De Peel

Guus Meeuwis zingt al jaren ‘De Peel en de Kempen en de Meierij maar het mooiste aan Brabant ben jij, dat ben jij.’ Of de Peel inderdaad tot een van de mooiste van Brabant behoort, dat is aan jou om te beslissen tijdens een bezoek aan de Peel.  

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt nationaal park de Groote Peel, de Mariapeel en de Deurnsche Peel. De natuur wordt voornamelijk gekenmerkt door veenmoerassen, uitgestrekte vlaktes en bossen. De variërende landschappen en diverse vogelsoorten maken de Peel absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je camperreis. Je kunt tijdens een wandeling door de Peel tevens helemaal tot rust komen. 

GOUD VAN DE PEEL

De Peel was uiterst geschikt om turf te steken, turf werd voornamelijk gebruikt als brandstof. Ten tijde dat hout schaars was, werd turf gezien als een belangrijk brandstof en werd er in de Peel hard gewerkt om hierin te voorzien. Zodoende wordt turf het (zwarte) goud van de Peel genoemd. De sporen van deze turfwinning zijn nog altijd goed zichtbaar.

Ongeveer honderd jaar geleden is er tijdens het turfsteken ook écht goud gevonden, namelijk een gouden Romeinse helm. Bij de Romeinse helm zijn ook diverse kleinigheden waaronder een mantelspeld en Romeinse munten gevonden. Aan de hand van deze munten en de bijschriften op de helm, gaat het vermoedelijk om een vondst van 320 na Christus. De grote vraag blijft hoe kwam de gouden Romeinse helm in het moeras terecht? En tot wie behoorde deze mysterieuze helm?

Destijds konden mensen voor een dubbeltje naar de helm van de turfsteker kijken. Inmiddels kun je de helm in het Rijks Museum voor Oudheden in Leiden bewonderen. Echter in het nabij gelegen museum Klok & Peel kun je een replica aanschouwen en meer te weten komen over de Peel.

VOGELS

De Peel is mede door de hoeveelheid water en de uitgestrektheid geliefd bij vele watervogels. Tevens is dit gebied ook erg in trek bij broed- en trekvogels, zodoende is het één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Je kunt hieronder de kokmeeuw, rietgans en kraanvogel tegenkomen. De vele voorzieningen waaronder knuppelbrugjes en een uitzichttoren maken het gemakkelijk om vogels te spotten. In het broed- en trekseizoen is een gedeelte van de Peel niet toegankelijk voor publiek, houdt hier rekening mee met het uitkiezen van een wandelroute en het vogel spotten.

EXCURSIES EN EROPUIT 

Er worden diverse excursies onder leiding van een gids in de Peel georganiseerd, het aanbod van deze excursies verschilt per seizoen. Je kunt hierbij denken aan een turfstekertocht of een avondwandeling in de Peel. 

Uiteraard kun je er ook zelf op uit trekken en genieten van de schoonheid van de Peel zonder gids. Vanuit buitencentrum De Pelen vertrekken diverse wandel routes en worden excursies aangeboden. Je kunt hier ook verschillende wandelkaarten aanschaffen. Waterdichte wandelschoenen en een verrekijker zijn een must bij een bezoek aan de Peel! Tip: bestel een picknickkist bij een nabij gelegen restaurant en geniet van een picknick in dit natuurgebied. 

DE PEEL TIJDENS JOUW CAMPERREIS

In de buurt van de Peel zijn er diverse mini-campings waar je met de camper van harte welkom bent! Geniet van de Brabantse of Limburgse gastvriendelijkheid en ga een avond bourgondisch uiteten. Nu je er toch bent, een leuke activiteit in de regio is boerengolf. Deze activiteit wordt door diverse mini-campings aangeboden en is een ludieke variant op golf, met een boerengolfclub ga je het weiland in. 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties