Kroatië

Ontdek je met

Inge

Manon

EEN CAMPERREIS DOOR KROATIË

Een unieke bestemming om met de camper te ontdekken is zonder twijfel Kroatië. Het relatief kleine land, met de bijzondere vorm als die van een halve maan, wint ieder jaar aan populariteit en wij weten precies waarom: een heerlijk klimaat, rijke tradities, pittoreske dorpjes, verbluffende ongerepte natuur, kristalheldere meren, een bruisend nachtleven, paradijselijke baaien, duizenden eilanden… De lijst is oneindig. Kroatië is verreweg één van de mooiste en meest veelzijdige landen van Europa om met de camper door op ontdekkingstocht te gaan. 

Misschien denk je bij een reis door Kroatië niet direct aan een camperreis, maar het is echt een land waar je uitstekend kunt rondtrekken met je huurcamper. Niet voor niets zien we dat Kroatië een camperbestemming in opkomst is. Ga jij ook mee op reis door het afwisselende land dat enorm veel te bieden heeft?
 

RIJK CULTUREEL ERFGOED

Kroatië kende een turbulente geschiedenis. Tijdens je camperreis door Kroatië kun je door het hele land eeuwenoude dorpen en steden bezoeken. Reis terug naar de tijd van Romeinse keizers en bezichtig de prachtige oude kastelen en tempels. 

Na de Tweede Wereldoorlog viel Kroatië onder Joegoslavië onder leiding van de communist Tito. Na het overlijden van Tito in 1980 werd het verlangen naar onafhankelijkheid onder de bevolking groter. 

Sinds Kroatië in juni 1991 afhankelijk is geworden van Joegoslavië probeert men de authentieke sfeer, het typische karakter en de historische plekken goed te bewaren en te beschermen. Zo mag er bijvoorbeeld niets meer gebouwd worden direct aan de kust, om de prachtige kustlijn in zijn originele staat te behouden. 

In de meeste Kroatische steden lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je vindt er veel historische gebouwen zoals oude forten en ruïnes, vaak met een typische architectuur. Veel schatten zijn gelukkig gedurende de eeuwen goed bewaard gebleven. 

Enkele historische steden die niet mogen ontbreken tijdens je camperreis door Kroatië zijn Dubrovnik, Split, Porec, Rovinj en Zadar

Maar ook verschillende oude havenstadjes verdienen een stop tijdens een camperreis, zoals Trogir, Sibenik en Umag. Of wat dacht je van een bezoek aan het schitterende amfitheater in Pula of het paleis van Diocletianus? 

ONGEREPTE NATUUR

Niet alleen cultureel heeft Kroatië veel te bieden. De natuur is hier spectaculair. Zo zijn er ontelbare meren en watervallen te bezichtigen. Verreweg de meest populaire bestemming van Kroatië zijn de Plitvice meren en breng zeker een bezoek aan het Krka nationaal park tijdens jouw camperreis.

Overal in Kroatië kun je ook indrukwekkende kloven bewonderen. Onze favoriet is de Cetina Gorge. Deze kloof kun je ten zuiden van Split vinden, vlakbij het kustplaatsje Omis. Met de huurcamper kun je door de geweldige omgeving rijden en tijdens de route verschillende stops inplannen. Parkeer de camper langs de weg en geniet van het uitzicht op het heldere water en de fabelachtige omgeving. De uitzichten in deze omgeving zijn magnifiek.

Doordat er in grote delen van Kroatië nog geen massatoerisme plaatsvindt blijft de zeldzame flora en fauna vrijwel overal goed bewaard. De natuur in de omgeving van de kustplaatsen maken het landschap perfect voor een rondrit met de camper. Rij met je huurcamper over de smalle wegen die door het binnenland van Istrië kronkelen en zie ook deze kant van het prachtige Koratië.

REISTIJD KROATIË CAMPERHUUR

Veel camperreizigers zijn natuurliefhebbers die graag buiten zijn. Met een gemiddelde aan 2000 zonuren per jaar is Kroatië hiervoor ideaal.

Het grootste deel van Kroatië kent een gematigd klimaat, vergelijkbaar met Nederland. De Adriatische kustlijn en het aangrenzende binnenland zijn de warmste gebieden van het land. 

De lentemaanden, evenals de herfstmaanden, zijn ideaal voor een rondreis door Kroatië waarbij de grootste drukte van het zomerseizoen vermeden kan worden. Vooral de maanden mei en juni zijn erg populair: er is veel zonneschijn en het water is al wat opgewarmd waardoor een duik een van de meren of de helderblauwe Adriatische zee al heerlijk verfrissend kan zijn. Maar ook in de maanden september en oktober zijn er nog voldoende mooie zonnige nazomerdagen waarbij je kunt genieten tijdens de camperreis.

In de zomermaanden kan het kwik lekker oplopen en tijdens deze warme dagen zijn er verschillende parken te bezoeken, nabij de gezellige dorpjes en steden. Met de vele schaduwrijke rustplaatsen is het park dan vaak een geliefde stopplaats tijdens een rit met de camper.

De grootste drukte vindt in de zomermaanden plaats. Veel toeristen bezoeken Kroatië in de maanden juli en augustus. Zonder dat het echt massatoerisme creëert is het wel belangrijk om rekening te houden met grotere druktes bij bezienswaardigheden of op campings. Reserveren van campings raden we in deze periode aan.  

In de wintermaanden kan de temperatuur dalen tot onder nul, bovendien zijn in deze periode veel bezienswaardigheden en campings gesloten.
 
Wanneer je in de lente of herfst met de camper op pad gaat kun je genieten van het milde klimaat. Attracties en restaurants zijn geopend zonder dat er veel drukte is. De meeste camperreizigers, die niet (meer) gebonden zijn aan de schoolvakanties, geven de voorkeur aan deze maanden. 

KROATIË MET KINDEREN

Wanneer je op zoek bent naar een vakantieland voor het hele gezin, dan staat veel afwisseling vaak hoog op het verlanglijstje. Logisch, want vaak genieten de kinderen het meest wanneer een bestemming veel te bieden heeft. Daar kan Kroatië dan ook absoluut aan voldoen. 
Combineer de verschillende regio’s tijdens een camperreis en het afwisselende ruige landschap zorgt voor een grote diversiteit. 

Het veelzijdige Kroatië kent niet alleen een heerlijk klimaat waardoor de zomermaanden erg geliefd zijn bij families met (kleine) kinderen, maar ook is het land erg kindvriendelijk. Er zijn ontelbaar bezienswaardigheden en activiteiten te vinden, voor kinderen in alle leeftijden. Er is voor iedereen zeker wat wils te vinden zoals het huren van een fiets, maar ook paardrijden of het maken van een kayak- of boottocht behoort tot de mogelijkheden.

Mochten de kinderen graag eens een bezoek brengen aan een attractie- en/of waterpark dan zijn het Dino Park in Istrië, het aquarium in Pula, het middeleeuws themapark in Istrië of het roofvogelcentrum in Sibenik aan te raden. 

Met de huurcamper kun je naar verschillende mooie grotten rijden en deze bezoeken. Het Grabovaca grottenpark of de bekendere Baredine grot zijn een leuke dagexcursie voor kinderen. 

Voor wat meer spanning en sensatie is een jeepsafari in het nationale park Velebit, een raftingtrip in Dalmatië of een stoere zip-liningexcursie bij Pazin en Split een aanrader.

Watersport is ook onmiskenbaar verbonden met Kroatië en dat zie je tijdens een camperreis op verschillende locaties terugkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van eilandhoppen in het zuiden van Dalmatië? Met een boot kun je veel leuke havensteden bezoeken. Met kinderen is een tochtje met een catamaran vaak erg leuk doordat deze boten erg kindvriendelijk zijn. Tijdens de boottocht kunnen de (oudere) kinderen heerlijk snorkelen in het glasheldere water of bijvoorbeeld zelf duikles nemen. Het gebied rondom Dubrovnik of Split zijn vaak het meest populair voor dergelijke boottochten. De omliggende wateren lenen zich er uitstekend voor. 

De meeste stranden hebben een kiezelstrand en het meenemen van goede waterschoenen kunnen raden we daarom aan. Voordeel van deze kiezelstranden is dat het water erg helder blijft doordat er geen los zand kan opwaaien. 

Er zijn veel mooie en ruim opgezette campings te vinden in Kroatië zoals bijvoorbeeld Camping Laterna of Camping Umag. Vaak beschikken deze familiecampings over veel goede faciliteiten die vooral voor de kinderen zeer gewenst zijn tijdens de camperreis door Kroatië.

Het binnenland van Kroatië is vaak wat rustiger, ook in de zomerperiode, en bovendien een stuk voordeliger en betaalbaarder dan de populaire Adriatische kustlijn.

MET EEN CAMPER DOOR KROATIË TREKKEN

Het reizen met een camper blijft voor ons de beste manier om een land te ontdekken. Het geeft je volledige mobiele vrijheid en je bent met je ‘eigen huis op wielen’ op pad door Kroatië. Niet alleen heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt, je hebt alles bij de hand en bovendien ben je altijd in een vertrouwde omgeving en bent daardoor dus ‘thuis onderweg’. 

Wanneer je met de camper door Kroatië gaat rijden dien je met een aantal basisregels rekening te houden. Zo is het voeren van dimlicht overdag verplicht en dien je over een verbandtrommel, gevarendriekhoek, reflecterend veiligheidsvest, een sleepkabel en een set reservelampen te beschikken.

De provinciale wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In de bergen kan dit soms wat minder zijn waardoor je met de camper ook minder snelheid hebt. Probeer hier rekening mee te houden bij het plannen van een reis en route. 

Het is te adviseren om op de bochtige wegen veilig en vooral behoedzaam te rijden. 
Let ook goed op de signalering van de waarschuwingsborden voor stormwind Bura. Wanneer deze typische Kroatische stormwind aanwezig is kunnen er hevige rukwinden optreden. 

Bij regen adviseren we je om snelheid te minderen door de verraderlijke wegomstandigheden. Door de vermenging van het regenwater met het fijne karstgesteente kan het wegdek namelijk spiegelglad worden. 

Binnen de bebouwde kom bedraagt de maximumsnelheid voor camper tot 3,5 ton 50 km per uur. Op provinciale wegen is dit 90 km en op de snel- en tolwegen is dit respectievelijk 110 tot 130 km per uur. 

Bijna alle snelwegen zijn tolwegen in Kroatië en bij de tolpoortjes kun je veelal contant betalen. 
Er zijn volop mogelijkheden om te tanken tijdens de rondrit met de camper. Toch is het te adviseren om goed te kijken waar je kunt tanken. We adviseren om iedere dag te tanken, wanneer die mogelijkheid bestaat en het nodig is. Vooral in het wat rustigere binnenland van Kroatië is het advies om niet te lang te wachten met het opnieuw vullen van de tank.

Het ongerepte berglandschap van Kroatië zorgt voor adembenemende vergezichten en wij adviseren je daarom om altijd wat extra tijd in te plannen voor je route. Regelmatig stoppen om te genieten van de omgeving is hier geen uitzondering.

OVERNACHTEN IN KROATIË

Er zijn veel campings te vinden in Kroatië, maar het aantal echte camperplaatsen is beperkt. Deze camperplaatsen zijn bovendien vaak niet veel meer dan onaantrekkelijke parkeerplaatsen. 
De meeste camperreizigers verblijven dan ook op de ruim opgezette campings die vrijwel altijd beschikken over goede faciliteiten. Bekijk wel altijd of de campings ook daadwerkelijk geschikt zijn en mogelijkheden hebben voor campers.

Overnachten buiten camperplaatsen of campings is in Kroatië ten strengste verboden en de boetes bij overtredingen zijn erg hoog. 

Vooral in de zomermaanden alsmede op de eilanden is een camping snel volgeboekt. Wees dus goed voorbereid en overweeg om in die periode een camping vooraf te reserveren. 

EEN CAMPER HUREN IN KROATIË

Met verschillende verhuurders kun je een camper huren in Kroatië. Het aanbod is divers, van compacte tweepersoonscampers tot een camper geschikt voor het hele gezin! Start je rondreis in de hoofdstad en ontdek met je huis op wielen de historische havensteden Zadar en Split,  indrukwekkende watervallen van Krka, oogverblindende Plitvice meren en dwaal door de stadsmuren en smalle straatjes van Dubrovnik

Wil je overnachten op een camping in Zagreb? Denk dan eens aan het Jarun Lake. Er zijn twee ruime parkeerplaatsen waar je met je camper kunt overnachten. Wandel een rondje om het meer, relax op het stand met een drankje en neem bij warm weer een heerlijke verkoelende duik. Een heerlijke start of juist afsluiter van je camperreis, wat ons betreft! 

Elk jaar vind in juni een muziekfestival plaats bij het meer. Houd daar rekening mee, in verband met de drukte. 

Op ongeveer 15 a 20 minuten lopen van de tramhalte kun je met lijn 17 het centrum bereiken. Vind je dat net iets te ver? Een taxi of Uber behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Met die laatste optie is het vaak nog geen 10 euro naar het hart van de stad! 
 

Reisexpert Inge vertelt:

"Kroatië is zonder twijfel één van de mooiste landen van Europa. Laat je betoveren door de Dalmatische kustroute (D8) met steden als Zadar, Šibenik, Split en Dubrovnik en bezoek Middeleeuws plaatsje Trogir of het kleurrijke Rovinj. Combineer deze highlights met de beroemde Plitvice Meren, Krka watervallen en tal van eilandjes voor de kust en jouw camperreis kan niet meer stuk! 

Camperreis op maat

Laat onze reisexperts een camperreis op maat voor je samenstellen!
Je ontvangt binnen enkele dagen vrijblijvend een uitgebreide offerte.
Ja, stuur mij een gratis offerte!