Hunebedden

Wie op camperreis gaat door Nederland, doet er goed aan de hunebedden in Drenthe te bezoeken. Deze bouwsels van zwerfkeien zijn het oudste monument van Nederland. De 52 hunebedden bevinden zich op de Hondsrug, een gebied waar overigens meer te beleven is dan het bekijken van de hunebedden. 

MYSTERIE VAN DE HUNEBEDDEN

Vroeger dacht men dat de hunebedden waren gebouw door reuzen (huynen) gezien de grote en het gewicht van de zwerfkeien. Het tegenovergestelde is waar, de hunebedden werden gebouwd door het Trechterbekervolk. Zij waren maximaal 1,65 meter groot. De hunebedden kwamen op hun plaats, doordat boomstammen werden neergelegd waar zij zwerfkeien over heen rolde. Een hele prestatie, wanneer je bedenkt dat sommige zwerfkeien 20.000km zwaar zijn! 

DE HUNEBEDHIGHWAY 

Vergeet de Route 66 in Amerika, in Nederland heb je de Hunebedhighway. Deze route brengt je langs 47 van de 52 hunebedden in Drenthe. De vijf meest indrukwekkendste hunebedden, the big five, liggen ook langs deze route. Rijd met de camper the Hunebedhighway en stop op zijn minst bij de big five onder de hunebedden! 

HUNEBEDCENTRUM

In het hunebedcentrum kom je alles te weten over de hunebedden en het Trechterbekervolk. De hunebedden dienden destijds als grafkamers. De doden kregen verschillende giften mee voor in hun graf waaronder sierraden aardwerken potten met eten. De hunebedden waren, in tegenstelling tot nu, niet zichtbaar maar bedekt met zand en graszoden. 

Tevens ligt naast het hunebedcentrum het grootste hunebed van Nederland. Hunebed D27 is maar liefst 23 meter groot! Wist je dat de 52 hunebedden geen naam maar een nummer hebben? De nummers D33 en D48 ontbreken in de lijst. D33 is een afgebroken hunebed en D48 bleek geen hunebed te zijn. 

NATIONALE PARKEN

Het Drents-Friese Wold is, na de Hoge Veluwe, het grootste aaneengesloten bos van Nederland. Het nationale park bevat maar liefst 6.000 hectare aan bos, heide en stuifzand. Bovendien, een betere plek om sterren te zien schitteren op een onbewolkte nacht dan in Drents-Friese Wold vind je niet! 

De Drentsche Aa is een beek van 28km, welke door het landschap kruipt. De beek brengt je onder andere langs verschillende es- of brinkdorpen, waar je een kopje koffie of hete kop thee kunt drinken. In de Drentsche Aa zie je tevens naast de hunebedden nog andere overblijfselen uit het verleden, namelijk karrensporen. Tot slot, nationaal park Dwingerveld. Dwingerveld is een groot natte heidegebied. Kenmerkend voor het Dwingerveld zin de schaapskuddes en de schaapskooien. 

KOLONIËN VAN WELDADIGHEID

Wanneer je genoeg hebt gezien van de Hunebedden, kun je de Koloniën van Weldadigheid bezoeken. In de Koloniën van Weldadigheid leefden en werkten arme gezinnen, bedelaars en zwervers. De Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid zouden deze mensen een tweede kans geven. Echter het leven in ‘vrije’ en onvrije koloniën blijkt echter een hard bestaan. Desondanks zijn deze Koloniën de basis voor onze huidige verzorgingsstaat. 

MET DE CAMPER NAAR DRENTHE

In Drenthe vind je verschillende interessante musea en kun je diverse actieve uitjes ondernemen. Reden genoeg om een nachtje langer in de regio te blijven met de camper! Er zijn verschillende campings in de omgeving met camperfaciliteiten. Geniet van de rust en veelzijdigheid van Drenthe! 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties