Westfjorden

De Westfjorden in IJsland zijn een van de meest ruige en rustige plekken van het land. Vanwege het feit dat deze fjorden als een soort schiereiland in het Noordwesten van het land liggen, worden ze vaak overgeslagen in de populairste route over de ringweg. Dat is zonde, want er zijn zoveel verschillende mooie plekken te zien! De wegen in de Westfjorden zijn over het algemeen goed begaanbaar, enkel in het meest westelijke deel rondom de Dynjandi waterval, kan het wat ruiger terrein zijn. Reken hier daarom op extra reistijd. Je kunt de Westfjorden bereiken via de 60 en 61 wegen, maar je kunt ook oversteken met de ferry vanuit Stykkishólmur.

RAUÐASANDUR

Rauðasandur is het pareltje van de Westfjorden en is te vinden aan de zuidkant van het schiereiland. De naam van deze bijzondere plek betekent letterlijk ‘rood strand’. Het 10 kilometer lange strand is een van de weinigen in IJsland die deze kleur heeft. De rest van de stranden in IJsland zijn voornamelijk zwart van alle lava deeltjes en as van vulkaanuitbarstingen. Je kunt prachtige wandelingen maken in de omgeving en voor fotograven is dit een paradijsje. Er zijn verschillende wandel- en fietstours te boeken in dit gebied. Bij mooi weer kun je de Snæfellsjökull gletsjer zien liggen op het schiereiland Snæfelssnes en vaak zijn op het strand ook zeehonden en Puffins te spotten. Melanes campsite en Kárnafit campsite liggen in de buurt en bij beide heb je een prachtig uitzicht op zee.

LÁTRABJARG

De Westfjorden zijn het thuis van de welbekende Puffins. Deze prachtige vogels met hun felrode snavels nestelen zich in de kliffen bij Látrabjarg. De Puffins zijn er te spotten tussen mei en augustus en ze zijn er niet alleen. Ook Jan-van-Genten en Noordse Sternen zijn aanwezig en bieden de vogelspotters de tijd van hun leven. Kijk voor de Noordse Stern wel uit, want ze kunnen erg agressief zijn. Wist je trouwens dat Puffins tot wel 60 meter diep kunnen duiken?! De weg naar Látrabjarg is ongeveer 36 kilometer lang en onverhard. Zorg er tevens voor dat je getankt hebt, want je komt onderweg geen tankstations tegen in dit gebied.

DYNJANDI WATERVAL

Volg je de weg richting het Noorden van de Westfjorden, dan kom je langs de Dynjandi waterval. Deze prachtige waterval waaiert uit over de kliffen en is echt een spektakel. Aan de top is de waterval ongeveer 30 meter breed en dat loopt uit tot 60 meter onderaan. De wandeling naar deze waterval duurt ongeveer 15 minuten en daarbij passeer je meerdere kleine watervallen. Eenmaal bij de voet van de waterval begrijp je weer even hoe groot de wereld is en hoe klein wij zelf eigenlijk zijn.

ÍSAFJÖRÐUR

Als je met de camper door IJsland trekt en daarbij de Westfjorden aandoet, is het schattige Ísafjörður niet te missen. Het is het grootste ‘dorpje’ in dit gebied en is prachtig gelegen midden in een diep fjord. In de zomer spot je hier cruiseschepen, maar ook zeker het spotten van walvissen en orka’s vanaf de kust is hier geen uitzondering. Er is in Ísafjörður veel te doen. Je kunt er een quadtour maken, walvissen spotten of een kayak huren en ontdek daarbij het fjord vanuit een ander oogpunt! Mocht je het rustiger aan willen doen, dan kun je een van de vele geothermische baden opzoeken of bezoek een van de vele musea.

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties