Voorbereiding van je reis: campinginformatie Nieuw Zeeland

De reis is gepland, de voorbereidingen voor de route kunnen beginnen! Het uitzoeken en reserveren van de campings is hier natuurlijk onderdeel van. Omdat wij je goed voorbereid op reis willen laten gaan, informeren we je graag over de campings in het gebied waar je gaat reizen. Op deze pagina lichten de mogelijke campings en het reserveren hiervan toe en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen

WAT VOOR CAMPINGS ZIJN ER?

Je kunt overnachtingen op campings in de natuur (natuurcampings) of op de grotere ‘commerciële’ campings. Het is in Nieuw-Zeeland niet toegestaan om wild te kamperen maar er is hiervoor wel een heel prettig alternatief: overnachten op de camping van de DOC (Department of Conservation). 

 

Natuurcampings liggen vaak afgelegen en zijn kleinschalig. De voorzieningen zijn eenvoudig en beperkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan enkel toiletten die aanwezig zijn op de camping. Vaak zijn er zelfs geen toiletten aanwezig, dat is ook de reden dat een camper in Nieuw-Zeeland moet zijn voorzien van het certificaat “Certified Selfcontained” wat betekent dat er minimaal een eigen toilet aan boord is van de camper). 

 

De natuurcampings bieden vaak de mooiste plekken, midden in de natuur en nabij de bezienswaardigheden van een national park. 

HOE KAN IK DE CAMPINGS VINDEN?

Er is een uitgebreid netwerk van campings in Nieuw-Zeeland, in alle categorieën. Hierbij een aantal handige websites:

Apps om te downloaden:

  • Campermate (werkt offline) 
  • Rankers (werkt offline) 

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR DE CAMPINGOVERNACHTINGEN?

De kosten voor een (natuur)camping lopen uiteen van gratis (werkt met een donatie-systeem) tot NZ$80 per nacht, per campingplek.  Er zijn soms uitzonderingen voor campings op een drukkere/populaire locatie. 

 

Bij reservering worden de campings veelal direct betaald door middel van een creditcard. Eventuele kortingen worden ter plaatse bij het inchecken verrekend en teruggestort op de gebruikte creditcard. 

 

Het is mogelijk dat een camping extra kosten in rekening brengt, bijvoorbeeld voor extra personen. Meestal is de prijs voor een campingplek inclusief maximaal twee personen, en wordt er voor extra personen een extra toeslag in rekening gebracht. Reis je met meer dan zes personen in de camper? Bekijk dan goed de voorwaarden van de camping want sommige campings hanteren een maximum van zes personen per campingplek. 

HEB IK ELKE NACHT EEN CAMPING MET STROOM/WATER NODIG?

Het is niet nodig om elke nacht gebruik te maken van een camping voorzien van stroom/water. Onze ervaring is dat, bij zuinig gebruik van het water, het geen probleem is om 2 à 3 nachten zonder deze faciliteiten te overnachten. Uiteraard is het  afhankelijk van het type camper waarmee gereisd wordt. 

 

De elektriciteit is nodig om in de camper gebruik te kunnen maken van de stopcontacten, de airco en de eventuele magnetron. 

 

Op verschillende campings is een algemeen dumpstation aanwezig, waar je het verse water bij kunt vullen en de vuilwatertanks kunt dumpen. 

MOET IK DE CAMPINGS VOORAF RESERVEREN?

Uiteraard is het mogelijk om campings vooraf allemaal te reserveren maar over het algemeen is dit niet nodig. Het aanbod van campings is groot en hierdoor is het eigenlijk niet nodig om de gehele reis al op voorhand vast te leggen (wat zorgt voor vrijheid en flexibiliteit tijdens de reis). Er is grotere drukte rondom de feestdagen aangezien zowel Nieuw Zeeland en Australië dan zomervakantie hebben en Europeanen vaak de maanden december en januari gebruiken om naar Nieuw-Zeeland te gaan (beste kans op mooi weer).