Algemene informatie

Deelnemers, reisafstand en kosten

 

Deelnemers
Susanne van den Oetelaar-Manders (42 jaar) – Medewerkster Travelhome (sinds 1999)

Martijn van den Oetelaar (46 jaar)
Fréderique van den Oetelaar (13 jaar)
Patrick van Kasteren (55 jaar)
Anky van Kasteren (52 jaar)
Jelle van Kasteren (22 jaar)

 

Totale reisafstand
9267 kilometer

 

Kosten
Diesel: Euro 2500
Campertype en -verhuurder: Family Plus van Mc Rent: Euro 5000 voor 6 personen
Campingovernachtingen: Euro 1600
Tolwegen: Euro 200
Ferryovertochten:
* Gryllefjord naar Andenes / Euro 135
* Moskenes naar Bodø / Euro 195
* Kristiansand naar Hirtshals / Euro 350
Excursies:
* Whalewatching Andenes Midnightsun RIB / Euro 165 per persoon
* Zeearend safari RIB / Euro 95 per persoon
* Geiranger fjord boottour / Euro 50 per persoon
* Flåhmbahn treinreis / Euro 65 per persoon
Kosten ter plaatse zoals boodschappen, maaltijden, ijsjes, hout, taxikosten etc.: totaal voor 6 personen ca. Euro 150 per dag (alles inclusief) en dat was ca. Euro 4000 totaal

Camper ophalen in Mülheim

Vandaag kunnen we de camper al om 09.00 uur ophalen bij het verhuurstation van de verhuurder Mc Rent in Mülheim, een locatie vlakbij Düsseldorf, over de grens bij Venlo. Omdat het die dag erg druk zal zijn heeft de verhuurder ons gevraagd om als eerste reizigers de camper op te halen deze dag. Dat vinden we alleen maar prettig, want geeft ons de rest van de dag wat meer ruimte.

 

Na een zeer uitvoerige uitleg door de manager van de Mc Rent locatie vertrekken we ruim een uur later op pad. We rijden terug naar onze woonplaats en gaan die middag aan de slag met het inruimen van de camper.

 

Omdat we dit jaar met zes personen gaan reizen en de camper relatief klein is (t.o.v. de campers die we in Amerika en Canada gehuurd hebben tot nu toe) hebben we voorafgaande aan de reis een aantal ideeën met elkaar besproken. We nemen een tentje mee voor de zesde reiziger, omdat dat net wat meer (slaap)ruimte zal geven. Ook nemen we een goede opklaptafel mee (Bardani Gibraltar 150 via De Wit in Schijndel) en het belangrijkste van deze reis: een speciale tent, zodat we met zessen altijd goed buiten kunnen zitten (Bardani Quick Lodge 6 via De Wit in Schijndel). Daarnaast kiezen we ervoor om voor 4 personen de kleding in grote plastic bewaarboxen mee te nemen. Zo kunnen we relatief makkelijk alles verplaatsen, tijdens het rijden of juist wanneer we stil staan.

 

In de laadruimte onder in de camper bewaren we de zes campingstoelen, de campingtafel, de grote partytent (die in een speciale bewaarzak zit), een tweetal bewaarboxen, wat voorraad en het tentje met de slaapspullen.

 

We kiezen er voor om vooral ook kritisch naar de inventaris van de camper te kijken. Wat missen we en wat zouden we vanuit Nederland graag meenemen? Dat is deze keer juist zo ideaal. Een kaasschaaf, broodplank, extra koekenpan, slakom met slabestek, extra scherpe steakmessen, een gasaansteker, keukenrol, extra theedoeken… we ontdekken best wel wat dingen die we graag meenemen. Ook wisselen we de dekbedden en handdoeken toch nog in voor onze eigen vertrouwde spulletjes. Het was zeker niet per sé nodig geweest, maar we vinden het allemaal net even wat prettiger.

 

Er is wat minder ruimte (en vooral gewicht!) over voor boodschappen, dan we vooraf wellicht gedacht hadden. Een aantal typisch Nederlandse items laden we in, zoals hagelslag en een kilo kaas, maar het meeste gaan we ter plaatse dan toch maar aanschaffen tijdens de reis. In de camper is simpelweg helaas geen extra ruimte meer beschikbaar. Volledig volgeladen en goed gekeken naar het maximale toegestane gewicht zijn we aan het begin van de avond helemaal klaar voor de reis. We duiken ons bedje in, want de reis gaat vannacht rond de klok van drie uur dan echt beginnen. Scandinavië, here we come!

Rijden naar Kopenhagen

Om iets over twee loopt de wekker af: het grote avontuur kan dan eindelijk gaan beginnen. We gaan op pad naar onze eerste stop in Scandinavië van deze reis: Kopenhagen, Denemarken. Via Duitsland rijden we ongeveer 875 km. Het is dit weekend een van de drukke zogenaamde ‘Zwarte weekenden’ en dat merken we inderdaad op de weg. Ondanks dat het nergens de extreme vormen aanneemt zoals we dat in het zuiden van Duitsland gewend zijn, merken we absoluut dat Scandinavië ook heel erg populair is momenteel. Vooral bij de grensovergang, de tolwegen en de bruggen lopen we regelmatig wat vertraging op en is het langzaam rijden.

 

Rond de klok van 14.30 uur arriveren we op de camping in Kopenhagen. We hebben deze camping vooraf gereserveerd, zodat we zeker zouden zijn van een plekje. Het blijkt een goede keuze te zijn, want de camping is volgeboekt. Tijdens het boeken van de camping konden we online heel specifiek ook al een plekje kiezen. Ons plekje heeft nummer 520 en is lekker ruim van opzet. Het is onze eerste keer op een camping, maar we zijn positief verrast hoe snel alles staat. Niet alleen tovert Jelle binnen een halve minuut zijn volledige tent met inboedel tevoorschijn, ook blijkt het uitklappen van de Bardani Quick Lodge tent werkelijk een eitje. Meer dan content sluiten we uiteindelijk de laptop snel aan, want Max Verstappen moet vandaag racen en dat willen we stiekem toch wel zien. Onder het genot van een heerlijk koud drankje proosten we op het begin van deze mooie reis. Morgen gaan we de stad Kopenhagen bezoeken. Moe en voldaan duiken we rond de klok van tien uur ons bedje in.

 

Camping: DCU Camping Kopenhagen Absalon 
Kosten: Euro 110 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: ca. 873 km

Afstand: 873 km

Vrije dag Kopenhagen

Na een goede nachtrust in zowel de camper als het tentje genieten we in het zonnetje van het ontbijt. Het belooft een hele mooie dag te worden, met veel zon dus we hebben er erg veel zin in.

 

Bij de receptie hebben we gisteren al even geïnformeerd naar de mogelijkheden om naar het centrum te reizen. Op ruim een km afstand lopen ligt het treinstation Brøndbyøster. De kaartjes kopen we via een automaat op het perron. Helemaal duidelijk is het voor ons niet, maar het lijkt gelukt. De kosten bedragen DKK 36 per volwassenen en DKK18 per kind (onder 15 jaar). (We worden niet gecontroleerd tijdens de rit, dus helemaal zeker of we het goed gedaan hebben, zijn we helaas niet). Vanaf het station vlakbij de camping arriveren we binnen een half uurtje in de stad. 

 

Het is de eerste keer dat we de stad bezoeken, voor ons allemaal. Voorafgaande aan de reis hebben we goed gekeken welke bezienswaardigheden we graag zouden bezoeken, omdat we alleen vandaag een dag in de stad zijn. Natuurlijk kan het beeld van de Kleine Zeemeermin niet uitblijven en dus besluiten we daar als eerste naar toe te gaan. Vanaf het treinstation waar we uitstappen kunnen we via het mooie Kastellet park naar de populaire trekpleister lopen. In het park genieten we volop van de natuur en de mooie oude gebouwen. Het is er niet druk en we maken een mooie wandeling. Zodra we het park uitlopen merken we dat het steeds drukker begint te worden, de kleine zeemeermin is vast en zeker hier ergens in de buurt te vinden. Vooral ook diverse bussen stoppen en laten honderden toeristen het gebied betreden. We maken snel wat foto’s van het relatief kleine beeldje en besluiten via de kade de wandeling voort te zetten. We nemen een heerlijk soft ijsje uit de hand en genieten van het zonnetje. 

 

Blij dat we de grote drukte rondom de Kleine Zeemeermin achter ons gelaten hebben lopen we via de kade richting de kleurrijke koopmanskade, Nyhavn. Onderweg stoppen we nog even voor een verfrissend drankje op een terras. Dit is echt genieten hoor. Mooie omgeving, gezellige mensen om je heen, heerlijk zonnig weer. Top! 

 

De wandeling gaat verder naar het kasteel Rosenborg en de paleizen van Amalienborg. Hier kun je het wisselen van de wacht bewonderen. Wij arriveren er helaas net te laat, maar we kunnen nog wel de reguliere wachters zien. Het is mooi om de residentie te zien, maar ook de fonteinen zijn echt schitterend. Nadat we veel foto’s gemaakt hebben, vervolgen we de wandeling. 

 

Wanneer we de gekleurde koopmanshuizen van Nyhavn zien liggen kunnen we het natuurlijk niet laten om hier ook weer veel foto’s te maken. Wat een prachtig uitzicht! De huizen, maar ook de bootjes en de vlaggetjes zorgen voor een hele gezellig sfeer. Het is inmiddels wat later in de middag en we besluiten hier lekker te gaan lunchen. Op een van de vele gezellige terrassen van Nyhavn strijken we uiteindelijk neer en genieten van een lekkere sandwich met zalm en een koud biertje. Uiteindelijk zien we de lucht wat betrekken en wanneer we de buienradar checken moeten we vrezen voor een flinke regenbui. We lopen terug naar het treinstation en wanneer we een klein uur later bijna bij de receptie van de camping zijn (en we ondertussen onze regenjassen al aangetrokken hebben) komt het met bakken uit de hemel. Het stort werkelijk naar beneden. We kunnen gelukkig wel schuilen totdat de grootste bui voorbij is. Het is nog maar een klein stukje naar onze eigen camper en tent, vanaf de receptie. 

 

Die avond drinken we in onze tent samen nog een drankje en genieten na van de mooie dag. Kopenhagen is een hele gezellig stad en we hebben een goede eerste indruk kunnen krijgen. Hier komen we vast en zeker nog eens terug. 

 

Camping: DCU Camping Kopenhagen Absalon 
Kosten: Euro 110 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 0 km

Rijden naar Stockholm

Vandaag gaan we op pad naar de volgende grote stad van deze reis, Stockholm, Zweden. Na een lekker ontbijt doen we eerst nog even boodschappen bij de Aldi, die we gisteren hebben zien liggen vlakbij het station. Een paar honderd euro armer, maar ook voorzien van de meest belangrijke boodschappen kunnen we rond de klok van 11 uur de rit naar Stockholm gaan starten. De rit neemt zo’n 650 km in beslag. 

 

We maken een tussenstop in Gränna, een klein plaatsje in de provincie Småland in Zweden, dat bekend staat om de typisch rood-wit gestreepte zuurstokken die je bijvoorbeeld met kerst in de kerstboom kunt hangen. Benieuwd wat het stadje nog meer te bieden heeft, parkeren we de camper op een grote parkeerplaats aan het grote Vättermeer. We twijfelen even of we met de ferry naar het eiland Visingsö gaan, maar we kiezen ervoor om gewoon even heerlijk langs het meer te wandelen. Er staat een stevige wind en we genieten niet alleen van het uitzicht, maar ook van de flinke windkracht.

 

Fréderique laat haar oog vallen op een restaurantje aan het water waar ze ‘Churro’s’ maken. Een lekkernij uit Spanje die we afgelopen meivakantie in Valencia ontdekten. Niet echt een typisch Scandinavische snack dus, maar we doet het er voor. Weer genieten we met onze snuit vol in de zon van het prachtige weer. Wat boffen we toch!

 

Door prachtige natuur vervolgen we de route naar Stockholm waar we ook voor de komende twee nachten een camping gereserveerd hebben vooraf. Alhoewel de plek minder groot van opzet is dan de bij de camping in Kopenhagen vinden we ook deze campingplek zeker geschikt. Zoals voorafgaande aan de reis zelf uitgekozen via de website, staan we aan de rand van een veld met volledige privacy aan de voorzijde. Wat willen we nog meer?

 

Campings nabij een grote stad zijn al snel wat minder groen van opzet weten we uit ervaring, maar zowel de camping bij Kopenhagen, als deze camping bij Stockholm hebben een heerlijk natuurlijk gevoel met veel groen, gras en bomen.

 

De camping beschikt over een aantal leuke faciliteiten, zoals een aantal speeltuintjes voor de kids, een voetbalveldje, een campingwinkel met verse broodjes in de ochtend èn een Thais restaurants. We besluiten hier vanavond te gaan eten en ons te laten verrassen.

 

De beheerders van de camping zijn van origine dus van Thaise afkomst en de hele familie werkt in het restaurant. We vinden het een beetje spannend, maar we worden absoluut niet teleurgesteld. Buiten op het terras genieten we van de verschillende gerechten en we weten het zeker: morgen gaan we hier wéér eten!

 

Op loopafstand van de camping ligt een (recreatie)meer en samen met Jelle en Fréderique maken we een mooie wandeling deze avond. We bekijken waar de boot naar de stad morgen zal vertrekken. De wandeling terug naar de camping kent een flinke klim en behoorlijk buiten adem komen we terug bij onze plek aan. We drinken nog een lekker fris drankje. Morgen staat een dagje Stockholm op de planning.

 

Camping: Bredäng Camping Stockholm 
Kosten: Euro 85 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 681 km

Afstand: 681 km

Vrije dag Stockholm

Wanneer we deze ochtend wakker worden is het wat bewolkt en de voorspellingen lijken wisselvallig voor vandaag. Voor een stadsbezoek aan Stockholm is dat verder, wat ons betreft, helemaal geen probleem. Dus we genieten lekker van de verse broodjes die Patrick bij het campingwinkeltje heeft gehaald vanmorgen. 

 

We wandelen via het bos naar het beginpunt vanwaar de boot ons naar de stad zal brengen, Mälarhöjdsbadet. De stijger ziet er wat verlaten uit en er zijn nog geen andere toeristen. Het bord met informatie is wat ons betreft weinig informatief en dus twijfelen we even. Staan we hier wel goed?

 

Al snel komen er meer mensen en het blijkt inderdaad wel de juiste plek. Helemaal goed staan we niet, want we ontdekken dat we vanaf dit punt niet rechtstreeks naar het centrum kunnen varen. We ‘moeten’ eerst een tochtje maken naar het Drottningholm Palace alvorens we bij het Stockholm City Hall gebouw arriveren. Geen straf, want de omgeving is echt schitterend hier. Wat ons betreft is het een ideale manier om met de boot naar de stad te reizen.

 

Ook in Stockholm hebben we slechts een dag om een indruk te krijgen. Patrick en Anky zijn al eens eerder in de stad geweest en zij geven aan dat we in ieder geval door Gamla Stan moeten wandelen, de Oude Stad. Hier werd Stockholm opgericht in 1252. Het is een van de grootste en best bewaarde stadsharten uit de Middeleeuwen. We bezoeken een aantal (toeristische) winkeltjes en genieten van de gezellige straatjes. Op een idyllisch pleintje nemen we plaats op een terras en lunchen een lekkere pizza. 

 

Het is inmiddels al wat later in de middag en het is gelukkig nog steeds droog gebleven. De temperatuur is aangenaam, maar de zon laat zich vandaag vrijwel niet zien helaas.
Heel even twijfelen we wat te doen voor de laatste paar uurtjes. We besluiten om de groep op te splitsen. Fréderique en ik zouden graag wat shoppen. De andere vier zien liever nog wat meer van de stad en zijn historie. 

 

Rond de klok van vijf uur arriveren we terug bij het beginpunt van de boot, terug naar de camping. De volgende boot blijkt om zes uur pas te vertrekken. We nemen plaats op een bankje aan het water en genieten van het uitzicht (of de binnenkant van de ogen?).

 

Eenmaal terug op de camping nemen we weer plaats op het terras bij het Thaise restaurant, we maken onze belofte waar en nuttigen ook vanavond hier een super lekkere maaltijd. 
Terwijl de zon helemaal doorgebroken is en we in de mooie avondzon genieten van het eten bespreken we de plannen voor morgen. We gaan op pad richting het noorden en zoeken een aantal leuke bezienswaardigheden die we de komende dagen kunnen gaan bezoeken. De echte rondreis door Scandinavië kan gaan beginnen.

 

Camping: Bredäng Camping Stockholm 
Kosten: Euro 85 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 0 km

 

Rijden naar Umea

Vandaag laten we de stad achter ons en gaan we aan de rondreis door Zweden beginnen. Voorafgaande aan de reis bespraken we met elkaar dat we graag wilden genieten van het rijden door de typisch Zweedse natuur. Oneindige bossen, glinsterende meren en mooie campings te midden van het natuurschoon. 

 

We rijden via Uppsala noordwaarts vanuit Stockholm via de highway E4. We bewonderen de natuur en maken een aantal keer een stop bij een prachtig afgelegen meer. Lokale inwoners kamperen ook bij deze meren en we kunnen zien dat er heel veel gevist wordt hier. Dat wil Jelle ook heel erg graag. Thuis in Nederland geniet hij altijd al van vissen, maar hier in Scandinavië lijkt het hem helemaal geweldig. Hij heeft er dan ook een nieuw doel bij: een vishengel scoren. 

 

Vandaag rijden we veelal door de bossen en regelmatig spotten we de Botnische golf, die aan onze rechterzijde ligt. Prachtig om zo door Zweden te rijden en we concluderen samen al snel dat dit landschap ons absoluut niet kan vervelen. Het is overal mooi. 

 

Na ongeveer 600 km en bijna 8 uur rijden vinden we het welletjes voor vandaag. We zoeken de dichtstbijzijnde camping op en komen bij de Ava Havsbad camping uit, direct aan een meer en net onder de rook van Umea.

 

Het blijkt een populaire camping. Niet alleen bij toeristen, maar ook veel lokale inwoners bezoeken de camping speciaal voor het buffet menu. We twijfelen niet lang en besluiten om ook deel te nemen aan het buffet. Gezellig te midden van de lokale bevolking en onder het genot van een lekker drankje. We horen al snel dat er vanavond disco is, op de camping. Dat vinden we een leuk idee. Het is tenslotte een ‘gewone’ donderdagavond dus we zijn erg benieuwd.

 

Die avond zitten we in onze speciale tent en merken we al dat het wat later donker begint te worden. Niet gek, want we zitten alweer ruim 600 km noordelijker. Tegen de klok van tien uur komen de eerste klanken uit de bar en we vermaken ons met de muziek. Een aantal campingbezoekers geniet zichtbaar van deze discoavond en eerlijk gezegd wij inmiddels ook een beetje. Nagenietend van wederom een mooie dag duiken we ons bedje in, terwijl de eerste druppels vallen. 

 

Camping: Ava Havsbad Camping  
Kosten: Euro 65 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 597 km

Afstand: 597 km

Rijden naar Lulea

We gaan vandaag op weg naar de meest noordelijke provincie van Zweden, Norbotten. Toen we deze reis aan het plannen waren kwamen we de plaats Vidsel tegen. Al snel ontdekten we dat een bezoek aan het Storforsens Naturreservat niet mocht ontbreken in de planning. We rijden vanaf de camping een kleine 400 km en zo’n 5,5 uur met verschillende stops voordat we bij het natuurreservaat arriveren. Er zijn veel parkeerplaatsen en we vinden de omgeving echt wat weg hebben van een nationaal park in Canada of Amerika. Voor het eerst krijgen we het idee dat het hier erg populair en druk is. Toch hebben we geen hinder van de drukte, want het blijkt een erg ruim op gezet (wandel)gebied te zijn. 

 

Storforsen is een stroomversnelling. Er zijn verschillende wandelpaden en we genieten optimaal van het natuurschoon. Echt prachtig en indrukwekkend. Storforsen is een van de grootste stroomversnellingen van Europa en zeker in deze periode van midzomer kunnen we merken dat het water een groot volume kent. Door het smeltwater vanuit de bergen stort het water met een enorm kabaal en geweld verder naar beneden. Er zijn verschillende uitkijkpunten en we schieten oneindig veel foto’s. Wat een prachtige omgeving! Over een afstand van ca. 5 km verloopt de rivier zo’n 80 meter in hoogte. Gigantisch veel smeltwater stort naar beneden. We laten ons vertellen dat het smeltwater in deze periode van de zomer wel kan oplopen tot 850 m3 per seconde! WOW!

 

We wandelen ruim een uur door het natuurreservaat en hebben een grote glimlach op ons gezicht als we op een terras in de zon een heerlijk koud drankje nuttigen. We voelen echt dat we onderweg gaan door een prachtige omgeving en dit is waar we ons voorafgaande aan de reis zo op verheugd hebben.

 

Helemaal stil van deze prachtig mooie omgeving vervolgen we onze route, op weg naar een slaapplek voor vannacht. We hebben voorafgaande aan de reis een reservering gemaakt op de First Camp Lulea camping. Rond de klok van 18.00 uur arriveren we op deze prachtige ruim opgezette camping. We winnen nog even wat advies in over de mogelijkheid van het vissen in Zweden en Noorwegen. Jelle wil toch wel heel erg graag vissen komende weken. Morgenochtend gaan we op zoek naar een speciale winkel.

 

Het is een hele grote ruime camping. We hebben een plek gereserveerd voor een camper tussen de bomen. Het is een prachtige plek en we genieten samen van de mooie zonnige avond. Spelen een spelletje en draaien en muziekje, waar vooral Fréderique echt van geniet. Het was een geweldig fijne dag!

 

Camping: First Camp Lulea  
Kosten: Euro 65 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 486 km

Afstand: 486 km

Rijden naar Fins Lapland

We beginnen de dag met een bezoek aan de speciale outdoor shop. Er zijn inderdaad honderden hengels te vinden, maar het advies is toch om niet teveel te investeren in een dure hengel. Misschien is het een idee om een keer een speciale tour te boeken om te gaan vissen. We nemen het advies mee in gedachten en rijden rond 11.30 uur op weg naar de volgende stop: Fins Lapland. Al vrij snel spotten we de eerste rendieren. Midden op de weg ‘huppelen’ twee prachtige rendieren en we maken de eerste foto’s en beelden. Niet veel later zien we er nog meer en gedurende deze dag zullen we er regelmatig spotten. Wat blijft het toch geweldig om wilde dieren van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Super mooi!

 

Onderweg bezoeken we als eerste een mooie oude houten kerk waar we het geluk hebben dat er net een bruidspaar arriveert. Natuurlijk blijven we even staan kijken. Altijd leuk om een bruidspaar te zien. Zeker in deze mooie omgeving, bij de oude kerk met de blauwe lucht erbij.

 

Op de grens met Finland arriveren we rond de klok van 15 uur bij de poolcirkel. We maken foto’s bij Polcirkelhuset. Alle vlaggen van de landen waar de poolcirkel doorheen loopt wapperen in de wind (m.u.v. Rusland, die is vanwege de oorlog met Oekraïne naar beneden gehaald, merken we op). We realiseren ons dat we enorme boffers zijn: we waren al eens in IJsland, Canada en Alaska (Amerika) bij de poolcirkel en nu zijn we bij Finland en Zweden. We moeten alleen Noorwegen nog toevoegen en dat gaat deze reis vast en zeker nog wel lukken. 

 

Voor deze nacht hebben we geen camping gereserveerd en gaan dus op zoek naar een goede camping. We vinden de Lapin Lomamökit Camping, in Kätkäsuvanto. Een kleine camping, maar werkelijk fabelachtig gelegen aan een groot meer. Er zijn verschillende Finse sauna’s, maar vooral het uitzicht over het meer maakt het voor ons een super camping. Jelle kan zijn tentje op het gras aan het meer opzetten, dat zal lekker wakker worden zijn morgenochtend. Wat een uitzicht!

 

Er blijkt vanavond een groot feest met een live band te zijn en we besluiten om in het restaurantje te gaan eten. Er is die avond een bbq en we kunnen kiezen uit een verse vis of rendiervlees. Oe, spannend. De helft kiest voor vis, de andere helft durft de rendiersteak aan. Het eten is werkelijk waar heerlijk en we genieten van de live muziek. Het blijft die nacht lang onrustig en er arriveren verschillende bussen met lokale inwoners die hier komen feesten. We hebben geen hinder van de muziek of het feest en vinden het juist leuk om de lokale bevolking zo te zien. 

 

Jelle baalt best wel dat we hier nu aan zo’n mooi meer geparkeerd staan en hij niet kan vissen. Het blijft knagen om toch een hengel te gaan kopen. Misschien morgen dan maar? De midzomernachtzon is op deze camping, zo over het meer, al heel erg mooi. We genieten volop en terwijl er een bootje met vissers het meer op trekt tegen middernacht, duiken wij ons bedje in. Morgen weer een mooie dag voor de boeg, verder op weg naar de Noordkaap.

 

Camping: Lapin Lomamökit Camping  
Kosten: Euro 28 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 405 km

Afstand: 405 km

Rijden naar de Noordkaap

Eindelijk is de dag gekomen dat we op pad gaan naar de noordkaap. We zijn allemaal enthousiast en kunnen niet wachten. Helaas begint de dag wat druilerig en er is flink wat neerslag voorspelt voor de komende dagen. We blijven hoop houden. 

 

Het is een lange rit vandaag, maar we maken diverse stops en genieten van de omgeving. Onderweg spotten we regelmatig rendieren en elanden. Wat is het toch geweldig mooi om een gewei te zien, van dichtbij. Ontzettend blij verrast zijn we wanneer we zelfs witte elanden en witte rendieren mogen bewonderen vandaag. Nooit eerder zagen we deze machtige dieren en dan ook nog van zo dichtbij. Echt fantastisch! 

 

Aan het einde van de middag arriveren we op de Nordkapp camping. Een simpele camping en we zien nog weinig van het uitzicht, doordat er veel wolken zijn. De weersvoorspelling voor vanavond is echter nog steeds goed, dus we hebben veel zin om naar de noordkaap te rijden. We kiezen ervoor om eerst lekker even te relaxen op de camping. We koken een lekkere maaltijd voordat we rond 20.00 uur dan toch echt richting de noordkaap rijden.

 

Via verschillende forums hebben we gelezen dat je een klein bedrag moet betalen om te parkeren bij de noordkaap. Vervolgens kun je kiezen om ook een kaartje voor het museum, het restaurant en de souvenirshop te kopen. We besluiten dat we dit niet gaan doen. Voor ons is het uitzicht het belangrijkste en daar komen we voor.

 

De camper parkeren we op de grote parkeerplaats en vanaf daar wandelen we naar het uitzichtpunt. Het uitzicht is echt fenomenaal. De weergoden zijn ons goed gezind, want de lucht is zeker wat opengetrokken en we hebben een geweldig mooi uitzicht. De zon straalt aan het einde van de horizon en hoe later het wordt hoe mooier de felheid van de zon ook aan het worden is. Wat een boffers zijn we toch weer! Geweldig gaaf! Een echte dream come true! 

 

Hier gaat de zon dus niet onder vannacht. Spitsbergen is het enige eiland tussen ons viewpoint en de Noordpool. Hier ontmoeten de Barentszee en de Atlantische Oceaan elkaar. Wat een wonderlijke plek. We staan dan toch echt op 71° 10' 21". Natuurlijk schieten we oneindig veel foto’s deze avond en die glimlach gaat niet meer van ons gezicht af hoor. De temperatuur zakt en de wolken beginnen langzaam toch te verschijnen, dus we besluiten om terug naar de camping gegaan.Wat een machtige belevenis was dit. Ongelofelijk mooi. We vervallen in herhaling, maar ook vandaag proosten we tevreden en content op de mooie dag. 

 

Camping: Nordkapp Camping  
Kosten: Euro 70 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 525 km

Afstand: 525 km

Rijden naar Tromsø

Lekker uitgeslapen worden we rond de klok van 9 uur pas wakker vandaag. Als we buiten komen zien we een heldere blauwe lucht. De omgeving van de camping is zo nog mooier dan we het gister al vonden. We maken een korte wandeling naar de top van de berg en hebben zo een prachtig uitzicht over het meer en de camping. Wat is Noorwegen toch prachtig!

 

De afstand die we vandaag gaan afleggen is flink, ruim 800 km. Maar we kiezen er toch voor, zodat we na vandaag een rustige dag in Tromsø hebben morgen. Rijden in Noorwegen is absoluut geen straf en zeker met dit mooie weer is het zelfs volop genieten. Van de ene verbazing vallen we in de andere. De uitzichten zijn echt magnifiek en met geen pen te beschrijven. Besneeuwde bergtoppen, eindeloze vergezichten, fonkelende meren, watervallen, prachtige lupine weides, huppelende rendieren en kleine havens met gekleurde bootjes. Alles is mooi wat we onderweg tegenkomen en we maken dan ook regelmatig een (foto)stop.

 

Eenmaal op de camping besluit ik om een wasje te gaan draaien. De camping beschikt over vier wasmachines en drie droogtrommels, maar ook een drietal grote droogrekken zijn beschikbaar. Dat gaat dus helemaal goedkomen. Ik haal bij de recepties wat muntjes en verzamel alle was die we tot nu toe opgespaard hebben. Lekker even wassen is ook wel eens fijn tijdens de camperreis.

 

We koken een lekkere maaltijd en spelen in de avond samen nog een spelletje. Het was een lange rijdag en dus zoeken we op tijd ons bed op. Morgen gaan we de stad in, op ontdekking naar wat Tromsø te bieden heeft. 

 

Camping: Tromsø Lodge & Camping  
Kosten: Euro 85 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 835 km

Afstand: 835 km

Vrije dag Tromsø

Na dagen door een totaal afgelegen landschap en deel van Noorwegen getrokken te hebben, is Tromsø een ‘grote stad’ voor ons. Ook wel weer eens fijn om in de bewoonde wereld te gaan kijken.

 

Op de camping kun je tegen betaling gebruik maken van een uitgebreid ontbijtbuffet en omdat we vanmorgen opgestaan zijn met regen, lijkt het ons wel fijn om lekker binnen in het restaurant te ontbijten. We genieten van verse gerookte zalm, gebakken eieren, maar ook croissantjes en pannenkoeken. Wat een verwennerij. Heerlijk!

 

Na het ontbijt wandelen we naar de bushalte en nemen de bus naar het centrum van Tromsø. Online kunnen we kaartjes kopen. Het gaat niet helemaal goed, maar we besluiten toch gewoon in te stappen. We blijken aan het einde van de busrit ingestapt te zijn en maken dus uiteindelijk een hele busrit om uiteindelijk in het centrum te arriveren. We hebben flink wat lol om deze ‘fout’ en buiten regent het eerst nog, dus ach we zitten droog.

 

Tromsø is de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Vanaf hier kun je in het seizoen vaak goed het noorderlicht bewonderen. Maar daarvoor zijn wij te vroeg. Wij gaan ontdekken wat de stad te bieden heeft in de zomer. Helaas geen zon vandaag, maar regelmatig een flinke regenbui. Als we uit de bus stappen is het echter droog. We wandelen door de stad, die teruggaat tot de negende eeuw. Hier woonden ook al de Vikingen en de Sámi. Tromsø is al sinds jaar en dag ook het centrum voor poolexpedities. 

 

Vanaf de haven van Tromsø kun je verschillende walvissafari’s boeken. Wij kiezen er nu niet voor, dat doen we verderop in de reis. Wel bezoeken we de poolkathedraal, de Ishavskatedralen. Die bekend staat als symbool van de stad en de vorm van een ijsberg heeft. Ook bezichtigen we de Domkirka, een oude houten kerk uit 1861. 

 

Natuurlijk willen we ook echt graag op zoek naar souvenirs. Er zijn verschillende grote winkels te vinden in het centrum en die bezoeken we dan ook allemaal. Met volle tassen, nieuwe truien, mooie mokken, blinkende sleutelhangers en leuke petten komen we buiten. Echte toeristen zijn we nu en we genieten er samen van. 

 

Onze buikjes beginnen te rommelen en dus zoeken we een restaurant op. We kiezen voor Pepes Pizza. (We ontdekken later dat het een keten is die door Noorwegen gevestigd is en waar we dus nog vaker zullen eten). Jelle en Martijn kiezen voor een grote pizza en daar blijkt niets aan gelogen: een gigantische pizza krijgen zij geserveerd en we lachen er enorm om samen. Krijgen ze die wel op? Met overvolle buik rollen we het restaurant uit en nemen de bus terug naar de camping. Deze avond buiken we lekker uit op de camping waar de zon langzaam weer tevoorschijn komt.

 

Camping: Tromsø Lodge & Camping 
Kosten: Euro 75 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 0 km

Ferry Gryllefjord naar Andenes

Ook deze ochtend nuttigen we het ontbijt in het restaurant op de camping. Een goed, lekker uitgebreid buffet en dus gaan we met gevulde buikjes aan onze rit van vandaag beginnen. Vandaag hebben we een ferry op de planning staan van Gryllefjord naar Andenes. Deze vaart in het hoogseizoen drie keer per dag. Om 11 uur, 15 uur en 19 uur. Die van 11.00 uur kunnen we niet meer halen, dus we gaan voor de overtocht van 15 uur. 

 

De route via highway 86 gaat door een prachtig mooie omgeving. We bewonderen schitterende spiegelmeren en stoppen regelmatig voor een foto. Rond de klok van 13.30 uur arriveren we bij het beginpunt van de ferry. Er zijn vier rijbanen gereserveerd voor de boot. Wij staan in rij drie vrij vooraan, achter een tweetal motoren. Dat ziet er dus goed uit: we kunnen nog mee met de afvaart van 15.00 uur. Het lukt ons niet om precies te ontdekken hoe we nu kunnen betalen voor de ferry. Niemand kan ons echt antwoord geven. We hebben een registratie, maar betalen lukt niet. We wachten dus maar af.  (Wanneer de ferry arriveert komen er twee jongens langs alle auto’s en campers gelopen en zij regelen de betaling. Dit kan per creditcard en de kosten bedragen ca. Euro 160 voor onze camper met zes personen).

 

Er is een kleine supermarkt in de haven en hier spot Jelle een hengel. Het oogt als een vrij simpele hengel, maar is daardoor ook betaalbaar. Jelle wil zo graag eens vissen deze reis dat hij besluit om nu dan toch echt een hengel te kopen. Benieuwd of het iets gaat worden.

 

Het is mooi weer vandaag en dus genieten we van de ferryovertocht. De overtocht duurt een uur en drie kwartier en we staan continu buiten op het dek. Het fototoestel maakt uiteraard weer overuren, want overal waar we kijken is het uitzicht adembenemend. Samen zijn we het er over eens dat het uitzicht lijkt op dat van onze cruise in Alaska. De toppen zijn misschien iets minder hoog, maar absoluut zeker niet minder mooi.

 

Vanaf de boot rijden we door Andenes om naar de Midnattsol camping in Bleik te gaan. Zodra we bij de camping arriveren zien we dat de camping bijna volgeboekt is. We hebben geluk, boven op de berg is nog een mooi droog plekje met een super uitzicht. Binnen een paar minuten hebben we ook hier weer alles opgezet en genieten we van een koud pilsje. Op loopafstand van de camping ligt een supermarkt en samen met Fréderique wandelen we er gezellig naar toe. Morgen is Patrick jarig en we willen dus graag taartjes o.i.d. kopen. Na een klein half uurtje zit de rugzak vol met lekkere dingen en wandelen we op ons gemak terug naar de camping. 

 

Jelle neemt zijn hengel mee en wandelt naar het water. Hij zoekt een mooi plekje op en na een poosje heeft hij beet! Een super mooie vis, die we nooit eerder gezien hebben. Jelle geniet volop en vangt die avond nog veel meer vissen. Topaankoop, die hengel.

 

Die avond spelen Jelle, Martijn en Fréderique ook nog een lekker potje voetbal en spelen wij samen een spelletje. Wat een heerlijke plek om zo te staan en wat een fijne dag. Weinig kilometers, veel vrije tijd en een geweldig mooi uitzicht. De naam van de camping is ons helemaal duidelijk geworden, want deze avond hebben we een schitterende midzomernachtzon en kleurt de hemel van geel naar roze en rood. Magnifiek!

 

Camping: Midnattsol Camping  
Kosten: Euro 65 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 110 km

Afstand: 110 km

Midsummernight Whale Watching Tour

Zoals ieder jaar vieren we ook dit jaar de verjaardag van Patrick tijdens de vakantie. Vandaag is zijn 56ste verjaardag en als cadeautje begint de ochtend met het wegwaaien van onze tent haha. Gisteravond hebben we niet meer gedacht aan het extra vastzetten van de tent met de haringen. Het was windstil en we stonden er simpelweg niet bij stil. Dat betekent dat we wakker gemaakt worden door een vriendelijke Duitse dame die ons komt waarschuwen dat de tent over de camping zwerft. Gelukkig hebben we de tent snel weer terug zonder schade en deze keer slaan we er maar een extra haring in. 

 

We versieren de tent, zingen een verjaardagslied voor Patrick en eten een lekker taartje voordat we op pad gaan met de camper. Martijn en Patrick hebben een route uitgestippeld over de Vesteralen en we gaan als eerste het meest noordelijke eiland ontdekken, Andøya. Dit eiland is grotendeels bedekt met hoogveen. We berijden de ‘Andøya route, vanaf Bleik waar de camping gelegen is tot aan Bjørnskinn. Deze route wordt gezien als een van de mooiste nationale toeristenwegen van noord Noorwegen. We genieten volop van het uitzicht ondanks dat er regelmatig een flinke regenbui op onze camper klettert. We zitten droog en warm binnen. Gelukkig is het tussen de buien door regelmatig ook gewoon zonnig en juist op die momenten maken we korte wandelingen. 

 

Aan het einde van de middag koken we een heerlijke maaltijd op de camping, terwijl de zon langzaam achter de wolken vandaan komt. Vanavond hebben we een speciale whale watching tour gereserveerd bij Whale 2 Sea, Sea Safari Brygga. 

 

Rond de klok van half acht melden we ons bij de lokaal agent en na even gewacht te hebben mogen we de speciale waterdichte pakken en reddingsvesten gaan aan trekken. Vol adrenaline wandelen we na een korte uitleg op weg naar de boot, die in de haven op ons ligt te wachten. Het is een speciale RIB boot en we zitten samen met een ander Nederlands gezin van vier personen op de boot. We hebben de tour voorafgaande aan de reis vanuit Nederland al geboekt. Het is de laatste dag dat deze avondtour zal varen. Het is een bijzondere tocht, omdat de midzomernachtzon over het water zal schijnen. Hoe vet?! 

 

We varen eerst naar de speciale ‘Bird rock’ waar honderden papegaaienduikers rond vliegen. Geweldig gaaf! Tijdens onze reis door IJsland hebben we de puffins al van dichtbij mogen bewonderen, maar deze grote hoeveelheid puffins maakt ons wederom sprakeloos. Echt fantastisch om zoveel vogels bij elkaar te zien, met de stralende zon op de achtergrond. 

 

Nadat we de papegaaienduikers bewonderd hebben vaart de boot met hoge snelheid verder, op zoek naar de walvissen. Na een klein kwartiertje varen spot Fréderique de eerste ‘puf’ boven het water. Helemaal enthousiast zijn we dan ook wanneer we voor de eerste keer de vin boven het water zien komen. Het blijft echt een bizar gave ervaring om de inmens grote walvis van zo dichtbij te mogen bewonderen. 

 

Die avond spotten we uiteindelijk drie walvissen van dichtbij en we schieten misschien wel 1000 foto’s met z’n allen. Jelle maakt een selfie en onze blije bekkies verklappen hoe blij we zijn! Een unieke ervaring rijker varen we een kleine drie uur later de haven weer binnen. Wanneer de klok middernacht aantikt rijden we met de camper het terrein van de Midnattsol camping weer op. De naam klopt deze avond helemaal: wat hebben we genoten van de midzomernachtzon!

 

Camping: Midnattsol Camping  
Kosten: Euro 65 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 282 km

Afstand: 282 km

Rijden Vesteralen

Helaas staan we vandaag op met regen. Dat was al de voorspelling en dus hebben we gisteravond de tent en al onze spullen al opgeruimd. We besluiten om in het restaurantje verderop te gaan ontbijten/lunchen. Enorm verrast zijn we door de uitgebreide kaart. Moeite met kiezen hebben we dan ook, maar allemaal genieten we van een lekker warm broodje en/of een lekker taartje. De buikjes zijn weer goed gevuld en rond het middaguur beginnen we aan de relatief korte rit van vandaag; verder op ontdekking door de Vesteralen en weg naar de Lofoten. 

 

Over de Sortlandbrug bereiken we het op een na grootste eiland van Noorwegen, Langøya. Ondanks de regen genieten we van het toendra en hooglandlanschap op het eiland. Maar ook de steile rotskliffen vinden we prachtig om te zien. Helaas stoppen we vandaag iets minder vaak, doordat het veel regent. 

 

Als echte voetbalfans moeten we natuurlijk zeker ook even een bezoekje brengen aan het bijzondere voetbalveld in Henningsvaer. Dit voetbalveld is het meest noordelijkste gelegen ter wereld. Na een korte klim naar boven maken Jelle, Patrick en Martijn mooie foto’s van bovenaf met de Lofoten op de achtergrond. Wat een unieke ligging en precies als we op dit bijzonder punt zijn, is het even gestopt met regenen. 

 

Onderweg komen we bij het dorp Svolvaer waar we een souvenirswinkel spotten. In het relatief kleine winkeltje scoren we toch een aantal leuke spulletjes en we zijn blij dat we even gestopt zijn.
Vandaag is de eerste dag tijdens deze reis dat we grotendeels regen hebben en dus rijden we relatief vroeg het terrein van de camping weer op. Jelle besluit om te gaan informeren naar het huren van een bootje, zodat hij even kan gaan vissen.

 

Dat blijkt inderdaad een mogelijkheid op deze camping en een klein half uurtje later varen Patrick en Jelle het meer op. Eens kijken of er wat te vangen valt hier.

 

Die avond worden er flink wat vissen gevangen (en ook weer terug gezet!) en het biertje smaakt extra lekker als de mannen content terugkeren van het visavontuur samen. Heerlijke afsluiting van wederom een fijne dag.

 

Camping: Hammerstad Camping  
Kosten: Euro 50 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 194 km

Afstand: 194 km

Rijden Vesteralen - Lofoten

Helaas tikt de regen ook deze ochtend op het dak van de camper. We starten daarom allemaal lekker rustig op vandaag. Uitslapen, uitgebreid douchen en de camper een beetje opruimen. Ook wel eens fijn. Martijn biedt aan om pannenkoeken te bakken voor iedereen en dus hebben we een bijzonder ontbijtje vandaag. Nou ja het is inmiddels bijna half twaalf dus lijkt al meer op een lunch.

 

Net na het middaguur begint het weer wat te verbeteren en gaan we met de camper weer op pad. We bezoeken verschillende dorpjes en lunchen uiteindelijk bij een lokale bakker, waar we (tot blijdschap van Fréderique en mij) zelfs verse sushi kunnen lunchen! Dat is boffen!

 

De dag sluiten we af met een bezoek aan het dorp Svolvaer, deze keer wat uitgebreider dan gister. Svolvaer is de grootste vissershaven van de archipel. Prachtige omgeving met vooral veel rode huisjes op palen. Wat ons betreft een typisch beeld van de Lofoten. 

 

Vanavond gaan we lekker uit eten bij het Nordis restaurant, gelegen aan de gezellige haven van Svolvaer. Helaas is het weer niet top vandaag, waardoor we niet buiten op het terras kunnen eten, maar we mogen aan een gezellige ronde tafel plaatsnemen boven in het restaurant. Allerlei lekkere gerechten worden genuttigd, waaronder uiteraard diverse visgerechten. Hoe kan het ook anders als je in zo’n belangrijk vissersdorp bent.

 

Wanneer we teruglopen naar de camper spotten we de plek waar we morgenochtend moeten zijn voor de excursie, want dan gaan we op pad naar de zeearenden. Zin in!

 

Camping: Hammerstad Camping  
Kosten: Euro 50 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 142 km

Afstand: 142 km

Zeearendensafari Trollfjord

Vol enthousiasme beginnen we aan deze dag, want we hebben via Get Your Guide een aantal maanden geleden al een reservering gemaakt voor een Sea Eagle Safari to Trollfjord, bij XXLofoten. De tour vertrekt om 10.00 uur en we moeten ons om 09.30 uur melden. We krijgen ook voor deze RIB tour een speciaal pak te leen. Maar deze keer krijgen we ook een speciale bril en handschoenen te leen en bovendien het advies om een muts te dragen. Dat belooft wat. Spannend hoor! We varen heel rustig de haven uit, maar al snel daarna krijgt de RIB boot echt vaart. Super snel en mega spectaculair razen we over het water! Dit vinden we allemaal echt cool!

 

Tijdens de eerste stopplaats spotten we al verschillende zeearenden van dichtbij. Wat zijn het toch indrukwekkende grote imposante roofvogels. Ongelofelijk gaaf! 

 

Wanneer we met de RIB boot de indrukwekkende Trollfjord in varen vermindert de boot vaart en krijgen we alle tijd om foto’s te maken. De Trollfjord is 2 km lang en slechts 100 meter breed, terwijl de omliggende bergen zo’n 1100 meter omhoog schieten. Je kunt hier alleen maar komen per boot en dat maakt de ervaring nog meer bijzonder voor ons. Er stort een prachtige waterval naar beneden en het geluid van het kletterende water is echt heel erg gaaf. Overal waar we kijken vliegen de enorm grote zeearenden rond de boot. Ze vangen de vis uit het water en klemmen de vis tussen hun poten. Hopelijk zijn de foto’s goed gelukt, want het is zo ongelofelijk vet om dit mee te maken en de roofvogels van dichtbij in actie te zien. 

 

Na ruim 1,5 uur is het tijd om terug te varen naar Svolvaer. Het is inmiddels heel erg hard gaan regenen en dus zijn we blij met de kleding die we gekregen hebben. De mutsen, handschoenen en vooral ook de grote (duik)brillen bieden veel bescherming als we met hoge snelheid over het water razen. Het water klettert hard tegen ons aan en de tourguide legt de boot even stil om ons de mogelijkheid te geven achterstevoren op de RIB boot te gaan zitten. Niet iedereen maakt er gebruik van, maar Fréderique wel. Zo krijgt ze de regen niet in haar gezicht, maar op haar rug. We schuilen sowieso allemaal bij elkaar en genieten juist meer van de tour, want het is wel echt spectaculair zo! Net na het middaguur varen we de haven weer binnen. Het was een geweldige excursie en we zouden hem iedereen aan willen raden. 

 

We willen graag boodschappen doen, zodat we vanavond ook ergens een lekkere maaltijd kunnen bereiden, maar het blijkt zondag te zijn en dan zijn alle winkels in dit gebied gesloten. Dat is even balen, want we pakken daardoor ook mis op de geplande broodjes voor de lunch. We spotten uiteindelijk een filiaal van Peppes Pizza in Leknes en twijfelen geen moment: dan gaan we weer zo’n lekkere pizza eten. 

 

Rond de klok van half vijf rijden we verder naar de volgende camping op een kleine 100 km gelegen, in Moskenes. Het is een grote opgezette camping, heel dichtbij de haven vanwaar de ferry naar Bodø vertrekt. Boven op een berg mogen we een plekje uitzoeken. Helaas is het erg bewolkt momenteel, maar we kunnen al wel zien dat het hier prachtig is bij helder weer. We overnachten twee nachten op deze camping, dus hopelijk hebben we morgen meer geluk!

 

Camping: Moskenes Camping  
Kosten: Euro 75 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 107 km

Afstand: 107 km

Rijden Lofoten

Gelukkig zijn de weersvoorspellingen van vandaag helemaal prima. In de ochtend nog wat bewolking, maar in de middag staat er zon op de planning. Dat belooft een mooie dag te worden op de Lofoten.

 

Via de autoweg E10 rijden we langs verschillende dorpjes. De letterlijke vertaling van Lofoten is ‘de voet van de lynx’ en die vertaling is wel terecht, kijkend naar de vorm van de ontelbare eilanden. Vandaag bezoeken we als eerste het vissersdorp Å. Een klein dorpje ten zuidwesten van Reine. De weg stopt hier en je kunt niet verder dan de parkeerplaats rijden. Er is voldoende parkeerplaats (gratis) en ook onze camper kunnen we er dus makkelijk kwijt. Vanaf de parkeerplaats wandelen we door het dorpje en bezichtigen verschillende onderdelen van het museumdorp. In een boekje hebben we gelezen dat we de heerlijke vers gebakken kaneelbroodjes van bakkerij Bakeriet Å zeker niet mogen missen. We bezoeken dan ook graag het kleine bakkerijtje en leren dat de broodjes gebakken worden in een oude steenoven uit 1878. Op een picknicktafel midden in het dorp nuttigen we de kaneelbroodjes en een lekker bakje koffie en thee. Dat is echt verwennerij!

 

Inmiddels begint de zon echt goed door te breken en als we rond het middaguur bij Hamnøy arriveren ontdekken we het prachtige pittoreske dorp. Op diverse punten stoppen we even, omdat we hier ontzettend graag foto’s willen maken. Vooral op de brug waarvandaan het uitzicht fabelachtig mooi is, met de torenhoge toppen en de fjorden. Het is overal erg druk en parkeren is soms dus iets lastiger. Maar we laten ons niet uit het veld slaan en rijden naar de grote parkeerplaats (tegen betaling). In het dorpje wandelen we wat rond en maken ook hier weer veel foto’s.

 

Onze volgende stop is het, volgens de lokale bevolking, best bewaard gebleven vissersdorp Nusfjord. Er is een speciale parkeerplaats voor bussen en campers (gratis). Het dorp ligt prachtig ingeklemd tussen hoge rotsen, de zee en de kleurrijke houten huisjes. In 1975 is het dorpje door UNESCO aangewezen als een proefproject om de Noorse architectuur te beschermen. 

 

Tegen betaling kunnen we de kern van het dorpje bezoeken en we krijgen een plattegrond, zodat we alle bezienswaardigheden kunnen bezichtigen. Inmiddels is de lucht helemaal strak blauw en straalt de zon heerlijk op onze toet. De camera’s draaien overuren en dit is precies zoals we de Lofoten graag wilden zien. Prachtige vergezichten, mooie fonkelende wateren, de gekleurde houten huisjes op palen en natuurlijk de blauwe lucht. 

 

In het winkeltje midden in het dorp kopen we een sandwich, die we vervolgens aan het einde van de middag, in het zonnetje aan de picknicktafels nuttigen. Dit is wederom een topdag! Wat een prachtige plek om te zijn en hoe fantastisch mooi is het hier op de Lofoten. WOW! Ook vannacht kamperen we op de Moskenes Camping, vanwaar we morgenochtend de ferry gaan nemen naar het vasteland van Noorwegen, naar Bodø.

 

Camping: Moskenes Camping  
Kosten: Euro 75 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 324 km
 

 

Afstand: 324 km

Ferry Moskenes Bodø via Arctic Circle

Voorafgaande aan de reis hebben we de overtocht van Moskenes naar Bodø online gereserveerd. We hebben een reservering gemaakt voor de overtocht van 10.45 uur en we moeten er een half uur vantevoren zijn. De Moskenes camping ligt ideaal direct naast de ferryterminal en dus vertrekken we rond 10.05 uur richting de ferryterminal. Tijdens het wachten in de rij nuttigen we ons ontbijt en drinken een lekker bakkie koffie. 

 

Martijn en Fréderique gaan snel naar boven, zodra het kan. Zij bemachtigen een tafel voor acht personen, waar we met z’n zessen dus prima kunnen zitten. Het zijn luxe gestoffeerde banken, met een grote tafel. We hebben voor onderweg een aantal spelletjes meegenomen, zodat we ons tijdens de ruim vier uur durende ferry kunnen vermaken.

 

Eenmaal aan boord blijkt al snel dat het weer op zee hier flink stormachtig kan zijn. De boot schommelt onwijs hard heen en weer. Terwijl we een spelletje ‘Tokken’ spelen met z’n zessen, gaat de koffie zo over het speelbord heen. Anky wordt helaas best wel flink zeeziek en gelukkig valt ze al snel in slaap, waardoor het enigszins meevalt uiteindelijk. Wij hebben vooral veel lol om de grote golven en het geschommel. Ongelofelijk hoe hard de boot op en neer beweegt op de golven. 

 

Om 14.30 uur varen we de haven van Bodø binnen en iets voor drie uur beginnen we aan de rit van vandaag. We hebben geen camping gereserveerd en dus besluiten we om zo ver als we willen vandaag te gaan rijden. Helaas regent het vandaag weer flink, dus we zitten in ieder geval goed droog en warm in de camper.

 

Ondanks de regen is ook deze route weer echt prachtig. We passeren schitterende meren, bergen met besneeuwde toppen en brengen ook nog een bezoek aan het Arctic Circle Center. Niet alleen worden er verschillende souvenirs gescoord, ook laten we een speciale stempel in ons paspoort zetten. We balen stiekem een beetje dat we dit niet ook bij andere poolcirkel plekken hebben laten doen, want daar komen we vast niet zo snel meer. Maar ach, we zijn super blij met deze bijzondere stempel.

 

We rijden door tot aan Mosjøen waar we op de Topcamp camping overnachten. Vanavond worden er wedstrijden gespeeld in de voorrondes van de kwalificatie van de Champions League. We zetten snel de tent weer op en het lukt om via de laptop en de hotspot de wedstrijd te kijken. Met een pilsje en een chipje sluiten we de dag gelukkig en tevreden met winst van onze club af. 

 

Camping: Topcamp Mosjøen  
Kosten: Euro 50 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 381 km

Afstand: 381 km

Trondheim

Na een lekker ontbijt in de tent, op de camping in Mosjøen, gaan we op pad naar onze volgende bestemming, Trondheim. Zoals we in diverse boeken hebben gelezen is Trondheim een vrij grote stad en we zijn dus erg benieuwd. De lucht is nog erg bewolkt, maar het is droog dus we mogen zeker niet klagen. 

 

Tegen de klok van 14.00 uur arriveren we op de camping, de Storsand Gård camping in het buitengebied van Trondheim, aan het meer. Het is nog niet zo makkelijk om een droog plekje te vinden. We komen zelfs even vast te zitten op een totaal verregend grasveld, maar het lukt uiteindelijk om een plekje te vinden, uitkijkend op het meer. 

 

We nemen de bus naar het centrum van Trondheim. De rit neemt een kleine 20 minuten in beslag en we moeten een keer overstappen, maar het is allemaal vrij goed en duidelijk te volgen. Het historisch centrum van Trondheim ligt op het schiereiland Øra en de houten brug is kenmerkend voor dit gebied. De oude stadbrug heet Gamle Bybro en de gekleurde houten huisjes aan het water zijn erg geliefd bij de toeristen. We hebben geluk als de zon doorbreekt en ook wij dus mooie foto’s kunnen maken op dit bekende punt in de stad.

 

Onze volgende stop is de kathedraal van Trondheim. Het betreft de grootste gotische kathedraal van Scandinavië en de kerk werd in 1152 gebouwd. De kathedraal is prachtig en enorm indrukwekkend. We hebben helaas niet veel tijd om de kathedraal uitgebreid te verkennen vandaag, maar we maken een aantal schitterende foto’s van het prachtige bouwwerk.

 

Na onze wandeling door het centrum belanden we op een terrasje aan het centraal gelegen plein in Trondheim. In het midden van het plein staat het standbeeld van Olav Tryggvason op een hoge zuil. Het terras blijkt een sushi restaurant te zijn en we zijn helemaal gelukkig. Ondanks dat we in Noorwegen zijn en sushi wellicht niet meteen voor de hand liggend is, genieten we volop van deze Japanse maaltijd.

 

Met de bus reizen we aan het einde van de avond weer terug naar de camping, waarbij we een overstap hebben net als tijdens de heenreis. Er is een goede verbinding en op directe loopafstand van de camping ligt de bushalte. Perfecte manier om de stad te kunnen verkennen dus.

 

Nagenietend van deze fijne dag duiken we rond middernacht ons bedje weer in. Morgen gaat de verdere aftocht naar het zuiden beginnen. Op weg naar de grotere bekende plekken zoals Flåm, Geiranger en Bergen. Enorm veel zin hebben we in dit deel van de reis. Let’s do this!

 

Camping: Storsand Gård camping  
Kosten: Euro 60 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 381 km

Afstand: 381 km

Rijden Atlantic Road

Pas voor de tweede keer deze vakantie worden we wakker met regen en deze keer zijn we er heel erg blij mee. Dat klinkt natuurlijk erg gek, maar we gaan vandaag de Atlantic Road rijden en niets mooier dan de wind en regen die tegen de bruggen aan slaan. We hebben er dus onwijs veel zin in en gaan na een lekker stevig ontbijt weer op pad. 

 

De Atlantic Road oftewel de Atlantershavsveien is een van de mooiste wegen ter wereld en we hebben deze voorafgaande aan de reis dan ook echt als MUST genoteerd. Na een bouwperiode van ruim zes jaar zijn de verschillende bruggen en wegen in 1989 voltooid. De weg is bijna 9 km lang en verbindt meerdere eilanden door bruggen met elkaar.

 

Helaas is het weer vandaag toch echt te slecht. Niet gedacht dat dat kon, maar het blijkt dus wel het geval. Er is teveel nevel en mist door de regen, waardoor we de verte van de wegen niet goed kunnen zien. Gelukkig is de Storseisundbrug, met zijn 23 meter op het hoogste punt, wel goed te zien. We stoppen op het parkeerterrein en wandelen met onze regenjassen helemaal dichtgeknoopt door de regen. Het heeft zeker wel iets, die regen in deze omgeving. Maar nog liever hadden we de zee over de weg en de brug zien stormen. Daarvoor staat er vandaag te weinig wind. 

 

Toch rijden we uiteindelijk erg tevreden aan het einde van de middag op weg naar de volgende camping. Het was een fijne dag en de regen heeft onze koppies mooi leeg doen waaien. Door de stromende regen rijden we uiteindelijk een paar uur later het campingterrein op. Vandaag overnachten we op de Trollstigen camping. Morgen gaan we de mooie route rijden. De voorspellingen zijn al wat beter, dus fingers crossed. 

 

Camping: Trollstigen camping  
Kosten: Euro 70 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 376 km

Afstand: 376 km

Rijden Trollstigen Pas

Vol goede moed openen we vandaag de deur van de camper… is er een heldere lucht? Zijn de wolken weg? Helaas zien we al snel dat er nog erg veel wolken zijn en dus zien we geen toppen van de bergen. Dat is even balen. Maar we hebben best wel wat tijd vandaag, dus we starten de dag lekker rustig op en houden hoop dat de wolken nog weg zullen trekken. 

 

Rond elf uur gaan we op pad naar de Trollstigen pass. Ondanks dat er veel wolken laag hangen krijgen we wel een goed beeld van de bergpas en de steile weg die we gaan rijden. We parkeren de camper op de eerste parkeerplaats die we passeren. Vanaf hier zijn verschillende watervallen te bewonderen. Jelle wandelt een pad naar beneden en Patrick zoekt een waterval op, die wat hoger gelegen is. Wij wandelen met z’n vieren wat rond bij de grote waterval. Wat is het hier schitterend zeg. Als we naar boven kijken zien we de pas kronkelen en verschillende campers moeten elkaar passeren. Dat zal best een spannend tochtje worden zeggen we tegen elkaar als Patrick terug komt lopen. Helaas ziet hij er niet goed uit. Hij grijpt naar zijn borst en armen. Er is overduidelijk iets mis. Eenmaal terug in de camper is hij erg stil en ik vraag of alles wel goed gaat. Helaas is dat niet het geval. We zoeken met spoed de dichtstbijzijnde dokterspost op en proberen zo snel als mogelijk ter plaatse te komen. Het gaat echt niet goed als we in de Distriktstannklinikken Valldal arriveren. Patrick krijgt direct goede hulp en na een paar uur vertrekt hij met de helikopter naar Trondheim. 

 

Het zullen spannende uren worden waarin wij weer terug naar Trondheim rijden en hopen dat het goed zal komen. Na bijna zes uur rijden zijn we bij het St. Olavs Universal Hospital in Trondheim, waar Patrick inmiddels behandeld is. We zijn voor altijd dankbaar dat hij dit overleefd heeft. De reis hebben we vanaf hier onderbroken om bij Patrick in Trondheim te blijven.

 

Camping: Storsand Gård camping 
Kosten: Euro 60 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 418 km

Afstand: 418 km

Trondheim en rijden naar Hamar

Tijdens deze dagen blijven we bij Patrick in het ziekenhuis en ik probeer vooral alles goed te regelen met de verzekeringen. Vooral de extreem lange wachttijden aan de telefoon vallen me dit keer zelf echt op. Het is geen uitzondering wanneer ik ruim een uur in de wacht moet hangen, voordat ik een hulpverlener te pakken krijg. Maar iedereen is ongelofelijk vriendelijk en meelevend. Dat verzacht de pijn een beetje en stelt in ieder geval gerust. Het is tijdens al die belletjes wel duidelijk geworden dat er vooral heel veel niet verzekerd en/of gedekt zal worden. Natuurlijk staat de gezondheid van Patrick voorop, maar we kunnen allemaal niet ontkennen dat de hoge gemaakte extra kosten ook een flinke tegenvaller zijn. Maar samen bespreken we dat geld maar geld is en gelukkig zijn we bij machten om zo te denken en te handelen.

 

Wanneer duidelijk is geworden dat Patrick nog tot zeker zondag in Trondheim moet blijven bekijken we de route voor de camper. Kunnen we deze nog op tijd en volgens plan inleveren? Als we vanavond gaan rijden moet dat lukken. Dus we nemen met veel emoties afscheid van Patrick, Anky en Jelle deze middag en samen met Martijn en Fréderique gaan wij op weg om de camper terug te brengen.

 

Eenmaal onderweg komen bij mij weer de tranen. Wat zijn we toch geschrokken en wat loopt dit laatste deel van deze geweldige reis dan toch ineens zo anders. Maar samen met Martijn en Fréderique gaan we deze laatste drie dagen nog goed doorbrengen en de camper veilig terugbrengen dit weekend.

 

Het regent wanneer we de camper parkeren bij de Mac Donalds. We halen drie menu’s en besluiten deze in de camper op te eten. Lekker knus en fout, maar stiekem wel gezellig. We kamperen vannacht op de Topcamp camping Mjøsa, een kleine 20 km van de sportstad Hamar vandaan. Daar willen we morgenochtend even gaan kijken.

 

Camping: Topcamp Mjøsa camping  
Kosten: Euro 50 per nacht, inclusief camper met 3 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 394 km

Afstand: 394 km

Rijden naar Rognstranda

Onze dag begint met een lekker ontbijtje in de camper en rond de klok van 10 uur rijden we naar de Olympic Hall in Hamar, de overdekte kunstijsbaan. 
Het is mooi om de hal zo te zien liggen en de ijsbaan is op 125 meter boven NAP gelegen. 

 

In de volle regen is onze volgende bestemming Oslo. Martijn wil graag naar de Holmenkollenschans, vanwaar de wedstijden schansspringen altijd gehouden worden. Helaas is het weer zo slecht dat we eenmaal boven totaal niets zien. Enigszins teleurgesteld rijden we in de stromende regen weer weg uit Oslo. We hebben besloten om ook nergens in Oslo uit te stappen, want het is echt slecht weer. Jammer natuurlijk, maar het is niet anders. 

 

De volgende stop is de staafkerk van Heddal, aan de E134. Voorafgaande aan de reis wilde ik deze kerk heel erg graag bezoeken. Het is druilerig weer vandaag en op een of andere manier past dat perfect bij de omgeving en de bouw van de staafkerk. De wolken en mist hangen rondom de kerk en dat geeft een mooie sfeer. 

 

De kerk kent een mooie historie en werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw. Het gebouw was na de reformatie helemaal verwoest en is destijds helemaal gerestaureerd. Er is ruim voldoende gratis parkeerplaats en de entree voor de kerk bedraagt momenteel Euro 9 per persoon omgerekend (augustus 2022). 

 

Aan het einde van de middag arriveren we op de volgende camping, de Rognstranda camping en de zon breekt langzaam door de wolken. De camping ligt mooi in een baai aan het Rognsfjord. Terwijl Fréderique even gaat douchen wandelen Martijn en ik samen naar het zandstrandje. Helaas was er geen plaats meer aan het water, maar onze plek op een groot prachtig groen grasveld vinden we ook zeker erg mooi. 

 

Vanavond kijken we in de camper weer een voetbalwedstrijd. Ook al lukt het deze keer niet zo makkelijk en moeten we er een abonnementje van KIJK / NL Ziet voor afsluiten. Gelukkig wordt de wedstrijd gewonnen en kunnen we dus met een goed gevoel deze dag afsluiten rond middernacht.

 

Camping: Rognstranda camping  
Kosten: Euro 60 per nacht, inclusief camper met 3 personen plus elektriciteit
Afstand gereden vandaag: 210 km

Afstand: 210 km

Rijden naar Kristiansand

We beginnen vanochtend aan onze laatste volle dag in Noorwegen. Een gek gevoel, na bijna vier weken en zeker na de ziekte van Patrick natuurlijk. Maar de zon straalt volop aan de helderblauwe lucht dus we hebben er toch wel zin in vandaag.

 

Onze eerste stop vandaag is het stadje Kragerø. Wat een leuk, vrolijk en gezellig stadje zeg. We wandelen wat door de straatjes waar een bijna mediterrane sfeer hangt. Vandaag schijnt de zon ook volop en dat maakt de sfeer helemaal compleet.

 

Op de punt van een klein schiereilandje ligt het stadje Risør. In een reisboek heb ik dit een hele tijd geleden gelezen en de auteur omschreef het als een van de mooiste witte steden aan de zuidkust. Terwijl we langs de kust wandelen genieten we van de zon op onze toet. Het is ruim 25 graden vandaag en dat doet ons goed. Heerlijk om lekker van de warmte te genieten.

 

We genieten van een heerlijke lunch in de haven bij een restaurant waar we op het terras kunnen zitten. Dat voelt echt als een heerlijke zomervakantie en je zou even vergeten dat je in het (soms) regenachtige Noorwegen bent. Wat een fijne afsluiting van deze geweldige reis.

 

Deze avond staan we op de camping in Kristiansand. Ik heb deze voorafgaande aan de reis al gereserveerd, omdat het onze laatste avond betreft, voordat we morgen met de ferry naar Hirtshals reizen. Het is een mooie camping, aan de kust. Wel grote hoogteverschillen en dus is het al snel een flinke wandeling naar het strand bijvoorbeeld. 

 

In de avond horen we dat er in heel Noorwegen al voorzichtig kans is op het spotten van het noorderlicht. Dus we gluren continu naar de lucht, maar los van mooie roze en oranje kleuringen is er helaas niets te spotten. Moeten we dus toch nog een keertje terug naar Noorwegen, voor het noorderlicht. 

 

Camping: Feriensenter Kristiansand  
Kosten: Euro 70 per nacht, inclusief camper met 6 personen plus elektriciteit (vooraf al betaald)
Afstand gereden vandaag: 159 km

Afstand: 159 km

Ferry Kristiansand - Hirtshals

Helaas gaan we vandaag dan echt Noorwegen weer verlaten. Natuurlijk willen we wel graag ook weer naar huis, zeker na de laatste heftige week. Maar toch voelt het ook zeker wat treurig. De schitterende rondreis, waar we zo naar uitgekeken hebben, is bijna voorbij.

 

We moeten om 06.00 uur aanwezig zijn in de haven, twee uur voor vertrek van de ferry. Tijdens het wachten eten we een boterhammetje en kijken wat rond. We kunnen rond de klok van half acht de boot op rijden. Eenmaal aan boord zoeken we een mooie plek om de komende drie uur door te brengen. Ik heb de ferry met de Color Line vooraf voldaan (voor zes personen en de camper betaalde ik Euro 350 in januari 2022). Rond de klok van half twaalf rijden we de ferry af en kunnen we gaan beginnen aan de lange trip terug naar huis. 

 

Na een kleine 1000 km, een stop voor een laatste curryworst en een uurtje file arriveren we in Sint-Michielsgestel net voor middernacht. Het was een lange dag, maar we zijn veilig thuis. Dat voelt na al die weken ook wel fijn.

 

Afstand gereden vandaag: 985 km

Afstand: 985 km

Camper uitruimen en wassen

Deze dag gebruiken we om alle spullen uit de camper te halen. Veel wasjes te draaien en de camper daarna helemaal schoon te maken.

 

Afstand gereden vandaag: 0 km

Camper inleveren Mülheim

Samen met Jelle brengt Martijn vandaag de camper terug naar de verhuurder in Düsseldorf. We hebben schade aan de spiegel en steenslag op de voorruit. De borg van Euro 1200 krijgen we daarom nu nog niet terug. De verhuurder laat de schade komende week maken en we ontvangen dan een bericht. Verder is alles helemaal prima en wenst de verhuurder ons vooral veel succes toe, voor Patrick. 

 

Met een enorm dubbel gevoel hebben we de camper ingeleverd en kijken we terug op deze bijzondere reis. Aan de ene kant overheerst helaas de problematiek rond de zorgen om de gezondheid van Patrick, maar aan de andere kant hebben we de eerste drie weken absoluut een geweldige reis mogen maken. Daar zijn we dan ook heel erg dankbaar voor. Dat laatste stukje Noorwegen (Flåm. Geiranger en Bergen) laten we gewoon op onze bucketlist staan en we hebben afgesproken er vast nog eens samen naar toe te gaan om de reis helemaal compleet te maken!

 

(Na een kleine week ontvangen we de rekening van Euro 750 met de schade van de camper en dit bedrag claimen we via de No Risk verzekering van Unigarant, die we afgesloten hadden bij de reis via Travelhome). 

 

Afstand gereden vandaag: 146 km

Afstand: 146 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties