Comomeer

Het diepste meer van Italië is het beroemde Comomeer welke gelegen is in Lombardije. Het prachtige, heldere meer is omringd door bossen, kleurrijke bloemen en pittoreske dorpjes zoals Bellagio, kleurrijk Varenna en Cernobbio. Lago di Como is vernoemd naar de grootste stad aan het meer, Como!  

Het Comomeer is kleiner dan het, onder de Nederlandse vakantiegangers, zeer bekende Gardameer en Lago Maggiore, maar toch heeft het Comomeer de langste kustlijn. Perfect dus om met de camper langs de kustlijn te gaan rijden! 

ZUIDKANT – COMO LECCO 

Lecco is de tweede grootste stad aan het meer en ligt erg mooi tussen de imposante bergtoppen van de Resogone. Het ziet er prachtig uit, aangezien de gekleurde huizen mooi afsteken bij de groene berghelling. In ongeveer een half uur ben je aan de noordkant van het meer, dus de afstanden zijn te overzien, maar houdt er wel rekening mee dat de wegen wat smaller en vrij bochtig zijn. Hierdoor kan het zijn dat je wat langer met de camper onderweg bent, dan dat je van tevoren in hebt gecalculeerd. 

Naast dat Lecco een leuke stad is en het een fijne boulevard heeft om over te wandelen, heeft het twee winkelgebieden en daarnaast ook nog eens een centrale ligging. Torre Viscontea, de toren welke gelegen is in Lecco, was vroeger een onderdeel van het kasteel van de Visconti’s. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen in de toren georganiseerd. 

OOSTKANT – VARENNA, COLICO, BELLANO EN DORIO

Varenna is een schilderachtig dorp dat steil tegen de rotswand is gelegen. Het is de meest toeristische plaats aan de oostzijde van het Comomeer door de authentieke staat en de prachtige promenade langs het meer. 

Colico is de plaats waar de Adda rivier het Comomeer instroomt. Het kan gezien worden als een gezellige badplaats waar de kitesurfers hun hart op kunnen halen. Het stadje is herkenbaar door de oude wachttorens en de twee grote forten welke nog overeind staan. 

Het oude vissersplaatsje Bellano is een dorpje met sfeervolle, oude, barokke straatjes. Je kunt hier het l’Orrido di Bellano terug vinden. Dit is een 15 miljoen jaar oude kloof, welke uitgesleten is door de rivier Pioverna. 

Dorio wordt omgeven door olijfbomen, wijnranken en laurier. Wanneer je een fietstocht, wandeling of een watersport wilt beoefenen zit je in Dorio goed. Een echte aanrader is een bezoek aan de Piona Abdij, waar de monniken al eeuwenlang kruidenlikeur, natuurlijke geneesmiddelen en jam produceren! 

WESTKANT – MENAGGIO, DOMASO, DONGO, LENNO EN ARGEGNO

De plaats waar de Sanagra uitmondt in het Comomeer, daar ligt Menaggio. Het is een ideale plek om op de boot te stappen welke je via het meer naar andere mooie dorpjes brengt. Precies tegenover Menaggio ligt Varenna en dit is dus ook direct een plaats waar de boot zal stoppen. Menaggio is opgedeeld in het oude stadscentrum met smalle steegjes en authentieke details. Daarnaast is er een  gedeelte welke aan het Comomeer ligt. Je ziet hier de nieuwe architectuur en toeristische trekpleisters zoals restaurants. 

Domaso is een typisch havenstadje. Watersportliefhebbers ga je hier spotten vanwege de constante wind die hier staat. Wanneer je iets naar beneden rijdt langs het meer, ligt het plaatsje Dongo, wat ook echt een favoriet is bij watersportliefhebbers. Men kan hier zeilen, windsurfen en kitesurfen. Houd je van bergwandelingen dan zit je ook helemaal goed in Dongo. 

Rust in de baai van het Comomeer, dat is eigenlijk de perfecte omschrijving van het plaatsje Lenno. Lenno heeft een openbaar strand met archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd van Isola Comacina. 

Iets verder dan Lenno ligt het pittoreske Argegno. Het is een prachtige locatie aan de ingang van de Valle d’Intelvi. Door de monding van de Telo wordt Argegno in twee delen gesplitst en met elkaar verbonden door een prachtige, oude stenen brug. Als uitje kun je met een kabelbaan naar het plateau van Piagra. Je hebt vanaf dit plateau een mooi uitzicht op het Comomeer vanaf 880 meter hoogte. 

BELLAGIO 

De parel van het Comomeer wordt Bellagio ook wel genoemd. De stad is aan drie zijden omringd door water. De ligging van Bellagio is te omschrijven als de plek waar het Comomeer zich opsplitst in twee armen. Wanneer je het Comomeer opzoekt op internet zie je precies wat hiermee bedoeld wordt. Bellagio heeft een prachtig oud centrum met pastelkleurige villa’s en huizen. Het is een erg leuke plek om te bezoeken en van hieruit bijvoorbeeld een boottocht te maken naar Menaggio. 

CAMPERREIS COMOMEER

Je leest dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn rondom het Comomeer en stuk voor stuk is het de moeite waard voor een bezoek. We adviseren om hier ca. twee nachten te verblijven, zodat je ook echt wat kunt gaan zien van de omgeving en de vele steden/dorpjes. 

De meeste campings aan het Comomeer liggen letterlijk aan het meer aan de noordkant van het meer. Combineer je camperreis door Italië met bijvoorbeeld een route door Zwitserland, wat ook echt de moeite waard is. Via de frisse berglucht eindig je dan in het behaaglijk Italië. Bezoek je het Comomeer liever in combinatie met een grotere stad? Dan raden we je aan om een bezoek te brengen aan Milaan. Deze stad ligt op een steenworp afstand van het Comomeer. 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties