Plitvicemeren

Als je naar Kroatië gaat, kun je hier niet aan ontkomen, de Plitvicemeren; dit schitterende stukje natuur moet je gezien hebben! De Plitvicemeren zijn een nationaal park en dit ligt in het hart van Kroatië, in de provincie Lika-Senj. Dit nationaal park is opgericht in 1949 en is zo’n 300 km2 groot. Het park bestaat uit bossen maar ook de beroemde en schitterende blauwe meren en watervallen. Sinds 1979 staat dit park op de lijst van UNESCO en het is echt een geweldige ervaring om hier rond te wandelen. In totaal zijn er 16 meren en je kunt langs verschillende paden, bruggetjes en trappen door het park wandelen en door de bossen de mooiste watervallen bewonderen. Op het grootste meer kun je zelfs een boottochtje maken, wie wil dat nou niet!

FLORA EN FAUNA

In het nationaal park Plitvicemeren komen veel verschillende soorten planten en dieren voor. Zo zijn er alleen al 55 verschillende soorten orchideeën en zijn er minimaal 75 soorten planten die alleen in dit gebied voorkomen. De verschillende bossen bestaan onder andere uit beuken, eiken, sparren, de es, varens en heide. Juist door deze veelzijdigheid van flora, komen er ook veel verschillende dieren voor in het park. In de dichte bossen kun je wolven, lynxen, vossen, zwijnen, reeën, otters en dassen tegenkomen. Ook het aantal vogels is hier enorm. Er zijn namelijk zo’n 160 verschillende soorten vogels gespot, waaronder arenden, ijsvogels, reigers, uilen en slechtvalken. Tevens zijn er ook nog zo’n 320 verschillende soorten vlinders, 20 soorten vleermuizen en 12 soorten amfibieën te spotten. Dus hou je ogen open en wie weet kom je oog in oog te staan met dit bijzondere wildlife.

BOVEN- EN BENEDENMEREN

In totaal zijn er 16 meren en deze zijn verdeeld over de boven- en de benedenmeren. In dit park kun je ervoor kiezen om alleen de benedenmeren aan te doen, alleen de bovenmeren, of (een gedeelte van) beide. Uiteraard kun je dit laten afhangen van hoelang je met de camper in dit gebied blijft, maar je kunt ook van beide gedeeltes een stukje bewandelen. De benedenmeren beschikken over de grootste waterval van het nationale park. Let op, het kan soms wat druk zijn en bestaat de kans dat je moet wachten. Dit omdat je allemaal achter elkaar op de loopbruggen wandelt en je bij de watervallen natuurlijk allemaal wil stoppen om een foto te maken; hou hier dus rekening mee. Bij de benedenmeren is ook een mooi park aangelegd waar je wat te eten en te drinken kan halen of jezelf kan trakteren op een ijsje en vervolgens lekker kunt genieten van het weer. Vanaf deze plek vertrekt ook een bootje die je brengt naar het beginpunt van de bovenmeren. Bij de bovenmeren is het wel een stuk rustiger dan bij de benedenmeren, minder mensen komen hiernaartoe, dus als je de drukte even moe bent, kun je hier aan de drukte ontsnappen. Er zijn door het hele park verschillende wandelroutes met verschillende lengtes te bewandelen. Voor elk wat wils!

DE PLITVICEMEREN TIJDENS JE CAMPERREIS

Wil je de Plitvicemeren bezoeken tijdens je camperreis, moet je wel minimaal 2 dagen van tevoren de tickets bestellen. Doe je dit niet, ben je afhankelijk van welk tijdslot er nog beschikbaar is en zeker in het hoogseizoen is die kans zeer klein, hou hier dus rekening mee. Je dient van tevoren aan te geven welk tijdslot je wilt komen en bij welke ingang je naar binnen wilt, P1 of P2. De informatie hiervan kun je terugvinden op de officiële website van de Plitvicemeren. 

In de buurt van de Plitvicemeren kun je ook prima overnachten met de camper. Er zijn verschillende campings, variërend van klein tot zeer groot en met weinig of juist veel faciliteiten. Je kunt van hieruit weer verder reizen naar bijvoorbeeld Krk, Zadar en Opatija.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties