Elfstedentocht

Friesland is onlosmakelijk verbonden met de Elfstedentocht. Wacht niet langer tot het ijs overal 15cm dik is om de schaatsen onder het stof vandaan te halen maar maak deze 250km lange tocht met de camper! Van Leeuwarden met zijn grachten en statige herenhuizen tot Sneek met talloze opties voor watersport. Van Ijlst met zijn zogenoemde overtuinen tot Hindelopen met het eerste Friese Schaatsmuseum. Deze camperreis door het weidse Friese land GIET OAN! 

ELF STEDEN EN FONTEINEN

In het jaar 2018 is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. Ten ere van deze benoeming hebben kunstenaars uit verschillende landen elf fonteinen gemaakt voor de steden van de Elfstedentocht. Niet iedereen is op zijn zachtst gezegd groot fan van dit kunstproject. Elke stad heeft zijn eigen 11 fountains wandeltocht. Deze wandeltocht brengt je, naast de fontein, langs de hoogtepunten van de stad. De wandelroutes variëren van 20 minuten tot een 1 uur en 10 minuten en zijn een ideale manier om deze charmante steden beter te leren kennen tijdens je camperreis. Ontdek de havenstad Harlingen, beklim de (scheve) kerktoren van Leeuwaren en drink Dokkumer koffie. 

MEMORABLE BURGGEN

Het Elfstedenmonument en het bruggetje van Bartlehiem zijn wellicht de meeste memorabele bruggen van Friesland. Het Elfstedenmonument, tegeltjesbrug genoemd, is de laatste brug voor de finish in Leeuwarden. De brug bestaat uit ruim 7000 blauwe tegels met portretten van degene die de tocht hebben uitgereden. Van een klein afstandje vormen deze blauwe tegels met portretten het beeld van een rij schaatsers, een beeld dat kenmerkend is voor de Elfstedentocht. Op de brug staan ook de woorden IT SIL HEVE (het zal gebeuren). Met deze woorden kondigde de voorzitter van de Elfstedentocht in 1985, de eerste Elfstedentocht na 22 jaar aan. 

Het Elfstedenmonument is niet te verwarren met het bruggetje van Bartlehiem. Het smalle bruggetje is voornamelijk bekend van foto’s en TV beelden. Onderweg naar ‘de hel van het noorden’ passeren de schaatser het bruggetje van Bartlehiem. Na het halen van een stempel in Dokkum, waarnaar wordt verwezen met ‘de hel van het noorden’, passeren zij nogmaals het bruggetje bij Bartlehiem. Op dit smalle bruggetje worden zij aangemoedigd door de inwoners van het dorpje en andere toeschouwers.  Het betreft een smal bruggetje, welke je tijdens jouw reis gemakkelijk met de camper voorbij rijdt. 

NATIONALE PARKEN

Breng naast de elf steden ook een bezoek aan de vier nationale parken die Friesland rijk is. Ontdek Alde Faenen, Lauwersmeer, het Drents-Friese Wold en Schiermonnikoog. Nationaal Park Alde Faenen telt maar liefst 450 plantensoorten en 100 soorten broedvogels. Je kunt hier onder andere de zeearend, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar spotten. Het nationaal park heeft diverse vogelkijkhutten, vanuit waar het spotten van bijvoorbeeld de zeearend gemakkelijker wordt gemaakt. 

Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park dor de International Dark Sky Assocation. In Lauwersmeer blijft de duisternis behouden en is bij helder weer de Melkweg goed te zien. Nationaal Park Drentse-Friese Wold ligt op de grens met Drenthe en is met 6.000 hectare een van de grootste bossen van Nederland. Ook in het Drentse-Friese Wold kun je op een onbewolkte avond de sterren zien schitteren. Het Waddeneiland Schiermonnikoog is een nationaal park op zich, samen met d rest van Waddengebied maakt deze deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. 

FRIESLAND MET DE CAMPER

In de buurt van alle elf steden en nationale parken bevinden zich campings waar je met de camper kunt overnachten. De meeste campings zijn op loop- of fietsafstand van het centrum van de nabij gelegen stad. De elf steden van Elfstedentocht zijn niet allen even groot, in sommige steden is meer te beleven dan in andere steden. Wij raden om meerdere steden per dag te bezoeken en de Elfstedentocht te combineren met een bezoek aan de nationale parken, Waddeneilanden of andere delen van Nederland.  

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties