Rijeka

Aan het noordelijk deel van de kuststrook van Istrië, aan de Kvarner baai, ligt de derde stad van Kroatië: Rijeka. De stad en zijn haven is van groot belang voor de economie van Kroatië en ondanks dat een industriestad wellicht niet meteen uitnodigt voor een bezoek tijdens je camperreis vinden we het zeker een aanrader om de stad in de route op te nemen. 

 

Hoge gebouwen, fabrieken, olieraffinaderijen en scheepswerven: allemaal kenmerkend voor het uiterlijk van Rijeka, maar verscholen achter deze belangrijke industriekant van de stad ligt echter een mooie boeiende stad verborgen met een fijne Mediterraanse sfeer. 

HISTORIE VAN RIJEKA

De geschiedenis van Rijeka gaat ruim 2000 jaar terug en kent veel Italiaanse invloeden. De naam Rijeka betekent letterlijk ‘rivier’ net als de Italiaanse Fiume zoals de stad eerst heette. 
Het oude centrum heeft een prachtige historische uitstraling door de vele klassieke gebouwen met de oranje-rode dakpannen, welke kenmerkend zijn voor Rijeka. In de 19e eeuw behoorde Rijeka, samen met Oostenrijk en Hongarije tot het Habsburgse rijk en de Hongaarse en Oostenrijkse invloeden zijn dan ook nog altijd goed terug te vinden in het straatbeeld van Rijeka. Veel van de mooie klassieke gebouwen zijn nu de thuishaven van lokale winkels en restaurants. 

 

In Rijeka kun je tijdens de camperreis veel prachtige gebouwen bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de 33 meter hoge klokkentoren van de Maria Hemelvaartkerk, een 13e eeuwse kerk die vanwege zijn scheefstand ook wel de scheve toren van Rijeka wordt genoemd. 

 

Het Trsat kasteel ligt boven op een berg en nadat je de camper geparkeerd hebt loop je via ruim 535 traptreden naar de top waar het kasteel trots boven de stad uittorent. Vanaf deze plek nabij het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Kvarner baai en kijk je uit over de gehele stad. Het kasteel dateert uit de 13 eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Rijeka.
Een belangrijk bedevaartsoord van Kroatië kun je tevens op het terrein van het Trsat kasteel in Rijeka vinden: de sierlijke Onze-Lieve-Vrouwekerk. Jaarlijks trekt deze plek ruim 300.000 bezoekers en pelgrims.

 

Na de aardbeving in 1750 was het grootste deel van de stad verwoest, zo ook de originele stadsmuren van Rijeka. Tegenwoordig is er, net als bij de stadsmuur van destijds, een poort bij de beroemde klokkentoren. De Gradski Toran heeft een rond dak en is gebouwd in barok stijl en heeft tevens veel Oostenrijkse invloeden. De klokken in de toren dateren uit 1873 en via de poort van de Gradski Toran krijg je toegang tot de belangrijkste straat van Rijeka, de Korzo. 

DE KORZO 

Het hart van de stad kun je rondom de autovrije straat de Korzo vinden. Hier tref je niet alleen veel toeristen, maar de straat is vooral ook heel sfeervol door de aanwezigheid van de gezellige lokale bevolking. 
Vanaf de Korzo bereik je vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van Rijeka en vooral in de avond is het bewandelen van de Korzo een leuke activiteit: heerlijk slenteren door de straat en genieten van de mooie historische gebouwen. Ook wandelen langs de aangrenzende boulevard voordat je geniet van een heerlijke lokale maaltijd en de geweldige zonsondergang. Gegarandeerd een fijne afsluiting van een mooie dag tijdens de camperreis. 
De Korzo is tevens het uitgangspunt voor een bezoek aan de levendige markten in de stad. Er zijn verschillende markthallen en in de 3 grootste hallen tref je niet alleen veel lokale producten, maar ook de vers gevangen vis scoort hier hoog, bij zowel de lokale bevolking als bij de toeristen. Heerlijk om de verse producten de volgende dag op te peuzelen terwijl je voor de huurcamper lekker geniet van de mooie omgeving. 

CULTURELE HOOFDSTAD EUROPA

Rijeka heeft ontzettend veel te bieden wat betreft cultuur en historie. In 2020 werd Rijeka zelfs uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa. Niet voor niets natuurlijk: overal in Rijeka tref je historische gebouwen en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te gaan bewonderen. 

 

Zo beschikt Rijeka over een erg mooi maritiem en historisch museum, waarvan het complex in de 19e eeuw gebouwd is. Sinds de jaren 60 is er in het gebouw een museum gevestigd waar je o.a. verschillende antieke voertuigen en scheepsmodellen kunt bekijken. 

 

Een ander prachtig gebouw in Rijeka is het Ivan Zajc theater, daterend uit de 19e eeuw  en bekend geworden door een beroemde componist. Oostenrijkse architecten ontworpen het gebouw en vooral de schitterende plafondschilderingen zijn werkelijk adembenemend. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als theater, concertgebouw en worden er balletvoorstellingen getoond. Een leuk weetje over het Ivan Zajc theater is dat dit de eerste plek was waar men in 1885 stroom kon gebruiken in Rijeka.

OMGEVING RIJEKA PER CAMPER

In de omgeving van Rijeka kun je met de huurcamper veel leuke activiteiten ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan het nationaal park Risnjak. Met de camper rijd je over prachtige boeren landwegen door een groene bosrijke omgeving. Het bezoekerscentrum ligt in Crni Lug. Hier kun je de camper goed parkeren en het is tevens startpunt van verschillende wandelroutes. De hoogste top van de berg Veliki Risnjak ligt op ruim 1520 meter en bij helder weer kun je vanaf hier zelfs de toppen van de Alpen zien liggen. 

 

Maar ook voor een dagje strand leent de omgeving van Rijeka zich perfect. De stranden zijn schoon en het water is vrijwel overal helderblauw en dat zorgt voor een prettige tropische sfeer. Het Sablićevo strand ligt op ongeveer een half uurtje wandelen vanaf het centrum van Rijeka en via houten trappen loop je naar het afgelegen strand toe. Er is een gezellig café nabij het strand en je kunt er heerlijk een dag vertoeven wanneer je ook eens een relaxdag wenst in te plannen tijdens je camperreis Kroatië


Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties