Valkenburg

Wie een camperreis door Nederland maakt, doet er goed aan de zuidelijkste provincie in Nederland te bezoeken. Breng een bezoek aan Valkenburg aan de Geul en aan het stadje Thorn. Ga de mergelgrotten in of ga langs bij de wijngaarden. Het zuiden van Limburg heeft met zijn heuvels en dalen misschien wel het minst Nederlandse landschap. 

MERGELGROTTEN

In Limburg werd eeuwenlang mergel, geel kalkgesteente, gewonnen om huizen, muren en kastelen te bouwen. Deze mergelwinning leidde tot een ondergronds gangenstel van wel 250km lang met 22.000 gangen! Dit gangenstelsels diende met name in tijden van oorlog als een ideale vluchtweg en goede beschutting. Vanwege instortingsgevaar is er slechts 80km van de meer dan 250km aan grotten toegankelijk. De Gemeentegrot in – of onder- Valkenburg zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding. Wist je dat tijdens de tweede wereldoorlog het schilderij de Nachtwacht in de grotten is verborgen?

HEUVELS EN KASTEELRUÏNES

Houd je er van om je benen te strekken en spreekt het afwisselende landschap je aan? Maak dan een wandeling door Zuid-Limburg! De heuvels -en dalen- zijn wellicht niet te vergelijken met de Zwitserse Alpen, maar het zijn wel de hoogste heuvels van Nederland. Kies voor de hoogtewandelingen Valkenburg of voor de Kastelen in Geuldal. Op laatste genoemde route bevinden zich diverse kastelen of ruïnes van kastelen, waaronder de restanten van de hoogteburcht. 

WIJNGAARDEN

De mergelbodem is ook uiterst geschikt voor de wijnbouw. In Limburg wordt van alle Nederlandse provincies de meeste wijndruiven verbouwd. Wanneer je ten midden van de oudste wijngaarden van Nederland staat, waan je je even in Frankrijk. Mocht je nog niet genoeg gewandeld hebben, kun je een wandeling langs de wijnvelden maken. Of geniet van een heerlijke wijnproeverij! Limburg kent vele wijngaarden, maar ook bierbrouwen kunnen ze in deze regio erg goed! Combineer een wandeling met verschillende alcoholische drankje en snack tijdens een amuse-wandeling. 

WELLNESS

Valkenburg kreeg als eerste Nederlands stad het predicaat Kuuroord. Voor een ontspannende massage of sauna bezoek ben je in deze stad op de juiste plek. Er zijn voldoende wellness centra in Valkenburg waar je kunt genieten van een welverdiende massage. Neem bijvoorbeeld het wellnesscentrum in de kelders van Château St. Gerlach. 

THORN

Voorheen was Thorn een klein vorstendom, inmiddels is dit stadje bekend vanwege zijn witte woningen. Nadat de nonnen, voor wie de abdij was gesticht, waren gevlucht voor de Fransen kwamen er veelal arme mensen in Thorn te wonen. De Fransen lieten de inwoners van Thorn belasting betalen op basis van de grote van de ramen en deuren in huis. Om geen belastingen te betalen, metselden zij de ramen dicht met stenen en verfden zij de huizen wit zodat het verschil in stenen niet opgemerkt zou worden. Bezoek de Abdijkerk van Thorn en het gemeentemuseum Land van Thorn en maak een stadswandeling met audioset.  

MET DE CAMPER

Je kunt tijdens de camperreis door Nederland op diverse plekken in Limburg overnachten. Wij adviseren om in of nabij Valkenburg te overnachten. Kies voor een stadscamping of een camping in de natuur nabij Valkenburg. Tevens vorm Valkenberg een mooi uitgangspunt om verschillende wandelingen te maken en de omgeving te verkennen. De stad ligt onder andere op slechts 11km van de Limburgse hoofdstad Maastricht. 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties