must. In deze “Gouden Cirkel” zijn veel verschillende natuurverschijnselen te zien en deze geven je een goede indruk van de rest van IJsland. Zo kom je langs lavavelden bedekt met mos, een vulkaankrater met een ijsblauw meer (Kerið), de machtige Gull Foss waterval, geisers en rijdt je door het Thingvellir National Park. Het is gemakkelijk om deze route te rijden met de camper en je kunt deze vanuit Reykjavik in 1 dag afleggen. Als je zelf deze tour gaat maken, zorg dan dat je vroeg vertrekt, zodat je alle tourbussen en daarmee de drukte voor bent. Mocht je tijdens een stopover in IJsland deze plekken willen bezoeken, dan kan dat makkelijk met een excursie vanuit Reykjavik.

KERID

De eerste stop tijdens deze rondrit is bij Kerið. Net als veel bezienswaardigheden in IJsland, is het gemakkelijk om dit natuurwonder te bezoeken. Het ligt bijna langs de weg, maar vergt voor het mooiste uitzicht wel een wandeling naar boven. Er word een kleine toeslag gevraagd van een paar euro per persoon voor een bezoek. Deze krater barst van de kleurspektakels. Het felgroene mos steekt prachtig af tegen de rode rotsen en het ijsblauwe water maakt het plaatje compleet. Eenmaal boven kunt je helemaal rondom een wandeling maken en het is ook mogelijk om af te dalen tot het meertje in de krater.

GEISER STROKKUR

Na een korte stop bij Kerið is het tijd om door te rijden naar Haukadalur, een gebied waar de stoom letterlijk uit de aarde spuit. Veel borrelende modderpoeltjes en witte stoomwolken zijn hier hét bewijs van vulkanische activiteit. Het hoogtepunt van dit gebied is de geiser Strokkur. Deze geiser spuit met veel geweld om de 7 à 8 minuten heet water tot wel 20 meter de lucht in. Ga vooral niet in de windrichting staan, want dat betekent vaak een gratis warme douche! Naast Strokkur heb je ook nog de machtige Geysir. Deze geiser is vele malen groter dan Strokkur, maar uitbarstingen van deze geiser zijn erg zeldzaam. Ook in dit gebied kun je een korte wandeling maken en er is een grote parkeerplaats om je camper te parkeren. Bezoek ook vooral het winkeltje waar je leuke souvenirtjes kunt kopen. Na de schoonheid van deze plek bewonderd te hebben, rijd je verder naar een spectaculaire waterval: Gullfoss. 

GULLFOSS

Dieper in het binnenland van IJsland vind je de prachtige waterval Gullfoss. Deze enorme waterval dendert over 2 verschillende plateaus naar beneden in een diepe kloof. Deze witte rivier word gevoed door de gletsjer Langjökull en stroomt door tot in de Atlantische oceaan. Als er een goede combinatie is van zonneschijn en opspattend water, heb je een grote kans om een prachtige regenboog boven de waterval te spotten. Bij de waterval zijn goede parkeervoorzieningen en er is een restaurant. Om bij de waterval te komen, moet je een stukje naar beneden lopen, maar er is een mooi pad aangelegd. Als je tot het einde loopt, kun je de waterval zelfs bijna aanraken! Hoe bijzonder.. 

ÞINGVELIR NATIONAAL PARK

Het Þingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische plaats van IJsland. Hier zetelde het eerste parlement van IJsland zich in 930 na Christus. Naast de bijzondere historie, maakt ook de natuur dit park wereldwijd bekend. Dit Nationale Park staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO als één van de meest unieke natuurverschijnselen ter wereld. In dit park drijven de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen jaarlijks zo'n 2mm van elkaar af. Hierdoor is er ook zoveel vulkanische activiteit en ook de lavavelden zijn hierdoor ontstaan. Doordat de platen uit elkaar worden gedreven, ontstaat een mooie kloof met zelfs een waterval. Je kunt door deze kloof heen lopen en bezoek ook vooral het idyllische IJslandse kerkje wat midden in het park staat. 

ÞINGVALLAVATN

Þingvallavatn is het grootste zoetwatermeer van IJsland. Het water word aangevoerd door de Langjökull en een grote ondergrondse waterbron. Er zwemmen veel zalmsoorten in het meer en ondanks dat het een prachtige plek zou zijn om even een duik te nemen, raden we aan dat niet te doen. Het water is namelijk erg koud! Voor de waterratten onder ons is er wel de mogelijkheid om te duiken in Silfra, een kloof met helderblauw water in het Þingvellir park. Ten noordoosten van het meer ligt de warmwaterbron Vellankatla, deze bron is omringd door een adembenemende omgeving en de combinatie van de warmwaterbron en de natuur zorgt voor een heerlijke omgeving voor vogels.

 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties