Pula

Op de zuidpunt van het schiereiland Istrië ligt de havenstad Pula. Pula staat bekend om zijn monumenten uit de Romeinse tijd en in deze stad kun je één van de grootste en best bewaarde nog overgebleven amfitheaters ter wereld terugvinden, echt de moeite waard! Net buiten de stad liggen mooie stranden met geweldige rotspartijen. De restaurants zijn befaamd vanwege de heerlijke regionale gerechten met vis, schaaldieren en truffels. 

ROMEINS AMFITHEATER

De arena van Pula is een van de 6 grootste Romeinse amfitheaters die nog bestaat. Oorspronkelijk was het een klein amfitheater, maar deze is later, in 79 na Christus, uitgebouwd voor gladiatorengevechten. Er konden zo’n 23.000 mensen binnen en het amfitheater had 20 ingangen. Tot de 15e eeuw is het intact gebleven, maar toen hebben ze stenen hiervan gebruikt om het kasteel en andere bouwwerken te bouwen. Het amfitheater is meerdere malen gerestaureerd, waaronder in 1932, zodat het gebruikt kon worden voor concerten en het jaarlijkse filmfestival. Nu telt het amfitheater zo’n 5.000 zitplaatsen.

Doordat het amfitheater gebouwd is op een heuvel, heeft het op het laagste punt 3 verdiepingen en op het hoogste punt maar 2 verdiepingen. In het theater waren ook 4 torens gebouwd en misschien leuk om te weten is dat de daken van deze torens reservoirs bevatten met geparfumeerd water die over de toeschouwers werd besprenkeld. Ook zouden er constructies zijn gemaakt waarmee grote schermen de toeschouwers beschermden tegen de zon en de regen.

In de ondergrondse gangen kun je vele archeologische vondsten bekijken die in het amfitheater en in andere romeinse gebouwen gevonden zijn. In deze ondergrondse gangen zaten vroeger mensen en dieren opgesloten die moesten vechten in het theater.

KASTEEL EN HISTORSICH MUSEUM

In het stervormige kasteel bevindt zich het Historisch en Maritiem museum van Istrië. Dit kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd door de Venetianen op de resten van het Romeinse capitolium. Wanneer je over de muren loopt, heb je een geweldig uitzicht over de stad en hier vlakbij liggen de resten van een 2e-eeuws Romeins theater.

ARCHEOLOGISCH MUSEUM VAN ISTRIË

Vlak bij het kasteel ligt het archeologisch museum van Istrië. Dit museum ligt in een park dat vanaf de Tweelingpoort te bereiken is. Hier vindt je vondsten uit de regio Pula vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Hieronder vallen bijvoorbeeld mozaïeken, altaren en andere stukken uit de oudheid, maar in dit museum zijn ook een aantal bijzondere stukken terug te vinden, zoals een vrouwenbeeld zonder hoofd en de brokstukken van Slavische graven.

DIVERSE POORTEN

In Pula kun je verschillende poorten terugvinden uit de oudheid. Zo is er de Tweelingpoort en deze poort stamt uit de 3e-eeuw en heeft 2 bogen en een versierde fries. Hier vlakbij zijn de overblijfselen van de oude stadsmuur terug te vinden. Ook is er de Herculespoort. Deze poort uit de 1e eeuw voor Christus is het oudste en best bewaarde Romeinse monument van de stad. Boven deze boog zie je een gebeeldhouwde Herculeskop. Ook is er nog een boog te bewonderen in Pula, namelijk de Boog van de Sergii. Deze boog werd in de 1e eeuw voor Christus gebouwd en is het begin van de winkelstraat, een mooi gezicht!

KERKEN, KATHEDRALEN EN TEMPELS

Ben je geïnteresseerd in kerken, kathedralen en tempels, dan ben je in Pula aan het juiste adres. Zo is er de Fanciscuskerk. Deze kerk is gebouwd aan het einde van de 13e eeuw en heeft een mooi portaal met een gotisch roosvenster. In de gangen van het klooster kun je stukken uit de Romeinse keizertijd terugvinden.

De kathedraal, vlak bij het kasteel, is geweid aan de Heilige Maria en werd in de 5e eeuw gebouwd. De klokkentoren, die in 1707 werd gebouwd, werden blokken van het amfitheater gebruikt.
Ook is er de Maria van Formosa kapel, een mooi kappelletje die vroeger onderdeel was van een grote basiliek. Binnenin zijn resten gevonden van een mozaïek uit de 6e eeuw.

De tempel van Augustus, gebouwd in de 1e eeuw na Christus, staat op het plein vlak bij het Romeinse amfitheater en is zeker de moeite waard om te bewonderen, net zoals de Nicolaaskerk. Deze kerk stamt uit de 6e eeuw en wordt vanaf de 15 eeuw gebruikt door orthodoxe christenen.

PULA TIJDENS JE CAMPERREIS

Er zijn 4 grote campings te vinden in de omgeving van Pula waar je kunt overnachten met je camper. Het is aan te raden om een camping te benaderen, want in Kroatië is het verboden buiten de campings te kamperen. Hierop staan hoge boetes en wildkamperen is strafbaar. Vanuit Pula kun je je reis vervolgen naar bijvoorbeeld Opatija, Poreč en Rovinj.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties